Nyårslöften-ish från GabJossPoss

Det är många influencers som skriver om nyårslöften, böcker de ska läsa under 2024 och platser de ska besöka. Inte sällan handlar det om personliga löften, saker de ska göra för sig själva, saker att bli bättre på som det är inte så mycket ”alltid” och ”aldrig” utan mer ”ska göra mer eller mindre av”…
Gabriella Possler är en av de som skrivit ett sådant inlägg så jag tänkte att vi kan kika lite på hennes lista.
Det här är alltså en sammanfattning av inlägget, så vill du läsa det i sin helhet så hittar du det HÄR på hennes blogg.
Rubriken på inlägget är ”Nytt år och tillbaka till gamla rutiner” vilket skvallrar om att det inte är några sensationella nyårslöften, men ändock någonting som kan liknas vid nyårslöften.

Överst på Gabriellas lista hittar vi ”Prata snällare till mig själv” som hon motiverar så här, om det nu ens behöver motiveras?

Jag är så bra på att snacka ner mig själv. Jag borde ha gjort mer, jag borde se bättre ut, jag duger inte, jag är en dålig mamma, jag borde ha gjort si eller så, jag borde ha mer tålamod med barnen, jag borde ha orkat tyngre på gymmet, jag borde förändra detta och detta. Jag är väldigt, väldigt självkritisk och tycker väldigt sällan att jag är tillräcklig. Resultatet blir att jag stressar upp mig själv och snackar ner mig själv oerhört mycket. Jag har hela mitt liv ”blivit lärd” att jag och mitt värde baseras på mina prestationer och när man har det i ryggmärgen så är det jättesvårt att bryta.

Hålla mina träningsrutiner. 

Med åren har jag insett att det inte finns något som håller mig så välmående som fysisk aktivitet. Det ÄR livsviktigt för mig att träna och påverkar hela min dag. Så jag ska verkligen alltid göra tid för att jag ska få röra på mig.

Juica!

När jag blev gravid så kräktes jag ju av tanken på sellerijuice och liknande, hehe. Så där dog den rutinen som gjorde så mycket för min hälsa. Det finns ingen bättre start på morgonen än ett stort glas sellerijuice och så kör jag en shot efter det på ingefära, citron och lite äpple. Bästa starten på morgonen.

Avsätta tid för återhämtning. 

Och tillåta mig själv att vila då.

Sova mer. 

Som sagt – är sämst på att sova och har alltid tyckt att det är slöseri med tid sjukt nog. Men det är dags! Fyller ändå 30 om 1,5 år. Haha, vad sjukt att skriva det. Har aaaabsolut åldersnoja.

Slut på Gabjosspossiga nyårslöften.

Att sova är ju det bästa som finns, och jag kommer aldrig se det som ”slöseri med tid”.
Har man haft en sömnstörning så tar man inte sin sömn för given och vet samtidigt hur det är att lida av konstant sömnbrist som placerar en allra längst iut på den berömda bristningsgränsen.
Mitt -ishiga nyårslöfte är att läsa fler böcker och inte bara lyssna på ljudböcker, så att jag kan göra andra saker samtidigt.
Sandra Beijer har gjort en lista på böcker hon vill läsa under våren 2024 och kanske borde jag också knåpa ihop en sådan? Inom rimliga gränser då, ingen sjumilalista. 🙂
Jag har inte läst några av Camilla Läckbergs böcker utanför Fjällbackaserien. Borde jag kanske tackla hennes och Henrik Fexeus trilogi? Någon som läst dem? Kom gärna med tips på andra, men normalt läser jag mest deckare eller facklitteratur så det får gärna vara där omkring.

 

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Finns det något tristare än nyårslöften? Och andra människors nyårslöften i synnerhet

   Hehe, ja. Andra människors drömmar.

    Sant!!!!

    Fattar inte det här. Älskar att höra om sjuka/intressanta drömmar, är som en twisted saga/film ju.

    Jag vet inget tråkigare än folk som ska prata om sina drömmar. Jag drömmer ofta sinnessjuka mardrömmar men håller dem för mig själv då ingen kan vara intresserad på riktigt av detaljerade beskrivningar av andra människors drömmar.

     Jodå. Jag och min syster har fantastiska drömmar vi brukar om. Om andra har liknande skulle jag gärna höra om dem.

      Klart det finns människor till allt, men ni är nog ganska ensamma om det 😅

       Ja, de flesta verkar inte drömma så.

