Barn och skärmtid?

Pappa köpte gosedjur till bebbe på IKEA. Dom kollar mycket på Djungelboken tillsammans och min man vill verkligen få honom att älska det för att han älskar det och har gjort sedan barnsben. Hittills verkar Kenzo faktiskt absolut gilla alla sånger osv. Så kul! Känns som att dagens barn inte är superintresserade av filmerna som vi föräldrar såg när vi var små. // Gabriella Joss Possler

Att påpeka att Kenzo – enligt rekommendation från Unicef – är på tok för ung för att både ha skärmtid generellt och titta på Djungelboken specifikt.
Är det att upplysa eller att ”mom shame:a”?
Får man aldrig att invända mot någonting en influencermamma gör och/eller postar på sina kommersiella kanaler?
Vad tycker ni här? Eller är det som att ”alla VET det, men ingen följer väl det på riktigt” eller vad?

 

148 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har också svårt för alla pekfingrar osv. Däremot bör man själv som förälder till så små barn utbilda sig om att skärmar hämmar utvecklingen. De behöver få öva blicken längre än 15 cm fram osv. Men ja vene, man kanske vill ha skelögda halvblinda barn utan motorik🤷🏼‍♀️

   Äh jag tycker det är bra, konkurrensen kommer va skitliten när min dotter är vuxen. Hon har inte haft skärm mer än man ska så utgår från att hon kommer bli extremt smart och när då alla andra barn tydligen är stendumma så kommer min unge lyckas hur lätt som helst med livet. Vad käckt!

   Inte vet jag, jag har då fått kolla tv sen jag var liten och anser mig inte vara dummare än någon annan 🤷‍♀️

    Skillnad på TV, som står en bit ifrån, och en surfplatta/telefon som är betydligt närmare.

     Ja precis. Skillnad både för ögonen och hjärnan.

     Många barn som satt nära TVn.

      Inte lika nära som man sitter en telefon/platta.

      + du sitter inte böjd med nacken när du kollar tvn. Det lär ju inte heller vara så nyttigt.

       Det här handlar ju inte om nacken.

     Plus att tv:n kan man inte ta med sig överallt

   Min fyraåring är väldigt ”före” både i tal, motorik, samspel etc. Undrar vilket geni hon hade blivit om hon inte fick se bolibompa vid 1 års ålder!

    Tur ändå att du lät henne se bolibompa. Verkar inte lätt att vara för smart heller.

    Är det verkligen så svårt att förstå att bebisar behöver öva på synen? Är folk seriösa att ni inte förstår detta? Nu handlar det ju inte om smarthet heller, utan ögats utveckling främst. Sen tror jag absolut plattor fördummar barn

     Fördummar är ett riktigt härligt uttryck. Undra vad som förstör för barn mest? 5 min bolibompa eller att ha en förälder som pratar om vad som ”fördummar barn”. Hoppas det kommer en studie.

      Det är ju vanligt att man bara låter barnen titta i 5 min 😉

    Hur är koncentrationsförmågan då? Skärmtid= ökas risk för ADHD-symptom

     Den är toppen, tackar som frågar! En av våra favoritaktiviteter är att sitta och rita tillsammans eller spela spel, typ memory och tärningsspel. Enligt förskolan sitter hon gärna länge och pysslar men hon är främst ett aktivt barn som gillar att klättra, dansa och hoppa. Ser bra gör hon också. Men utan skärm hade hon kanske haft falk-syn och kunnat se ett dammkor på 10 m avstånd.

      Alltså nu funkar ju fakta så att man inte utgår från en individ för att dra slutsatser. Så ditt barn som ligger så i framkant med det mesta säger inte så mycket om hur en hel grupp barn påverkas av skärm.

       Typiskt, vilken osis

    Samma här med min fyraåriga son. Han är extremt före i allt och kollade på Bolibompa och babyloonz. Shame on me.

   ”ja vene” Vad menas med det?
   Är det också vad du menar händer med barn som ser på skärmar? Skelögda halvblinda och utan motorik?

    ”Risk för försenad språkutveckling, sämre minne samt bristande impulskontroll och koncentrationsförmåga.” https://www.vilarare.se/nyheter/digitala-verktyg/barnlakarnas-uppmaning-skarmstopp-for-sma-barn/

     Du glömde lägga till ”om de har mycket skärmtid”.

      Ja och bedömningen är att barn under 2 år inte ska ha någon skärmtid alls.

     Har du läst forskningen de hänvisar till? Av det jag läst har jag svårt att förstå barnläkarnas rekommendation.

