Boktips från Isabella Löwengrip

Isabella har skrivit ett inlägg om sin bok- och ljudbokskonsumtion och har under 2023 betat av 15 st böcker. 
Elon Musks bok hoppade hon i och kom till slutsatsen att han är smart men elak, och bara för att han är smart så kommer han undan med att vara elak. Så är det väl ofta? Smarta, eller egentligen mest kända människor som kommer undan med att vara elaka, just eftersom de är kända. De är selektivt snälla, när de väljer att vara det och enbart mot människor de själva väljer ut att vara trevliga mot.
Nu är Elon Musk både smart och känd så han kommer förmodligen undan med i princip vad som helst.

Isabellas boktips till den som inte har tid att läsa alla 15 böcker är:

Ska ni endast välja tre böcker så läs ”En ond tid”, ”ord för blod” och ”gruppen” :- )

Vilken är din favoritbok från året som gått? 

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Mest förvånad att hon inte läst mer än 15 böcker på ett år. Skryter hon inte med att hon läser massor?

   Jag har knappt läst 1 bok på 15 år så skulle vilja påstå 15 på 1 år är imponerande

    Alla är olika. Jag är uppe i över 50 böcker i år och då har jag läst dåligt. Lägger inget värde i om man läser mycket eller lite men fått ett intryck att Isabella är storläsare

     Lite värde lägger du nog i det va?

      Min hand i min- Atefeh Sebdani.. recensionerna på tex Bokus så förstår ni..

       Förstår inte vad du syftar på?

     Hur hinner man med så många böcker?
     När får man liksom tiden att läsa? Mellan jobb, ta hand om barn, matlagning städning etc?

      Alla har inte barn eller har barn varannan vecka. En del prioriterar det också istället för Netflix, scrollande etc.

       Eller partner som vill umgås tillsammans på fritiden?

        Det kan man hinna med ändå.

       Det är snarare en svensk utveckling av bildning på nedgång. Varför tror du att fransoserna sägs dra lott om vem som får ta affärslunchen med sina svenska motparter?

        Huh?

         Undrar också?

         Den europeiska bilden av svenskar (generellt) är att de är sjukt duktiga på jämställdhet, inredning och tidpassning men dåliga på kultur och historia.

         Det där kan diskutera flera varv men utifrån mitt arbete med flera EU-parter, känner jag igen synen på svenskar som kulturellt obildade.

         Säger varken bu eller bä här.

      Man kan lyssna på böcker, det kan man göra vid många tillfallen.

       Det är ju inte alls samma sak men ja ja

        Nej du får ju inte hålla i boken eller bläddra. Men du får ju höra hela berättelsen.

         Ja men du läser inte. Du lyssnar.

      Allas liv ser ju annorlunda ut och man prioriterar annorlunda. Nån har tre barn, nån tränar mkt, nån läser mkt. Väldigt få gör mkt av allt liksom. Sen läser man olika snabbt också.

      Har inte barn, har köpt städ.

      Har 8 timmar fritid varje vardag och 16 timmar fritid varje helg. Då hinner man läsa en bok i veckan utan problem.

       Underbart!

      Jag prioriterar bort saker som andra väljer att lägga tid på. Tex mkt lite serie-tid men mer än 50 böcker lästa. Tiden finns. Vad man väljer att göra med den är olika. Mitt hem är städat och livslogistik klaras av. Dock ej barn vilket jag vet är en riktig litteraturkonsumtionstjuv.

      Vissa läser innan de ska sova, andra har jobb där man kan läsa samtidigt, vissa är singlar och behöver inte lägga tid på någon annan på dagarna, vissa är sjukskrivna osv osv. Alla har inte fullt upp 24/7. Tror nog du själv också hinner göra annat än att ta hand om barnen, laga mat, städa och jobba

     Vad duktig du är. Hur många läser du när du läser ”bra”? 250?

    Men gissningsvis skryter du inte med att du är storläsare.

     Det gör ju Maria tydligen, för att berätta om att man läser böcker är ju tydligen att skryta om det enligt Maria. Hur har Isabella skrutit om att hon är storläsare? Varför anser vissa att allt är skryt?

