Isabella kritiseras för sitt resande


 

Vi har aldrig åkt till alperna med barnen tidigare och jag är så peppad på att visa dom hur det ser ut. Sedan är jag redan lite nojig över all packning och att inte glömma något. Vinterplagg och skidutrustning tar så mycket plats. Jag ska faktiskt börja packa redan i veckan och verkligen gå igenom att vi har allt. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip planerar en resa till Alperna med familjen och en hel hög kompisar och deras barn, men får ganska kraftig kritik vad gäller detta. 
En Malin inleder med orden:

Jag blir helt gråtfärdig över din totala oförmåga att reflektera över klimatkrisen. Hur kan du fortsätta med denna förnekande business as usual-livsstil och dessutom leva på att inspirera andra att göra de konsumtionsval du gör? Du påstår att vetenskap är viktigt för dig, att du vill lära dina barn hur världen funkar.

Under Malins kommentar är det många som håller med henne, men än så länge har Isabella själv inte besvarat kritiken, vilket jag heller inte tror att hon kommer göra, men den som lever får se. 🤔

171 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag lovar att detta kommer bli hennes nya grej för att bli mer poppis igen!
    ”Jag var verklighetsfrånvänd, men nu har jag förstått vad resande påverkar klimatet”
    (glöm ej vem som skrev det först)

      Icke. Hon är alltför sugen på resor och glam. Att lajva ny hemmafru, efter alla år på ”flykt” från vardagen, blir tråkig till sist…

        Håller med dig. Hon letade ju efter en CSR-ansvarig när hon höll på så hon har stenkoll på klimatet men skiter i det.

      ida / 05:40;

      Ja, det tror jag också är troligt!

      själv tycker jag att dom kan sätta tummen i arslet o åka på armbågen – mycket miljövänligt! o hon skulle få stor uppskattning av omvärlden. ;D

    Malin behöver hjälp om hon har så svår klimatångest.

      Detsamma gäller Greta Thunberg då eller?

        Ja, hon behöver hjälp snarare än att uppmuntras till att hålla på att begå brott.

          Utan civil olydnad hade vi inte haft kvinnlig rösträtt idag

            Heja Selma Lagerlöf!

      Vilket tråkigt sätt att förstöra sitt liv på

      Ja vi kan alla hjälpa henne genom att leva mer klimatsmart. T ex sluta flyga till alperna.

      Jag har samma klimatångest som den där Malin. Går i terapi för det med jämna mellanrum. Det är dock tufft att se hur företag, länder och enskilda individer skiter totalt o klimatförändringarna och dess konsekvenser. Ingen ”hjälp” i världen kan få mig att må bättre i allt som händer i världen.

      05:43
      Men gud vad du överdriver! Malins kommentar var verkligen vad många behöver läsa. Speciellt många ”flunsor”.

      De som inte har svår klimatångest behöver hänga med i nyheterna eller skaffa en bättre hjärna. Golfströmmen kan kollapsa, det innebär slut på liv i vår del av världen. De senaste åren med extremtorka, bränder och översvämningar har gjort stora delar av världens åkermark obrukbar, bland annat i delar av Spanien och delar av Italien. Även i Sverige torkade eller ruttnade stora delar av förra årets skörd bort. Utan mat klarar vi oss inte. Med det sagt tycker jag inte man ska banna vanlisar som jobbar hela året för att ha råd att åka på en veckans charter. Och i väg och njut, det är alla vanisar som tillbringat november i Sverige värda. Men flunsor som reser överdrivet mycket kan gott stå till svars för det men värst är ju alla kändisar och deras privatflyg. Förbjud privatflyg! Vill skådisar och fotbollsspelare osv flyga runt får de flyga med resten av oss i ett vanligt reguljärflyg eller stanna hemma. Klimatmötet i Dubai senast känns ju t ex lite kontraproduktivt när flera hundra deltagare flög dit i privatflyg. Hallå har ni inte hört talas om teamsmöten?

        Ta del av de senaste artiklarna där andra forskare kritiserar hur studien om golfströmmens framtida kollaps uppmärksammades. Till exempel Medierna i P1 har ett inslag om det.

