The Swedish family släpper bok

Pressbild – The Book Affair förlag

Jag ville utgå från vår egen familj, vilka slags böcker vi älskar att läsa och läsa högt ur. Det var viktigt att det fanns humor och spänning, och självklart är Alma och Harry hjältarna! De är ju våra hjältar till vardags också, säger Joanna André i ett pressmeddelande från förlaget.

Mamman i den ”content farm” som är ”the Swedish family” – Joanna André – släpper en barnbok tillsammans med förlaget ”The Book Affair”.
Så här beskriver förlaget boken:

I Det spökar på äventyrsbadet bjuds familjen in till det nästan obegripligt lyxiga i att vara helt själva på badanläggningen med alla attraktionerna. Men konstiga saker händer och nu riskerar badhuset nedstängning … om inte någon kan gå till botten med de oförklarliga spratt som badgästerna utsätts för. Självklart vill Alma och Harry lösa mysteriet! // Förlagets beskrivning

Vad tycker ni om föräldrar som skriver in sina barn i böcker och historier? Det måste väl vara det minst integritetskränkande som en content farm-familj kan utsätta sina barn för?
Camilla Läckberg skapade ju böckerna om ”Super-Charlie” med sonen Charlie som huvudrollsinnehavare, och det finns säkert många fler som gjort liknande saker.
Är det problematiskt? Jag anser inte det idag, men har verkligen inte alla pusselbitar på om det kan påverka barnen negativt. Jag tar gärna emot input. 🙂



The Swedish Family består av pappa Axel, mamma Joanna, Alma, Harry och Laura. De senaste två åren har familjen bott i Portugal, men under 2024 är familjen hemma i Sverige där de både bygger hus och planerar bröllop.
De har 10–15 miljoner visningar per månad på sin Youtube-kanal.

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker det är präktigt och ofta är de böckerna själlösa, för det är perfekta söta barn som gör roliga och modiga saker och föräldrarna framstår som godhjärtade och lite klantiga men ändå superkärleksfulla.
    De borde trycka upp 20 exemplar och ge till mormor och morfar. Det är ju ändå dem som har mest glädje av en sådan bok.

    ”Våra hjältar”… 🥴🥴🙄🥱

      Åh du skrev allt jag tänkte skriva. Verkligen själlöst när det är deras egna barn böcker handlar om. Alltså kommer ni ihåg Arnold i Sydafrika 😂

      Jag alskar Alex Schulmans barnbok Bajsfesten, saaa rolig!

    …vilka är de ens?

      Det står i inlägget 🤦🏻‍♀️

      Kollade ngn gång för ngt år sedan, klarar fan inte av mamman alltså. Sjukt störig personlighet.

        Exakt! Barnen gillar det men får panik på hennes flamsighet 😅

        Mamman skrattar hela tiden. Heeeela tiden. Som ett tics. Riktigt irriterande.

    Gud vad jag hoppas att vi kan få en bokmarknad igen utan influenserböcker.
    Läckberg hade iaf en lyckad författarkarriär innan hon blev influenser också.

    Sedan ges de här böckerna bara ut för att barnen redan förekommer i deras content. Så det handlar ju om att kräma ut lite mer pengar i slutändan. Kan ju hoppas att de sätts in på ett sparkonto åt barnen 🙂

      skulle ingen köpa flunsböckerna så skulle de inte fortsätta ges ut. efterfrågan verkar stor.

      Skulle nog inte kalla Läckberg för influencer. Hon är framförallt författare men oxå manusskrivare, entreprenör osv.
      Hon har många följare, men nästintill inga samarbeten.

    Ingen är intresserad av några barn förutom deras föräldrar typ.

      Nja, finns hur massor av föräldrar och barn på både TikTok och youtube som folk följer främst pga barnen

      Njae, håller inte med.
      Jag är intresserad av mina vänners barn, barnens kompisar, släktingars barn etc.
      Gör liksom ingen skillnad på vuxna och barn. Vissa bryr jag mig mer om än andra.

        Menar inte att just du är intresserad av andras barn, men finns tusentals som följer konton där det främst är barnen man tittar pga.

          Låter sjukt.

        Eller förlåt, insåg att du inte var ts 😅

      Nu utgår du ju bara ifrån dig själv. Jag är barnfri och tycker mycket om att läsa om andras barn. Kan verkligen fatta att det ”säljer” och sedan är det förstås en diskussion om vad som är rätt att skriva och så vidare. Däremot gillar jag inte föräldrar i Swedish family. Tycker att barnen agerar i videor på liknande sätt som Ruby Frankes barn. Lite lustigt att Joanna utseendemässigt påminner lite om Ruby för övrigt.

