När föräldraledigheten tar slut…

Bildkälla: Sara Bolay Instastory

Dokusåpastjärnan Sara Bolay blev mamma till dottern Stella i slutet av oktober 2022 och tar nu till Instagram för att prata om sina känslor inför att dottern ska börja på förskola och hon själv ska tillbaka till jobbet. 
Hon skriver bland annat:

Så sjukt nu när Stella börjar dagis till eller efter sommaren ska man börja jobba igen och såhär länge har man aldrig varit ”ledig” från jobb förut i sitt liv så känner mig helt…?! Kan typ inte förklara men känns jätte skumt Vet knappt var jag ska börja och hur de kommer kännas?? Börjar bli verklighet nu och är taggad samtidigt som jag får lite smått panik för omställningen. 😃

När hon frågar följarna hur det var för dem att göra den här omställningen så får hon en kommentar från en person som avskyr att behöva lämna barnen till förskolan: Det står ”Hemskt. Avskyr att staten uppfostrar barn, önskar ja kunde varit hemma på heltid som förr.😥”
Sara svarar:

Va menar du? Att du kunde varit hemma med barnen tills de börjar lågstadiet eller när/hur länge tänker du? 🥺

Som en ”vanlig” anställd” som jobbar mellan 8-17 kan aldrig sätta sig in i hur det är att arbeta som influencer, där det som räknas som ”jobb” är sådant som vanliga dödliga får ägna sig åt på sin fritid, och även tvärt om.
Jag skulle vara undehållande att se ett gäng influencers ha ”vanliga” jobb med ”klockad” lunch och annat…
Ge det tre månader och vi skulle ha en tv-succé. 🙂

Vad säger ni om resonemanget?

192 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är kommunen som uppfostrar barnen, inte staten. Inte för att det spelar nån roll, man fattar ju vad hon menar. Men kunskapen hos gemene man om hur vår demokrati är uppbyggd är skrämmande låg.

      Gemene man vet nog om hur det är uppbyggt.
      Men gemene man räknar in kommunen i begreppet ”staten” i alla fall.
      Mest för att det är bekvämast så.

      Lite som att man också kallar eldorados ”finhackade gurka” för bostongurka. Fastän det enbart är Felix som säljer det.

        Vet faktiskt inte hur många som har koll om man går och frågar 100 random människor. Märkte vid förra valet t.ex. att det var jättejättemånga som inte fattade att sjukvården styrs på regionnivå.

          Ja pinsamt många faktiskt.

            Inte lika pinsamt många som britterna där den mest populära sökningen dagen EFTER valet om brexit var ”vad innebär EU”. Det var så pass då att kolla upp det

              Och sen blir folk kränkta för att de inte får rösta om viktiga saker som Nato 😅 kanske bra att de som beslutar åtminstone har koll på vad de beslutas om

                Har de det då? Tillåt mig tvivla!

          Fast nja, den i sin tur styrs ju av pengar som kommer ifrån regeringen. Så helt styr inte regionerna.

            Ja, men det var inte på den nivån det syftades. Utan folk som inte förstod att styret av vården var regionsbaserat. Även folk som inte förstod att skolan styrs på kommunnivå. Igen, ja, såklart man kan säga att på statlig nivå sätts budget överlag – men alltså inte det som menas här.

            Nej, man betalar skatt till regionen som finansierar den verksamheten. Funkar precis som i kommunen. Ibland kommer statliga bidrag, ofta riktade, från den statliga budgeten men det är bara en liten del av finansieringen.

              Ahaa, där ser man. Tack för att jag fick lära mig annat idag. Mvh Anonym 09.49

            Budgeten ja. Men besluten tas på en annan nivå.

              Nej. Regionfullmäktige och regionstyrelse samt nämnder/styrelser fattar politiska beslut i regionen. Staten har inget formellt ansvar utöver viss tillsynsverksamhet. Det är därför tex villkor för sjukvård och kollektivtrafik är olika i regionerna.

                Ja precis. /anonym 10:13

        Nja, tycker ofta man hör folk klaga på tex de blå politikerna som gjort si eller så. Sen visar det sig att det inte alls är blått styre i den kommunen. Sådant har i alla fall inte gemene man koll på, regering, riksdag, region, kommun när det gäller politik. Same same.

          Det där är verkligen inte samma sak.
          Du tror att majoriteten tror att de ansöker om förskoleplats till regeringen? Eller vad menar du?

          Sedan beror det också på hur man menar att staten uppfostrar. Det är t.ex inte direkt kommunerna som bestämmer läroplanen, eller hur?

            Nej men jag tror att många skyller på regeringen när förskolan behöver skära ner, när det inte finns resurser, när det tas politiska beslut som rör den osv.

