Manliga pedagoger i tjejernas omklädningsrum?

Vi hade en situation där en manlig pedagog skulle sitta med i omklädningsrummen för att ”hålla koll att allt gick rätt till” (rektorns initiativ). Sally sa till honom skarpt att han fick ställa sig utanför och ha dörren på glänt om det nu behövs för att hon har rätt till att få byta om efter duschen utan att en man ska sitta där. Dessutom hade han en mobil i handen.

Det blev en lång diskussion i omklädningsrummet och det slutade med att åttaåriga Sally körde ut mannen och stängde dörren till omklädningsrummet. Jag fick senare ett besvärat samtal från hennes huvudlärare efteråt som berättade vad som hade hänt. Jag svarade att ”jag tyckte att det var fantastiskt gjort av henne”. Sedan berömde jag Sally hemma när vi sågs. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip delar med sig av en anekdot från dotterna skola, där den manlige pedagogen skulle sitta med i tjejernas omklädningsrum, samtidigt som han höll på med sin mobil. 
Detta tänkte Isabellas dotter S inte finna sig i, utan argumenterade för att pedagogen istället skulle vänta utanför den stängda dörren. När Isabella senasre på dagen fick ett samtal från skolan gällande detta så sa Isabella bara att hon var stolt över sin dotter, som sagt ifrån.
I kommentarsfältet är det allt mellan upp och ner och bak och fram på en och samma gång och det behövs nog en ganska så stor håv för att lyckas fånga in alla sidospår. De sträcker sig från allt ifrån integritet till pedofili, så läs Isabellas kommentarsfält med dessa glasögon på.
Vad säger ni?

131 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Precis så ska man uppfostra sina barn till att agera!
    Ska inte ens småflickor få bestämma vem som ska se deras nakna kroppar längre?
    Helt sjukt att det ens kom på tal att en manlig lärare ska övervaka småtjejer som duschar. SJUKT!

      Kvinnor är ju med i pojkarnas omklädningsrum. Men inte lika vanligt med kvinnliga pedofiler iofs. Nån måste va med så är det bara, sker mkt kränkningar i omklädningsrum. Sen är det klart att man inte står och tittar på dem i duschen.

        Jo men det måste ju organiseras på något sätt så att man inte gör barnen en otjänst. Precis som bellas dotter påpekade, det går ju utmärkt sitta direkt utanför med dörren på glänt.

          Det finns inte på kartan att detta har hänt. Denna skola skulle aldrig ens snudda vid tanken på att göra någonting som kan reta upp föräldrarna. Att en manlig pedagog med mobil befunnit sig i omklädningsrummet är helt enkelt inte sant. En lögn till. Säker, dessutom, för skolan kan inte gå ut och dementera eftersom det går ut över IL:s barn.

            Uppenbart du inte har barn. Det är inte helt ovanligt.

              Anonym 18 11: Men jag känner till denna skola mycket ingående. Vi talar Lidingö. Tror du ett ögonblick att de riskerar att föräldrar flyttar sina barn? Föräldrarna är ängsliga typer utan självkänsla (som sätter sina barn i kön till Carlssons där de inte kommer in) Finns andra friskolor på ön. Denna skola försöker även få igång gymnasium. Men förr eller senare förstår nog även de ängsliga som sätter sina barn i denna skola att det bara finns ett gymnasium: Norra eller Hersby som vissa utsocknes säger. Skolan måste vara korrekt annars försvinner skolpengen.

                Bara för att du känner till skolan så vet du inte allt som hänt där, du kan lika gärna hitta på för att du ogillar Isabella så sluta bara, ditt nick säger liksom allt…

                Klart det har hänt, det är ju inget hon kan hitta på förstår du väl. Även fast du känner till skolan, lätt att påstå iofs, så kan ju inte du veta allt som pågått där. Samma sak händer för övrigt på andra skolor så varför skulle föräldrar vilja flytta sina barn för det, de tar väl upp det till diskussion istället vilket kanske redan gjorts för längesen det vet vi inget om. Kanske brukar det vara en kvinnlig pedagog i vanliga fall men att det fick bli en manlig för att det kanske var personalbrist eller så just då.