      De intervjuar en random barnläkare som inte har varit med och tagit fram rekommendationerna. Jag hänvisade till läkaren som uttalade sig 7 början som faktiskt gjort arbetet med riktlinjerna.

       Jag hänvisar till den forskning barnläkarna bygger sina rekommendationer på.

     Tror det är svårt att jämföra ex youtube på en mobil men Djungelboken på en TV

  Föutom de rent fysiologiska effekterna, som vi forfarande inte vet ännu, hämmas ju barnens utveckling mentalt. Att titta på en skärm ger en dopaminkick som blir svår att toppa med någon annan aktivitet. Leka i sandlådan, utforska skogen, läsa en bok eller måla blir ju alla urbota tråkiga i jämförelse. De får inte möjlighet att utveckla sina kreativa sidor när de är vana vid att allt roligt serveras på fat.

   Det är då de börjar med droger och blir kriminella. Eller börjar med politik..

   Undrar, baserar du det på egen erfarenhet eller har du sett det i din omgivning? Låter bara så bisarrt att det skulle bli ”urbota tråkigt” att vara ute och leka för att man sett Djungelboken.

    Jag läste skärmhjärnan nyligen, och jo, det som Sofia skriver stämmer enligt den boken i alla fall.

     Hur kan detta fortfarande vara ett kunskapshål, hur lite våra hjärnor utvecklats de senaste 100 åren jämfört med hur fort utvecklingen gått ”utanför” dom?
     Våra hjärnor hänger inte med.
     Dom har aldrig blivit tillfredsställda så enkelt tidigare.
     Det pratas mycket om barn och skrämtid men vuxna blir exakt lika påverkade av inte bara själva skärmen utan vad den gör med oss.
     Hur mobiler/paddor/appar är uppbyggda för att fånga och hålla kvar vårt intresse.
     Jag tycker det är oroande för människans utveckling i det långa loppet.
     Hur kommer det märkas om 100 år vad vi utsatte oss för nu?

      Allt är en del i robotarnas plan att erövra universum.

      Instämmer. Undersökningar visar också att medel-IQ har gått ned senaste åren vilket man tror beror på skärmar.

      Antagligen mer cancer. Tror inte det är så bra med mobilstrålning så nära hjärnan🙁

     Urbota tråkigt? Barnet vill alltså inte göra något annat så fort skärmen introducerats? Alla barn jag känner kan fortfarande leka och göra andra saker. Sen kanske de väljer skärmen helst om de får välja fritt. Men att det skulle vara kört och allt annat blir dötrist för att man kollat på tv är ju inte ens sant.

      Kört är det kanske inte men det är ju problematiskt om barn leker och utforskar mindre. Eller hur?

       Ja det tycker jag också och därför har vi begränsningar här hemma och ja, jag är övertygad om att mina barn varit mindre kreativa om de haft fri tillgång till skärm. Jag vet inte om vi ens pratar om olika saker men i ursprungsinlägget lät det som att stackars Kenzo kommer tycka livet irl är tråkigt för att han sett Djungelboken, men man kan ju även ha en balans där det finns plats för både skärm och lek, överdrivet att det ska vara så blodigt allvar.

        Tror knappast något man gör en enstaka gång får några ödesdigra konsekvenser men jag är övertygad om att skärmtid för barn under 2 år inte ger något positivt alls.

      Gått förbi pulkabacken ngr gånger. Blir förvånad över att inte fler barn åker pulka när det är mkt snö. När vi var barn var det fullt med barn i pulkabacken.

      Det kan väl knappast komma som en överraskning att många barn vill se mer ju mer de får titta? Klart det kan hämma lek och fantasi.

    När mina barn kommer hem efter att ha varit hos sin pappa är allt tråkigt och de vill bara se på skärm. De har obegränsat med skärmtid hos honom. Hos mig har de nästan ingen skörmtid alls och i slutet på veckan leker de på ett helt annat sätt och sysselsätter sig själva utan att fråga efter padda eller film.

     Heja dig! Tur du har andra regler.

      Tack vad fint sagt ❤️ Önskar att pappan hade några regler eller i alla fall gjorde läxor med barnen 😅

   Japp. Jag märker bara på min 5 åring hur hennes kreativitet försvinner om hon haft för mycket skärm. Youtube är bannlyst för hon blev helt manisk av att klicka fram nästa video. Funkat toppen att bara ha något avsnitt på tvn här och där och matbordet är en skärmfri zon. Hon frågar aldrig efter skärm utan leker, ritar eller lägger pussel. Sen absolut kan hon få ha padda om hon tex är sjuk och jag måste jobba en liten stund osv, jag är inte perfekt där alla gånger men det är mer undantag än regel.

