Mona Universum om skatteregler för influencers

I min närhet så har jag ett par väldigt unga tjejer som är ganska stora influencers och just nu pågår en större diskussion bland ett gäng större kreatörer i en gemensam chattgrupp som de har. Detta avseende vad man kan ”dra av och inte dra av” skattemässigt. Några av dom är på Bali, eller är på väg till Bali, och drar sina resor på sina företag såsom arbetsresor med traktamente.
[…]

Maken, som sysslar med redovisning om än på en högre företagsnivå, hävdar med bestämdhet att man inte kan dra av för sånt. ”Det är bara en förklädd semesterresa och det spelar ingen roll om man lägger ut content varje dag när man är där!”. Han är jävligt bestämd i detta, medan de unga tjejer vi har i vår närhet, hävdar motsatsen ”för det säger ALLA i vår grupp att man kan!” // Monas Universum

Monas Universum tar upp influencers, skatteavdrag och förmånsbeskattning – några ämnen som ligger yours truly varmt om hjärtat. 
Mona skriver att det är ett high chaparall och det kan jag verkligen hålla med om. Särskilt resonemanget hon beskriver, där influencers apar efter varandra, trots att ingen riktigt vet vad eller hur man ska göra.
Skatteverket har sin vana trogen ingenting matnyttigt att komma med enligt Mona, som lutar sig mot vad maken, som sylsslar med redovisning, säger om saken. Om man ska tro honom så har influenserna noll koll. Och det kan säkert stämma. Varför skulle de ha koll på det här, när de inte har en susning om marknadsföringslagen? För det har de allra flesta, och resonemanget vad gäller avdrag gör mig bara ännu mer säker på att dessa influencer tillhör den mer aningslösa gruppen.

I Monas kommentarsfält håller man med Monas make och menar att han har helt rätt.
Skulle ni tycka det var intressant om jag gjorde ett nytt försök vad gäller detta med Skatteverket för att få lite svar?

Tack för tips!

84 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tycker det var ett bra inlägg av Mona. Tänker att samma avdragsregler som gäller för vanliga företag borde också gälla för influencers. Företag som företag tänker jag. Gräv gärna lite i det tycker jag.

      Tycker att något skaver med det här…. Hon har någon agenda.

    Jättebra inlägg av Mona, med makens kunskap.

    Ja, kolla detta!

    Hahaha åh Victoria ❤️

      Menar du Victoria Törnegren???

      För jag är så fascinerad av henne. Hon lägger ju inte upp jättemkt. Är dödstråkig och verkar inte jobba ihjäl sig utan ha funnit ”the golden ticket” som gör att deras familj kan softa gärnet å resa hela tiden. Har sett dom några ggr i Sthlm å varje gång tänkt ”hur kan folk följa dom här?” Vilket jag tänker varje gång hon kommer på tal, förstår liksom inte.
      Antar att det är därför dom kör stenhårt på sitt svart/vita tema för det är väl det enda som är lite unikt å som gör att folk hajjar till

        Eller så syftar Blaaaaaa på den Victoria som kommenterat Monas inlägg?

    Nyligen kommit hem efter en härlig månad på Bali. (Betalat ur egen ficka)
    Såg rätt många som kanske var på ”jobbresa”.
    Som dom kämpade, svettades och slet med att fotografera frukosten med havet i bakrund, snorkla med film och fotokille i hasorna, åka runt och ta och ta sefies på ”instagramplatserna”.
    Tror även en del körde övertid på kvällar och nätter med middagar och drinkar i solnedgång på nån cool strandclub.

      Tillåter lagen detta så utnyttjar folk detta. Inte svårare än så. Hade du kul på Bali förresten😉

        Såklart!
        Vi hade en fantastisk resa, helt klart topp 5 av alla resor i mitt liv.
        Naturen med risterasser och vattenfall, mentaliteten, maten, kulturen, klimatet, och stränderna.
        Snorklingen på Nusa Penida var bästa ever. Otroliga korallrev och vackra fiskar. Som att simma runt i varmt akvarium.

    Hur många följare krävs för att räknas som influenser av skatteverket?

      Inte en enda, det är inte följarantal som avgör om man har rätt att göra avdrag.

        Nej men hur resonerar de kring influensers. Räknas det som eget företag bara och punkt?

