Assistent sökes till den äldre generationen Wahlgren

Bildkälla: Niclas Wahlgren Instastory

Niclas Wahlgren har publicerat en annons i vilken han söker efter en assistent till sina åldrade föräldrar. 
Några timmar om dagen ska man hjälpa till med lite vad som behövs, från handling och matlagning till värme och omtanke i föräldrarnas hem på Norra Langnö.
Referenser krävs så har du dem och känner dig manad av annonsen så är det bara att söka.

Kanske blir det just du som får möjligheten att gå runt och pula lite bland Christina Schollins tusentals änglar mot betalning. Det finns helt klart värre jobb. 😊

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Några timmar varje dag. Är det måndag till fredag som räknas eller 7 dagar i veckan? Och lyxlyxlyx till den som har råd att jobba några timmar om dagen.

      ”Råd”. Det blir nog en student eller nån som inte har nåt val och måste ta vad den kan, kanske har flera jobb osv.

        Det är ju ett drömjobb för en student och säkert många andra som har annan sysselsättning? Vadan gnället?

          Varför skulle detta vara ett drömjobb för en student…?

        Kommer ju gå back om den tar ett sånt oseriöst erbjudande.

        Blir så jäkla trött på alla fjantar som ska utnyttja personer för att ”jobba några timmar”. Högt ställda krav som ger skräp tillbaka till den naiva individen som får ”tjänsten”.

        Gör det ordentligt och ha koll på era rättigheter och hoppa inte på sån här sk*t som bara ger strul!

        Hade personligen hellre tagit ett jobb inom offentlig sektor och blivit lite underbetald än att ta ett sånt här skräp där du sitter i skiten om något händer med dig eller den du ska ta hand om eller dina ägodelar. Orkar inte radda upp allt som gör service ”jobbet” farligt, men hoppa inte på sånt här, tjejer!!

        Han kan väl själv vara personlig sl*v till sina föräldrar och bränna ut sig själv och vara underbetald och i total osäkerhet.

        Det finns såna här tjänster inom privat- och offentlig sektor och de kan betala och göra det korrekt! J*vla sk*tbeteende!

        Gör sånt här korrekt och varken lägg ut eller hoppa på såna här dumheter.

        Usch, blir så irriterad!

      Så tråkigt det måste vara att försöka att hitta problem i allt? Tänker att det finns massa folk detta passar. Allt från egna företagare och vanliga anställda till pigga pensionär och studenter. Sen tänker jag att de säkert anställer mer än en person.

        Jag jobbar 94% för tillfället, jobbar natt och gör 16 nätter på 5 veckor så har en hel del ledig tid, håller på kolla över att eventuellt börja jobba extra, så en sån där grej hade varit nåt jag kunnat nappa på om det gick ordna runt mitt schema.
        Just nu funderar jag på börja i vak-grupp, men snart vår och sommar och då försvinner lusten till extra jobb, den är större under vintern

          Va fan lev lite istället!

            Var glad att någon vill jobba i dessa yrken. Det ska vi nog inte ta förgivet.

          Jag trodde inte vak-grupper fanns längre. Kan du berätta mera så vore jag glad.

            I kommunen jag jobbar finns vakgrupp, om det är samma som du tänker vet jag ej.
            Men om vi exempelvis inte får till att ordna vak själva på säbo där jag jobbar nyttjar vi dom, men försöker in i det längsta att använda egen personal som känner personen i fråga, man avlider bara en gång och då ska det helst ske med någon som vet hur du brukar vilja ha det tycker jag.

              Tack för svar, uppskattas!

                I en närliggande kommun har dom börjat med SNP som står för ständigt närvarande personal
                Vet ej hur det ser ut med palliativt vak där.
                Är Östersunds respektive Sundsvalls kommun det gäller

      Finns väl flera som jobbar timmar, har extrajobb osv? Och undrar du över exakta arbetstimmar kan du säkert kontakta via mailen och få svar. Så som man brukar om man undrar något över en tjänst innan man söker.

