Rimliga barnrum?

Bildkälla: Elsa Billgren blogg

Dags för barnrumsinspiration! Min favoritsajt för allt som rör barnrummet är Studio Mini. En dansk butik som förutom att sälja allt barnrumsrelaterat också gör inspirerande hemma hos med bilder från rum där barn bor. På det danskaste av vis förstås. Jättefint tycker jag! // Elsa Billgren

Elsa Billgren har absolut satt ihop bilder på helt fantastiska barnrum, där allt går i mjuka toner och leksakerna är gjorda av trä eller i alla fall är rejält retro.
Helst ska alla leksaker vara i trä, och gärna lite retro men så ser ju inte verkligheten ut för (i?) de flesta barnrum, i alla fall om man ska tro hennes kommentarsfält.
På sin höjd kanske dessa bilder kan utgöra inspiration, för som många skriver i kommentarerna – så där ser det liksom inte ut, förutom direkt efter man städat möjligtvis.

Har ni orkat plastbanta eller retro-fiera era barnrum?
Eller alls? Någonting? Alls?

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Snark…….

    Och hur länge ser ett barnrum ut sådär innan det liknar en tornados framfart?

      Vet ej

    Så kan man väl säga om alla inredninsbilder. Hur länge ser en hall ut så, när hela familjen kommer hem samtidigt? Ett kök ser inte ut så när man precis lagat mat osv.

    De är väl till för inspiration?

    Plus att det vore tråkigt att inte inreda barnens rum bara för att de sen inte kommer att se ut som på bilder.

    Estetiken hemma i våra barnrum må vara Ikea meets Barbie, men nog är det hyfsat plockat och städat där. Vi plockar ihop fint varje kväll och barnen städar sina rum varje vecka. Jag har aldrig tolererat t ex disk som är kvar över natten eller kläder på golvet.

    Man kan väl ha ett fint barnrum men ändå ha förvaring på en vägg där de inte fotograferat? Tycker man ska ha barnrum som är till för barnen inte bara ens egen stylingintresse. Men man kan väl ändå ha ett snyggt skåp eller gammal byrå bara resten är funktionellt och kul för barn. Blev så irriterad på en inredninginföuencer vars barn ville ha ett traktorinspirerat rum när de renoverade, men inte hon. Kanske att hon kunde sträcka sig till typ en grön vägg…

      Jag kan ändå förstå att man inte gör ett allt för traktorinspirerat rum, hur länge vill ett barn ha traktorer på väggarna typ. Är väl rimligt att man gör väggar i något de kan tänkas vilja ha lite längre än bara en kvart. Samma med lite större grejer som garderober osv, sen kuddar gardiner osv är ju mycket enklare att ändra.

        Nej men här var det liksom tvärstopp. Sen är det inte jättedyrt eller komplicerat att måla om en liten fondvägg kan jag tycka.

          Jag tänker på dom extreme home makeover. Där de små barnen gillade exempelvis hästar och sen var rummet hästar hästar hästar från golv till tak. Tänkte alltid på den dagen när barnen inte var hästtokiga längre..

            Det är ju inte jättesvårt att måla över eller slänga upp lite tapeter.

              I det programmet så var det inte bara tapeterna 😅

          Inred hållbart! Gör det till en vana.

            I så fall hellre måla om en gång när ungen tröttnat på traktorer än att köpa en massa plastleksaker som det leks med en kvart.

              Eller både och

                Nej, absolut inte. Självklart ska ett barnrum få vara ett barnrum, med både färg på väggarna och leksaker.

                  Det sa jag väl inte emot heller?

                    Det var otydligt vad du menade, eller om du var samma anonym som tycker att man ska inreda hållbart och göra det till en vana.

                      Ja jag är samma. Men jag säger inte att de inte ska få ha färg eller leksaker för det.

                  Man kan måla väggarna i färg och ha färger på leksaker utan att för den sakens skull behöva renovera på en månad igen. Min dotter har ljusrosa väggar i sitt rum. Med tex nya påslakan, gardiner och matta så gick det från barnrum till tonårsrum. Man behöver ju inte måla väggarna i enhörningar för att skapa färg och lek.

