Ellen Bergström och Niclas Lij stäms för vattenskada


Influencern Ellen Bergström och hennes ex Niclas Lij har stämts på 370 000 kr av sin tidigare bostadsrättsförening
efter att deras badrumsrenovering orsakat fuktskador hos en granne på grund av en läckande ledning, något som upptäcktes ett par månader efter att bygget avslutats.

De boende är ansvariga för att arbete som utförs i lägenheterna utförs fackmannamässigt, någonting tidningen Aftonbladet skriver i sin artikel inte skett. Ellen tillbakavisar detta i ett sms till mig. Hon skriver:

Vi har inte tagit del av någon stämningsansökan men har fått läsa delar av den i en artikel. Det framgår dock aldrig i artikeln att vi anlitat en auktoriserad byggfirma (vet inte om det gör det i själva stämningsansökan), och att det är firman som utfört jobbet. Jag och Niclas har alltså inte renoverat själva utan vi har anlitat en firma som skulle utföra ett fackmannamässigt jobb enligt Säker Vatten och bkr.

Byggfirman som Ellen och Niclas anlitade återfinns på www.sakervatten.se som har till uppgift att utveckla, förvalta och marknadsföra branschreglerna, samt att kontrollera och auktorisera VVS-företag.

Föreningen har ju inget avtal med byggfirman, vilket är varför de måste stämma Ellen och Niclas, som i sin tur får driva en eventuell process mot byggfirman.


Inlägget om Mauri och Gunilla kommer tillbaka senare. 

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men så hemskt, här vill en göra rätt för sig och betalar dyra pengar för en bra VVS-firma, och så blir det ändå fel. Måste väl gå på försäkring? Antingen VVS-firmans eller Ellens?

    Ajajaj det var därför det förhållandet inte höll.. nej skämt åsido. Usch vilken jobbig situation?

    Hon är verkligen ute och snurrar. Hoppas för hennes skull att hon anlitar ett kunnigt juridiskt ombud snarast.

      På vilket sätt då?

        Hon och Niclas är parterna, inte byggföretaget. Det är de som svarar gentemot föreningen och ansvarar för vilka de själva anlitar. Som någon nämnt nedan får de i sin tur stämma byggföretaget om de blir skyldiga att betala till föreningen.

          Jaha du tolkar det så, jag tolkade det inte som att hon påstod att de inte är stämda. Men kanske var så hon menade 🤷🏼‍♀️

            Det säger jag inget om. Men hon tror att hon saknar ansvar: ” Jag och Niclas har alltså inte renoverat själva utan vi har anlitat en firma som skulle utföra ett fackmannamässigt jobb”. Det spelar ingen roll att hon och Niclas inte är de som spacklat målat spikat byggt.

    Är väl företaget som renoverat som får stå för eventuella brister?

      Nej.

        Även om de har lämnat ett våtrumsintyg??

          Ellen ska ta det med byggfirman och reda ut vad som gäller. Bostadsrättsföreningen har inte anlitat byggfirman och de har ett krav på Ellen.

          Om dom har lämnat våtrumsintyg enligt GVK så ska detta inte ha kunnat ske. Dessa besiktningsmän är inte att leka med, dom är BENHÅRDA. Dom godkänner skönhetsfel men är brunnen det minsta för nära väggen, för högt/lågt fall så blir det ingen intyg fören det är åtgärdat. Så om dom inte har gjort arbetet korrekt från grunden har knappast en besiktningsman godkänt detta.

      Ja i slutändan, om det visar sig att de varit vårdslösa i sitt yrkesutövande.

    Det blir väl så att de i sin tur får stämma firman som gjorde det.

      Det förutsätter att det går att plocka ut pengar ur företaget. En av mina föräldrar bytte ut sitt egenföretag till ett AB för att man förlorade max 25 000 då om man blev stämd, dvs aktiekapitalet.

        Ja det är inte säkert att hon kommer kunna stämma dem alls, om hon fick veta det 2021 och ännu inte gjort någon reklamation har ju skälig tid för reklamation gått ut för länge sedan.

