Nattliga tankar med Egoina

Jag ligger här med min tandskena i munnen som jag helt glömt bort att använda på flera månader. Minns vad tandläkaren sa när hon tog bort tråden bakom mina tänder, att jag måste vara noga med det. Inte slarva. Tänker på det jag läst någon gång om vanor, att det tar ungefär två månader att skapa en vana. Sen går det på automatik. Känns som att jag aldrig kommer så långt med någonting. Lyckas aldrig skapa vanor. Bara ambitiösa försök som till slut rinner ut i sanden. // Egoina

Tydligen är jag inte ensam om att klura och fundera på kvällen och natten, utan Egoina delar med sig av några av sina egna i ett inlägg och jag fastnade för den översta. 
Att byta och etablera nya vanor. Enligt Egoina tar det ungefär två månader att etablera nya vanor, och enligt den här sidan så hävdar psykologiforskaren Lally att det i genomsnitt tar 66 dagar att skapa en ny vana. En enkel vana tar 18 dagar att få till, som att dricka ett dagligt glas vatten. En svårare vana, som att göra 50 sit ups varje dag före frukost, kan ta hela 254 dagar att få till.

Här är Karolinska Institutets steg för att etablera nya vanor:

 1. Utför beteendet ofta och regelbundet. …
 2. Utforma beteendet så att det känns bra och är enkelt att göra. …
 3. Bygg upp vanan i små steg. …
 4. Ha tålamod. …
 5. Vänta inte in motivation till förändring.

Hmmm…so this is where I go wrong… 🙂

 

20 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ittade just på Henrietta fromholtz. Om hennes kille hade betett sej mot henne som hon beter sej mot honom hade det blivit ett långt inlägg hos bloggbevakning…
  Hon är otroligt nedlåtande och kränkande.
  ”Mobbare” var det någon som skrivit i hennes kommentarsfält.

   Hon verkar ha en ganska jobbig personlighet av det man sett på hennes vloggar och hur hon hängde ut Klara som oskön.

   Det ser konstigt ut med dina pronomen. Tråkigt med näthat och mobbing men fint att fler och fler börjar få upp ögonen.

    Visst är det tråkigt med mobbing! Bra ändå att du rättar mina stavfel!

     Vad roligt att Henrietta Fromholtz läser bloggbevakning och min kommentar!
     Hon gjorde en youtubevideo som svar tom!
     Hon kallar sitt beteende mot sin sambo ”jargong ”. Jag får väl svara här då eftersom hon frågade om jag inte visste vad det är, så jag svarar att hon har en taskig jargong mot sin sambo.

   Aldrig hört talas om henne men hon såg dryg ut. Vad har hon för beteende mot honom rent konkret? På tal om samma ämne så tycker jag ofta att Nea och Hanna i Surret gör ner sina killar på olika sätt. Tycker de ofta vill överrösta varandra när den ena drar någon pik mot partnern. De verkar tycka att de är lite ”sköna” när de håller på så.

  På tal om ämnet, nån som läst Atomic Habits av James Clear?

   Min sambo läser den och jag ska läsa också tänkte jag.

  Är det därför Weekly Revolt har en utmaning på 66 dagar tro?

  BÄSTA sättet att få in en ny vana:

  Betala för att få det kontrollerat samt få beröm:

  Tandtråd 《》 Tandhygienist

   Tandläkarbesök kan du ju boka av så

  Det är inte sant att det tar ett visst antal dagar att skapa en ny vana. Man kan inte utifrån de studier som gjorts dra sådana slutsatser då även motivation spelar in. Svårt att skapa en vana för något som är omotiverande, lättare för något man känner glädje kring.

  Nej motivation kommer inte av sig själv så det är bara att göra´t ändå. Förhoppningsvis ger det motivation till att fortsätta.

  Det som krävs är inte motivation utan disciplin. Om du bara utför din nya vana (typ träna si och så många dagar i veckan, promenera si och så länge per dag etc etc) när du är ”motiverad” så kommer det inte att ske i den utsträckning du tänker dig.

  Har hennes mamma dött? Känns konstigt att hon skriver ”att inte ha en mamma mer” i samband med att hon går på begravning. Men också prata om sin tandskena i samma inlägg.
  Även om man har en väldigt dåligt relation medv sin mamma så är det väl väldigt konstigt att inte ta en begravning av sin mamma i ett separat inlägg?

   Nej, Egoinas mamma har inte dött. Hon syftar ju på relationer i stort och ja, hennes relation med mamman är avslutad.

    Jag tycker att hela grejen med hennes mamma är så konstig. De var ju SÅ nära!? Jag undrar om hon inte har gått bort ändå, fastän det inte skrivits rakt ut (alltså inte nu utan för ett tag sen), hon hade ju trots allt cancer..

     Nej, det har hon inte. Googla på hennes mamma, det är inte så svårt att leta upp namnet. Är ganska säker på att Egoina skrivit om det handlade om en sjukdom. Jag vet inte alls vad som hänt men jag skulle gissa att det handlar om att Egoinas föräldraskap förändrade saker och ting för båda/någon av dem. Egoina växte ju upp utan pappa, kanske har det något med det att göra.

     Nej, hon skrev i typ ett inlägg precis innan det att hon skulle på sin kompis mammas begravning. Så är nog du som inte läser alla inlägg bara

   Men vad tror du själv?! Herregud. Det är hennes kompis mamma som gått bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.