    Det där säger folk hela tiden, jag håller verkligen inte med. Tycker folk kan ha jätteintressanta drömmar.

     Eller hur! En spännande, rolig, konstig eller skruvad dröm är ju bra mkt mer intressant än det mesta folk annars pratar – barn, träning, sitt fotbollslags matcher, kost etc.

   Andra människors astrologiska beskrivningar…

    Kommer ihåg när det skaver hade ett helt avsnitt om astrologiska beskrivningar av sig själva, och undrade verkligen vem som är intresserad av det?! Sitt eget absolut, om man är lagd åt det hållet, men andras?😴😴😴

   Andra människors teorier om vad som är hälsosam kost

  Ljudböcker är ett sattyg! 😄 förr satt jag ner och läste min bok och återhämtade mig samtidigt . Nu lyssnar jag och ”passar på ” att mathandla, träna, städa osv. Allt som jag hann med förr också + att läsa mina böcker. Men jag får ändå mindre och mindre tid över. Förstår inte vad som äter upp tiden.

   Blir helt stressad när jag läser, akta så du inte går in i den berömda väggen. Gillar inte ljudböcker, vill ha en fysisk bok och sitta ner och läsa i lugn och ro.

   Kanske dags att läsa (om) Momo kampen om tiden.😊

   Jag upplever det precis tvärt om, när jag lyssnar på ljudböcker och gör vardagliga saker kopplar jag verkligen av. Att bara sitta stilla och läsa får det att krypa i kroppen, jag bara tänker på allt jobb jag måste göra efter att jag suttit stilla och läst. Små små bokstäver som gör mina ögon trötta.

   Jag ser det som två olika aktiviteter. Jag lyssnar på ljudböcker när jag är ute och går, på bussen, när jag städar och när jag helt enkelt är igång med kroppen. Att lyssna på ljudbok och städa hemmet är något jag längtar efter.

   När jag sätter mig ner och läser en bok så tar jag mig tiden att inte göra någonting annat. Då häller jag upp något gott att dricka och sätter mig vid läslampan i soffan och drar filten över mig. Då får läsningen ta tid och jag läser gärna om stycken som jag tycker är bra och jag tar in hela boken på ett sätt som jag inte gör när jag lyssnar på den.

   Därför gör jag skillnad på böcker. Böcker jag verkligen vill läsa läser jag i klassisk bokform och böcker som verkar spännande men som jag förmodligen aldrig hade hunnit läsa om det skulle i bokform lyssnar jag på.

    Precis, att lyssna är inte att läsa.

     Man aktiverar inte heller hjärnan lika mycket när man lyssnar mot att läsa en bok.

  Oj, att ens nämna Läckberg är verkligen som att peta i ett ormbo. En författare som delar förespråkare för ”finlitteratur” från oss andra vanliga hederliga(re) människor.

  Nå väl, mitt tips är att gå till ett bibliotek och mys runt bland böckerna, be om hjälp, en bibliotikare har trots allt läst några år på högskola och har massa kunskap och kan verkligen träffa rätt i vad du söker.

   Håller med om att det är som att peta i ett ormbo. Men jag blir ofta fundersam när man läser såna böcker och ber om tips. Om man läser sånt kan man väl läsa varsomhelst? Vad är det man ber om tips om? Lättläst? Spännande? Varenda ICA har väl såna böcker?

   Jag menar inte att provocera (men jag hör ju hur förskräckligt det låter). Men jämför med Sandras lista och framförallt länkarna till böcker hon redan läst. Hon ringar in kvaliteten, det unika som gör att man verkligen känner att man vill eller inte vill läsa den boken. Min fråga blir kanske: skulle man kunna beskriva en Läckberg på det sättet?

    Håller med dej
    Det finns många författare som matchar Läckbergs stil och det finns ofta många böcker i samma serie vilket kan vara gött om man vill sträckläsa lite lättsmält.

    De på bibblan har koll, och där finns mycket mer att välja på än vad som tas in/finns på bokhandlar. Beskriver du vad du har läst tidigare och vill ha liknande så får alltid jag massa bra tips.

     Tack för ett fint svar och att du förstod mitt inlägg precis som det var menat. /Anonym 0937

    Vilken tråkig fördom. Jag gillar vissa av hennes böcker, men skulle inte kunna läsa vad som helst bara för det. Älskar att gå runt på biblioteket och läsa på baksidan av böckerna för att hitta någon som låter spännande/bra och brukar även söka efter boktips på nätet.

