Kämpa på!

Bildkälla: Sanna Jörnvik Déman Instastory

Gå upp 03.30 för att flyga tidigt gör jag inte om denna graviditet. Det finns fan inget värre än att inte hinna stänga in sig när det kommer så at säga. Är SÅ jävla klar med detta nu. 15 veckor kvar sen väntar vi ett par år på nummer 3 #hyperemesisgravidarum // Sanna Jörnvik Déman

Sanna Jörnvik Déman är ute och flyger, och avslöjar nu hyfsat ingående, just hur fruktansvärt det är att lida av ”hyperemesis gravidarum”, vilket är ett extremt illamående under graviditeten.
Hyperemesis gravidarum drabbar 0,3–3,6% procent av alla graviditeter. Detta tillstånd är ofta förknippat med dehydrering, elektrolytrubbningar, viktnedgång och ketonuri.
Jag förstår inte hur man klarar av att ens kliva ur sängen när man mår så här dåligt, kraftigt illamående är ju hemskt. Jag blir helt utslagen av kraftigt illamående, som tyvärr är en vanlig biverkning när man gjort en magsäcksoperation, och jag är inte människa då.

Kämpa på Sanna! 
Kanske har vetenskapet kommit så pass lång till barn 3 att det blir Carl som får bära det i en inkubator på magen.

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men jättesynd om en person sin helt frivilligt sätter sig på ett flygplan i detta tillstånd. Är det så j**** svårt att skippa flyget till och med under de förutsättningarna? Blir så trött.

      Hon blir ju knappast mindre illamående hemma! 😂

        Jag ligger hellre hemma och kräks än att göra det på ett flygplan😅 speciellt om jag inte ens hinner stänga dörren om mig

        Mvh hon som åkte på en matförgiftning lagom till en långflygning en gång

          Hon har legat och kräkts hela graviditeten. Förstår henne att hon vill försöka fortsätta leva som vanligt med jobb etc

            Jo men om man vet med sig att man kräks så ofta och mycket att man inte hinner stänga dörren om sig sätter man sig inte på ett flyg om inte livet hänger på det. Och kan man instagramma hänger inte livet på det.

              Men hon har väl inte påstått att livet hänger på det? Och tror inte du ska ta det så pass bokstavligt att hon på allvar inte stängde dörren om sig eller att hon inte klarar av att använda instagram pga illamåendet. 😂

                Du förstod uppenbarligen inte vad jag skrev 😂

                  Jodå 🙂

                    Du har ju inte svarat på det jag skrev i alla fall, så jag tvivlar starkt på att du förstod 😂

                      Men hennes liv hängde ju inte på det iochmed att hon kunde instagramma? 🙂 och vem är du att bestämma vem som får flyga? Som sagt, jag förstod vad du skrev. Håller bara inte med dig 😉

                      Du behöver absolut inte hålla med mig, det är helt okej. Men du har fortfarande inte svarat på det jag skrev, du har svarat på något helt annat. Läs igen 😉

            Jag förstår också det men mår man så dåligt borde man vara rädd om sig och inte pusha sig till max. Det är liksom baksidan av ”graviditet är ingen sjukdom”.

            Ja det verkar ju njutigt till Max där på flyget.

              njutigt? Max?

                Ja och ja.

            Min poäng var lite att hennes ”som vanligt” tydligen innefattar flygande så till den grad att hon prompt måste göra det trots att hon mår så dåligt. Det tycker jag är ganska märkligt och världsfrånvänt. Jag har extremt mkt sympati för de som har graviditetsillamående, hatar själv att må illa. Men har svårt för folk som fiskar medlidande och uppmärksamhet (ja, det gör man om man lägger up på sociala medier) på grund av något som hade kunnat undvikas (till ALLAS fördel)

              Tycker inte hon fiskar efter medlidande. Hon berättar hur hon mår.

                Ok. Du missar min poäng men det spelar kanske ingen roll. ”Berätta hur man mår” gör man till sina vänner/familj. ”Fiskar efter någon sorts reaktion” gör man som influenser på ett publikt konto.

      Men lugna dig, ingen har väl påstått att hon är tvungen att flyga. Men man kan väl ändå känna lite medlidande, kraftigt illamående är jobbigt oavsett var man befinner sig 😣

        Har noll medlidande med någon som frivilligt sätter sig och kräks i ett trångt utrymme omgiven av andra människor.

          Tycker också det var lite onödigt. Vet inte om hon kräks lika mycket varje dag men känns som om hon borde vara mer rädd om sig och ta sitt tillstånd på allvar. Hon ska liksom orka ta hand om barnet sen också och illamående blir inte bättre av att man kör slut på sig.