    Annars kan ju Niclas själv ta sig an det jobbet för att göra lite gott?

      Det skulle väl alla med gamla föräldrar kunna göra..?

        Borde alla göra. Tragiskt.

        Kan ju vara så att föräldrarna inte vill lägga det på sina barn?
        Utan vill bibehålla förälder-barn relation istället för förälder-vårdare relation/

          Förälder-barn-relation börjar ju med att den ena vårdar den andra. Sen har vi i Sverige fått inlärt att det är fult och fel att som äldre bli vårdad tillbaka av sina barn, men i större delen av världen är det normalt. Såklart gamla mamma ska bli duschad av främlingar! Annars kan ju min och hennes mamma-dotter-relation påverkas negativt!

            Är inte det upp till var och en vad de känner är rätt för dom?
            Om du och din mamma känner att dusch fungerar för er så är det bra, men om Agda och dottern Mia känner att vi vill inte göra det så är det ju bra för dom.

              Såklart, om Agda och Mia båda på riktigt vill att främlingar ska göra det, och inte bara tror att det är så det ska vara.

            Det är väl ändå skillnad på att vårda ett litet barn och en vuxen människa? När barnen blir äldre vill de ju inte heller bli duschade av sina föräldrar, det är bara den första tiden. Men visst, vill man att ens barn ska torka ens avföring och inte ha möjlighet att ha ett eget heltidsjobb så visst, inget som stoppar en.

              Jag har jobbat med att torka andras föräldrars avföring. Jag ser inte att det på något vis är värre att torka en släkting än en främling.
              Man säger ju inte samma sak om småbarns blöjbyten? Att man inte ska göra det på sina egna, utan överlåta det på betald personal?

                Men du ser det ju inte från släktingens håll. Denna kanske hellre vill ha en extern person som den inte har en relation till annars. Det är väl inte konstigt att förstå?

                Och jämförelsen med små barn, som inte är medvetna om sig själva?

                Om du jobbat med att torka avföring så hade väl märkt att det inte är så lätt för alla? Många tycker att det är superjobbigt att behöva hjälp, ber om ursäkt och skäms. För en del kanske det känns bättre att en släkting gör det, för andra lättare med en främling. Hemskt att jämföra med ett litet barn också, man kan jämföra med en 14-åring istället eller hur man själv skulle känna om man idag behövde torkas av sitt syskon, men eftersom det är personligt så spelar det ingen roll, alla känner olika och det behöver verkligen inte vara för att man skulle vara indoktrinerad i att familjen inte hjälper med intimhygien.

                  Min väns snart vuxna son har en cp-skada och behöver hjälp med allt. De har rätt till personlig assistent men tackar nej.
                  De vill inte ha utomstående i hemmet och sonen vill inte bli tvättad och matad av främlingar.

            Nej. Ett stort skäl till att vi har det som vi har i Sverige är för att kvinnor ska kunna arbeta istället för att ta hand om alla familjemedlemmar. I länder där ”man” tar hand om sina äldre är det allt som oftast kvinnor som gör det. Är du inte lite nyfiken hur deras privatekonomi ser ut? Deras pension?

            Så himla konstig myt att vi i Sverige har äldrevård pga att vi inte orkar med våra föräldrar och därmed är superdupermegataskiga.

              Märks att du inte själv har släkt utomlands. Mina äldre släktingar bor kvar hemma, och släkten turas om att hjälpa dem samt att en avlönad person är hos dem ca 9 h i veckan.
              Inte som att en stackars förslavad dotter eller svärdotter gör allt ensam.
              Men ingen i Sverige fattar detta för här ska man klara sig själv, jämt. Alla är deprimerade och utbrända men de KLARAR SIG SJÄLVA FAKTISKT!