              (Min enda poäng var att jag inte alls tror att folk har så bra koll på vad som är regering, region eller kommun, brukar visa sig tydligt när det kommer till olika politiska frågor. Att de söker om förskoleplats via kommunen har nog de flesta med barn märkt (sen vet vi inte om kommentaren är skriven av någon som någonsin sökt förskoleplats i och för sig…))

              Fast lite beror väl på hur mycket pengar som kommer från regeringen från första början.

                Kommunen finansierar tex skola och förskola via skatten. Styrdokumenten är statliga men inte pengarna.

        Jag tror faktiskt inte folk har koll. Ex på skillnaden mellan regering och riksdag, och att vi har haft röd regering men de har styrt på blå budget. Att det är regionen som hanterar sjukvården och inte regeringen. Osv.
        Det ser vi tom i kommentarerna, man tror att kommunen får pengar från staten till förskolan. Det kommunala självstyret är mkt större än folk tror.

      Tror faktiskt att just detta har folk koll på, det är ju väldigt tydligt just när det gäller förskola eftersom man ansöker hos kommunen och skriver vistelsetider osv och mycket diskussioner om olikheter i olika kommuner. Jag tror att när man skriver ”staten” så menar folk rätt ofta institution. Det begreppet blir kraftigare när man skriver staten än kommunen.

      Så klart barnen borde få vara hemma till dom börjar skolan. Tror det påverkar mycket ang hälsa m m. Hör dagligen ungar gallskrika och protestera när stressad mamma ska iväg med dom till dagis. Stackars barn och mamma.

        Då kan man ju välja att göra så då, om man vill och har möjlighet. Förskolan har inte skolplikt så det är fritt fram.

          Precis. Varför skulle det vara skattefinansierat att vara hemma med barnen tills dom får skolplikt?
          Vill man inte ha sina barn på dagis får man väl spara innan man skaffar dom så att man har råd att vara hemma så länge man vill.

          Men samhället vill inte det. Om jag vill vara hemma längre så måste jag säga upp mig. Om jag säger upp mig står jag utan skydd. Om jag skadar mig eller blir långtidssjuk får jag lägsta möjliga sjukpenning. En enorm ekonomisk risk!

            Strunta i att skaffa barn då

      Intressant att säga att det är kommunen. Även om kommunen har ansvaret. Så är det läroplanen och lagar som styr, vilket är på regeringen. Finns väldigt lite styrdokument på kommunnivå.

      Och att det inte är uppfostran som förskolan ägnar sig åt, det är pedagogisk verksamhet. Uppfostran är föräldrarnas jobb. Ingen kan (och gör inte vad jag vet) skylla på pedagogerna på förskolan för att vissa barn växer upp utan respekt för andra, andras egendom och andras liv. Det är ändå föräldrarna som måste göra det jobbet.

        Fast håller ej med dig. Vi som jobbar i förskola måste såklart uppfostra barnen också (i enlighet med styrdokument och sunt förnuft) då många barn (de flesta) är där större delen av sin vakna dag. Skulle vi helt strunta i fostran blir det katastrof. De behöver riktning också, då de är borta från sina föräldrar hela dagarna i princip.

    Man kan nog fortfarande vara hemma heltid med barn, som mammor var förr, om man har en partner som går med på att vara ensam försörjare och om man väljer att leva billigt. Inga resor på semestrarna, enkel och billig mat, en liten bostad utanför stan, så som man hade det förr. Dom flesta vill dock inte leva så.

      De kan få testa på mitt vanliga jobb. Kontor. Flexibla arbetstider. Lagom lång fika två gånger om dagen, lunch utan att behöva stressa, kan både äta, ta en kaffe och en lunchpromenad. Bra med friskvård och jag lämnar jobbet på kontoret när jag går hem.

      Hatar den ständiga tävlingen i vem som jobbar hårdast, flest timmar och vem som sliter ut sig snabbast. Jag jobbar inte ihjäl mig, har ork och energi till familj och intressen på fritiden. Borde ligga mer prestige i det än det motsatta.

        Skulle inte vara ett svar men kommentarerna hamnar ju lite var de vill här 😊

        Låter som ett Nice jobb, vad jobbar du med?

          Låter som mitt jobb, tjänsteman på myndighet.

            Drömmen…

            Haha tänkte sig exakt samma!

            Ah, det känns så fantastiskt som skattebetalare att veta hur j*vla ineffektivt alla hitte-på-myndigheter är så att de som jobbar där kan hinna uträtta alla möjliga ärenden på betald arbetstid. Tid som jag är med och betalar! Tack för det!

              Vet inte om jag skulle räkna våra universitet och högskolor som hittepå myndigheter, men ok.

