Saker jag önskar att jag visste när jag var 20

Tydligen är det här är trend på Tiktok. 
Flora Wiström gav det hela ett försök som Elsa Billgren sedan hakat på. Här kommer ett utdrag ur deras båda inlägg. Hela listor hittar du på deras respektive bloggar.

  • Allt går i perioder, ingenting du upplever kommer vara för evigt. Det gäller också sånt som känns som att det aldrig kommer bli bättre. Kanske framför allt det.
  • Skäms inte för att du vill göra saker i rätt ordning, även om alla andra vill skynda på. Då blir det gjort ordentligt.
  • Var på dina gamla vänners sida.
  • När du är rädd tappar du din egen kompass och det är det som är farligt på riktigt. Inte att göra fel.
  • Man kan och får förändras. Du kan bli en tränande person som älskar yoga och jeans. Who would have known.
  • Sminka av dig.

  • Utan kolhydrater blir du trögtänkt och nedstämd. Det är så jävla ovärt att leva sitt liv så.
  • Du behöver inte vara så allvarlig och noggrann utåt, jämt (tjugoåriga Flora skämtade typ aldrig i sina sociala medier, när jag läser gamla inlägg nu märker jag att jag helt saknar … jargong?). Det är okej att bli missuppfattad ibland, du kommer ändå aldrig kunna vara alla till lags.
  • Jobba inte kvällar och helger förutom i nödfall. Se till att jobba effektivt under dagarna i stället. Det är inte coolt att jobba mycket.
  • Ge bort kläderna som du har i garderoben som du ”någon gång ska komma i”.
  • Du har vänner som är i ohälsosamma relationer. Prata med dem, ordentligt, även om du riskerar att bli bortknuffad. Vänskap är något långsiktigt och du kommer ångra att du inte stod på dig.
  • Du och din partner ska, i stort, vara på samma lag. Är ni inte det, är det något fel.

Det blir bättre” – är mitt bidrag.

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Haha Elsa låter inte som att hon är 10 år äldre än Flora.

    Tycker det var en bra lista. Förutom att sminka av sig? Har väl aldrig skadat att sova med lite smink.

    Skulle skippat solning om man ska tänka på utseendet.

      Jag tolkar det som att hon har insett att hon skulle kunnat skippa sminket helt. Det är jag glad att kunna säga till mitt 20-årig jag. Tidsbesparande, pengabesparande och framförallt hy-besparande att inte hålla på med smink varje dag. Så sminka av er. For life!

        Ja så jävla skönt att slippa all smink och för att inte tala om alla hud- och hårvårdsörodukter man slösat pengar på genom åren. Aleppotvål till håret plus ricinolja är allt jag behöver. Festar till det ibland med en naturlig rouge som inte ens behöver tvättas bort. Life hack

    Alltså inte som 20-åring, men önskar mitt 13-15åriga jag hade kunnat fötstå att ingen av människorna i skolan spelar någon roll egentligen. Att högstadiet inte är relevant överhuvudtaget för resten av livet.

      Det hade jag med behövt höra.

      Bra tips. Eller ja, för sent nu för oss själva då men till 13-åringarna. Bortsett från ett par riktiga vänner har jag verkligen noll kontakt med resten av alla på högstadiet. Men där och då känns det verkligen som blodigt allvar. Tänk om man bara struntat i alla och gått sin egen väg. Tror det är viktigt att ha mycket intressen och saker man gillar att göra utanför skolan vid den åldern, lätt att allt tonårsdrama helt tar över annars.

      Själv är jag 42 år och sex av mina närmsta vänner blev mina vänner med i högstadiet. Still going strong! 💁🏼‍♀️

        Jag har också vänner kvar, men vad den absoluta majoriteten av alla som gick där gör eller tycker om saker idag är ju faktiskt helt skitsamma.

      Bra!

