Städa och rensa

Städa & rensa: Otroligt meditativt för både hjärnan och måendet. Jag tar bit för bit här hemma. Idag fick det bli ett köksskåp, igår hittade jag 229 enkronor som vi lagt i en ask tillsammans med nycklar och annat och jag behöver gå igenom byrån i hallen och drömmen är ju att få ordning i verktygsskåpet där det idag finns alltifrån gamla baby-larm, batterier, spikar och plåster. I all världens oordning. Men tror jag lämnar över det till R. Han förstår inte hur vi kan ha det så rörigt i det skåpet när hans garage är exemplariskt. Kanske är som den typiska skrubben, du vet man bara slänger in allt man inte vet var det ska vara. // Englas Showroom

Tjohooooooo, ett inlägg från Engla som inte uteslutande består av annonslänkar.
Eller så här, hela det här inlägget är fullknökat med länkar, men inte det stycket jag valt här ovan, så tjoohoooo ändå!
Engla skriver om att städa och rensa, och hur hon tycker att det är meditativt för både hjärna och måendet, och det håller jag med om till 100%.
När saker är kaos på insidan, så försöker jag ordna och strukturera upp saker i min närhet, men så tänker jag att det är för många?

I’m this anxious, I clean.
– Monica Geller i Vänneravsnittet ”The one with the stain”.

Jag städar och organiserar mycket, men är sämre på att rensa och göra mig av med saker så det får jag konstant jobba på. 
Jag får dåligt samvete av blotta tanken på att göra mig av med någonting jag fått i present, helt oavsett vad det är för någonting och så har jag varit sedan jag var liten. Jag AVUNDAS de som kan rensa och göra sig av med allt och ingenting utan en sekund av dubier. Jag vill vara mer som ni!
Tell me your secret!

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag mår bra av att slänga saker. Har det inget syfte i mitt liv, alt att det är gammalt, sönder eller överflödigt gör jag mig av med det. In the end är det bara saker, så att samla på sig bara för att låter inte nyttigt i min öron. Har heller inget behov av att köpa krafs. Lägger hellre mer pengar på en grej jag verkligen vill ha.

   Du är min typ av person. Har så svårt för personer som lägger in känslor i saker.

    😘

     🤣

   Kan rekommendera en bok som heter Rensa i röran. Väldigt inspirerande, gick igenom hela huset, från vinden till källaren när jag läst den

  Jag får ångest av folk som slänger för att slänga. Typ pedanter med NOLL fokus på miljöfrågor. Typ… ett annat barn hade kunnat ha roligt med den leksaken, varför slängde du den?

  Men å ena sidan har jag dels litet hem – och dels skulle jag behöva bli bättre på att slänga bort… får dock ekonomisk ångest, ”kan ju vara bra någon gång”. Hade helt klart behövt någon som hjälpte mig styra upp lite.

   Man kan ju skänka, tror väldigt få faktiskt slänger saker som är hela och fina?

    Det tror jag med 🙂 skrev kommentaren när och tänkte på pedanter i min närhet som jag vet slänger saker rakt ner i soporna.

   Håller med, tycker det känns så hemskt att bara slänga sådär, typ rensa ut alla strumpor med mönster för att köpa helfärgade svarta eller som ditt exempel, funderande leksaker som kunnat användas av någon annan. Klart det går fortare att bara kasta ut jämfört med att ansvarsfullt göra sig av med saker. Men är det enkelt att bara hiva ner de halvt använda skönhetsprodukterna eller liknande så blir det ju också lättare att samla på sig en massa annat nytt eftersom det bara är att kasta om något blivit bortglömt inne i badrumsskåpet.

  ot: christoffer i slutet av avsnitt sjuuuuuuuuuu. sjukaste jag setttt

   Vilket avsnitt? Av vad liksom?

    Love is blind Sverige

   Heja Christofer säger jag bara!

  Jag ger till myrorna. Sparar reseminnen och saker som betyder lite mer. Ska passa på och rensa i helgen. Älskar däremot lampor.

   Haha, trodde först att du menade djuret myra.

    😊 Dom kanske också skulle bli glada.