     Jag är en riktig bokslukare men jag räknar bara böcker som jag ätit upp.

   Man har väl perioder. Jag läste jättemånga böcker förra året och pratade om det jättemycket för var typ mitt största intresse ett tag. Men iår har jag knappt läst något.

   Och sen i listan får man reda på att hon inte läst klart typ 4 av böckerna? Jag brukar inte räkna såna till min lista av lästa böcker.

   Oj Maria skryter du om hur många böcker du läst, eller hur kommer det sig att du anser att Isabella skryter om att hon läser böcker och skriver om det? Jag skulle definitivt säga att någon som läser mer än 10 böcker per år läser massor.

  Jävla karlar av Andrev Walden 💫

   Glömde plötsligt att boktitlar efterfrågats och försökte tolka din kommentar 😅

   Ja, fantastiskt underfundig bok!

  Själv har jag läst över femtio böcker i år. Bäst hittills ”En lyckligare tid” den var helt underbar.

  Inkilad av Erik Granqvist är en bok som berörde mig 2023.

  Jag gillade Färskt vatten till blommorna.

   Läste den igår och tyckte verkligen om den!

   Åh jag med, en av mina nya bok-favoriter!

   Lyssnade på den som ljudbok, på franska, och blev så lycklig över att jag förstod! (Läste jättemycket franska i gymnasiet men det är ju över tio år sedan.)

   Tyckte den var bra men knöt ihop trådarna lite för mycket och omständigt på slutet. Hon hade kunnat lämna en med lite att fundera på? Men det är väl en personlig preferens-grej.

  Paradisets fångar av Arto Paasilinna.

  Lagboken.

  Närå, har naturligtvis inte läst den från pärm till pärm.

   Fniss

    Nä men känns som den enda bok jag läst även om det inte är så riktigt🤷‍♀️

  Ensam i Berlin av Hans Fallada.

  Profeten och idioten. Läser alla Jonassons böcker men Analfabeten som kunde räkna är min favvo så den håller jag att läsa om just nu 😊

  Älskade Ester av Kent Lundholm

  ”Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”. Efter trettio års isolering i väglöst land, följde hon som ung föräldrarna till ålderdomshemmet. Där blev hon kvar i 56 år. Förutom att Ester närvarade vid tusentals begravningar, syntes hon även på stadens alla premiärer och invigningar”

  Har aldrig förstått tjusningen med att läsa böcker. Det är ju så tråkigt så att klockorna stannar. Sida upp och sida ner. Med bara text. Alla sidor ser likadana ut. Så tråkigt så man somnar.

  Elon är riktigt elak, ja. Det har ju till och med Bill Gates sagt, Bill sa att Elon är en riktig skitstövel och behandlar folk väldigt elakt och illa. Bill verkar dock inte vara mycket bättre själv, han var ju notoriskt otrogen mot Melinda och han var även god vän med Jeffrey Epstein.. Extremt intelligent och extremt elak, det verkar vara receptet för ”framgång” i världen (Elon, Putin, Trump, Hitler, med flera).

  Niklas Natt och Dag 1793, 1794 och 1795. Det bästa på länge.

   Gud jag gillade verkligen inte dem???! Förstår verkligen inte all den positiva kritiken, tyckte de va så tråkiga 🤷🏼‍♀️

    Inte bara tråkiga. Onödigt vidriga tycker jag.

     Jag gillade den första för den var något nytt. Sen läste jag andra delen och insåg att författaren verkar njuta av detta och då blev det mycket märkligt i mitt huvud. Vad är det jag läser och vilken sjuk persons huvud har formulerat detta? Kanske inte alls så, men det var min känsla och efter det blev det mycket obehagligt att läsa mer av honom.

  Åremorden

  Fastnade för Joel Dickër och hans deckare så lyssnade på de alla under året.

  Om nu lyssnade räknas som läsning, det finns ju olika uppfattningar om det.

   Man konsumerar ju i alla fall berättelsen.

  49 böcker lästa i år. Hoppas på att hinna med 3 till. Bäst är Pa Salt av Lucinda Riley, Röd drottning och Svart Varg av Juan Gomez-Jurado, Carin Hjulströms böcker om Säbyholm och Månvind&Hoff av Johan Rundberg.