                  Med det sagt så får folk måla hur de vill för mig. Jag ogillar att göra det och tänker gärna två steg längre innan jag målar om. Pysslar hellre med den lösa inredningen för att förändra.

                    Min dotter tröttnade snabbare på ljusrosa än på traktorer. Men nu var svaret till en som tycker att man ska inreda hållbart och göra det till en vana. Att köpa nya påslakan och andra prylar när man vill få till en förändring är knappast hållbart.

                      Påslakan håller liksom inte hur länge som helst ändå. Knappast att man har dom i 20 år ändå.

                      Men skit samma egentligen. Orkar inte bråka om det. Var ju bara ett svar på att det inte är så konstigt och hemskt att inte måla traktorer på väggarna. Och att det inte betyder att barnet inte får ha leksaker och färg för det.

                      Till anonym 9:54

                      Vi använder makens mormors gamla påslakan. Är 10 år sedan hon gick bort. Och de var inte ens nya då. Så jo. Lakan av bra kvalitet håller länge

                      Om man inte tvättar dom ordentligt så håller de säkert.

                      Om inte 60 grader plus torktumlaren och mangla räknas som tvätta ordentligt vet jag inte hur man får dem rena. Men som med allt annat. Man får vad man betalar. Är ju skillnad på kvalitet på 100 kr sätt från rusta jämfört med nått som kostar 5-600 kr sett

                      Mina barn har lakan som jag hade som barn. Har fått slänga 1 som fick hål. Skulle säga att de nog faktiskt håller i 20 år 😂

                      Mina absoluta favoritlakan är 20 år gamla. Och inte ens kvalitet och dyrt inköp, utan typ billigaste från Ikea. Alltid tvättat i 60 eller 90 grader.
                      De är ljuvligt mjuka idag! Färgerna har mattats av så klart, men det gör inget. Från början var de starkt grönrandiga, men nu är de dovt gröna i stället, vilket i stället bara känns snyggt.

    Jag tycker inte ens de där barnrummen är fina. Här har jag inrett i pasteller och mycket textil. Och alla saker har sin plats, tror barn gillar att leka mer då de vet vart saker är och är någorlunda städat. Sen skiter jag fullständigt i om dejt där grälla plastpianot står i hyllan och syns.

    Men ärligt: Hur stökiga hem har folk inte? Härhemma har vi lådor som vi kan dölja alla leksaker i, de göms sedan undan. Så varje kväll är det fint och städat – även (och främst) i barnrummet. Dessutom brukar vi rotera leksaker för att barnet inte ska bli för överstimulerad av tusen leksaker. 😅

      Ja att rotera saker är verkligen ett hack! Då blir leksakerna som nya efter ett par veckor/nån månad när de upptäcks igen och igen och igen. Barn lever i nuet och utvecklas varje dag.

    Tror också att många skiljer på sovrum och lekrum. Nu hade inte jag den lyxen när jag växte upp men vet att många kompisar hade sina städade sovrum och sen ett mer rörigt och plottrigt lekrum i typ källaren.
    Min man är från Irland och där verkar det vara mer regel än undantag, iaf för de som bor i hus. Svårare i lägenhet förstås. Kan ju vara en förklaring till att rummen är så avskalade och fina 😁

      Upplever samma i England där jag bor, majoriteten av mitt barns vänner har ett sovrum och ett lekrum. Smart kan jag tycka om rum finns!

      Jag hade så ett tag när jag var liten! Vi alla barn bodde i ett av sovrummen och det andra var lekrum. Minns det som mysigt!

      Så har vi hemma nu, det är guld att ha ett lekrum på samma våningsplan där vi vuxna spenderar mest tid (kök och vardagsrum). Det kommer att bli vårt sovrum så småningom när barnen inte har behov av lekrum. Så skönt att stänga dörren på kvällen efter barnen gått och lagt sig så man slipper se leksakerna 😂 När vi bodde i lägenhet hade vi en hörna i vardagsrummet för leksaker och barn gillar ju färg…. Gult, orange, lime och turkost är inga vanliga färgkombinationer i vårt vardagsrum annars!

    En av rummen had en svindyr tapet. Ok, här gäller det att gömma undan kritorna ordentligt…….