    Mitt bidrag: Hang loose 🤙

    Jag hade velat säga till mitt 20-åriga jag att 20-årsåldern är så otroligt lång. Man måste inte veta vad man ska bli, bo eller göra direkt när man är 20. Från att jag var 20-30 har jag hunnit plugga över 360 HP, haft över 10 olika jobb inom 5 HELT olika områden, gjort slut med sambo och skaffat ny, gift mig och fått barn, bott och jobbat utomlands, köpt hus och renoverat, förlorat vänner och fått nya.

    När jag var 20 trodde jag att man skulle ha bestämt sig för en utbildning, en karriär och bygga sitt liv i en rak linje för att kunna komma någonstans vid 30. Jag har aldrig lyckats hålla en rak linje någonstans men det har gått väldigt bra ändå. Alla missöden har i slutändan ledig till något bättre även om det känts förjävligt just då.

      Psykisk ohälsa?

        Vad menar du?

        Funderade lite på vad du kunde mena och tror jag förstår.

        Jag tror inte jag har haft mer psykisk ohälsa än ”normalt”. En del ångest och sådant som hör livet till, men inget stort.

        Anledningen till att jag haft många jobb och lyckats plugga så mycket på 10 år är för att jag älskar att lära mig och det finns så många roliga saker att prova. Har ofta arbetat 100% och pluggat 50-100% bara för att det är roligt. Jobbade extra på flera jobb samtidigt för att få ekonomin att gå runt när jag var student (tog inga lån) och efter det hoppade jag runt på flera vikariat innan jag slutligen fick fast jobb när jag var 28. Resten av sakerna jag räknade upp skulle jag se som hyfsat vanligt.

        Lustigt ändå att du nämner pyskisk ohälsa. Medan jag var i 20-årsåldern fick jag en hel del kommentarer om att det inte var normalt att hoppa runt så som jag gjorde och att jag borde välja en linje och gå på den för jag skulle aldrig komma någon vart annars. Underförstått att jag skulle må dåligt och därför betedde mig på det sättet. När jag var 29 landade jag mitt första välbetalda chefsjobb på ett område som var mångas dröm på linjen vi pluggade. Har sedan dess bytt jobb en gång till för ett som passar mig bättre och ger ännu mer betalt – tack vare kontakter jag fick under mitt hoppande.

        Jag har pratat med så många unga som har ångest över vad de ska ”bli” när de är stora. Brukar berätta hur min väg har varit, helt krokig och med återvändsgränder och misstag och hoppande. Det är svårt att veta vad du ska ”bli” om du aldrig testar olika saker och lär dig vad du gillar och inte. Flera av de jag pluggade med har fortfarande inte fått jobb inom området. De vet fortfarande inte vad de ska bli för de fick aldrig det där jobbet som var typiskt instegsjobb inom området och de vågade aldrig testa en annan väg.

      Från en 23-åring, tack ❤️

    Att satsa på att bygga upp en egen familj och välja människor som är bra för en istället för att slösa tid på att hänga med destruktiva människor. Lätt att vara efterklok.

    Är 30 år nu. Mina tips till mig själv (obs till mig) för 10 år sedan:
    -periodisk fasta funkar jättebra för mig och jag kommer kunna gå ned 20 kg och hålla mig där med den metoden, utan att det ens känns som att jag ändrat på något. Bara att köra igång
    -investera i bitcoin (haha)
    -sluta tveka, du kommer till din egen väldigt stora förvåning älska att ha barn
    -coola människor är inget värt. Det är de trevliga, vanliga genomsnittspersonerna som är de roligaste att umgås med
    -fryst mango är jättegott

    Att man inte behöver planera och jaga och vara så duktig jämt, inte ta allt på så stort allvar. Istället verkligen fokusera på fördelarna i livet just nu och inte längta så mycket till nästa steg, allt har sin tid och din charm. Glad att jag iallafall vet det nu.

    Sluta spela datorspel och gå till kurator direkt istället för 10 år senare.

