Kenza om sin hörselnedsättning

Kenza skriver om sin hörselnedsättning och användandet av hörapparat och hur den borde ses på samma sätt som glasögon eller linser. Att det inte är en stor sak, utan mer ska ses som ett hjälpmedel i vardagen.
Hon skriver även om sin tinnitus och att magnesium hjälper henne där.
Jag har, precis som Kenza, haft både en nedsatt hörsel och tinnitus så länge jag kan minnas och vet därför inget annat. När jag var yngre trodde jag att det var så för alla, att det pep och tjöt i öronen på alla människor, särskilt i kompakt tystnad, men så är det alltså inte, fick jag veta. 😊

Jag tycker det är jättebra  är kända människor skriver om och normaliserar sådana här saker, för som Kenza själv skriver så ville hon inte alltid använda sin hörapparat men att hon sedan några åt tillbaka struntar i allt sånt och att hon önskar att hon kommit till den insikten tidigare. 👍🏻

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har också tinnitus och nedsatt hörsel på ena örat (dansat nära en högtalare i ung ålder). Tycker absolut inte hörapparater är något att skämmas för. Har ingen själv men har ”hört” 😀 att det finns ganska diskreta nuförtiden.

      Jag med. Måste skaffa hörapparat. Fast jag säger till andra kan du prata lite högre gör dom det inte.

      Alltså apparaterna som finns idag är så bra och syns knappt. Det har skett en helt overklig utveckling, som med mycket annat. Inte alls som de jag minns från barndomen som farmor hade som bara tjöt och höll på. De var i nån läskig beige färg med nån propp som bara såg jobbig ut, nu är de jättefina och nätta.

        Ja det är verkligen en otrolig skillnad mot de ens egna mor- och farföräldrar hade! Min pappa har precis fått en och den syns på riktigt inte 😮 Är helt fascinerad.

    Min mamma framstod ofta som lite trög när jag växte upp. Hon kunde säga de mest knasiga sakerna och svara konstigt på frågor. Först när hon var i femtioårsåldern vågade hon berätta att hon knappt hörde vad andra sa, att hon mest läste på läppar osv. Hon var född med en hörselskada och ingen visste om det. Tillslut fick hon i alla fall hörapparater och hennes liv förändrades. Hon har alltid avskytt dem för att hon tycker att de är fula, det var därför hon inte sökte hjälp innan… och just den delen är det knasigaste jag kan tänka mig. Nu är hon äldre och bryr sig inte om att de är fula, vilket de inte är, man ser dem knappt.

      Typ liknande med min svärmor, men hon visste att hon hade en hörselskada och skämdes så hon täcktes inte skaffa en hörselapparat, då hon äntligen fick den för något åt sedan så blev allas liv bättre och jag har blivit mindre arg på henne 😅👌
      Kan inte förstå egentligen vad där är att skämmas för om man har en hörselskada och skulle behöva apparaten! Sa åt henne massor med gånger att hon ska ta emot den då läkaren rekommenderar, men nej, tänk vad folk skulle prata och tänka! 🤦🏻‍♀️ Förklarade att många hennes bekanta och jobbkollegor har tagit illa upp då hon inte svarat eller bara ställer konstiga frågor mitt i då nån annan pratat.. 😬

      Min mormor har alltid upplevts som ganska otrevlig. Avbrutit folk, ignorerat när man pratar med henne, gått iväg mitt i samtalet, bytt samtalsämne hej vilt osv. Vi tjatade länge om att hon borde kolla upp hörseln, men hon hörde helt perfekt, enligt henne själv. Jag har en ung mormor (adoption osv) och när hon fyllde 65 tyckte hon själv att hon var ”gammal nog att kolla hörseln utan att det var pinsamt”. Hon fick hörapparat och slutade bete sig ohyfsat, haha.

      Det måste finnas ett jättestigma kring just hörapparat? Eller är de svåra att få att fungera bra? Känns som att alla jag känner till som har nedsatt hörsel bara VÄGRAR hörapparat. Folk som är nästintill döva och därför har svårt att fungera vettigt i sociala sammanhang men ändå så vill de absolut inte använda sin hörapparat?! Tänker att det måste vara jobbigare att inte höra något och inte kunna delta på ett vettigt sätt, men nope det verkar helt ok att inte höra vad folk säger, att folk måste skrika osv.

