Vad skrev influenserna på högskoleprovet?

Expressen har gjort en sammanställning som jag tyckte var lite rolig.
De har nämligen tagit reda på vad olika kändisar skrev på högskoleprovet, och här är några med relevans här inne.
Dock tror jag att provet, och framförallt, resultatet ändrats sedan jag skrev det på gymnasiet. Det verkar betydligt svårare att skriva bra resultat nu, jämfört med tidigare, in alla fall fick jag det intrycket när jag pratade med min bonusdotter om det, och vilket resultat man behöver för att komma in på de olika utbildningarna.
Någon som vill förneka eller bekräfta?
Max är 2.0 för den som inte vet.

Camilla Läckberg skrev provet 1996 och fick 1.90 poäng.

Edvin Törnblom fick 1.00 poäng 2014.

Margaux Dietz fick 0.60 poäng 2010.

Klara Elvgren skrev högskoleprovet 2012 och fick 0.60 poäng.

Katrin Zytomierska fick 0.70 poäng 1999.

Therese Lindgren fick 0.60 poäng 2006.

Lovisa Worge fick 0.25 poäng 2014.

Lucas Simonsson fick 0.75 poäng 2013.

Filip Dikmen fick 0.90 poäng 2014.

Alex Schulman fick 1.20 poäng 1996.

Lovisa Wallin fick 0.55 poäng 2014.

Alexander Pärleros skrev högskoleprovet 2005 och fick 0.80 poäng.

Bingo Rimér fick 0.00 1994.

Kakan Hermansson fick 0.70 poäng 2005.

Sofia Dalén skrev högskoleprovet 2010 och fick 0.70 poäng.

Några överraskningar?

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ojj, förlåt men under 1,0 är riktigt riktigt uselt…inte konstigt man väljer bli influencer i sådana fall- några andra möjligheter finns ju knappast.

   Nää. Tycker inte under 1.0 är uselt.

    Det är ju inte bra. Strax under medelvärde fine men 0,25? Hur går det ens till om man har gått i skolan (även om man inte har läshuvud)

     Tror jag fick det första gången jag skrev. Dåligt fick jag iaf. Väntade några år innan jag skrev det nästa gång och fick 1.8.

      Skrev 1,6 för ”hundra år sedan”. Inte fantastiskt bra men är inte så bra på vissa delar. Ordförståelse och engelska samt statistik är enklast tycker jag. Behövde inte poängen till något särskilt men har tre olika examina från universitetet. Hade f ö bra gymnasiebetyg som jag kunde använda. Så jag blev inte influencer… ☺️

   1.0 på högskoleprovet är medelvärdet, eftersom det är ett normerat prov. Det är alltså inte uselt, utan det värde de flesta som skriver provet skriver. Provet är alltså heller inte ”svårare” eller ”lättare” resultatmässigt, för skalan (0-2) placeras utifrån normgruppens resultat.

    Medelvärde betyder inte att det är det som det flesta skriver. Medelvärdet kan vara 1 utan att en enda person har fått 1 på sitt prov.

     Men att det är ett normerat resultat?

     Resultatet är normalfördelat och toppen på normalfördelningskurvan är satt till att ligga vid 1,0.

     1,0 är det resultat som flest skriver, brukar vara ca 5 %. Medan bara 0,1 % skriver 2,0.

     Sen är det lite olika från år till år, men att det är en normalfördelning är alltså inte samma betydelse om att 1,0 är medelvärdet, utan en normalfördelning innebär ju även att de flesta ska hamna just i mitten.

      Medelvärdet på högskoleprovet ligger normalt på 0,9.

     Korrekt, jag slarvade.

   Ja ”välja att bli influencer” är inte så att du tvingas ta ett dåligt betalt jobb som tex hemtjänst . Worge drar in mer pengar på en bild än vad troligtvis du gör under en månad. Bara för att sätta i perspektiv.

    Nej, och min kommentar handlar inte om att dissa Worge som människa eller influencer för att hon har ett uselt resultat på HP. Det är ju jättebra att det finns massa olika möjligheter glänsa på. Men bra resultat från gänget ovan är det verkligen inte, jag blir förvånad.