          Men ha inte det då ☺️

            Jag kanske var otydlig, men nej det har jag alltså inte 😊

        Se ovan. Är jättelugn. Har medlidande för illamåendet, inte för flygandet. Skulle heller INTE vilja sitta bredvid någon som spyr hela resan, illa nog om det är pga åksjuka. Bara väldigt onödigt och vittnar på dåligt omdöme hela grejen.

      Inte bara synd om henne, tänk medpassagerarna när hon ”inte hanns hänga in sig” 😬🤢

    Illamående är verkligen så hemskt, förstår inte hur man redan kan tänka på att bli gravid igen i en sådan jobbig graviditet!

      Jag undrar samma! Har 2 år och 2 månader mellan mina. Men att föröka sig är väl i slutändan en biologisk drift och inte enbart ett logiskt beslut.

      Nej, då får man skylla sig själv.

    Känner att jag blir provocerad av att hon flyger. Jag mådde så illa att jag inte klarade av mina studier och vården ryckte på axlarna och sa att lite illamående får man räkna med. Var sängliggande större delen av de 9 månader jag var gravid. Fruktansvärd ångest av att må så illa. Det är ju inte bara att man kräks utan att kroppen signalerar att något är fel hela tiden. Det är som den vidrigaste bakfyllan man kan tänka sig som aldrig slutar. Varje morgon du vaknar är första tanken ångest och att man är kvar i den vidriga känslan. Jag fick medicin till slut men den hjälpte kanske 20%. Fattar inte att jag har 2 barn. Ett jäkla under. Blev oplanerat gravid och gjorde abort. Började kräkas innan jag märkte att min mens var sen och kräktes till aborten var över. Fick bråka sönder mig för att få illamående medicin när jag kontaktade abortmottagningen. Det skulle tydligen inte gå att må illa så tidigt. Så trött på att vården inte lyssnar på kvinnor. Hade liksom varit gravid 2 ggr tidigare och reagerat precis likadant. Fick den tillslut men blev ändå en massa frågor när jag kräktes på jobbet och på släktmiddagar.inte så man vill informera alla om att kondomer gick sönder och Dagen efter-pillret inte fungerade…

      Jag förstår att du blir provocerad. Samtidigt – man är olika, och du hade antagligen då värre besvär än Sanna, även om hennes situation verkar hemsk. Hon står väl antagligen bara ut med skiten just i detta fall för som nån sa, tråkigt att behöva begränsa sitt liv och kräks gör hon väl oavsett. Men som sagt, du verkar ju haft det ännu värre. Min poäng – onödigt att vara sur på någon för att man drabbas olika och lever olika. SJUKVÅRDEN är verkligen det man borde bli provocerad över, hemskt att inte bli trodd när det är så befäst kunskap numera att vissa drabbas av sånt illamående över det vanliga. Så otroligt provocerande att gravida ska behöva stå ut med det och som för dig, inte ens få den behandling som kan funka lite!

        Tack, fint skrivet. Ja vården är ju den som gjorde fel och inte Sanna. Blir provocerad av vad hon gör pga mina dåliga upplevelser. Inte för att hennes val är fel. Känns jobbigt att hon blir tagen på allvar och får en diagnos när hon kan flyga men jag blev förminskad. Menar alltså inte på något sätt att det hon gör är fel men det väcker känslor i mig.

          Mig med. För min del blev det bara ett barn pga detta.

      Men sluta jämföra dig med andra. Varför ska du bli provocerad över att någon annan gör annorlunda än dig?

        Ta ett djupt andetag! Det provocerar mig för min upplevelse var hemsk. Det är mina känslor. Det betyder inte att hon gör fel.

          Din upplevelse var väl lika hemsk oavsett hur mycket en annan flyger?

            Ja och ingenstans har jag påstått något annat. Jag blev provocerad av att läsa texten för det väcker minnen och känslor hos mig. Det är något helt annat än att hon gör fel. Vården gjorde fel i mitt fall.

      På vilket sätt hade din situation varit bättre av att hon inte flyger?

        Absolut inget alls. Varför frågar du det?

          För att jag undrade.

          Att bli provocerad av det är ju ganska fjantigt.

      Detta eviga jämförandet av plågor provocerar mig.

      Skulle göra abort om jag mådde så illa så länge, fy fan.

        Är vanligare än man tror.

          Löste en studie om det, inte mina egna observationer då 😅

            då?

              Har du svårt med ord?

        Nu finns det ju en gräns för abort, och hur länge du kommer må illa vet du ju inte i förväg.

      Jag har inte haft så kraftigt illamående men i alla mina tre graviditeter har jag vetat att jag är gravid innan testet visat positivt. Första tecknet har alltid varit illamående. Senaste graviditeten testade jag åtta dagar efter ägglossning p.g.a. illamående. Negativt. Testade igen 10 dagar efter ägglossning och jo, nog var där ett positivt streck…

      Har också blivit tillsagd att det inte går att må illa så tidigt i graviditeten, men tydligen så går det!