              Vilka ärenden syftar du på? Och eftersom det är flexibla arbetstider så utför i alla fall inte jag ärenden på arbetstid. Jag har flexat ut då. Eller menar du att anställda på myndigheter ska jobba 24/7?

              Nu jobbar inte jag på en myndighet men kan tala om att jag är långt mer effektiv än på ett 7-16jobb där chefen klockar mig.

                Det är väl inte direkt någon nyhet att statliga myndigheter är extremt ineffektiva och att man på många av dom skulle kunna banta antalet anställda rätt rejält och på så sätt använda skattemedel mer effektivt.

                Som en liten anekdot kan jag berätta om ett sommarjobb inom kommunal verksamhet under min studietid. Jag och min kollega (bägge studenter vid KTH) plockade och ordnade på ett lager och körde ofta ut delar som behövdes för reparation av elstationer med mera… En dag blev vi inkallade till chefen varpå han sa ”ni får inte jobba så snabbt, då vänjer sig gubbarna vid det och sen blir det inte bra efter sommaren när ni inte är här längre”. Vi löste det hela med att köra en extra sväng och käka glass varma sommardagar innan vi leverade det vi skulle. Min syn på kommunala och statliga myndigheter har med åren inte blivit bättre…

                  Men det personen beskriver är ju ett helt rimligt upplägg där de är flexibla med tiden, har chefens förtroende att de gör sitt jobb, och får äta lunch och fika i lugn och ro. Varpå Anonym 12:01 flippar över att hens skattemedel används till detta oerhörda ”uträttande av ärenden på arbetstid”.

                  Att inte tycka att människor som arbetar statligt ska få ta fikapauser och luncha är ju inte rimligt.

                  Ja fast just det. Din anekdotiska bevisning om hur det är i staten baserades alltså på ditt sommarjobb i kommunen. Jag vet exakt hur det är att jobba på Volvo för jag har minsann jobbat på Telia när jag var ung!
                  Jobbar statligt. Med ngt du behöver varje dag. Jobbar hårt. Långa dagar. Mycket övertid. Ser alla som jobbar privat och går på julbord. Får ”fredagsöl” och har pingisbord. Eller de som driver eget. Och gör avdrag för allt. Mina skattepengar som går till att de låtsas att den egna renovering är företagets.

              Flexibla arbetstider betyder inte att man inte gör sitt jobb.

              Vore väl ännu mer slöseri att någon som är klar med dagens arbete ska sitta kvar och rulla tummarna en timme på kontoret innan den får gå hem.

            Samma här! Jobbar på en myndighet där vi får komma och gå som vi vill, bara vi arbetar in veckotimmarna. Tränar på gym tre gånger i veckan under lunchpausen. Sök till statliga tjänster.

            Åh, är det så lugnt på myndigheterna? Ni som har så mycket med att styra upp landet.

        Du kan få testa på mitt vanliga jobb. Schemalagda tider samt lunch, ingen fika, ingen flextid. Behöver du paus kanske du kan gå på toa om det är lugnt. Härligt för dig att ha ett så slappt jobb men man kanske inte har det tufft sitt jobb pga att man vill uppnå ”prestige” lol

          Jag har arbetat i bland annat vården innan detta jobb, så behöver inte testa på. Och jo, det är tyvärr prestige i att jobba mycket. Men jag hoppas att det ändras, inte en bra utveckling.

          Tyvärr jättevanligt att människor lägger prestige i att bränna ut sig. Även de som inte har valt att ha det stressigt på jobbet utan har det så på grund av brist på valmöjligheter – Kanske i störst utsträckning dem – gillar att se ner på folk som inte jobbar ihjäl sig.

          Din kommentar bevisar ändå poängen. Jobb där man har ork och energi över till resten av livet är ”slappa”.

          Om det betyder att jobbet är slappt för att man kan gå på toa när man är kissnödig, ta en kaffe på förmiddagen och eftermiddagen, hinna sitta ner för att äta lunchen (och kanske t.o.m. hinna ut och få lite frisk luft också på lunchtimmen) och inte ta med sig jobbet hem. Ja, då har jag gladeligen ett slappt jobb.

          Precis, många har det tufft på jobbet utan att de väljer det själva eller vill va upptagna liksom. Dock tycker jag jobbet låter normalt och lagom avslappnat, inte slappt. Man borde ju ha dessa rättigheter liksom.

          Alltså – jag var otydlig – jag skulle själv väldigt väldigt gärna vilja ha ett sk slappt jobb!!! Tycker det låter helt underbart. Självklart är målet med livet inte att jobba. Min poäng var att alla har ju inte möjlighet att välja. Tänker att du med prestige pratar om andra kontorsarbetare som väljer att jobba övertid etc etc etc fast de inte ”måste” rent ekonomiskt. Det är en annan sak än de som faktiskt inte kan välja sina arbetsförhållanden.

