Färganalys?

Om ni följer mig på Instagram så vet ni att jag gjorde en färganalys (som alla pratar om just nu!) och påbörjade min transformation utifrån just min färganalys. Jag är en true/soft autumn och passar alltså bäst i jordnära färger samt guld eller rosé-metallics. Det som är så kul med färganalysen var att den egentligen bara bekräftade det jag redan känt kring min stil, men inte riktigt kunnat sätta fingret på. Som att jag bleknar varje gång jag är osminkad och har på mig svart. // Michaela Forni

Michaela Forni har varit på färganalys och har påbörjat en garderobsförändring utefter resultat på den.
Tror ni på sånt här eller är det bara ytterligare en sak man kan matcha efter den hittepå-personlighetsfärg man är om man ska tro Thomas Erikssons bok ”Omgiven av idioter”.
Jag har aldrig funderat så mycket på sånt här utan väljer ofta det jag tycker än snyggt. Kanske är jag en skönhet som klär i allt? Så kanske det är?

Tittar man på den sista bilden på Michaela i det här inlägget så är hon PANGSNYGG, så någonting rätt gör hon uppenbarligen. 😍

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Färganalys? Hej 1998! Kul att du är tillbaka!

      Var det inte 1985?

        Kan vi mötas halvvägs?

          Haha absolut. Men jag googlade och nån påstår det började med Bauhaus på 1920- talet 🙂

            Bauhaus? Måste goggla.

        Jag gjorde färganalys 1989.

        Stämmer mer, jag är född 63 och gjorde det när jag var runt 22

      Min mamma gjorde detta på 80-talet. Kul att yngre generationer tror att detta är något nytt 🙂

    Vill så gärna gå på färganalys. Jag fattar inte ens varma vs kalla undertoner. Att ens välja foundation bland undertoner och femtioelva nyanser verkar vara helt omöjligt i min värld. Var börjar man ens?!?

      Finns guider i hur chat GPT kan göra en färganalys. Helt gratis också.

      Ja men skoja inte! Jag har kall underton, är alltså mer åt ”rosa” hållet än gul eller oliv. Tycker det är omöjligt att hitta en 100% foundation för alla är lite för gula för mig.. spelar ingen roll att jag köper kall ton, är ändå för gult 😅

        Jag tycker tvärtom, tycker alla känns för rosa i tonen på mig!

          Då kanske du har en mer neutral ton.

        Håller med!

        Blir fan gul i ALLT! I alla fall på vintern när jag är blek. Tror att jag kanske har hittat en nu som funkar…

          Vilken???? Mvh 🐷

              Tack! Ska genast testa! 🌸Passar på att fråga om hur den är i täckning, finish och konsistens?

        Du kanske köper för mörk? Dvs att det inte är undertonen som är problemet utan att den inte är tillräckligt ljus. Tycker jag ofta ser kvinnor som har alldeles för mörk foundation för sin hudton, i synnerhet på vintern.

      Gå in på Sephora eller Kicks och be proffsen göra det åt dig.

      Jag saknar den gamla goda tiden när det bara fanns typ tre färger. Fattar att det inte var ok för mörkhyade, men för mig var det perfekt.

        Om man med ”proffs” menar 22-åringar som får provision på att sälja vissa märken.

        Ha, är likadan. Så djkla jobbigt med alla val alltså, egentligen när det gäller det mesta, för min del. Alla färger,märken,modeller, mobiltelefoner etc. När jag äntligen bestämt mig och köper något, som jag då sen gladeligen kör på (lätt & okomplicerat val liksom), ja då kan man ge sig på att den färgen utgått för nya varianter man måste välja bland..

    Det handlar ju om vilka färger du passar i utifrån vilka färger du har naturligt (hudton/ögonfärg/hår). Färglära kort och gott, så inget hitte på.

      Men vem avgör det där egentligen?

