Tänk vad man lär sig av sociala medier

Bildkälla: Gabriella Joss Possler

Dessa fick jag av min älskling! Har varit sugen på att prova länge. Jag använder ju väldigt mycket produkter med parfym och andra ”dåliga” ämnen men försöker ändå köra på så mycket naturligt som bara går. Sminkar mig ju varje dag, fixar håret osv. Och jag vet vad parfym osv gör mot ex. våra hormoner i kroppen. Inte alls bra! Men ja, jag är inte på en plats i livet där jag är redo att ge upp ALLT inom skönhet som innehåller ”dåliga” saker. Men dessa blir en bra start. Sjukt fina förpackningar med. // Gabriella Possler

Så här skriver Gabriella Joss Possler på sin blogg. 
Är jag den enda som inte vet vad parfymer osv gör mot hormonerna i kroppen? Jag var tvungen att googla och fick veta att användning av parfym kan påverka nivåerna av hormonstörande kemikalier hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning – det visare en studie som redovisats på forskning.se
Där ser man, tur att jag inte vill skaffa biologiska barn med alla parfymer och doftljus som jag omger mig av på en daglig basis.

Jag gillar generellt inte oparfymerade saker, men vad det säger om mig mer än att jag gillar saker som doftar gott vet jag inte. 
Ignorance is a bliss.

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ”– Vi har lyckats förbjuda ftalater i barnleksaker, men man får alltså gärna använda dem i parfym och annan kosmetika.”

    Skulle vilja veta vad i badrumsskåpet på Youtube skulle få ihop i hormonstörande ämnen. Känns som alla som är med där smörjer in sig med minst 10 olika produkter, badar i parfym och doftljus.

    https://miljo-utveckling.se/farliga-kemikalier-i-manga-parfymer/

    Oerhört hemskt att se hur influencers badar i hormonstörande kemikalier utan att ens reflektera över det. Särkilt de som är gravida. Sen är de förvånade över diverse problem som dyker upp med ägglossning, hormonbalans m.m. Borde lyftas mer!

    Kemikalier i skönhetsprodukter stör ju inte bara reproduktion utan är även cancerframkallande mm.

      Precis. Det handlar om hälsa generellt, inte bara fertilitet.

    Implantat, lim till fransförlängning, botox, fillers etc. Är nog värre.

      Håller med, ska man tänka på hälsan i den omfattningen känns det något lindrigare att tvätta sig med parfymerad tvål än att spruta in kemikalier rätt in i kroppen.

      Tänker även på de som jobbar med naglar. Luktar ju ända ut från salongen när man går förbi, tänk de stackarna som jobbar därinne hela dagarna. Kan ju inte vara bra att andas in🤔

      Implantat är godkända för kirurgisk användning och har massor av regulationer. Samma sak med botox och fillers. Skönhetsprodukter testas inte alls på det sättet så det är definitivt värre när det Kommer till cancerframkallande och hormonstörande ämnen.

        Läkemedelsverket har ju en hel avdelning bara för kosmetika.

    Lite skenheligt när man gör reklam för snipp-parfymtvål

    Gabbjosspossan petar i sig, tvättar sig med och smörjer in sig med en massa produkter som hon rent vetenskapligt VET är väldigt effektiva och till och med botar en massa krämpor. Hon påstår sig ha ett holistiskt synsätt. Samtidigt som hon stoppar in silikon i kroppen, injicerar botox, solar solarium (!) och överanvänder BUS. Blir det något sorts nollsummespel tro?

      Solarium 2024? Trodde inte ngn gjorde det längre 😳

        Anna Book gör det.

      För att inte tala om alla överparfymerade städprodukter hon använder, och alla kläder från Shein som i tester visar sig innehålla all möjlig skit som är skadligt för både människor och planeten.
      Hon verkar inte tänka så mycket på sina barns framtid ur den aspekten.

    Parfymfritt <3

    Daglig kamp att vara allergisk när folk sprutar på sig massa parfym 😣

      ”Men jag har bara lite”.

      Ja, lite duschkräm, lite body lotion, lite parfym, lite deodorant, lite schampo, lite hårspray och lite av tusen andra dofter. Blir så trött på att folk inte kan respektera allergiker i sin omgivning. Till och med när jag jobbade på sjukhuset så blev jag allergisk för att läkare(!) hade så mycket parfym på sig, och fortsatte trots upprepade tillsägelser. Sjukt!

        Värst är morgonmöten. Tycker jag har sagt till kollegor upprepade gånger men de fattar ju inte.

        Jag blir så trött på att folk vill att alla andra ska anpassa sig till just deras allergier dagarna i ända. Jag bryr mig väl inte om du är allergisk mot parfym, katt eller stenfrukter.

          Du verkar vara en fin person. Hänsynsfull.

            Nej jag kan inte gå runt och ta hänsyn till alla människors allergier och överkänsligheter. Jag förväntar mig inte heller att andra kommer ta hänsyn till mina. Det är orimligt att tänka så.

              Tycker att det är väldigt rimligt att ta hänsyn till andra om man har möjlighet.