    Nej vad ska hon svara på det och varför skulle hon. Tradiga kommentarer. Hennes inlägg handlade om en Silviakaka och skidbacke och var ingen marknadsföring för konsumtion el resor så varför börja gnälla om det. Hon varken reser el konsumerar mer än andra. Att dom inte skriver till och förmanar t ex Pernilla W el Bianca som verkligen marknadsför konsumtion som både har klädmärken och skönhetsmärken OCH dom reser också men visst nej då snyftas det om hat och det är ist synd om dom. Paula o Hugo ska ju också åka till alperna nu, får dom också skäll? Tänker Malin o gänget på att stänga av internet som sliter på klimatet?

      Håller verkligen med!

      Hur vet du att Malin och gänget inte förmanar alla du listade också?

        Eller hur!?

    det värsta man kan göra för klimatet är att föröka sig. Så jag anser att vi som valt att inte skaffa barn och därmed göra det värsta för planeten och klimatet har lite mer att använda på vår klimatbank 😅

      Ni har verkligen ingenting mer att ”använda” er av, för det första sviker ni både gångna generationer och framtida genom att avstå att delta i civilisationdbyggandet. För det andra är ni mindre värda än de barn som föds, ee om några har företräde till det som världen erbjuder.

        Haha. Stackars dina barn som har dig som mamma.

          Vilken fruktansvärt elak kommentar. Absolut att man kan tycka olika, men du behöver ju gå någon slags Anger Management-kurs om du häver ur dig sådant här när du blir sur.

            Tvärtom en fullt rimlig kommentar. Man behöver vård om man på fullaste allvar anser att människor är mer eller mindre värda baserat på om de har valt att skaffa barn eller inte. Kusligt.

              Ja verkligen.

        vi får hoppas att dina barn inte kämpar med fertiliteten sen då. vore ju jobbigt om du skulle behöva känna att de är mindre värda.

          +1 😄

        ”En mamma”, jag tror dessvärre inte att jorden går under pga de som väljer att inte skaffa barn. Däremot gör de barnlösa jorden en tjänst. Woahh!

        🤣🤣🤣 tack för veckans skratt! Du är medveten om att det finns alldeles tillräckligt med folk för ”byggande” va? Det är snarare raserandet som många människor står för – krig & klimat. Och mindre värda? 🤭

          Håller med, skrattade högt. 😄 Vilka stollar det finns.

        Är det du som är mamma-sektens talesperson?

        Hahahahahahhahsha

      Det blir ändå på något vis konstigt att en förälder får bära sitt barns klimatpåverkan. Är mitt barn helt klimatneutral, och i så fall hur länge? Påverkar mitt hypotetiska barns konsumtion hur mycket jag förstör klimatet, och påverkar mina vanor enbart mina föräldrars? Samtidigt kan man ju inte rå för att man blir född och man kan kan ju inte rå för att morsan köper babykläder i parti och minut. Äh, bara en tanke jag fick.

        Ja jättemärkligt sätt att räkna. På samma sätt kunde jag lasta min klimatpåverkan på min mormor.

    Samma fråga borde ställas till Camilla Läckberg, den livsstil hon har med resor och flera boenden är så klimatvidrig. Jag kan inte förstå att fler reagerar, inom 100 år riskerar vi att ha längre och kallare vintrar samt regniga somrar här. Medans man söderut har värmebölja och kan inte bo kvar, så då kan inte svenskar som klagar på sommaren ta en charter till Kreta för de är klimatflyktingar och bor längre norrut.
    Och vem ska odla maten när det är vattenbrist i söder och översvämningar här?
    Vi har en del att fundera över men de flesta verkar blunda.

      Alltid de med en massa ungar som köper mest skit och reser mest tycker jag. De bryr sig inte om sina barns framtid verkar det som.

      Folk skiter i det, egot styr. Låt oss dö ut bara.

    Monas universum och Charlotte P behöver också en avhyvling. Samt de som idiothandlar MGrä t ex.

      Mona skiter fullständigt i klimatet, hon konsumerar som 50 genomsnittssvenskar och rättfärdigar det med att hon var fattig som liten. Då kan man uppenbarligen inte ens som vuxen konstatera att nånstans finns det en gräns för hur mycket polyesterkläder, billiga smycken och blingskor man kan ha och fundera på om all denna överkonsumtion verkligen är motiverad. Hon är ju tämligen grund i sitt tänkande så det är ju iofs inte så förvånande att den hissen inte går hela vägen upp.

