Varför delar man sån här skit?


Om Julia Franzén endast vill äta mat en gång i veckan, fine, gör gärna det, men jag tycker det är för jävla illa att hon delar med sig av den här typen av ”semi-extrem” kosthållning med ”svält och svull” till sina följare på Instagram, särskilt som hon säger sig ha som jobb att sälja kost och träningsupplägg till kunder. Svält och svulla allt du vill, men skit i att posta sånt här när du har ett konto med en så stor räckvidd.

Varför?
Jag tycker bara det är så riktigt jävla onödigt! Gör vad du vill med din egen kropp om du vill, men låt bli att dela det på dina sociala medier.
Så tycker jag, vad tycker du?

Tack för tips!

Nyheter24 har också skrivit om saken där fler än jag uttalar sig. 

143 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag gör likadant, kanske därför jag inte blir upprörd över detta. Men så extremt är det ju inte att äta efter 16 istället för mitt på dagen.

   Jo, det är rätt extremt.

    Nej, det är det inte 😂 Kan alla ❄️ lugna ner sig.

     Jo, det är inte vanlig att äta först vid 16!!!!
     Skulle säga att det är åt ätstörningshållet.

      Ovanligt kanske, men det är något helt annat. Extremt? Nej. Det är extremt att alla i Sverige måste äta på samma tider annars blir det ramaskri 😂

       Ramaskri blir det väl ändå inte 😅 men de flesta är hungriga på dagen och äter således då utan att hålla på med en massa konstiga regler och idéer kring maten.

       Mat är som bekant inte bara näring utan njutning och något man kan göra gemensamt med andra.

        De flesta, ja. Inte alla. 😊

        Jag har stillasittande jobb, känner inte mig hungrig under dagen. Funkar mycket bättre för mig att äta efter jobbet då jag är mer aktiv då. Äta med andra kan man göra på kvällen också 😊

       ”Alla i Sverige?” Tänk att det kom igen. Kommer du från början från ett annat land? Eller bor du möjligen i ett annat land? Det är ofta gnäll på hur man gör i Sverige, tycker jag.
       Att äta frukost och lunch är ju inte på något vis extremt, ganska vanligt i dom flesta länder skulle jag säga, inte bara i Sverige. Tror nog att du förstår det.

        Det var dumt skrivet! Alla i hela världen ska äta frukost, lunch, middag och några mellanmål på samma tider menar jag såklart, annars är man extrem. 😊

         🤣🤣🤣

      Jag har ett ganska stillasittande jobb så det fungerar bra för mig. Sen äter jag antagligen under flera timmar när de som ätit under dagen är klara och inte äter. Eller är det lika extremt att äta sin kvällsmat/middag runt 17 och sen vara klar för dagen och inte äta förrän frukost?

      Men någon har ju skrivit och frågat om hur hennes kostvanor ser ut? Hon svarar uppriktigt på frågan så vad är problemet? Inte så att hon helt plötsligt, utan att någon ens funderat på det, går ut och försöker marknadsföra sina egna kostvanor till andra! What ever floats your boat, eller hur?

      Beror förstås helt på anledningen till varför man gör det.

      Jag äter sällan under förmiddagen, dels vaknar jag förhållandevis sent, dels är jag oavsett sällan varken hungrig eller sugen, så jag tänker inte ens på mat då.

      Äter dock hur mycket som helst på kvällen, och har inga regler om mängd, kaloriantal, socker, kolhydrater, eller liknande. Har inte en enda tanke på att banta (tyvärr inte heller på att vara hälsosam…) och ser inte heller ut som att jag svälter direkt. Är en helt averagechubby kvinna i mina bästa år som njuter av livet men vars kropps mat- och sovklocka tickar lite annorlunda än de flesta andras.

       det här!!☺🙋‍♀️

      Nu varken bantar jag eller håller på med periodisk fasta. Det händer ganska ofta (då jag jobbar hemma) att klockan är framåt 15 när jag äter dagens första mål. Kan verkligen inte äta frukost och sen gör jag ofta något ärende på lunchen/tarmen tupplur eller så. Helt plötsligt är det sen eftermiddag och jag har inte ätit. Ser inga problem med det eller tycker det är minsta ätstört. Alla är inte superhungriga hela tiden.

      Dock tycker jag inte att Julia borde skriva så om det, då hon är offentlig och hävdar att hon är PT/skriver matschema mm.

     Trycker du 2000 kalorier efter klockan 16? För det tror jag inte Julia gör. Jag tror hon äter max 1000 kalorier och därmed går hon på svältkost.
     Sen kan jag uppskatta att hon är ärlig om hur hon är så smal. Men man hoppas att hon inte influerar andra att ta efter.

      Varför ska du hålla på och tro? Det ingick varken i frågan eller i Julias svar hur många kalorier hon äter. Således försöker hon heller inte ”pracka på” någon en svältkost.

    Det är faktiskt rätt vanligt att personer inom autism-spektrumet äter på det här sättet.
    Julia har väl ADHD, så där har du en ”naturlig” förklaring till varför hon äter som hon gör.

    Det här med att äta lite och ofta fungerar inte för alla. Eftersom allas kroppar fungerar olika 🤷🏻‍♀️

     Tänk att man kan skylla nästan allt på ADHD

      Det är en förklaring, inget man bara skyller på.
      Att ha en ovanlig kostvana är väldigt vanligt bland de med npf-diagnoser. Det är så det är, inget som man bara hittat på för att det är skoj.
      Man brukar säga att det första symptomen på autism kan vara uppfödningssvårigheter bland små barn. Det är fakta.

      Jag har samma matmönster, också ADHD. Men för mig handlar det om glömska.

      Haha det kan inte vara någon annanstans än här man måste ha något att SKYLLA på, när man berättar vilka tider man brukar äta? Som om man gör något fel bara för att man inte följer normen? 😂 Som personen som tyckte att Isabella L skryter när hon berättar om sitt intresse för böcker. 😂

     Om hon medicinerar för sin adhd kan det spela in. En biverkning är att man inte blir hungrig eller mår illa när medicinen är verksam i kroppen. Tar hon den på morgonen börjar den klinga av vid 16 och då blir hon hungrig.

      Jag tycker ju inte detta är konstigt. Idag åt jag inte förrän 18:30-tiden. Jag är ingen frukost-lunch människa. Så min första måltid är oftast min kvällsmat.

      Det beror till 100% på medicineringen mot ADHD. Både J och B är ständigt uppvarvade på motsvarande amfetamin och då behövs väldigt lite mat. Så passade… 🤷🏼‍♀️

      Äter adhd medicin sen april och tappat 26 kg pga ingen matlust. Men tvingar mig att äta nu.

     Tror det är rätt vanligt bland folk utanför autismspektrumet också.
     Mvh utanför ovan nämnda spektrum, men ”fastar” ändå

     Jag har autism och äter inte alls på det viset Julia gör. Vet fler som inte heller gör det och har autism/adhd/add. Alltid ska det från något håll skyllas på diagnoser, när man äter sådär som Julia gör. Skärpning 😡

      Du som faktiskt har en diagnos borde veta att det är ett spektrum.
      Jag skrev inte ALLA, eller hur?
      Som jag skrev förut, Att det kan förklaras av något är inte detsamma som att skylla på. Det är en helt annan sak.

      Dessutom har Julia inte så extremt konstiga mattider.

    Beror på vad du äter. De som tycker fullkorn är töntigt blir så klart hungriga 🙂 . Så barnsliga.

    Vad är det som är så extremt? Går inte du också mer än 10 timmar utan att äta under ett dygn?

   Äter tidigast klockan 12-13 min mage och mående har blivit så mycket bättre av det! Men jag rejält på kvällen alla är vi olika.

   Men nu vet jag inte om du läst så noga eller uppfattat hennes text helt fel. Hon äter mat på kvällen, varje dag.

   Hon skriver följande:
   Att hon äter ”frukost” och ”lunch” 1-2 ggr per vecka
   Resterande dagar fastar hon ”Oftast fram till middag 16-17”
   ”Sen jag väl börjat äta är det gött att äta massa på kvällen då äter jag allt”

   Tror hon äter lunch 1-2 dagar i veckan OCKSÅ inte BARA. Mat på kvällen alla dagar. Så uppfattar jag det.

   Nej, håller med. Innan jag fick barn åt jag ofta en gång om dagen, nu äter jag två. Lunch och middag. Det passar mig bra och är effektivt. När jag äter vill jag äta ordentligt och det sparar massa tid att inte äta frukost. Många verkar bli upprörda över att man inte äter frukost.

    ”Sparar massa tid”.. Eller så är det en stund på dagen där man ses tillsammans, sitter ner och ja. Äter

   Okej men du delar väl inte till alla dina följare?

  Fattar inte ramaskriet? Hon svälter sig inte? Hon äter på ett sätt som hon verkar trivas med och svarade bara på en enkel fråga 🤷🏼‍♀️

   Instämmer, och hon hyllar det inte till skyarna eller säger att det passar alla?

   Fattar inte heller. Jag är oxå en sån som nästan kan strunta i att äta på dan, inte så hungrig, och sen ta igen det på kvällen. Mums

   Och till skillnad från alla andra smala snygga kändisar å influencers så är hon ÄRLIG!!! Tror det är mkt bättre än att få itutat att alla man följer vräker i dig burgare å pasta men ändå ser ut som pinnar å själv äter man ”nyttigt” å är tjock. Det blir skevt.

   Sen hade hon ju inte behövt vara så detaljerad

   Tror inte du förstår vad ordet ramaskri, betyder. Inget ramaskri vad jag ser. Vi diskuterar och har åsikter om hur hon äter. Och det är väl meningen tänker jag, när fröken se-mig-hör-mig lägger ut något?

  Jag tycker att man kan och ska dela precis det man har lust med i sina egna sociala medier så länge det inte är olagligt. Den som blir tRigGaD kan avfölja och scrolla vidare.

  Ingen normalt funtad tar väl råd av denna karikatyr till person?!
  Ja, förutom Bingo och Katrin då och det säger väl allt. 🤪

   Vad har hon med det här att göra?

   😂😂😂

   Äter hon dåligt eller vad menar du?

    Ja det ser du väl på henne, hon är tjock. Tjock = äter dåligt.

   Haha exakt! Julia är ju ett praktexempel på ”lyset är tänt men ingen är hemma” hehe. Att käka regelbundet, ffa frukost, är jätteviktigt vid adhd.

  Smalhets och ätstörning? Nja, herregud, har folk verkligen blivit triggade av detta? Eller försöker man göra en struts av en liten liten hönsskit?

  Trodde bilden visade henne på toa innan hon skulle kräkas?! 😱

  Att berätta om hur man svullar djungelvrål och cola zero skulle vara bättre?

   😂 Japp, här inne får man varken kost eller träningsråd, hur mycket man än betalar. Och hur mycket djungelvrål tror du en gom klarar av egentligen? När jag äter godis äter jag helst djungelvrål, men jag aldrig nämnt någon mängd eller frekvens, men det gör däremot vår gode träningsguru i det här inlägget, men den skillnaden förstod du nog egentligen, eller hur? 😁

   Tillägg:
   Jag gick tillbaka och läste dina gamla kommentarer här inne, och satan vad otrevlig du är. Jag är inte helt säker på att jag vill ha dig här inne, så du kan kanske tänka på din ton lite så slipper du bli blockad helt?

    Jag uppfattade inte att hon gav det som råd, utan som ett svar på hur hon äter. Hon äter väl dessutom ADHD-medicin? Då är en vanlig biverkning aptitlöshet, men den brukar släppa framåt kvällen.
    Gällande ditt andra påstående, förmodar jag att det handlar om att jag tycker att du ska sluta smaska i podden. Det står jag fast vid och vill du blocka mig pga det…ja det väljer du själv.

     Nä, riktigt så låg är inte min ribba. 😊 Jag hatar själv människor som äter i poddar, så det kan bettaktas som en engångsföreteelse.

    Tummen upp på det!

    Ja tack, en Anonym mindre. Hoppas Jullan inte introducerar denna metoden på de ev tvillingar hon och Bimbo planerar att plantera.

     Och du är mindre anonym för att du kallar dig själv för B 😂

      Finns nog mindre B här än Anonyma iaf. Det är ju för man ska veta vem som skrivit vad men det står ni ju inte för. Vad ni heter på riktigt skiter jag fullständigt i💩

  Jag åt min frukost kl 14 på föreläsningen nu och borstade sedan tänderna. Spottade sedan ut i min vattenflaska 😃

  Jättepraktiskt!

   Mest äckligt, men du försöker väl att vara rolig och trolla?! 🤦🏼‍♀️

    Du kan få dricka upp innehållet i vattenflaskan om du vill, om du frågar snällt.

     Du kan väl frysa in det så länge innan jag hinner komma förbi. Vill ju att det inte blir dåligt under tiden… 🤗

    Håller med, dessutom väldigt töntig kommentar.

   Vad är det som är jättepraktiskt med det?

  Finns väl ingenting med periodisk fasta som är speciellt provocerande.
  Många äter på det sättet, inom vissa tidsintervaller, även utbildade PT’s och kostrådgivare.

   Och får huvudvärk och låg energi hela dagen.

    Många (inkl jag) mår väldigt bra av periodisk fasta.

     Men de flesta mår piss! 🤣

      Men då behöver man ju inte äta på det sättet 🙂 jag får aldrig ont i huvudet eller mår dåligt under dagen, så för mig funkar det och vet många fler som hör samma och inte mår piss. Men sedan är det ju såklart alla olika, det funkar inte för alla

      Det är väl därför de flesta inte äter enligt sådant schema.

      Vet inte, men så länge hon inte lär ut detta som en standard för sina kunder så ser jag inte problemet. Min pt kan väl rekommendera mig att träna två gånger i veckan och göra ett schema för det trots att han själv tränar varje dag?!

  Det finns massor med forskning som visar på hälsofördelar med periodisk fasta. Tro att hon känner sin kropp ganska bra själv. Det är vi andra, vi som stoppar i oss en massa skit hela tiden för att det kommer lite sug, som är förlorarna i det långa loppet.

   Hälsofördelarna är dock extremt begränsade enligt den (seriösa) forskning som gjorts.

   Forskningen är dessutom bara inriktade på män. Har visat sig inte vara bra för kvinnor i fertil ålder (som vill bli gravida) att äta enligt periodisk fasta, eftersom våra hormoner fluktuerar mycket mer än vad mäns gör.

    Blir galen på att det fortsatt forskas mest på män som om det vore normen! 🤬

    Jag äter inte enligt periodisk fasta själv, men har läst rätt mycket på ämnet. Förderlarna är inte så vetenskapligt välstuderade som en del vill få det till, men konsekvenserna är inte heller så ödesdigra som andra vill få det till. Såvitt jag vet så har det inte alls ”visat sig inte vara bra för kvinnor i fertil ålder”. Har du någon seriös artikel eller stuide att länka till som påvisar just detta?

   Ja för Hennes röv har ju inte kommit till av mat och träning ialf. Hoppas folk inte betalar för att ta råd av henne

   Ja, jisses vad folk käkar hela tiden😅. Flera på jobbet har ständigt nått i munnen…

  Inte konstigt att hon blir trött efter att ha ätit när hon äter sådär sällan.

  Tänk om skolorna skulle införa detta. Ingen mat på hela dagen utan först efter 16 när eleverna är tillbaka hemma. Eller varför inte inom sjukvården…

  Man hör ju hur idiotiskt det är! 😅

   Alla jobbar ju inte på samma sätt. Det säger sig självt att en byggarbetare som börjar klockan 5 på morgonen behöver mer mat tidigare.
   Jämfört med någon som har ett väldigt stillasittande jobb och jobbar mellan 11-20 på dagen.

   Så galet är det ju liksom inte. De flesta har ju faktiskt en ”periodisk fasta” på 12-13 timmar utan att tänka på det.

    Är du viktstabil eller går du ner i vikt?

   Barn ska såklart inte äta på det viset. Men är man vuxen kan man bestämma själv, jag äter ingenting under dagen och det fungerar utmärkt för mig. Har ett stillasittande jobb. Så det passar mig bättre att äta efter jobbet. Sen mår ju såklart alla inte bra av att göra så.

   Menar du att barn och vuxna har samma behov? Äter du lika ofta som ett ammande spädbarn? Att jämföra sjuka och friska är också bara löjligt. Kanske ska vi ha samma fysiska aktivitetsnivå alla också, oavsett ålder eller sjukdom.

    Går spädisar i skolan??

   Jag åt ingenting mer än middag och kanske nån macka på kvällen under hela min uppväxt och jag har klarat mig bra.

   Det är väl ändå mycket så skolbarn äter idag?
   Hoppar lunchen för att den oftast är äcklig, äger på sin höjd en knäckemacka med örtsalt på. Får inte i sig någon frukost för att man är för trött direkt på morgonen.
   Äter en macka när de kommer hem vid 16. Och äter sedan middag vid 18-18:30.

    Påverkar skolresultatet. Skolor som infört fri frukost har ökat skolresultaten.

    Trist att du tycker all skolmat är äcklig, synd att du har den uppfattningen. På min skola älskar ungarna maten.

   Barn växer och har ett annat energibehov än vad vuxna har så kanske inte rimlig jämförelse

  Håller med dig 100%. Hoppas män/kvinnor skiter i vad denna riktigt dumma bimbo uttalar sig om! Om hon vill äta nada I dont care!!! Trött i mössan av dumma människor som gör urbota uttalanden som denna artificiella anka gör.

   Dina argument hade landat bättre utan att kalla henne bimbo och anka.

    Ja faktiskt.

  Fasta är HELT fantastiskt! Jag äter 18:6, fastar 18 timmar i sträck och sen äter mellan 6 timmar (12.00-18.00). Mår SÅ bra av det! Trodde att jag skulle bli hungrig på förmiddagen och kvällen men det är tvärtom, jag är jättemätt, blir aldrig hungrig under de 18 timmarna jag fastar. Jag jobbar bättre, har mer energi, känner mig lättare, starkare, skarpare, snabbare, livfullare, osv. Håller med Julia, när man äter blir man SÅ trött (oavsett vad man äter), jag är klarare, snabbare, starkare, piggare, skarpare i hjärnan, mer energisk osv när jag inte äter. Kommer testa ännu längre fasta, 20:4 först, och sen enbart äta 1 gång per dag, alltså fasta 23 timmar på dygnet. Fasta är jättebra! Och man lever även längre och håller sig ung längre av det, eftersom det är det bästa för cellerna.

   Då får du väl passa på att äta den timmen du är på jobbet så du kan norpa åt dig laxen och räkorna samt provsmaka soppan sjuttielva gånger med samma sked. Jag fastar också ca 8 timmar per natt, så skönt😀

   En sak jag undrar och alltid undrat om detta- hur täcker man upp näringsbehoven när man äter så lite? Svårt att få i sig allt man behöver när man äter så sällan? Eller hur funkar det?

    Ingen bra idé att fråga ett troll det

    Var står det att man äter lite? Det är ju individens eget ansvar och intresse att få i sig hälsosam mat under tiden.

    Tb till en person som klagade på metoden: jag åt bara kladdkaka och chips, gick bara upp i vikt.

  Alla konstiga matvanor kan väl inte ändå inte klassas som ätstörningar och smalhets. En del är bara personliga preferenser och vanor.

  Men ni som säger att ni mår jättebra av periodisk fasta, blir ni inte yra, lågt blodsocker o huvudvärk? Kan inte i mitt liv förstå hur man klarar en hel dag utan mat. Har ni ett stillasittande arbete? Jag arbetar i vården, springer i stort sätt 8 timmar i sträck, mkt fysiskt arbete hela tiden. Inte en chans att jag skulle klara så många timmar utan mat

   Om man äter lågkolhydratkost får man ingen toppar och dalar i blodsockret. Om man ätit traditionellt innan kan det ta ett tag för kroppen att anpassa sig. Man bör starta försiktigt.

    Varför ens starta med det? Jo, för att banta. Det är därför det är olämpligt att lägga upp på stora konton. Det är en extrem bantningsmetod för de flesta. De som naturligt äter på det här viset och inte har varit ute efter att banta är en helt annan grupp.

   Jag jobbade i hemtjänsten förut och nu på kontor. Märker absolut skillnad i hur hungrig jag är under dagen. I hemtjänsten åt jag en rätt så stor portion lagad mat och magen kurrade vid 12. Nu räcker det med en sallad till lunch. Och äter jag en lagad portion till lunch så räcker det med fil och ett ägg till middag. Men det är ju inte så konstigt med tanke på att jag är mycket mindre aktiv fysiskt på jobbet idag än då.

  Vuxna får äta precis vad som helst, när som helst MEN måste man informera alla om det? Vad har hon för följare? Tonåringar? Då har man väl i så fall ngt slags ansvar? Eller nä, influencers skiter ju i det 🙄

   Tror inte Julia har tonåringar som sina huvudsakliga följare. Hon och Bingo är inte särskilt välkända bland yngre skulle jag säga. Kanske 25+.

  Nej men detta slog fel. Detta är inte smalhets eller dyl. Äter ungefär likadant och är en kvinna med adhd.

  Allvarligt? Detta är så korkat. Denna människa har ju gått ut med att hon har fertilitetsproblem dessutom. Svält kanske inte förklarar allt- men en del.

   Hon svälter inte sig, hon äter bara på andra tider än vad du gör

    Nej men dom timmarna är det svält. Nu pratar jag ur ett fertilitetsperspektiv. Sök själv på studier om detta. Trevlig kväll!

     Svälter du mellan middag och frukost?

     Men alltså, det är ju inte svält för att man inte äter på ett visst antal timmar. Att kroppen skulle ställa in sig på svältläge är en seglivad myt. Svältläge finns, men inte alls i denna kontext. Ur ett fertilitetsperspektiv handlar det huvudsakligen om näringsbrist och relativ undervikt. En stor stress på kroppen, såsom svält, kan också spela in. Men som sagt rör det sig inte om svält när man inte ätit på xx antal timmar. Äter man dagligen och får i sig den energi och näring man behöver så är det extremt osannolikt att det skulle påverka fertiliteten.

     Svälter du när du sover?

      Det är ju dock stor skillnad mellan att vara vaken och att sova🤪 när du är vaken så förbrukar du oftast betydligt mer energi än när kroppen är i viloläge när du sover… räkna ut resten själv

   Julia skruver inte att hon äter en gång i veckan, utan att hon ofta hoppar lunch.

   Tänk att när en slank välmående kvinna delar med hur hon håller vikten, så går knubbisarna i taket och kallar det ätstört

   Det ätstörda är egentligen att gå och tugga nästan ständigt som vi moderna människor gör

   Jag fastar ofta; slank, snygg och välmående av det

  Ja, det är självklart att det är nivån på dagens fysiska aktivitet som spelar roll. Hade jag gått på ett gåband hela dagen istället för att sitta på skrivbordsstolen hade jag också behövt mycket mer mat än idag. Mitt jobb tillåter mig dock inte att springa runt hela tiden och jag vill inte betala för ett gåband. Så istället tar jag och reglerar nivån på energiintaget för att inte bli lika stor som en valross.
  Dricker kaffe till frukost, äter någon liten sallad till lunch, mest för att få dagens kvot av det sociala sällskapet. Skulle egentligen kunna skippa det också. Äter oftast varm mat till middag vid 19:30-20. Så egentligen rätt likt Julia. Ser inget problem med det. Äter jag mer måste jag röra på mig mer och det finns det ingen tid för.

  Och nej, jag blir varken yr, får huvudvärk eller lågt blodsocker. Jag blir däremot trött och ”tung” i kroppen om jag äter mycket och varm mat till lunch.

   Suck, det var ett svar till Maria..

    Anade det. Sitter man på röva på en stol hela dagen är det ju självklart att man behöver få i sig väldigt lite mat. Eg är det mest det jag undrar över, dom som har ett fysiskt arbete, kör dom oxå periodisk fasta utan att må skit.

     Det är nog olika även för de med mer fysiskt arbete hur ofta och mycket de äter.

     Egentlige än så åt jag likadant även när jag hade ett fysiskt arbete. Jag har aldrig ätit frukost direkt. Och när jag är fysiskt aktiv har jag rätt lätt för att fastna i det, gå upp i varv och liksom glömma bort att äta.
     Det var först efter att jobbet var färdigt, när jag kom hem och kunde koppla av som jag blev hungrig.
     Har nog alltid känt den där trötta och tunga känslan efter att jag ätit, nu när jag tänker efter.

     Om man har ett väldigt fysiskt tungt arbete kan det nog vara svårt att få i sig tillräckligt mycket energi vid bara ett mål per dag, alltså att man rent fysiskt inte orkar få i sig tillräckligt så då kanske det blir problem. Men vid lättare fysiskt arbete där man inte sitter på stol, tex vården, är det nog inte ett problem för de flesta.

  Hon skriver INTE att hon bara äter två tre ggr i veckan utan FRUKOST och LUNCH så sällan. Middag äter hon först senare på dagen.
  Vi är många som gör så, helt utan regler, för att vi mår bra av det.
  Jag äter samma mängd kalorier/mat och utöver det äter jag exakt vad jag vill när jag blir hungrig. Men först framåt eftermiddagen. Äter jag frukost och lunch blir jag seg och snabbt hungrig igen och då äter jag ändå väldigt bra mat, inga snabba kolhydrater, mat som mättar länge och inte kastar blodsockernivån i taket.

  Alla funkar olika och det här är ingen ätstörning, det är ett sätt för henne att hålla sin kost.

  Ibland får ni lugna er och läsa om text innan ni ballar ur.

  Förväntade mig så mycket mer av en Love Island-programledare.

  Hon skriver att hon äter varje dag, men du tolkade texten som att hon äter mat 1 gång i veckan …?

  Det hon skriver är ju sant dock. Periodisk fasta gör en piggare. Men att dela detta till en massa tonåringar som defintivt inte behöver periodisk fasta är bara idioti.

  Har skippat frukost i många år, äter första måltid kl 13 när jag jobbar och senare när jag är hemma. Blir inte hungrig innan, däremot om jag äter frukost så blir jag hungrig efter typ två timmar igen. Det är som att man startar magmotorn liksom.

  Ser på det som ett enkelt och behagligt sätt att hålla vikten. Är alltså vältränad och helt normalviktig, inga ätstörningar utan gör det som känns bäst.

  Det som är svårt att komma undan är att kroppens basbehov av energi, som ligger omkring 1500-1800 kcal per dygn, behöver intas för att kroppen ska fungera. Alla som pratar om att de sitter hela dagarna och inte behöver mat missar detta eller verkar grovt överskatta hur mycket energi man gör av med när man rör sig på jobbet eller tränar. Även ett hyfsat träningspass kräver bara nån extra macka. Energibehovet och hunger under dygnet styrs också av hormoner, vilket gör att du inte svälter när du sover, kroppen är alltså inställd på att inte äta då.

  Vet inte men hon kanske kliver upp väldigt sent ! Alla har inte 7-4 eller 8-5 jobb, kanske hon kliver upp tre fyra på dagen 😀 då är det inte så konstigt att hon äter första målet vid den tiden 😀
  Hon kanske är uppe väldigt sent ockdå och sover typ hela dagen , men fövad vet jag !

  Kört periodisk fasta likt Julia i många år, funkar grymt för mig. Äter hela mitt kaloriintag under visst antal timmar (eftermiddag/kväll) & har aldrig planerat att gå ner i vikt eller liknande. Jag sover gott, bra energi på träning & har inga restriktioner kring vad jag stoppar i mig. Förstår inte riktigt ramaskriet kring detta om jag ska vara ärlig. Olika kosthållningar funkar ju olika för olika människor & ingenstans skriver hon att hon inte äter alls. Hon väljer bara att gör det senare på dagen än vad kanske de flesta gör

  Jag är faktiskt chockad över att majoriteten inte ser problemet i detta. Blandar in hennes ADHD och fördelarna med fasta. Känner att jag inte lägger ner energi på att försöka övertyga människor… Helt klart är att många här inte kan speciellt mycket om evidens och forskning om fasta heller.

   Du är väldigt välkommen att bevisa motsatsen

    Jag skulle kunna skicka länkar, underlag och hänvisa till personer/experter som pratar och skriver om det här. Men jag känner tyvärr att du inte är särskilt mottaglig.

     BS, du vill att jag inte ska vara mottaglig. Du kan omöjligt veta utifrån en enda mening.
     Skicka länkarna, jag är intresserad.

  Det finns ett par stora profiler som är otroligt seriösa, erfarna, bildade med mycket kunskap inom hälsa och träning. Det talar sitt tydliga språk att flera av dem har delat hennes/Tramsfrans inlägg under dagen och påpekat idiotin.

  Just det tycker jag inte var så farligt, hon svarar på en fråga. Så äter jag också ungefär fast blir inte smal för det, tvärtom, men jag äter ofta mitt första mål runt kl 15 eller 16. Går jag upp väldigt tidigt så blir man ju hungrig tidigare och äter så klart tidigare då. Men detta att hon säljer kostscheman och träningsprogram alltså går någon på det? Finns ju kostscheman och träningsprogram som är gratis liksom och Julia har väl fixat sin kropp på konstgjord väg så att säga, hon verkar inte träna alls i perioder heller.

  För att bara inte tala om att hon uppenbart saknar all kunskap om kosthållning.

  Man ska äta en stadig frukost, den förbränner man sedan under dagen och man vet också att de som gör så har en mer hälsosam vikt.

  Att man blir ”trött av att äta” är heller inte konstigt, det beror på flera saker, till exempel på att blod går ner i magen för att matsmältningen ska fungera och hjärnan därför får sämre tillgång till energi och att halten serotonin ökar. Det är alltså precis som det ska vara och något som vi har med oss sedan urminnes tider (det var överlevnadsmässigt positivt att vara pigg när man sökte föda och att när man lyckats hitta mat och ätit spara på energin). Visst är det jobbigt det där, när man ätit och bara vill lägga sig och sova fastän man är på jobbet. Men gör då så att du tar en lättare lunch. Grönsaker gör dig till exempel mätt och glad utan att ha så stor inverkan på energin. Det stora målet ska du, som sagt, äta på morgonen.

  Att däremot äta mycket på kvällen leder i regel till övervikt, särskilt på sikt. När natten kommer och vi somnar går matsmältningen ner på lågvarv och det vi satte i oss sent lagras som fett.

  Julia borde ta reda på mer innan hon uttalar sig. 🙂

  M v h från läkare

   Att komma med såna här korkade uttalanden visar direkt att du inte är någon läkare och saknar grundläggande utbildning i hur kroppen fungerar. Att äta mycket på kvällen leder till övervikt endast om du äter mer kalorier än kroppen förbrukar, inte för att du äter klockan 14 eller 22, en kalori är fortfarande en kalori oavsett tid på dygnet. Det vi satte i oss sent kommer inte lagras som fett om det inte är så att det du totalt ätit under dagen överstiger det du förbrukat. Kanske är det du som borde ta reda på mer innan du uttalar dig.

   https://uamshealth.com/medical-myths/does-eating-late-at-night-make-you-fat/

    Jo, jag är läkare och jo, jag har rätt. Dessutom, vilket fick mig att skratta gott, skriver du ju själv det JAG skrev:

    ”Att däremot äta mycket på kvällen leder i regel till övervikt, särskilt på sikt. När natten kommer och vi somnar går matsmältningen ner på lågvarv och det vi satte i oss sent lagras som fett.”

    Om du sätter i gång ett träningspass efter en sen måltid är det ju en annan sak. Läs vad jag skriver.

    Att kalla mig korkad är bara….korkat – eftersom jag är allt annat än det. Dessutom är jag rejält trött på de här anklagelserna om att ljuga som ibland mött mig här på Bloggbevakning. Varför i hela fridens namn skulle jag sitta och påstå att jag är läkare om jag inte vore det? Upplysningen hade ju sin relevans på grund av frågeställningen.

    Försök att bemöta människor med respekt nästa gång så ska du se att det går lättare. Och, som sagt, läs gärna en extra gång innan du far ut i felaktiga påståenden om vad någon annan skrivit eller sagt.

  Får jag göra ett tillägg? Ser att många här diskuterar så kallad periodisk fasta – och det är ju något helt annat. Periodisk fasta fick ett uppsving efter att den japanske cellbiologen Yoshinori Ohsumi 2016 tilldelats Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin forskning kring så kallad autofagi (jag skickar med en länk: https://fof.se/artikel/2016/12/medicin-kroppen-ater-sig-sjalv/) och den snabbt togs till intäkt för att fastan skulle kunna förebygga cancer och en rad andra sjukdomar. Men faktiskt vet man inte tillräckligt för att kunna dra sådana slutsatser, det finns till och med studier som föreslår att en befintlig cancer kan skydda sig mot behandling med hjälp av autofagi. Däremot vet man att människor med en störd autofagi löper en avsevärd risk att bli sjuka, på olika sätt.

  Allmänt är det dock inte fel att låta magen vila lite nu och då. Vi moderna människor i välfärdsländer har ju i princip obegränsad tillgång till föda och, som någon uttryckte det, ”något i munnen mest hela tiden”. Det är inte bra.

  M v h igen från läkaren

  Jag tror så många är så ätstörda och att det fortsatt vara så även när det var ”kroppsaktivism”trend. Nu har pendeln svängt och det är ”ok” att vara transparent med att vilja vara smal över allt annat igen. Bara mer av sånt här att vänta 🙂 ändå lite nice…. Att folk slutar hyckla och ljuga om att det är så viktigt för dem.

  Jag har flera kollegor som äter enligt periodisk fasta och mår hur bra som helst. Alla kan inte äta på morgonen, jag behöver ofta vakna till innan jag kan käka. Det här är ingen ätstörning utan vi fungerar olika.

  Alltså det har verkligen gått inflation i att skrika ”ätstörning” så fort någon har ett minsta avvikande ätbeteende. Hur kan det vara så svårt att förstå att det är antalet kalorier som spelar roll (och till viss del makrofördelningen), inte hur du sprider ut dem över dagen. Ingenstans säger Julia hur många kalorier hon äter eller vad de består av. Hon säger att hon föredrar att äta allt på kvällen. Klart att det går att få i sig alla kalorier i ett svep om man vill. En pizza kan vara mer än ett dagsbehov av energi (men kanske inte ett dagsbehov av näring…) i en och samma måltid. Ingen behöver förutsätta att hon svälter? Och att hon är en PT som utformar kostscheman kräver att hon har insikten att ätmönster (beståndsdelar, mängder och tidpunkter) är högst individuella. Varför anser ni att detta är så problematiskt?

  Intressant att detta skulle kräva TW men massa med bakverk är bara positivt. Finns fler typer av ätstörningar än att inte äta.

  När är galenskaperna slut undrar jag? Män’skan lever ju delvis på tränings och dietråd till hugade spekulanter. Och ska kunden utgå från att rådgivaren ser ut som hon gör tack vare dieten eller träningsråden ELLER allehanda skönhetskorrigeringar/operationer. Det är något sjukt med alla influensers som invaderar våra liv oavsett om vi vill eller inte. Tror vi ska börja fundera på vad vi låter oss bli influerade av. Folk som äter och ser ut som folk eller folk som ser ut som en utopi och äter som ett litet bi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.