     Fast din kommentar var extremt nedlåtande? Finns säkert dom som läser här som fick samma resultat men kämpat på. Kanske worge också gjorde? Det vet inte vi. Onödigt att dissa någons resultat som du gör när ingen vet vad som ligger bakom.

     Men det är bara jag 😀

      Nja, jag håller faktiskt inte med dig. Man kan påtala att ett resultat är dåligt utan att för den skulle anta att personen bakom är dålig. Skillnad om jag skrivit ”X och X och X är usla.”

       ”Ditt resultat är så uselt att du endast kunde välja på ett jobb majoriteten av personer här inne ser ner på” är inte nedlåtande? ”Ojj så uselt” är inte nedlåtande? För det står i originalkommentaren.

        ”Oj, så bra- undrar varför ingen har högskoleutbildning?”

        ”Ojj, förlåt men under 1,0 är riktigt riktigt uselt…” Det du påstår dig citera är inte orginaltexten utan din tolkning. Min tolkning är; Oj, förlåt, men under 1,0 är ett riktigt uselt resultat. Den andra delen är inte felaktig, vill du tjäna bra med pengar och ha hög status krävs ofta en bra utbildning och att du är tillräckligt smart för att komma in på de svårare aktidemiska utbildningarna.
        Sen tycker jag att det är värt att sätta din kommentar i ett lite annat perspektiv. På högstadiet är det inte en merit att vara bra i skolan. Tvärtom något många blir retade för och något som gör att man inte får vara med de balla i klassen.

     Worge har bra betyg och har läst matte 3 på gymnasiet, vilket krävs för att bli antagen på företagsekonomi (kandidatprogrammet på högskolan som hon blev antagen till). Tror jag att hennes betyg matchar hennes kunskapsnivå till 100 %…nej! Men tar man sig igenom matte 3 är man en person som egentligen kan skriva bra på högskoleprovet.

     Jag funderar på om det möjligtvis hände något undertiden hon skrev provet, som påverkade hennes resultat? Många skriver också rätt uselt på första försöket, eftersom det är inte ett prov som utförs på samma sätt som man är van vid under grund- och gymnasieskolan.

     Frågorna ska besvaras på ett specifikt sätt, samtidigt som du ska hålla koll på hur mycket tid du får lägga på varje fråga och ha förmåga att veta när du ska släppa en fråga. Många faller på att de blir rädda och underskattar sin förmåga.

     Jag har läst all matte på gymnasienivå och första gången jag gjorde provet, satt jag stressad och ångestfylld och förstörde för mig själv jättemycket på mattefrågorna som låg på B-nivå. Jag är uppväxt med engelska i hemmet och min nervositet gjorde att jag inte ens där fick full pott. Fick 0,90 på mitt första försök.

     Skrev en 2:a gång och skärpte till mig och var inte lika nervös och skrev 1,6 och kände att jag kunde bättre och skrev nåt år senare 1,8.
     Mycket handlar om att ha sina nerver i schack och att ha koll på provdelarna innan man skriver provet.

     Första gången jag skrev hade jag inte ens koll på vilka delar som ingick och hur mycket tid jag hade. Hade inte ens någon ordentlig lunch utan kom dit med ett äpple och lite vatten. Var så hungrig under eftermiddagen. Fick dessutom mens vid första tillfället mitt under provet och var tvungen att sitta helt stressad och skriva fram till pausen, samtidigt som jag kände att det kom mer blod.

     Kommer alltid vara evigt tacksam för tjejen som gav mig två tamponger och sina sista wipes (sån syster <3)!! För valde mellan att gå hem eller fråga tjejer om de hade tamponger.

   Skrev 0.8, bakis och hyffsat felvaggad.

   Hade jag varit helt 100 hade det inte blivit bättre för då hade jag varit nervös. Tror givetvis mycket ligger i intelligens men även personlighet, stresstålighet och självkänsla.

