Sandra Beijers hsp och quirkyness-inlägg

Sen tänkte jag att helvete vad ute det är att vara quirky. Om det är något jag absolut inte vill definiera mig som 2024 är det att vara just det.
[…]

Boken Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, sårbarhet och orkidébarnet inom dig har legat på topplistan sedan den utkom för två månaderna sedan och det hettar över min hals av skämskudde. Det handlar inte om boken eller idén om högkänsliga egentligen, utan att alla implementerar teorin på sig själva. Att vi ser oss som mer komplexa själar än vår granne.
Att vi bara tittar inåt.

Att sätta sig själv på en sidenpuff av uniqueness är det absolut tråkigaste, mest generiska man kan göra 2024.  Vi måste vända alla speglar utåt.
Att känna ”lite extra” – det är att vara människa.
Att broccoli är träd berättade min lillebror för mig när han var tre.
Den tråkiga mannen i den tråkiga kostymen på bussätet bredvid dig som stirrar tråkigt ner i sina tråkiga telefon är ett japanskt snabbtåg ner till jordens brinnande kärna av djup. // Sandra Beijer

Jag blev tipsad om Sandra Beijers inlägg om hps och quirkyness, vars kommentarsfält sannerligen innehåller engagemang.
Dock verkar många lite förvirrade över vad Sandra egentligen menar….

Jag tror egentligen inte att det riktigt går att sammanfatta Sandras inlägg på ett bra sätt, så vill du diskutera det så måste du nog gå in och läsa det i sin helhet först. 😉
Eller så är det jag som saknar förmågan, så kan det så klart också vara? 🙂

280 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så jävla trött på allt som har med HSP att göra. Gå iväg och gör en npf-utredning already.

   Du vet att hsp och autism är två olika saker?

    Hon som skapade konceptet HSP baserade det på personer i hennes närhet som nu idag har fått autismdiagnoser. Hon skriver väldigt funkofobiskt om autism i sin bok om HSP, det är tydligt att hon skapade HSP för att hon inte ville att hennes anhöriga skulle vara autistiska.

    Tipsar om att kolla Karinkajjans insta-highlight om HSP.

     Jag håller inte med alls. Elaine Aron myntade begreppet. Hon är själv hsp. Jag har läst flera av hennes böcker och hon uttalar sig inte alls funkofobiskt…

      Klart hon själv är det. Det är hon som hittat på begreppet och baserat det på sig själv. Bara där kan vi ju avfärda det. Det är inte så man bedriver psykiatrisk forskning.

       Ja, du får ju avfärda det om du vill. Det är ju inte dig böckerna är tänkta att hjälpa.

       Vadå självklart?! Personen kommenterade ju att hon grundat det på sina vänner.

      Precis, hon myntade begreppet på sina anhöriga som idag har autism-diagnoser. Tipsar ännu en gång om Karinkajjans highlight, hon citerar ur Elaines böcker.

       Men sluta ljug!0

        Vadå ljug? Gör research själv. Fick hela mitt liv höra att jag var HSP och jag vet vad jag pratar om.

         Men det är ju det som är grejen! Ingen annan kan tala om för dig om du är hsp eller inte! Att du haft personer som sagt och gjort liknande saker mot dig har inget med hsp att göra – tvärtom vad har de människorna för obearbetat bagage?!

          Men vad pratar du ens om nu?

           Personen säger att hon fick höra att hon var hsp. Det är DET jag pratar om.

          Ingen annan kan tala om för mig om jag är en enhörning eller inte!

          Så det så!

      ”Hon är själv hsp.”

      Hon har inte genomgått en utredning av en expert på det mänskliga psyket, vars kunskap bygger på forskning och beprövad erfarenhet. I stället har hon själv slagit fast att hon är känsligare än andra (vilket kräver kunskap om hur känsliga andra är) och att det beror på en personlighetstyp (och inte på t.ex. en nedsättning, hjärntrötthet eller liknande). Människor är överlag ganska dåliga på att analysera sig själva. Vi tror att vi är smartare än andra, eller unika på det ena och det andra sättet. Därför låter det i mina öron så konstigt att prata om hsp ungefär som om det vore en diagnos.

       👏👏

   Är du lika trötta på extroverta??

    Är hsp och extrovert ömsesidigt uteslutande?

     Nej, men det är också ett liknande personlighetsdrag som inte har vetenskaplig grund.

      Extrovert har visst vetenskaplig grund och är en av fem personlighetsdrag i Big Five Personality Traits Theory. De övriga fyra är samvetsgrannhet, öppenhet, vänlighet och neuroticism. De med HSP får högt på neuroticism dvs känslig/nervös.

       Tack!!! Blir mörkrädd av detta kommentarsfält, ska man sitta och tala om för andra vad som är rätt och fel och vad som är vetenskap och inte kanske man själv ska ha koll på vad man pratar om. Människor skriver här som att personlighetspsykologi inte existerar och att de teorier som rymmer den psykologiska grenen inte är baserade på vetenskap.

        Man kan tala om för andra vad som är vetenskap och vad som inte är det.

        Hsp är inte vetenskap.

    Det är väl inte egenskapen introvert man är less på. Är väl mer trött på navelskåderiet och egocentriciteten i att berätta för allt och alla om diagnoser och hsp.
    Föreställer man då sig att alla andra är NPC utan känsloliv eller tror man bara att alla andra är intresserade av den egna diagnosen? Känns mer som ett sätt att framhäva att man är unik på något sätt och det känns så trött och gjort.

     Spot on!

     Men långt ifrån alla hsp går och talar om det för folk, eller ”skyller” beteenden på det…

      Vad detta upprör många undrar varför? Att en del verkar inte kunna ta till sig att en del är mer känsliga. Tycker inte det är något konstigt alls. Både arv och ens barndom spelar stor roll.

       Det som upprör är nog att det ses av många som motsvarigheten till en diagnos, att det är så unikt att vara känslig för andra sinnesstämningar och att ha förmågan att ta in allt på ett djupt plan. När detta i själva verket är något allmänmänskligt som de allra flesta människor gör, och alltså inte unikt överhuvudtaget.

        Jag går inte runt och känner mig unik, om det var så du menade. Tvärtom hade jag gärna sluppit vara och känna så som jag gör.
        För mig känns det bra att det finns ett samlat forum för det, där jag är check på i princip allt.
        Om någon har svårt för att förstå hur mycket jag njuter av att vara ensam i 14 dagar på landet, så har jag ett svar på det. Och tro mig, det har reagerats på det. Nej hag har inga barn, nej jag är inte mer ego än någon annan. Skulle vilja säga tvärt om. Jag har blivit trampad på och utnyttjad i hela mitt liv av människor som verkligen är ego. Just för att jag känner in och lyssnar osv.
        Ja, jag sätter mig själv främst idag. Har inte relationer där bara jag ger utan det ska vara ömsesidigt. Jag äälskar att hänga med männskor också, men efter en intensiv period av socialiserande så behöver jag vara själv. Helt själv för att jag är helt slut av alla intryck.

         Väldigt bra skrivet! Känner igen mej så väl!

