Lite saffransinspo


Om du frågar mig så kan man äta lussekatter och andra bakverk med saffran i året om, men nu när så många envisas med att förknippa dem med jul och advent så tog jag mig friheten att samla några av alla bakiga saffransinlägg som jag ramlat över på Instagram. 

Hade du prövat något av dem, hojta i så fall till och säg om de var mödan – och saffranmängden – värda så vi vet om vi ska provbaka själva.
Gult är definitivt inte fult!

Min bästa vän går i god för dessa bullar från Zeina, men jag har ännu inte fått smaka dem då hon har den dåliga smaken att bo på västkusten. 😭

74 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tipsar om Elsa Billgrens saffranssockerbullar. Jätteenkla att baka och SÅ goda https://www.instagram.com/p/Cz8BiDxtyJr/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

      Tipsar om bakalite på unstagram saffransbakelser 💛

    Vi måste sluta låtsas som att lussebullar är gott. Det är torrt och tråkigt, och varje år ska någon ge tips på hur man minsann får lussebullan god och saftig. Men nej, den är lika torr oavsett hur mycket smör eller kesella du har i den.

    Tacka vet jag fredriksfikas saffransbulle i långpanna. Lägg på extra mandelmassa och där har ni något gott!

      Det är nog fel på dig som bagare om dina lussekatter blir torra, Kesella i degen så blir dom nästan för saftiga. Jag bakar många och tinar i micran när jag ska äta dom😀

        Jag bakar inte lussekatter, det är slöseri med ingredienser. Men jag är nästan 40 år, och har smakat lussekatter från många som lovar saftiga bakverk med sina egna små knep och har aldrig ätit en som inte är torr. Så jag antar att alla är dåliga bagare eller så gillar en del bara torra bakverk helt enkelt 🤷‍♀️

        Ni är roliga ni 2 (Piff och Puff)🐿️😉 Eller är ni fler som gnabbas? Saffran är gott till allt, brukar ha det i riset ibland.

        Kesella gör knappast lussekatter saftiga. Det är en myt som. Arla skapat för att sälja Kesella. Det Kesellan gör är tillföra degen vätska, vilket man kan göra på andra sätt. Vill man ha riktigt saftiga lussekatter i sådana fall fet créme fraiche att föredra.

        Tips för saftiga lussekatter oberoende av vilket recept du använder:
        – Ägg i degen.
        – Rumstempererat smör istället för smält smörci degen. Smöret ska klickas i pö om pö.
        – Vit baksirap istället för strösocker.
        – Använd vanlig jäst istället för röd jäst. Minska mängden jäst med hälften och låt jäsa längre.
        – Använd standardmjölk istället för mellanmjölk.
        – Creme fraiche istället för Kesella.
        – Ha i maximalt 85 % av mjölmängden i receptet och öka knådtiden för att få en smidig deg som inte klibbar och som är smidig och elastisk.
        – Inget extra mjöl när lussekatterna bakas ut. Det ska inte behövas om man knådat degen rätt.
        – Blötlägg alltid eventuella russin i minst 1 timme.
        – Grädda lussekatterna i hög värme lite kortare tid, istället för lägre värme och längre tid.
        – Pensla lussekatterna med sockerlag (koka upp lika delar socker och vatten), direkt när du tagit ut den ur ugnen. Det ska ryka när du penslar på sockerlagen.

          Exakt så!

      Håller med bullar med saffran är så torra och tråkiga! Alla tror att de kan uppfinna hjulet igen( med sitt recept)

      Jag tycker inte att lussebullar är torrt, men det är kanske en smaksak. Eller ja, de man köper på typ Ica är torra och tråkiga.

      Håller med!!! Gravt överskattat bakverk!
      Tacka vetja saffranskladdkaka 😍

      Lussekatter utan russin = Alltid torra. Lussekatter med extra russin = MUMS!

        Så, du tycker om russin i första hand?

          Nej, men jag tycker smaken passar ihop med saffran och att fukten från russinen gör själva bullen godare (givetvis ska russinen blötläggas innan de hamnar i degen).

        TOKA! Att ha russin i…något alls är ju kriminellt! Herregud så besviken man blir när man biter i en saffransbulle och man känner att man dessutom biter i ett läskigt russin?? UUURK!

