Kredda den som kreddas bör.

Hej! Så roligt att du gillade vår matkasse och lagar om receptet – du får gärna omnämna oss när du dela våra recept, våra kockar lägger mycket omtanke vid receptskapandet 🙏

House of Philia-Petra får sig en lite uppsträckning av företaget ”Middagsfrid” som hon tidigare samarbetat med. 
Petra delar nämligen med sig av ett recept som verkar taget direkt från en av Middagsfrids kassar och de ber Petra om en hänvisning av respekt för deras kockar.
Jag ser att Petra postat reklaminlägg tidigare för Middagsfrid, men kan inte hitta just det här receptet men influencerna visar ju heller inte upp alla recept utan något enstaka som de lagar för sin reklam.

I Petras inlägg går nu att läsa: 

Receptet var i sån ”snabbkasse”.

Om det är kredden sonm är tillagd i efterhand vet jag inte, men en usel kredd är det oavsett. 

Tack för tips!

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det där är ju lite intressant… Vem tillhör ett recept och får man dela utan att ange källa? Och blir det ett nytt recept om man t.ex har två tsk curry istället för en? Var det inte Anna Book som var arg över något liknade häromåret? Eller är det annorlunda för en influencer om man tidigare haft ett reklamsamarbete? Jag tycker personligen att sunda förnuftet säger att man nämner att man lånat receptet om det t.ex är väldigt speciella ingredienser eller har ett unikt namn som kan härledas till skaparen.

   Det där försökte jag fråga Sofia Wood om en gång. Hon publicerade aldrig den kommentaren.

   Det finns ingen upphovsrätt på recept, så egentligen behöver man inte ens ändra från 1 till 2 tsk curry utan att bryta mot lag eller sed. Kanske en underlig princip men om man tänker på att många recept har lång och gedigen historia så tycker jag det är rimligt. Vem ska ha cred för en bolognese, amerikanska pannkakor eller köttbullar med gräddsås egentligen. Sedan tänker jag att matlagare på sociala medier blir omtyckta eller populära utifrån fler faktorer än ett recept i sig.

  Sjukt dålig stil.

  Jennie Walldén är också expert på att sno andras recept och inte ge cred 😅

   Men hon var blixtsnabb på att kommentera Anna Book att det var hennes recept och anna Book svarade att det var ett hittepårecept och adderat vatten därav ett ”nytt” recept 😂

  Varför vågar man inte stå för var man hittar sina recept? Vari ligger den eventuella skammen? Obegripligt.

   Undrar om det är samma ovilja som också är skäl till att man inte vill reklammärka. Antar att man vill framstå som kreativa och unika och då passar det ju inte att man faktiskt bara snor och marknadsför andras ideer.

  Korkat och oprofessionellt om man vill få nya samarbeten framöver. Lär ju inte bli erbjuden fler samarbeten av företaget efter det.

   Verkar ju inte som hon vill det, känns ju som det där var en pik tillbaka typ 😅

    Ja verkligen ett svar som snarare sågar företaget 😅

    Kan det verkligen stämma?
    Den kvinnan är ju så omänskligt felfri 😂

     Ja det är inte möjligt, Petra är alltid felfri och perfekt. Petra är även den enda kvinnan i världen som alltid kommer vara fertil och jättemycket kvinna med massor av ägg. Gud nåde den som ens nämner klimakteriet. Hennes hud är även den exakt som en tonårings och hon visar leg på systemet jämt och ständig. Hon måste ju få ALLA läsare att förstå att hon verkligen inte ser ut som en 50 plussare!! Hon måste även påminna om att hon är naturlig och osminkad. Lätt att glömma operationer, ingrepp, botox och fillers verkar det som…

      Är det inte oerhört urkorkat att följa en person man tycker så illa om?

   Att receptet var från en matkasse stod där redan från början. Hon kanske bara inte mindes vilken matkasse det kom ifrån.

  Inte första gången!
  Hittade detta när jag googlade efter asiatiska recept med lövbiff. Visst är det identiska recept och Landleys kök var först?

  https://www.landleyskok.se/recept/strimlad-asiatisk-lovbiff-med-kal-och-nudlar#google_vignette

  https://houseofphilia.elsasentourage.se/2023/09/01/fredagsmiddag-asiatisk-lovbiff-med-kal-nudlar/

   Skulle ändå tro att någon i Asien var först.