            Man har kanske ett heltidsjobb, barn, barnbarn och ett eget liv som man vill hinna leva innan man själv blir för gammal.
            Det är dessutom inget jobb du kan ta ledigt ifrån om du väl börjar på.

        Många av oss gör det men vi har vanliga dagjobb också. Har NW ett jobb? Har övriga barn och barnbarn det?

      Han har väl lämnat/flytt landet?

        åh nej jag som tänkte boka honom för att komma igång med träningen

      Men han har ju ett eget jobb, ska han överge det för att vårda sina föräldrar? Det skulle jag aldrig vilja att mina barn uppoffrar sig till

        För mig hade det dock inte varit en uppoffring. jag hade med glädje gjort det. Alla ser det inte som en uppoffring eller last att hjälpa sin familj.

          Hur får man då pengar? Ens gamla föräldrar har ju kanske inte pension som täcker både deras och barnets kostnader?

          Ja jo, men rent praktiskt går det ju inte alltid. Man kanske har ett eget jobb att sköta och föräldrarna bor på annan ort? Det är ju ingen som betalar min hyra om jag tar hand om mina päron tre timmar varje dag men om jag arbetar har jag råd att anlita någon som gör det. Enkel matematik, eller hur?

          Det märks att du inte vet hur det är att sköta om gamla människor, kom igen när du har skött om en gammal människa med dödsångest, minnesproblem, som ringer dig många gånger/dag och vill ha hjälp med ditten och datten. Alla krämpor som dyker upp hela tiden och myndighetskontakt m.m.

            Ja kära du, eller så har jag det? Vi skötte om pappa i hemmet tills han dog.
            All ångest du beskriver brukar äldre få av ensamhet.

    Alltså förlåt, okunnig här, men är det inte sånt här man ber kommunen om? Eller i det minsta utbildade personer hos privata företag om? Är det normalt att ta in en random människa att ta hand om ens föräldrar? Som sagt inte kunnig….

      Har många släktingar där kommunen varit ansvarig och där standarden är katastrof. (Inte de som jobbars fel men de ansvariga för hemvården och boenden) Hade jag haft ekonomin hade jag absolut gjort som de gör nu!

      Inte säkert att de har rätt till hemtjänst, kan ju liksom finnas ett gap där man är åldrande och skulle få saker att funka mycket bättre med hjälp i hemmet, men inte såpass däran att man inte klarar av vardagssysslor själv än.

      Sen som ovan nämner, hemtjänst i de flesta kommuner är otroligt underbemannad, vilket gör att de som jobbar med det knappt hinner med alla personer de ska hinna under ett pass och det kan därav brista rejält med kvaliteten.

      Att anställa en eller två personer som man kan intervjua själv och dyl. och som får lära känna ens föräldrar är ju verkligen att föredra. De är ju inte random på så sätt liksom eftersom man går igenom en process för att anställa och blir ändå färre personer i brukarens hem jämfört med t.ex. kommunens hemtjänst. Om min mamma behövde hjälp i hemmet och jag inte kunde vara där själv som det behövs hade jag absolut helst anställt 1-2 personer som vi väljer ut och som mamma är bekväm med. Men det kostar ju också, så är nog ovanligt mer för att de flesta inte har råd med det.

      Har man råd är det ju bättre att anställa egen personal. Hemtjänsten skickar tjugo olika på en månad och vissa är bra, andra dåliga.

        Exakt detta. Jobbade en tid inom hemtjänst, och typ alla äldre frågade alltid vem som skulle komma nästa gång. Vissa bönade och bad om att få någon annan och till och med avbokade den dagens hjälp beroende på vem som var schemalagd att åka till dem. Pga underbemanning och långa körningar mellan kunderna blev det dessutom ofta att man inte hade tid att utföra det som kunden behövde hjälp med utan man fick fuska lite och göra det viktigaste. Sjukt sorgligt, klarade inte av att jobba kvar under de förhållandena, så förstår fullständigt de som anställer på egen hand istället.