          Nja, inte hos killarna..

      En liten flicka ska inte behöva agera på det sättet. Sen gjorde hon h e l t rätt. Hur fan tänkte skolan där?!
      Vi har problem i samhället med pedofiler och bilder på nätet. Hur kan man bjuda in en man i omklädningsrummet av alla ställen?! För att mildra känslan så hade det räckt med en kvinna. Helt sjukt beteende av skolan. Så jäkla bra gjort av Sally! Att en 8 åring måste sätta gränsen idag!

    Av någon anledning så tror jag inte på Bella. Inte på att en ”manlig pedagog” ska sitta och kolla på flickorna i omklädningsrummet med en mobil i handen och inte på hennes dådiga dotter och inte på att hon fick samtal från skolan om detta.
    Skulle tro att det är en utbrodering av något hon läst i någon debatt om vad som eventuellt skulle kunna hända…

      Håller med, var ju några inslag i tv om detta under förra veckan. Klart hon hakar på. Allt för att få uppmärksamhet.

        Helt sjukt om ljuger ihop detta också.

        Sen, har sally bett om att figurera såhär på hennes blogg. Detta är också exponering som jag tycker är obehaglig

        Isabella berättade om detta i sin och Sheilas podd för flera veckor sedan, bara som kontext

          Men då borde ju saken vara utredd för länge sedan! Och är det antagligen. Så inlägget är inte skrivet i hastigt mod i ilska över situationen och stolthet över dottern. Utan Isabellas jakt på content utan en tanke på vad det kan ställa till med. Som beskyllningarna i kommentarerna vilka kommer att leva kvar i all evighet om inte Isabella gör något åt det.

      Men hade det inte typ varit förtal eller liknande? För skolan vet ju sanningen. Så tror faktiskt inte hon ljuger om detta.

        Dessutom lär ju flera av Sallys klasskompisars föräldrar prata med barnet om detta efter att sett detta. Så tror inte hon skulle ljuga om detta, lär ju inte bli så kul för Sally i skolan isåfall.

          Tycker också det verkar konstigt. Sen är det väl precis så här man EJ bör lämna ut sitt barn. Hon e skum

        Förtal? Hur är detta ett brott?

          Klart det inte är. Personen har ingen koll.

      Alltså ’Things that never happened’ awards.

        Varför skulle hon ljuga om detta? Tror du inte skolan och föräldrarna hade reagerat ganska kraftigt isåfall.

          En unge körde ut en vuxen?

            Eh…är du född på 30 talet?

              Varför tror du det? Tror inte hon är fysiskt kapabel eller att läraren bara skulle ta det.

                Men vad menar du pedagogen ska göra när en 8 årig flicka inför de andra barnen förklarar hon inte vill duscha naken inför honom? Klart han blir tvungen backa – hur tror du ryktena går annars.

                  Det är inte ”att köra ut”. Tror Bella överdriver, som vanligt.

            Haha, de slår ju pedagoger idag.

              Haha jo men det tror jag inte Isabellas dotter gör.

            Den vuxna måste väl valt att lyssna på Sally.

            Läraren ringde säkert för att det inte skulle bli några missförstånd, snarare än för att beklaga sig.

              Ja eller snarare backa och fråga ledningen ”hur tycker ni jag bör hantera detta.”

          Varför kan jag inte svara på, men det låter osannolikt av exakt alla personer i historien att agera som de gjorde.

      Fast jag tror faktiskt detta skulle kunna hända. Pedagog måste vara med i omklädningsrummet och det fanns bara en manlig ledig. Han väljer då att hålla på med mobilen för att han kanske är obekväm eller väntar ut tiden.

        Tänkte samma. Mobilen var troligen inte för att ta kort, utan för att visa att han kollade på den och inte flickorna.

        Varför måste en pedagog vara med i omklädningsrummet? Det var aldrig någon lärare i omklädningsrummet när jag gick i skolan.

          Det kom nån o tittade in jo, men detta var för 45 år sen

          Ja men nu är det andra tider. Man är med för att de inte ska stöka. Kan bli bråk, kränkningar, råka göra illa sig, retas. Precis som förr men nu har man mer koll på det. När jag var liten på 90-talet var vi ute hela rasterna själva. En kompis blev bunden vid en lyktstolpe och jag och en kompis slogs över en lek. Allt var inte bättre förr.