   Ser inte det mysiga med ett bibliotek. Jag tycker det är rätt äckligt med böcker som lästs av mååååånga. Det är en utmaning nu när jag lånar min kurslitteratur. Oftast väldigt välskötta dock, till skillnad från de skönlitterära böcker jag har lånat. Har stött på alltför många böcker med kaffe spillt över halva boken. För att inte tala om vad min kompis hade upptäckt i en lånad bok: spår av 🤮.

    Äckligt? Tycker du då även att kollektivtrafik, dörrhandtag, kundkorgen på affären och liknande är ”äckliga”?

    Låter som du råkat ut för några tråkiga exempel bara (och därmed kanske du inte alls Tycker något av ovan är äckligt)

     Alltså…alla de saker du radar upp är ju erkänt svinäckliga.

      Alltså vad är det med alla med extrem bacillskräck som hänger här? Helt bisarrt

       Precis. Alla dessa människor med bacillskräck som duschar/tvättar/undviker helt normala saker pga rädsla för baciller och ”äckel” borde lägga pengarna på några KBT-timmar med närmaste psykolog. Det är ett fobiskt beteende, en överdriven rädsla som man kan och bör arbeta bort.

      Stackars dig Harmagedon, ditt liv måste vara ett helvete.

     Hahaha wtf, de är VIDRIGA!
     Har alltid handskar nr jag är ute pga svinäckliga knappar, handtag, korgar etc.
     På sommarn är det tvätta händerna 45544 gånger som gäller.

      Oj, verkar jobbigt att tvätta händerna så många gånger🤔 Varför just 45544 gånger?

      Erkänn att du har minst en allergi

      Är väl bättre att få baciller på händerna som du kan tvätta än på handskar som bara samlar på sig massa skit.

     Det du räknar upp är ju ännu äckligare än biblioteksböcker 😂

    Tycker jättemycket om bibliotek. Att gå runt o leta efter en bra bok. Vara med i en filmklubb. Att läsa tidningar och låna dvd. Leve biblioteken.

    Börjar man tänka så, så är det kört….

    Som när man åker kollektivt, det är varmt och trångt. Och så börjar jag tänka på att all denna luft har varit nere och vänt i någon annans kladdiga lungor 😂…

    Så ja, det kan tänkas vara äckligt men man får låta bli att tänka på vissa saker… annars blir det mesta äckligt i olika äckelnivåer.

     Men oj, att folk tänker så? 😄

      Nej folk tänker inte så.

       En iaf..

      Nej, folk generellt tänker inte så. Det är sjukligt och man bör söka hjälp. Tvång har en tendens att breda ut sig och ta över och bli värre. Det kan dock behandlas ganska enkelt så länge det är så där lite tvång. Blir det mer är det svårare och tar längre tid. Så investera den tiden medan det är möjligt, tro inte att detta är normalt eller vanligt. Det kan ställa till med stort lidande om man börjar undvika saker och bli ett massivt hinder för ett normalt liv tillsammans med andra.

  Har du läst Tove Alsterdal trilogi som utspelar sig i Ådalen? Väldigt spännande! Rotvälta/Slukhål/Djuphamn

   Håller med, spännande och bra böcker!

   Jag instämmer, mycket bra och på nivån att man kan sträcka en helg

  Jag har läst Fexeus/Läckberg-trilogin och gillade den. Underhållande, ruskig och lite klurig. Nej, det är ingen finlitteratur men ibland vill man ha chips och dipp och inte bara en exklusiv avsmakningsmeny.

   Vad bra liknelse 😄😄👍

   Och jag kunde inte ens läsa klart den för jag tyckte den första boken var så dålig 😂 Då är jag verkligen inte finlitteratur-förespråkare! Men stod inte ut med den platta dialogen och stereotypiska karaktärer

   Okej ”chips och dipp” böcker, men slutet var så jävla vrickat…

    Men ja! Var så missnöjd med slutet!

   Jag tror du skulle gilla den serien,

  Försöker ta mig igenom Annie Ernaux – Åren. Hjälp! Tråkigt som attans?

   Älskade den boken. Läste den nyligen men kommer absolut att läsa om

  Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist. Nostalgin från barndomen ihop med mystik och vänskap.

   Kan varmt rekommendera serien om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson. Otroligt spännande och välskrivna!

   Bästa!

  Började läsa Läckberg & Fexeus men avslutade inte, fruktansvärt tråkig, förutsägbar och dåligt skriven.