    Nej resultatet har inte enbart med intelligens att göra. Jag bestämde mig för att plugga en andra vända på universitete och gjorde mitt första och enda högskoleprov vid 30. Fick maxpoäng och insåg direkt att hade jag skrivit samma prov som 20 åring hade jag haft långt ifrån det resultatet. Under de 10 åren hade jag hunnit ta en master, varit ute och jobbat, skrivit rapporter, läst en massa rapporter, tolkat en massa diagram och grafer och hunnit med att läsa en del skönlitteratur både på svenska och engelska. Vad vill jag säga med det, jo att jag hunnit tränna på allt, utom logikdelen som jag var sämst på, i 10 års tid. Klart resultatet blir bättre.

   Helt sjukt usla resultat. Jag har skrivit provet en gång, när jag var 18 och sjukt bakis. Fick 1,2 och tyckte det var helt värdelöst. Hur kan man få 0,5?

    Fånigt att tycka att det är helt sjukt värdelöst att skriva över medel när man är bakis.

    Hälften från under 1,0, hälften får över.

    Sen absolut att den del av resultaten är anmärkningsvärt låga. Särskilt Bingo får man ju konstatera!

     Har inga höga tankar om Bingos intellekt, men får man 0,0 så undrar jag om man ens fyllt i svaren? Det finns ju folk som hoppar av efter första passet.

    Vissa behöver skriva provet mer än en gång för att komma in i det. Har en vän som numera är överläkare och den skrev 0,4 första gången. Efter ca. 4-5 år skrev den igen och fick 1,9. Den hade mognat under de åren mellan proven och var mer seriös andra gången.

    Många raljerar över andras provresultat och har inte ens gjort provet.

    Vad fick du själv, Camilla? 😉

    Det är inte svårare än innan. Nivån är detsamma, men det kan verka svårt/svårare när kunskapsnivån går ner för varje årskull. Det har alltid varit att de med bäst betyg kommer in på utbildningarna. Svårare innan då skolor bara fick dela ut en viss pott höga betyg, när de hade siffersystemet för några generationer sedan. Då kunde t.ex. personer ligga på högsta nivå, men få en 4:a för att klassens alla 5:or var utdelade. Det obehagliga systemet har vi inte nu. I mina klasser på universitetet har folk snarare åkt ut för att deras betyg inte har matchat deras kunskapsnivå och de har inte kunnat hänga med i undervisningen. Det är en aspekt många föräldrar tyvärr inte tänker på när de försvarar felaktiga glädjebetyg till deras ungar. Det slår tillbaka när mycket mer står på spel som utbildningsplats samt trubbel med CSN pga. ofrivilliga avhopp efter för många underkända kurser.

     Jag svarade på det någonstans här nere…men jag tror jag fick 1.1 och 1.3 för hundra år sedan.

   Hahaha dra något gammalt över dig. Hur nedlåtande kan man bli egentligen?

   Fick 0.85. Sitter med kandidatexamen, chefsjobb och flera förtroendeposter i bagaget. Hade nästan maxat meritpoäng. Du kan alltså ha höga meritpoäng men lågt resultat på HP.

   Om du tror att resultatet på HP säger något om personens intelligens eller kompetens så misstar du dig å det grövsta.

    Resultatet på HP säger hur bra man är på ah skriva HP ungefär inget mer inget mindre 🙂

     Exakt så!

     Resultatet säger ganska mycket mer än det.

    Även om du sitter med allt det så skrev du inte bra på HP. Varför har du svårt att förstå det, du som har både examen och förtroendeposter? Märkligt ändå.

    HP är inte ett intelligenstest men 4 av delproven består av kvantitativa uppgifter där logiskt tänkande som är kopplat till IQ är en fördel. Så visst säger dina poäng på just den kvantitativa delen en hel del om din intelligens.
    Just förhållandet meritpoäng och HP-resultatet hade jag nog varit lite tyst om, främst vid en anställningsintervju. Min spontana reaktion är att du faktiskt fått glädjebetyg, eller att du är skolsmart. Ingen av dem särskilt smickrande.
    HP är faktiskt en mycket bättre mätare på hur du kommer att klara dina högskolestudier än vad meritvärdet är. Sedan vet jag inte heller vilket program och vid vilken högskola/universitet du pluggat vid. Kvaliteten på vad du lärt dig och nivån på utbildningen varierar väldigt mycket beroende på både lärosäte och program.