            Så man anser att det är värre idag att barnen bråkar i omklädningsrummet än att en vuxen av andra könet är där och tittar? Det skulle INTE jag ha gillat, jag gillade inte ens att visa mig för tjejerna i klassen.

              Tittar? Jag bryr mig inte om nakna småpojkar, de bryr sig inte heller. Du vet att det inte jobbar så många män i de lägre åldrarna va? Alla avdelningar har inte en manlig pedagog.

      Det var den första tanken som slog mig! Det är ingen tvekan om att hon har läst om idrottsläraren som var på tapeten förra veckan. 🙄

        Det var helt bisarrt det inslaget. Och att idrottsläraren köptes ut gång på gång, upp till en halv miljon…? Istället för en polisanmälan? Försöker skolledningar mörka?

          Har aldrig någonsin hört talas om en skola som kör med öppna kort.

    Jag är kvinnlig pedagog och brukar vara med i killarnas omklädningsrum. Vi har inga manliga pedagoger att tillgå den tiden de har idrott. Vi behövs i omklädningsrummet för det är oerhört mycket kränkningar som händer där, de slåss och vandaliserar. Är 3:or det handlar om.

      Samma här. Jag brukar ha min mobil för att läsa upp veckans matsedel od för att de inte ska känna sig uttittade.

      För de svaga barnen hjälper det och ger trygghet att jag sitter där och scrollar. Jag sitter alltid så att jag har ryggen mot duscharna.

        Tänkte samma sak. Bättre att pedagogen tittar i mobilen och istället för på barnen.

        Fast ta med en bok/anteckningsblock eller liknande. Alldeles för risky i dagens samhälle ha vuxna med mobil i barnens omklädningsrum.

          Jag har mobiltelefon i pojkarnas omklädningsrum eftersom jag på den har en app där jag hela tiden får aktuellt blodsockervärde på min elev med diabetes. Kan alltså finnas fullt legitima skäl till att en mobil finns med i omklädningsrummet.

            Säkert men där får man ju titta på andra tekniska lösningar. Som världen ser ut idag vill ingen ha vuxna med mobiltelefoner i barnens duschrum.

      Är väl väldigt stor skillnad på en man i tjejernas omklädningsrum än en kvinna i killarnas?!

        Pedagogen, oavsett kön, är inte där i sexuella syften (i de absolut flesta fall). Det handlar om att skydda barnen från mobbing och stök som är betydligt vanligare än att läraren är pedofil.

          Självklart fattar man skolans syfte. Man fattar dock samtidigt exakt hur syftet kan missbrukas varför man borde komma på en bättre ide än ha snubbe med mobil i tjejernas omklädningsrum.

          Vill du bli tvingad att duscha och byta om inför din manliga chef (och hans telefon)?

          Tyvärr söker sig pedofiler till platser där barn finns. Och oftast är pedofiler manliga. Hade inte accepterat att ha en manlig pedagog i mina barns omklädningsrum.

          Sen är ju frågan vart problemet kommer i från? Kan barn inte bete sig alls längre? Känner ingen i samma ålder som mig det där fanns behov att ha en vuxen i omklädningsrummet för att undvika problem.

            Nej många kan ju inte det. Men problem i omklädningsrum har funnits länge, bara att man uppmärksammar och försöker göra nåt åt det nu för tiden.

              Lös det som i (vissa) andra länder. Låt barnen som har gympa den dagen ha sina gympakläder hela dagen. Och duscha hemma.

                Men herregud. Och gå omkring i för tunna kläder hela
                dagen samt lukta svett? Eller så är
                Man bara där barnen är, precis som övriga skoldagen…

          Min son har en kvinnlig idrottslärare som gör så, och han vägrar duscha i skolan nu för han upplever att hon sitter och stirrar på dem. Vilket hon säkert inte gör, men deras upplevelse är sån och obehaget finns där även om inte avsikten är fel. Jag har sagt att han får skita i att duscha och att om hon undrar ska han säga som det är; att han inte är bekväm med att hon är där.

          Förstår att det behövs personal där, men synd att det inte går att lösa på andra sätt. Tex två vuxna. De kan då vara där och göra sitt jobb men ändå fokusera på varandra OCH det skulle vara säkrare för både barn och personal att inte vara själva så med en vuxen.
          Har själv blivit utsatt av vuxen när jag var liten trots att andra barn var nära.

      Otroligt!
      Jag läste om pedofilläraren som det skrevs om för några dagar sedan, att han hade uppgiften som ”duschvakt”. Trodde det var något märkligt som finns på ”prestigeskolor”, eftersom det var på en sådan han jobbade. Har aldrig hört talas om att sådana finns någonstans.
      Men det är hur som helst totalt olämpligt att sitta med mobilen i en sådan situation. Läs en bok eller något i stället, har hört att bokläsning förekommer i vissa skolor. 😊

        Det har väl alla skolor? Ingen vettig skola släpper en lågstadieklass fri att va själva i omklädningsrummet..

          Min klass hade aldrig något vakt, har två minnen från när barn retade varandra men det var ingen vandalisering. Det var värre i högstadiet när 2-3 av klassens clowner muckade med varandra. /en snubbe

          Nej, det har verkligen inte alla skolor. Mina barns skolklasser har aldrig haft det, har aldrig hört det någon annanstans ifrån heller. Därav min förvåning när jag hör om det.
          Jag kan förstå om man behöver ha koll om det uppstår problem med en klass, men inte att ha det som standard. Och jag hade aldrig accepterat lärare, oavsett kön, som sitter i omklädningsrummet med en mobiltelefon.

            Oj, det har varit standard på alla skolor jag jobbat på. Kan hända så mycket där, de är små.

    Jag tror absolut att detta har hänt. Det jag ställer mig tveksam till är att det var Sally som sa till läraren. Det skulle lika gärna vara någon av dom andra tjejerna. Isabella skryter gärna om sig själv och och sina barn precis hela tiden. Hur som helst, bra gjort av den här flickan!

      Pinsamt om hon ljuger när skolan och många fler vet

      Fast sjukt elakt mot Sally isåfall då flera föräldrar antagligen kommer ta upp detta med sina barn, blir ju ganska pinsamt för Sally då om de andra barnen påstår att hon inte sagt ifrån. Tror inte Isabella skulle göra så.

    Jag vet inte hur den här historien egentligen gått till. Är det så att en manlig pedagog suttit med sin telefon i handen medan flickorna varit nakna och bytt om och duschat så är det naturligtvis fel. Är det så, som det kan vara i min skola ibland, att lärare står utanför och väntar och ber dem skynda på och sedan till sist knackar på och kikar in när alla egentligen redan är fullt påklädda men någon söker sin strumpa eller drar ut på tiden för att missa rasten så är det en annan sak. Jag misstror ingen och övertramp ska inte ske. Men ibland tror jag att dessa ”min gymnastiklärare klampade in i omklädningsrummet-historier” överdrivs i efterhand. Kanske inte i Bellas fall, isåfall bra gjort av dottern.

      Det framgår inte av historien för att göra den intressant.

        Jo, det framgår av det Isabella skriver. Han skulle med in i omklädningsrummet under tiden barnen duschade och bytte om. Barnen ville att han skulle stå utanför.

      Finns ju flera lärare bara här i kommentarsfältet som bekräftar att de skälva brukar sitta med i omklädningsrum. Gud vad alla ska vara säkra på att det bara kan gå till EXAKT så som de själva upplevt på sin egen skola?

    Denna historien är inte sann, hon vill få igång en provokation med läsarna

      Väldigt märkligt att bli provocerad av att ett barn inte ville ha sin manliga lärare i omklädningsrummet när hon byter om. Och tror inte hon skulle använt Sally för att ljuga ihop detta då antagligen andra föräldrar i klassen kommer reagera, prata med sina barn, kontakta skolan osv. Hade ju inte varit speciellt kul för Sally att bli utpekad som lögnare. Och rätt allvarligt att anklaga skolan för något som inte är sant. Så tror inte hon ljuger

        Det provocerar ju till känslor och kommentarer, alla har en åsikt eller egna erfarenheter, provokation behöver ju inte bara innebära att reta upp folk.

      De flesta blir inte provocerade, tvärtom ju, så tror inte hon räknat med att folk skulle bli upprörda.

      Varför skulle den inte vara sann? Molly har säkert kompisar vars mammor läser bloggen, och kanske även en och annan kompis. Tror även andra föräldrar håller koll + lärare och rektor.
      Att hitta på en sån historia skulle inte ens Isabella göra för korkad det är hon inte. Snacka om dålig stämning med övriga i klassen och lärare och rektor.

    Vem vet, pedagogen i fråga kanske identifierar sig som kvinna…

      och precis där tror jag ursprunget är för Bella att hitta på sin historia. Det har varit upprört och debatterats och nu hakar Bella på tåget. Vi hade för något år sedan att Bella i korridoren på förskolan såg en affisch om sexualkunskap (samtidigt som detta fördes fram av olika partiföreträdare). Det var ju bara det att det inte fanns någon sådan affisch där.

        Men du tror inte skolan samt föräldrar kommer reagera på detta? Tror inte isabella gått ut med en sån här sak om det inte var sant (även om jag såklart är medveten om att hon far med osanning ibland, men tror inte hon skulle ljuga om sin egen dotter på ett sätt som kan påverka henne i skolan)

          De reagerar säkert men kanske med en suck: Bella igen… och skolan får inte kommentera enskilda elever eller föräldrar offentligt.

            Klart de får berätta för föräldrarna som kontaktar dom angående detta ifall det stämmer eller inte samt att skolan lär ju kontakta Isabella angående att hon kommer med dessa anklagelser. Tror inte ens du själv förstod vad du själv nyss svamlade om 😅

            Menade liksom inte att skolan skulle gå ut offentligt i tidningen eller vad du tänker att jag menade, då missförstod du 😊

    Varför är det med en screenshot av sökningar efter yoga med valpar?

      Måste ju vara något hon råkade lägga in av misstag

      Störande

        Äsch, så störande var det väl inte. Mest gulligt ju 😅 märkte inte ens det förrän jag läste i kommentarerna.

    Jag är mest nyfiken på vad läraren som ringde upp Bella sa om situationen. Bad hen om ursäkt el var hen irriterad på Sally som slängt ut läraren?
    När det gäller mytomanen Bella så vet man inte vad man ska tro på längre . Har för länge sedan slutat att följa henne och kunde inte bry mig mindre. Hon försöker allför mycket att hålla sig aktuell för att få en notis i dagspressen.

    Oavsett sant el falskt anser jag att skolan bör ta en diskussion med barnens föräldrar och barnen först om det är stökigt i omklädningsrummet. Vill man sätta in en ordningsvakt så ska den vara av samma kön och inte ha en telefon med in i omklädningsrummet.

    Älskar puppyyoga länkarna 😍

    Kan det ha ett samband med Bellas nya bolag, Aimastar?
    Det registrerades för knappt två veckor sedan och här är en del av beskrivningen:
    ”Aimastar is a pioneering AI-driven company based in Gothenburg, Sweden, dedicated to transforming the e-commerce landscape. Founded by the visionary entrepreneur Isabella Löwengrip.”
    Man ska sälja ai-genererad reklam och – ja, det finns redan sådan reklam.

      Vad har det med detta att göra menar du?

        Att det hela skulle vara fabricerat med hjälp av generativ AI.

    När jag gick i de lägre klasserna duschade hela klassen, inklusive gympaläraren, i samma omklädningsrum.
    Ganska knäppt med dagens mått mätt.

    Jag är 35 för övrigt, så det var inte på 50-talet eller nåt.

      På lågstadiet hade hela klassen samma omklädningsrum o dusch på gympan,vi brydde oss inte om det alls,det vara bara liksom självklart. Andra tider nu,på gott och ont.

      Samma här, är också i din ålder.

      Så hade vi det med i lågstadiet och jag är född tidigt 89-tsk. . Vi duschade och bytte om tillsammans och det var dessutom en manlig idrottslärare. Enda märkliga som jag tyckte var att vi inte fick blöta håret så alla var tvungna att ha med sig någon slags duschmössa.