      De genomför väl intervjuer och väljer såna som är lämpade. Vi har gjort samma med min mans gamla föräldrar som bor i hans hemland. Hans syster jobbar och kan inte hjälpa dem så mycket så vi stöttar upp med en kvinna som vi anställt som är hos dem måndag till fredag. Vi valde en person som några andra släktingar redan kände och som fick komma och prata med svärföräldrarna och svägerskan först.

      Finns både privat och kommunal vård. Eller så löser man det själv. Precis som att du är fri att anställa en nanny i stället för att ha barnen på förskola.

      Oj, om du tror att kommunen skickar utbildad personal så är du bra naiv. Skulle tusen gånger hellre anställa någon själv till min mamma.

        Håller med!

      Ber och ber, du får ansöka och det är inte säkert du blir beviljad.
      Wahlgrens skulle knappast få mkt hemtjänst dessvärre.
      Efter många år i kommunen hade jag lätt betalat någon för att sköta in pappa om det behovet uppstår i framtiden.
      Hemtjänst via kommunen kostar det med, men de går på knäna, hinner knappt det som de ska göra om kommer och går flera gånger per dag.

      Hade hellre sett att det var samma person som kom och stannade ett par timmar varje dag.

      Min pappa hade inte viljat ha något av sina barn som var där varje dag. privatliv.

        Förlåt men privatliv har man med sin familj. Det är ju verkligen inte att värna om privatlivet att ha olika outbildade främlingar i hemmet varje dag.
        Så himla skev inställning att man inte har ett privatliv om ens barn är hemma hos en varje dag. Vad är det för speciellt privatliv som barnet förstör?

          Så är det inte många äldre som tycker, eller de som har personliga assistenter.

          Det finns en hel del som inte vill visa sig nakna, eller be sina anhöriga torka dom i rumpan eller duscha dom.

        Vad baserar du det på? Har du koll på kriterierna för att få beviljad hemtjänst?

        Det blir larvigt att sitta och hävda saker som inte stämmer! Vad har ens ”Wahlgrens” som familj/släkt att göra i ett beslut om hemtjänst? Det är individbaserad utifrån personens reella behov. Ta bara C.S. hon uppfyller absolut kriterierna för att få beviljad hemtjänst, däremot skulle det nu när jag sitter och läser i lagen, krävas mer för att hon skulle få särskilt boende (där är det mer tvetydigt och måste göras en ordentlig utredning, som är större än den för att bevilja hemtjänst).

        Kan ni inte åtminstone se vad som gäller istället för att dra gissningar utifrån er känsla av vad som kan tänkas vara rimligt.

      De från kommunen är tyvärr random också. För att få hemtjänst krävs också utredning och ett behov.

    Jag hoppas det utgår milersättning för den där ”egna bilen”

      Varför skulle det inte göra det?

      Har noll koll på hur det är med kollektivtrafik ut till norra Lagnö, är kanske så att bil behövs för att ta sig till jobbet?

        De förväntar sig troligtvis att personen ska vara allt-i-allo som kan köra iväg och spontanhandla eller hämta upp besökare och så vidare och så vidare.

        Låter på annonsen som att det är någon som kommer få sluta i förtid pga. utmattning efter att ha blivit slutkörd ute hos de äldre som nuförtiden troligtvis kräver jäkligt mycket stöd i sin vardag.

        Minns att de hade någon utländsk städerska som kamerateamet i Wahlgrens värld alltid försökte undvika att filma när de var där. Man kan ju undra hur det ”avtalet” såg ut. Skulle inte förvåna mig om det var svartarbete.

      Det är ju bara att tacka nej annars. Tror inte de letar en slav precis.

      Är väl jättevanligt att det krävs bil för en del jobb utanför regelbunden kollektivtrafik. Sen kanske man använder deras bil när man väl gör ärenden det vet väl inte du?