    Hej, kanske alldeles för personligt så förstås förståeligt om du inte vill svara.
    Varför har du gjort en magsäcksoperation? Var det länge sedan?

      För att gå ner i vikt såklart!

    OT men är det inte liiiiiite roligt ändå att Gabjossan har MER kläder när hon badar (gör reklam) än hon har i vanliga fall.

      Nej? man väljer väl själv hur lite/mycket man vill ha på sig vid olika tillfällen.

        Självklart men varför skyla sig i badkaret helt plötsligt när hon i vanliga fall knappt har kläder på sig..

      Tycker det är ännu roligare att hon gör reklam för någon hårprodukt som ska va helt fantastiskt när alla vet att hon har löshår i håret. Det granskas ju såklart inte..

        Du behöver ju fortfarande produkter om du har löshår och vill kunna styla det

        Varför skulle det behöva granskas om alla ändå redan vet om det?

    Men att hon ändå planerar en tredje medans hon är gravid är ju ändå sjukt. Vf är alla flunsor besatta av att föda barn på barn

      Varför är det sjukt? Är väl många som vet från början hur många barn de vill ha. Så är det iallafall bland mig själv och mina vänner och ingen av oss är influencers 🤷🏼‍♀️

        Om hon mår så dåligt i sin graviditet och klagar varje dag konstant, så tycker jag det är sjukt att sitta o planera nästa samtidigt. Varför så stressad liksom? Hon är 25 år

          Man har all anledning att vara stressad, kvinnor kan inte bli gravida hela livet.

            Jag blir 30 och känner 0 stress. Så skönt!

          Tror du det är lättare att Gå igenom en graviditet när man blir äldre? 😂😂😂

          Att vilja gå igenom något jobbigt i 9 månader för att ha ett barn resten av livet kanske?

        Lite konstigt att ha det ”bestämt”. Man får väl se hur det blir och ändra sig därefter.

          Så kanske du tycker, men dom flesta gör det inte.

          Tycker du ja.
          Alla är olika.

            Men varför hänga upp sig på en bestämd siffra? Märkligt.

      Varför skulle det vara sjukt att vilja ha många barn även om det är olika jobbigt under graviditeterna?

      Det är ju fantastiskt att det finns kvinnor som vill skaffa barn även om det bitvis är tufft.

      Hon säger ju att dom ska v ä n t a lite med nästa graviditet. Dom vet väl att dom vill ha fler barn. Inget konstigt alls.

    Har sån extrem spyfobi, hur fixar man det om man får en sån graviditet…

      Man gör det bara, jag spydde flera ggr i timmen i 3 månader och var för väck för att bry mig. Sov bort dagarna i hopp om att slippa illamåendet och önskade ibland att jag skulle få missfall så det tog slut. Utan tvekan det mest påfrestande jag någonsin varit med om, fick åka in för dropp ett par gånger i veckan. Det blev bara ett barn jag vågade inte chansa att det skulle bli så igen.

        Fyfan. Har ändå bestämt att om jag skaffar barn så blir det bara ett ändå. Men låter förjävligt att ha det så.

          Är ju inte alla som mår så. Håller tummarna för att du inte mår illa alls ❤️🙏

      Finns många som väljer att göra abort. Man kan få ptsd av hg. Jag får själv oehört jobbiga flashbacks när jag blir kräksjuk flera år senare. Var verkligen vidrigt. Men det finns medicin. Olika hur bra effekt den har på olika personer. Många blir inlagda med dropp. Jag fick även utskrivet lugnande men var verkligen ett vrak. Önskar att vården tog det på större allvar och framförallt den psykiska aspekten.

        Fick även gå i terapi via mvc varje vecka.

          Då var väl inte vården så dålig om dom fixade så du fick terapi varje vecka, för att du kräktes?

        Verkligen, jag är idag extremt känslig för att må minsta illa vid tex hunger eller om magen är i obalans. Får lite panik i stunden och måste verkligen påminna mig själv att det inte är samma sak. Hade dock en otrolig sköterska och doktor på mvc som hjälpte mig med ett bra skrivet intyg till försäkringskassan som de godkände, och fanns där när jag mådde som sämst psykiskt. Fick medicin och testade såna åksjukeband men det hjälpte inte så mycket. Gick ner 15kg i början så önskar ingen den typen av gravidillamående.