        Handlar i grunden om varma och kalla nyanser, kontraster och dylikt. Typ som att toner går i moll och dur och olika frekvenser, smaker kan vara salta, söta, sura, beska, olika starka, dvs, det är absolut baserat på fakta men vad man sedan föredrar och vilka kombinationer man trivs bäst med är förstås till syvende och sist subjektivt. Man får också ta höjd för att människor kan uppleva färger, toner och smaker olika, men vanligtvis brukar folk ändå vara hyfsat överens om vad som är exempelvis surt respektive salt, osv.

        Det är inget någon har hittat på. Även konstnärer arbetar mycket med färglära, handlar om hur färger kompletterar varandra osv. Sen kan du givetvis ha vilka färger du vill på dig, det är inte något krav 😊

          Men självklart är det ”någon” som har hittat på det, det är ju inte solida fakta i klass med att jorden är rund. Färglära är i högsta grad en mänsklig konstruktion efter hur människor uppfattar färger.

            Det är solida fakta som någon satt ord på och konstruerat ett användbart koncept/system kring. Precis som det metriska systemet, tid, celcius, smaker, tonartslära, osv. Det är något universellt accepterat och applicerbart oberoende av språk, kultur, etnicitet, breddgrad, väder och vind. För en oinsatt kan denna typ av kunskap kanske te sig relativt oviktig, och absolut, det har oftast ingen jättestor betydelse huruvida du valt att köpa en ceriseröd, klarröd, tegelröd eller vinröd vårjacka, men läran används i långt fler än skönhethöjande syften. Det finns exempelvis goda anledningar till att bygg- och vägarbetare ofta bär neonfärger så som oranget, gul, osv. Att vägskyltar har vissa särskilda färger, detsamma vad gäller färger på utryckningsfordon, livbojar, osv, samt att man utför tester kring vilken färg på badkläder som syns bäst på botten av pooler, osv, med mera. Färglära kan vara helt avgörande även ur ett överlevnadsperspektiv.

              Och yes, har noterat och ber ödmjukast om ursäkt för mina skrivfel i texten. Vi får se om jag lärt mig något till nästa gång.

              Inte bara oberoende av språk utan i många fall också oberoende av art. Kolla på giftiga växter tex.

              Nu läste du mig som fan läser bibeln. Motsätter mig inget av det du skriver.

                Nej, men du lät verkligen som att du inte fattade allt detta, så det var nog ditt sätt att uttrycka dig som blev lite fel. Jag uppfattade dig nämligen likadant.

              Nu är det inte sån ”färglära” verkar mena. Jag själv har haft problem på färgaffären när jag ville köpa en grön väggfärg och ville ha en färg som var mer varm/gul. Men det kunde personalen inte säga för det berodde på betraktaren, vilket ljus det är osv.
              Samma sak är det med färganalys, har sett många på instagram som säger att en viss kändis är en viss typ och så säger en annan att kändisen är en annan typ. Det är i högsta grad subjektivt.

    Jag gick på färganalys i mitten/slutet på 1990-talet. Jag är sommar (été).

      Och passar då i?

        Kläder.

        Kalla , mjuka färger, med blå undertoner. Vi sommar kan även ha rött men då hallonröd inte tomteröd. Vi ska även ha undvika att ha svart närmast ansikte då vi är rätt bleka och med ljust hår blir kontrasten för stor, grått är bättre

          Nä passar inte i grått men svart. Annars blå färger o rosa o gult.

          Grått är ju den fulaste ”färg” som finns. Stentrist och deppig.

            Inte på den som passar i det, olika nyanser av grått kan vara otroligt vackert på en person vars egna färger framhävs av färgen. 😌✨

            Ha inte grått då

            Det är så olika vilka färger men tycker om, jag tycker gult, orange och guld är fult på mig, blir oerhört blek och intetsägande men tycker det kan vara fint på andra

      Jag är nog vår eller sommar. Ljus hy o gröna ögon o mellanblont hår med rött i.