        Jag tror att många lite äldre tror att hörapparater fortfarande ser ut som att man har en tjock-Tv intryckt bakom örat. Jag tror också att det delvis hänger ihop med åldersnoja. Hur många har inte sett någon på 40+ som vägrar skaffa läsglasögon, trots att de verkligen behöver det.

          Tror också mycket är just åldersnoja

    Att folk är så ängsliga och inte har emot den hjälp som finns. Folk är så fulla av sig själva i dag på gott och ont, inte en jävel bryr sig om man har hörapparat/glasögon mm Ta hjälp.

      Det där stämmer ju dock inte när det gäller barn, finns ju de som ”bryr sig” och mobbad pga både hörapparat och glasögon. Även om mobbare såklart kan hitta något annat osv. Men växer man upp och lär sig fungera i vardagen även utan hörapparat så kanske det också tar emot att börja? Man har väl lärt sig att läsa på läppar och kanske också är så van att undvika vissa situationer, närstående pratar extra högt och tydligt etc, att man tycker att det ändå funkar ok utan.

        Kanske händer det men betydligt mindre än förr och det är med barnen man börjar. Sjukt samhälle annars att man ska lida i onödan, för att det påverkar ens utseende. Jag tycker det är bra det hon gör men samtidigt så sorgligt att samhället/vissa är så utseendefixerade att man väljer att lida istället.

        The Ark sa det:
        And you’re totally fogged in you head
        If you were serious right now
        When you said
        That ”it’s because
        They will be bullied in school”
        ’Cause that means you let the bullies
        Set the rules

        Och vi vuxna ska kanske börja med oss själva och fundera över hur vi talar om andras utseende och om de som avviker från normen.

    Bra av henne att prata om det, förhoppningsvis gör det att andra vågar se sin hörselnedsättning som vilken funktionsnedsättning som helst och vågar använda hjälpmedel.

    Trodde också att alla hade pip i öronen! Har haft så länge jag kan minnas. Blir sämre vid stress osv (eller så klarar man bara av det sämre då)

      Jag också. Tänker att det ju aldrig är helt tyst omkring en utan konstanta ljud. 🤔

        Vi andra har det tyst när det är tyst. Inga sus, pip eller dunkande öron.

          Overkligt 🙂

    Åh vad jag hoppas att fler som behöver hörapparater vågar använda det. Mitt barn bär happar sen 3 månaders ålder och det skulle vara toppen om stigmat om nedsättningar bara försvann! 🦻🏻❤️

      Finns det verkligen ett stigma idag?
      Är det för att man blir retad i skolan, eller vad?

      För ”ingen vill veta var du köpt din tröja” liksom. Alla är ju så uppe i sig själva och så upptagna över att vara ängsliga över sig själva att de inte bryr sig om folk omkring sig.

        Jag upplever att barn generellt vill vara som alla andra. Och ja, folk säger fortfarande ”hallå, hör du dåligt eller?!” Och ”är du döv eller?!”
        Men i vuxenvärlden tror jag att vi är snällare IRL, men taskigare online.

        Ja, det finns absolut ett stigma, speciellt för yngre personer. Folk som kommenterar ”men du är ju så ung” eller blir förfärade när de får veta att man har förvärvad hörselnedsättning. Talar från egen erfarenhet.

      Min sjuårings bästa vän har hörapparat, från början visste jag inte ens att det var hörapparat, trodde hon hade hårspännen bara. Det var när vi pratade om att lillebror eventuellt kommer behöva hörapparat som han berättade det för oss ”X har ju hörapparat, och det är jättebra”, liksom inget konstigt bara en bra grej.

      Generellt pratar man väl mer om olikheter med sina barn numera, och att det är så man är – olika.

      Mitt syskonbarn fick glasögon i sexårsåldern, riktiga colabottnar pga såg jättedåligt, mormorn blev helt knäckt och sa ”åh nej han kommer bli så mobbad” öh? Inte en enda kommentar mer än ”fina glasögon” typ (och han är idag 12 år).

