Kan man konservera smink?

Smink och skönhetsinfluencers värda namnet har alla ”sminkrum” där de spelar in sitt innehåll och förvarar den enorma mängd produkter de har till sitt förfogande. 
Margareta Grääs har postat en video på hur det ser ut hemma i hennes arbetsrum, och hur det ser ut när hon städar och organiserar alltsammans, vilket fick mig att skriva det här inlägget, men jag började fundera över saken på allvar efter att ha sett ett klipp på Tiktok. I det är den en influecer som visar upp alla sina produkter, och en sak hon hade var ett parfymskåp, till hennes hundratals flaskor med ”luktagott” som hon menar att hon väljer från varje dag.
Hundratals flaskor! Blir inte de gamla?
Jag tänker samma sak med sminket…
Hur länge kan man ha öppnade produkter så som foundations, concealers, mascaror innan de torkar ut? Vissa av dessa influencer plockar öppnade produkter från inventarierna och som de säger sig inte använt på år och dag, och helt plötsligt ska dessa provas igen. Och de verkar inte ett dugg torra eller gamla? Har de konserverats eller hur är det möjligt?

Så. Många. Frågor.

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Riktig parfym blir ju inte dålig så länge man förvarar den mörkt och svalt, så inte i badrummet vill säga

      Vad är oriktig parfym?

        Antar att eu de toilette kan klassas som ”inte riktig” parfym? Anyway, parfym innehåller alkohol så det håller generellt i flera flera år och har inget direkt utgångsdatum. Dock kan doftnoterna tappa intensitet och därav förändra doften med tiden.

      Beror ju på hur man använder badrummet. Kanske mer korrekt att inte förvara i samma rum där man duschar och/eller badar

        Fattar att badrum menas dusch/bad haha men badar typ aldrig i badrummet med badkar så där har jag alla mina känsliga grejer 😊

        Mörkt och svalt är det väl knappast i ditt badrum, även om du inte badar där?

          Mörkt åtminstone, det är ju inte upplyst när ingen är där.

          eftersom jag har det i ett skåp är det mörkt. Och har inte speciellt mycket värme på där heller så 😄

          Vad menar man egentligen med ”mörkt och svalt”? Är det typ egentligen en vinkällare man behöver. Eller räcker det med ett badrumsskåp där badrummet oftast är runt 20-22 grader, men ibland blir lite varmare och fuktigare utanför skåpet?

        Det är ju alkohol, vad spelar det för roll om det förvaras i badrummet?

      Parfymer blir absolut dåliga. Dom härsknar och det känner man på lukten om man doftar noga. Mvh har jobbat på KICKS

    På varje produkt finns ju en figur, under eller på baksidan, som är en ”burk med öppnat lock och en siffra i”
    Siffran säger alltså hur länge den är hållbar när man öppnar den o börjat använda produkten. Det måste du la veta, Camilla, eller levererar jag ett scoop här?😁

      Det tror jag dom flesta känner till, men man kan använda produkten mycket längre än vad som står. Tillverkarna vill ju sälja mera, självklart skriver dom då att du måste köpa en ny tex 12 månader efter öppning.

    Man har väl grejerna tills de inte funkar längre/luktar funky osv. Skulle aldrig slänga smink, hudvård eller parfym pga utgånget datum

      Jag har en foundation från Chanel som är 19 (!!!) år gammal. Luktar supergott och funkar som dagen jag köpte den obs 19 ÅR

        Använder du bara foundationen i fråga några gånger om året? Eller är det en liter foundation i flaskan? Tänker att den borde ju ta slut om man använder den då och då, men om man har en foundation i hela 19 år så borde den ju vara sparsamt använd..

    Ingen aning, men har själv smink som är flera år gammalt som jag använder. Aldrig varit med om att något slutat funka eller att jag fått någon reaktion av det

      Samma här

        Jo jag köpte några mascaror på rea och dom var oöppnade. Sen efter några månader var dom torra när jag öppnade o själva borsten ramlade av.