      Skulle tro att detta är sant i de allra flesta fall. Och att man bör tänka så – jag har valt. Man är inget offer som måste ditten eller datten, valet att skaffa barn vid en viss tidpunkt, valet att bibehålla en viss livsstil, förvånar mig verkligen att så många bara ”men man måste ju jobba och barnen måste gå på fsk”, det är verkligen inte konstruktivt, bättre att stå upp för sitt val att planera sitt liv på ett visst sätt.

        Stressen och ohälsan har ökat katastrofalt sista 20 åren. Det går åt fel håll. Bromsa!!

          Genuin fråga – bromsa till vad? Vad vill du gå tillbaka till som du tror skulle göra att vi mår bättre?

          Förutom att avdigitalisera hela världen och på något magiskt sett se till så att alla har tillräckligt med pengar och mat – Något som människor för övrigt aldrig har haft. Så vad återstår, vad är det du vill bromsa?

      Förr samtaxerade man och fick enkepension. Stor skillnad på hu systemet ser ut idag.

    Absolut att der behövs mindre grupper på många förskolor men överlag är det guld att barnen får språkutveckling, jämnåriga kompisar, anknyta till fler vuxna, testa olika aktiviteter och de barn som har svårigheter eller far illa kan fångas upp. Heja ”staten” eller kommunen;)

      jag arbetade på förskola i många år, men var tvungen att sluta för att jag inte längre kunde stå för verksamheten och för att jag helt enkelt upplevde att barnen tog mer skada än nytta. Min upplevelse är att barnen istället lär sig de inte är viktiga, att vuxna inte har tid att lyssna, att den som skriker högst och slåss hårdast får uppmärksamhet. Språkutveckling? Ja, om de vuxna har tid att prata med barnen. Och om de kan svenska. Men det är ju samma i skolan, så det är väl bra att de lär sig i tid antar jag.

      Jag förstår inte hur föräldrar kan vara så chilla. Varför står ni inte på barrikaderna? Varför brinner inte varje kommunhus?

      (jaja, inte alla förskolor och just ditt barn äääääääälskar säkert förskolan och har världens bääästa fröknar)

        Samtidigt i andra delar av världen skolar man in 3 månaders bebisar. Vi lever inte i något fantasiland, barnen kan behöva lite motgångar och svårigheter i livet. Att bli inskolad vid 1 år är inte det. Det är jättefint att alla försöker skapa en perfekt värld för sina barn men min uppfattning är att dessa barn bli odrägliga och kan inte hantera någon motgång eller svårighet.

          3månaders bebisar skolas sällan in. Antingen är Derek gammal tant som tar hand om barn hemma eller så Harman nanny. Så som vår förskola är uppbyggd skulle många länder aldrig acceptera!

          Alltså, många länder har barnomsorg (alltså barnvakt, omvårdnad) för små barn, ett par timmar. Inte 8 timmars ”förskoleverksamhet”, dvs. SKOLA för barnen.

        Det går ju inte att avgöra vad din anekdotiska bevisföring hämtar empiri från. Har du verkligen arbetat inom förskoleverksamhet? Vilken sorts verksamhet? Har du prövat olika arbetsplatser? Hur ser din personliga ideologi ut när det gäller barnuppfostran? Hur vet du att barnen tar skada?

        Jag har bara bra erfarenheter av förskolor, både större som mindre. Även om personalen varit underbemannade vet jag att de har sett till barnens bästa, i den mån det går. Min unge har kunnat leka med andra och lära sig det sociala samspelet. Ovärderligt!

        Omg hur VÅGAR du säga fröken😱😱😱😱😱

        Jag håller med dig.
        Våra 3 barn var hemma tills dom började lekis, och kunde mer än de som hade gått på dagis. Dom gick ut med toppbetyg i skolan/gymnasiet alla 3, så det är inte förskolans förtjänst utan hur engagerade föräldrarna är. Och ja vi jobbade båda fast på olika tider!

          Vad är lekis för något?

            Lekis var en verksamhet för sexåringar som inte gick på dagis. Försvann år 1998 i och med ny läroplan för förskolan då förskoleklass infördes istället.

              Tack!

              Jag gick på dagis och sedan lekis innan jag började i skolan. Så det var inte en verksamhet för de barns som inte gått dagis, utan ”årskursen” innan skolan. Typ som en förberedelse innan skolan startade.

                Ja det bytte bara namn, från daghem till förskola och från lekskola till förskoleklass. Vårt lekis låg på samma område som skolan och vi lekte fram förståelse för matematik med stavar.

          Nu har ju inte alla barn förmånen att ha toppföräldrar med pedagogiska färdigheter och möjlighet till jobb som överlappar i tid.
          På det stora hela är förskolan toppen för både barn och föräldrar.❤️

        Finns ju förskolor som inte har det så. Tror ingen förskola i den kommun där jag bor har jättestora barngrupper t ex. På det personalkooperativ där vi hade vår son var det som max 17 barn i storbarnsgruppen, på 3-4 personal, de flesta utbildade förskolelärare. Barnen lärde sig massor, sonen fick däremot totalhaveri i förskoleklass för vi hade peppat honom på att nu början skolan – där han skulle lära sig massor. Istället fick de hålla på med saker som han redan lärt sig i förskolan…

          17 barn i en grupp är jätte mycket! Förstår inte att det inte finns lagstiftning mot det.

        Eller hur. En massa outbildade kvinnor som pratar arabiska med varandra så fort de får tillfälle och aldrig ens läser en bok för barnen på grund av den bristfälliga svenskan. Och/eller en massa gnälliga människor som har världens mest kassa barnsyn. Självklart finns det bra människor i förskolan men de är få. Har inte barn och vill inte ha barn men jag hade aldrig velat lämna dem i förskolan, det är en sak som är säker.

      Tycker det där med språkutveckling är så märkligt att det ofta nämns. Är det inte så att de flesta barn börjar där just när språket verkligen börjar rassla till? Det hade väl hänt även hemma förutsatt att man såklart pratar med barnen och gör olika typer av aktiviteter i olika miljöer och träffar olika människor. Konstigt om det skulle behövas förskola för språket just, låter helt bakvänt för mig. Om man kan språket själv då. Obs har själv haft mina barn på förskola och bra på många sätt men språkutveckling fattar jag faktiskt inte.

        Språket utvecklas av att dels höra språket men också att ha talutrymme att få prata. Vilket sker betydligt mer i hemmet än på förskolan med 15 andra barn och tre vuxna. Så det är lite bs att förskola är bra för språkutvecklingen (generellt)

        Jag tänker att utbildade pedagoger sannolikt har kunskaper om och strategier för språkutveckling som gemene inte förälder sitter på (vissa gör såklart det beroende på vad man har för yrke eller hur mycket man läst på). Det är väl en viss skillnad på att ”alla lär sig prata” och att jobba strategiskt med språkutveckling ändå.

          Fast då gäller det väl barn med språksvårigheter eller totalt oengagerade föräldrar som utvecklas mer i förskola än hemma. Det är genom att ta sig tid att läsa massor och prata med barnet man lär sig ord

          Jag är utbildad förskollärare visst jag har strategier och vet hur ett språk föds fram men mycket av detta sker naturligt hos människor som föräldrar gör automatiskt. Sen är grunden i språkutveckling att få producera och höra språk vilket förskolan inte riktigt kan ge lika mycket som hemmet. Sen när barnet börjar skolan och språket blir mer avancerat har skolan en större roll.

          Däremot har barnet ett annat modersmål eller språkstörning kan vi jobba på ett annat sätt än hemmet.

          Jobba strategiskt med språkutveckling = prata med ditt barn, benämn de saker du arbetar med och de saker barnet intresserar sig för. Hej Det klarar alla föräldrar, bara de förstår att det är viktigt att prata så mycket som möjligt med sitt barn

            Jag minns verkligen att jag med mina bebisar switchade till att prata konstant med dem, de gillade inte att vara ifrån mig så jag gick runt med dem i babybjörnen eller på höften hemma och berättade vad jag gjorde när jag lagade mat eller fixade. Väldigt mysigt och jag tror väldigt viktigt.

      För de äldre barnen är förskola bra. Men för det minsta är det mer skadligt. Pedagoger skulle aldrig berätta för föräldrarna hur det ligger till egentligen. Ett åringar som vill ha mamma konstant.
      /förskollärare

        Precis

        Sett massa gånger barn som gråter och får göra det 10 minuter utan att någon pedagog gör något… det tror jag verkligen inte förmedlas till föräldrarna..

          Nej precis! ”Hen gråter alltid, låt hen gråta en stund”. Förskolan kan vara mjuk och omhändertagande men också väldigt kallt

            Som sagt. Många har kass barnsyn och det som är så farligt är när de får in föräldrarna i det där. Nej, det är inte normalt att strunta i ett barn som gråter.

    Det är ingen som uppfostrar barnen, det är pedagogisk verksamhet för att föräldrar ska kunna jobba. Förskola är frivilligt fram till 5 års ålder så det är bara att vara hemma tills dess om man vill ju 🙂

      Tycker alltid det blir lite märkligt när man skriver att det inte är förskolans eller skolans jobb att uppfostra barnen. Såklart är huvudfokus pedagogisk verksamhet, men i synnerhet på förskolan ingår ju massor med uppfostran? De är där en stor del av dagen och skulle man bara strunta i det så skulle det bli lite konstigt. Barnen tränas ju där hela tiden i hur man beter sig mot sina vänner, respekt mot andra, bordsskick, vänta på sin tur, samarbete. Det är så mycket av det som görs på förskola som man brukar lägga in i en god eller dålig uppfostran.