    Intressant ändå att du har en femåring som aldrig frågar om skärm utan bara leker och ritar och pysslar och är så nöjd med det men OM hon någon liten stund får se på youtube då FÖRSVINNER hennes kreativitet!! Låter ju väldigt extremt.

     Jaha men det är så hon fungerar? Försvinner kanske var fel ordval, minskar drastiskt vore väl kanske mer passande om vi ska vara petiga. Ja jag ser absolut en förändring i hennes beteende när hon haft en period med skärm och inte. Och speciellt Youtube har jag märkt triggat skärmberoendet mest. Vad exakt vill du trycka på här?

      Det jag vill trycka på är: när någon säger att ens barn INTE blivit negativt påverkad av skärm så kommer miljoner svar att indiviiiiden minsann inte spelar nån roll och förstååår du inte hur forskning fungerar?? Men när någon säger som du, att ens barn blir negativt påverkad av skärm, då blir det applåder och jajamensan så säger ju minsann forskningen!!

      Att ett barn slår om sådär mycket och påtagligt efter lite skärm är nog väldigt individuellt och har nog mer med de speckfika individerna att göra snarare än WHO:s rekommendationer om skärmtid i stort.

     Jag har precis samma upplevelse. Barn i liknande ålder. Allt blir tråkigt, de hittar inte in i leken och tar inga egna initiativ. 2-3 dagar utan padda och det kommer tillbaka igen. Men de sitter bara och vill bli underhållna och tycker allt är tråkigt.

      Man märker ju iallafall vilka i kommentarerna som låter sina barn titta på padda iallafall 😂🤣
      Försök ni stilla ert samvete 😉

  aLLa mAmMoR kÄnNer siTt eGnA bArN bÄsT!!

   Ja men gör alla det bästa för sina barn nej. Lyssna och läs vad insatta skriver och säger.

  Jag anser inte att det är fel att kolla på film med sina barn oavsett ålder, sen sitter oftast inte ett så litet barn stilla under hela filmen.

   Vad bra att vi vet vad du tycker! Barnläkarföreningen är av en annan åsikt 8ch har därför gett ut rekommendationer som avråder från skärmtid för barn under 2 år.

    Dom barn som nu redan kollat på skärmen innan dessa rekommendationer. Vad händer med dom?
    Jättenyfiken.

     Förlåt men du förstår att forskning sker på gruppnivå och det är omöjligt att förutse den definitiva effekten på individnivå? Men det kommer säkert massor av spännande forskning på området om något år.

      ”Förlåt”? Nej jag förstår inte hur forskningen sker.
      Men det kommer ju vara många tusentals barn som redan hunnit bli skadade. När kom plattan? Hur länge har små barn tittat på den?

       Men om du inte kan tolka resultaten, varför är du så hell bent på att rekommendationerna ska följas slaviskt?

    Ja jag sa bara vad jag tycker inte vad som. Är rätt och det håller jag mig till, de finns så mycket som vuxna absolut inte ska göra men gör ändå. Och gud vad passiva folk är härinne ni måste ha ett väldigt tråkigt liv och sex en gång I månaden

  Tycker nog inte att det är mom-shaming, vissa saker är ju bra att informera om. Jag har själv kört 0 skärmtid till min 2-åring, vilket upplevs son jättekonstigt av omgivningen som inte tagit del av forskningen. Jag hade velat få infon, om jag inte visste.

   Problemet är bara att väldigt många mammapoliser inte ”informerar om” omutbara sätter sig på jäkligt höga hästar och påpekar att andra mammor är dåliga mammor, att det är synd om barnen etc (oavsett om det handlar om skärmtid, förskoletider, amning eller vad som helst).
   Jag är själv väldigt restriktiv med skärm för mina barn, men har noll behov av att mästra andra. You do you.

    Det är ju synd 8m barn som är länge på förskolan men samtiden ser ut som den gör. Vi kan ju inte blunda för konsekvenserna för barnen för det ska vara bekvämt för oss vuxna.

     Och vart vill man komma med att mästra andra mammor om sånt? Att låta bli att skamma andra är knappast att ”blunda för konsekvenser”, det är att ha normalt hyfs och förstå att alla har olika förutsättningar och de allra flesta vill sina barns bästa och gör så gott de kan.

      I detta fallet är det antagligen av samma anledning som folk sa till Sanna Guidetti att det inte är ok att lägga ut filmklipp på ett förtvivlat barn. Man vill lyfta frågan och få till en förändring. Att säga till random mamma på förskolan att hennes barn hade haft det bättre hemma känns inte speciellt socialt accepterat.

