Bianca Ingrosso tar ner reklaminlägg

Inlägget innehåller reklam för podden ”Sanning & Konsekvens”. 
Bildkälla: Skärmdump från nu raderad video från Bianca Ingrosso

…de magiska ringarna, som kommer med diamanter och utan… // Bianca Ingrosso i reklamvideon för Ani Jewels-

I förra veckans poddavsnitt pratar vi smycken, och kommer in på Ani Jewels, och ett reklaminlägg för företaget som Bianca Ingrosso spelat in och publicerat. 
I reklamen säger hon att stenarna har diamanter, och trots att de allra flesta av oss förstår att det inte rör sig om diamanter för det priset, så är det här ett ganska så tydligt exempel på saker man faktiskt inte får göra i marknadsföring.


Först pratade jag med smyckesexperten Hanna Hellberg, som säger till mig att hon faktiskt kontaktade Ani Jeweles för ungefär ett år sedan eftersom hon upptäkt flera felaktigheter i deras produkttexter, bland annat att de marknadsför sina smycken som 18k guld, när det handlar om en guldplätering. I Sverige är det inte tillåtet att marknadsföra smycken som är lägre än (solid) 9k guldhalt som guld. Enligt henne använder de även felaktigt benämningen ”bismarcklänk” på det som i Sverige kallas för X-länk i Sverige.

Jag bad Ani Jewels om kontaktuppgifterna till den person som sköter pr och marknadsföring för företaget och fick kontaktuppgifterna till Lucas Feola, som tidigare arbetade som Alice Stenlöfs assistent och som är bra kompis med både Bianca och Lovisa.
Så här skrev han när jag bad honom om en kommentar:

Hej Camilla,

Tack för ditt mail.
 
Vi har sett över videon du refererar till, och det rör sig inte om något annat än en uppenbar felsägning. Videon är inte skriptad, men däremot har felsägningen missats i efterarbetet. Materialen vi använder oss av i våra smycken är inget vi hymlar om eller försöker förvrida. Vilket också är uppenbart då Bianca vidare i videon inte nämner något om diamanter, det gör hon inte heller när hon igen refererar till ringarna vid 1:10. Vi har även granskat kommentarsfältet där det inte verkar råda någon förvirring om vilken typ av sten som fästs på våra smycken. På vår hemsida https://ani-jewels.se/sv/dualite-ring-gold under material & mått kan du även tydligt läsa dig till vilka material som används i tillverkningen av våra smycken. Ordet diamant används inte i produktbeskrivningen och inte heller i namngivningen av ringen. Vill återigen poängtera att detta är en felsägning som skett vid detta tillfälle, som inte skett tidigare och vi kommer framöver se till så att inte du eller någon annan blir förvirrad av vilka material vi använder oss av.

I mitt svar tillbaka till honom igen bifogade jag svaret jag fått från Konsumentverket, som innehåller rena självklarheter för mig, men tydligen inte för alla.

Hej Lucas, och tack för snabb återkoppling.
Jag har nu varit i kontakt med Konsumentverket som svarar så här vad gäller vad man får och inte får säga i reklam och marknadsföring:
”Generellt gäller vid all marknadsföring att det företagen säger ska vara sant, och att företagen ska ha belägg för det man för fram i sin marknadsföring”.

 

 

 
Jag frågade honom också om företaget planerade att ta ner reklaminlägget, vilket jag inte fick något svar på, men när jag kontrollerade nu så är reklaminlägget nertaget.
Det som Lucas inte verkar förstå är att marknadsföringslagen inte handlar om huruvida folk fattar att det inte är äkta diamanter eller ej, utan att det finns en reglerande lagstiftning som inkluderar alla företag, även de som startats av okunniga influencers.
 
Ps. Vill ni se skärmdumpar på alla konversationer, eller nej? Här kommer de. 

Efter det här fick jag inget svar från Ani Jewels, men reklamvideon togs bort.

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag vill gärna se skärmdumpar. 😊 Tycker att sånt är så intressant.

      Jag vill oxå gärna se skärmdumpar.