          Om man har ett företag så gäller det ju att följa de regleringar som finns. Ingen skillnad hur många följare man har

          Ja, alltså skattereglerna för att ha kontor hemma exempelvis skiljer sig inte mellan verksamheter. Reglerna är desamma oavsett om du är influencer eller Volvo.

          Regler för att göra avdrag skiljer sig inte heller. Det är det som är grejen, Skatteverket har inte skrivit uttryckligen om influencers eftersom influencers ska följa samma skatteregler som alla andra.

          Man måste ju starta ett företag för att ha ett oavsett om det är AB eller enskild firma. Du måste alltså registrera dig. Sen gäller samma regler som för alla företag

            Fast avdrag kan du göra även utan företag. (Svar till Anonym / 08:30)

              Jo fast det var ju inte frågan

    Är det därför det tas toa-selfies på hotell i Paris och läggs upp? Då kan vi kalla det jobbresa. Eller tar med familjen till Maldiverna och gör krystade reklaminlägg för bikinis, schampo och solbrillor? För då är det plötsligt en jobbresa.

    OT: Åsa ingrosso har perioral dermatit, samma hudproblem som Bianca. Är det Caias produkter som orsakat det kanske? Är det någon här som fått lika av caias?

      Läste hennes inlägg och hur hemskt det är. Så fruktansvärt överdrivet. Alltså du smörjer med receptbelagd kräm, undviker parfym och aktiva ingredienser. Tada! ✨ Skulle det mot förmodan inte hjälpa äter man antibiotika och problemet är löst. Hon jämför med rosacea som är kroniskt. Urbota löjligt!

        Åsa är ju urbota löjlig, det vet väl alla.

    Jag tror att man kan få stora problem att övertyga skatten om att det är en arbetsresa. Hur mkt kåntänt man än gör.

    Har de inte någon slags drive där de granskar influencers lite extra nu?

    Ja kolla gärna! Sånt här tycker jag är intressant!

    Ja, gärna!
    Jag undrar också vilka redovisningskonsulter influencers använder som inte undersöker eller informerar om detta? Jag har själv ett litet bolag vid sidan om jobbet och den firma jag använder för att få hjälp med deklaration o dyl är stenhård med vad som kan dras av eller inte. Jag får t ex knappt dra av någon kostnad för mobil eftersom jag kan använda den privat.

      Det skulle jag också hemskt gärna vilja veta!

      Det är bara att gå in på allabolag, söka t.ex. Kenza, scrolla ner till styrelsen och där hittar du revisorn. Kanske inte går att göra så på alla men värt att söka om man är nyfiken kanske.

        Revisor och redovisningskonsult är inte samma sak. En revisor ska oberoende granska och uttala sig om räkenskaperna vilket betyder att de inte samtidigt kan sköta företagets bokföringen. De kan såklart ge råd och i värsta fall om det är stora fel lämna en anmärkning i revisionsberättelsen. Men det är ett företags styrelse som är ansvariga för företagets förvaltning och i slutändan fattar beslut om hantering.

          Du vet om att man ofta rådfrågar sin revisor kring vad som är avdragsgillt va? Just eftersom det är revisorn som senare ska godkänna redovisningen.

            Nja, anlitar man en redovisningskonsult så frågar man nog denna. Som sen får fråga revisorn om det är en mer komplicerad fråga. De vanliga avdragsreglerna och regler kring förmånsbeskattning kan varenda utbildad och erfaren redovisningsekonom.

              Haha, jag driver 6 bolag och är civilekonom så du behöver inte förklara hur man gör. Min kommentar var till Sofia som uppenbarligen googlat till sig svaret och försökte vara dryg. Sen beror det självklart på verksamhet och dess komplexitet. Men när det kommer till svårare tolkningar är det brukligt att kontakta revisorn. Huruvida en resa är avdragsgill eller ej beroende på mängd arbete lämpar sig mer att ställa till en revisor än en redovisningsekonom. Man kan även vända sig till en skattejurist om man jobbar med en sådan.

                Det var även jag som fick problem med för många sorters pålägg på frukosten nedan. Hur många typer av pålägg man får erbjuda för att det ska räknas som enklare förtäring och inte en hel måltid är inget en redovisningsekonom brukar ha koll på 😉

                Men är det som är dryg nu? Ja, det finns fler än du som är civilekonomer här inne, det betyder inget i sammanhanget. Du vet ingenting om mig, och jag vill inte säga något privat heller, mer än att jag vet vad jag pratar om och behöver inte googla. Uppenbarligen.

