Det är 2024, Isabella!

Bildkälla: Isabella Löwengrip Instastory

Fråga: Tankar kring tjejigt/killigt? Dina barn ser ut att vara stereotypa för könen och alltid varit.
Svar: Gillis blev fotbollskille för att alla killar i klassen spelade och Sally har alltid varit bra på gymnastik.
Jag är dock rätt konservativ när det gäller utseende. Jag hade inte velat att Gillis hade hål i örat och jag hade aldrig i hela mitt liv shoppat rosa kläder till honom. Däremot om han envisades om rosa hade jag väl fått ge med mig…

Ja, det är 2024 och vissa upprörs över Isabella Löwengrips snäva syn på att pojkar i blått ska spela fotboll och flickor i rosa ska hålla på med gymnastik.
Jag blir inte ett dugg förvånad, det är ju inte som at Isabella hållit tyst om vad hon tycker om föräldrar som inte klär sina bebisar i blå eller rosa färger så man ”ser vad det är”.
Ett av hennes uttalandet om just detta – från bloggen – hamnade till och med i tidningen:

Förra veckan stötte jag på två bekanta från länge sedan, båda drog sina nyfödda i vagnar och jag skulle precis säga ”gud så söt .. ehh  .. Är?”. Är det ett mindre barn så ser man inte kön på barnet och då underlättar det att ha något i färgväg att relatera till så att man kan önska grattis till killen eller tjejen. Här var hela regnbågen nertryckt i vagnen och jag hade ingen chans. // Isabella Löwengrip 2013

Vad ger vi det här senaste utspelet? 
Tre excelark av fem möjliga, eller kommer den här utvecklas till en fyra av fem excelark?

Jag tänker också så här.
Om det ”värsta” hennes son kan göra är att bära rosa kläder och ha hål i örat , så bör hon tacka sin lyckliga stjärna. Andra föräldrar har betydligt tyngre saker på sina föräldrabord än färg och örhängen.

Tack för tips! 

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är väl tillbaka till att vilja provocera igen. Tröttsamt.

      Fast det där är jag rätt säker på är hennes egna åsikter. Rätt tråkigt, försökt lära mina att det inte finns kill och tjejfärger. Blev lite glatt förvånad när sonen valde rosa inslagspapper till ett killkalas. Som det borde kunna vara, inga bekymmer.

      Ja, man ser ett mönster. Hon vill provocera och samtidigt anar jag att hon är så världsfrånvänd som hon faktiskt visar.
      Det är svårt när hon varit en karaktär o hela sitt liv att veta vem hon är. Frågan är om hon ens vet detta själv?

        14:20
        Där har du absolut en poäng.

      Tröttsamt? Ja håller med.

      Men varför är det provocerande? Kanske är hon bara ärlig om vad hon tycker när hon besvarar en fråga och det är väl bra? Ingenstans säger IL ”att det värsta hennes son kan göra är att bära rosa kläder och ha hål i örat” utan det är denna bloggs skribent som skriver det så det är ju vinklat här. Och det hon sagt 2013 har hon ju en poäng i, så är det ju och sedan skriver hon ju att Gillis ville spela fotboll som kompisarna och att Sally var duktig på gymnastik och hon skulle ju låta pojken bära rosa om han vill det.

        Försök till försvarsadvokat? Eller försvara en ”idol”? Varför?

          Försök till att förminska? Varför?

            Förminska? Det är din tolkning 😂

        Just det.. määäärkligt att sonen valde fotboll o dottern alltid varit duktig på gymnastik, inget om att dottern VALDE gymnastik.. samt inställningen till hål i örat i allmänhet men klädfärgen i synnerhet..

          Fast väääldigt många småpojkar vill spela fotboll, och även Sally gick väl på fotboll tidigare och skulle på ett fotbollsläger om jag inte minns helt fel vad jag läst i hennes blogg. Inte heller särskilt vanligt att små killar tar hål i örat som att små flickor gör det väl? Tror du att IL valt åt Sally eller tvingat dottern gå på gymnastik? Njae, märkligt tolkat av dig. Din ton…

    Hon provocerar bl a genom att ge sonen ett Playstation som present bara sådär. Bortskämda barn😀

      Är väl många barn som har tv-spel ☺️ roligt ju 👏🏻 hade jag också gett mina barn om jag hade råd eller mig själv också för den delen 😅

        Ja, men han fick en nyare modell. Min son hade också men han fick det i julklapp.

          Vad spelar det för roll? förstår inte riktigt varför du blandar in dig och din son 🙃 du är väl ingen mall för vad och när man får köpa något till sina barn.