        Fast nej. Hade ju varit en sak om han vägrat ta bort inlägget men nu får man ju förmoda han fattat vinken. Tycker det måste vara tillåtet ha fel om man lär sig.

          Eller så gör man som dom flesta företagare gör, läser på innan.. 🤷‍♀️🤷‍♀️

          Snäll rubrik ändå istället för att skriva Biancas bluff, Bianca förskönar eller Biancas felsägning. Det hade skapat mer uppståndelse så lite förvånande.

          Fast jo. Ani är ett aktiebolag som omsatte 19 674 000 2022 och troligen ännu mer förra året och inget UF-företag och då kallar man inte falsk marknadsföring för en felsägning utan man gör rätt från början. Lucas svar är extremt oproffsigt och det är uppenbart att han inte kan marknadsföring och sitter där och lallar för att han är Biancas och Lovisens kompis inte för att han är utbildning och meriter för att jobba som marknadsansvarig. Tycker överlag att det verkar vara mycket problem med Ani, smycken som tappar sin guldplädering direkt, falsk marknadsföring osv så kanske dags för Bianca att sparka polarna och anställa utbildade människor istället som vet vad de gör. Det här solkar bara ner hennes varumärke.

            Vaaaa? Omsatte företaget 19 miljoner?!

        Fler skärmdumpar till folket..

    Krimskrams är det det- fattar inte varför folk ens tror på annat!!!

      Det kan man verkligen undra, men som någon som jobbar med äkta smycken stör det mig ändå något enormt.

      Kan avslöja att jag inte fick något svar på mitt mail.

        Bismarcklänk och xlänk är två olika saker och inte som hon skriver att man i Sverige kallar Bismarck för x-länk 😂😂

          Du får läsa igen. På Anis hemsida har de en kedja de kallar Bismarck. Det är inte Bismarck utan en x-kedja. Den kallas x-kedja i Sverige, men har olika namn i världen. Dock aldrig Bismarck.

            Exakt så, det kallas till och med X-länk. Men utomlands kallas ibland det vi kallar för x-länk för bismarck. Men det visar egentligen bara på att de har dålig koll, och att de gamblar på att kunderna också har det…

            Va? Säljs väl bismarck i svenska butiker..? Jag köpte på guldfynd och de kallades för Bismarck.

              Eller… missförstod jag nu kanske..?

                Ja du missförstod. Bismarck är en speciell kedja. Googla bild på Bismarck och så Googlar du den länken som Ani säljer som Bismarck.

      Vem tror att det är annat än krimskrams?

        Hur många karat guld är det? 9?

          Nej det är bara överdraget med ett tunt lager guld, det heter pläterat, och det skavs bort snabbt. Det är någon annan metall under.

        Idioterna som köper det?

          Det är ju inte ens snyggt. Det ser ut som riktigt tråkiga bijouterier. Med alldeles för högt pris. Kan inte fatta att Bianca ens vill göra reklam för detta.

    Vill gärna se skärmdumpar.

    Nej, jag behöver inte se några. Är inte förvånad.

    Ja ut med alla skärmbilder
    Under all kritik detta ju 🤣🤣🤣🤣

    Skulle gärna vilja se ett ex där det inte står att det är guldplätering i produktbeskrivningen.

    Fifflar-Bianca, värre än en väskförsäljare på valfri marknad. 😂

    Tråkigt med hänvisningar till lag- och konsumenträtt… Vi vet ju att alla bara försöker sprida good vibes only 🥰

      Genom att ljuga?🤧🤧🤧

    Detta har i kommentarfältet påtalats tidigare. Inte första gången Bianca säger guld, diamanter, silver när hon gör reklam så det är inte första gången. Någon har redigerat, klippt ihop reklamen innan den läggs ut. Bianca lägger dessutom ut reklamen på hennes personliga Instagram och andra kanaler så hon blir dubbelt ansvarig då hon även är delägare. Självklart ska skärmdumpar läggas ut! Det blir mera kraft till hur dumt de uttrycker sig och svart vitt på att de inte bryr sig.
    De är mycket medvetna om att de förskönar sina produkter. Var det inte riskkapitalföretaget som ska sälja sin andel i skönhetsföre taget som beskriv kunderna som ”sektliknande”. Lär vara samma som köper bijouterierna.