        ”Tämligen grund i sitt tänkande”. Bästa idag.🤣 Och det är ju Mona i ett nötskal.

        Nu ska hon köpa med sig sprutgrädde också hem från Amerikat 😉

          Ok…. tror hon inte att det finns i Sverige?

            Jo, det vet hon om men den är ju äcklig. Däremot fattar inte jag hur svårt det kan vara att bara vispa lite grädde om det behövs till något..

              För att hon är prylgalen🙁

    Hon är ju inte i närheten värst i sammanhanget. Kenza, Klara och dom där är ju mer utomlands än hemma. Och alltid långresor. Hur kan man vara så obrydd när man själv har barn? Det är ju deras framtid det handlar om?

      Precis kommentaren jag tänkte skriva. Så märkligt att alltid det r Isabella som skall tas upp från Camillas håll.

      Är väl kanske inte en tävlan i vem som är värst? Borde inte de alla, även bella, få svara på dina frågor?

        Jag har ingen fråga. Eller vad menar du?

          ”Hur kan man….deras framtid?”

    Never forget Michaela Forni som försvarade sitt resande med ”de som klagar är bara avundsjuka för att de inte kan resa lika mycket. Hade de haft råd hade de också flugit” 🫡 well jag är höginkomsttagare och har råd med alla resor and then some, men väljer bort det.

    Är absolut inte guds bästa barn men sån dryg inställning av henne.

      Har man pengar kan man skapa sig tid. Då kan man ta tåg eller elbil till många platser.

        Ja vi bilar gärna runt i Europa med vår elbil, och upptäcker många vackra platser på det sättet (mer än om vi flugit!). Det jag saknar är resan till varmare breddgrader när vintern känns förjävlig och oändlig, men kan inte med en sån resa med gott samvete.

          Då låter du bara bli. Och vi som reser kommer fortsätta resa, ert gnäll kommer aldrig hjälpa.

            Nej ”ert gnäll kommer aldrig att hjälpa”. Fortsätt du att resa. Tänk absolut inte på den klimatpåverkan det innebär!

              Jag reser om jag vill resa.

          Och om man är påläst vet man att elbilar är det absolut sämsta för klimatet vad gäller transport, att flyga är mycket bättre. Jag förstår att alla inte har koll utan hämtar mycket information från kvällstidningar och sociala medier, vilket inte ger hela bilden. Så innan vi pekar fingret på andra behöver vi se till att utbilda oss själva först 🙂 /mvh fysiker inom hållbar teknik

        Plus på denna. Om man är rik har man väl råd att gå ner lite i inkomst, ha mer tid som man kan tex kan lägga på annat typ av semestrande än att flänga runt på flygplan. Är inte det drömmen – att ha råd att inte stressa?

    Håller helt med Malin. Otroligt verklighetsfrånvänt av inte bara Isabella utan alla influensers som reser kors och tvärs över jorden utan att reflektera över klimatet. De är ju inte få som håller på så utan en hel jävla hjord.

      Resa du inte alls?

        Sara.
        Varför en sådan fråga? Fråga i stället dem som reser många många gånger per år!

          Med globalisering och massmigration, krig och så vidare det är mer normalt än inte normalt att resa? Har folk inte rätt att hälsa på sin familj utomlands? Unna sig en semester?
          Jag tror alla som sitter och klaga över andras resande bor i ett fett hus med ett landställe någonstans i södra Sverige. Säkert med råd för en skidsemester också. Klimatpaniken är så löjligt.

    Men vilken tur då att vi är så många som inte har råd/vill resa på det sättet! Nettonoll kanske?

      Nej så funkar det inte. Alla utsläpp räknas och jordens rikaste orsakar enorma utsläpp per person och totalt sett.

    Om vi ändå er inne på ”what about”. När ska Malin Berghagens konstanta resanda granskas?. Hon skriker ut om miljön och ”våra barns framtid”, men reser själv 5-6 gånger per år. Och då är hon liksom FÖRESPRÅKARE för att leva klimatsmart och miljövänligt! Men om man får kritik beror på många saker, hur känd man än, om man är man eller kvinna, politisk tillhörighet, om man är likeable/folklig!

      Om alla ’insatta’ flyger som vanligt då kanske ’kriset’ är inte så livshotande som de vill att man tror?