          Tack Annci 🥰

         Introvert kallas det. Varför HSP?

      Nej, och det är inte de som avses i inlägget heller. Men tack för ett förtydligande som jag inte trodde behövdes

     Men det du pratar om är en blockerad självkänsla eller en omognad. Att gå runt och boosta sig själv har ingenting med hsp att göra.

      Nej, men de råkar ofta använda sig av HSP och andra diagnoser för att känna sig speciella. Orsak och verkan…

   Vad är HSP?

    Högkänslighet

    Det är precis vad du vill att det ska vara.

    Och ingen kan tala om för mig om du är det eller ej.

   HSP har inget vetenskapligt underlag, det är bara godtyckligt ihopplockade karaktärsdrag och svårigheter.

    Time will tell skulle jag säga. Det är nämligen så vetenskap funkar (det är en process och inte statiskt) och psykologihistorien är ju sprängfylld med märkliga och omstridda koncept som uppstod på rätt godtyckliga grunder. Autism och ADHD är ju väldigt breda begrepp de med.

    Personligen tycker jag det är användbart I mitt vardagsspråk. Har absolut drag av autism och ADHD och familjemedlemmar med diagnoser men det skulle nog inte räcka för en diagnos hos mig. Har dessutom hög IQ, en kreativ hjärna och bearbetar information konstant. HSP beskriver mig bra.

     Det är INTE så vetenskap funkar, om du syftar på hur hsp har introducerats.

      Nä, det gjorde jag inte, jag skrev: Time will tell (!). Men alternativa förklaringsmodeller stöter ofta på motstånd från företrädare för etablerade teorier, så det är absolut inte nåt konstigt.

   Mmmm samma här, finns ju anledningar till att många psykologer förkastar begreppet som ”omringad av idioter”-horoskop-vetenskap. Det finns nämligen bättre, mer komplexa, välbeforskade förklaringar till varför vi människor är olika till personligheten.
   Men tråkiga och komplicerade förklaringar säljer ju inte lika många böcker.

   Sen tycker jag inte lösningen är att utredas för npf hehe, alla dessa npf-utredningar gör att psykiatrin går på knäna.
   Utan snarare: lär känna dig själv!! Dina styrkor och svagheter. Syssla med sånt som passar dig och får dig att känna meningsfullhet, ha relationer med personer som du trivs med. Sträck ut en hjälpande hand ibland. Ät, sov, träna regelbundet. Ha roligt och gör intressanta saker emellanåt. Återhämta dig. Öva på att kommunicera. Klart slut.

    Hur vågar du vara resonabel?!?
    På internet är allt svart eller vitt!!

     Jag vill hänga med dig. Du är underbar! 😂😍

    Fast en nfp diagnos innebär ju att man har så pass mycket svårighet i livet att det klassas som en funktionsnedsättning. Jag har själv ADHD och skulle aldrig klara vardagen utan mina mediciner.

    Det är ju också det som blir så dumt när alla ska vara HSP eller ha drag av autism eller själv diagnostiserad ADHD. Men skulle ju inte heller gå och sätta sig i rullstol och säga att man har drag av att vara invalid eller att man känner sig som en diabetiker. Knäppt att det har blivit till en innegrej med det här. Finns inget jag hellre skulle önska mig än att slippa min jävla ADHD som påverkar både mig och alla mina anhöriga på ett ofta negativt sätt.

     Hsp är väl 2010 talets laktosmage

     Känner verkligen med dig!

     Hatar min adhd.

     Pratar om den ganska ofta men det är för att det är viktigt att få människor att förstå hur en diagnos faktiskt kan påverka en människa, trots att det inte syns på utsidan.

      Många verkar ha missat att adhd är en funktionsnedsättning och inte en quirky personlighetstyp. Jag är rejält påverkad av min adhd, har verkligen inte många runt mig med förståelse för det:/

       Samma här.

   HSP är väl EGENTLIGEN bara att vara väldigt känslig och orosbenägen? Mer GAD än något annat. Yes ja jag är beredd att dö på den här kullen, tillsammans med ”luftburen jordnötsallergi finns inte”.

    All luftburen matallergi är påhitt, inte bara jordnötter… *dör på vägen upp*

     Luftburen jordnötsallergi finns visst! Det kan dock aldrig resultera i en anafylaktisk chock. Det är liksom inte dödsfara för jordnötsallergiker att vistas i samma rum som jordnötter men kan i vissa fall resultera i små reaktioner vilket är oklart om det är psykologiskt eller inte.

    GAD är en diagnos, något man behöver få behandling för. Ett problem som i svåra fall kan begränsa livet oerhört mycket, men som man också kan bli fri från med rätt hjälp.

     Jag har sedan unga år trott att jag är HSP, som vuxen sitter jag här med GAD och går nu i behandling för det! Haft lite tankar på autism också, men nä, jag är ”bara” ett nervknippe som spårat ur. Har ändå kommit till den insikten att det inte är konstigt att jag lättare blir trött i röriga miljöer och är lite extra stresskänslig när man har ångest som bubblar i en ständigt, det om något dränerar en på energi. Som tur är kan jag få verktyg för att bromsa in oron innan den spinner vidare för mycket.

      Exakt. Och precis varför begrepp som HSP kan göra mer skada än nytta.

    Luftburen nötallergi ger ju inga svåra allergiska reaktioner (läs: finns ej) enligt moderna studier.

    Jag med!

   Ja – ELLER så kanske vi borde prata om „covert narcissism“, „vulnerable narcissism“ och borderline och andra personlighetsstörningar som omfattar en hög känslighet för allt som rör dem själva men låg empati. I de kretsar Sandra rör sig är det nog rätt sannolikt att stöta på dessa …

    Vill bara korrigera detta och säga att borderline (EIPS) ofta innebär större empati för andra, inte mindre.

     Jag har själv haft „nöjet“ att vara en „favorite person“ med hyperfokus i början och helomvändning i slutet som i alla fall kändes som iskyla. Men det finns ju två tolkningar här. De som blir så intensivt beroende av en annan människa beskriver sin rädsla, de som först bara fick all den trevliga uppmärksamheten och inte anade nåt blir ofta traumatiserade av upplevelsen. Båda sidor lider i alla fall.

     Eh när det gör det inte. Källa på det tack!

     Personer med denna störning känner ångestlindring när de får lägga över sin ångest på andra och få dessa att må dåligt. Tyder det på hög empati?? Det är en av de mest krävande patientgrupperna inom psykiatrin.

  Tydligt att du inte vet vad det innebär. Jag är HSP och jävligt tacksam för det instakontot och handboken som kommit ut. Läs på innan du uttalar dig.
  Att den liggerpå toplistan är eg bara en bekräftelse på att den behövs. Det är inget hittepå. Det handlar om ett känsligare nervsystem och jag är tacksam för den diagnosen då det förklarar sååå mycket som att jag känt mig så annorlunda hela mitt liv. Det drabbar väl inte dig att människor kämpar med det här?

   Men är inte alla personer HSP om man känner efter lite för mycket?