    Var finns dessa mammapoliser som säger att andra mammor är dåliga? Jag förstår att många tänker så men har nog aldrig hört någon säga det.

    Alltså, jag själv har inte informerat någon oombett. Lägger mig väldigt lite i vad folk gör, eftersom det ofta tas emot fel tyvärr. Men när gäster frågar varför vi t.ex. inte har tv:n på under dagtid så berättar jag så klart. Det har blivit mitt sätt att hantera det utan att vara påträngande, liksom. Svårt.

   Började introducera skärm (kortare barnprogram på tv) vid 2 år, innan dess ingenting. Tror absolut inte att jag är bättre än någon annan men undrar absolut hur tankarna går hos vissa föräldrar när man ser en 8-månaders med en mobil monterad på vagnen stirrandes in i nåt höggljutt och färgglatt. Minns från öppna förskolan en mamma vars 4 månaders tydligen ääälskade att kolla på padda. Då har man inte mycket fantasi eller koll på modern forskning.

    Du är bättre än dessa föräldrar. Så är det. Vi behöver alla ta fighter med barn och vissa föräldrar pallar inte och ger en skärm istället. Det är mycket sämre för barnen enligt all forskning.

     Men gud. Har du ens rört vid sammanfattningen för de här forskningsrapporterna?

     Du är inte en bättre förälder, eller sämre, för att du gör något. Dock säger det här en del om ens förmåga att ta sig an vetenskapliga texter, och det ska inte alla behöva kunna! Därför är det udda att återrapporteringen är så här…dum? Att man inte lyfter VAD som EXAKT bidrar till rekommendationerna och huruvida du som förälder med det liv din familj lever berörs?

     Ja, hen är absolut en bättre förälder än någon som ”tar en fight” med en 4-månaders bebis genom att låta den titta en massa på iPad. Herregud.

  Det är ju sant det personen skriver om skärmtid för småbarn, DOCK kanske det är skitjobbigt med småbarn ibland och lättare att ge dem paddan etc. Detta är självfallet spekulationer från min del då jag själv inte har egna kids.🙃

  I dagens samhälle har skärmar en allt viktigare roll och på nått plan får man kanske acceptera att de kommer vara en del av barnens utveckling. Sedan behöver de ju inte betyda fri tillgång till skärm eller noll skärm. Kanske fundera hur mycket vi själva sitter och pillar. Vi har varit mer restriktiva med första barnet medans yngsta redan ”från start” haft skärm runt sig (i vårt fall tv) och de har just att göra med att de äldre fått titta. Nu tittar vi en timme på kvällen på vardagar och lite mer till helgerna uppdelat på fler omgångar

  Och någonstans på vägen tappade jag både min röda tråd och smarta poäng 🤷🏻‍♀️🤣

   Nej vi ska inte acceptera att skärmar är ”en del av barnens utveckling”? Det HÄMMAR utvecklingen.

   Varför vill ni förstöra deras hjärnor?

    Behöver inte alls hämma utvecklingen 🤷🏼‍♀️ är ens de som var småbarn när ”paddorna” osv kom vuxna ännu? Såhär har man sagt i alla tider om allt möjligt 😅

     Barnläkarföreningen släpper nu allmänna rekommendationer om små barn och skärmanvändning som riktar sig till professionen och till vårdnadshavare. Enligt de nya rekommendationerna utarbetade av BLF:s delförening för Allmänpediatrik och hälsovård ska barn inte använda skärmar alls före två års ålder och högst en timme om dagen vid 2-5 års ålder.

     Källa och mer information: https://www.barnlakarforeningen.se/2023/11/01/barnlakarforeningens-allmanna-rekommendationer-om-sma-barn-och-skarmanvandning/

      Precis, knappast mom shaming.

       Nej, men scientific illiteracy.

      Fast har du läst något av den forskning de baserar sina rekommendationer på? Av det jag läst säger inte forskarna det barnläkarna kommit fram till.
      ”However, when screens are used as a tool to support joint attention and adult-child interaction, they are beneficial (Fidler et al., 2010). Screens are impossible to remove from homes and are gradually making their way into school systems. It is imperative to inform caregivers of children younger than 3 about the risks associated with prolonged exposure to screen viewing in the wrong context and instead reinforce contexts that promote learning, such as viewing chosen age-adapted content and viewing with adult supervision.”

       Har du sätt mängden studier det är? Ett löstryckt citat är ju helt missvisande.