                Vad är att ha möjlighet? Att helt sluta med parfymerade produkter? Viska på bussen? Göra sig av med sina djur? Tre helt orimliga saker att förvänta sig av din omgivning.

                  Nu var ämnet parfymer, eller hur? Rimligt är att inte ha på sig massa parfym om ens kollega är allergisk mot parfym. Men ja, att gå direkt från stallet och sedan träffa någon som är allergisk mot hästar är väl heller inte så snällt.

                    Men menar du verkligen att du tycker att hela kontoret borde byta till parfymfritt schampo, balsam, hudlotion och tvättmedel för din skull?

                      Fast nu är det ju sjukhus där man inte bör ha på sig parfym alls?

                      Du läser visst inte. Man behöver inte spruta på sig massor med parfym, det är vad som luktar mest.

                      Jag svarade på det första, när det klagades på att folk hade lite bodylotion, lite hårspray osv, och att morgonmöten var hemskt för att folk var nyduschade.

                      Den typen av hänsyn kommer ingen kunna ha för er och era överkänsligheter.

            Men innebär det då att alla som åker kollektivtrafik borde helt sluta med parfymerade produkter? Alla som kan tänkas sitta i möte med någon som är allergisk? Känns ju rätt svårt, eller snarare omöjligt, speciellt om det handlar om okända människor på en buss, kommer ju aldrig att hända så då kanske det är bättre att själv ändra färdmedel? Än att utsätta sig och må dåligt. Rent realistiskt alltså.

              Ja ska man åka kollektivt så behöver man ju inte spruta på sig massor med parfym precis innan. Allt annat är ju själviskt. I det offentliga rummet kan man ju i alla fall försöka att tänka på att man inte är ensam. Inte överdriva såklart, men normalt hyfs skadar ju ingen. Rent realistiskt så har inte alla alternativ till t ex buss.

                Men folk tycker inte att random människor på bussen är tillräckligt viktiga för att sluta använda parfymerade produkter. Det enkla svaret är att gemene man inte bryr sig tillräckligt mycket om främlingar för att ändra sitt liv för deras skull. Och det är orimligt att förvänta sig det.

                  Själv tycker jag att det är orimligt att vara så extremt självisk att man inte ens försöker.

        Kommer till sjukhuset med 18 liter parfym på sig och klagar när jag som personal hostar, jo jag har fått ett astmaanfall pga dig

      Smetar de in sig i jordnötsolja så du behöver din epipen eller?

    En av de bästa grejerna med att bli förälder är att jag upptäckt alla bebisprodukter, funkar finfint till mig med!

      Går att upptäcka utan att vara förälder 😉 Weledas schampoo för baby är bäst.

      Jag slutade med parfymerade produkter när jag var gravid. Bästa som hänt mig.

        Är oparfymerade produkter det BÄSTA som hänt dig?

          Ja! Jag hade allergiutslag och finnar innan. VC hittade inte Vad jag reagerade på men plötsligt försvann allt. Såååå skönt!

            Bättre än ditt barn alltså. Det var värst.

              Ja det var exakt vad som menades.

                Ja det var ju därför jag frågade?

    Undrar vad det är som gör att hon inte köpt dom här produkterna, trots att hon velat prova dom så länge?
    Töntigt.

    Börjar alltid garva lite när jag läser ”possler”…
    Jobbigt sminka sig varje dag för att behöva ta nedåt profilbilder

    Även fast man inte vill skaffa biologiska barn är så det otroligt viktigt att vara hälsosamt fertil, kvinno hälsa är hälsa vare sig man vill ha barn eller inte. Vi bör alla undvika parfym och kemikalier som påverkar våra hormoner. Även jag vill inte ha barn men gör allt för att vara så fertil som möjligt. Hälsa är hälsa hur man en ser på det, allt hänger ihop och påverkar.

    Jag använder roll on utan alkohol och aluminium

      Vilken? Jag letar efter en deo utan alkohol och aluminium som håller(luktar lätt svett::()

        c/o GERD

          Tack❤️

        Dr Organic!

    Jag använder inte ens deodorant. Slutade för två år sedan drygt och luktar aldrig svett etc, vilket jag tidigare hade problem med i perioder. Sent uppvaknande måhända, och håller givetvis inte heller på att injiciera mig med massa skräp.

      Jag börjar lukta svett efter typ 3h om jag inte har deo. Lite avis på dig måste jag säga!

        Jag luktar bara svett om jag dricker kaffe haha

    Jag tycker att det är svårt att hitta smink utan hormonstörande/ohälsosamma ingredienser. Tips någon?

      Nutella fungerar bra!

      Maria Åkerberg.

    När jag blev gravid så fick jag sån avsmak för parfymer helt plötsligt. Allt luktade vidrigt jag kände bara kemikalierna och hur fejk det luktade 😅 nu när bebisen är 3 månader så känner jag likadant. Tog på mig lite parfym inför en middag en gång och fick typ ångest av lukten och att bebisen skulle få det på sig 😬

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.