      Samma sak under pandemin när Boris Johnson hade fester när hela landet var under lockdown.
      Om det verkligen var så livshotande som han sa, varför skulle han har en stor folksamling när ingen hade ens testat sig? Jag kan tillägga han var inte den enda i myndigheterna, eller i stor britannien som bryt mot sina egna regler…..

      Granskas? Det är inte förbjudet att resa. Skriv till henne med dina åsikter om du har behov av det. Annars kan du åka ut till närmaste flygplats och snacka med dom 100.000 tals människor som reser varje dag.

    OT, förlåt!
    Men det pratades om procent för några inlägg sedan. Jag är tydligen inget snille på matte. Hur räknar jag ut hur mycket jag ska betala av en vara om jag ska betala 60% av beloppet?

      Varans pris gånger 0,6.

      men googla! Det här är ett kommentarsfält inriktat på ett ämne

      Du kan ta varans pris × 0,6.
      500 kr blir alltså 300.
      11 000 blir 6 600.

      Ta varan pris och dela i 2. Då får du ut hur mycket 50% är.
      Ta varans pris igen och ta bort en nolla. Då får du ut vad 10% är.
      Addera dessa två och du får ut vad 60% är 😁

      Om man vill räkna ut det i huvudet kan man tänka så här: För att få tio procent flyttar man kommatecknet ett steg åt vänster.
      10 % av 500 är alltså 50.
      10 % av 6 000 är 600.
      Om man vill räkna ut 60 % av 500 tar man 50 x 6.
      Om man vill räkna ut 60 % av 11 000 tar man 1 100 x 6.
      30 % av 500 är 50 x 3 och så vidare.

      Hur gammal är du😳

        Sånt har ingenting med ålder att göra, det finns personer inom alla åldersgrupper som tycker det är svårt och krångligt med matte.

        Ja, tillochmed med de mest basic kunskaperna i matte. Hjälp till istället eller håll truten.

          Klarar man inte av att hantera en miniräknare borde man gå om nian. Och AA , vet inte vilken kurs man bör sätta er i.

            Matte är inte hela livet och idag finns det utmärkta hjälpmedel för de som tycker att det är svårt med matte. Googla dyskalkyli så kanske din världsbild vidgas lite.

            Sök upp Anonyma alkoholister själv för det är det AA står för.

              Hjälpmedel, ja vad kallar du en miniräknare för annars? I den här bloggen står AA för Anonyma Aggressiva.

                Återigen, googla dyskalkyli din ignoranta jävel.

                  Du var en aggressiv A Professor Kalkyl 🤓

                    Du själv är ju inte så lite provocerande dock.

                      Just det, man får ju inte fråga en kvinna om sin ålder🤔

      Googla ”procenträknaren” till nästa gång, den har räddat mig många gånger! 🙂

    Är Bella Sveriges intressantaste influenser just nu eftersom hon uppmärksammas med en massa inlägg här? Bara för att hon bakar kakor och lagar mat just nu så har hon knappast reinkarnerats som den heliga Birgitta.

      Och någon klagade om inlägg ang Mona. Inse att allt inte intresserar alla. Tycker du inte att ett inlägg ar intressant, scrolla vidare till nästa.

    Det känns väldigt omodernt att flänga runt som många influencers gör. Samt shoppa konstant. Tror de kommer märka att pengarna sinar kommande år. Folk är redo för något nytt.

      hoppas, men tror tyvärr inte det. folk är för korkade och bidrar gladeligen till influencers rikedomar genom att följa dem.

    Så världsfrånvänt att gå hårt åt enskilda individers val. Det stora problemet kommer av enorma industrier världen över, och istället för att skriva kommentarer i någons blogg borde personen gå med i någon organisation som jobbar aktivt med att påverka just storspelarna när det gäller utsläpp och miljöförstöring. Det kan göra en faktisk skillnad.

    For mig ser det nästan ut som att en och samma person skrivit alla kommentarerna.

    Jag tycker det här är så intressant. Hur vet man egentligen vad som är normala klimatvariationer och vad som är påverkan av människan?

      finns mycket forskning och forskarna är helt eniga om att människan ligger bakom växthuseffekten.

        Det var inte svar på frågan.

          Det är svårt att besvara din fråga med några korta rader, men det finns otroligt mycket forskning som finns tillgänglig för den som inte är forskarutbildad att tillgodogöra sig om man vill sätta sig in i klimatfrågan. Rekommenderar tex Världen som väntar och The heat will kill you first som instegsläsning.