    Resultatet korrelerar väl med allmän begåvningsnivå, jo. Men även med en helt genomsnittlig begåvning kan man förstås uppnå allt det där du beskriver. Och att det korrelerar betyder förstås inte heller att det gäller för alla.

    Sjukt ändå att skryta med att ha en kandidatexamen.. du kan väl ha chefsjobb även utan kandidat..

    Men verkligen. Jag skrev 1,6 och pluggade till läkare men hoppade av. Min sambo skrev typ 1,1 och driver ett bolag med flera anställda och är jätteduktig och driven.
    Min kusin skrev 1,9 och använde det aldrig.
    Det är väl ändå inte normalt att döma ut någon från HP-resultat när man är över 30 år. Väx upp.

   Under 1.0 är inte uselt, men det är klart att de flesta vill ha högt resultat. Varje resultat är dock resultat och om 0.4 eller 0.7 gör att du kommer in på den utbildningen som du vill, good for you! När jag har pratat med vänner, kollegor och andra bekanta känns det dock som att man kommer upp i typ 0.5 eller under om man bara använder sig av skolkunskaper och rena gissningar. Under 0.4 känns som att det nästan är svårt att prestera om man har gått i skolan, men det finns självklart undantag.

   Vad är ett acceptabelt resultat tycker du?

   Provet är ju normerat, innebärande att man mäts mot vad alla andra som skrivit provet vid det specifika tillfället fått, inte utifrån något på förhand bestämt poängsystem. Om jag förstår saken rätt betyder det exempelvis att om ingen i Sverige svarar sämre än 80% rätt kommer den som svarat det graderas med det lägsta möjliga poäng, trots att den skrivit svarat rätt på största delen av provet. Nu är detta förstås inte sannolikt men du förstår principen?

   ”Ojj, förlåt men under 1,0 är riktigt riktigt uselt…inte konstigt man väljer bli influencer i sådana fall- några andra möjligheter finns ju knappast”

   Och vad fick du själv på högskoleprovet då? Skriv gärna det du som är sååå smart. Du utelämnade den infon, bara det är ju lite korkat!

   Alltså jag vill minnas att jag va rätt jäkla nöjd med 1.25. Hade nästan full pott på läsförståelse och superdåligt på matte

  Hur lyckas man ens skriva 0.25 som Lovisa gjorde, stavade hon sitt namn rätt tro? Jag skrev 1.2 och tyckte det var dåligt.

   Skrev också 1.2, jag var nöjd med det för matten gick som väntat åt skogen

   Hon är ju stendum

    Ändå trodde hon att hon skulle börja på Handels?

     Hon hade kommit in på handels, eftersom hon har behörighet och blev antagen till affärsekonomi på Stockholms universitet.

     Det kräver höga betyg och minst matte 3 som särskild behörighet. Man ska ha bra betyg i engelska också och även det på nivå särskild behörighet.

     Ni kan raljera så mycket ni vill, men det ändrar inte att hon har bra betyg och har således inte bara behörighet men även möjlighet att konkurrera om en plats på Handels om hon skulle komma tillbaka till Sverige och sina studier. Lägg sedan till hennes meritpoäng från affärsekonomi (kandidatprogrammet).

     Hon är osäker och verkar ha låg självkänsla när man hör henne prata och resonera, men det är inte kopplat till intelligens.

     Resultatet på 0,25 verkar mest visa att något hände när hon skrev provet. Själv skrev jag under 1,0 första gången pga. dålig förberedelse och mens mitt i provet. Sen höjde jag mig till slut till 1,8.

     Det enda jag märker är att desto lägre betyg och ju färre högskolepoäng desto hårdare faller domarna om andras intelligens!

   Hon kan ha skrivit första och andra delprovet och sedan inte dykt upp på resterande delprov. Så länge som något delprov är inlämnat rättas proven och de som inte är skrivna nollas

  Grymt av Camilla!

  Vet du vad snittet ligger på? Under 1, innan du uttrycker dig bland andra i din närhet
  Speciellt 1a gången man gör

   Är det inte 1 som är snittet?

    När jag skrev var snittet 0.7 tror jag (ca 2008)

     När jag skrev typ 2009 var det 0,9.