      Varför blir du provocerad av det?

        Ett playstation 5 kostar över 6000kr. När jag var barn fick jag bara ett nintendo wii.

          Jaha? självklart är det väl föräldrarnas ekonomi som styr, finns barn som inte fått något tv-spel överhuvdtaget .

          Nintendo wii kom ut 2006, och kostade då 2800. Räknat på inflationen motsvarar det ca 4000 kronor idag. Så det är inte bara ”bara” 🙂

            Det är inte rättvist att ett annat barn fått något dyrare. Och då fick jag bara 36 presenter.

              Hahaha

                Så jag tvingade föräldrarna att köpa 2 till. För året innan fick jag ju 37 presenter.

          Åh nej, fick du bara ett Nintendo Wii? Din stackare! Styrkekram och handhjärta! 🫶

      Fick också playstation som barn, för jag och min bror önskade oss det. Inget provocerande med det så tror inte Isabella menar det heller. Hade jag haft lika bra ekonomi som henne hade jag nog absolut också gjort det till mitt barn om det var något de ville ha.

      Hahaha vafan? Mina barn fick varsitt Nintendo Switch i julklapp. Det är väl inte märkligt om man har råd, och det har Isabella definitivt.

        Julklapp är en sak. En liten torsdagspresent för 6000 kr en annan..

      Men nästan alla familjer har väl tv spel ?

    Är med i en fd gravidgrupp där några föräldrar diskuterade att deras döttrar ville ha rosa klänning trots att de minsann uppfostrat dem könsneutralt!!. Är ju jättebra om barnen får välja själva tycker jag men de blir ju påverkade av folk utanför familjen också och normerna i samhället.

      Det blir ju konstigt om tjejer inte får ha rosa. Ingen färg ska vara förbjuden för något kön.

        Ja jag förstår inte hur man kan bli upprörd liksom. Har man gett barnet möjlighet att välja så är det väl helt enkelt så att de gillar rosa då

      Jag har alltid tänkt att i att uppfostra barnen könsneutralt också ingår i att få välja själv. Om nu allt är okej och barnens vilja ska respekteras, varför får då inte tjejer välja det tjejiga om de vill?

      Haha. Snacka om att inte förstå att man tagit diskussionen så långt att man ju ett tvärtom-misstag. Om meningen var att inte barnen ska bära könstereotypa färger och de istället pushar så hårt för könsneutralitet att de slår bakut så blir det ju lika fel det. Den här debatten har bara gått någon mil för långt….. Måste vi pracka på barn en åsikt över huvud taget?

    Jag har sett bilder på Isabella iförd både blå och svarta kläder, det tycker jag är lite väl maskulint på en kvinna.

      Ja eller hur 🤣😂

    Räknas det här ens som ett utspel? Hon skriver ju trots allt att hon hade gett med sig om Gillis vill gå omkring i rosa kläder.

    Sedan är det väl bara att titta på samhället i stort. Hur många pojkar spelar fotboll jämfört med flickor? Hur många pojkar dansar balett? I mitt område finns fyra pojklag för pojkar födda -16. Det finns ett flicklag, som aldrig får ihop tillräckligt många spelare för att kunna spela matcher.

    Det hon skriver är varken utspel, upprörande eller excelark. Hon speglar ju samhället ganska exakt.

      Gör hon tycker du?

        Speglar samhället?! Då blir jag lite beklämd.

    Hade aldrig heller satt på min son rosa eller klänning. Men när han blir tillräckligt stor att ha en egen vilja, så får man väl ge med sig.

      Jag förstår att man inte vill klä sin son i klänning, jag känner lite så själv. Skulle en framtida son uttrycka att han vill ha en klänning, så absolut – då får han en. Men kommer nog inte aktivt välja det själv för att klänning är ett så specifikt köns-kodat plagg.

      Rosa som färg fattar jag dock inte? Finns ju massvis med fina kläder i rosa som inte direkt är ”tjejiga” (med spets, volanger, rosetter och dyl.) utan bara liksom en fin rosa t-shirt. Upplever inte att rosa som färg är lika hårt köns-kodat längre? Beror ju snarare på hur plagget är utformat i övrigt än färgen. Liksom en grå tröja kan upplevas extremt ”tjejig” för att den har spetskanter, volanger och rosett på. En rosa t-shirt kan ha blåa stora prickar på, eller en grön dinosaurie och det är varken tjejigt eller pojkigt.

      Jag har en dotter på 6 månader. Får jag en son som nästa barn, så kommer han garanterat få bära hennes bebiskläder, även de som är rosa.