        Högre sannolikhet att du är vår om du har röda toner i håret, dock inte omöjligt att du är sommar eller något annat ändå. 😊

          Ok vad spännandem

    Fick en färganalys i student present för många år sen. Bodde i en småstad. Tyckte det va jättebra. Kan tilläggas att jag inte är speciellt mode eller smink intresserad men det har verkligen underlättat när det kommer till att välja färger. Man såg så tydligt vilka färger som lyfter och vilka som sänker

    Tror absolut på färganalys, vill gå på en själv. Finns SÅ många tjejer som klär sig i svart som absolut inte framhävs i det. Vissa behöver gå åt mer marinblå eller mörkbruna hållet i mörka färger för att det ska se bra ut. Jag själv är blond med varm underton, jag passar bra i pastell och vitt, men inte i marinblått eller svart men mörkbrunt passar mig fint.

      Ja mörkbrunt är ju kul att gå i när det är vår och sommar?

        Va?

        … är det något fel på att ha mörkbrunt under vår och sommar? Då var det ju tråkigt att mörkbrun den enda färg Anno är tillåten att använda 😔

        Pastell och vitt då?

        För det är svart?

        Som du kanske sett finns de flesta t.ex skinnjackor oftast i både svart och brunt. Då skulle vissa, enligt färglära, passa mycket bättre i den bruna jackan än den svarta, men många väljer svart av gammal vana. Om jag inte minns fel är det dem som faller under sommar och vinter som passar bra i svart, medan det inte ser lika bra ut på en vår/höst.

          Sommar klär inte i svart heller, det är egentligen bara vinter som faktiskt lyfts av färgen. 😊

      Man kanske inte vill framhäva sig vavava

        Men herregud, det är liksom inte tvång att klä sig enligt färglära 😅

          Enligt ”Anno” som behöver vissa gå mot blått eller brunt.

            Spelar du dum nu?😆

            Om man ska klä sig enligt färganalys ja. Vilket man alltså inte måste göra. Var det svårt att förstå?! 😜

              Jo man måste.

            För att se bra ut skrev hon faktiskt, det är dock inget tvång att försöka vara sitt objektivt betraktat snyggaste jag, och du är värdefull precis så som du är, även om du inte klär dig enligt färgläran.

    Vad tycker ni,
    Min Man sen 10 år tillbaka har ett ex som han var ihop med för nästan 20 år sedan, hon ringer nån gång vartanat år eller så när hon fått ett barn eller skiljs och gift sig om haha. Jag har inga problem med denna kontakt. Jag är säker på vår relation till 100 procent tycker de lite gulligt att dom inte har agg eller så mot varandra och sedan hörs dom max nån gång per år men träffas inte. nu är det så att hon ringde och ville prata med mig och sedan blockade hon mig efter att hon sagt att jag är en så perfekt tjej för hennes ex och att hon är så glad för oss, nu är detta inte nåt problem men undrar om hon leker att hon inte är kär i han fortfarande för att kunna få veta vad han har för sig i sitt liv då och då, men att hon fortfarande har underliggande känslor kvar då hon i princip ghostade mig efter att hon ringt och frågat massor och verkat glad för för mig och han ?

      Hade letat upp henne och frågat om anledningen till att hon blockat.

        Hade bett min man fråga henne (med högtalare på, utan att i alla fall inledningsvis avslöja att jag hör) 😂

          Hahaha de hade ju vart sjukt, men roligt ändå

            Hahaha, hon ringde väl på fyllan och ångrade sig efteråt. Hahaha.