    Som tillägg, mycket av det som skrivs på såna där konton går att tillämpa på alla. Lite som stjärntecken typ.

     Nej, om du är hsp så vet du!

      😂

       Vag garvar du åt?!

        Dig

      Och exakt detta är problemet! Det är extremt godtyckligt.

       Begreppet hsp är inte till för någon annan än dig som har det! Det är en hjälp för dig att förstå hur du fungerar och att det är helt ok.

        Men det är ju så allmänt beskrivet att alla kan känna igen sig i det då och då. Precis som stjärntecken som någon här skrev.

         Ja, då och då. Inte som ett allmäntillstånd alltså.

         Nej, om du är hsp vet du. Man känner inte bara igen sig lite. Och även om du känner igen dig lite och blir hjälpt av vad hsp är så är det ok. Att kalla sig hsp är bara en hjälp för dig själv att förstå vad du mår bra och dåligt av.

          Håll det för dig själv då

        Psykologi anses av många redan vara en pseudovetenskap varför just saker som evidens, validitet och reliabilitet är viktigt. Elaine och hennes man har skapat en modell som förklarar hennes egna och vänners känslor och beteenden.
        Det finns befintliga modeller som väl förklarar hps som är ett personlighetsdrag. Inte märkvärdigare än så.

         Vet inte var du har fått detta ifrån! Psykologi är visst baserat på forskning. En psykologisk behandling är grundad i evidens, det måste den vara för att få användas av leg. psykolog.

          Skrev aldrig att det inte är baserat på forskning däremot att det är viktigt med evidens och observationer med mycket hög validitet och realiabilitet eftersom det är ett ämnesområde som av en del uppfattas som en pseudovetenskap. När då personer som Aron postulerar dåligt underbyggda teorier är detta inte bra för psykologi som ämne.
          Den som läst psykologi vet hur mycket metod som utbildningen innehåller, något som är viktigt för att upprätthålla trovärdighet.

      Men nej nej nej. Herregud så dumt.

    Nej!

   Diagnos? Menar du på riktigt att din vårdcentral eller var du nu vänt dig gett dig diagnosen HSP?

    Det är nog en Instagram-diagnos.

    Nej det var verkligen fel ordval. Inte diagnos. Jag menar mer att jag hittat en förklaring till att jag tex inte klarar av att ngn viker en papperspåse i evighet, att höga ljud på perrongen verkligen skär i huvudet, att jag blir dränerad av andra människor i grupp, behöver mycket ensamtid och så väldigt mycket mer än jag kan gå in på här. Men är någon intresserad så finns det mycket att läsa om och det har även forskats mycket på det.
    Att säga att någon är ”känsligare” är typ det värsta du kan säga till en person som är högkänslig. Jag ångrar att jag skrev något för jag kommer bli lynchad här inne.

     Men ”högkänslig” betyder ju precis att vara MER känslig 🤔
     Och nej, det har inte forskats särskilt mycket på det. Eller har du källor??

      Jag tror personen tolkar känslig som trasig, bryter ihop och svag. Känslig kan vara ljudkänslig, ljuskänslig, känslig som i uppmärksam.

       Jo det är ju lite finare såklart…

        Vad är finare?

        Vad är finare? Att ord har olika betydelser…?

        Men bara lägg ner!! Va menar du med att säga att man är ”lite finare”!? Jag hade gärna sluppit att vara högkänslig. Usch vad är du för människa?? Såå dryg!

         Känslig indeed…

          Dryg indeed…

       Exakt så. Jag är känslig för ljus och ljud, dofter, smaker osv.🤗

        Hur vet du att du är känsligre än snittet?

         Det vet jag inte. Men människor i min omgivning upplever det inte så besvärande som jag gör. Kör jag bil så blir jag extremt bländad, det blir inte min sambo. Står jag på perrongen och ett godståg susar förbi behöver jag dämpa ljudet med att sätta fingrarna i öronen. Jag känner lukter som ingen annan känner. Tex att någon inte tvättat håret på länge. Det känner inte en vän, men jag upplever den lukten som så pass otäck att jag måste byta plats osv..upplevelser är starkare och mer påträngande än för ngn som inte har HSP. Om det kan förklara ngt.

          Hur vet du att folk inte upplever saker som besvärande? De kanske bara motstår impulsen att stoppa fingret i örat, för att de är vuxna människor som kan hantera obehagliga ljud.
          Väx upp och ta dig samman.

           Väx upp och ta dig samman? Jag sätter fingrarna i öronen för att det är olidlig. Hur kan man vara så som du är nu? Fy fan för männikor som sätter sig på höga hästar och minsann ”vet”.
           Kommer du dramatiskt ändra dig om det skulle bli en diagnos inom några år?
           Du är mainstream. Döda fiskar följer med strömmen..

          Att bli bländad har säkert med brytningsfel i ögat att göra. Folk hör olika bra, folk känner dofter olika starkt.

          Så otroligt träffsäkert skrivit, exakt så här känns det för mig och det är så sjukt jobbigt att försöka förklara det för andra

           Tack Kat. Förstår inte varför man måste trycka ner och ”motbevisa” hela tiden. Men jag behöver inte det och inte du heller ❤️

          Säker på att du inte är autistisk? 🙂

        Som 95% av befolkningen då?

         95% av befolkningen..på vad?
         Jag har inte Autism. Du känner inte mig så snälla sluta säg att jag har ngt jag inte har.
         Jag hoppar av den här disskussionen nu för allt ni vill är att ifrågasätta något som för mig är högst verkligt. Något som finns och något jag och många andra genomlever. Nej jag är inte märkvärdig heller eller unik för den delen. Livet är inte svart el vitt. Jag försökte förklara vad jag upplever men blir mest ifrågasatt och hånad.
         Så, tack men nej tack! 🤗

          D bry dej inte. Dumskallar som vill provocera ha inte den dialogen dom vill köra med. Inte värt det.

           Tack anonym ❤️❤️

          Som är känsliga för ljus ljud och dofter? Jag vet ingen som klarar av att ha stickiga tröjor på sig exempelvis. Och alla över 30 tycker det är jobbigt med höga ljud och sorl.

          Har aldrig sagt att du har autism?

        As are we all, more or less.

        Det kallas att vara människa.

      Om du går in på hspforeningen.se/forskning så gar du ett gäng länkar.

       Ingen vidare tyngd i de studierna direkt.

        Tar man med en magisteruppsats under rubriken ”Forskning” så vet man att utbudet är magert.

     Jag är exakt allt det där du beskriver man skulle aldrig klassa mig som högkänslig. Jag ÄR ju bara helt enkelt känsligare än alla andra, på gott och ont. Mest ont dock 😂

     Fast det verkar ju vara precis det ”ni” är. Extremt känsliga.

     ”Det har även forskats mycket på det”

     Har du tips om några vetenskapliga studier?

     Jag har samma svårigheter och jag har autism. Just saying

   Det är inte unikt att tycka att det är jobbigt att leva i dagens samhälle, det tycker väl alla mer eller mindre oavsett HSP eller inte.
   Det som är bra med såna forum är väl att hjälpa varandra att komma på coopingstrategier och lösningar på problem i vardagen.