  Ljudböcker är toppen tycker jag!
  Jag rekommenderar inte Fexeus/Läckberg-böckerna, tycker de var ganska tråkiga och röriga. Däremot gillade jag Läckbergs böcker med Faye – En bur av guld och Vingar av silver, enkla och underhållande böcker.
  Just nu lyssnar jag på Pascal Engmans serie om Vanessa Franck – riktigt bra!!

  Sara Strömbergs nya serie tyckte jag var riktigt bra! Tips!

  Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam, en fantastisk bok!

  Jag gillar att ha en novellsamling tillhands. Passar bra om man har långt mellan lässtunderna eller bara har korta lässtunder.
  Eller om man som jag har något av en beroendepersonlighet och har svårt att sluta läsa innan berättelsen är slut.

  Där kräftorna sjunger – Delia Owens

   Så tråkig. Lyssnade inte ens klart på ljudboken.

    ofantligt tråkig och filmen var ännu värre!

   Det var en fantastisk bok. När man berättar vad som händer i boken kan det låta snålt, men allt var fantastiskt och man var med hela tiden. Njutbart om något. Och näringsriktigt.

  Har man inte läst ett litet liv är det ett måste!!!

   Håller med till fullo, en så otroligt vacker bok.

   Topp tre bästa boken jag läst.

   1. American gods
   2. Vredens druvor
   3 Ett litet liv

  Will Trent-serien av Karin Slaughter är mitt tips om man gillar deckare!

   Älskar! Men hatade tv-serien om Will Trent som kom nyss.

  Läs Bortbytaren av Anders de Lamotte!

  Om du gillar deckare rekommenderar jag författaren Jan-Erik Fjell och Anton Brekke serien.

  Läckberg+Fexeus-böckerna är bra, men inte de bästa jag läst. Då kan jag säga att jag BARA läser deckare, och i princip bara av svenska författare. Enkelspårigt kanske, men sålänge JAG är nöjd så räcker det. Trilogin är tidvis lite mörkare och mer psykopatisk än de flesta andra deckare, men inte så som Kepler. Absolut läsvärda!

  Tana French – Till skogs
  Gillian Flynn – Vassa föremål
  Jessica Knoll – Bright young women

   Önskar Gillian Flynn kunde släppa fler böcker i den kategorin (har läst de andra två)

  Jag älskar att det här blev ett inlägg (till stor del iallafall) om bra böcker! Trots att det där med läsande inte ens nämndes i Gabjoss lista. Bara för det slänger jag med min favoritbok.

  Michail Bulgakov Mästaren och Margarita
  Läste den första gången för nästan 40 år sedan (när jag var 10-12) och senast för ett år sedan. Jag kan konstatera att jag måste varit ett lite lillgammalt barn men boken är fantastisk.

  Deckare –
  Lars Kepler
  Mohlin/Nyström
  Sofie Sarenbrant
  Chris Whitaker – båda hans böcker är sååå jäkla bra!

  Facklitteratur-
  En bra dag att dö av Carina Bergfeldt (älskar alla hennes böcker)
  Mitt ibland oss av Evin Cetin

  Skönlitteratur-
  Skogen där stjärnorna slocknar – Kristin Harmel
  Papperspalatset – Miranda Cowley Heller
  Dina färger var blå – Marcus Jarl
  Björnjägarens döttrar – Anneli Jordahl

  Fantastik/Övernaturligt
  Färjan – Mats Strandberg
  Stjärnklart – Lars Wilderäng
  Hanteringen av odöda – John Ajvide Lindqvist

  Och mååånga flera.. 😅 men lite tips iallafall.
  // Bibliotekarien (läser bara ”skräplitteratur”..)

   Älskar stjärn-serien av Lars Wilderäng! Kan även rekommendera ”Redovisningsavdelning Marviken” av samma författare. Mats Strandberg är också underbar. ”Slutet” är en av de mest klaustrofobiska böcker jag jag läst.

    Men ja! Förutom konferensen, vad hände där? Den skulle jag helst vilja ha oläst..

    Ska börja på en ny ikväll! ”Skulle du vilja veta?” Handlar om att alla över 25år (tror jag) får en låda med ett rep levererat en morgon. Repet visar hur lång tid du har kvar att leva. Och så får man följa olika personer osv.. verkar lovande!

  Vad hade du för sömnstörning? Hur blev det bättre? Har du några tips? Min tonårsdotter har stora sömnproblem och sover alldeles för lite. Hon går hos psykolog men än så länge har det inte hjälpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.