                  Jag har en dålig dag. Ber om ursäkt för min ton.

            Revisorn kommer inte att lämna en anmärkning för att du gjort ett felaktigt avdrag, det måste vara väsentligt stora fel.Till skillnad från t ex Norge, uttalar sig revisorn inte specifikt om inkomstdeklarationen i Sverige.

            Du verkar inte ha större koll på revisorer va? Revisorer gör inte löpande bokföring det gör redovisning konsulter.

          Precis. Och nu är ju inte alla de här så stora företagare att det krävs en revisor. Folk blandar väldigt ofta ihop och kallar alla för revisorer. Det vanliga är ju att du frågar din redovisningskonsult om vad som är avdragsgillt. Ibland kan man undra om de ens har någon att fråga eller bara provar om det går? Det är klart det finns regler, men man kanske får anstränga sig lite och ta reda på saker.

      Vi har bjudit våra anställda på frukost i 20 år. Nu har vi fått påbackning av skatteverket för att vi börjat med för många olika pålägg. Då ska de anställda förmånsbeskattas. Fick förklara att vi har fått anställda som är veganer och det är anledningen till det utökade utbudet.

      Bali, don’t think so 💸💸💸

        Precis, avdragsmöjligheterna är väldigt ofta mycket begränsade vilket få förstår för det florerar så mycket tyckande och ”han gör si och så”. Och väldigt mycket föranleder förmånsbeskattning även om det är små saker som frukostpålägg. Vore intressant att se bedömningar från Skatteverket just kring denna typ av resor, sen finns det ju viss vägledning i reglerna för tjänsteresor och konferenser kan jag tycka.

        Det var flera år sedan vår frukost togs bort av samma skäl. Så ni har nog haft tur.

          Du får bjuda på en macka till kaffet men inte en frukostbuffé. Så nu håller vi oss till ett veganskt alternativ, ost och gurka 🤷🏼‍♀️

      Där har din byrå fel Annie. Om du har ett abonnemang med fast kostnad säger Skatteverket att det inte spelar roll om du även använder den privat eftersom det inte innebär ngn extra kostnad för bolaget = ingen förmån. Däremot om du tex har surf utomlands på semestern är den delen privat. 🙂

      Läs själv här https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2023.16/2242.html

    Angående avdrag på skatten, här får jag lätt ångest och funderar om jag gjort rätt när det är dags för reseavdrag.
    Laddade jag verkligen busskortet 12 gånger under året, eller blev det bara 11 om det föll in så laddning passade med semester
    Sen går jag runt och är lite orolig att bli kontrollerad och att jag ska ha råkat ladda bara 11 och inte 12.
    En resa skulle nog göra så jag fick sjukskriva mig när det kom till avdrag på skatten

      Du ska väl kunna styrka det med kvitto vid en kontroll?

        Då blir det till att leta i bankens kontoutdrag och i swishhistoriken, får inte kvitto alla gånger utan bara digitala och vet ej hur länge de sparas samt att jag ibland swishat barn att ladda mitt kort när de är i staden 7 mil bort att ordna med det och att bussarna någon enstaka gång ibland har slut på bläck/apparaten får spunk och skriver ut konstiga saker
        Får hoppas att mina belopp är för små för att lägga energi på gäller innan deras avdrag på reseavdrag 19272:- eller 17666:-

      Ja, det kan bli jobbigt vid en granskning från Skatteverket. Tror de går tillbaka 10 år (eller är det 5 år). Åtminstone om man gör stora reseavdrag t ex pendling med bil. Har en kollega som fick en duktig kvarskatt efter en granskning..

        Här gör jag avdrag på 19272:- år för resor och sen drar ju Skatteverket av(11.000 nåt eller vad det är innan de räknar på avdraget)
        Jag hoppas mina summor är för små för tänk om jag råkat ladda 11 och inte 12

        Två ordinarie år och sedan tre år på efterbeskattning. Så fem år (sex med innevarande).

    Det som kanske inte är allmänt känt är att flera influcencers har blivit träffade av revision och har fått betala in stora summor i skatt pga felaktig avdrag. De har en enhet på skatteverket som arbetar med detta. De kommer inte att komma undan.

      Okej, låter ju lovande. Hur vet du det?

    Gräv, snälla Camilla gräv 😬

      Ja camilla, är det fattade beslut för gamla räkenskapsår bör de kunna lämnas ut.