   Men hsp är väl ingen diagnos? Eller har det blivit en diagnos? Finns det något vetenskapligt stöd för att hsp har känsligare nervsystem, och finns det något vetenskapligt sätt att ta reda på om man är det ena eller det andra?

    Nej finns i get vetenskapligt alls. Hon som hittade på det baserade det på sina egna erfarenheter och inte klinksika observationer.

     Jag älskar Elaine Atons böcker. Jag är hsp och har under hela min uppväxt känt mig som en alien. Det handlar inte om att man ska vara speciell. Tvärtom är många hsp mycket empatiska och tar inte plats och utmärker sig.

      Du låter precis som mig som blev dianotiserad med autism som 23åring. Antar att du är kvinna, autism hos oss set ut precis som hsp.

       Det ÄR inte autism.

        Vi är iaf VÄLDIGT lika du och jag! Finns mycket hjälp att få. Kan vara värt att kolla upp iallafall.

       Nej, jag har inte autism. Jag har inga problem med sociala signaler eller att förstå andras känslor.

        Det har inte jag heller. Autism är ett spektrum, och som sagt så ser det helt annorlunda ut hos kvinnor. Vi är många som fått höra att vi är HSP. Man ska inte ha problem i vardagen om man bara är lite känsligare.

         Men även hos kvinnor är symptom på autism att ha svårt med ögonkontakt och att föra en konversation, att ha svårt för sociala koder och icke verbal kommunikation, och att ha svårt att uttrycka känslor.

         Jag har inget av det! Men jag är hsp.

          Ännu en gång, du och jag är väldigt lika. Jag har inga problem med ögonkontakt, jag är duktig socialt och är EXTREMT duktig på att läsa in andras känslor. Jag är som en tvättsvamp, jag suger åt mig precis allting i minsta detalj. Jag är överdrivet duktig på att sätta ord på mina känslor och får höra konstant av psykologer att jag är väldigt självmedveten.

          Att autister ska ha svårt för empati, läsa av andra, sätta ord på känslor, inte tala väl etc är myt. Det är som sagt ett spektrum, och autistiska kvinnor är oftast motsatsen till empatilösa, känslokalla osv. Vi har en helt annan roll av samhället från födseln.

          Det märks tydligt i hsp-communityt att ingen vet hur autism ser ut hos kvinnor, i don’t blame you för vården själva har knappt koll då allt runt autism är baserat på män. Men jag tipsar om att läsa lite om det, du låter extremt lik mig på alla sätt.

           Autister brister i den sociala förmågan, alltså i förmågan till att kommunicera och interagera socialt. Det är ingen myt. Det betyder såklart inte att alla autister exempelvis har svårt att se andra i ögonen, men har man inga sociala brister, då är man ingen autist.

           Till Anonym 15:10:

           Jag uppfyllde alla kriterier och har diagnosen. Utredningen är helt och hållet baserat på män, kvinnor har inte samma problem socialt. Man funkar inte på samma sätt som en neurotypiker i sociala sammanhang, men man behöver inte brista i det sociala. Man behöver bara vara annorlunda i det sociala.

          Herregud läs på om högfungerande autism hos kvinnor! Om du tror att brist på ögonkontakt och svårigheter att föra konversationer är symtom som krävs för en diagnos så är du så fel ute!

         Har du noll problem socialt så ska du inte ha en autismdiagnos eftersom det är ett kriterium. Det är ingen åsikt utan fakta.

          Inte så det funkar. Finns 7 kriterier att uppfylla, man behöver 5 för att få diagnosen. Jag uppfyllde alla 7 trots att jag inte har de sociala problemen som är stereotypen för autism.

        Det behöver man inte ha, man kan vara en högfungerande autist.

      Okej men väldigt många som säger att de är hsp betonar gärna också hur inkännande och uppoffrande de är, precis som du gjorde nu. Det är inte direkt ödmjukt

       Detta är SÅ sant!
       Liiiite finare är man ändå om man ”har” hsp.

       💯

      Vanligt när man har autistiska drag. Kan vara värt att göra en utredning om du mår dåligt så det påverkar din vardag.

   HSP är ingen diagnos, det är att vara människa. Alla människor känner, du är inte unik på något sätt.

    Men VARFÖR skulle hsp-personer vilja vara unika…? De flestahsp är introverta och tillbakadragna. Du har fått det om bakfoten. De som du mött som vill boosta sig och vilja vara unika har emotionella problem som inte har med hsp att göra.

     Att vara introvert är heller ingen diagnos…

      Nej, och det är ingen som har påstått det.

      Att gå runt och hävda att man är unik för att man känner igen sig i hsp, har ingenting med hsp att göra. De flersta hsp är introverta och tillbakadragna. De personer ni beskriver har ett behov av att hävda sig o det har ingenting med hsp att göra.

       Ändå är det väldigt många som gör det, hmm…

        Ja, och vad har det med saken att göra.

         Du angriper frågan från fel håll. Ingen säger att alla HSP vill ha uppmärksamhet, utan man säger här att folk som vill ha uppmärksamhet ofta säger att de är HSP. Förstår du skillnaden?
         (Och det finns inget som säger att en person som vill ha uppmärksamhet inte skulle kunna vara HSP.)

    Ex dom som fotar en bilolycka och dom som försöker hjälpa till eller brister i gråt. Blir fler som tyvärr fotar. Fy.

     Som sagt, lite finare är man tydligen om man är hsp.

     Nej men herregud!

   Har en läkare på riktigt sagt till dig att du har ett känsligare nervsystem än andra?

    Här är en annan person vars psykolog faktiskt har sagt att jag har ett känsligt nervsystem. Har inga diagnoser, utan det är bara en del av min personlighet. Anser mig inte vara mer speciell än andra, men kände mig annorlunda (på ett dåligt sätt) när jag var yngre pga hjärnan var konstant överstimulerad och ville helst gå hem och sova efter skolan.

     💯😍🥳

     Det är neurologer som har kompetens att uttala sig om nervsystemet, inte psykologer. Låter som du gått hos en charlatan. Eller så ljuger du.

      Nej jag var hos en psykolog på vårdcentralen i Stockholm. Hon sa att det troligtvis är så, var även på en läkarundersökning i samband med detta för att utesluta annat. Om ni har synpunkter på hur vården sköter sitt jobb får ni ta det med dem, och inte kalla mig lögnare 🙂

     Vet du vad nervsystemet är? Läs på lite så förstår du att du inte kan kolla ditt nervsystem hos en psykolog.

      Yes jag har ganska många högskolepoäng i psykologi där man lär sig om nervsystemet. Uppenbarligen har min psykolog inte kollat eller undersökt mitt nervsystem, utan gjort en bedömning baserat på det hon fått veta av mig. Precis som en allmänläkare inte röntgar hjärnan när man har huvudvärk.

   Diagnos? Var har du fått den isåfall?

   Det är inte en diagnos.

   Ja nu kan dom se ångest i hjärnans delar och bra vetenskapen går framåt.