        Även om det är en klänning?

          Jag hade inte låtit en klänning gå i arv, lika lite som jag hade låtit grabbens kalsonger gå i arv till lillasyster.

            Min 6-åriga dotter älskar att ha kalsonger, för att hon tycker de är sköna och för att de finns med enligt henne ”coola” motiv

          Vem klär bebisar i klänning? Genuin fråga….

            Många?

            Jättemånga ju.

          Joanna
          Lite löjlig fråga. Handlar om små bebiskläder!

      Min äldsta son vill ha rosa/glittrig väska. Han älskar Skye i Paw patrol. Han säger att rosa och lila är hans favoritfärger. Han väljer alla dagar en rosa tröja framför en grön med dinosaurier.

      Har aldrig någonsin köpt rosa till honom om han inte själv bett om det eftersom jag själv inte gillar färgen. Gör det såklart nu med glädje då det är något han trivs med. Kan förstå att ”tjej-avdelningen” ser mer lockande ut rent färgmässigt för ett barn.
      Han frågar om det är ”en tjejtröja”. Förklarar att tjejer oftare kanske har på sig en sån tröja men att killar såklart också får ha det. Att en färg inte är kopplat till ett kön.
      Tror det är en fas han går igenom. Och skulle det visa sig att han alltid älskar rosa och lila kvittar ju det.
      Han älskar också bilar, att bygga med lego och leka med pärlplattor.
      Vem bryr sig? Klart man ska låta ett barn få välja sin stil sen när de är stora nog och kan uttrycka sin vilja?
      Min andra son älskar typiskt ”killiga” kläder och tryck.
      Har svårt att förstå varför man skulle vägra ett barn en speciell färg.

      Min son hade klänning i typ 1,5 år, varje dag i förskolan. Det var hans bästa plagg. Vi har en dotter som är 20 månader äldre än honom. Det är svårt att förklara för en 3 åring att de inte får ha klänning, tyckte vi. Och lät honom. Och det retade skitmånga!! Folk har så satans mycket åsikter om kläder alltså.

    Så får man väl ge med sig… om det blev så. Tycker väl att det borde vara självklart

    Det där är ju en av hennes gamla grejer som hon körde stenhårt med för att få uppmärksamhet back in the day. Så tröttsamt.

      Fast man kan ju ha en åsikt bara för att man har den, och kan ju uttrycka den bara för att man vill. Dessutom är det inte jätte radikalt att inte vilja klä sina barn i rosa, även om man hade tillåtit det om dem ville. . Tror rätt många känner så.

        Det är ju jättekonstigt att ”köna” färger till den grad att det anses vara konstigt eller fel att pojkar har rosa. Det är en färg för guds skull. En färg som förr i tiden ansågs vara maskulin. Det om något visar att hur vi uppfattar färger enbart handlar om normer.

        Nej hon tycker säkert så – men hon vet ju förstås också att folk går igång på det. När hon höll på som värst handlade ju typ vartannat inlägg om det där, och folk gick bananas i kommentarsfältet varje gång.

    Haha, jag har en tonårskille och (baby) rosa är grejen i hans åldersgrupp. Gäller oavsett om man gillar streetwear eller mer preppy mode. Bor på betydligt mer könssterotypa breddgrader än Sverige, men misstänker att rosa är, eller åtminstone har varit, inne bland killar i Svedala också?

      Min då tonårsgrabb hade också rosa (skjorta) för ca 15 år sedan.

      Det var inne för minst 10 år sen

        Min son gick på förskola för 10-15 år sedan och han hade flera rosa t-shirts. Blev enkelt när förskolan införde en rosa dag för alla barn. Idag gillar han färg på både t-shirts, strumpor och sneakers, men i övrigt ska det vara svart. Som mamma gillar jag hans stil och det gör hans flickvän också.

          Så bra att du och flickvännen gillar hans stil 😄

      Inget fel med rosa. Men inte många tonårskillar. Som vill ha rosa klänning. Men kanske tröja eller byxor. Dom får bestämma själv.
      Själv blev jag tvingad av min mamma att ha pojkfrisyr hela uppväxten. Frisören sa jag kan inte göra detta hon vill ju inte och gråter. Hon tyckte det var barnmisshandel. Det var hemskt för mej och såklart det spelar roll att jag nu i alla år har långt hår.

        Usch vad elakt. Kommer ihåg när mamma jämt klippte luggen själv på mig när jag var liten. Och så blev det snett och ojämnt så hon klippte lite till, och lite till. Den blev jättekort och storasyrran asgarvade😡

    Öppet sinne är även alltid bra. Hon har stil, men alla behöver ju inte eftersträva det.