    Hudvård har bäst före. Det finns en bild av en burk där står det antingen 6M eller 12M. Det är hållbart från det produkten öppnats.
    Mvh Hudterapeuten

    Blir bara äcklig av denna konsumtion. Galna värld.

    Om man stänger förpackningarna ordentligt har jag svårt att tro att de torkar ut eller blir dåliga. Vad är det egentligen i en mascara som skulle bli dåligt?

      Det blir bakterier som växer som kan ge ögoninflammation om man har otur! Själv har det aldrig hänt men man har ju hört om folk som fått ögoninflammation av just maskara/ögonsmink (särskilt om man delar med någon annan eller inte gör rent borstarna till ögonskuggan)

        Jag tänker att man hinner märka att något inte är hundra, typ en irritation eller liknande innan man får värsta ögoninflammationen. Den lär ju inte dyka upp från en dag till en annan.

          Och den irritationen kan vara början på en ögoninflammation. En mascara som används dagligen är dags att kasseras efter 3 mån. Både för att den torkar och för alla bakterier den då innehåller.

            Men det är väl då du slänger mascaran, när du upplever en irritation. Inte före och inte heller tre månader senare när du utvecklat en infektion…men aldrig att jag skulle slänga en fungerande mascara som inte ger mig några problem efter tre månader.

              När du upplever en irritation kan det redan vara för sent. Det är oftast så en ögoninflammation börjar. Även om du slutar med exponeringen är du redan smittad.

                Exakt, vem väntar tills man får en infektion liksom. Fräscht.

      När du öppnar en ny produkt så bryter du ”the seal” och bakterier kommer in, så det spelar ingen roll om du sätter på locket ordentligt – bakterierna är redan inuti förpackningen från öppning. Mascara håller generellt i ca 3 månader medans foundation kan hålla i 6m upp till 1,5 år beroende på om det är flytande eller puderform (puder håller längre) samt oljebaserad eller inte.

      Gammal mascara blir oftast smulig(are) eller torrare redan vid applicering, medans flytande foundation inte smälter in lika fint på huden tex. Summa summarum så handlar det inte alltid om att det luktar illa, ändrar färg eller att du får en reaktion.

      Gammalt smink KAN(!) ge acne, utslag och/eller svampinfektioner i huden så man ska absolut ha det i åtanke när man sparar smink väldigt länge – framförallt något du använder runt ögonpartiet.

      Use it but use it with care. ❤️

      Har flera sminkprodukter såsom ögonskugga, eyeliner, mascara, kajal osv som jag haft i flera år, aldrig haft någon ögoninflammation. Låter som något sminkförsäljare säger för att man ska slänga fullt fungerande produkter för att köpa nytt.

        Det är smått naivt att tro att bakterier växer i allt förutom smink. Det är en rekommendation för att du ska vara nöjd med din produkt och inte få en reaktion, det är inte ett ”Du MÅSTE köpa en ny mascara på klockslaget 3 månader”. Om du får en ögoninflammation av en mascara du har haft i 7 månader så kan du inte anklaga försäljaren/skylla på mascaran, men du kan det om du får en ögoninflammation efter 2 veckors användande.

        Det är allmänt vetande hur bakterier fungerar.

          Man kan ju förlänga livslängden på produkter genom att ha rena händer, tvätta borstar osv.

            Man tvättar väl inte en mascaraborste?

              Nä, vad gäller mascaran är nog rena händer det bättre exemplet.

                Har du händerna i mascaran? 😂

              Jo man tvättar den. Iaf om man som jag har känsliga ögon. Borsten tvättas efter varje gång. Och jag använder aldrig den som medföljer utan har en annan….

              Mineralsmink håller läääänge om man tvättare borstar, applikatorer osv.

          Jag har aldrig i hela mitt liv haft en ögoninflammation, de enda jag vet som fått det är småbarn eller äldre som inte kan sköta sin handhygien. Sen är ögoninflammation inget dramatiskt, det kräver sällan behandling utan räcker med att torka ögat med lite koksalt.

          Tycker att det är suspekt att det skulle börja växa så mycket bakterier i en blandning av mineralolja och vax.