        Nej, det är inte så det funkar. 25 000 kr är det du som privatperson går in med, men företaget kan såklart bli betalningsskyldig för mycket mer än så. Du som privatperson står dock inte för ditt bolags skulder. Herregud, med din logik skulle bolag alltså aldrig kunna stå för mer än 25 000kr? 😂

          Öh man konkar ju bolaget då…

            Läs på lite om aktiekapital är du snäll

        Skyddet i AB är oftast illusorisk då i realiteten i stort sett alltid krävs på ett personligt skuldansvar.

    Om denna renovering skedde 2021, läckan upptäcktes några månader senare. Varför kontaktade man då inte firman som gjorde jobbet och bad dem rätta till felen. Dvs en reklamation till den anlitade firman.
    Man gör ingenting innan det blir stämning och nyhetsstoff? Och då blir svaret att det var en anlitad firma som gjorde jobbet. Men surprise de kan också göra fel! Man borde ha begärt in så mycket info man bara kunde få loss och skickat den vidare till den anlitade firman för kommentar samt korrigering.

      Vem menar du skulle kontaktat leverantören, brfen eller Ellen Bergström? Brfen har inte beställt arbetena så det är inte deras uppgift att kontakta leverantören. Däremot enligt Aftonbladet så kontaktades EB av brfen som bad henne om korrigering av felet vilket hon vägrade. EB var beställare av arbetet och den som hade avtal med leverantören. Inte brfen. Brfen gjorde det enda rätta, de åtgärdade skadan för att begränsa storleken på vattenskadan och stämde sedan Ellen då hon struntat i att åtgärda skadan för att få täckning för en kostnad som de inte ska ta. Helt solklart. Tror att i detta fall så handlar det om en blandning av okunskap och arrogans.

    Egentligen inte så konstigt när man läser detta från Aftonbladet.
    Enligt bostadsrättslagen och bostadsrättsföreningens stadgar är de boende ansvariga för att arbete som utförs i lägenheterna utförs fackmannamässigt, vilket en besiktning visade att den här renoveringen inte gjorde. Föreningen menar därför att influencern och sambon brutit mot det avtal som finns mellan dem och föreningen”.

    Så föreningen stämmer Ellen som i sin tur får stämma byggföretaget.

      Fullt rimligt. Men varför har det tagit så lång tid..? Var det ett sponsjobb?

        Kommer inte ihåg att det låg nåt ute om det när lgh renoverades men kan ha fel

        Förstår inte varför Ellen inte kontaktade byggbolaget om att åtgärda problemen. Det får ju på deras försäkring.

        Huvudet på spiken misstänker jag – var väl ett ”samarbete”. De flesta influensers tigger ju gratis tjänster ”är det någon som kan tipsa om en firma som….”. Man får det man betalar för dvs betalar man inget så..

        Det har varit en lång process säger Ellen, så inget som tas tag i nu.

      Ja, som så många skrivit nu.

    Märkligt. Läste om detta och tänkte direkt att det var hos Ellen Bergström. Känns som en grej hon skulle kunna freestyla med (ej fackmannamässigt utfört). Tycker faktiskt summan är rätt låg ändå, speciellt med tanke på att de, enligt uppgift, inte åtgärdade problemet när det uppdagades. Vattenskador kan bli en enormt dyr affär.

      Jag som var stensäker på att det var Mandir då hon igår la upp en bild på story när hon gråter på snapchat. Hade också hoppats att det var hon 😅

    Finns så många inkompetenta/slarviga byggfirmor… Fuskbygge är ju så vanligt

      Sån fördel att bo i en mindre stad! Här lever hantverkarna på sitt rykte. Missköter sig någon så får de helt enkelt inga jobb framöver för det sprids rekordsnabbt.

      Nu var de certifierade och inte en fuskfkrma. Saker kan få fel oavsett. Därför har man företagaförsäkringar.