   Medelpoängen är ca 0,9

  0.0? Man får högre om man chansar på alternativ C på allt. Bingo måste ju ha lämnat in blankt.

   Poängsättningen startar från 25% rätt = 0 poäng, så han hade kunnat gissa och haft otur.

    Vet att Lovisa Worge var ung 2014, men ändå komiskt att hon fick så lite när det för några år sedan tjatades om att hon var såååå smart och skulle plugga ekonomi på handels i Sthlm, när det i själva verket visade sig vara en fristående kurs på SU.. haha

     Fristående? Var det inte kandidatprogrammet?

     Jaja, oavsett har hon ju läst matte 3 och fått bra betyg i ämnet. Det blir larvigt att låtsas som att hon är ett hopp från att jobba på Samhall.

  Om bingo fick 0.00 så kan det väl knappast räknas som att han skrev det. Han måste väl ha lämnat in det blankt?

   0,0 betyder inte att man svarat alla fel. Däremot att man sannolikt chansar på alla frågor.

  Handelshögskolan i Stockholm kräver minst 1.25 på högskoleprovet för att bli antagen till kandidatprogrammet även för den som har gymnasiebetyg som räcker (senast 19,58 av 20). Detta på grund av att man vill få en ytterligare parameter för antagande än gymnasiebetyg.

   Handels kommer kräva detta från hösten 2025 för att få bukt med betygsfusk.

    Bra!

    Ja, alltför många har myglat sig till för höga gymnasiebetyg t ex genom att få enklare prov och muntliga redovisningar istället för skriftliga. När det gäller Handels är fenomenet ”dysse i Djursan” omtalat.
    Finns det förresten ett enklare högskoleprov för dyslektiker eller finns det bara ett prov som alla skriver?

     Vad är dysse i djursan för något?

      Vild gissning, dyslexi i Djursholm?

     Samma prov men man får 50 % mer tid på varje del. Skriver det alltså i andra lokaler.

   Det är väl för att många gymnasium är för snälla när de ger betyg , folk kan inget när de börjar högre utbildningar

    Faktum är att studenter enes höga betyg klarar sig bättre på högskolan än studenter med höga resultat på högskoleprovet. Sannolikt för att det är svårt att kompensera för studievana mm.

     Det där är jag övertygad om, jag gjorde HP för skojs skull, fick 1,7 men jag hade haft svårt att klara en högskoleutbildning, jag har inte ens gått gymnasiet för jag tycker det är så otroligt tråkigt att plugga om det är ett ämne om inte intresserar mig till 100%.

   De har lagt det riktigt lågt. Förhoppningsvis höjer de till 1,5 inom en snar framtid. 1,25 visar ingenting och kommer fortsatt ge personer tillträde som inte är på den nivån kunskapsmässigt, som Handels kräver. Men det kanske är en lite försiktig start från Handels sida?

  Men oj, 0.6 på högskoleprovet rimmar dåligt med att vara medlem i Mensa eller? Fattar att det inte är samma sak men den kvantitativa delen borde hon ju kunnat få bra på 😅

   Det är ovanligt att klara Mensas intag och ha 0.6 på högskoleprovet, absolut. Men Mensa testar enbart flytande intelligens (fluid) vid sina egna testningar, till skillnad mot begåvningstest hos psykolog (WISC eller WAIS) som är bredare, liksom högskoleprovet där det också ingår en mängd andra delar. Men rent generellt så korrelerar högskoleprovet fint med intellektuell förmåga.

   Du kan vara superintelligent och få hög poäng på ett IQ-test utan att ha en susning om ens grunderna i matte och utan att ha räknat ett enda mattetal i hela ditt liv. Så din kunskap i matte säger inte nödvändigtvis något om din IQ (även om det förstås ofta finns en korrelation), på samma sätt säger inte din IQ något om din kunskap i matte även om högre IQ såklart ger bättre förutsättningar för att lära sig matte. Någon med lägre IQ (beroende på hur låg förstås) kan genom hårt pluggande prestera bra på ett matteprov, även om den naturligtvis inte har samma kapacitet som någon med hög IQ. Och någon med hög IQ kan i sin tur ha svårt att lära sig matte, vilket kan ha massor av olika orsaker, NPF diagnoser som gör det svårt att studera och hålla fokus, exempelvis. 🙂