      Håller med. Men, i söndags blev jag bjuden på lussebulle i våffeljärn. På med vaniljglass, kolasås och lingon och det var helt magiskt gott!

        Mmm glass och kolasås 😍😍

      En del hatar mandelmassa. Så konstigt, nästan som att alla har olika smak.

      Tacka vet jag bullar och bakverk utan saffran! Saffran smakar bara unket.

    Saffransnittar! Som vanliga kolasnittar fast med saffran. Väldigt goda och ge snabbt att slänga ihop. Jag bakade en stor sats förra veckan och frös in, men upptäckte igår att de redan är slut. Tror att jag hann äta typ tre. Så försvinnande goda är de!

    Kul inlägg 🤩

      Synd att förstöra dem med vit choklad bara.

        Det är lätt att välja bort om man inte vill ha på 😊👍

        Det är ju bara att låta bli att ringla vit choklad på då. Det är inte olagligt att modifiera ett recept om man vill 😜

    Lussekatter är ingen höjdare finns så mycket godare bullar/bakverk!! 😄

      Jo, om de inte är torra. Tyvärr är många det om man inte lärt sig baka dessa. Smörbullar och kardemummabullar är också goda😀

      Eller hur? Det är ju bara sött bröd med smak av saffran?

        Exakt, whats not to like?

        Men man får tycka olika. Har jag hört.

          Jag uttryckte bara vad JAG tycker. Kul att alla är olika och gillar olika 🙂

      Tack!! Äntligen en vettig person.

      Tycker lussekatter(saffran) inte alls är gott! 😬

      Fast saffran är ju gott. Varför jämföra med vanlig bulle. Chesscake i glas ska jag prova. Fanns många fina recept. Mumsigt. 🥰

    Nog kan jag klämma en lussebulle eller två, men i övrigt går saffran bort för det är inte gott!
    Här ovan såg jag i och för sig ett recept jag skulle vilja testa, dom som såg ut som åttor, men så kom jag på att ugnjäveln tackat för sig nyligen. Herrekuu vilka problem det för med sig… måst jag gå till grannen i snödrivor för att griljera skinka? Min goda Jansons frestelse?
    Fan, jag måste ge mej ut och köpa ugn nu.

      Eller air fryer

        Jag fattar inte riktigt hur dom funkar och så finns dom från ca 700 – 7000 kronor. Olika watt eller va f-n det heter.
        Hjälp! 🙂

    Saffran hör hemma i mat och inget annat. En fisk och skaldjursgryta med saffran och aioli. Saffranspasta, saffran och apelsinkyckling.
    Det finns såååå mycket annat bättre man kan använda saffran till än bakverk, som ändå inte blir goda.
    Lämna bakverken till kryddorna som faktiskt lyfter fikat, kardemumma, socker, kanel, choklad, bär och frukt gör sig väldigt mycket bättre i fikabröd.

      Bullar är bäst utan äcklig saffran. Bläh!

    Jag kan gärna experimentera med massvis av bakverk men några saker är bäst som de är i grundform. Kanelbullar, lussekatter och semlor.

    Har nån gjort saffranspannkakor eller såna plättar gjord på risgrynsgröt med saffran och ägg/mjöl i? Gott????

      Har testat göra med risgrynsgröt, det var ingen höjdare. Växte i munnen.

      Saffranspannkakor är gott tycker jag, men man behöver ha nåt sött till. Antingen socker i smeten eller sötad grädde eller något liknande. Saffran utan sött blir nästan lite beskt, enligt mig. Om det inte är i typ en fiskgryta eller nåt där andra runda smaker kan balansera.

      Mannagrynsgröt med saffran är väldigt gott och som att äta lent solsken.

      Min mamma gör det ofta! Det är verkligen jättegott

      Jag gör saffranspannkakor på havremjöl (mixar havregryn), de blir utsökta och kräver definitivt ingen extra sötning!

    Allt med saffran i kan gå och döden dö.

      Passar bäst i fisksoppa!

    Det allra godaste jag bakat på temat saffran är ett recept som Alexandra Bring delade ett år, saffranssockerbullar med vit chokladfyllning. OTROLIGA.

    Hatar lussekatter. Vidrig mix av smaker. För torrt, och russin är inte gott heller.