   Att den ligger på topplistan borde kanske också kunna vara ett tecken på att det är en personlighetstyp som VÄLDIGT många känner igen sig i – så många att det kanske inte ens är rimligt att kalla det något annat än att vara en person?

    Precis!

   Nej du är inte hsp.

   Inte mer än nån annan.

   Sorry.

  Problemet med alla som anser sig ha HSP är att det är så otroligt ”fina värden” som dom trycker på i koppling till högkänsligheten.
  Att som högkänslig ”ser man alla i rummet”, ”är FÖR snäll” eller ”är extra inlyssnande på andra”.

  Är aldrig några dåliga eller fula sidor som kopplas samman med att vara en HSP.
  Också det egocentriska i att TRO att man själv skulle vara mer känslig än andra är väldigt självupptaget tänkt!

   Håller med om att de jag känner som pratar om sig själva som HSP är väldigt…. självcentrerade.

   ALLA?
   ”Dra inte alla över en kam”…

   Som boken om HSP ’Drunkna inte i dina känslor : en överlevnadsbok för sensitivt begåvade’
   ”Sensitivt begåvade” 🙄

    Hahahahaha. Som autister eller personer med adhd alltså – där kan vi snacka om ”sensitivt begåvade”. Om man vill använda såna termer alltså, så stämmer den bättre in på personer med npf än på såna med hittepå-hsp.

   Det är väl just därför de så himla gärna vill särskilja sig från autism, när det många gånger faktiskt ligger autism bakom.

    Nja, det gör det nog inte. Det verkar mest vara de som gråter lite extra lätt samt har svårt med höga ljud som sätter HSP på sig själva. Milsvid skillnad från att ha autism.

     Hsp handlar inte om att gråta mer. Jag tycker du ska vara mer ödmjuk i ditt sätt att döma.

      😂

     Kolla in orkidebarnsverige på insta. Hsp påverkar varenda aspekt av livet, vilket det absolut inte borde göra om man är neurotypisk och frisk i övrigt. Blir helt ställd när jag läser kommentarerna där.

      På vilket sätt påverkar det livet?

      Om det påverkar livet negativt så är det inte hsp utan något annat.

       Exakt, det är det jag säger. Folk pratar om HSP som om det är en funktionsnedsättning.

       Ja

   Jag är hsp och jag håller inte med dig. Precis som med allt finns det bra och dåliga egenskaper hos de med hsp.

   Ljudkänslighet leder till irritation. Man ogillar ljud som andra tycker om. Man ses som tråkig, en krånglig person som gärna vill ha tyst.

   Även om man framstår som lättsam att prata med och behaglig dräneras man av sociala sammanhang. Att gå på fest, AW eller hänga en grupp människor – det som många förknippar med glädje och skoj är inte det för hsp. Att inte finna glädje i samma saker som många andra gör är ensamt.

   Att tänka på varje detalj och analysera gör en sårbar för kommentarer, sarkasm och viss jargong. Det kan göra en försvarsinriktad, föraktfull och arg.

   Att ta in en stämning i ett rum är inte trevligt… Det är ofta betungande och tar energi från en. Energi man skulle kunnat lägga på att leva livet.

   Att vara hsp är inte kul. Det är betungande. Man är inte mer unik än någon annan människa. Man processar information man tar in omkring en på ett annat sätt – det är varken bättre eller sämre. Något som dessutom ofta resulterar i energidränage.

    Om du lider av din HSP är det antagligen inte HSP.

     Exakt!!

      Vadå exakt…?! Vem med hsp känner sig inte dränerad av det?

       Om det påverkar ens vardag så pass mycket så är det ju antagligen något annat än en personlighetstyp. Jämför med introverter och extroverter som också är personlighetstyper- en introvert blir trött av att vara bland folk men det påverkar inte introvertens vardag mer än så. Det ni beskriver låter som något ni skulle behöva få stöd för.

        Vi är alla en kombination av olika personlighetstyper. Det 13:40 beskriver är någon som får lågt på extrovert och högt på neurotisk.

     Vem med hsp känner sig inte betyngd av det?

     Vad menar du?

      Men gud tror du verkligen att gemene människa går runt och känner sig topp hela dagarna??

    Tack Anonym 🥰

    Alltså detta låter exakt som två av mina kvinnliga vänner som har autism. Om du har så pass mycket problem, har du inte funderat på en utredning?

    Du beskriver mig på pricken.

    /Mvh diagnostiserad med medelsvår adhd huvudsakligen ouppmärksam form

   Jag är HSP och jag håller verkligen inte med. Skulle betala vad som helst för att slippa min personlighet. Jag är så trött på att bli överstimulerad, och då blir jag arg och sur och överreagerar. Klarar inte sociala sammanhang länge, vill helst vara ensam hela helgen efter en social sammankomst. Så avis på mina vänner som kan göra saker med varandra hela tiden. Jag lyssnar helst inte på folk, varför skulle jag göra det? Jag är verkligen inte ”för snäll”, snarare tvärtom, jag blir trött för fort och då blir jag jävligt sur om jag inte får gå undan i mitt egna space. Jag känner bara att min HSP är sammankopplad med dåliga känslor. Gråter för mkt, blir för nervös, klarar inte av saker, klarar inte av kritik, pallar inte för många människor = missar massa roligt i livet som mina vänner får uppleva. Missförstås hela tiden.

    Grattis, du har autism!

     Wow..tänk vad alla vet bäst här.🤓😵

     Haha nej det har jag verkligen inte.

      Då vet du antagligen inte hur autism ser ut egentligen.

      Det verkar faktiskt så, Jen, utifrån det du skriver. Jag tycker att du borde kolla upp det.

  All lyckoforskning visar väl att det vi blir lyckliga av är relationer, att tänka på andra och vara tacksamma för det vi har. Inte att fundera på oss själva, hur unika och annorlunda vi är jämfört med alla andra. I alla fall inte i nån annan bemärkelse än att ha självinsikt och självkännedom. Det är ju en sak att veta med sig att man är känslig (för det är ju olika hur känslig man är för olika saker), men att använda det som argument för att inte behöva utsättas för livet är VÄLDIGT 2020-tal. Och rätt tröttsamt.

   Det här är den bästa kommentaren jag läst på länge.

    Enig!

   Ursäkta?! Vadå utsättas för livet? Vem med hsp anser sig inte behöva utsättas för livet?

   Att ha hsp handlar om att få insikt i vad du har för värderingar, vilka relationer som gör dig lycklig, och att det du behöver i ditt liv inte speglas av vad många andra värdesätter.

    Men så är det ju för gemene man? Tror du alla andra är robotar? ALLA behöver insikt i sina värderingar, vilka relationer som gör en lycklig osv. Herregud.

    Som vem som helst alltså.

   Måste det ena utesluta det andra?
   Man kan ha relationer med andra människor och fortfarande fundera inåt, och vara tacksam.
   Det kan ju aldrig vara negativt att vara reflekterande som människa.
   Sen om man vill kalla det hsp, filosofi, asperger, pissebyxa, eller något annat är ju lite skitsamma.