  Det kan inte ha blivit ”svårare” då konceptet med högskoleprovet är att fördela antal poäng du behöver ha rätt per ”nivå” baserad på hur många personer de vill ska få ett visst score. Därför kan man tex ett år behöva 40 rätt för att ha ett visst resultat men nästa år 50 rätt för samma resultat. Så de justerar alltid så att fördelningen av resultat blir samma oavsett hur svårt provet är just det året. Står om det här på deras officiella sida: https://www.studera.nu/hogskoleprov/resultat/rattning-normering/
  ” Rättning och normering tar en dryg månad att genomföra. Normering av högskoleprovet görs för att det — oberoende av provtillfälle och oberoende av andra prov­deltagare — ska var lika lätt eller svårt att få en viss normerad poäng vid olika provtillfällen.”

   Tycker detta förklarade det bättre:

   Om provet är relativt lätt krävs en högre råpoäng, det vill säga fler rätta svar, för att få en viss normerad poäng. Om provet är relativt svårt krävs en lägre råpoäng för att få samma normerade poäng.

   Från sidan du länkade.

   Fast jag tycker det är svårare på det sätt att svenskadelen minskats, det som jag är bäst på

   Det har blivit mycket svårare att få 2,0 sen de gjorde om provet 2010. Att få 2,0 på både språk och matte gör det svårare helt enkelt. Innan kunde man få alla rätt på ena delen och då ha ett fåtal poäng fler fel på andra delen. Nu kan man liksom inte skriva 1,9 på ena och 2,0 på andra och ändå få 2,0 som man kunde förut. Det syns på normeringen också – minns inte exakt men gått från ett par tusen med 2,0 till ett par hundra.

  Vissa här…förvånade mig…😂 medan andra inte alls förvånade mig ett dugg.

  Slog mig för övrigt igår att jag typ vill göra det igen. Problemet är då bara att skulle jag få ett högre poäng skulle jag se nya möjligheter och förmodligen vilja hoppa av min utbildning jag går nu och söka något jag hellre hade velat gå (inte så att jag inte vill gå nuvarande men hade en annan på förstavalet).

   Äsch, är väl inte ett problem med nya möjligheter. Man ska inte vara rädd för att avbryta något bara för att man har påbörjat det. Kör!

    Kommer inte ha CSN för det tror jag, mest det som är problemet i så fall😅

  Nog för att högskoleprovet och ens gymnasiebetyg inte mäter samma sak, men har inte Lovisa Worge pluggat på handels? Hur kan man skriva 0,25 och ändå lyckas få så pass höga betyg att man blir antagen dit?

  Jag fick 1,5 vilket va mer konkurrenskraftigt än mina betyg.

   Gått på nån skola som delar ut glädjebetyg? Pluggat på handels är väl inte samma sak som att klara av kurserna, är det inte handels som gått ut och klagat på att eleverna uppenbarligen får fuskbetyg för de kommer dit utan att kunna multiplikationstabellen och klarar inte en enda kurs?

   Vad krävs för betyg (oftast)? Många gör ju HP som reservplanen trots att betygen är höga.

   Pluggade hon någonsin på Handels? Vet bara att hon kom in men var det inte då hennes ”karriär” som influenser började komma igång? Man kan ju inte ens försökt om man får 0,25…

    Nej hon kom inte in på Handels. Hon sa i något avsnitt av WV att hon skulle söka och börja plugga i januari. Handels har dock antagning bara en gång per år…

   Kan man komma in där på rekommendationer? Eller vad det heter. Reell kompetens kanske det kallas🙈

    Jag vet att de tog in folk på andra kriterier än betyg förut. Vet en som varit duktig inom sport som kom in enbart på det.