      Hon äger typ 11%, knappt delägare skulle jag säga. Har inte så mycket att säga till om. Bara visa sitt ansikte och sin kropp.

    Trodde detta skulle engagera mer ändå.

      Ja, Bianca brukar ju dra folk.. 🤔 Men tycker det har blivit ÄNNU färre kommentarer de senaste dagarna.

      Fast det är ju ”löst” och därigenom inte så mycket att diskutera. Bra uppsnappat av Camilla men också snabb rättelse av företaget.

        Brukar väl bli mycket kommentarer trots det?!

    Fattar inte alla att allt hon gör är bluff å båg för att tjäna mer pengar inte svårare än så 🤣

    Bojkott bojkott bojkott

    Alltid bra att se skärmdumpar, även fast man tror på vad personen säger. Blir lite som en extra bekräftelse på att det man säger är sant.

    Alltså, ja de ska följa lagen, meeeeen vad tråkigt jag tycker det är med sånt här. De har tagit ner inlägget. Du fick rätt. De gjorde fel. Så. Alla nöjda? Eller måste de gå ut med en långfilm om att de aldrig ska göra om det?

    Krig i världen och människor dör till höger och vänster. Men här inne gafflar vi på om någon säger diamanter när det är något annat som gnistrar.

      Förstår verkligen inte heller. Varför gör Camilla konsumentombudsmannens jobb? Du kan marknadsföringslagen, vi fattar det. Toppen.

      Vem ska berätta för henne att hon inte jobbar för en myndighet utan för nyheter24?

      Frågan är ju om de hade tagit ner inlägget om de inte blivit tillsagda…
      På BI Instagramkonto är det vanligt förekommande att hon inte reklammarkerar alla sina inlägg. Ena stunden reklammarkeras det och i nästa stund inte, trots att det är uppenbart att bilderna är tagna vid samma tillfälle.
      Hennes egna produkter ”smygs” in lite här och där, kanske hon har lärt sig av sin mamma…

        Spelar det någon roll? Inlägget är borta

      Inkompetens är tröttsamt och det är vad alla dessa influenserentreprenörer är. Man kan inte gå runt och lajva en roll som man vill vara och tro att man inte behöver leva upp till vad som gäller.
      Är man anställd kan man inte bara rycka på axlarna och hävda att det duger att man kan halva jobbet. Att man inte kan gå ut och kalla glasbitarna i sina krimskrams juveler för diamanter som Bianca gör är självklart för de flesta, utom Bianca och henes Feola.

      Nu är Bloggbevakning varken en begravningsbyrå eller en krigsbevakning, finns andra sidor som tar upp krig och död som är bättre lämpade för det som du kan besöka.

        Jag skrev ingenstans att denna sidan ska bevaka krig.

        Min mening var: inlägget är borta, de har gjort som de ska i detta fallet.
        Varför dra det längre? Varför detta eviga tjatande när någon redan gjort vad de ska?

        Att jag drog parallellen till krig var för att folk här kan ibland behöva lite perspektiv på vad som är viktigt i världen. Och rent krasst, så är det inte viktigt hur någon uttrycker sig gällande en skimrande plastbit.

      Va?

    Inte många som kan det där med reglerna för reklam. Marie Serneholt använder Beyonces nya låt i en reklamstorie för Meds apotek.

    Jag tycker att du kan fortsätta med skärmdumpar.

    Känmer du att du får ut något av att ständigt göra jobb sol andra redan gör? Det är ingen som tackar dig för att du tjatar på influencers hela tiden.

      Lön? 😉

      Jodå ett gäng föräldrar. Biancas sektfjortisar hittar inte till råd och rön och arns hemsidor och än mindre förstår att krimskramset det köper betalar de ockerpriser för. Med lite tur hittar dom till bb och alla är inte märkta för livet och tar sig ut ur hjärntvätten.

        Vem ger fjortisarna tillstånd att köpa så dyra smycken?