    Hon har sin egen stil skulle det stå.

    I Isabellas senaste inlägg är hon klädd i ljusblått, och bebisen som hon ska bli fadder till är klädd i beige…

    Haha! Nice try Bella.

      Det är ju inte ens ett försök. Noll upprörande för de absolut allra flesta.

    Jag tänker snarare HUR kan man bli upprörd över en den åsikten. Vem bryr sig om grannen klär sina barn i rosa eller grönt. Så länge det inte skadar någon så låt människor klä sina barn hur de vill.

    Kom inte heller och säg att de som har motsatt åsikt inte påverkar sina barn, har mött så många föräldrar av båda sorterna genom åren som förskollärare och alla människor påverkar sina barn genom vad de lyfter fram och ger uppmärksamhet till. Barn i unga åldrar vill oftast få sin omvärlds bekräftelse.

    Något jag har svårt för är vuxna män har nagellack, som Bingo och Pärleros.

      Varför?

      Tom Sandoval 👌

        Ick!

        Han kan man ju ha svårt för pga andra anledningar 😂😂

      Så sexigt! Inte just de personerna men annars. Gärna svart eller mörkblått, mm..

        Tycker du på riktigt att det är sexigt?

          Ja, varför skulle jag annars skriva det? Inte särskilt ovanligt att uppskatta det.

      Håller helt med, inget nagellack på killar!
      Det är inte fint och undrar varför männen tar på sig nagellack

        Varför tar tjejer på sig det?

    Bläää det är folk som skriver till henne sådär som gör allt så jäkla stort och viftar med röda flagg. Lägg energi på annat än i vilka färger barn går runt i..

    Alltid så pinsamt i hennes IG reels när hon skojar om var ’killar gör’ vs ’tjejer gör’ med Paul, som också är konservativ kanske pg av gammal, och så säger han något sjukt tråkigt ’ja man är väl man’ och Isabella fnittrar. Det är typ 90% av deras reels.

      Varför fortsätter du kolla när du uppenbarligen inte gillar innehållet? Är väl snarare du som är pinsam frivilligt kollar och sen gnäller om det 😄

        Ibland kollar man saker för att de är just pinsamma. Som PH t ex😉

        Jag gillar att lida tror jag

          Då får du skylla dig själv 😊

          Erica
          Tror jag förstår. Ibland är det kittlande roligt att bli irriterad, road och lite beklämd också.

      Det känns som att det betyder mycket för henne vad Paul tycker ang utseende osv. Lite sorgligt faktiskt.

    När min ena son vann ett gosedjur på lotteri valde han en skrikrosa kanin. Den hade han jämt med sig. Inget jag reflektera på att det var en ’tjejfärg’. Han älskade sin kanin. Det var ändå 30 år sedan

      Och ändå satte det sånt avtryck i ditt minne att det lyfts fram så här 30 år senare …

        Ja säkert ett fint kärleksfullt minne 💓

        Är väl inte så konstigt att minnas ett gosedjur som ens barn alltid hade med sig?

    Försöker att hålla det neutralt så gott det går men så svårt det blir ju mer självständiga ungarna blir. Och då är vi fortfarande bara på förskolenivå. Tjejen, 5 år, vill bara ha glitter, rosa, enhörningar. Grabben, 2 år, springer runt och vrålar monster, brummar som en bil, älskar alla fordon och dinosaurier.

    Har fullkomligt misslyckats med att köra icke-stereotypt.

    Grabben kan tänka sig att snurra runt i syrrans klänningar, men syrran vägrar allt som inte är typiskt tjejigt.

      Tycker inte det är ngt fel med det. Pappa hade mig och syrran, jag gillade inte att leka med dockor, lekte med pojkar och bilar. Kom ihåg när jag fick en stor brandbil i födelsepresent, så glad jag blev🙂

      Din son är bara 2. De flesta börjar experimentera lite runt 3,4 år. Många fyraåringar vill välja sina kläder själva.

    Om någon ”gammal bekant” kommer med ett litet barn i en barnvagn så kan man väl bara säga grattis eller något liknande utan att veta barnets kön? Jag förstår inte Isabellas kommentar. Tjej, kille, rosa, blått. Vem bryr sig? Inte jag i alla fall. En ny liten familjemedlem 💖

      ☝Menar hennes gamla inlägg, inte kommentar.

    Just rosa är poppis bland gubbarna på Lidingö, men de nyrika kanske inte fattat det.