     Det går att bli civilekonom även vid våra universitet. Vet inte om Lovisa Worge någonsin antogs till Handels. I så fall var det nog i någon av kvoterna Särskilda meriter/Alternativt urval. Man kan t ex komma in om man meriterat sig genom någon form av egen affärsverksamhet men vill skaffa sig mer kunskap.
     Hittade detta på nätet ang Handelshögskolan, Stockholm:
     Det finns fyra sätt att söka in till våra kandidatprogram:
     Minst 75 % kommer in via betyg. Se antagningsstatistik.
     Minst 5 % kommer in via högskoleprovet. Se antagningsstatistik.
     Minst 5 % kommer in via Särskilda Meriter.
     Maximum 10 % kommer in via Alternativt Urval.

   Worge var 17 år 2004. Det är vanligt att man skriver sämst på sitt första högskoleprov, och bättre på sitt andra och tredje. Bland annat för att man kan vara ovan med hur provet ser ut och fungerar. Det ihop med stress och eventuell prestationsångest kan så klart påverka många. Även förberedelse, som sömn och kost, kan givetvis påverka människor på olika sätt.

   Oavsett så är ju betygen från skolan inte baserade på 1) endast prov från samma dag 2) normerade utifrån hur alla andra skriver på sina prov under samma tillfälle.

   Det skulle vara mer intressant att se mer färska resultat!

    Lovisa Worge är född 1997, hon kan omöjligt ha skrivit ett HP när hon var 9 år..

     Eller 7 år 😂

     Haha nää, varken som nio- eller sjuåring. Skulle så klart stå 2014 🙂

   Hon har aldrig gått på handels. Hon läste en kurs i företagsekonomi på SU

  Kan väl vara så att man gör halva testet, eller någon del bara och därmed får låg poäng? Bingo måste ju ha blankat exempelvis.

  Nä, inte ett dugg förvånad. Det är ju bra att influenceryrket finns för de som inte har så mycket annat att komma med och som antagligen är för lata för ett annat yrke som inte kräver så mycket utbildning, men mer praktisk läggning. Eller bara lite arbetsmoral. Tycker dock att de tjänar för mycket pengar men det beror ju på att det finns alldeles för många som är beredda att följa deras sociala medier

   Inte ens liiiite förvånad? Finns de på listan som både har högre och lägre än vad jag hade kunnat tro i alla fall🤭😂

  Grym insats av Läckberg! Många som fnyser åt henne glömmer ofta att hon har en ingenjörsutbildning i ryggen. Hon är motsatsen till en typisk influenser och sådant hade jag velat se mer av. Idag är det mest tvättäkta obildade som aldrig jobbat eller utbildat sig och därmed har väldigt snäva referensramar.

   Nej hon är civilekonom, inte ingenjör.

   Hon är civilekonom.

  Förvånad över Dikmen. Han är ju jurist utbildad på Handels. Påstår han i alla fall.

   Bra betyg får man anta då.

   På Linkedin står det Göteborgs universitet, Jurist/Affärsrätt, 2016-2021
   Han verkar dock inte ha arbetat som jurist.
   Kanske han aldrig avlade examen eftersom jurist inte är en skyddad titel…

    På Wikipedia står det att han är jurist utbildad vid GU😅. Det finns väl flera som har utbildat sig men som sen ändå bara jobbat som influencers.

    Om man läser juridik vid GU ligger det under Handelshögskolan.

     Lanthandels alltså 🙂

    Yes, vet dock att han inte är färdig med sitt examensarbete

  Nu ska tanten vara lite ful här…skulle vara intressant att låta Bianca göra bara orddelen.
  Sätta henne i ett rum med bara frågorna
  Ja, ursäkta mig men skulle vilja veta hur hon skulle lyckas.

   Det tänkte jag också på..😅😂🙈 få influencer ger iofs intrycket av att vara särskilt duktiga på något så jag hade typ tyckt det vore roligt att se alla göra HP och deras resultat sen.

   Det du vill är att sitta bakom din skärm och göda ditt eget ego när du tänker på hur mycket bättre du är än henne. Var ärlig åtminstone 🙄

   Orddelen var ju sjukt enkel, det borde man klara liksom. Men förstår hur ni menar att hon kanske inte skulle det. Pinsamt..

    Du är riktigt pinsam just nu.

   Orddelen är ju så enkel, illa att inte klara den..

    Matten är så enkel, illa att inte klara den..