    Håller med dig, problemet är att man ofta använder t ex HSP för att hävda att man liksom inte står ut med vanliga saker, som möjligtvis är jobbiga men ändå är en del av livet. Som kommentaren i inlägget om att sjukvården anser att det är en del av livet att ens föräldrar dör. Ja, det är det ju? Om man inte är ett barn när det händer eller det är särskilt traumatiska omständigheter så är det en del av livet som man får uthärda, hur jävla sorgligt det än är. Inget fel i att ta hjälp av en terapeut, men i den offentligt finansierade sjukvården finns det antagligen andra som behöver hjälpen bättre. Många kommentarer vittnar ju om att dessa hsp-personer upplevs ha en tendens till att bli rätt egofixerade, ”JAG är lite speciell och kan/tål inte…” och det är det jag menar knappast leder till ett lyckligare liv. Använder man det som en del av sin självkännedom så är det såklart en helt annan sak

    Ja, förutom att högfungerande autism (kallades tidigare Asperger) är en verklig diagnos. Men håller med om din poäng.

    Själv är jag en enhörning. 🦄

  Michaela Forni tjatar alltid om att hon är HSP.

   Hon är också sjukt självupptagen.

    Ja, och på vilket sätt är de två lika med varandra? Att säga att man har hsp är inte detsamma som att ha det. Det finns folk med narscisistiska drag som påstår sig vara både det ena och det andra.

  Håller med om att det är tröttsamt med att alla tror att de är så speciella och unika och konstiga. Att man inte kan se att man är en människa som vilken som helst, att alla människor har sina egna vanor och tankar och idéer. Just DET är inte unikt. Å andra sidan blir det lite kasta sten i glashus då Sandra har odlat den bilden av sig själv sen hon började blogga…

   ”Dra inte alla över en kam”…

   De som går runt och pratar om att de är hsp, och därmed vill höja sig själv som människa, har inte hsp. Det är inte ett drag hos folk med hsp.

    För hsp finns inte

   Läste du hennes inlägg? Camilla har klippt bort den delen men det är ju sig själv hon tar som exempel. Hennes samlande på dödsannonser, hennes duschgodis osv.

    Jag läste det. Tycker att hon fortfarande är quirky trots att hon vill ta avstånd från det nu.

     Jo, men det tror jag inte hon skulle säga emot själv. Hon är väl trött på sin egen person.

  Förlåt men det är inte psykiatrins jobb att hantera livskriser! Gå till en samtalsterapeut. Folk med allvarliga psykiatriska tillstånd dör pga brist på vårdplatser.

   Psykiatrisk öppenvårdsmotragningar är till för att hjälpa människor i kris som är inskrivna där och har en diagnos. Det har inget med att bli inlagd på sjukhus med.

   En livskris kan göra dig sjuk beroende på hur du klarar att hantera den.

   Du tar inte upp en vårdplats från någon som riskerar att dö om du söker vård för ”enklare” psykiatriska tillstånd.

   Det är snarare FLER som skulle behöva söka och få psykiatrisk hjälp, inte färre.

   Det finns fortfarande stigman kring psykiatriska diagnoser vilket leder till att personer inte söker hjälp trots att de behöver den.

   Tror det är en större risk mot liv och hälsa än det du beskriver faktiskt.

  Alla dessa HSP-kärringar påminner mig starkt om Mrs. Bennett i Stolthet och fördom. Särskilt gestaltningen av henne i miniserien från 90-telet. Där hon slänger sig ner i en fåtölj och gastar om att folk inte förstår hur hon lider av sina stackars nerver.

   Det är mer borderline, men ok…

  Men många av oss åttiotalister och nittiotalister som skriver härinne fick ju inpräntat redan i sandlådan hur UNIKA och fantastiska vi var och att vi kunde bli vad som helst! Det låg ju i tiden hos föräldrar att uppfostra på det sättet, hela tiden boosta sina barn och uppmuntra barnen att bli särpräglade individualister som siktade mot stjärnorna (numera så kallade snöflingor). Nu har pendeln svängt verkar det som.

   Tycker mer att det är de som är runt 20-30 idag som fått detta inpräntat (90-00-talister) Upplevde inte alls tiden innan som sådan.

    Upplevde det inte heller så. Är åttiotallist och min upplevelse var att det premierades att vara ”tuff”, inte gråta, inte känna efter så mycket, vara väldigt framåt och utåtriktad (inget positivt alls med att vara motsatsen) osv. Jag är själv en väldigt introvert person så fick jämt höra i skolan hur jag måste ”få skinn på näsan” och ”ta för mig”. Kan då förstå grejen med att ”hylla” känslighet, lite som en ”motreaktion” på att det länge varit endast ”hårdhet” som varit grejen. Jag hörde talas om HSP-begreppet typ 2011 (?) och ”köpte det” då men idag tror jag att sånt man tillskriver HSP står för andra saker.

     Håller med i att skinn på näsan var det alla skulle sträva mot och de som inte hade det skulle jobba på det. Men håller också med om att det var mycket ”du kan bli vad du vill, sky is the limit” osv. Så ja, unik var kanske bra om dessa unika drag var att jobba outtröttligt, kämpa och drömma högt men inte unik som i konstig/annorlunda.

   Va? Vilket drömland växte du upp i?

   Det i sig var en pendelsväng från tidigt sjuttiotal när jag växte upp. Då var det bara jante, att man inte skulle tro att man var bättre än någon annan. Mamma körde någon ny pedagogik där hon sa: ”Jag ser att du ritar en katt”, typ slå in öppna dörrar. Barnet fick absolut inte höra att katten var fin enligt den pedagogiken, för då kunde ju barnet tro att det faktiskt var duktigt på att rita när det egentligen var ordinärt. Jag fick alltså aldrig höra att jag var duktigt på något som barn, eller att det ens var något att sträva efter.

    Väldigt poppis forfarande!

    Finns ju viss sanning bakom det också, att man ska fokusera på ansträngningen snarare än prestationen om man vill värna barns motivation.

    Dock inte för att ta ner dem på jorden.

  Här finns problemet med HSP beskrivet av en psykolog: https://www.psykologiguiden.se/fragor-och-svar/svarsbanken/?ID=18005&Q=Ligger+det+n%E5gon+sanning+i+begreppet+h%F6gk%E4nslig+%28HSP%29%3F

  För er som inte orkar klicka så står det att HSP beskriver drag som kan finnas i massor med andra olika syndrom, personligheter och diagnoser. Det är också så allmänt beskrivet att de flesta kan känna igen sig i något, vilket gör allt väldigt godtyckligt och ovetenskapligt. Det blir också lätt att passa in på begreppet efter ett enkelt quiz på nätet.

  Detta kan dels göra att riktigt psykisk ohälsa kan missas, för personen tror att den är känslig och inkapabel som en del i sin person, och i bästa fall kan det hjälpa någon till mer självkännedom.

   Tack!!!

   Men att vara hsp är inte att vara inkapabel. Jag tycker psykologen går utanför begreppet. Vad är det som säger att folk, som inte är hsp utan har andra problem, vill räknas som hsp för att de då inte behöver ta ansvar för sitt liv och sina problem? Det har ju ingenting med de som verkligen har hsp att göra.

