Bestäm du!

Lucas Simonsson har isolerat och identifierat en av de absolut största anledningarna till uppbrott och skilsmässor och presenterar det nu i en video på Instagram. 

Är ni en ”bestäm du” eller en person som alltid säger samma sak när man får frågan om mat?
Mitt svar är minipizzor på tortillabröd.
Snabbt, enkelt och gott, men så är jag också en person som kan äta samma sak hur många gånger som helst på rad utan att det stör. Är det gott så är det gott, men min sambo är den totala motsatsen.

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har aldrig fattat det här. Varför skulle man inte veta vad man är sugen på att äta och varför anses det vara så vanligt bland kvinnor? Är det bara det gamla vanliga tjejhatet och inte sant eller stämmer det att många tjejer är så här? I så fall, är det något hormonellt som gör att ingenting känns rätt?

  Är kvinna, 35 år, och har aldrig haft problemet att jag inte vet vad jag vill äta. Om jag säger ”bestäm du” så är det för att jag, genuint, är nöjd med vad som helst. Några teorier?

   Ja man vet ju såklart! Men när det har låtit så här 100 gånger:
   ”Vad ska vi äta?”
   ”Sushi vore gött!”
   ”Neee, inte sushi, vi kan väl ta hamburgare istället?”
   så struntar man i att engagera sig.

    Eller så köper man det man vill ha själv. Om man inte orkar laga maten.

   Ibland är man helt enkelt inte sugen på något eller har hunnit tänka på mat.

    Nej, men män utmålar väl detta som ett så himla stort problem, med flickvänner/fruar som säger ”bestäm du” och sedan gnäller och surar om han väljer fel. Om man inte har hunnit tänka på mat eller inte är sugen på något så accepterar man väl lite vad som helst?

     Håller inte med om att det är så stort som du verkar tycka. Varför skulle man acceptera vad som helst? Ibland vet man bara inte, inget känns rätt.

      Det var någon på tiktok som broke the code genom att istället säga ”Gissa vad vi ska beställa ikväll?!” varpå flickvännen svarade jätte glatt ”Taco Bell?!?” = Det är vad hon var sugen på, got it, case closed.

       Haha, kul lösning! Ungefär som att singla slant om man inte kan bestämma sig mellan två alternativ och om man blir besviken över resultatet så vet man att man ska välja det andra 😊

      Men det borde väl rimligen då också hända män ibland, eller är det specifikt ett problem för kvinnor att det händer att man inte är sugen på något speciellt?

       Klart att den händer män också, tycker det är så töntigt att generalisera på det här sättet. Sociala medier ger sken av en grej men kan inte baseras på riktig fakta, beror på vad som blir viralt.

   Fattar inte heller. När jag var småbarnsförälder med mitt ex var det han som sa: bestäm du. Jag fattar inte folk som äter hamburgare, pizza, kebab hur ofta som helst. Finns så mkt nyttigt och godare man kan göra hemma själv.

    Allt det du nämnde ovan kan man göra nyttigt hemma, använd fantasin!

     Berätta hur man får ovan bukfyllemat att bli nyttiga?

      Hamburgare är ju mest kött och bröd och grönsaker 😃 man kan ju utesluta ost och sås om man är på det humöret

      Och kebab kan man göra som en sallad. Minus pommes men med goa salladsgrejer eller ris

    Men du förstår, alla tycker inte som du. Finns såklart de som bara gillar hamburgare, pizza och kebab. Då äter de väl det.

    Skitgott ju!

    Jättegoda grejer ju! Och ja, gör att fixa nyttiga versioner själv om man vill och orkar men originalet är godast tycker jag.

    Bara för att du vill äta ”nyttigt” så betyder det ju inte att andra vill det! Vad är det med svenskars besatthet med att äta ”nyttigt” jämt? Jag bor utomlands och känner ingen som gnäller om att allt ska va nyttigt dom flesta äter va dom vill och är ändå hälsosamma.

     ”Den svenska besattheten………..” Zzzzzzzzzzzz

    Jag brukar utgå från världskartan när jag ska äta själv eller med min otroligt kräsna partner. Först väljer jag en världsdel till exempel Asien sedan försöker jag avgränsa mig till ett land eller väderstreck till exempel östra Asien typ Indien, Thailand eller Kina. Då ger jag lite förslag på måltider från respektive land/länder. Har funkat för mig i många år och i många relationer.

   Jag känner inte heller igen mig så mycket i detta. Visst, vid något enstaka tillfälle kan jag känna jag får hjärnsläpp och inte kommer på vad jag vill äta men överlag är det inte ett problem. Planerar oftast mat för en hel vecka och det gör vardagen lättare.