        Ja jag har sett mängden studier och läst igenom en del. Citatet kommer från en av de studier de bygger sina rekommendation på. Finns flera andra slutsatser som är liknande. Visst är ett citat missvisande men är inte deras slutsats missvisande om det framkommit forskning som inte stödjer det de säger?
        Min poäng är att man ska vara källkritisk till allt, något folk över lag verkar vara dåliga på. Man köper uttalanden utan att kolla upp vad forskningen faktiskt säger.

      Är det lika noga med precis alla rekommendationer? Eller är just den här frågan lite extra viktig för just dig? Tror inte det finns någon som följer alla rekommendationer inom alla områden varje dag vad gäller barns kost, rörelse etc. Om någon tar fram sittdel till vagnen ett par veckor för tidigt, betyder det att man vill ge barnet ryggproblem för livet? Göra barnet undernärd för att man inte fick i tillräckligt med fisk en vecka?

       Håller med. Blir så trött på alla som är så extrema.

    Undrar hur många som faktiskt läst WHO-rapporten och inte bara diverse andra sidors återberättelse. På WHO står det ganska kort vad rekommendationerna är. I sammanhanget står det också hur många timmar barnen i de olika åldrarna rekommenderas sova, aktiveras fysiskt, osv. Står bland annat också att barnen inte rekommenderas vara i exempelvis barnvagn i mer än max en timme – hur många följer det?

    Men just skärmtiden har blivit en sån enorm pekpinne. Det är som att pga denna rapport/rekommendation så tror vissa föräldrar att barnet kommer att dö om den sneglar lite mot TVn som är på i bakgrunden. Det har blivit helt hysteriskt. Samtidigt tror jag inte att samma föräldrar är lika noga med att inte låta barnet sitta i vagn i mer än en timme, sova exakt det antal timmar som sägs osv.

    Och ponera tex att man har noll skärm, men bebisen ligger inte på mage den rekommenderade tiden (står på samma sida på who), men ett annat barn har sett fem minuter på babblarna men ligger också på mage så mycket som man ”ska” – vem hämmas mest? Hur ska man veta?

     Fast det är ju den svenska barnläkarförebibgen som gjort riktlinjerna.

      Ja men allt grundar sig ju i det som WHO rekommenderade.

       WHOs riktlinjer är jätte gamla. De svenska kom nyligen. De grundar sig givetvis inte enbart på WHO utan de har gjort sin egen översyn av tillgängliga studier. Enligt WHO ska man amma i 2 år också. Knappast något vi anammat i Sverige och inte något som det finns svenska rekommendationer kring.

        För att vi har rent vatten och reglering på näringsinnehåll för ersättning. Vi har också förskola och en tradition av att ha barn där och inte med nanny hemma.

         Det går utmärkt att amma fast man har barn på förskola. Hur är det relevant?

     Håller helt med! Folk har aldrig hela bilden men älskar att trycka till andra för att få känna sig bättre själva.
     Jag har tex fått en hel del skit för att mitt äldsta barn gick på förskola när jag var föräldraledig med lillasyskonet. Varav en av dem som var otrevlig skolade in sitt barn vid 12 månader medan jag var hemma 1,5 år med varje barn.
     Nån annan kanske har valt att inte amma, ska jag då peka finger pga att jag helammat mina barn?
     Eller kanske ge mig på föräldrar som jobbar heltid och inte jobbar deltid som jag så att barnen aldrig har långa dagar på förskolan?
     Verkar vara väldigt svårt för folk att låta andra sköta sitt.

      Men man har ju rätt till 15h av en anledning. Klart folk har åsikter. Det är liksom en del av livet. Jag är först att erkänna att jag ser ner på föräldrar som skolar in sina barn när de är 12 månader.

       En väldig stor skillnad på att ha åsikter i allmänhet och att vara en ohyfsad idiot angående andras privatliv.
       Att du sen stoltserar med att du ser ner på andra föräldrar säger mer om dig än någon annan.

        Jag står för vad jag tycker och anser att barnperspektivet måste komma först. Sen sker livet och det finns självklart omständigheter när man inte har något val. Går jag och informerar andra föräldrar om min åsikt utan anledning. Självklart inte.

         Antar att du är helt fine med om andra ser ner på dig om du gör saker som inte just dem håller med om då?

          Men självklart. Det är inte mitt ansvar att alla ska bekräfta mina val i livet.

      Så intressant! Fick själv så mycket skit för att jag inte nyttjade förskola till min äldsta när syskonet kom utan hade båda hemma. Var för OSS och VÅRT barn det bästa beslutet, men blev så ifrågasatt att jag undvek att säga det då folk tydligen blev väldigt provocerade av det.