        Certifierade ja,men uppenbarligen en fusk-firma ändå eftersom det inte gjordes korrekt.

          Så läkare som begår misstag är fuskläkare?

          Men va? Man är ett fuskare för att saker blivit fel. Du vet inte ens om detta är något de har i rutin, dvs att förorsaka vattenskador, eller om det är ett mänskligt fel/miss som orsakat det.

            Tillägg:

            Jag som bolagsjurist för ett börsnoterat stort bolag har tyvärr vid ett tillfälle råkat begå en stor tabbe. Det finns verkligen inga ursäkter, trots att jag hade varit sjuk någon vecka och återvände utmattad och trött. Det hade definitivt berättigat min arbetsgivare att åtminstone ge mig en varning. Som tur var fick jag inget straff, men jag känner skam över händelsen än idag.

            Det hade varit oerhört förödande att förstöra mitt rykte i branschen på grund av det här enstaka misstaget, särskilt med tanke på min vanliga noggrannhet i arbetet. 😅

            inte fuskare* skulle det stå i första kommentaren.

    Eftersom dom inte använt sig av en GVK-auktoriserad aktör så kan dom inte heller ha fått intyg på att ytan håller tätskiktet. I försäkringsärenden så är inte BKR eller säkra vatten särskilt starka i jämförelse med GVK. Det är tyvärr ingenting som byggare varken vet eller bryr sig mycket om och det hade varit intressant att se i detta fall vem dom anlitat. Har dom anlitat någon som sköter hela entreprenaden och tagit in underentreprenörer som inte är auktoriserade? Eller är det en byggfirma som sköter allting in house och har snickare, VVS:are, matt/golvläggare, plattsättare etc? Det finns många kryphål för en byggare att lirka sig ut från i en sån här situation och i detta fall så är det beställarens ansvar att se till att företaget de anlitat är auktoriserade – vilket även innebär eventuella underentreprenörer. Jag har själv en firma inom golvläggning och vet hur det är att göra jobb till privata kunder i bostadsrätter, det är inte vems som helst som godkänner att man får utföra arbete men tyvärr har också dessa BRFer lite dålig koll på säkra vatten, BKR och GVK och tänker ofta att BKR ska räcka i försäkringsärenden. Använd GVK-auktoriserade firmor när ni utför arbeten i våtutrymmen!

      Det bostadsrättsföreningarna i regel behöver göra är att försäkra sig om att det berörda företaget har en ansvarsförsäkring.

      Och i vår företagsförsäkring hos Trygg Hansa räcker det alldeles utmärkt med att vi är behöriga enligt BBV.

        Jag vet att många brf:er tycker det räcker med BKR och att många försäkringar inte alltid är uppdaterade. Jag hade några kunder själv där jag fått förklara vad skillnaden är i garanti då BKR inte lämnar någon garanti alls för tätskikt. Sen får alla göra som dom vill ändå men jag rekommenderar GVK, det är hårdare krav att bli auktoriserad som det och regelbunden utbildning.

    Företaget dom anlitade är DN Bygg,
    eller ”Dick Niklas Bygg & Inredning AB”.
    Ett till synes framgångsrikt byggföretag med hög tillväxt, kreditvärdighet och fina recensioner på både Reco, Google och FB.
    Även behöriga enligt BKR, (vilket majoriteten av byggföretagen använder sig av, då varje behörighet skall förnyas och betalas en gång om året)
    Felet berodde på en ”läckande ledning” och upptäcktes månader senare.
    Så det är inte fråga om bristande tätskikt, utan en kanske slarvig vvs-montering.
    I artikeln framgår det att föreningen kontaktat Ellen och Niclas när felet uppdagades, men att dom vägrat erkänna ansvar.

    Rätt vanlig med ett hot om stömnnng innan själva ansökan lämnats in. Sedan ska den expedieras hos TR. Märkligt att en BF ska behöva stämma en boende. Blir dyrt för alla. Att de inte betalats och sedan vänt sig till företaget. Risken ökar med åren att det inte finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.