            Nu gnuggar du ju borsten mot ögonfransar som har kontakt med såväl hudkrämer din kroppsegna fetter och vätskor och bakterier, massor av gott för bakterier att växa på. Din hud är inte steril även om du tvättat dig.

              Då går vi igenom hur bakterier fungerar lite närmare; som ovan säger så applicerar du på icke steril hud, fransar etc men bakterier finns även i LUFTEN. När du öppnar en produkt tillåter du LUFT att komma in, luft fylld med BAKTERIER som trivs i din produkt.

              Precis som att du inte ska låta mat stå framme för länge, det bildas bakterier.

    Det där är ju sjukliga mängder av precis allt. RIP Moder Jord dödad av flunsors shoppingberoende för de flesta av alla flunsor uppmuntrar verkligen till en bisarr konsumtion. Och jag skiter i att ”det är deras jobb”, världen klarade sig bra utan deras jobb i årtusenden.

      Håller med, gäller även typ Underbara Clara med sina femtielva karaffer och sjuka mängder kläder även om dom är ”loppade”.

      Ja, men glöm nu inte att de hjälper oss övriga att fatta medvetna val. De lockar inte till köp, de meddelar bara vilket som är det absolut bästa alternativet av något vi ändå tänkt köpa. Ingenting annat. Som en sorts konsumentupplysning.

      (Kan innehålla spår av sarkasm)

      Älskar smink så om någon har mycket bara kul.

    Har jättemånga parfymer som säkerligen är minst tio år gamla. Den som spar han har.

      Vore kul att känna skillnaden på en ny och dina gamla.

        Det finns ju en stor marknad för
        vintageparfymer som har betydligt mer än tio år på nacken. Min favoritsort utgick för drygt 20 år sen, har köpt mig flera flaskor som luktar fantastiskt, även om doften möjligen ändrats något med tiden.

          Får man fråga vilken det är? Favoriten alltså ☺️

    Torra produkter som puder,rouge,ögonskugga kan hålla måååånga åt.Har ett löspuder fr 1960-talet (oanvänt) i originalask som är hur fräscht som helst,en ögonskugga köpt 1995 som fortf är som ny…! Men allt som är krämigt,flytande,mousse mm ska man inte använda efter bäst före tid efter öppnad produkt.

      El oöppnad produkt också för den delen.

    Blir lite överraskad här att så många har kvar sitt smink länge. Använder inte så mkt själv och har även jag kvar grejer länge. Är noga med rätt färg till ens egna färger och hittar jag ngt jag verkligen gillar, utgår det, ofelbart efter ett tag. Då håller man ju liksom fast vid den där sista förpackningen man har. Har en MAC skugga som nog är närmare 10 år🙊 och ett läppstift som jag gillar färgen på så mkt från TGR (!) som nog är 5 år. Skäms lite, men om man rengör penslar och torkar av grejerna så håller de ju sig fräscha rätt länge, iaf puderformula, tveksamt med läppstift dock, men skulle slänga direkt om äcklig lukt el smuligt osv.

    Byt mascara var tredje månad pga bakteriehärd.

    Tvätta sminkborstar OFTA pga ovanstående. Byter även svamp ofta plus tvättar givetvis efter varje gång.

    Torra produkter, som ögonskugga osv håller länge länge länge så länge de inte utsätts för fukt, inte petas i med smutsiga fingrar och borstarna är rena! Folk behöver verkligen bli generellt bättre på att behandla sitt smink med hygien åtanke.

    Flytande produkter kan härskna, så de gäller det att ha koll på. Men många bästföre datum är bara för att företagen ska vara safe. Samma som med maten, titta och lukta på sminket och hudvården, rekommenderar dock inte att smaka 😅

      ” Folk behöver verkligen bli generellt bättre på att behandla sitt smink med hygien åtanke” – annars?

        Men geez. Annars risk för infektioner och det är äckligt annars. Samma himla förnuft som att tvätta händerna efter toalettbesök och förvara inte färsk kyckling i skafferiet: det är äckligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.