    Läs texten så förstår du kanske vad hon menar.

    Det passar inte in i din syn på hsp, menar du. För det verkar vara ett begrepp som kan dyllas med lite vad man vill.

     Som ett horoskop ungefär.

  Alla människor är unika, förstår inte varför det är så inne att ha olika bokstavskombinationer men jag antar att de får folk att känna en gemenskap och de här bokstäverna blir också ibland som en ursäkt för varför man är som man är el gör som man gör. Samtiden alltså.
  Och ordet quirky har väl inget i det svenska språket att göra. Blir det som finare om man känner sig udda,utmärkande ,ovanlig och excentrisk på engelska???

   Tror att just HSP är ansett som lite ”finare” för det innebär ju inte ett problem på riktigt i vardagen, men man har ändå ett begrepp för sig själv. Som de där personlighetstyperna INFJ och allt vad de heter. Att ha t ex OCD, ADD, EIPS osv är inte lika mycket att skryta med, för då kämpar man för att få ihop vardagen.

    Nej, det anses inte finare att ha hsp… Det handlar om att känna sig vilsen och annorlunda. Att inte finns glädje i samma saker som de flesta. Att det pratas om hsp är ett sätt att förstå att vi alla är olika.

     Jo många skryter ju om det. Du hittar inte så många som skryter om sin borderline…

    HSP innebär visst ett problem på riktigt i vardagen. Iaf för mig. Ingen i min släkt tycker det är ”fint” att jag är HSP, snarare tvärtom… de tycker jag är en mes och svag. De skulle nog mycket mer respektera mig om jag hade typ ADHD.

     Men en personlighetstyp är inte samma sak som att ha ett problem; det är enbart beskrivande. Har du problem som begränsar dig i vardagen och som du mår dåligt av (alltså på riktigt, inte bara lite) så behöver du behandling och då är det något annat.

      Fast man kan heller inte dela upp det på det sättet, personlighet kan ligga som grund för att man utvecklar olika syndrom så som GAD exempelvis, det är väl vetenskapligt förankrat så att påstå något annat är rena lögner.

      Jo, det är min personlighet som gör att jag inte pallar vara med folk dygnet runt på helgen som däremot mina närmaste tjejkompisar vill. Så då får de fortsätta umgås utan mig. Ett kort exempel bara. Blir helt utmattad av sociala situationer oftast.

     Ursäkta men varför tror du det? Låter helt orimligt.

  När jag hörde om HSP i vuxen ålder då såklart eftersom det är ett nytt ”begrepp” så kände jag att det stämde in väldigt mycket på mig som barn. Idag däremot skulle jag nog snarare klassa mig som mindre känslig än genomsnittet, gråter sällan, har lätt att stänga ute ljud och fokusera osv.

  Och så börjar man fundera. Om någon hade ”diagnostiserat” mig som HSP som barn, hur hade det blivit? På ett sätt hade det kanske varit skönt att veta att jag inte var ensam om att vara som jag var. Kanske hade folk i min närhet uppskattat mina personlighetsdrag mer istället för att se det som ett problem. Men jag hade nog blivit kvar mer i hur jag var då. Kanske valt ett annat yrke, kanske fått anpassningar som gjort att jag inte fått vänja mig vid obekväma situationer.

  Och då börjar jag också tänka på att sånt här kanske ja, till viss del är personlighetsdrag som är medfödda, att det precis som med allt annat är ett slags spektrum, men att det också kan förändras under livets gång. Dvs är man stressad, har problem med relationer, sover dåligt ja vad som helst, skulle kunna pusha en över till att bli HSP när man kanske egentligen bara har lite närmare till sina känslor än snittet. Var det nu ligger. Men oavsett, tycker vi kan bli bättre på att uppskatta varandras unika sidor men att det behövs ett visst begrepp där man antingen är eller inte är HSP känns onödigt.

  Vad menar hon med detta: Att broccoli är träd berättade min lillebror för mig när han var tre.
  Den tråkiga mannen i den tråkiga kostymen på bussätet bredvid dig som stirrar tråkigt ner i sina tråkiga telefon är ett japanskt snabbtåg ner till jordens brinnande kärna av djup.

  Undrar genuint.

   Hon försöker vara unik.

    Ja, der skriver hon ju också

    ”Men det fick mig också att tänka på mitt eget duschgodis, min godislåda, att jag som tjugoåring samlade på både kontaktannonser och dödsannonser, att jag gärna äter paprika som äpple och att jag ofta får höra att jag är ”gullig när jag springer”.

   Tolkar det som att hon menar att det inte är djupt att säga ”att broccoli är ett träd” (hon skriver tidigare i texten att hon såg en TikTok med Miriam Bryant som beskrev broccoli som små träd) och att den där tråkiga kostymnissen vi ser på tåget kan vara mycket djupare än de som försöker framstå som quirky (?)

    Tror mer det syftar på ”udda och tokig” är djup. Hon nämner ju den där mene:en med en tokig tjej med chipspåse på huvudet. Handlar knappast om djup, mer om att vara ”inte som andra”.

     Men är det inte också så att Sandra inte har så mycket djup att bjuda på och därför hon varit väldigt mån om att folk ska veta att hon äter godis i duschen och minsann samlar på diverse annonser.

      Haha! Men vilken influenser tycker du är djupare då? Någon nyandlig jäkel kanske? Eller typ yogagril? Gynning?

   Det första återknyter ju till början av inlägget där hon skriver om ett klipp med Miriam Bryant där må får antaga att vi framstod som gulligt tokig.

   Det andra betyder att varenda snubbe på tåget, varenda handläggare på försäkringskassan, varenda förälder på klassträffen är lika unik och intressant som du själv. Ofta i berättelser etc tar man ju annars avstamp i hur tråkiga andra människor är, vilket väl antagligen återspeglar kulturmänniskoes benägenhet att se sig som mer besjälad än vanliga tråkiga.

   Typ motsatsen till trenden med att kalla folk basis bitch.

   Så tolkar jag sandra 🙂 får se om någon annan tolkar annorlunda.

    Håller med! Kul att se att vissa har kvar förmågan till läsförståelse.

    Vem fan vill vara unik? Jag vill vara som alla andra och en del av sammanhanget. Fattar inte problemet.

  * quirkiness

  Svårt med engelska ibland 😋.

  Bortsett från broccolin så förstod jag hennes text och även beskrivningen av mannen och telefonen. Mannen- en personifiering av samtiden.

  Alla försöker vara så unika och ser endast in i sig själva, typ.

   Tolkade mannen som att det är han som inte försöker vara speciell som är det på riktigt. Sandra har visst bestämt att det nu är trendigt att vara tråkig och alldaglig.

    Ja, normcore har väl varit inne ett tag nu…

   Tolkade det som att folk kan se supertråkiga och ointressanta ut för omgivningen i en vardaglig situation men att under ytan är vi alla spännande.

   Tror du förstod henne fel fakriskt, tror inte alls han ska tolkas som en personifiering av samtiden utan mer att ens egen blick pp honom är att han är tråkigare än en själv.