    Vet inte ens vad jag vill äta i dag. 😄 Brrr för matsedel.

     Chili con arne eller pitt i anna 😉

     Hehe jag älskar det! Men både jag och mannen är otroligt okreativa i köket. Vi har inte förmågan att freestyla fram maträtter av det som finns i skafferi och kylskåp…

   Förstår inte heller var det här problemet kring att just kvinnor inte skulle kunna veta vad de vill äta kommer från. Känner inte alls igen det.

   Snarare är det väl så (i alla fall som förälder) att man är skittrött på att hitta på snabb, god, nyttig vardagsmat som alla i familjen äter. Så jävla tråkigt är det. Var eviga dag. En sak som jag längtar till när man inte har barn hemma längre, att bara kunna fixa nåt jag själv vill äta eller orkar tillaga.

    Känner igen det där. Det blev köttbullar och makaroner el falukorv, spagetti och köttfärssås, pannkakor, fiskpinnar osv. Men nu saknar jag dom när de flyttat hemifrån😉

    Amen på det! Har noll problem med att inhandla ingredienser, laga maten eller diska undan. Men att behöva tänka ut VAD som ska göras är det absolut värsta.

    Jag och min sambo brukar i alla fall unna oss typ en fredag i månaden då vi inte äter med barnen utan de får äta sina jävla makaroner vid 17 och sedan lagar vi vuxen mat och dricker vin i lugn och ro efter att de har lagt sig.

     Vi hade köttbit, pommes och bea som ungarna älskade varje fredag (fredagsmys). Sedan var det Fångarna på fortet med popcorn och Cola. Vi drack vin.😉

     Så gör vi varje fredag 😁 barna äter tidigt och blir glada över snacks och film sen. Alla glada

   Har återkommande perioder när inget känns gott eller lockande ja. Tror inte det beror på att jag är kvinna dock, om det inte är hormoner som sagt. Har lite andra magproblem så kanske hänger ihop.

    Mm, det är därför jag funderar på om det är just något hormonellt som stökar.

   Tjejhat??? Är du allvarlig???

   Det kallas att man skämtar

    Du är dum i huvudet.

   Tror inte det är typiskt för tjejer. Min kille har aldrig förslag på vad vi ska äta heller, utan jag i klassiskt kvinnofällsmanér planerar, handlar och lagar vår mat. Om han då plötsligt frågar mig vad jag vill äta – då vill jag fan slippa tänka och låta honom styra vägen för en gång skull.

  OT
  Att Maja Lindelöf med stor sannolikhet har rest till Dubai men inte vill avslöja vart de har rest. Varför? Skulle gärna vilja ha en artikel om det. Hon leker alltid så perfekt och PK men kan inte ens stå för att de valt att av alla länder resa till ett land som bryter mot alla mänskliga rättigheter, framförallt när det paret tar ställning i dessa frågor.

   Du svarar på din egen fråga.

    Nja, hade velat veta varför de åker dit och varför hon inte vill stå för sitt val att åka dit. En artikel hade varit på plats för att uppmärksamma det, den tjejen blir sällan kritiserad och kommer alltid undan med allt som andra blir skammade för.

     En artikel? Vilken nyhetssida skulle vara intresserad av att skriva om var och varannan person som reser till Dubai och andra liknande länder?

      Hänt i vecket😀

      Men bloggbevakning

       Du förstår väl att BB inte skriver artiklar hoppas jag?

        Men polisen, inlägg då:)

         Det handlar inte om språkpolisande. Det är viktigt att veta och förstå vilka texter som är baserade på fakta och vilka som baseras på åsikter.

      Bloggbevakning.

      Dubai är inget land…

       Nej du har rätt. Gick för fort när jag skrev.

   Många stora fotbollsstjärnor och andra kändisar brukar inte skriva ut vart de reser med sin familj (+barn) i förebyggande syfte för att inte råka ut för något illa eller att någon ska söka upp dem på hotellet. Går säkert att ta reda på om man vill utifrån bilder. Men det var min spontana tanke. Och säkert av anledningen ni skrev ovan. Men förstår dem med tanke på inbrottet de råkade ut för när hon var hemma själv med barnen.

    Maja är annars öppen med var dom rest, även efter inbrottet. Så att hon döljer det nu beror inte på det

    Ja hon behöver ej tagga hotell men hon är alltid öppen med vilket land de reser till. Hon är bara feg för att konfrontera sitt val

    Tänkte på C Schollins hem. Bor de inte i Spanien så verkar de bo hos PW. Hoppas ngn kollar till deras hem, kommer ihåg avsnittet när råttorna hade varit inne?! och ätit på chokladen😳

     Det finns ganska ofta möss i gamla hus.