        Min son har också hörapparat och det är ingen som reagerar på det. I början när han fick dom så var det några kompisar som frågade vad det var för något men det var mer ”wow coolt” och sen har det inte varit något mer med det. Tror vi vuxna ibland är snabba med att tro det värsta. Och som du säger, idag pratar med mycket mer om olikheter. Vilket är fint.

      Happar! Det ska jag säga fr.o.m. nu. 😃 Jag har haft happar i 2,5 år och vet inte hur jag skulle klara mitt jobb utan dem. Tyvärr är det jääättelång väntetid pga brist på audionomer – lycka till alla som står i kö!

    1.
    Isabella har inte reklammärkt Japan-resan och

    2. i kommentarerna svarar hon på en fråga att hon av-diagnostiserats och varken har adhd eller bipolaritet.

      Japanresan var inte reklam enligt henne.

        Verkar dock ha varit någon form av samarbete med SvD före, under och efter resan.
        Ett reportage för SvD om hur resan planerats med GPT-4 Open AI och avrapportering i form av podd och en tidningsartikel. Om det kan kallas reklam i detta läge är dock tveksamt.
        Om utfallet av reseplaneringen blev positivt kan det kanske anses som reklam för GPT-4. Den som orkar lyssna/läsa får avgöra.

          Mer bekymrad över att texten var så usel. Att SvD inte ens försökte redigera är genant. Hon kan inte skriva. Bloggrant, insta och bra journalistiska texter är två raka motsatser.
          Sakfrågan: jag förstod det som att det var reklam. Hon följde inte chatgpt:s råd och då blev det så tokigt och fel, hade hon bara etc så hade det blivit toppen, enligt henne.
          För min del tycker jag SvD brister något fruktansvärt i omdöme. Vi är många som vill ha bra läsning i morgontidningen och finner nu att ett bottennapp i klickjournalistik och försök att nå unga (nåja, de är väl i 40-årsåldern i hennes fall) läsare är nått. Patetiskt. Men gärna intervjuer med influencers, helt annan sak än attlåta dem skriva själva.

          Det där ryokan som bokades fel nätter är ju inte direkt bra reklam för GPT-4 haha så det är nog inte reklam för den iallafall. Men sen behöver det ju inte vara reklam för något specifikt, dvs Japan eller GPT-4 men hon kan ju ha sålt reportaget liksom och det kan ju ha varit i efterhand men det räknas väl inte som reklam isåfall.

    Varför översätter hon inte frågan till sina internationella följare om hon ändå svarar på engelska?

      Hon kanske ser dåligt också och inte ser att den är på svenska? 😉

        Jo, det är vansinnnigt svårt att räkna ut vad frågan är, utifrån svaret. Verkligen.

          Tänkte mest på att många brukar skriva frågan på engelska också.

    Så skönt det måste vara att höra dåligt och därmed inte behöva lyssna på vad människor säger. Vilken lyx. Idag så kan man ju (tack och lov) även sätta på sig hörlurarna om man inte orkar lyssna på människor, har man hörlurar på sig så förstår ju folk att man inte vill lyssna/prata. Det är så urbota tråkigt oftast att lyssna på människor och även så enormt energidränerande att behöva lyssna på vad människor säger, i 9 fall av 10 så säger ju människor ingenting vettigt/intressant/viktigt/roligt, människor bara pratar för att prata för att fylla ut tystnaden eftersom de är rädda att de annars skall uppfattas som osociala/tråkiga/otrevliga/konstiga/whatever. Jag önskar att människor slutar upp med detta meningslösa utfyllnadspratet och enbart pratar om de har något vettigt/intressant/viktigt/roligt/osv att säga och annars är tysta, det hade varit fantastiskt!

      Du måste ju vara totalt tappad…

      Vad skönt det vore att vara blind, så slapp man se dina trötta trollerier.