   Men du får väl fråga henne.

    😅😅 tyckte den målande beskrivningen av brinnande djupet var icke eftersträvansvärt så tolkade det som människans förfall om vi fortsätter stirra ner i vår teknik.

    Där ser man

     Haha! Det skulle jag vilja kalla en övertolkning :p

  Alltså ingen människa är unik egenskap men alla är olika.

   Ingen människa är unik egentligen men alla är olika, ska det stå.

    Alla människor är unika och lika bra. PUNKT.

    Hsp är en hjälp för den som har det för att finna vad man känner glädje av, vilken typ av vänskaper man mår bra av o.s.v. Inget annat! Det gör en varken bättre eller sämre.

     Men många får det att framstå så, det är vad vi diskuterar.

  Men oj vad det ska hållas på och definieras vad man är och inte är, I ÅR ÄR DET UTE ATT BLICKA INÅT! Herregud vad avundsjuk jag ändå blir på energin vissa har, själv är jag för gammal och trött för att ens komma på tanken.

   Tycker mig ha sett fler inne och ute-listor än tidigare. Tydligen är det inne. Men jag har precis gjort en ny inne och ute-lista:
   Ute: att göra inne och ute-listor
   Inne: att inte bry sig om inne och ute-listor
   Eller vänta nu, blev jag inne eller ute, om jag ska vara inne så kan jag ju inte skriva listor, men det är ju inne att inte bry sig om listor. Hjälp.

  Har nog ändå uppfattat Sandra som en person som i högsta grad velat framstå som just quirky och speciell. Men om nu många andra kör samma grej och de får mycket uppmärksamhet av det så har de ju liksom stulit hennes grej och det blir svårare och svårare för henne att få uppmärksamhet inom samma gren. Låter bra att säga att det blivit ute då.

   Hon kanske fick nog nu när Elsa börjat kopiera henne både klädmässigt och med traditioner.

  Min tolkning av hennes text är att det blir mer och mer tydligt hur gamla många av hennes läsare har blivit. Deppigt? Kanske, men så är väl livet.

  Sandra är ju helt och hållet ledsen för att hon inte längre är ensam om den här quirky tonårsstilen hon har kört med i alla år. Nu får hon konkurrens och det gillar hon inte.

   Spot on

   Hipster thru n thru

  Tyckte hennes text var bra, även om den var lite spretig. Tror inte det är fel att lära känna sig själv och hur man fungerar och reagerar i olika situationer, till viss gräns. Men det känns som att folk har en övertro till hur intressant den infon är för andra. Andras navelskåderi är inte så spännande. Vi ska ju leva tillsammans med andra och vi måste lära oss att fungera i olika gruppkonstellationer, då måste man någonstans förstå att man själv varken är mer eller mindre speciell och intressant än någon annan. De flesta känner nog igen sig på något sätt diagnossymptomen om man scrollar instagram och TikTok, det betyder inte att alla har en diagnos. Vissa har dock det och det måste både man själv och omgivningen anpassa sig till, inte endast den ena parten.

  men kan det inte också vara så att sandra själv befinner sig på autismspektrumet utan att fatta det själv?

  Trodde jag var en HSP under väldigt många år, men nu har jag nog förstått att det bara är högfungerande autism. 😅

  Jag har bara tränat bort alla stereotypa symptom som kvinna då man tvingas till anpassning i större utsträckning än vad män gör.

  Jag tycker att det Sandra skrev är bra och håller med henne. Anser själv att folks självupptagna roliga konstigheter inte är nåt jag är intresserad av. Gör något som verkligen gör världen till ett bättre ställe nångång, fokusera på annat än dig själv.
  Tycker att hon fick till den här beskrivningen riktigt bra, ”Den tråkiga mannen i den tråkiga kostymen på bussätet bredvid dig som stirrar tråkigt ner i sina tråkiga telefon är ett japanskt snabbtåg ner till jordens brinnande kärna av djup.”

   Hon pissar ju i princip på alla sina läsare. För att hon inte får ha ensamrätt på ”quirky” så får ingen vara det? Sjukt oempatiskt.

    Skärp dig… Jisses. Om du skulle känna dig ”pissad på” av att en person tycker detta fattar jag inte hur du kommer upp ur sängen.

     Hon har i över ett decennium sålt in sin blogg och sin persona som en högst quirky tjej. Konstlat och quirky har varit hennes grej, alltifrån att se ut som en seriefigur till godis i duschen till henne bedrövliga beundran för Amelie från M. Nu är det tydligen slut med det för varenda jävel gör det och det är inte speciellt längre. Så nu har Sandra bestämt att det är ute, tillåt mig skratta. Hon är för patetisk.

    Vad tråkigt att få bekräftat att läsförståelsen verkligen är på väg mot botten

     Verkligen inte, hon hånar ju alla quirky tjejer som förmodligen följer henne! Som bara är så utan att tänka på varför. Låt dom va säger jag bara. Har hon en identitetskris låt vara, men säg inte att alla andra gör fel för det.

      Utifrån hur jag förstår det hånar hon ingen alls men tydligen är det känsligt för dig om du nu kände dig träffad. Du kanske borde jobba på det?

  Att uttala sig om diagnoser är väl = själv välja att gå in på ett minfält. Själv tycker jag hon hade en poäng.

  Det jag upplevt är att personer som beskriver sig som HSP/mer känsliga ofta är otroligt egocentriska och använder det för att få viss fördelar. Tex. att man är ”mer känslig” för ljud eller för dofter och därför inte kan ha en viss kontorsplats, fast det egentligen är allmängiltigt att (i princip) alla på en arbetsplats föredrar en mer lugn arbetsplats eller sitta längre bort ifrån fika/lunchrum. Såg tex en person beskriva sig som HSP säga att ”hen pga sin HSP måste vara på en arbetsplats med snälla personer för att må bra på jobbet” – ja men snälla någon ALLA människor vill väl vara på en arbetsplats med snälla människor?!? Det är som att personer som menar sig vara HSP, trots att de ska vara extra känsliga för stämningar/känslor, är helt oförmögna att se och ta in sinneslivet från andra och att andra människor ofta känner exakt likadant som dem, men får bita ihop och ta rummet med mer ljud eller lukt från matlådor. Ett enormt navelskåderi där man utgår från att alla andra människor inte har något känsloliv eller inte störs av saker som de flesta i själv verket i tycker är precis lika jobbigt som ”en person med HSP”. Möjligtvis är det just denna oförmåga att förstå att alla andra människor som gör att personer med HSP antagligen ofta har en underliggande autism-diagnos eller liknande.

   Väl skrivet.

   Vaddå å då är det mer acceperat, menar du 😅 my good.

   Kommer tänka på Cissi Wallin typ 2017 när hon slängde sig med uttrycket ”skörstark” (innan hsp var uppfunnet för då var hon såklart det) och ingen fick kritisera henne för hon var så skör, och hon behövde all sin skörstyrka för att slåss mot patriarkatet. Att hon verkade ha obegränsat med styrka för att attackera andra var inte så viktigt att prata om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.