    – det är olika vad folk tycker är enkelt🙄

     Men verkligen.. och lite tur. När jag skrev 1,6 så tror jag att jag hade tur och kunde typ 18-19/20 på orden. I år när jag testade (Aftonbladet) kunde jag ”bara” 16 vilket kanske dragit ner min poäng.

      Det är ju bara vanliga ord? Har man gått i skolan och läser lite böcker så fattar man dem.

     Inte samma sak, dock vet jag inte hur mattedelen är. Men orden är verkligen bara vanliga svenska ord förutom kanske två stycken.

      Precis samma sak. Bara för att DU kan betyder inte det att alla kan. Jag är inte dålig på svenska, anser mig ändå ha ett stort ordförråd, men när jag kollade orden på aftonbladet fick jag inte full pott, har inte ens hört alla ord och då utsätter jag mig för det svenska språket på många fler sätt än trams på sociala medier och nöjesblaskor.

  Var det inte Lovisa som skulle börja studera? Gjorde hon det och slutade eller började hon aldrig? Handelshögskolan tror jag att det var som hon pratade om.

    Åh! Det har jag missat. Jag hörde bara att hon skulle göra det. Tack för förklaringen! ♥️

    På SU, inte Handels.

  Haha är detta ett skämt?

  Hur kan dessa personer som uppenbarligen är stendumma ha följare? Läskigt.

  Ingen kritik eller påhopp utan bara nyfiken, har du själv gjort högskoleprovet Camilla?
  Om ja, vad fick du för poäng?

   Jag tror jag fick 1,1 och 1,3 men jag kan minnas fel. Det var ett helt okej resultat för att inte ha övat mer än i skolan.
   1,3 var inte särskilt bra då så det var inte så mycket att hänga i julgranen och jag använde aldrig resultatet till något då jag kom in på betyg i Sverige och uttagningsprov+behörighet i USA. 😊 Jag är dock nyfiken på hur det skulle gå om jag skrev det idag.

    Bra jobbat! Tack för svar 😊

  Hur får man fram gamla resultat? Vart kan man kolla upp sin granne tex 😉

  Set är inte svårare nu, tycker inte det är någon skillnad alls.

   Det är svårare att få en hög poäng nu än förut. Man har dessutom gjort om högskoleprovet genom åren. 2011 gjordes det om och det blev fler delprov. Normeringen blir tuffare varje år. 2012 behövde du 39 rätt för 1.0 på kvant. Hösten 2023 behövde du 45 rätt. Tex.

  Det är ju olika vad som är ens styrkor och det går ju verkligen att träna upp detta. Hade precis läst en massa mattekurser innan provet så den delen var ju aslätt när allt var färskt i huvudet.
  Kul att se att det kan gå bra för folk i livet trots dåliga resultat på högskoleprovet.

  Jag skrev högskoleprovet hösten 2012, då hade jag bott i Sverige i 4 år. Skrev 1.0 på språkliga delen och 1.3 på kvantitativa.

  Haha, där hade vi det som alla ändå inser svart på vitt. Men Camilla Läckberg är väl ingen influencer? Hon är just en smart kvinna som begripit hur man säljer enorma mängder böcker – man skriver krimromaner på ett enkelt språk. Jag kan berätta att Camilla Läckberg också hade bra gymnasiebetyg (nej, jag känner henne inte och nej, jag är ingen gammal skolkamrat; jag såg det i ett program på tv, som jag minns det). Det är förstås ingen slump.

  Högskoleprovet gjordes om till hösten 2011, där fler moment las till. Att man skrev 1.9 som Läckberg gjorde för nästan 30 år sedan var absolut imponerande men är inte jämförbart med provet som det är idag. Efter 2011 ökade antalet matematiska uppgifter, till exempel. Men för den sakens skull borde man, om man genomfört en gymnasieutbildning, kunna prestera iallafall 0.7 eller liknande.

  Vem är förvånad? Provet är mycket svårare nu så om de skrev om det nu skulle de få ännu lägre.

  Om någon fick väldigt lågt kanske det beror på att den blev sjuk och inte kunde skriva klart provet. Hemskt att hänga ut folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *