Vad säger Läkemedelsverket om vitamindropp?

Jag har tidigare skrivit om Jonna Lundells 30-årsfest, som inleddes med att hon och några kompisar gjorde reklam för intravenösa vitamindropp från företaget Release Company.
I mitt första inlägg undrade jag vad syftet med sådana dropp är, om det bara är ett försök att inte bli bakis eller om det hade några andra funktioner? I mitt andra inlägg resonerade jag kring huruvida det ens är lagligt att marknadsföra preparat som det här. Det är nämligen förbjudet att rikta reklam för receptbelagda läkemedel till allmänheten (med undantag för vaccinationskampanjer).
Så rör det sig om receptbelagda läkemedel i den här reklamen? Jag ställde frågan till Läkemedelsverket och här nedan är en skärmdump från deras svar.

Svaret jag fick kom från en utredare på förvaltningsmyndighetens avdelning för marknadsföringstillsyn och hen skriver att man kan anta att det här bryter mot läkemedelslagen, eftersom vitamin-dropp/injektioner i regel kan antas utgöra receptbelagda läkemedel.
Men… eftersom man inte inlett ett eventuellt tillsynsärende än och heller inte prövat det rättsligt, så kan man på Läkemedelsverket inte uttrycka sig mer definitivt än så här:

Vitamin-dropp/injektioner kan i regel antas utgöra receptbelagda läkemedel.  Läkemedelsverket är dock förhindrade från att ge förhandsbesked om huruvida något kvalificerar som marknadsföring av läkemedel. Om verket vid tillsynen bedömer att något utgör olaglig marknadsföring av läkemedel kan den som är ansvarig kontaktas och ges möjlighet att yttra sig samt korrigera eller upphöra med marknadsföringen. När det behövs för efterlevnaden av lag och föreskrifter har verket möjlighet att fatta beslut om förbud eller föreläggande förenat med vite. Detta betyder i sin tur att den som överträder beslutet kan dömas av domstol att betala ett vitesbelopp.

Generellt kan var och en som på ett väsentligt sätt bidrar till marknadsföringen hållas ansvarig. Det betyder att både en influencer och bolaget vars produkt/tjänst marknadsförs kan hållas ansvariga. // Utredare Läkemedelsverkets avdelning för marknadsföringstillsyn.

När jag når Jonna Lundell kommenterar hon det hela så här.

Jag får ta åt mig av detta och ansvara för att söka upp mer information kring dom företag jag väljer att ha samarbeten med i framtiden.

Företaget Release Company har inte återkommit trots upprepade försök att nå dem.

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Såg elena belle gjorde nåt hud-dropp på sin insta. Men ändå fillers mm….

      Apropå fillers: har ni läst om den nya kunskapen som många kliniker i USA lyfter fram? Tex Dr Cameron Chesnut på Instagram. Att fillers inte försvinner i ansiktet som man tidigare trott utan flyter runt under huden i många decennier, i många fall resten av livet. Det är alltså ett permanent ingrepp! Att fillers alltid migrerar och byter plats efter ett tag så att fillers i läpparna hamnar under näsan och fillers runt ögonen hamnar runt kinderna, fillers runt munnen hamnar runt käkbenet, att det stoppar upp lymfsystemet och orsakar svullnad och inflammation. Och om fenomenet ”perception drift” som innebär att man fyller på fillers varje år och långsamt glömmer hur ens ansikte såg ut naturligt utan vänjer sig vid den fillers-fyllda varianten. Och att det till slut ser konstigt ut för ens omgivning medan man själv tycker att man ser normal ut.

        Även att det är supersvårt att ta bort fillers när det väl är ditlagt och att man bryter ner hudens egna kollagen med den metod som används för att ta bort fillers. Så om man tar bort fillers tar man samtidigt bort ens egna kollagen runt det området. Och det kommer aldrig tillbaka. Tänker på det när jag ser kändisar som Bianca Ingrosso som redan före 30 års ålder har använt mycket fillers. Många kändisar (och vanligt folk på stan) som ser konstiga ut numera. Lite off i ansiktsmimiken. Själv kommer jag aldrig mer göra fillers…

        Perception drift, ja det måste ju förklara alla fillersskadade människor i amerikanska realityserier. Kan ju inte finnas en kotte som tycker att det där utseendet egentligen är eftersträvansvärt. Det verkar vara nån perception drift på gruppnivå.

          Exakt, tycker att man ser det i Sverige också! Jag kollade tex på ett nyhetsinslag där dom intervjuade folk på stan, flera som dom intervjuade såg sådär konstiga ut. Dr Cameron Chesnut säger att det är extra svårt att få fillers i läpparna att se bra ut i längden eftersom man har så mycket mimik runt munnen. Så om man fyller på och fyller på så ser man tillslut märklig ut.

        Väldigt intressant.

        Jag ska lösa upp mina fillers, har gjort fillers i typ tio år så det är rätt mkt ml som tjoffats in. Har inte groteskt stora läppar, tänk Kenza typ. Dock har det migrerat nu så det är lite utanför så det ska jag lösa upp sen ska jag inte göra mer. Det gör ont, är inte så snyggt längre nu när jag är 34 år och jag vill hellre lägga mina pengar på annat. Vi vaknar till slut också vi fillers-lovers 😅

          Vad bra! Se bara till att välja vem som ska ta bort den noga. Gå till någon som är helt specialiserad på detta att ta bort fillers. För ditt eget kollagen kommer att brytas ner samtidigt som fillern och om personen inte är duktig så kan du få ett åldrat utseende runt munnen. Som inte går bort.

            Jag har ett extremt babyface så skulle det göra att jag ser äldre ut är det bara bra haha.

        E/: Jag gjorde fillers i läpparna för 6 år sedan. Det försvann och har inte hamnat någon annanstans i min kropp 😀

          Hur kan du veta det? Om du bara gjorde det en gång var det antagligen inte mer än nån ml, om det sen migrerat ”utspritt”, dvs inte en fast ”kula”, hur skulle du då märka det även om det har gjort det?

          Hur vet du att det är borta? Det kan man bara se med magnetisk resonanstomografi – magnetkamera.

            Det är kanske därför Bianca bekostar en privat MRT, för att ta reda på vart alla hennes fillers vandrat iväg.

          Om det bara var en ml så ligger det nog där nånstans och skvalpar runt men det syns inte för det är så lite.

        Här är en intressant video som tar upp många av problemen med fillers.
        https://youtu.be/-Rr91tpcXDI?si=y7xzBEoPa6B0x-8r

    Vitamindropp? Hur kommer man ens på tanken…

      Anonym, okunnig och ignorant gissar jag på.

      Är jättepoppis bland airheads i USA. Som alla andra trender då.

        Var det inte det här som Jesper Parnevik använde sig av för massor av år sen?

    Allt som inte de redan rika ägarna av läkemedelsbolagen kan tjäna pengar på vill de förbjuda. Läkemedelsverket styrs av dessa gubbar.

      Ursäkta? Det är så uppenbart att du inte har någon som helst insyn hur Läkemedelsverket (en MYNDIGHET) fungerar att jag blir helt paff eftersom du med stor sannolikhet är…vuxen?

        Bara för att det är en myndighet är det ju inte omöjligt med skelett i garderoben…

      Vad menar du? Att de rika gubbarna som äger läkemedelsbolagen och läkemedelsverket vill hindra influensers från att bli rika?

    En hederlig Banana Bag.
    Brukar skrivas ut till alkoholister. Och det är efter att Hollywoodkändisar började lägga in sig på rehab som dessa började bli populära att också användas innan/efter party sprees.

    Kul att bli associerad med det

      Vilka vitaminer innehåller den? Ska på kalas i morgon och tänkte preppa med resorb under dagen innan, men jag kanske behöver en hel arsenal av vitaminbomber i systemet? (Det kan tänkas bli tequila)
      Vilka ska jag fokusera på?

        Resorb är rena skiten! Läs innehållsförteckningen. Ta en tsk havsalt i ett glas vatten + magnesium så har du en mycket bättre vätskeersättning.

          Vad är det som du tycker är rena skiten med det?

            Det mesta. Druvsocker, syra (E330), mineraler (natriumklorid, kaliumklorid, kalciumkarbonat, magnesiumoxid), surhetsreglerande medel (E331), sötningsmedel (E954), arom. Innehåller socker och sötningsmedel.

              Ok vad hemskt… 😄

                Eller hur, rena dödsfällan… xD

                  Ingen påstod att det är en dödsfälla, bara onödigt 🙂

                Inte så smart du va? Det menades så klart att du inte får någon som helst nytta av det, det är bara skit.

                  Lite skillnad mot att kalla det rena skiten. Resorb funkar fint för sitt syfte, precis som att göra egen vätskeersättning. Att kalla det för rent skit är att överdriva.

                  Vad är det för nytta du inte får av en resorb?

                  Jo det funkar.

              Omg socker!! 😱💀

                Du behöver även socker för att få någon nytta av vattnet? Alla som varit magsjuka eller haft magsjuka barn vet hur viktigt det är att få i sig socker (aldrig light-saft).

                  Socker är totalt oviktigt för kroppen att få i sig, även vid magsjuka. Den lilla glukos hjärnan behöver tillverkar levern.

              Hur är det skit? Kroppen tar inte skada av något av det där.

                Svartmögel som citronsyra tillverkas av låter ju jättegott…

          Är man så orolig över vad en stackars resorb innehåller så ska man nog inte dricka alkohol till att börja med 😅

            Haha precis! 😄

        Den innehåller vitaminer som alkoholister ofta har brist på. Mest B-vitaminer, folsyra och magnesium.
        För någon som inte varit grov alkoholist i flera årtionden kommer det bara innebära att man betalar hutlöst för att få kissa mycket.

        Det du ska fokusera på är att dricka varannan vatten. Eller allra helst, var tredje drink, resten vatten.
        Det är vätskebristen som får dig att må dåligt dagen efter. Inte vitaminbrist.

          Obalans i elektolyterna kan också få en att må dåligt. Det löser man lätt med lite salt, eller fyllekäk.

            Eller bara dricka vatten

              Dricka vatten har väl i detta fallet motsatt effekt

              vatten innehåller väl inga elektrolyter

              Nej

          Njae, man mår också dåligt av acetaldehyden som bildas vid nedbrytning av etanol, varför en riktigt stor fylla inte riktigt kan botas snabbt av vatten eller vitaminer.

      Rehab för en kändis är väl mer eller mindre en semester? Tycker även att det är konstigt att en del åker in pp rehab medan andra åker in i fängelset om de begår samma brott.

    Borde man inte läsa på och göra efterforskningar innan man utför en ny typ av medicinsk behandling? Att bara hoppa på något utan att forska vad det faktist innebär med behandlingen och se om det är lagligt eller faktiskt funkar är dumt och riskabelt!

      Ja alltså att helt lättvindigt och godtroget gå med på att spä ut sitt eget blodomlopp sådär med okänd och obeprövad vätska, tyder ju på en riktigt dumnaiv läggning. Fan, jag är för smart för att bli framgångsrik influenser. Det både gläder och grämer mig!

        Fanns/ finns en bisarr trend i Japan som går ut på att de injicerar koksalt tror jag att det är? Saline injections är det engelska namnet. De injicerade det i pannan, tryckte på mitten och fick ett Bagel huvud. Sen gick de runt med det i ett par timmar innan kroppen tog upp vätskan.
        Sök efter Japan bagel injection på google och kolla på bilderna.😖

          Människans ”påhittighet” upphör ju aldrig att förvåna… nåt av det märkligaste jag sett.
          I övrigt så är det så intressant med alla influencers som dricker vitaminvatten, tänker på kosten, injicerar vitaminer… men så verkar de stjälpa i sig rätt så ansenliga mängder alkohol och sprutar in både det ena och det andra i kroppen utan några vidare betänkligheter. Inte vidare hälsosamt. Men summan av lasterna är konstant brukar man ju säga.

          Usch så äckligt ” Japan bagel injection”! Ångrar att jag kollade…

    Jag tycker mig se en ökning av människor som inte tar sin kropp på allvar. Man sprutar in lite vad som helst, gör operationer där det är billigast, filar ner tänderna, drar grejer rakt in i blodet utan att kolla upp vad det är, tar bantningspiller som är farliga osv.

    Jag menar inte att alla ska bli hälsofreaks, men *lite* eftertänksamhet kunde inte skada.

      Är huvudet dumt så får kroppen lida.

        Tänkte skriva just det innan jag såg din kommentar. 😄

      Skönhet är så viktigt att det får kosta vad som helst, både hälsomässigt och ekonomiskt. Och enligt dagens allmänna opinion är man hälsosam bara man är smal, sen att man röker och dricker och har hela kroppen full med insprutade grejer, det spelar liksom ingen roll. Tycker det är så otäckt med de där tandfasaderna där man slipar ner tänderna, tänk att ha slipat ner sina tänder bara för att de ska se bra ut. Hur går det om fasaderna inte fungerar/sitter bra?

        Man kan ju få infektion under skalfasaderna.

          Åh fy!

        Håller med! Undrar också hur så många tycker/tror att dom är vackra/snygga med allt detta!

        Tandläkarna varnar ju för detta,att slipa ned de egna fruska tänderna.När man blir äldre dras ofta tandköttet tillbaka lite och då uppstår ett mellanrum mot fejktänderna som samlar bakterier och ser konstigt ut,och alla fasader måste bytas ut.

          De håller bara 10 år oavsett och måste bytas.

      Det är ofta unga människor som gör sånt tycker jag, och konsekvenstänket är ju inte så utvecklat när man är 18-20 liksom. Inte ens när man är 25! Många lär ju ångra sig när dom har bytt karriär sen länge och inte är influencers längre utan typ revisor och femtio plus och har enorma tandläkarräkningar pga att dom slipat ner tänderna.

        Visst är hela grejen att de vill får i sig näring och vitaminer utan kalorier? Det var så det började i skönhetsindustrin. Istället för att äta en banan tar man dropp. Helt sjukt.

          Oops sorry, skulle inte vara svar till någon.

    Vad ska det ens hjälpa om man inte möjligtvis har någon brist? Överskott av vattenlösliga vitaminer kissar man väl ändå bara ut. Fettlösliga vitaminer kan väl till och med bli farligt i för stora doser.

    Alltså fy för nålar in i kroppen, att utsätta sig för en frivilligt??

      Det överlever man, jag lovar.

    Mybabydolls gör reklam för Temu som väl är samma liga som Shein. Känns också som ett fräscht samarbete. Och det är barnen som återigen agerar reklampelare…..

      Temu är väl snäppet värre till och med, eftersom de kapar/säljer vidare information. Alltså bankuppgifter, personnummer osv.

        Tror du att det bara är Temu som gör det?

    OT men kan någon förklara kopplingen coachella och coca cola? Bianca posar järnet i smyg med coca cola och någon skriver att det inte är tillfällighet att hon är i Palm springs?

      Tror de är där och plåtar för Caia, dvs ingen sponsresa med Coca-Cola.

      Hennes vänner har ju varit där för Coca-cola o cochella men hon verkar vara där nu istället när de åkt hem redan, typ rosanna o Sanna etc

        Hon kanske är där för weekend 2.

    Fint svarat av Jonna.

      Ja, det var ett klokt och ansvarsfullt svar. Skönt att se en influencer som inte direkt hugger tillbaka och går i försvar.

    Helvete vad Ram framstår som oskön i paradise. Har bara hört honom nämnas här inne då och då men vilken omogen typ.

    Dom behöv HJÄRNdropp.

      Eller en liten lobotomering kanske?

    Vad gäller de influencers som gör reklam för sin egna kokbok tex och inte markerar det som reklam?
    Och åker på event som inte är markerat som reklam? Behöver inte det markeras som reklam eller samarbete?

    Jag hade liksom inte vågat. Att gå in på en random skönhetssalong och låta dem sätta en nål och ge mig ett dropp som jag egentligen inte har någon aning om vad det innehåller är för mig rena vansinnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.