              Nä hon ringde mig hela veckan men okeeej

            Hade det verkligen varit det? 😅 Hade känts märkligare att själv kontakta någon som blockat mig, då personen gjort det tydligt att den uppenbarligen inte önskar ha vidare kontakt med mig och den naturligtvis har all rätt att välja det. Då kan den part (dvs min partner) som personen vill behålla kontakten med fråga istället. Om exet valt att blocka mig bör den väl kunna stå för det gentemot min partner, särskilt om hon anser min partner stå henne så nära att hon hör av sig med jämna mellanrum. Och det hade varit väldigt intressant att höra exet rättfärdiga valet att bibehålla kontakt med honom med blocka mig, inför honom. 😏

            Om mitt ex hade kontaktat mig och/eller min nuvarande sambo och därefter blockat honom hade nog faktiskt känts som det minst konstiga att själv kontakta honom för att fråga vad det handlar om? 😅 Allra mest för att direkt eller indirekt låta honom förstå att jag finner det olämpligt och respektlöst mot min partner att ett ex kontaktar mig men blockar honom utan anledning. Men då har jag heller inte något intresse av att upprätthålla kontakten med någon föredetting som potentiellt har känslor kvar för mig, av respekt för min nuvarande relation. Jag menar, fine om någon nu skulle ha känslor för mig, sådant styr man ju inte över, men då är det ju absolut olämpligt att denne söker kontakt och därtill blockar min partner. Känns inte som någon som faktiskt ser till vårt bästa utan snarare någon som vill hålla sig kvar i sitt ex’s liv utan att påminnas eller störas av dennes nya. Eller är det bara jag som tänker såhär?! 😅

            Att jag sedan vill höra konversationen är främst för att själv kunna bilda mig en uppfattning om det personen i fråga svarar och eventuella undertoner osv. Men tycker också det är helt fair eftersom jag och min partner är ett team och det skulle kännas mer transparent oss emellan att den andre får ta del av samtalet än att någon av oss ska ha en privat konversation med något ex som potentiellt har känslor och som ”disrespectar” den andre. Tycker inte detta ex efter ett sådant beteende skulle förtjänat den respekten (som man hade kunnat ge den om den inte hade valt att agera på det sättet och istället ha en öppen och ärlig konversation, eller bara avstå från kontakt till att börja med). 😌

              Du har så rätt Stina ! Hållet med dig timm 100 procent

                Jaa tycker absolut att du ska säkerställa att din man förstår hur respektlöst det vore mot dig om han fortsätter ha kontakt med ett ex som aktivt blockat dig! Ifall han är obekväm med konfrontation eller liknande kanske han inte tänker i sådana banor i första hand utan helst bara skulle låtsas som ingenting gentemot exet, utan att tänka på att det vore att bekräfta för exet atg han är okej med att hon beter sig skitigt mot hans nuvarande partner (dvs dig).

                Vad har din man sagt om om allt? Har han uttryckt något om att du eller han borde fråga exet vad det handlar om? Om han vill blocka henne, eller att ni båda gör det, eller vill han helst typ bara sopa det under mattan och låtsas som ingenting nästa gång hon ringer honom och fortsätta som allt var innan hon bad om att få prata med dig?

      Vad har detta med färger att göra??

        Hahaha färgerna av känsloooor

      Tycker hela inlägget låter jäkligt förvirrande.

        Jaaa det kan man ju tycka va gud va konstigt inlägg så himla märkligt

      Kommer ett öppet spår om någon timme.

      Haha förväntade mig att detta inlägget så småningom skulle mynna ut i en fråga om färganalys 😂

      Men varför svarar du en massa på hennes frågor hur ni har det? Jag hade bara låtit henne blocka dig och att du fortsätter att vara trygg med din man.

      Jag hade släppt det bara. Skit i vad hon tycker eller känner för honom. Är du så trygg i er relation så spelar det väl knappast någon roll varför hon har blockat dig?!

        Haha nej inte konstigt att undra och ha en tanke om att de är underligt 🙂

      Hade bara struntat i det.

      Var det verkligen så lång tid till Öppet Spår att du inte kunde vänta?