        80-tal!

        Hahaha hade glömt det men vi hade också ”förbud” mot det. Varför vet jag inte 😅

        Åh,våran fröken var jättenoga med att vi skulle ha på iss en duschmössa som såg ut som en ljusblå påse över huvudet med ett plastfönster framför ansiktet! Austronaut-stil!

      Ni som duschade könsgemensamt och tillsammans med läraren, vilka kommuner gick ni i skolan i? Genuint nyfiken!
      Mina idrottslärare gjorde aldrig något så fysiskt så att det fanns behov för dem att duscha. Det var mest blåsa visselpipa och tala om vad vi elever skulle göra (gick i skolan på 70-80-tal). 😊

    Skulle gärna vilja höra den andra sidan också innan jag bestämmer mig för bu el bä.
    Samt vad mentorn sa när han/hon ringde upp.

    Säger man huvudlärare förresten?

      Ja varför utelämnade hon det

      Ja, även om grundhistorien nu är sann så brukar ju Bella friskt lägga till och dra ifrån när det gäller det mesta. Tycker som du att det saknas väsentlig information för att kunna veta.

    Telefonen kan också vara ett arbetsredskap där lärarna prickar av elever som är ombytta & klara osv.

      Och för att inte eleverna ska känna sig uttittade.

        Kan tycka att det ska vara totalt mobilförbud i skolornas omklädningsrum. Är nog hemskt att behöva byta om med sina mobbare, hade vägrat om de även hade med sina telefoner in dit. Som tur är så gick jag skola innan alla hade kamera i fickorna men det var hemskt nog.

        Läraren ska föregå med gott exempel och lämna telefonen utanför omklädningsrummet. Närvaro kan tas i ett block och hen kan ha med en bok eller tidning eller vad som helst i stället för att sitta med mobilen.

    Jag har själv arbetat på en skola. Det framkom att det fanns stor otrygghet bland eleverna i omklädningsrummen efter idrott. Lösningen var att ha en pedagog närvarande i de yngre åldrarna. Det fanns inte alltid möjlighet att ha en kvinnlig pedagog hos tjejerna och en manlig hos killarna. Såklart var det inte optimalt, men elevernas trygghet gick först. Det fanns ingenting hos personalen som gjorde att de var olämpliga att vara i omklädningsrummen. Tvärtom gjorde det eleverna tryggare i och med att kränkningarna i omklädningsrummen upphörde när en vuxen närvarade.

      Ja det är ju självklart, så är det på alla skolor hoppas jag.

    Så glad inte mobiltelefon fanns då man var 8år mvh tant på 40 😄

    Belsabub clickbajtar nyheten om läraren som tog bilder på tjejerna i omklädningsrummet. Visade sig att han hade hållt på i flera års tid. Han blev dömd. Nu till Griselda, genom sin påhittade historia så har hon redan förstört livet för denna pedagog. Kan tänka mig hur snacket går på Lidingö-skolan idag. Folk utan vett och etikett som starter mobb! Undrar om Belsabub et al reagerar likadant när Paulette fotograf sitter redo med vidvinkelsobjektivet vid pool-kalasen de har i Griseldas trädgård.

    Påminner mycket om det som skett på elitskolan Carlssons på Östermalm förra året. Rättegången mot pedofilen pågår i detta nu. Han var med i omklädningsrummet med småtjejerna och filmade med sin mobil. När han efter drygt 2 år äntligen blev gripen så hittade polisen tusentals filmer på elever i hans dator. Bilder och filmer som har dessutom delat till pedofilnätverk runt om i världen. Fy fan säger jag bara. Så skiten händer ju i våra skolor as we speak. Bra jobbat Sally som lyckades säga ifrån!

      Där har vi det. Klart att Bella råkar ut för samma sak som så ofta annars.

    Med risk att få alla emot mig men jag vet inte vad problemet är!? Hade hon varit äldre så absolut men 8 år? Men mobilen borde ju inte varit med.

    Kanske inte alltid lätt att få kvinnliga pedagoger till tjejer o manliga till killarna. Hade samhället varit annorlunda men så som det är idag ser jag inget konstigt i detta.