      Inte alls sant i influenser-världen dock. Hela the swedish familys karriär bygger ju på barnen. Många influensers barn skulle kunna ha ett börs-värde, så mycket som de höjer värdet på sina föräldrars kanaler.

    Det är ju bara ännu ett sätt att kapitalisera på sina barn, klart att det är problematiskt.

    Swedish Family är ett jättebra exempel på hur föräldrar utnyttjar sina barn för att tjäna pengar på dom. Barn har inget utvecklat konsekvenstänk och kan själva inte bedöma de långsiktiga följderna av vad det innebär att bli exploaterade i sociala medier till miljonpublik.

    Joanna har ju själv skrivit om att Harry fått jättemycket näthat(!!!) men ändå väger det tyngre att behålla den här knäppa livsstilen där pengarna pumpar in tack vare barnen. Och Alma har i perioder inte velat vara med så mycket i kanalen. Det har ju till och med funnits klipp när hon gråtit och sen klipp till ”Alma är hos en kompis nu, hon ville inte vara med längre”. Otroligt oetiskt. Kan inte föräldrarna sätta ihop ett plus ett och fatta att barnen skulle må bättre båda i stunden och långsiktigt av att INTE vara youtubekändisar och INTE få sin vardag dokumenterad för likes. Det går inte att tolka deras beslut att behålla kanalen som något annat än att de materiella fördelarna de får väger tyngre än barnens välmående.

    Pengar är inte allt, liksom.

      Håller helt med i allt du säger! Mina barn brukar ibland kika på detta, och varje gång tänker jag att det är så fel mot barnen att exponera dem sådär, i alla möjliga sammanhang och situationer. När jag ser sånt vill jag göra helt tvärtom, och aldrig lägga ut en endaste bild på mina egna barn i mina sociala medier igen (och då är mina följare mina vänner och familj typ). Undrar hur framtiden ser ut för Alma, Harry och Laura, som inte vet om nåt annat än den här knäppa youtube-grejen…

        Sjukaste var klippet när Alma springer ett lopp och gör en total faceplant! O sen visas det igen i slowmotion. Fler än jag som har så mörk humor att jag skrattade halvt ihjäl mig åt det? 🫣

        Men låter man barnen m.fl titta på det så stöttar man ju till viss del det iom att det ger views som senare genererar i pengar för dom.

        Men varför låter du barnen titta på det?

        Mina barn får kolla på annat, man behöver inte låta ungarna mata sina sinnen med ren skit när det finns hut mkt annat att välja på.

          Det är inte som att de ser det dagligen precis, men ibland när man lämnar dem obevakade så dyker swedish family upp i Youtube. Du vet, rekommenderade videos. Så inget val så. Springer inte fram och stänger av fort som tusan heller, men borde kanske göra det 😅

      Du har 100% rätt!

      Hade ingen aning om barnet, men vad fan fortsätter man för då. Vidrigt!

      Följer inte dem men det låter ju hemskt. Sen kanske det är en balansgång, alltså att pengarna de drar in väger tyngre än integritetskränket och kanske barnen håller med, de kanske gillar sin livsstil och möjligheterna som kommer med den, ingens liv är ju perfekt.

      Tycker det är hemskt att se hur den yngsta flickan helt drillas in i allt. Sen hon kunde har hon uppmuntrats att vinka till kameran och vara med i alla filmer. Hon gör glatt det som föräldrarna ber om och blir såklart superglad när hon får beröm för att hon visat tittarna något eller gjort något framför kameran. Content content content hela tiden.

      Håller verkligen med. Hur kan de försvara detta för sig själva? Stackars barn. För mig är det en gåta att folk gör så här mot sina barn, barnen kan ju knappast ”ångra” sig och sin medverkan. Fruktansvärt.

    Amazing Amy

    Fattar inte intresset för en sån här familj?

    Den familjen verkar komma undan kritik. Varför?
    Det är nog så att pengarna överväger och att barnen ofta får höra hur priviligierade de är som får resa , uppleva massa saker samtidigt som de får umgås med sina föräldrar. Kan ju vara så att det kommer en rejäl backslash för barnen senare. Men alla får vi offra något för att vinna något annat. Livet.

      Komma undan kritik? Att kallas för ”Content farm” är inte direkt en komplimang.

        Menade generellt, alltså att man sällan hör kritik om dem.

          Aha, du menar så!

      Tror bara inte de är så spännande att följa för vuxna, därav figurerar de inte här. De riktar sig väl mot barn.

    Nej jag ser inget problem med det. Det är väl ändå påhittade historier.