    Vill gärna se skärmdumpar Camilla.

    Går man in på företagets hemsida så står det, klart och tydligt, Gold i produktens beskrivning.Reglerna borde väl även gälla det engelska ordet för guld…
    Troligtvis använder de ordet ”gold” för att lura folk att köpa deras produkter, tyvärr inte alla som är så noggranna och kollar vilket material produkten är gjord av.

    Dessutom har deras guldpläterade smycken (alla?) ett så tunt lager guld att det t.o.m. är under de rekommenderade nivåerna.
    Ändå skriver de på sin sida att deras smycken har ett TJOCKT LAGER guld, säger väl allt om företaget…

    Man upphör aldrig att förvånas. Att vissa kör på med sånt här och verkar tänka att, går det så går det, alltid nån som går på det och köper skiten… Bedrövligt att någon som är multimiljonär, och populär bland de yngre kunderna, utnyttjar det faktum att de kanske är mer okritiska i sitt köpbeteende, och försöker kränga krimskrams, som om det vore diamanter & rent guld.

    Gick in och tittade på deras hemsida och inte ens silvret är rent utan pläterat. Fy vilka överpriser.

    Bismarck och x-länk är TVÅ helt olika saker. I Sverige är inte Bismarck detsamma som x-länk. Skum sak att ens säga!

      Det har hon inte sagt heller, det som finns på hemsidan är inte Bismarck öht utan en annan kedja som i Sverige heter x-länk.

      Hej!

      Jag mailade Ani, och påpekade att det kallade något som är en X-länk för Bismarck. Jag vet att det är två helt olika saker, därför reagerade jag så starkt.

      https://ani-jewels.se/sv/bismarck-bracelet-gold – detta är armbandet. Det är inte Bismarck, det är en X-länk.

        Jag har också mailat dom, för ganska länge se. Ingen återkoppling alls.

          Vi kan starta klubb 😅. Det är för mig oförståeligt hur man kan ha så dålig kundtjänst!

    Typiskt Bianca, det är ju så hon jobbar.

    Typiskt Bianca att försköna och överdriva allt. Undrar i övrigt vad det var Ani jewels ville dölja som de väl blev anmälda för? Smyckena ser oftast väldigt billiga ut men de försöker få det att andas lyx genom snygga reklambilder, och smyckena är väl billigt framställda skulle jag tro, överpriser alltså. Många går tyvärr på det.

    Nu vill de ju sälja Caia vidare igen och försöka casha in stora stålar, är säkert för att försäljningen inte blomstrar lika bra som tidigare och Bianca har inte mycket trovärdighet kvar. Schysst av dem att kalla sina kunder och följare för en sekt. Där gjorde de bort sig. Klädmärket Avora går tydligen inte så bra heller läste jag, blev väl ingen succé direkt som de trott och hoppats på.

      De kläderna är till för att framhäva jättelika fakeboobs, fettsugen midja och ett brazilian buttlift. Hur många i hennes kundkrets ser ut så?

      Bianca har blivit så olik småbrudarna att hon inte säljer till dem längre.

    Bianca var en av de influencers som de pratade om i Efter Fem när det gäller smygreklam.

      Nej

    Bianca har inte ens gått klart grundskolan och har så dåligt ordförråd att det är mycket möjligt att hon inte fattar exakt vad en diamant är.

    Men sluta nu, höna av en fjäder. Tyckte Lucas svar var bra men ändå ska det vändas och vridas på det.

    Inte ett dugg förvånad och har inga större tankar om B direkt, menar inget illa men om man ska tas på allvar måste man ha koll på ett och annat innan det publiceras för x antal följare (speciellt i den yngre åldern), för några år sedan höll hon upp ett blått ipadfordral men sa i videon grönt, en dag senare rättar hon sig själv, kan göra listan väldigt lååååång.
    Varför folk är så hipade över B förvånar mig dagligen, ockerpriser på smink som ingen hade lagt en krona på om B inte frontade märket.

    Sista mailet, kan ha fel men det ser ut som om du skickat det till dig själv och kan därför vara anledningen till att du inte fått svar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.