        Det intressanta är dock att forskarna inte är överens.

        Alltså, forskarna är ju inte eniga. En stor mängd forskare ja, men inte eniga.

        Forskarna som tycker att människan ligger bakom är eniga ja.
        Det finns ju dock många forskare som inte är eniga med forskarna som är eniga

          Jag tänker också en del på det att alla faktiskt inte är eniga. Så därav att jag funderar över hur man egentligen kan vara så säker. Alla är ju inte övertygade.

            Kolla då gärna hur stor del av forskarkåren som lutar åt det ena eller andra hållet, har du gjort det? Det är väl ca 99% mot 1%

              Ja, det är få vetenskapsområden där enigheten i forskarvärlden är så stor som inom klimatforskningen. Så tror man inte på den så kan man inte tro på många vetenskapliga rön överhuvudtaget.

      Läs boken ”Spelet om klimatet” t.ex.

        Tack för tipset!

      Det finns ”konsensus” inom mycket forskning, vilket inte nödvändigtvis innebär att de sitter på ett sanningsmonopol som ens är bestående. I de stora frågorna är det pengarna som styr och vindarna har en förmåga att vända som det behagar. Just a reminder om att vara kritisk mot hysterin som råder inom ditt och datt.

        Skrev faktiskt ett inlägg om det för några år sedan. Vetenskap är inte alltid sanning och den ska absolut ifrågasättas. Hur skulle man annars komma vidare?

        https://hannaskrypin.se/ar-vetenskap-alltid-sanning/

    Många är väldigt snabba på att klaga på andras beteenden. Men ingenstans berättar någon om vad man egentligen borde göra. Ingenstans ser man exempel på vad man ska göra istället.
    Är det för att man bara är ute efter olika sätt att klaga?
    Bryr man sig så mycket om klimatet så borde man väl liksom vilja göra skillnad och faktiskt berätta för folk hur de ska bli bättre? Inte bara berätta hur dåliga dem är. Det brukar aldrig leda till förbättring liksom

      Största boven är att föda barn. Kanske max 1 barn per familj skulle vara något?! Tänk vad jorden skulle må bra då!

        Det är väl ändå knappast inte en speciellt realistisk åtgärd?

          Att få folk att sluta resa är inte heller en realistisk åtgärd.

            Jag tror att man måste göra det mycket mycket dyrare att flyga så kommer det att reglera sig.

              Hur ska man göra det? Det är ju liksom ingenting som flyg, resebolag och turismnäringen i stort skulle gå med på.
              Vill man verkligen få hela hotell, restaurang, turism branschen och kulturverksamheten mot sig?

              Att minska turismen skulle slå ut fruktansvärt mycket. Varför vill man med flit göra något sånt.
              När flyg inte ens står för ens en bråkdel av utsläppen.

              Förlåt, men det där är bara naivt och korkat.

                Nja kanske du är naiv om vår klimatpåverkan?

                  Det tror jag inte. Jag vet precis hur det ligger till. All flygtrafik ger ifrån sig runt 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter på ett år.

                  Kvar är andra orsaker som ger ifrån sig ytterligare 39998 miljoner ton på ett år.
                  Men visst, om du vill ge dig på de som bidrar med den där 0,05 promillen..

                Jag tror att minskade klädinköp för den stora massan skulle påverka otroligt mycket, eller att byta nyköp mot second hand, eller åtminstone onlineköp till köp i butik (för de kläderna är ju redan transporterade). Och då att inte ta bilen till butiken. Alla kan nog göra något för att minska miljöpåverkan på sin shopping.

      Ingenstans, verkligen?
      Internet och samhället är fyllt av tips och råd för ett mer miljömedvetet leverne. Att vi alla behöver resa och konsumera mindre är ingen nyhet direkt?

        Nu pratade jag specifikt på gnällkommentarerna. Inte överlag.

        Nu ser ju samhället ut som det gör. Vi kommer fortsätta att vilja resa. Vi kommer fortsätta att vilja konsumera.
        Är det då inte 1000 gånger bättre att hitta hållbara, miljövänligare lösningar för flygresor och konsumtionen?
        Är det tex möjligt att tillverka flygplan som fungerar med ett annat typ av bränsle? Är det möjligt att ta fram plastgrejer med förnybara material? Är det möjligt att bygga en infrastruktur i Indien och liknande länder där man återvinner allt deras skräp istället för att det slängs i floder?