    Att det inte är fel på mig – det finns helt enkelt otroligt många korkade och elaka människor som fattar kortsiktiga och skadliga beslut på alla möjliga plan – särskilt i viktiga beslutsfattande positioner.
    Att äldre människor är vanemänniskor som inte kan tänka om. Det är viktigare med solsemester än klimatpåverkan och viktigare med fucking brunch än att skydda hjärnan och immunsystemet mot SARS-Cov2.
    Att många människor inte är beredda att offra nåt – inte ens för sina barns hälsa. Men de är skitbra på att hitta ursäkter.

      Drick mindre alkohol och gör dina jävla rehabövningar för knät.

      (Fast då kanske livet inte varit som det är nu, och jag har det rätt bra, trots många onödiga fyllor och rätt kasst knä.)

        Snyggt gjort av mej, det här var såklart inte menat som ett svar, sorry ❤️

    Vad menas med vara på sina gamla vänners sida?

      Kanske att det är bra att vara i samma lag som dem när man spelar frågespel t ex. Gamla människor brukar ju kunna mycket historia och så.

        😂

      Tror att man ska hålla kvar vänner man känt länge och tycker om.

      Va lojal mot rätt personer. Det läser jag det som.

      Jag reagerade också på det där.
      Jag var på mina gamla vänners sida alldeles för länge. Och alltid på deras premisser. Först när jag träffade nya vänner insåg jag hur toxisk den gamla vänrelationen var, och avslutade den. Önskar att jag hade haft modet att göra det många år tidigare. Gamla ”vänner” är inte alltid bättre än nya…

    Tyckte det hade sin charm att vara ”ung och dum”. Och idag är jag äldre och klokare och vet vem jag är just för att jag har gjort lite missar.

    Har lyxen att arbeta med barn och unga och kan föra över mina livsråd till dem. Typ att om någon vill bråka gå därifrån. Det är lättare att göra små förändringar nu än att behöva göra dem när du blir äldre. Att ta hand om varandra och sina vänner. Att prata med vuxna och våga be om hjälp.

    Men det heter väl ändå I samma lag, inte PÅ samma lag?

    ”Man kan och får förändras. Du kan bli en tränande person som älskar yoga och jeans. Who would have known.” Elsas lilla lilla värd.

      Ah gud. Elsa alltså….

      Hur stort måste det personliga vara? Kan du lägga upp dina regler så resten av oss inte löper samma risk att uppvisa vår ”lilla lilla värld”?

    Jag gillar det där med att inget är för evigt. Inte det dåliga men inte heller det som är bra.

    Så njut när det är bra och stå ut när det är jobbigt.

    Ja det blir bättre men det blir också sämre. I perioder. Livet är cykliskt.

    Du är inte tjock. Njut av livet och stå inte alltid i hörn och tro att du inte är värd mer. Våga dansa och flirta och leva. För när du är 40 och har 3 barn kommer du verkligen vara för tjock 🙂

      Snällt mot alla 40+

        Fast temat var ju ”saker jag önskar att jag visste när jag var 20” så allting måste ju inte vara relevant för alla personer som finns? Räcker att det stämmer in för Jans yngre jag.

      Jag var inte tjock när jag var 40. Måste bero på att jag bara hade 2 barn. Har du fött 3 barn Janne😉?

        Ja. Och nej det är naturligtvis inte allmängiltigt. Precis som inte alla stod i hörn och skämdes för en kropp när de var 20 heller. Det är alltså vad jag hade sagt till mitt 20 åriga själv. Inte vad alla skulle sagt.

    Såg en sån här lista där det stod:
    Skaffa bara barn med någon du vill ha barn med
    Skaffa bara barn med någon du kan tänka dig ha delad vårdnad med

    Elsa är så tråkig och oinspirerande så klockorna stannar. Hela hennes blogg går i en loop med samma inlägg hela tiden.

      Det är väl för att hon är så sjukt självcentrerad, allt hon tänker på är att hon måste bli lika snygg som den hon beundrar för tillfället genom att kopiera exakt allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.