    På tal om färganalys…mycket blått och rosa på Gender Reveal på 56kilo:
    https://www.56kilo.se/flicka-eller-pojke-jag-ska-bli-mormor-till-en/

      Hade kanske blivit lite förvirrande om det plötsligt föll ut typ gul, turkos, lila eller grå konfetti ur ballongen? 😅

      Är det verkligen problematiskt att rosa och blå används för att symbolisera samt differentiera de två könen från varandra innan barnet är fött? Jag menar, man behöver ju inte bränna alla rosa/blåa kläder och måla rummet i en korrekt könskodad färg och anpassa alla barnets leksaker efter kön bara för att man använde dessa färger som en kul grej under babyshowern? 😅

    Väldigt få klär i svart så sluta med det!!

      Störs du jättemycket av det eller?

      Sluta mobba hårdrockare! 😂

      Älskar svart och får komplimanger.

    Det är ju lite skillnad på färganalys som handlar om utseendet och ”färganalys” som styr vilken personlighet du har.

    Att grönt och blått passar en rödhårig är ju en sak, du ser ju direkt resultatet och om det matchar. Men att dela in alla människor i fyra kategorier och säga att alla blåa passar som ekonomer…. Well, not so much.

      Undrar om du kanske missuppfattat konceptet personlighetsanalys, det handlar alltså att man av pedagogiska skäl kategoriserar människor i färger (personlighetstyperna hade lika gärna kunnat symboliseras av geometriska figurer, eller vad som helst) utifrån deras personlighet, inte att man försöker utröna personers personlighet utifrån deras faktiska färger.

        Stina, du missförstår mig. Det var Bloggbevakning som drog upp Thomas Erikssons bok här, Alla Omgiven av idioter. Jag vill betona att det inte är samma sak (färganalys resp. Populärteorin om att vi är en röd/grön/blå/gul personlighet).

      Det är det väl ingen som pratar om här

    Jag är dark autumn. Någon som kan tipsa om fina plagg som passar inom mina färger? 🙂 främst tröjor/toppar till kontoret!

    Jag tycker det är jätteintressant! Har bokat en tid att göra det senare i vår som en kul grej. Har en idé kring vad jag tror jag är, och vilka färger jag tycker framhäver mig, men tycker det är svårare med smink t.ex. Ser fram emot det!

    Tycker hon passar superbra i mörkt hår !

    Som bildlärare så säger jag absolut inte hitta-på. Kallas färglära! Handlar om att olika nyanser av hud (undertoner) passar med olika färgnyanser. Av samma anledning som att vissa färger av ögonskuggor framhäver vissa ögonfärger tex.

    Min senaste nisch har varit ”färgsäsonger” och jag tror inte det är ett hittepå. Inte nödvändigt för den som inte vill, såklart. Jag har svårt att vara objektiv kring mig själv, men jag tror att jag är en ”soft summer”. Det har hjälpt mig en del när jag letat smink och kläder, för att få en liten mall på vad som kan se bra och framförallt vad jag ska undvika att köpa. Just nu känner jag lite ”stress” till att bestämma min nästa hårfärg, och till det har dessa internet-guider hjälpt mig lite, men ja. Någon annan som är i sommarkategorin (främst soft/cool summer) och kan säga vilken färg man ska fråga efter hos frisören, för att kanske få en ”askig” färg som inte är för klar?

    Jag testade den skandinaviska beigea/vita/svarta stilen i några år och kom fram till att jag vantrivdes i den. Började använda mer färger och märkte att hela mitt intryck ändrades! 😁 Har inte gjort färganalys, men just de färgerna passar mig inte alls.

    Stina, du missförstår mig. Det var Bloggbevakning som drog upp Thomas Erikssons bok här, Alla Omgiven av idioter. Jag vill betona att det inte är samma sak (färganalys resp. Populärteorin om att vi är en röd/grön/blå/gul personlighet).

    Länken leder till en porrsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.