    Ja gärna lite gräv. Så tröttsamt med alla flunsor som lägger ut att de ska ”göra det tråååååååkiga, sortera kvitton och göra bokföringen”. Tror ärligt talat knappt någon av dem ”gör bokföringen”. Förmodligen sorterar och skannar in papper till sin konsult. Därför förstår jag inte hur branschen ens kan låta dem dra av allt möjligt?

      Precis, hur kan ingen säga ifrån? Min redovisningsekonom och revisor skulle aldrig acceptera det.

      Men vet man ens att det dras av så flitigt och frikostigt då? Vad jag menar är, är det ett antagande baserat på vad influencers säger/verkar göra, eller vad man faktiskt sett från någon redovisning? Om en influencer faktiskt inte sköter sin egen bokföring som du anar, så antar jag att de kanske inte har superbra insyn själva i vad som är vad. Att säga ”det går på företaget” eller dyl. kan ju då lika gärna innebära att det köps på företaget och företaget får göra momsavdrag (vilket är betydligt lättare/mer frikostigt) såväl som att företaget har gjort avdrag för kostnaden. De skiljer sig ju lite, men om man inte är insatt i sin bokföring/redovisning så är det ju ”på företaget” allt detsamma.

        Antingen verkar det ju så då med anledning av chatten Mona refererade till. Eller så vet de inte/bryr sig inte vad som hamnar på ej avdragsgillt i slutändan just för de har noll koll. Fast vad som influencer gör jag avdrag för då som inte momsas? Mer än typ resor till arbete

      Det gör man inte om man är seriös. Man kontaktar kunden och talar om att det inte är ett giltigt avdrag och vid en eventuell revision från Skatteverket, ligger du risigt till! Jag har jobbar med redovisning och avstått från totalt oseriösa kunder som tror de kan dra av allt! Väldigt stor skillnad på företagare, vissa vågar knappt ta med det de har rätt till och andra kommer dragandes med totalt privata omkostnader, som de tror de får dra av.

    Jag undrar vilka influencers som avses?

    Följer inte så mpnga själv, men vet att Margareta Grääs och hennes sambo befinner sig på Bali sedan ett par dagar tillbaka.
    Vilket är lite märkligt, eftesom hon hela hösten prtat om att vilja åka utomlands men inte ansett sig ha råd p.g.a. deras husköp i våras som enligt henne kostat dem alla pengar de haft. Sedan blev det visst hux flux en semester ändå, och jag kaninte tänka mig att den var jättebillig?

    Missförstå mig rätt, jag gillar Margareta och brukar titta på hennes vloggar – men jag tycker att det är högst anmärkningsvärt att det går att ta allt sitt shoppande på företagets kontot. Hon verkar ju ha ett shoppingberoende av rang, och alla produkter hon har lär vara värda minst ett par hundra tusen. Bara hennes parfymsamling är ju större än en välsorterad parfymbutik.

      Tycker hennes konto är så osmakligt. Blir liksom bara konsumtion, hets 8ch slöseri.

      Håller med. Hon tjatar jämt att alla pengar gick åt husköp och att underhålla huset, hon har inte råd med resor men åkte nu ändå. Dessutom shoppade hon smink, hudvård och parfymer (för det har hon ju inte redan mängder av) på black friday för över 10000 kr

        Det köper hon väl inte privat iof.
        Alltså huset är ju ett privat köp men knappast smink hon ska testa i videos vilket är helt rimligt.

        Resa är väl isf det som är märkligt men just Bali är billigt(allt är relativt) å de kan väl hittat nått med bra pris å bara kört. Det har man ju själv gjort massa ggr

          Dom flög första klass till Bali så tror knappast resan är billig

          Helt orimligt att man kan köpa smink och dra av, testa en gång i en video och sen spela in en video där man visar att man kastar det. Grääs har en sjuklig konsumtion och det är helt sjukt om hon kan dra av sin konsumtion på skatten. Nu vill jag börja jobba på skatteverket och styra upp det här känner jag.

            Jag tycker det är förkastligt ut moralisk synpunkt men skatteverket bryr sig knappast. Det är lite som att de skulle lägga sig i hur mycket gem jag köper och sen kassera.