  Vad har hänt med Ida Wargs kanaler? Allt borta på Youtube och privat Instagram…

   Hennes insta är som vanligt för mig.

  Jag är en slängare, min man är en sparare… Vi behövde mer plats i vårt förråd nyligen och han bestämde sig för att packa upp en av kartongerna som stått där länge (i princip allt i förrådet är hans, jag hatar grejer). Så han packar upp typ 25 olika glas, allt från likörglas till andra random glas (men alla väldigt SMÅ?) och jag ba ”Ska vi skänka till Erikshjälpen eller sälja på blocket?”. Han blev lite kränkt… Tydligen var det glas ärvda från morföräldrarna. Så jag fick chilla med att kommentera glasen mer, klarar inte hans hundögon.
  Men de är fula, opraktiska, och jag är rätt säker på att de är värda extremt lite pengar. Så jag kan för mitt liv inte förstå varför de ska ta upp massor av plats i vårt kök, som ändå är rätt litet och trång?! 🙁 Sånthär får mig att vilja vara särbo. Avskyr att äga saker som inte är praktiska, eller vackra, eller värda pengar…

   Men usch. Sådär kan man ju inte göra, man måste kompromissa! Kanske spara några av glasen, de som har mest affektionsvärde. Särskilt när man har ont om plats måste man va praktisk.

    Jaa hade vi haft obegränsat med space vore det en annan grej…

   Kanske bättre att du är singel så du bara behöver ha saker som DU gillar då.

    Mm eller så inser man att förhållanden kommer med både det onda och goda, man får kompromissa och lösa saker tillsammans. Det är en del av det roliga med. 🙂

  Omg! I shock efter love Island….aj aj Catja och hoppsan!

   Sluta för i helvete spoila i kommentarerna! Alla har inte tid att sitta mitt på dagen och titta på serier. Ni får väl för fan vänta lite om att skriva att den och den har gjort sjuka saker.

    Det var väl inte riktigt en spoiler? Den säger ju egentligen ingenting?

    Ingen spoil, därav skrev jag bara så här

     Varför måste du skriva någonting som avslöjar att något kommer hända? Det är spoil även om du inte skriver ut VAD som händer…

      För jag kände för det! Vad ör problemet?!

   Chock.

    Mamma Mia

  Knepet är att vara stenhård från start när man rensar. Så fort man börjar spara en sak enbart av känslomässiga skäl så kommer man att börja vekna och spara fler. Då är det bättre att avbryta och fortsätta rensandet en annan gång.

  Allt ”det kan vara bra att ha någon gång” motar man med tanken att det är viktigare att må bra nu och inte drunkna i prylar. Hellre att man får betala för något två gånger än att man lever i åratal med för många saker.

  Allt ”men det här skulle någon kunna använda” motas genom att omedelbart skicka till second hand eller slänga. Inte skjuta upp att ge bort och inte spara ifall att. Din själsfrid här och nu är viktigare.

  Vill man prompt spara någon sak man inte har användning för av sentimentala skäl – ta en bild av saken och för över känslorna på bilden. En digital bild tar väldigt mycket mindre utrymme än en sak.

   Fast några saker kan man ju spara av sentimentala skäl, det är ju helt normalt. Så länge man har en rimlig inställning till det.

    Som studentmössan och min klänning.
    Och även dopklänning.

   Går ju inte att jämföra en bild med en riktig sak!

   Nope, sådär fungerar inte jag. Jag har inte särskilt mycket saker men jag tänker inte under några omständigheter göra mig av med grejer jag gillar bara för sakens skull. Jag får inte själsfrid av att ha tomma skåp.

  Jag är otroligt nostalgisk och har jättesvårt att göra mig av med saker. Det är såklart jobbigt för min man som vill slänga ut hela förrådet. Jag vill också rensa men vissa saker kan jag bara inte göra mig av med. Behöver bli lite mindre blödigt.

  Blir ibland lite chockad när folk man tror har koll på läget (supersnygga hem där allt ser genomtänkt ut) visar sig ha riktigt stökiga utrymmen. Det jag/vi har är nog inte så farligt alls i jämförelse. Svårast var dock under småbarnsåren när man behövde spara en massa grejer till nästa barn och försöka ha koll på vad man redan har och vad som behöver köpas men lättare nu. Gillar att rensa små utrymmen i taget.