    Eller hur, ICA har nog inte uppfunnit pannkakor eller pavlova heller. Vågar också gissa att middagsfrids kockar snor rätt friskt.

    Men visst är det god sed att källhänvisa om receptet är någorlunda originellt.

  Äh jag tänker också att de där recepten i matkassarna liksom flyger iväg när kassarna matas ut. De ingår ju i ett stort paket som man köper som kund. Om man verkligen vill bli creddad för recept kanske man kan skriva en kokbok eller bli en kock-influencer. De flesta människor nöjer sig med att få betalt för sitt jobb

  Roliga är ju att eftersom hon bloggar mycket om mat så har hon ju full koll på hur ”känsligt” det är med recept, att inte ta någon annans och sprida vidare utan att länka etc och hon skulle nog inte gilla om någon gjorde så mot henne. Hade varit mindre konstigt om någon som aldrig skriver om mat skulle dela ett gammalt recept.

   Om receptet hade varit unikt så absolut men både kokosris och smashed gurka har ju varit i ropet ganska länge nu. Det finns liksom inte EN upphovsman till asiatisk gurksallad eller stekt kyckling.

  Tycker inte att Petra gör fel då recept generellt inte skyddas av upphovsrätt. Känns inte heller särskilt troligt att det är Middagsfrids kockar som uppfunnit vare sig kokosris eller gurksallad.

  Haha låter ju verkligen som att de två parterna har något ouppklarat sinsemellan…

  Men snälla. Ok, som om matkassen hittat på receptet ursprungligen. Kokosris, kyckling och smashed gurka. Inte direkt något revolutionerande.

  Otroligt oprofessionellt, skulle inte riktigt fungera i det verkliga yrkeslivet om hon betedde sig så.

   Hon har ingen erfarenhet av det verkliga arbetslivet, iallafall ingen de senaste 20 åren skulle jag tro.

  Fast det stämmer inte vad du skriver. Hon nämner först middagskassen i ett tidigare stycke ”Detta åt vi till lunch denna lördag och det var som vanligt sååå gott! En favorit här hemma sen något halvår (receptet kommer från en middagskasse) som hela familjen tokgillar och som ni nog måste prova ni med minsann:)” och sedan längre ned ”(Går snabbt att laga med! (Receptet var i sån ”snabbkasse”)” så du har verkligen tagit texten ur sitt kontext såvida inte hon ändrat på sin text efter detta inlägg.

  Inte så länge sen man kunde läsa om hur missnöjd en viss bloggare var över en ”matkasse”. Nu har bloggaren en samarbete med kassen och h*n och familjen är så nöjda! Tydligen skillnad på att betala själv och få spons.
  Att företag ens vill göra dessa samarbeten..

   Vem?

    H*n som just nu renoverar om huset..

     Vem?

      Senaste inlägget var en hyllning till h*ns barn. Känns att mycket är så fejk så det är inte ens roligt att läsa längre..

       Igen, vem pratar du om?!

        Ja, varför inte skriva vem det gäller?

        Gabriella JP

  Lite som när Kenza ett par gånger om året lägger upp reklaminlägg om hur en viss matkasse verkligen räddar hennes vardagsliv att gå ihop… Nä, all utemat och Foodora som publiceras övriga 363 dagar om året verkar rädda ditt vardagsliv..?

   Fast Kenzas Foodora stories är ju alla också via ett samarbete…

   Men hon är ju en bra representant, så var är problemet? I alla hennes vloggar ser man att de faktiskt kör Hellofresh (dvs även utanför samarbetet) 🙂

  Äger man verkligen ett recept? Eller är det lite som alla kakrecept och bullrecept som delas huller om buller och man inte längre vet vem som är upphov till?

  Jag googlade och kockarna på Middagsfrid har ingen upphovsrätt på sina recept. Om Petra har någon skyldighet att kredda någon så är det enbart för att vara snäll. Hon måste inte. Man kan inte få sina recept upphovsrättsligt skyddade.

  Töntigt av Middagsfrid tycker jag, vilket jag verkar vara hyfsat ensam om. Man kan inte äga ett recept, är man rädd om sina recept får man seriöst låta bli att dela ut dom.

   Du är inte ensam, patetiskt av ett företag att tigga gratisreklam på det här sättet, haha.

    Ännu värre att försöka skuldbelägga influencers till att göra det.

  Två som gjort en karriär på andras recept är väl Niiinis och Jennys matblogg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.