            Så du tänker att vanliga företag inte gör det? Förlåt men tidningar, tv-kanaler, produktionsbolag, fotografer gör å har alltid gjort det. Ser ingen skillnad på det även om det kanske sticker i ögonen på nån som har en annan sorts jobb

    Skulle verkligen vara intressant med ett gräv om detta!
    Vimmelmamman Lotta lade upp en story om detta häromdagen där hon hade frågat sin revisor om ett inköp och revisorn hade godkänt det. Tyvärr minns jag inte vad det var som Lotta ville köpa men minns att jag reagerade.

      Hon ville köpa en Soda Stream. Kan folk bara låta bli att ta privata kostnader i företaget? Det är inte bara fel skattemässigt utan också bokföringsbrott.

      Det heter inte revisor utan redovisningskonsult, redan där ser man nivån på Vimmelmamman snacka om noll koll. Om hon har ett kontor är det självklart att kostnaden kan dras av men jobbar hon hemma i köpet kan det vara svårt att bevisa när maskinen används så svaret är helt enkelt nej.

    När jag scrollade lite hastigt förbi bilden i inlägget tyckte jag det stod ”Influencers Of Skatteverket”. Dem hade jag velat se/följa 😀

    Jag har noll koll på vad som gäller men ska man inte ha en F skattsedel som influencer dvs när inkomsten kommer från reklamsamarbeten och man får saker och upplevelser/resor mot att man taggar och visar upp allt på sina plattformar? Bör man ev inte bilda något form av bolag el registrera affärsverksamhet?

      Du får driva vilken typ av bolag du vill så länge du betalar skatt. Men för att kunna fakturera behöver du antingen ett bolag eller ett företag du köper in tjänsten ifrån.

        Då tänker jag att alla företag som samarbetar m influencers som ej reklammarkerar samt deklarerar inkomsten också borde lagföras. De är ju lika skyldiga de eller?

          samt ej

      Driver man eget bolag är svaret ja moms och f skall skall finnas, men nämn en 20 åring som vet det. Det ligger lika mkt ansvar på den som anlitar flunsan också såklart för saknas ex f skatt el moms är det uppdragsgivaren som åker dit. Men många byter tjänster med varandra (obs det är inte heller rätt att göra så), men på detta sätt sker ingen pengaöverföring.

        Alla bolag är inte momspliktiga.

          Jo

            Nej.

              Det beror på vilken typ av verksamhet man bedriver.
              Sen finns det olika gränser på moms men f-skatt måste du ha oavsett vilken omsättning du har på bolaget.

    Jag trodde inte att reglerna var så oklara? Om de hävdar att det är en arbetsresa får de väl visa upp ett program där de redogör för arbetsrelaterade aktiviteter som sedan får sättas i relation med övriga aktiviteter. Ungefär på samma sätt som komferensresor, var väl någon som pga inlägg på sociala medier åkte dit för ett antal år sedan. Av inläggen framgick att det inte var en arbetsresa utan en nöjesresa enligt Skatteverket.

    Vet inte om jag fick skulle lita på den som anges som källa efter att ha sett historik på egna företagen.

    Välkomnar en dom öppet för allmänheten som sätter ner foten så att folk ska förstå att det finns gränser, majoriteten av dessa flunsor lever på skattebetalarnas bekostnad i form av uteblivna skatter & dyl.
    Om vi vanliga människor slutar följa dessa/slutar handla allt skit de släpper kan de inte åka på såna resor/bygga om sina kök osv.

    Vore också bra om någon kunde granska flunsors bolag som gått i KK (vilka de är samt vilka man blåst), att man är mer tydlig på vad som händer vid en KK att det finns leverantörer/andra mm som INTE får betalt medans flunsorna öppnar upp nya bolag (hint Kenza) och fortsätter sin lyx trots flera konkurser bakom sig. Därav ”trenden” med stora utdelningar så att de ska betala för sig själva och inte skattebetalarna. Nu ska man såklart inte dra alla över en kant men majoriteten fuskar så det brinner.

      Sjukvården är i kris. Pengarna räcker inte till att ta hand om våra äldre. Influencers skattefuskar i en solstol på Bali.

    Jag skulle också vilja veta hur ert kommer sig att Bingo och Carolina G (hennes hus på Ekerö) kan bygga om sina ”studios” och ta det på företaget trots att de uppenbarligen bor där.
    Bingo hävdar att han bor på ön. Men han har senaste åren helt klart sitt huvudsakliga boende i den ombyggda så kallade studion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.