  Älskar att rensa!!! 😍

  Hatar att rensa.

  På tal om rensa och städa. Nellie Berntsson ska visst flytta – igen!

  Åh, min sambo känner ingenting för saker och slänger gärna. När vi skulle flytta ihop rensade vi hemma hos mig. Han slängde då en fyrkantig stålbricka, jag har använt den typ två gånger men den hade min morfar pannkakor på. Det hände för ett år sedan och jag tänker fortfarande på att han slängde morfars pannkakssfat! Helt orimligt från min sida. Han ville även göra sig av med mina köksmaskiner eftersom HAN inte såg användning för dem, de är dock i köksskåpet nu.

   Hur kan man slänga något utan att fråga den andre först undrar jag? Jag hade blivit rasande

   INTE orimligt alls. Vilken skitstövel. Hade aldrig förlåtit.

  Slänger allt. Mitt knep är att tänka att ingenting får jag med mig i graven ändå. Saker är saker.
  Hittar jag gammal crap som ger mig nostalgi kan jag ta ett fotografi.
  Livets förgänglighet osv.

   Exakt så!

  Fasen inget meditativt med att städa ur köksskåp alltså..Är en som har grejer länge och använder, men har iofs en del som skulle behöva rensas ut, när det gäller kläder finns där ett motstånd då vissa grejer aldrig går att få tag på igen. Skall storrensa nu till våren är det tänkt.

  Däremot tog jag tag i källarhelvetet för ett tag sen. Där är mitt tips att bara sortera i svarta sopsäckar (så du ej ser innehåll och ångrar..) sätt lapp på vart det skall, skänkas, dumpas osv. Och kolla INTE igenom igen sen, utan kör iväg med det. Så skönt och saknar eller ångrar inget, trots jag skänkte en stor del av alla våra böcker som vi inte har plats för längre. Värdelöst att ställa ner grejer i källaren för att ”kanske ha sen”. Det blir oftast bara stående, nej fr.o.m nu är det bort med det direkt om något skall rensas ut.

  Min ambition är att köpa ett större boende när det börjar bli för trångt 🤓

  @Camilla du gjorde ju en undersökning en stund tillbaka vilka man vill läsa om.

  Var det någon som ville läsa om Englas Showroom, underbara Clara och Sandra Beijer? Alltså klockorna stannar och börjar gå baklänges 😩

   Men va? Vill ingen läsa om Englas stress, träning, trötthet? Är det inte intressant att se hennes pussmun för hundrade gången?…

   Sandra Beijer gillar jag jättemycket.

   Vad tillför Engla mänskligheten 😁 Bor i en håla, visar sina läppar och träning. Ngt mer?

    Hej Anna! Fin kommentar. Jag glömde att man inte tillför mänskligheten om man bor i en håla. Om du börjat med dig själv; Vad tillför du mänskligheten (att bo i en stor viktig stad eller att Inte pluta med munnen räknas inte..)

  Har en del emotionellt sparande och har svårt att göra mig av med saker. Flytta med 55 kartonger under tre månader fick mig att tänka till. Trillade även över en youtubekanal som jag kunde relatera till och började sakta rensa. Sälja, ge bort, ge vidare. Det är en långsam process och jag låter mig ta tid att lära mig utvärdera värdet av saker.

  Tipsen:
  1. Är det inte ett direkt ja så är det ett tillfälligt nej. Försök använda det, eller återkom och känn efter. Oftast inser man att det är ens känslor och inte behov/smak som gör att man vill behålla det. Kan ta dagar, veckor, eller utvärdera efter någon månad.
  2. Saken du fått i present av en person ÄR inte personen du fått den av.
  3. Glädjas över att något får ett bättre liv hos någon som kommer använda det.
  4. Det du gör dig av med kan du köpa om du inser att du behöver det. Kostnaden är mindre än den psykiska kostnaden av att alltid ha saken.
  5. Du kan inte köpa tillbaka sentimentala saker, så där är jag försiktigare med vad jag gör. Men försöker tex istället på att använda saken istället.
  6. Använd sakerna, älska sakerna, ge de sitt rätta syfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.