     Bra skrivet. Hur ofta brukade folk ens kolla om svenska baaarnlökarföreningen kommit med några nya råd innan? Känns ju mest som att folk klappar sig på axeln nu men om man nu inte har skärmtid till sitt barn så kan man ju gå vidare och läsa mer forskning om hur man kan optimera sitt barns liv istället för att peka åt andra. För ärligt talat finns det nog alltid något område där man inte är perfekt. Och nej, ingen har missat de här nya rekommendationerna men det är just rekommendationer.

    Hur förstörs deras hjärnor av en timmes tv tittande?

  ALLA kommentarer om barnuppfostran som kommer från utomstående är mom shaming, till 100% för att knäppa mamman på näsan. Alla småbarnsmorsor har kompisar och folk i sin närhet man kan fråga om tips och som informerar om allt från skärmtid till födoämnen utan att det upplevs som en pekpinne. Hur hade i största allmänhet gillat att nån kommer fram när man står i baren för att påpeka att ”AlKoHoL äR eTt NeRvGiFt”.
  Yeah.. no shit Sherlock.

  Jag lyssnade på söndagsintervjun med Malin Bergström, barnpsykolog, som menade att det här nya skärmförbudet är för att skuldbelägga föräldrar. Får ett barn uppleva andra saker OCKSÅ, får böcker lästa för sig, får leka, sjunga, vara ute, då är det inte farligt med skärm! Ni som inte låter ert barn har skärm, tror ni att era barn blir mycket bättre och smartare än andra? Jag förstår inte! Jag som lärare i lågstadiet ser att barn som inte har skärm hemma blir besatta när de ibland får använda det i skolan. Sen ska barn inte sitta timme ut och in med skärm och aldrig uppleva annat, men låter man sitt barn göra det har man nog även andra större svårigheter som förälder.

   Det man inte får blir ju såklart roligare avsett vad

   Tryggt att du är lärare 🙄

    Ja det tycker jag verkligen!

   Fast nu finns ju rekommendationerna av en anledning. Rekommendationerna är INGEN skärmtid under 2 år och en timme om dagen mellan 2 och 5 år. Så det du säger är ju direkt felaktigt. Eller har du kompetens som de som tagit fram riktlinjerna inte har? Hur man processar information och vilka slutsatser man kan dra av olika källor känns som en viktig aspekt när man är lärare.

    Re-ko-mmen-da-ti-on. Slå upp ordet och dess betydelse.

     Jag tror inte någon förespråkar att bestraffa föräldrar som låter sina barn ha skärmtid 😂

      Jag skulle vilja se någon polisanmäla mig när jag åt chark som gravid 🥂 Men jag förstår ju självklart vad risken innebär inte så att jag argumenterar med folk om att det är riskfritt att göra det för jag minsann har gjort det själv 🤣

   Ungefär som barn som barn som bara får godis på lördagar blir besatta av godis då eller så de ska ha tillgång till det alltid? 😂

    Ja för det finns ju bara två alternativ, 100% skärmtid eller 0% skärmtid.

     Nu är rekommendationen ingen fram till 2 år och 1h mellan 2 och 5 år. Så nej det är inte antingen eller utan åldersanpadssat.

      Rekommendationen ja. Du verkar vara ganska manisk med det här.

  Hjärnan är inte skapt för att sitta framför en skärm, men den är heller inte skapt för att vara ensam i en lägenhet med ett eller flera barn. Det är inte konstigt att vi behöver distrahera barnen ibland för att få laga mat tex, ”på savannen” var vi flera som hjälptes åt men nu ska vi klara allt själva i varsina celler.

   Helt sant.

  Jättebra det Linnea berättade om. I bland måste man ta till sig och lyssna på andras erfarenheter.

  Tycker inte titta på en film med en förälder är riktigt samma sak som att barnen sitter själva med en padda.

  WHO, inte Unicef. Unicef hänvisar ju själva till WHO på länken, det är deras forskning

  Rekomendationen är väl bara för att man egentligen inte vet hur så små barn påverkas så den är framtagen för att vara på den säkra sidan. Det går inte att tydligt se om den gör någon skada eller på vilket sätt den skulle göra någon nytta för så små barn.

  Såhär kommer det bli. Både barn som får fri tillgång på skärmar och de som inte har alls och allt däremellan kommer bli vuxna en dag och sitta fastklistrade vid skärmar.
  Spelar ingen roll vad vi gör, resultatet kommer bli detsamma.
  Det är vår verklighet.