          Åh vad fint att höra att du fick så bra vård ❤️ Jag fick inget stöd alls utan tillsagd att det var ett litet pris att betala för ett barn och att kvinnor varit gravida i alla tider. Blev tillslut sjukskriven av psykiatrin. Det tyckte mvc var onödigt 😅🤷🏼‍♀️ Men verkligen fint att höra att det finns vårdpersonal som ger så fint stöd.

            Ja jag är otroligt tacksam för det, förstod nog där och då inte hur betydelsefullt det faktiskt var. Ledsen att du inte fick det stödet du behövde från mvc, det känns som att det handlar om tur vem man hamnar hos vilket är helt sjukt. Hade man mått lika dåligt psykiskt av någon annan anledning hade man lätt fått en sjukskrivning.

            Det där ”kvinnor har varit gravida i alla tider” är visserligen sant, men samtidigt en så otroligt korkad sak att säga av vården.

            Vad hände med de kvinnor som fick hyperemisis förr innan det fanns dropp och mediciner? De dog.

              Ja män har skadat sig i alla tider men vi lagar ändå benbrott och minisker..

                För det var ju en bra liknelse?

        Låter riktigt hemskt. Ska nog låta bli barn😂 för sen får ju den magsjuka osv…Hade 100% överlämnat det till pappan. Inte mer än rätt om jag hade bott i(!) toan i 9 månader, han hade blivit skyldig att ta magsjukor för all framtid😁

          Litet pris att få betala för honom för att få barn 😉

          Ja precis, det tar ju inte sökt där. Sen blir du smittad av barnet och har magsjuka varje år.

            Alla får verkligen inte magsjuka.

              Väldigt vanligt dock.

      Man har inget att välja på.

        Precis, lite som Att fråga hur man tar sig igenom När ens barn är döende i cancer. Man har liksom inget val. Men finns flera personersom gör abort och väljer bort barn helt.

        Fattar såklart det🤦‍♀️. Det var inte den mest seriöst ställda frågan här i världen.

        Hur kommer det sig att det alltid är en ”klick” här som verkligen bara pratar negativt om graviditeter och barn?
        Tror ni att folk ska lyssna på er och skippa barnbiten?

          Det är väl bra att det blir lite balans? Allt är inte gulligull med barn. De som snackar värst om det är ju föräldrar.

    Hennes frisyr får henne att se ut som en 45-åring tyvärr

      Varför är det nödvändigt för folk att kommentera hur andra ser ut hela tiden

        Min mamma är sån, är så jäkla trött på att hänga med henne.
        Säger till henne men hon fattar inte.

      Tycker hon är sjukt snygg i kortare hår!

      Oj …hemskt att se ut som en 45-åring. Vem vill det liksom.

    Hur kan hon veta att hon vill och kan få ”nummer tre” sen då? Tycker det där är så konstigt att bara ”jag vill ha 3 barn”, hur vet man exakt hur många barn man vill ha innan och varför just den siffran. Sånt lär väl växa fram. Nej, jag förstår nog inte bara.

      Är väl ganska vanligt att veta hur många barn man vill ha? Vissa ångrar sig medan andra inte gör det?

        Ja, det verkar vara väldigt vanligt. Har hört det många gånger, men för mig är det ändå svårt att fatta 🙂

      Vi sa också tre barn innan vi fick barn.
      Har stannat vid tre också.
      Vi hade också bestämt namnen innan.

      Nej, du förstår nog bara inte att andra kan tänka annorlunda än du.

    Har du gjort en magsäcksoperation, Camilla? Måste ha missat.

    Ville inte ha barn men ”gav efter” för min killes tjat efter 10 år som par. Var alltså redan otaggad från start. Blev sedan supersjuk under graviditeten: hyperemesis och kräktes minst fem ggr varje dag och levde på vitt bröd och äppelmos som var det enda jag kunde få i mig, fick graviddiabetes som jag behövde medicinera med insulinsprutor, fick mer än dubbelt så bred näsa, tänder som separerades och gled isär (pga relaxinet som ökar i kroppen för att bäckenet ska vidgas, så jag nu har mellanrum mellan alla tänder). Fick även synbortfall på ena ögat pga svullnad på synnerven, farligt högt blodtryck, inflammerade senor i handen som krävde operation och totalt 7 könsherpesutbrott under 9 månader. Ungen blev alldeles för stor i magen dessutom- pga diabetesen, så allt avslutades med kejsarsnitt. Och nu har jag ett barn som vaknat en gång i timmen varje natt i fyra månader.

    MEN DET SJUKA ÄR- jag vill göra det igen! Är så jävla lycklig att jag till slut sa ja till barn. För mig, trots allt, var det 538 ggr värt det och jag kan få panik över hur nära det var att jag skulle valt att bli barnfri. Huvva. Så som svar på nåns fråga hur man klarar det. Man bara gör, och för de allra flesta är det solklart värt allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.