Värdelös reklam

Jag tycker alltid det är så märkligt med influencers som marknadsför och mer eller mindre går i god för företag, innan de ens använt sig av tjänsten.
Det är extra vanligt när det kommer till sponsrade plastikkirurgiska inlägg, men händer lite då och då som här, där det görs reklam för en flygande bilmekaniker.
Jag tänkte på det extra mycket när jag låg på SÖS förra sommaren. Jag hade fått inre blödningar av en operation jag gjorde, och tänk om jag hade gått i god för den kliniken på förhand, helt okritiskt.
De flesta sponsoperationer har ett kontrakt innehållande en munkavel, alltså att den sponsrade personen inte får tala negativt om kliniken, oavsett resultat, och hur förklarar man då en fem dagar låg vistelse på kirurgavdelningen med dränage på tre olika ställen?
Nu var ju inte min operation sponsrad, men fundera gärna ett extra varv på problematiken här ovan. Ofta har kanske ”rena” modeller inte heller textat alla produkter de gör reklam för, men oftast är det anonyma modeller som bara agerar rekvisita, till skillnad från influecners som inte bara visar upp men även går i god för många företag, enbart baserat på faktumet att man kommer få betalt.

I mina ögon är det här ett extremt dåligt och oproffsigt reklaminlägg, men så fick hon kanske inte mer än kostnaden som ersättning? 

Tack för tips!

21 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon skrev ju dock inte att hon går i god för dom eller att hon är nöjd med dom, än.
    Däremot måste det vara himla skönt att när bilen går sönder bara kunna ringa upp något företag och erbjuda en story med reklam, så kommer dom på direkten och gör’t gratis/en stor % off 😂

    Tänker direkt på aaaaaaaalla gravida som gör reklam för twistshake men aldrig använt en enda pryl

      Eller alla icke-gravida som också gör reklam för twistshake..

    Stora företag som vet hur man ska arbeta med influencers för att öka omsättningen har ofta en välfungerande kommunikationsavdelning, med brand managers/PR-ansvariga inkopplade. Jag vet inte hur carjoy arbetar men något säger mig att de inte lägger enorma pengar på just det.

    Jag tänker att jag är glad att jag är äldre. Plastikoperation kan bli vansinne. Ofta ser ser tjejerna bättre ut före än efter.

    Bra att du tar upp om vad dessa ingrepp kan förorsaka. Oftast är det kvinnor som vill förändra sitt utseende.

    Att förminska brösten är annat.

      Många förminskar brösten privat enbart av estetiska skäl. Hur är det annorlunda?

    Ilmrud slår nog rekordet. Gjorde reklam för vinteroveraller, tror det var KappAhl. Barnen står i hallen iklädda overaller med prislappar på och det var inte säsong. De recenserades ändå som om de skulle har varit använda en säsong om jag minns rätt.

      hon verkar jättesmart…

    Eller så ville hon skriva hur det gått och vilka de anlitat men kände att hon var tvungen att reklammärka inlägget för att inte göra fel. Står ju inget om betalt samarbete/betald marknadsföring etc utan bara reklam för xx.

    Gör hon inte helt rätt då Camilla?

      Varför skulle hon känna det behovet om de betalt för tjänsten som vanligt som vem som helst? Och betalt samarbete/betald marknadsföring är ju samma sak som reklam så vad menar du där?

        Det är ju inte alls samma sak. Jag har själv ett stort konto på Instagram och skriver ibland om märken/företag/tjänster för att bara berätta något som hänt i mitt liv eller i förebyggande syfte då jag anar att många kommer att skicka frågor på DM. Då har jag skyldighet att märka inlägget att det innehåller reklam för xx även om jag inte fått betalt för att nämna företaget. Så det är skillnad på ”betalt samarbete” och ”reklam”. Det ena är på uppdrag av en kund som jag fakturerar för marknadsföringen och det andra är för att identifiera att reklam för något/någon nämns i inlägget.

          Oj va dålig koll du verkar ha..

            Vad menar du? Dålig koll på vad?

              Du verkar inte kunna skilja på reklam och åsikter. Reklam, annons eller betalt samarbete är samma sak, du får betalt i pengar eller vara/tjänst. I övrigt är de dina åsikter alltså inte reklam/annons/betalt samarbete.

          Men har du betalt för varan eller tjänsten som en helt vanlig privatperson så är du ju fri att svara och visa vad du vill utan att skriva reklam? För då är det ju inte reklam. Har du däremot fått något gratis eller någon annan typ av förmån för att skriva om företaget på din plattform så måste det reklammärkas.

    Ställer mig dock frågande till hur det kan vara okej att uppbära sjukpenning från sitt ’riktiga’ jobb och samtidigt jobba med sociala medier. Hur kan det inte klassas som bidragsfusk?

      Jag vet inte vem du pratar om men du kan ju omöjligt veta om en influencer får sjukpenning, och om hen får det så vet du ju heller inte sjukskrivningsgraden. Det klassas inte som bidragsfusk om det inte är bidragsfusk.

      Jag förutsätter att du pratar om Patricia och då är det enkla svaret att hon inte får ersättning för den tid hon atbetar i företaget.

      Hon har en sgi som baseras på mer än heltid och är sjukskriven från sin anställning. Mao bara delar av den tid hennes sgi bygger på.

      Detta har varit uppe i diskussion på henneS instagram.

    Nu har Camilla fått idétorka…🫢
    Förstår inte problematiken alls i detta inlägg, hade hon inte skrivit reklam hade hon förmodligen blivit jagad för det. Bättre än såhär kan du hitta C!

    låter jättesmart detta……….

    Det är ju möjligt att vara sjukskriven utan att ansöka om någon ersättning för det. Tror till och med hon skrev det någon gång på sin Instagram. Men sen såklart så är det ju inget man kan eller ska veta något om. Om en person fuskar är det ju den som får stå för det. Så det går ju egentligen inte att uttala sig om. Men ja håller med om att det var lite märklig reklam. Hon har ju ingen aning innan om det är en bra tjänst eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.