  Gervide – jag har en fråga om hela Lundell/berg/anjo och nu även flera YouTubers dom lägger upp saker om Berg/lubdström. Jag har förstått att du inte vill skriva om det, men undrar lite varför? Med tanke på att du skrivit om Nicci och Andreas. Är det för att du är bekant med Lundell?
  Och då menar jag egentligen inte händelserna som utspelat sig i förhållandet mellan C och L utan drevet/folkdomstolen/uthängningarna på sm. Jag tycker det är sjukligt att se att det får gå till så här utan att någon stor profil säger ifrån.
  Med tanke på att det är en stor sak på sociala medier så förstår jag inte riktigt varför du inte granskar detta? Dvs drevet, inte vad som hänt eller inte hänt i relationen.

   Jag är inte bekant med Lundellfamiljen och har aldrig ens stött på dem. Jag skriver inte om det av samma anledning som ingen annan media heller gör det.

    Tack för förklaringen. Med annan media tänker jag att du menar traditionell media? Att de skulle plocka upp det förstår jag mer. Men det är ju på väldigt många andra ’nyhetskonton’ på sm. Vilket är inom den kategorin jag sätter bloggbevakning, dvs inte traditionell media.
    Jag tycker bara att det är sjukt att ett sånt här drev kan pågå utan att någon reagerar.

   19.44 Det finns inget töntigare än att ”anklaga” C för att inte skriva om X eller Y för att hon umgås med/gillar/ känner.
   Att hela tiden tro att det är något mystiskt, något hemlighetsmakeri.

    Var inte meningen att låta anklagande. Har sett att andra kommenterat tidigare att det inte skrivs mycket om Lundell här och att det spekuleras om varför så jag antog att de var bekanta. Men då var det fel uppfattat av mig. Men jag tycker ändå det är konstigt att man som bevakare av sociala medier inte skriver något om drevet och folkdomstolen som pågår.

     Jag har fått instruktioner av min chefredaktör. Jag har ju sådant att förhålla mig till vilket dessa andra konton som skrivit om det hela inte har.

      Då förstår jag, tack för svar 🙂

  Man kan ju undra hur föräldrar innan 2000-talet kunde handla i mataffär, ha med barn på restaurang osv utan att barnet kollade på en mobil/platta för att ”sitta still och vara snäll”.

   Man kan ju fråga sig vad i samhället som gör att allt fler barn mår psykiskt dålig, får ätstörningar och känner att de inte orkar med livet. Samhället är inte detsamma som för 20 år sedan.

    Men ätstörningar var verkligen stort även när jag var ung för 25-30 år sedan.

  Det är WHO, inte Unicef som rekommenderar

  Jobbar i skola och de barn som har adhd är också de som har svårast att lägga ifrån sig skärmen när det är dags att göra något annat. Ofta skriker de när man till slut måste ta plattorna ifrån dom eftersom dom inte klarat av att avsluta själva. Då har vi ändå förberett att nu är det så och så lång tid kvar osv. Vi snackar 9-åringar, snart 10-åringar nu.

   Men det är ju för att barn med adhd har för låga nivåer med dopamin i hjärnan och paddan höjer nivåerna till normala värden. Jag vet inte om du skulle uttrycka dig på samma sätt om det gällde någon annan sorts funktionsnedsättning.

    Jag kan ju säga att adhd inte var lika vanligt förr när inte skärmar fanns. Ser du kanske kopplingen där?

     Men snälla du. Kom inte med sådana påståenden. Adhd ökar i samhället av flera skäl. Bland annat att det faktiskt nu diagnostiseras allt oftare. Även på 90-talet tittades det en hel del på TV kan jag säga och det var knappast 1 timme om dagen. Förstår att det är dåligt för barn i stor utsträckning, även pga brist på motion. Men att skärmar skulle vara den främsta orsaken till ökning av adhd tror jag knappast.

     Man kan inte göra den typen av orsakssamband. I så fall ökar glasskonsumtion antalet drunkningsolyckor också. Jag är en av dem som inte diagnostiseras på 90-talet. Så glad att det ser annorlunda ut nu.

   Jag arbetar på fritids sedan 30 år tillbaka och ser hur 6-åringar har blivit extremt mkt sämre på att leka med varandra.

   Jag hör också barn som säger att de längtar hem för att spela på paddan.

   Låter som att du har väldigt lite kunskap alternativt förståelse för dessa funktionshinder för det du beskriver är ju just ett av dessa barns största svårigheter – att avsluta med något som de finner är belönande.

  Jag var i 20-årsåldern när smartmobilerna kom och sociala medier började slå igenom på riktigt. Sedan dess har jag i princip haft en skärm klistrad framför ögonen dagligen. Det slog mig häromdagen att mitt tålamod är helt förändrat sedan några år tillbaka. Jag var tidigare en stor bokmal men kan nu knappt läsa ett kapitel i en bok längre för att jag blir distraherad och behöver kolla mobilen, för att se om någon har ringt, skrivit eller bara ”lagt upp något roligt på Instagram”. Det är som ett beroende. Det är ett beroende.

  Det är ungefär samma trend jag märker hos min femårige sons kompisar. De kan absolut leka en stund men ganska snabbt börjar det tjatas om skärmar hit och dit.

  Jag vill bättre för mina barn och vi är därför otroligt restriktiva med skärmar här hemma. Vi tillåter inte att våra barn sitter med paddor eller våra mobiler och tillåter endast tv på helgen i begränsad mängd. Tiden får utvisa om vi gör rätt eller inte men vi står rakryggade bakom vårt beslut åtminstone.

   Jag upplever samma sak och vet ärligt inte hur jag ska hantera det själv. Vanan är där och plötsligt vet jag inte längre vad jag ska göra om jag lägger ifrån mig mobilen och stänger av tvn.

    Ja vi alla här inne sitter ju med våra skärmar just nu 😅

   Jag tycker att barnen bör få se barnprogram efter middagen iaf.

  Äldsta sonen är 23 år (har fyra barn) och när han var bebis var det inte mycket snack om skärmtid osv.Han kollade på Teletubbies och bananer i pyjamas och han har klarat sig bra genom livet.

   Tittade han på en liten mobil eller iPad-skärm nära ansiktet eller på tv:n? 😌

  Rekommendationen för små barn utgår från två huvudsakliga principer:
  1) det saknas studier för hur skärmtid påverkar tidig kognitiv utveckling, och då brukar rekommendationen vara att avstå helt om barnet är under viss ålder
  2) Internationella rekommendationer utgår från internationella kontexter, inte lokala. Det professionen vill åt är att föräldrar inte ska ersätta social, fysisk och intellektuell stimulans med skärmtid. I Sverige har vi en långtgående tradition att ha barn i förskolan från rätt tidig ålder, och där fylls det behovet.

  Jag fattar att man är rädd att ”förstöra” för sitt barn, men rekommendationerna kräver viss förförståelse. Rekommendationen att amma framför ersättning utgår också från ett internationellt perspektiv där det inte alltid går att säkerställa att det finns rent vatten eller att ersättningen har tillräckligt med näring. I Sverige är det inte ett problem, så ersätt på om du inte vill amma.

   På gruppnivå finns det väldigt många fördelar med att amma. Sen vet vi ju alla att det bara behövs en pandemi, ett krig eller en båt på tvären för att det ska bli brist på varor. För 2 år sen var det så stor brist på ersättning i usa att barn dog.

  En fråga man kan ställa sig är ju varför vissa föräldrar är så besatta av att ha paddor till sina små barn?! Min treåring kollar på tv, men sitter minst 2,5 meter från skärmen till skillnad från om han hade suttit med en padda. Han har ingen padda och jag skulle aldrig få för mig att köpa en heller för den delen.
  VARFÖR är det så viktigt att barn sitter med en padda?

  så klart det inte är bra för en outvecklad hjärna att stirra på en skärm.. det fattar nog alla, men vi ordar ju inte med barn längre. . ser bara så illa ut att barn inte ens kan äta utan skärm, el ller sitta i vagn utan skärm. man kan ju välja sina stunden men flera timmar per dag nej det är bara lathet…

  Kan inte läsare bara lära sig att hålla käften och lägga ner sina pekpinnar?! Så fruktansvärt tröttsamt att se. Läser inga bloggar utöver den här och följer inga influencers på Instagram, men jag scrollar på tiktok. Nu följer jag ingen som har barn, men jag ser dessa självutnämnda experter inom andra områden i så många kommentarsfält. Det var t.ex en, och videon handlade inte ens om det och ämnet nämndes inte alls, som skrev ”en helt annan sak: men tänk på att din hund är en stor hund och behöver mycket motion”. Om hon som skrev den kommentaren hade kollat på andra videor så vet hon att den här tiktokaren absolut motionerar mycket med sin hund.
  Har ju sett vissa kommentarer av mammor också som ska läxa upp andra mammor. Låt bli bara. Oombedda tips ät väldigt sällan uppskattat!

  Det är skrämmande och beklämmande att läsa hur många föräldrar bara i detta kommentarsfält som ivrigt förnekar viktig forskning bara för att kunna rättfärdiga sitt eget lata föräldraskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.