      Med tanke på alla pedofil och barnporrskandaler vill man nog att skolorna ska lösa säkerheten på ett bättre sätt.

      Tänkte precis, var går gränsen egentligen? Finns det en gräns eller är det upp till varje förskola/skola? På en förskola tex så frågar de väl inte om tillstånd ifall en manlig pedagog kan byta blöja på en flicka och vice versa. Eller få hjälp om det skett en olycka hos lite äldre barn där. Kanske att folk helt enkelt har olika syn och ser barn som barn medan barnen själva inte tänker så (längre?).

        Hur menar du? De flesta normala människor ser såklart barn som barn. Vi vet dock att pedofiler söker sig till skolor och förskolor.

          Ja men menar att det jobbar ju män på förskolor, finns det någon generell regel om att de får/inte får byta blöjor på flickor? Eller pojkar för den delen. Eller i skolan då, småpojkar kan ju också vara hett byte. Man tänker ju att det borde finnas tydliga gränser och inte avgöra från fall till fall, blir ju jättejobbigt för personalen isåfall.

        Är faktiskt inte helt ovanligt att manlig personal på förskolor inte byter på barnen, åtminstone inte ensamma.

          Jo, så var det på många förskolor redan på 80 talet.

          Så är det hos oss! Och vikarier, oavsett kön, får aldrig byta blöja.

            Bra!!

      En 8-åring är ju hett ämne för en pedofil! Varför ska ett barn överhuvudtaget behöva riskera något sådant?

    Bella har verkligen förbrukat sitt förtroende i mina ögon så rent automatiskt köper jag inte att allt hon skriver är sant till 100%. Menar inte att hon ljuger just här alltså men rent allmänt.

    Men till saken då. Tycker det verkar konstigt och dåligt om barnen och föräldrarna inte blivit informerade om hur det funkar och skolans policy. Har det tidigare varit en kvinnlig lärare med och plötsligt en manlig? De borde ju verkligen förbereda barnen och förklara så de fattar. Om mobilen används som arbetsredskap borde ju även det framgå. Om läraren får göra vad hen vill där inne så känns ju en bunt papper eller en bok mer lämpligt, oavsett kön. Inte kul att vara den läraren som blir utkörd heller när han bara försöker göra sitt jobb (förhoppningsvis) pga dålig ledning.

      Det är precis här storyn skaver, att Isabella som förälder och Sally som elev inte har informerats i förväg om den här rutinen och att den helt plötsligt sker utan att det verkar ha förekommit bråk eller otrygghet mellan tjejerna. En alternativ förklaring är att det rutinmässigt funnits en pedagog i omklädningsrummet under lång tid men dagen innan detta hände berättade Isabella om pedofilen på Carlson kring matbordet och det blev diskussion om den här pedagogen. Och att hon mer eller mindre uppmuntrade Sally att köra ut honom. Och fick en bra story på köpet.

    Jag tycker det är bra att visa barn att de har något att säga till om när det kommer till deras egen intergritet och deras kroppar. Uppenbarligen verkar man ju ha lyssnat på barnen här (Sally körde nog inte ut pedagogen med hot om våld…). Fint gjort av skolan. Att pedagogen sitter precis utanför kanske med dörren på glänt fyller nog syftet av bevakning ändå.

    Osympatiskt med vuxna som bara refererar till att ”ungar” inte har något att säga till om, oavsett vad det gäller. Genrellt ska man försöka visa repsekt för allas önskemål om att skydda sin egen integritet, och det är inget man bara kan lära ut i teorin utan det måste ju omsättas i praktiken.

    Är det så pass stökigt att det är omöjligt för läraren att sitta precis utanför bör man istället kunna berätta det för föräldrar och barn, så de ändå känner sig hörda.

    Och nej barn ska inte få bestämma allt, men redan små barn har rätt att säga nej till att en person tittar på deras nakna kropp, om man inte kan motivera tryggt, öppet och tydligt varför man är tvungen (exv läkarbesök mm).

      Och allvarligt, om det är så stökigt att det inte räcker med att läraren kan sitta precis utanför med dörren på glänt, då ska man ställa in gymnastiken och se till att problemet blir löst innan man fortsätter. Förstå hur utsatta eleverna är efter gympan, nakna tillsammans. Är det en otrygg miljö på grund av stök så ta tag i problemet, sätt inte dit ytterligare ett otryggt moment (en man med mobil).