      Skönt att leva med hörselnedsättning? Personer med hörselnedsättning är överrepresenterade bland långtidssjukskrivna och har även mycket högre risk för demens. Socialt utanförskap, kronisk trötthet, lättskrämdhet, ångest, nedstämdhet och depression är också vanligt förekommande. Jag fick mina första hörapparater för tre veckor sen och är jättetacksam, även om invänjningsperioden är svår och jag har haft huvudvärk varje dag och ökad tinnitus 🙁

        Mata inte trollet.

          Förväntas alla här inne veta exakt vad alla troll heter? Jag står bara upp för mig själv.

      Att ha en hörselnedsättning innebär också i många fall att inte kunna höra fågelkvitter, musik i bakgrunden, varifrån bilen kommer, exakt vem det är som pratar i en grupp, när någon viskar, att det är en helikopter som hovrar eller när någon ropar på dig på avstånd. Så lyx, det tror jag inte.

        Ignorera alltid Linas svammel.

        Detdär sa min mamma också, hon har varit döv på ena örat sen hon var ung och skaffade hörapparat nu i vuxen ålder.. hon fick ta ur den på en promenad för hon klarade inte av hur högt snör knarrade under skorna på henne ♡

        Och för mig, så är de just det ljudet som är sååå mysigt att få lyssna på en knastrig, kall vinterdag. Hoppas hon vänjer sig vid alla småljud så hon också kanske kan få njuta lite och inte bli överstimulerad

        Ooh, så rätt du har!
        Det är fruktansvärt skönt att höra och inte behöva bli överkörd av en buss.

      Jag tycker du ska följa dina egna råd, du förutsätter att alla vill läsa dina konstiga åsikter om allt och alla när du borde förstå att det inte är så.
      Du är totalt döv och blind för kritiken du får här!
      Har du aldrig tänkt på det?

        Detta svar var till Lina⬆️

      Tack Linatrollet, är en frisk fläkt i det här beskäftiga kommentarsfältet.

      Tack Linatrollet, du är en frisk fläkt i det här till nittionio procent beskäftiga kommentarsfältet.

    Är född -64 med nästan helt nedsatt hörsel på ena örat. Min mamma berättade för skolpersonalen så fick alltid sitta längst fram i klassrummet, som jag avskydde. Jag har under åren ”utvecklat” hörseln på mitt hörande öra, så hör nästan bättre än mina vänner i många sammanhang. Har heller aldrig blivit utsatt för glåpord i yngre ålder, fast jag gick i en ganska tuff skola. Sa väl va ganska ofta, men ingen brydde sig nämnvärt. Tinnitus har jag fått på det hörande örat det senaste året, ett fruktansvärt oljud, men ”tänker bort det” , är nog lite av en ”självhjälpare” eller hur jag ska uttrycka mig, som gör att det funkar ganska okej ändå.

    Ser inte någon hörapparat på bilderna, är de så små nuförtiden?
    Varför svarar hon på engelska när frågorna visas på svenska…

    Själv fick jag tinnitus under en period när jag var mycket stressad, kom över en natt.

      Jamen har hon verkligen SÅ många internationella följare?? Tycker det är så sjukt larvigt när svenska influensers ska låtsas vara lite mer internätjonäääl än vad de faktiskt är och skriva på engelska.

        Kenza har fans utomlands, jo. Så det är väl bara respektfult att svara så att de också förstår, även om de nu inte skulle ”vara så många”. Ni måste bara hitta något att gnälla om, eller hur?

          Jag kan inte stava. Jag hoppas dock att ni förstår, jag vet ju hur det kan vara här i kommentarsfältet…

          Alltid lika roligt att läsa kommentarer där man gnäller på andra bara för att de gnäller…

        I just Kenzas fall så är det ju dock inget larv. En stor del av hennes följare är inte svenskar. Går även att se om man kollar vilka som kommenterar på hennes IG och YT.

    Hon är tydligen döv på mer än ett sätt, folk skriver på svenska och hon svarar på engelska😜
    Snacka om hybris!

      Hellre hybris än korkad. Just sayin´…

      För det är mer eller mindre garanterat att om hon inte skriver något på engelska så får hon massa DMs/kommentarer om varför hon inte skriver på engelska och om någon kan översätta.

    Gick in på hennes insta, hittar inte en enda bild där det syns en hörapparat och hade ingen aning om att hon hade det så SÅ hävla öppen är hon kanske inte med det.