    Men vissa saffransbullar kan vara goda. Tycker att Gifflar med saffran är rätt goda. 🙂
    Men generellt är ju hela julen full av onyttig mat med konstiga smakkombinationer, och ett vurmande för alkohol.

      😂

      ☀️

      Så kanske det är i din familj A. Inte hos oss i alla fall.

    Hatar julmat, enda räddningen är saffran. Ge mig saffransbullar till frukost, lunch och middag!

      Jag är helt tvärtom. Älskar julmat men hatar saffran och pepparkakor vilket är tråkigt runt jul när allt ska ha saffran eller pepparkakssmak

        Mjuk hembakad pepparkaka med grönmögelost och portvin till det, som det sista på julafton när allt är bortstökat.

    Hurra för lussekatten! Att frossa denna bulle från november till långt in på nya året är en bonus på julen. Mina bullar är inte torra… Jag kan kanske trolla?

    Var på julskyltning i söndags och tänkte ta en julfika med lussekatt. Tyvärr hade alla caféer blandat i russin i degen. Alla! Förr kunde jag i alla fall hitta några som bara hade två som gick lätt att peta bort. Så besviken!

      Russin i bakverk är en styggelse!!

      Den enda kaka jag gillar med russin är en kladdkaka där man blötlägger russin i rom länge innan man blandar ner dom i smeten. De försvinner liksom och gör kakan mer seg bara. Kvar är en söt romrussinsmak. Mycket gott!!

        Nejmen nej! Du började så bra, som en vettig person, med att russin i bakverk är en styggelse. Sen följa upp med något så horriblet som att blanda i russin i en KLADDKAKA?! Jag har då aldrig hört på maken, jag är i chock och måste nog gå hem från jobbet nu och lägga mig med en kall handduk på pannan.

          Håller med, blev verkligen ledsen när jag läste din kommentar. Russin i kladdkaka? Sjukaste jag läst. Ber att du sätter trigger warning på såna kommentarer i framtiden, blev väldigt illa berörd.

    Jag såg ett recept på kladdkaka gjord med vit choklad och saffran. Förutom att den såg busenkel ut så verkar den smarrigt god.
    Den kommer jag att göra 🙂

    Alltså är det bara jag som inte gillar smaken av saffran? Förstår inte hur typ alla, i alla åldrar, tycker att det är gott. Jag klarar inte av smaken

      Ja det är nog bara du. Kanske till och med i hela världen 😊

      Räckte det inte att ta sig igenom kommentarerna här för att du skulle förstå att det inte bara är du?

      Saffran är äckligt, stor synd att förstöra goda bullar med saffran.

        Saffran smakar som hur det känns på tungan när man slickar på ett batteri 🤢

    Herregud så många saffranshatare det finns. Jag älskar saffran mer än livet självt, hamstrar det varje gång jag storhandlar.

      Jag är långt ifrån saffranshatare. Bunkrar också massa saffran vid storhandling.
      Men jag tycker att saffran inte hör hemma i desserter och bakverk. Saffran är en matkrydda, inte en bakverkskrydda 😉

    Visste inte att saffran var så hatat innan jag läste kommentarerna. Haha.
    Själv tycker jag det är en god och mysig smak.

    Älskar lussebullar, men bor i Norge och här har de fejk med gurkmeja. ”smaker like godt” nej 🙃

      Haha, bor också i Norge och när jag skulle bjuda på lussekatter fick jag höra att de jag bakade var hemska…. De skulle bara vara gula (gurkmeja) och smaka som vanligt vetebröd. Dessutom är saffran väldigt mycket dyrare här så jag äter mina bullar själv😁

    Älskar saffransbullar och kan äta hur mycket som helst, nästan som att saffran är lite beroendeframkallande. Äter det dock inte året runt men skulle nog lätt kunna göra det.

    https://brinkenbakar.se/chokladgrottor-med-saffransfudge/
    Gjorde de här kakorna häromdagen och de blev sjukt goda!

    Är det bara jag som stör mig på att Filip Poon skriver ”jag har hittat det bästa receptet på lussebullar” som han sedan döper till ”Filips lussebullar”? Var har han hittat receptet? Är det någon annans eller menar han att han har hittat PÅ receptet själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.