        Egentligen har du rätt men konsekvenserna blir för stora… riskerna finns ju i hela skolmiljön.

        Det är ju en del av lösningen, att vara där… man kan inte bara ”lösa” det, du vet nog inte.hur barn/skolan är idag…

          Jo man kan lösa det. En lösning är INTE en vuxen man med mobil.

            Säger inte att det ska va en man med mobil (men ibland behöver det nog va en man om ingen annan finns att tillfråga, ovanligt dock då det jobbar fler kvinnor i skolan.)
            Men undrar hur du tror man ska ”lösa” stökiga elever eller bara bland elever. Du kan inte varit i en skola eller ha koll på barn/skolans värld? Om man kunde lösa det så alla beter sig utan vuxen närvaro så skulle man gjort det för länge sen.

    Märker här att så många inte har en aning om skolan idag. Händer nog mkt som skulle göra er galna om ni tycker det här var orimligt. Det största problemet är nog att det INTE finns personal närvarande när det behövs. Så mkt händer tyvärr i skolorna, vi räcker inte till.

    För mig är det glasklart.

    GÄLLANDE BARNS INTEGRITET: Isabella delade en mycket viktig fråga däremot hade jag önskat att hon gjorde det objektivt utan att specificera att detta hände hennes dotter. Frågan kunde ha plockats upp på ett annat sätt helt enkelt. Med det sagt … Fint att hon är stolt över dottern som vågade säga ifrån och stå upp för sig själv när något kändes jobbigt.

    GÄLLANDE LÄRARE I OMKLÄDNINGSRUMMET: Självklart, ska en vuxen vara närvarande då det kan förekomma mobbning eller förnedring bland barnen. Däremot bör en manlig pedagog vara hos pojkarna och en kvinnlig pedagog vara hos flickorna. Det värsta jag visste i unga skolåldern var när omklädningsrummet var blandade med pojkar och flickor. SÅ OBEKVÄMT.

    GÄLLANDE ”SKA ALLA MÄN SES SOM PEDOFILER?”: Nej. Det finns däremot en biologisk skillnad på män och kvinnor, pojkar och flickor, därav finns det en anledning att skilja på dessa speciellt när vi är nakna. Vi lever i ett samhälle där vi valt att leva tillsammans och med det följer regler och lagar för att majoriteten ska trivas. Vi går med andra ord inte runt nakna i affärer, lekparker, i skolan osv. Nakenhet hör till det privata. Dessutom har vi religionsfrihet i Sverige och med det tycker jag vi även ska respektera att vissa kroppsdelar vill en kvinna/tjej inte visa för en man/pojke och kanske tvärtom. Man ska därför få känna sig trygg i omklädningsrummet, både i skolan, badhuset och på gymmet.

    Det var någon som skrev att trygghet gick först, finns det ingen kvinnlig pedagog närvarande så var en manlig sådan nästbäst. Däremot går det emot att tryggheten går först då just EN MAN inte kanske är vad en flicka anser vara betryggande i omklädningsrummet. Vad ska vi göra då? Se över personalen på skolan och se om det går att styra så att exempelvis en kvinnlig lärare kan vara närvarande under tiden som barnen behöver byta om. ELLER se om det finns föräldrar som är hemma (antingen sjukskriven, arbetar hemifrån, mammaledig osv) och har möjlighet att ställa upp en gång i veckan under dessa tillfällen. ELLER så inför man ett form av mentorskap där en tjej från en av de äldre klasserna (som anses mogen) kan hoppa in och vara närvarande medan de yngre tjejerna byter om så att ingen mobbning eller liknande förekommer. ELLER så låter man tjejerna som ska byta om gå in i grupper, exempelvis 3-5 åt gången så kan en manlig pedagog stå utanför.

    Det finns många sätt att lösa problemet om det finns ett intresse att lösa problemet. Fler lärare borde hur som helst anställas, fler vuxna behövs i skolorna – speciellt mellan första klass och upp till nian. Helst även på gymnasiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.