    Sen fattar jag inte varför det skulle va en grej, man har en liten, hudfärgad pryl i örat. Ingen stomipåse på hela magen eller en stor brännskada precis. Är ju lite som att ha ett smycke eller vad som helst?!

      Har du hörapparat? Och hurdant liv har du egentligen om du känner att du måste kolla igenom hennes insta för att försöka påstå… vad?

      Kenza har skrivit om detta så länge som jag kan minnas. Varför tror du att hon fick fråga från första börja, för att det är något som man vet om eftersom hon pratar om det.

    Men varför lägger Kenza upp bilder när man inte ser någon hörapparat, när hon nu talar om den. Det skulle ju göra mer skillnad.

      Kanske för att den är så liten så den inte syns?

    Jag är över 30 år och har haft hörselnedsättning sen jag föddes, jag har hörapparater men använder dom aldrig just för att jag skäms. Sen vill jag säga att det finns hörapparater som knappt syns. Mina är som små öronproppar som sitter bara i hörselgången så det finns ju chans att det är sånna hon har?

    https://www.audika.se/horapparater/olika-typer/i-orat-apparat

      Börja! Jag är över 40 och har samma, men det är nästan ingen som märker att man har dem ändå. Alla blir förvånade när jag berättar att jag har hörapparat.

    Tycker det är mer problematisk att man är tyst om ett pågående folkmord.

      Du har noll koll på definitionen av folkmord!

        Jag har överlevt ett folkmord, vet precis hur det ser ut.

        Och du visar noll sympati för palestinska liv oavsett om du fattar FN:s definition av folkmord eller inte. Att vädja om att sluta döda och fördriva är anti-israelisk propaganda för dig, tragiskt.

    Du är annars fy. Så Kenza visar stöd för palestinierna och tycker att det är avskyvärt hur många barn som har blivit mördade, men hon är den som är hemsk enligt vissa av er? Ok… Tyvärr så märker man att många av er som är pro-israel är högerextrema.

      Har hon vid något tillfälle fördömt Hamas bestialiska attack på civila israeler??? Varför hyllade civila gaza-bor tillfångatagandet av civila israeliska kvinnor som blödandes släpades ut ur bilar?! Tänk lite längre, men du verkar tyvärr inte ha förmågan… tröttsamt

        Ja, i början när allt startade. Något mer du undrar eller föll ditt ”what aboutism”-gnäll platt nu?

      Hoppas hon blir av med sitt Max Factor kontrakt!!! Ett märke som grundades av en polsk jude. Undra om hon skulle kunna possera halvt naken i Gaza?!

        Att kritisera staten Israel är ju inte detsamma som antisemitism överhuvudtaget. Det finns många judar som också kritiserar Israel. Detsamma som alla andra länder.

    Jag har hörapparater på båda öronen. Tack o lov, inget att skämmas för.

    Du behöver verkligen gräva cam för att hylla denna brud😂

    Jag hoppas de är värt det alltså, snart bränner du dig😂

    Berätta då också om hur skitfarligt det är att gå alla dessa konserter, klubbar utan musikproppar, nu menar riktiga musikproppar. Det spelar alldeles för jävla högt på klubbar som utveclar denna obotliga tinnitus. Likadant de som står intill en högtalare o lyssnar, räcker med att ngn kommer fram o gallskriker i ens öra så får man den obotliga tinnitusen. Känner en ung jättesöt tjej, typ 22 år, tog livet av sig för hon stod inte ut med tjutandet i öronen. Hon hade allt framför sig, supersöt, bra jobb, snygg som en modell, så tänk er för ni som går på klubbar, ett helvetes tjut i öronen som aldrig kan botas

    Lever med en partner med tinnitus och hörapparater , är rena helvetet emellanåt. Men med tiden insåg han att det bara hjälpte han o man kan ju ta samtal i dom. Nu är det bara coolt!

    För mig var det en omvälvade erfarenhet.
    Absolut fantastiskt. Har apparater på båda öronen. Mina kompisar sa däremot att var ”piip” på tiden att jag fattat det.
    Så hade nog inte förstått på ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.