   Väntar på Juan Gómez -Jurados nästa. Så bra!

   Jag har också ett sånt mål varje år – 52 veckor, 52 böcker. Är dock bara uppe i 40 skönlitterära böcker. Fast räknar jag in kurslitteratur så har jag redan nått mitt mål. 😊

  ”Ta ingen skit, Ann-Britt” av Christina Larsson var störtskön. Den har gått runt bland alla kvinnor över 30 på jobbet nu.

  ”Hon hette Esmeralda” av Melinda Jacobs.

   Tack för tipset!

  Emma Hambergs böcker. Allra härligast är serien om Rosengädda. Älskar.

  Räknas böcker jag läst tillsammans med barnen, dvs högläsning? Utan att räkna in dem är det kanske 5-10 böcker jag läst på egen hand. Med böcker som jag läst för barnen… Kanske 20? Kapitelböcker som gäller för båda men den yngsta läser/hör gärna om samma bok flera gånger så även om vi läser ut den på en knapp vecka blir det inte så många unika böcker över ett år.

  De ”vuxenböcker” jag har fastnat för i år har varit Denise Rudbergs böcker i Kontrahenterna.

  Agneta-böckerna av Emma Hamberg ❤️
  Och Cassandra Brunstedt.

  I år har jag behövt lättläst, härligt och upplyftande.

  Idag ska jag börja läsa Collen Hoover It Ends With Us så snart barnet här är nattad.

   Det här är SÅ bra tips så jag vill typ gilla min egen kommentar…

  Chemistry3 är en bra bok. Kurslitteratur för högskolan borde vara årets julklapp. Hade gärna fått den som barn.

  Varför läsa något hittepå när det finns nyttiga saker att läsa?

   Kom tänka på Lektioner i kemi. Den är bra även om jag inte avslutat boken. Det har jag inte gjorts för jag tyckte att den var så bra att att den fick inte ta slut.

   Hahaha va? Skönlitteratur har också en viktig plats.

  Älskade Ester av Kent Lundholm
  Vilken kvinna/tant hon var

  ” Älskade Ester är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”. Efter trettio års isolering i väglöst land, följde hon som ung föräldrarna till ålderdomshemmet. Där blev hon kvar i 56 år. Förutom att Ester närvarade vid tusentals begravningar, syntes hon även på stadens alla premiärer och invigningar”

   Tack för tipset. Jag har börjat lyssna på den och älskar/saknar bondskan som blandats in. Frågade sambon om han spanade in mina ben när vi träffades, för att se om jag kunde orka dra en plog över pärlanne 😂😍

  Jävla karlar. Gillade verkligen den boken.

  Av de ca 45-50 jag läst i år så är det Dit du går följer jag och Boktjuven. Helt fantastiska och tänker på dem dagligen, och då läste jag den ena i mars.

  Systrarna av Jonas Hassen Khemiri var överlägset bäst i år! En bok som stannat kvar i mig.

  Ut ur Kabul. Just för att den ger en inblick i något man själv inte riktigt förstår.

   +1 på den!

  En bättre värld av Anthony Doerr och Lektioner i kemi av Bonnie Garmus är mina två favoriter det här året. Några andra tips är 12 arga män av Reginald Rose och Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas.

  Mina favoritböcker genom tiderna är Shantaram och Gunnar.

  Har nu beställt fyra böcker från tipsen ovan, så ser fram emot julledigheten! 🙂 Min bästa bok från i år är ”Binas historia” av Maja Lunde. Annars är ”Tillsammans är man mindre ensam” av Anna Gavalda en mycket läsvärd bok.

  Mina bästa i år var
  Fri-Lea Ypi
  Att förändras, en metod-Eduardo Louis
  The shards-Brett easton Ellis
  Häng city-Mikael Yvesand

  Verkar ha haft uppväxtskildringar som tema.

  @redaktionen@dv.bonnier.se
  Kan ni snälla hjälpa Bella att ändra sin beskrivning om sig själv på bloggen. Hon säger själv att hon behöver er hjälp. Det som står där nu är antingen daterat eller aldrig ens varit sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.