      Eller så lär man sina barn att de ritar på pappret, inte på möbler och väggar. Har en vän vars barn ritar på allt. Förstår inte att de tillåts ha kritor ifred, hade låst in kritorna direkt.

        Barn är också uppfinningsrika. Vi hade pyssel och kritor i lådor på bottenvåningen. Tillgängligt men ändå under uppsikt, men skulle inte låsa in kritor och sådant som barnen använder, känns väldigt strikt. Treåringen lyckades ändå vid ett tillfälle hitta ett par kritor och ta med sig upp på sitt rum och måla lite vägg. Vissa saker med små barn är ju svåra att ”lära” med. Får de lite inspiration så kommer de gå lösa ändå trots att de hört tusen gånger att de inte får måla på väggen. Shit happens så att säga…

          Jag hade absolut låst in kritorna om barnen ritade på möbler och väggar så som min väns barn gör. Det finns inte en enda möbel som inte är kladdad på, samma med väggar och barnen är ändå 4 och 5 år. De hade fått rita när jag satt bredvid. Strikt kanske, sue me.

          Blir alltid så förvånad när jag ser bilder på barn som verkligen gått loss, oavsett om det är med kritor eller annat. Ett litet barn och tyst länge, man fattar ju att något är på gång? Och varför lämnad så länge utan uppsikt med noll omdöme?

            Och sen noll konsekvenser för då kan barnet bli ledsen.

              De hade ju roligt och kanske fick man själv en stunds vila. Och upptäcks det för sent behöver barnet inte ens avbryta aktiviteten och är de riktigt små funkar det ju inte att förklara i efterhand lika bra som på bar gärning.

                Vet inte hur ”riktigt små” du menar. Men givetvis kan man säga till även små barn, svårt att komma när barnet är 6 och börja säga nej.

                  Tänker en 1/2-åring, att det blir mer effektivt om man kommer in och tar kritorna när det pågår och förklara tydligt att man inte får rita, eftersom ettåringen inte fattar resonemanget att man vill ha det snyggt hemma och inte behöva tapetsera om den nya dyra tapeten. Alltså att 6-åringen kan fatta att man blir upprörd medan 1-åringen kanske bara är nöjd att den fått ha kul ett tag och inte kopplar varför den får kritik om föräldern ser förödelsen en timme efter att det redan hänt. Hen var ju ändå redan färdig så att säga.

                    Men att ta kritorna där och då är ju en konsekvens?

                    Och en ettåring skulle jag ändå inte låta sitta ensam i ett rum och rita, mest för att jag inte skulle lämna den ensam så länge öht. De kan ju äta upp kritorna och allt möjligt.

    Barnen städar varje kväll och plockar undan allt. Vi har plastbantat det mesta, i köket o bland barnens leksaker. Finns bra träleksaker på tex Lidl osv.

    Så roligt med inredning. Men oj vad priser för möbler etc ökat. Det kommer inte funka i längden. Många affärer som går i kk.

    Folk tycker jag inte klok som dammsuger varje dag men har många katter så vill ha rent och fint och att det ska lukta gott. Hur ofta städar ni? Barnrummet? Mm

      1 gång i månaden dammsugning.
      Plock av saker varje dag.
      Soppa golven 1 gång i veckan.
      Diska/diskmaskin 1-2 gånger per dag.
      Tvätta 1-2 gånger i veckan (beroende på om det är regnigt/snöigt/rusk väder/sjukdoms vecka. Så kan de behövas 2 men försöker boka tvättstugan 1 gång i veckan.)
      Slänga soppor 1 gång varje dag.

      Dammsuger + dammtorkar två gånger i veckan, varannan vecka svabbar jag golvet. Badrum och kök städar vi ordentligt en gång i veckan. Plockar undan allt varje dag. Inga djur men två barn och bor i stan (upplever att det blir dammigare här än när jag bott utanför stan..)

    När jag själv var barn fick jag en stor tvättback i 🧺. I den stoppades alla leksaker som låg spridda på golvet innan läggdags och så placerades en fin pläd ovanpå. Simsalabim! Borta..! Det klarade jag av själv som liten och ingen behövde trampa på legobitar m m. Enklaste fengshui-tricket. Göm allt stök.

    Så länge barnet inte protesterar så kan man väl ha det sådär. Men speciellt bild 3 är lite konstig. En stor lastbil i trä högt upp på hyllan då barnet måste flytta korgarna och använda pallen för att leka med den. Små kulor som är lämpligt för äldre barn men flera gamla par små skor. För att leka med?

      Alla har ju inte ett mansion med ett barnrum stort som en annans vardagsrum. Barn tar nog inte skada av att behöva flytta på något för att få plats att leka, eller lyfta ner något från en hylla först.

        Ok, jag hade bytt plats på den lilla trälastbilen med den stora men rent estetiskt hade det väl inte blivit lika bra.

          Är väl inredningsbilder bara? Precis som att man stylar inför en husförsäljning trots att man inte bor så före eller efter fotograferingen. Dessa bilder är ju inte snapshots från vardagen.

      Två av bilderna är från inredningsbutiken fint & fult på gotland. Kände igen det gula skåpet direkt för jag har drömt om det några gånger haha. Men ja även hyllan med lastbilen. Dvs inte att barnrum, butik 🙂

    Jag läste badrum och undrade var toaletten tog vägen 😂

    Här ser nog barnets rum ut ungefär så där hela tiden. Visst är det leksaker på golvet precis när han leker men varje gång vi lämnar rummet städar jag upp om det så bara är för att gå på toaletten. På samma sätt gör jag i resten av huset. Lämnar man saker framme efter användning blir det rörigt. Genom att plocka hela tiden blir det aldrig stökigt och jag behöver aldrig panikstäda. (Jag tillhör kategorin som städar efter gäster, inte före.)
    Gällande hur leksaker ser ut köper jag faktiskt bara sådant som jag tycker ser okej ut. Det måste inte vara bara trä men vi har inga blinkande, skrikiga eller fula leksaker.

    Fast det där är ju liksom inte tänkt att representera verkligheten, det är Elsa Billgren som förmedlar en fantasi. Hela hennes blogg (nästan) handlar ju om att fantisera om det perfekta livet.

    Snyggt! Hatar stökiga barnrum med skrikiga färger.

    Tänker också att det är inspiration, väldigt vacker sådan, tycker jag.

    Sedan är ju Elsas barn 8 år, så vill säkert tycka och tänka till själv.

    Mina barns rum är allt annat än retroinspirerade. Det har alltid varit tema leksaker överrallt i IKEA-lådor. Har levt lite med devisen att städa när man har barn är som att skotta snö medan det fortfarande snöar. Sen har jag såklart gjort det ändå men det är alltid grymt otacksamt att städa barns rum.

      Låter sunt 🙂

      Här städar vi alltid ihop i lådor på kvällen när det är färdiglekt för dagen. Tar inte jättelänge att kasta ner allt i lådor och ställa undan. Sen får givetvis ett större legobygge stå kvar om det ska fortsätta byggas på dagen efter osv.

    Försökt köpa träleksaker till barnen, av alla möjliga sorter, men det är roligt i två sekunder sen är de tillbaka med plastleksakerna i handen. Mycket roligare med saker som låter och blinkar såklart.

    Hos oss är det tyvärr konstant kaos med leksaker överallt. Försökt fixa med förvaring etc men det är svårt att få med ungarna på att städa undan varje kväll. Dels för att jag själv glömmer bort det under tiden de är vakna och dels är 5-åringen smått omöjlig. Sambon plockar sällan utan det är mest jag och jag orkar inte mer än jag gör.

    Nu är det ju inte verkligheten på dessa bilder, utan inspirationsbilder. Men jag har själv inga problem med ett ha ett snyggt och välstädat barnrum. Har korgar där vi slänger ner alla ”fula” leksaker varje kväll och så mycket grejer har vi inte heller att det blir världens kaos när grejerna är framme.

    Gillar Waldorfkänslan! Att barnen får skapa sitt eget rum. Utan rosa och blått med uniforms. Bara för det är ett barnrum behöver man ju inte inreda det fult och överstimulerande. Bättre barnet är med och skapar rummet utifrån innehåll än fasad med tapet och färgval.

    har hennes son ens ett rum? i förra lägenheten var det ett litet skrymsle a la harry potter under trappen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.