        Väldigt bra och uppskattat om man uppfostrar lite hemma också…

          Ja jag tror det märks på förskolan vid matbordet och sångstunden etc vilka barn som fått uppfostran hemma och vilka som inte fått det. Vid sådana stunder blir fokus på de som inte fått det oproportionerligt och orimligt stort.

      Kvinnof är värda att få vara hemma längre med betalning.

        Värda? Varför? Är män inte värda det? Vi har typ världens längsta föräldraledighet i Sverige. Mycket vill ha mer…

      I läroplanen för förskolan ingår det att prata om känslor, samspel etc. vilket är en del av att uppfostra. Att säga att förskolan endast håller på med pedagogik och inte uppfostran skulle inte få verksamheten att gå ihop. Barn beter sig som barn, t.ex. kastar mat omkring sig, eller puttar kompisar och genom att säga ifrån så får dom lära sig vad som är rätt och fel = uppfostran.

      Vissa situationer uppstår också endast hemma/endast på förskolan, så att skyller på föräldrarna när ett barn beter sig på ett sätt på förskolan är fel också.

      Uppfostra skulle jag nog säga att jag gör större delen av dagen i alla situationer som sker på förskolan. Det är inte lättjobbat längre då man märker på barnen att de får göra precis som de vill hemma och att de blir kortslutning i hjärnan hos barnen när de får höra ordet stopp.

      Jag har så många situationer där föräldrar visar på uselt föräldraskap så man blir mörkrädd.

    Haha vill se det. Någon med långa naglar och piffigt smink och fixat hår. Varsågod att ta över mitt jobb. 05.30 börjar vi, bara att börja bygga och montera ihop grejer, för hand. Jobba i tre timmar och sen 15min rast. Jobba i tre timmar till innan nästa 15min rast. Sen slutar vi kl 14. Vi blir oljiga, dammiga, smutsiga och svettiga.

      Låter inte heller som ett ”vanligt jobb”, låter ovanligt slitigt. Jag är en helt vanlig person men hade inte heller pallat bli oljig, smutsig och svettig på jobbet.

        Byggbranchen ropar på kvinnor, i jämställdhetens namn, och kvinnor ba: ” Jag vill inte bli smutsig och svettig!”.
        Nähäpp.

          Sen när blev en anonym = alla kvinnor

          Och hur vet du ens att anonym är en kvinna?

          Helt ok att inte vilja bli det, finns massa andra sorters jobb.

          Hej hopp, jag jobbar som systemutvecklare så jag drar nog mitt strå till stacken i jämställdhetens namn 🙂

          /Anonym 9:59

            Haha samma här. Jag jobbar i byggbranschen men på kontor (är utbildad byggnadsingenjör) och är ensam kvinna på min arbetsplats. Vill inte heller jobba i tung och skitig industri för det.

            Kan även lägga till att jag arbetade i hemtjänsten innan jag pluggade. Var även det för slitigt för mig. Har ingen lust att slita ut min kropp för ett jobb. Såg allt för många äldre kollegor med trasiga kroppar från jobbet. Nej tack.

              Väldigt bra poäng! Som att kvinnodominerade yrken generellt inte är lika fysiskt krävande bara för att man inte får olja under naglarna. Att vara rent administrativ chef är ju också mansdominerat medan kvinnor sliter på förskola, fritids och inom vården.

              Nej jag vill inte heller slita ut min kropp för ett jobb. Är 32 och kan inte se mig själv bli gammal på ett sånt arbete. Har nog med arbetsrelaterade problem redan så jag pluggar sen 1.5 år tillbaka men jobbar fortfarande lite ibland.

              Hehe det brukar ju alltid va just en (1) kvinna på kontoret på entreprenad. Jag som jobbar ute på golvet identifierar mig inte alls med er på kontoret, men hon på kontoret brukar vilja köra nån ”vi tjejer”-vibe

                Vet inte om du räknar in mig i ”er på kontoret”, men jag är ensam med 12 män i mitt team och ”vi tjejar” inte med någon. /utvecklaren

        Det är väl ett av de vanliga jobben, inget ovanligt slitigt med det.

          Jag har inga exakta siffror, men jag tycker som sagt att det låter ovanligt slitigt, jo.

            Det behöver inte vara det. Jag, ts, har jobbat på flera företag i samma bransch genom åren och vissa är mer slitiga än andra. Nuvarande arbetsplats hade kunnat vara bättre om våra chefer ville lägga pengar på oss. Men det vill de inte. Min erfarenhet säger att ju mer välkänt företag desto bättre arbetsmiljö på alla sätt och vis.

            Det är ju industri, hur ska det gå till annars tänker du? Massor av människor har det så.

              Ja och massor med människor har det INTE så och hade inte velat ha det så, oavsett om de är influensers eller inte

                Det är klart, har inte själv ett sånt jobb. Men det är inget onormalt liksom.

      Någon som vill utmana om guldmedaljen? En sjuksköterska kanske? Har du inte tid att kissa så kniper du förstaplatsen och vinner första pris.

        Du inser alltså inte att det är exempel på jobb precis som anonym med kontorsjobbet högre upp.

    Ingen som gick i taket för att hon sa dagis?

      Nej, tror de flesta förstår vad hon menar och orka märka ord.

      Orkar inte.

      Förväntar mig inte mer av en sån influencer som hon, verkar inte så smart…

    Så trött skämt att influencers inte skulle klara ”vanliga jobb” – Vad är ens ett vanligt jobb? Vad menar du ens?

    Jag jobbar på kontor och springer ärenden när jag vill och behöver. Allt från läkarbesök (förstås) till frisör eller massage. Eller bara en långpromenad. Äter lunch när och hur länge jag vill, förutsatt att jag inte har möten precis då. Min arbetsgivare förväntar sig att jag gör mitt jobb och dyker upp på de möten jag förväntas delta i, i övrigt struntar de i vilka tider jag sitter och jobbar. Är aldrig stressad, tycker mina arbetsuppgifter är svinroliga och känner att jag har kontroll över min tid och mitt liv. Behöver sällan tacka nej till något pga jobbet. Många ”vanliga jobb” har den typen av upplägg.

    Som en annan anynoym skrev här ovanför – Så töntigt att tävla i att ha det slitigast på jobbet. Som att den som bränner ut sig snabbast vinner. Eller om att ett jobb inte är ett jobb om man inte mår skit av det.

      👏👏👏

      Om din lön är skattefinansierad så tänker jag att din arbetsplats borde effektiviseras. Du jobbar inte på en av dom där nyupptäckta myndigheterna som ingen visste fanns?

        Finns många jobb där arbetsgivaren inte övervakar ens arbetstid. Jag styr själv när och var jag jobbar. Så länge jag presenterar resultat och dyker upp på möten så spelar det inte någon roll hur många timmar jag jobbat.

        Så om någon tex tar en lång lunchpromenad och funderar över hur ett problem ska lösas, eller under en lång fika med en kollega också spånar olika metoder för en analys, ligger hemma i soffan och läser en rapport…? Ska det effektiviseras bort? Vad är effektiv arbetstid? Är det bara den tiden någon skriver faktisk text i en slutrapport? Eller är det att resultaten levereras på utsatt tid?

        Fast du vet ju inget om hur effektiv hen eller hens arbetsplats är bara för att de har flexibilitet i när, hur och var de jobbar? Jag har också mycket flexibilitet, men bedöms liksom inte på huruvida jag sitter av 8h + lunch varje dag inne på ett kontor, utan om jag möter mina mål och kan leverera resultat. Jag kanske kan leverera mer och bättre på kortare tid än någon annan för jag har mer fokus när jag sitter ner, eller jobbar snabbare, eller vad som. Folk är olika och har olika förutsättningar och behov, en bra arbetsgivare förstår det. Flexibilitet innebär för mig och många andra att vi är mer motiverade och fokuserade på vårt jobb när vi utför det, för vi har möjlighet att påverkar hur, när och var vi utför det.

          Härligt att det fortfarande finns såna jobb. Borde vara vanligare ä. På mitt jobb/bransch litar de inte ens på att man är sjuk när man är det…

        Låter som att du behöver uppdatera din syn på effektivitet på arbetsplatsen 🙂

        Tvärtom skulle jag säga – Folk jobbar när de har energi och kan producera någonting istället för att ”sitta av” 8h där man kanske är effektiv hälften av tiden. Att få lägga upp sin egen tid gör för många människor underverk för produktiviteten.

        Härligt att du typ läst en rubrik. De myndigheter det handlade om var ju i 24 fal av 25 nämndmyndigheter utan egen personal. Den 25e en lokal nämnd. Inte som att det sitter 37 000 personer på polisen som ingen vet om.

        kan du ge ett konkret exempel på ngt svenska myndigheter ska sluta göra? Polisen? Sluta betala ut föräldrapenning? Sluta kontrollera hastighet på väg? Ge mig ett konkret exempel på ngt en myndighet ska sluta göra.