        Överlag tycker jag att det ställs alldeles för få av sådana frågor. Och istället alldeles för många ”måste du resa så mycket som du gör, skäms du inte?”-frågor.

          Det är väldigt mycket på gång inom de områden som du tar upp. Problemet är att vi just nu inte har tid att vänta på att dessa innovationer ska kunna börja användas på bred front. Makthavare, företagare och allmänhet har vetat om problemet i decennier, men inte gjort i närheten av tillräckligt för att vända den katastrofala utvecklingen. Det innebär att vi nu är i ett läge där det krävs väldigt stora förändringar väldigt snabbt, vilket gör att gemene man behöver göra mycket större uppoffringar nu än om vi varit mer på tårna från början. Ju längre vi väntar, desto jobbigare blir det.

            11:14
            Precis så! Bra skrivet. På riktigt TACK.

          I tillägg – det finns inte direkt några ekonomiska incitament för tex flygbolag eller fast fashion företag att ställa om och öka innovationstakten om businessen rullar in som vanligt. Kan lova att lösningar hade presenterats enormt mycket snabbare om de droppar försäljning drastiskt och kännbart eller om andra sanktioner och regleringar sattes in.
          På samma sätt som du säger att ”vi” vill fortsätta att resa och konsumera (och därför inte kommer förändra våra vanor) så kommer företag att vilja fortsätta tjäna pengar utan att behöva förändra sig!

      Va? En massa människor ställer om sina liv i en hållbar riktning och delar tips? Har du legat i koma det senaste decenniet eller är du bara för lat för att lyfta blicken?

        Var någonstans var jag otydlig??
        Eller var du för lat för att läsa vad jag skrev?

      Haha lever du och jag i samma verklighet? Överallt pratas det ju om olika sätt att minska sitt klimatavtryck, ex el-bilar, handla secondhand, äta mindre kött osv. Har dj alltså helt missat detta?
      Till ecempel såg jag k snaste avsnittet Sveriges Mästerkock och där fick deltagarna både laga vegetarisk mat samt så pratades det om hur man kunde minska matsvinnet.
      Om du totalt missat detta säger det verkligen mer om dig än om samhället i stort.

        Om du läser min kommentar igen, lite noggrannare, så förstår du nog vad jag pratar om.

          Man utgår kanske ifrån att folk kan tänka själva? Om jag upplyser dig om att flygresor, shopping och bilkörning bidrar till utsläpp av växthusgaser så kan du väl räkna ut själv att sluta flyga, sluta shoppa och minska ditt bilkörande leder till mindre utsläpp?
          Jag utgår ifrån att varenda vuxen människa med normal intelligens förstår att man kan ta bussen eller tåg istället för att flyga?

            Precis så.

            Varför tror du att jag kommer ändra mitt beteende bara för att du berättar hur dåligt det är?
            Influencers vet ju garanterat det här redan, speciellt med tanke på kommentarerna de får precis heeeela tiden.
            Varför ska Isabella sluta resa bara för att Ingrid gråter av klimatångest när hon läser Isabellas blogg?
            Min fråga är då: Vad är det man vill få ut genom att skriva en sådan kommentar?

    Of topic; Men Anjo åkte hem till Crippas lägenhet inatt. Minst sagt kaos: https://youtu.be/a-ocudfDRWk?si=IKt1C9WHVzmChS-w

    Kolla hela. Är galet.
    Förstår inte vad dem håller på med? Är dessa vuxna människor? Deras beteenden, och att dem lägger ut allt detta på internet och är stolta över det(?) gör mig på riktigt mörkrädd

    Om man nu ska klanka ner på folks resvanor så kolla istället på flunsor som Hanna Schönberg och Victoria Törnegren. Flyger jorden runt var och varnann vecka.

      ”Kolla på den och den istället ” . Vi kan konstatera att en väldig massa människor lever bortom de planetära gränserna och behöver ställa om. Och på förekommen anledning, är inte avundsjuk, är höginkomsttagare med några miljoner i tillgångar men väljer att försöka leva rimligt.