    Hela den familjen är problematisk. Eller ja föräldrarna. Jag klarar inte av när min dotter kollar på det hysteriska. Under covid när alla uppmanades att inte gå på lekland, jump yard och det var mkt sjukdom och vab så valde jag och min familj att följa rekommendationen. Min dotter kollade en del på deras kanal. Men då fick dom vara GRATIS på exempelvis jump yard och lekland och uppmanade att andra kunde hyra för ett billigt pris som ca 6000. Man kunde ju gå ihop flera familjer.
    Dom visar en livsstil till barn som är deras målgrupp som är orimlig då dom får allt gratis. Dom köper inte mkt saker till sina barn men tjänar pengar på reklam i videos som uppmanar andra familjer att köpa. Det är vattenflaskor osv osv. Själva får deras barn inte kolla på skärm. Vilket är rimligt. Men när deras kanal riktar sig till barn blir det dubbelmoral. Dom uppmanar inte i sina videos att man inte ska kolla på dom. Och ja såklart har vi föräldrar ett ansvar att våra barn ska ha mindre skärmtid. Inte det jag klagar på utan dubbelmoralen. Mamman är hysterisk och galen. Om ett barn gråter tröstar hon inte utan fortsätter filma. Nej jag tycker hela deras kanal är problematisk. Boken i sig är inte problematisk men i sammanhanget är det problematiskt.

    De likställer ju alla sina videos med att de skulle ha filmat allt ändå för att få minnen. Har svårt för denna familj och deras exponering av barnen. Och deras overkliga levnadstil och den press som säkert andra föräldrar känner när deras barn ser att Alma och Harry fick minsann både det ena och det andra för sig själv. (Alla badhus och aktivitetshus de besöker alldeles själva för attt kunna spela in material)

      Fast vadå sätter press på andra föräldrar? Det är inte synd om er varken er eller barnen. Låt inte barnen titta på deras kanal och förklara för dem att Swedish family får göra diverse saker gratis i utbyte mot reklam och så vidare.

        Är väl uppenbarligen lättare sagt än gjort. Med tanke på hur stor (barn) publik de har på YT och Instagram. Är ju inte bara dessa föräldrar på YT som lever så heller tyvärr.

          Fast man kan fortfarande prata med barn om hur olika ekonomiskt folk har det. Barn fattar det. Däremot fattar de inte om de bara får titta på videor med exempelvis Swedish family och inte får förklarat för sig hur samarbeten går till, på barnens nivå förstås. Om ett barn exempelvis säger att den vill vara en youtuber kan man ju förklara vad det innebär och att man som förälder inte vill exponera sitt barn på det sättet. Man kan säga: Jag vill inte att du ska vara igenkänd överallt eller ha en kamera i ditt ansikte stup i kvarten. Jag tycker inte att det är snällt.

            Inte någonstans skrev jag att det sätter press på mig som förälder. Jag låter inte min dotter titta på deras kanal längre. Dels för att jag orkar inte lyssna och se den hysteriska galna mamman och för deras äckliga dubbelmoral och maniska beteende att tjäna pengar på deras egna och andras barn. Jag berättar för min dotter hur deras kanal går till.
            Finns mer sunda familjer att titta på som är mer genuina och utan manus.
            Nej fy. Deras barn kommer tala ut i tv soffor i vuxen ålder om deras psykiska ohälsa.
            Barnen är så exponerade så dom knappt kan röra sig i Sverige utan att fans kommer fram. Vilket familjen tydligt berättar i videos att dom upplever jobbigt. Men sluta med ert jobb om det är jobbigt ?
            Nej för pengarna och allt som är gratis är mer värt än barnen hälsa.
            Fler föräldrar borde förbjuda sina barn att titta på deras kanal!

    Barnen är våra hjältar till vardags….
    Ja det är ju dem ni lever på så det kan jag förstå 😆

    Den här boken ska vi definitivt låna på biblioteket, tack för tips! 🙂

    AVSKYR mammans sätt att prata och uttrycka sig. Fy faen the kryper i mig bara jag läser ”the swedish family”

    Znooooooosefest

    Kollade på nått klipp med min dotter (9 år) Vi var tvungna att kolla hur länge de filmat. Man undrar ju vad det gör med barnen (t.ex den som vuxit upp med att bli filmad från start) när allt ska delas. Blev förvånad att de gjort det så pass länge och att det finns de som kollar, eller låter sina barn kolla.
    Avsnittet vi såg var just när de var ensamma på Gustavsbergsbadet. Hade sökt på Youtube då vi skulle åka dit. Utmynnade i ett bra samtal med dottern i alla fall!

    Boken tror jag inte på pga anledningarna som skrevs i första inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.