      😂😂😂😂 sitter du och stör dig på vad som KAN vara fel får du fan inte ett lätt liv! Kämpa!

        Va

      De har väl gott om pengar hela klanen så betalningen ska nog inte vara ett problem.

      Får du betalt (milersättning) för att ta dig till och från jobbet i de fall det inte finns kollektivtrafik? Grattis 🙂

      Vi övriga dödliga får hoppas på att kunna göra reseavdrag men det är rätt så hårda regler där.

        Tack för att du nämnde det, måste komma ihåg att deklarera det i veckan 😊

    Hoppas det inte blir ngn pedant person som anställs. Glömmer aldrig när CB sa till CS: du har ganska mycket saker, kan du inte göra dig av med några😀

    Utmärkt! Fint att kunna göra för sina föräldrar. Har man råd så varför inte. Det skulle nog alla som kunde

    Antar att detta handlar om att vara nåbar 24/7?
    Vad tror ni?

      Varför tror du det? Ska man ha jour så antar jag att det framgår innan man skriver på för en anställning och då får den som söker jobbet ta ställning till det.

      Nej det tror jag inte, står ju några timmar per dag. Skulle man jobba 24/7 och vara jour hade det nog framgått.

        Tror inte heller det finns någon som förväntar sig att en och samma människa ska vara nåbar 24/7 varje dag. Men man hade ju säkert fått en väldigt b

      Varför skulle en hemhjälp vara nåbar 24/7?

        ”Hemhjälp”. När du går till arbetet är du där och arbetar och får lön eller du går dit och hjälper företaget lite för att du inte har något bättre för dig?

        Släpp det där uråldriga språket!

      Nej så risiga är de inte. De behöver lite hjälp med det praktiska på dagtid bara, som det står.

      Nej, det låter inte på annonsen som att det skulle vara en jourtjänst- tvärtom. Vad får du det ifrån.

    Både Hans och Christina är ju +85 bast och därmed säkerligen lite ålderskrämpor på köpet.
    De flesta i den åldern har ju hemtjänst några gånger per dag…

    Jag tycker det är fint ändå av Niclas att söka privat. Han har ju råd och de kommunala och privata hemtjänsten är ju fan katastrof idag med tidspress och 20 olika ansikten varje vecka typ och tyvärr många outbildade med mycket dålig svenska..
    Som äldre kan de vara ganska jobbigt.

      Står det att Niclas kommer att betala🤔

    Hahaa men snälla vad ni alla letar fel? Jag hade absolut kunnat tänka mig detta jobb bredvid studier t.ex. om jag bott i närheten. Och vilken lyx att kunna fixa detta för sina föräldrar. Det borde såklart vara en självklarhet att kommunen kunde ordna liknande men så ser det ju tyvärr inte ut.

      Eller hur, jag hade också kunnat jobba med det. Älskar att umgås med äldre personer, tyvärr är belastningen i hemtjänsten inget jag klarar av men en sån här grej hade jag älskat

    Jag hade hemtjänst ett halvår ungefär förra året efter en stor operation och så här tänker jag:

    * Även om samordnare säger att de försöker skicka samma personer så blir det ändå en hel del olika eftersom de jobbar helg ibland, kväll ibland och det ska passa i deras scheman.

    * Jag hade inte kommunikationsproblem med någon. En hel del invandrare, men alla kunde tillräckligt bra svenska för detta. Kan förstås vara svårare om man är antingen äldre och hör dåligt eller rasist och inte vill förstå.

    * Jag fick hjälp att duscha. Hade säkert kunnat få hjälp av min man eller mina föräldrar men jag tyckte att det var bättre med hemtjänst. Önskade att bara få kvinnor och det var nästan alltid samma. Jag hade tyckt att det var jobbigt att duscha med anhöriga. De hjälpte mig redan med så mycket och jag var redan så tacksam för allt.