        👏👏👏

    Egentligen är den största idiotin att bo i länder som Sverige där vi behöver värma upp våra bostäder 8 månader per år, vi behöver belysning inomhus även dagtid 6 månader per år, vi bor alldeles för stort och alla ungar ska ha eget rum som ska värmas upp och lysas upp. Det om något är dåligt för klimatet. Men alla medelklass-Malin som gnäller på andras resor tänker inte på att deras stora fina lägenheter och villor med moderna kök är klimatfarliga.

      Eller att kyla ner huset då för det är för varmt ute 🤓

      Vad vet du om hur Malin lever och tänker? Skaver det att många människor valt att ställa om från en ohållbar livsstil? Du kan lätt kolla vad tex uppvärmning av ett hus med tex fjärrvärme innebär och jämföra med resan till Thailand. Ledtråd- resa till Thailand är värre.

        Sofia
        Du har många kloka argument och kommentarer.

      Kolla på 100 år gamla foton över städer som visar utsläpp från koleldade industrier och bostäder. Där och då var luften farlig att andas in. Jag tror att det kommer nya energilösningar de närmaste decennierna som är bättre än både fossil och kärnkraft.

    Jag bryr mig inte längre, det är kört ändå. Undvek att flyga på semester under 6 års tid av miljöskäl men f*ck it. Det är ett krig i närområdet som förpestar jorden, det är patetiskt att tro att min årliga semesterresa spelar någon som helst roll, jag vill leva medan jag lever. Och nej, självklart har jag inte satt några barn till den här vidriga världen så nej, inte ens av den anledningen tänker jag avstå.

      Ålandsbåtarna är inte heller speciellt miljövänliga. Tur man ”slipper” dessa fylleresor nu när man är så stadgad och ordentlig😉

        Vem tvingade dig att åka förut?

          Min bäver 🦫 och strupen🍺

            Så du är en WT-alkis då mao. Då vet vi! 🙂

              Det är jag och Tabita🙂

        Det där med att folks ska åka färja fram och tillbaka utan att ens kliva av har jag aldrig fattat. Låt den jäkla partybåten ligga kvar i hamn. Så slipper man sjögång också.

          Fast då kan man ju inte handla fria taxar🙁Och ragget man haffat kan smita iväg🤓

            Om ragget smiter iväg så var man kanske inte så intressant från början.

              Jag verkade intressant tills jag sa att jag hade 5 barn. Med 5 olika pappor. Då slingrar de sig iväg🐍 Konstiga varelser det där.

      100%!
      Det är endast innovation, politik och press på stora företag som kan ”rädda” miljön!
      Vi skall inte straffas för andras slarv.

        Straffas för andras slarv? Du har väl ett eget ansvar för ditt eget liv, men det är ju självklart väldigt bekvämt att resonera som du gör, det förstår jag.

      Årliga resa är väl inget, vi talar om flera resor under året!

      Håller med, slutade bry mig för längesen egentligen. Dessutom lever jag redan klimatvänligt men det beror inte på att jag har någon klimatångest utan för att jag råkar trivas med det sättet att leva. Ät, res och konsumera på.

      Jag har inte heller satt några barn till världen. Helt frivilligt. MEN jag försöker leva så klimatsmart som möjligt ändå. För alla andra levande varelser skull.

    Åka till alperna för att se konstsnö för isarna smälter 😏

    Så glad jag inte har barn och oroa mig för i denna värld. Ungdomars dröm är fortfarande att gifta sig, skaffa barn. Tänker någon på deras framtid?

      Samma här.

      Jag tänker en hel del på det. Hur vågar man skaffa barn i dagens samhälle med tanke på hur världen ser ut. Kommer våra barn ha något att växa upp till?

        Nej!

        Tittar man ut genom fönstret så ser det ju likadant ut som när man själv växte upp, inte som att träden är döda och luften grå. Vill man komma längre bort från städer och krig och kriminalitet så finns alternativ och det kommer det nog göra under barnens livstid också. Jag är inte deppig för att jag råkar leva i den här tiden men är man det och önskar att man inte fötts så verkar det ju dumt att skaffa barn. Mycket har ju blivit bättre också, tex behandlingar om vi skulle bli sjuka så allt är ju inte bara skräp. Man får ju passa på att göra det bästa av tiden man har här istället för att oroa och oja sig. Ta tag i det man kan göra för sitt närsamhälle och inte förfasa sig över sådant man inte kan påverka.