   Efter en snabb bildsökning så verkar det vara Bahrain utanför Doha hotellet ligger. Jag tycker var och en för göra som hen vill men att lägga upp bilder utan att tagga vart man är visar att man vet om (och förhoppningsvis känner själv) att det är fel men ändå inte kan stå för det. Lägg i så fall inte upp några bilder alls om du vill slippa kritik.

    Exakt så jag tänker. Men hon kan ju inte undgå från att visa upp sitt lyxiga liv.. tufft dilemma

     Undgå från att visa upp?

  Min man är så.

  Och han kör med att ”jag sa att jag inte vet först så nu måste du bestämma ”. Och blir sur när jag påtalar att jag heller inte har någon idé om vad som ska ätas och det likväl kan vara han som ska bestämma något.

  Det är ALLTID!!! jag som ska bestämma saker- så jävla tröttsamt. Särskilt när det kryper fram att det inte alltid är till pass.

  De gånger jag behövt ställa frågan om vad vi ska äta och fått svaret ”bestäm du” så har jag gjort det. Jag har aldrig hört nåt gnäll efteråt om att maten var fel. Om jag inte orkar laga mat och drar iväg och handlar färdigmat så säger jag det. ”jag drar och handlar kebabrulle, vill du också ha?”. Vill han inte ha så slipper han. Punkt.

  Jag förstår inte varför folk inte vågar sätta ner foten när ens partner beter sig barnsligt.

  Jag var vegan under några år och var sambo med en jägare. Vi frågade aldrig vad vi skulle laga utan den av oss som kände för det ställde sig och lagade något som vi bägge kunde äta och tyckte om, vi kunde lätt laga två rätter för att vi helt enkelt hade olika preferenser.
  Inga konstigheter, inget strul.
  Två vuxna människor som kunde använda hjärnan och laga mat.

  Haha! Jag är en av de som säger att jag inte vet och har svårt att bestämma det. Jag har alltid beslutsångest när det kommer till mat. Jag älskar mat och äter det som jag blir sugen på, oavsett hur enkelt eller avancerat något är.

  Tips till er som inte vet vad ni ska äta ikväll – grekiska squash fritters (har ett sjukt långt grekiskt namn) i pitabröd med sallad och tzatsiki – varsågod

   Älskar pitabröd! Men min man och barn gillar inte så äter typ aldrig det. Ska bannemig äta det på fredag!!

   Om du gillar squashfritters i pitabröd kommer du nog gilla ett recept jag lagade i helgen.
   Rostade kikärtor och blomkål i ugn (ca 20-30 min) med olivolja och massa kryddor. Cayennepeppar, chiliflakes, timjan, koriander-, lök- och vitlökspulver eller vad du nu gillar. Tunt skivad rödlök med lime, honung/lönnsirap, vitlök och koriander och sedan en sås med 50/50 majonnäs/grekisk yoghurt, chipotlechili, vitlök, srirasha, koriander. Gillar du inte chipotle kan du byta ut mot annan chili eller vad du nu föredrar. Och sedan i pitabröd med sallad och allt ovanstående.
   Väldigt gott, fräscht och nyttigt med massa fibrer och helt ok med protein med.

  Om det är något som är ”ej grej” så är det väl karlar som ska vara avslappnade och lämnar allt bestämmande åt kvinnan? Tycker jag hör det så ofta från väninnor. Mannen frågar var de ska äta ikväll. ”jag lämnar köksrenoveringen helt till dig så får du som du vill” ”det spelar ingen roll för mig vart vi åker på semester, boka du så betalar jag hälften sen” ”vilken vinteroverall vi ska köpa till barnet? Köp den du gillar bäst, du är så bra på sånt”. Å andra sidan – om det blir klagomål kanske ena parten helt enkelt inte orkar bry dig till slut?

  Eller som det här med maten. Hade mannen tänkt ut något gott innan ”jag tänkte laga den här kycklinggrytan ikväll, det låter väl gott?” dvs tar lite initiativ, kanske det inte skulle bli problem? Ska man beställa mat behöver man ju ändå inte beställa samma och frågar min man vad jag är sugen på att äta idag tisdag kväll så förväntar jag mig ju något hemlagat, inte konstigt om man blir osugen om han föreslår att beställa pizza liksom.

   Ett slag för att vara singel, Underbart! 😁

  Här äter var och en vad den är sugen på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.