    * Ibland ramlade jag och behövde larma om hjälp. Tror inte att det tog mer än en kvart för dem att komma hem till mig någon gång.

    * De flesta som kom hem till mig var kvinnor i åldern 20-40. På kvällen kom det män ibland.

    * Jag vet att de var stressade ibland men det märktes nästan aldrig på dem.

    * De hade specifika saker att hjälpa mig med, typ morgonhygien, dusch, hjälpa mig i säng för att sova middag. Det hade aldrig gått att få någon som var här i några timmar varje dag och hjälpte till med ditten och datten.

    * Hemtjänsten var toppen, men om jag hade haft råd skulle jag också göra som Wahlgrens och anställa någon för några timmar varje dag om det var till min gamla föräldrar.

      Ja jac hade Inge velat ha anhöriga att vårda mig. Tyckte det var jobbigt när jag var tvungen be min mamma byta plåster ”där nere” på mig men hade inget annat val. Var Inte jobbigt när personal på sjukhuset gjorde det innan hemfärd.

      Det finns fixartjänst i Stockholm Stad! De täcker en del av sakerna du nämnde. Den tjänsten har ju inte funnits i en hel evighet, men finns i förebyggande syfte för att förhindra fallolyckor och annat trist samt hjälper äldre med tekniska saker.

    Utan att veta något specifikt om Wahlgrens-föräldrarnas behov så finns det väl massor man kan tänka sig att en assistent kan bistå äldre människor med, om pengar finns. Hemtjänsten springer ju knappast ärenden, lagar mat, hjälper med fix i hemmet osv. Tycker detta låter fantastiskt för dem som har råd, det är väl som att ha hemhjälp eller hembiträde. Sen är det förstås otroligt tråkigt att inte alla har äldre har samma möjlighet till hjälp. Och alla som tjatar om att barnen ska göra detta: en rent praktisk aspekt av det hela är väl att barn ofta behöver sköta sina jobb dagtid och inte har möjlighet att lägga ett par timmar om dagen på att hjälpa sina föräldrar.

    Hur funkar det rent administrativt? Borde det inte finnas företag som förmedlar sådana tjänster? Ska Niklas vara arbetsgivare?

      Tror du att han kommer att följa LAS😉

        Folk är inte insatta i hur saker går till och tror på fullt allvar att man bara kan annonsera tjänster hej vilt och sen betala med Swish eller kontant.

        Id*oter!

      Undrar också hur det kommer fungera med själva anställningen, men det kanske finns förmedlingar för detta på samma sätt som med Nannys? Det finns det i England tex vet jag. Det behöver ju skattas, försäkringar, avtal osv.
      Jättebra tanke men osäker på hur det kan lösas i praktiken om det inte betalas svart. Tänker att hemtjänsten är bra av andra anledningar, man kan larma dygnet runt samt är en person sjuk kan de skicka en annan. Finns kanske fler fördelar också.

    Såg att Alexandra N och Hellmer lagt ut på stories att de är med i äldrekontakt. Så fint initiativ med fikagrupper runt i landet där äldre och unga träffas en gång i månaden och fikar

    Jag förstår inte att man som kändis vågar annonsera sånt här i sina personliga kanaler. Känns som risken är överhängande att man får nån knäppgök som bara söker för att komma nära familjen.

    Hellre en mer opersonlig annons i vanliga kanaler. Tänker jag.

      Eller så hoppas man på ett bra underlag bland alla knäppgökar just för att man är känd. Är nog dubbelt.

    Skulle vara kul om Niclas blev tillsammans med ”denna dära” assistenten sedan. Kom ihåg var ni läste det först🙂

    Nu har PW lagt upp samma inlägg och CS säger till Expressen att det är P som sköter det hela🙂

    De som inte har något gott att skriva om det här, kanske skulle låta bli.?😃🌸
    Syftet från Honom, är ju till synes att försöka trygga tillvaron för sina gamla föräldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.