    Är inte Kenza på semester i Thailand i en månad nu?

    Ja, snart kommer det inte att gå att åka skidor i Alperna, så bäst att passa på…

      Hoppas att du är ett troll.

        Nej, jag är en miljövetare som läser nyheterna:
        https://www.svt.se/nyheter/utrikes/skidakningen-i-alperna-ar-dodsdomd

    Alla borde verkligen läsa Maja Lundes kvartett med romaner som handlar om klimatförändringar/(katastrof)! Väldigt välskrivna böcker där hon pratat med forskare etc. För att kunna skildra hur en framtid kan se ut om vi inte gör något!

    Böckerna heter:
    Binas historia
    Blå
    Przewalskis häst
    Drömmen om ett träd

    Passa på nu när det är bokrea!

      Så bra serie! Riktiga bladvändare till böcker!

      Tack för tips.

    Domedagsprofeter är inget nytt påfund, och jorden står alltjämnt kvar trots årtionden av varsel om den stora undergången. Att avstå från barn p.g.a. klimatångest måste vara samtidens största parodier ihop med diverse andra fånigheter från vår tid. Ingenting förvånar mig dock längre i denna skruvade värld. Jag ser med spänning fram emot när pendeln slår tillbaka och konsensus kring dessa frågor inom forskarvärlden totalt ändrar riktning, vilket sannolikt kommer att ske inom en femårsperiod eller så, sanna mina ord. Tills dess fortsätter jag att skratta åt eländet med alla nickedockor som tycks helt oförmögna att tänka själva.

      Ok. Nu är det ju inte bara klimatet man tänker på när det gäller barnens framtid, suck

    Belsabub och Papì Paul kämpar så för att hänga med öns finest familjeliv. Synd att det är försent för båda. Papì Paul är jämngammal med kompisarnas morfäldrar och Belsabub är bara ett störningsmoment så länge hon inte håller käft. Hon använder klassföräldrarnas snack som content vilket de snart kommer upptäcka.

    Tror Isabella får mer kritik än andra influensers eftersom hon läser mycket och hävdar att hon är intresserad av till exempel fysik och annan vetenskap. Hur hon då samtidigt kan sticka huvudet i sanden när det kommer till klimatpåverkan är en gåta.
    Men det är väl ungefär som med hennes ”starta företag” inlägg, eller starta boooolag som hon själv föredrar att kalla det, fakta kommer inte in i ekvationen. Aldrig hört något större dravel. Kontakta rådgivare som är proffs på detta område säger jag bara, annars kan det gå riktigt snett.

      Ja det är en gåta. Läser så mycket, intresserad av vetenskap mm och ändå fortsätter att ”sticka huvudet i sanden”.

    Håller med om att influenser har ett ansvar vad de visar upp men samtidigt tycker jag det är lite löjligt att det är just folks semesterresor som alltid upprör folk. Min man reser hela tiden i jobbet och det gör kollegorna och i den miljön vi umgås i reser folk i tjänsten hela tiden. Varför riktar folk inte sin ilska mer mot företag som låter personal resa kors och tvärs. Alla resor är verkligen inte nödvändiga och flera borde kunna slås ihop istället för att resa flera gånger etc.

      Det ena utesluter inte det andra.
      Kanske lättare att kritisera semesterresor än jobbresor eftersom det i regel är semesterbilder som publiceras. Hur många vet om företagens resor?
      Håller med dig om att även företagens resor ska granskas/kritiseras. Behövs kanske information där till ”oss alla”.

      Ja DÄR har ju många företag kunnat ersätta möten med zoom, det borde gå med samtliga konferensrumsmöten. Jag jobbar hemifrån och har nog bara zoom-möten.

    Undrar om alla som klagar själva tar ansvar eller klagar bara för klagandets skull…

    Hur kommer det sig att en del får kritik för sitt resande men en del reser oavbrutet utan kritik. Exempelvis Emilia de Poret och Sofie Fahrman som reser långa resor konstant… Där kritisera det aldrig.

    Hon har väl ändå lugnat ner sig lite med resandet? Känns som att de var iväg varje månad tidigare.
    Inte för att hon är felfri såklart men känns som att många kommer undan med betydligt värre. Kenzas långresor? Margareta Grääs dito plus hennes konsumtion? Ebba von Sydow reser utomlands nästan varje månad och äger flera boenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.