      Varför skulle man bry sig om vad som är Pippis bland gubbarna? Oavsett nyrik eller fattig osv 🤪

        Nä, jag skulle aldrig bry mig om det pippades bland gubbarna😀

        Bella verkar vara mycket intresserad av att smälta in och bli betraktad som en äkta liiidiiingöbo (trots att hon bara bott där några år).

    Då mina barn var små användes det som ficks i present av släktingar och kläder ärvda av kusiner. Lite alla möjliga färger. Ganska tidigt (ca fem års ålder kanske) började jag ta med dem på klädinköp, främst för att jag tyckte det var svårt att bestämma storlek ensam. Har aldrig lagt mig i vilka färger de valt, förutom att jag inte velat köpa jätteljusa ytterkläder,
    eftersom de blir smutsiga så snabbt. Storebror hade en svart period i lågstadiet, nu har det övergått i beige. Lillasyster, 13 år, har kört på blått och grönt sedan hon var två år.

    Känns alltid som något väldigt lyxigt problem att ens kunna lägga sånt engagemang på barnens könsneutrala och icke-normativa kläder. Oftast småpojkar som verkar få gå loss helt i klädaffärerna och välja glitter. Som att det är så himla viktigt att få uttrycka sig redan som 3-åring, kosta vad det kosta vill. Mammorna verkar så stolta över vad barnen valt och klart att barnen fattar att detta är viktigt för mamma. Istället för att göra en så stor grej av det kan man ju välja slitstarkt och mer neutralt och när barnen börjar komma med egna åsikter behöver man ju inte köra det mest extrema, tror inte sånt här är så superduperviktigt för de flesta barn ändå (och borde ärligt talat inte vara) men att de kan känna igen sig i vad de andra barnen har utan att det går överstyr, tog aldrig med mina småbarn till klädaffären eller pratade överdrivet mycket om vad de ville ha på sig. Idag är de könsstereotypa, ser inget problem med det.

    Hon vet väl att vissa saker provocerar och andra inte. Varumärken föds så. Hoppas hon lyssnar på sina barn. Detta vill jag inte att alls tas som mamma kritik. Sånt hatar jag. Jag är säker på att hon är en bra mamma.

    Ser inget som helst fel med vad hon säger och tycker, däremot alla som inte tycker att hon har ”rätt” åsikt är så jävla skitnödiga.

    Ja, det ör 2024. Och ständiga gängskjutningar och mord och kriminaliteten och laglösheten peakar på alla plan. Och efter årmiljoner av kart definierade könstillhörighet har vi på bara få år plötsligt fattat grejen, NU vet vi exakt hur det ska vara och allt som var innan var reaktionärt trams – det är NU vi äntligen begripit det och plötsligt, utan att vi riktigt märkt hur det gått till, är redo att sudda ut skillnaderna mellan könen, ja rentav låta människorna VÄLJA kön och frågan om könstillhörighet har t o m paradoxalt nog blivit en icke-fråga för vem vill bara så politiskt inkorrekt att man överhuvudtaget definierar någon utifrån KÖN?

    Ja, det är 2024. Men bättre än innan?

    Men beiga barnkläder då. Urk

    Jag är självstående mamma till en 13-åring och han vill vara extremt manlig med dyra parfymer, Gant och Levis-jeans och hårprodukter från en riktig barberare. Enligt mig så får han välja vilken väg han vill. Kan blir lite störd över att föräldrar till killar i rosa klänningar tycker att våra barn är killiga killar. Om man ska få vara rosa så kan man väl också få vara blå (inte för att någon kille har blått längre, men svart gärna eller rött här hemma) Och ja, jag har en begränsad ekonomi men han får ta sina egna sparpengar och jag skjuter in 50%.

    Personligen tycker jag att det är töntigare när föräldrar kämpar stenhårt för att göra sina barn könlösa. Typ alla kläder är i gult, grönt och beige och inte ett plagg i garderoben i en ”könstypisk” färg. Därefter kommer dov-pastell mammorna som ger sina barn rum i vitt, beige, grått och kanske dovblå/rosa. Barn ska ha mycket färg och form och kul!
    Jag hade aldrig hindrat mina barn en färg, men jag hade inte heller valt färgneutralt av någon slags princip.

    Min undrar är varför hon skriver så detaljerat om sina barn? Hennes barn blir ju äldre och vill kanske snart inte bli omnämda. Plus att pappan till barnen har kanske andra åsikter om detta.
    Jag tycker det är stor skämskudde på alla detaljer hon skriver om.
    Jag tycker även att Isabella är tillbaka i de gamla livet( resor, lyx och annat smygskryt hela tiden)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.