      Och ska Camilla verkligen säga något om att ha ett ”vanligt” jobb där man klockar in 8-17?

      Gud vad nice med en sån chef och ett sånt upplägg! Härligt att bli litad på.

    Vad jobbar hon med? Har hon ngn utbildning? Har hon lämnat Dubai för Sverige? 🙄

    Jag var hemma tills mina var 4.5 och 3.5 år, de skolades in samtidigt.
    Med facit i hand hade nog den äldste mått bättre om han började när han var 3.5, han blev ängslig i början när han var ifrån oss medans 3.5 åringen älskade det direkt.

    Har en som började nu vid .5 år och det var betydligt värre även om förskolan är helst fantastisk! De är ju faktiskt väldigt små vid den åldern och kan inte prata ordentligt och uttrycka vad de tycker och vill.
    Inskolningen är ju längre, 10 dagar, medans den i sthlm är 3 dagar på vissa ställen. Ändå var hon bara på förskolan 08-13 första tiden och nu 08-15, men sover ju 2 timmar av dessa timmar.
    Men som förälder hade det känts bra om hon var så stor att hon slapp blöja.

    Man kan ha barnen hemma tills de börjar förskoleklass, om man vill och har möjlighet ekonomiskt, det är upp till var och en.

      Har din 5-åring blöja? Eller vad menar du?

        Tror ts missade en siffra före punkten och femman

        1.5 år ska det stå. Det kunde du inte listat ut? 😉

          Känns som personen mer var fokuserad på att få starta en diskussion och ifrågasätta ditt föräldraskap 😅 tråkigt, tycker det var ganska självklart när man såg punkten att det fattades en siffra.

            Eller hur, är helt med dig! 😉

      Skolade in min dotter vid 3,5 år och det var tufft, hon är väldigt bestämd och ”mogen” så hon hade svårt med förändringen. Nu är hon snart 4,5 år och går fortfarande 15h i veckan men trivs väldigt bra. Efter sommaren börjar hon 9-15. Min son skolade jag in lite tidigare vid 2,5 år men han går bara 9h i veckan, går upp till 15h nästa år. Känns bra att kunna ge dom korta dagar länge (jag pluggar). Båda har varit blöjfria och kan kommunicera tydligt vilket var mitt mål inför att de skulle börja pedagogisk verksamhet. Pedagogerna är helt fantastiska och jag har fått ett jättebra intryck av verksamheten men det måste vara tufft för barnen under 2 år.

    Att få vara hemmafru är något de rika kvinnorna får göra.
    Det är lyx att slippa lämna sina barn på institution, hjärntvätt och uppfostringsanstalt, medan båda föräldrarna kör slut sig och bara kan umgås nån timma på kvällen ihop.

    Hade fler varit hemma hade gårdarna varit fyllda av barn och andra vuxna på dagtid.

    Det hade gått om politikerna ordnade med pensionen så att alla får den här möjligheten.
    Så att alla barn får tillgång till sina föräldrar.

      Halleluja

      Eller så kan papporna vara hemma också?

        Det är väl upp till varje enskild familj. Det är vanligare att kvinnorna vill vara hemma, och naturligare. Men sedan finns det så grymt aggressiva kvinnor som inte vill det, som tycker att det är förnedrande att vara hemma med sina barn. Ska de ens ha barn med den inställningen?
        Men de tycker minsann att pappan ska gå hemma.

        Skaffa inte barn om du inte vill fostra dem.

          Förlåt, är en kvinna aggressiv för att hon önskar fler delar till sitt liv än att vara mamma? Varför är det okej för män att skaffa barn om de inte vill uppfostra dem i så fall?

          Aggressiva? Är pappor som inte vill vara hemma också aggressiva?
          Frågade eftersom personen (du?) bara nämnde kvinnor.

          Tycker varken kvinnor eller män ska ha barn om de inte vill va med dem och dela föräldraledigheten.

      Hjärntvätt 😄

      Är allt annat än rik (inte fattig heller men får såklart fundera en del på hur man ska planera sina inköp). Det beror på vad man prioriterar 😊.

      Men ja, håller med, hade önskat att det var något som var lättare och som fler kunde välja.

      / Hemmafru 😄.

        Det ska inte va lättare! Kvinnofälla. Inget staten ska betala.

          Hur betalar staten för att jag är hemma?

            Antar att det var ett svar på min önskan om att det borde vara lättare att ha möjlighet att vara hemma med sina barn och inget som görs nu (tyvärr).

          En kvinnofälla blir det tvärt om när det inte finns ordentligt statligt stöd för en förälder att vara hemma med sina barn så länge som det behövs (vilket såklart varierar från barn till barn).

          Hur tror du det ser ut i länder där förskola inte är skattefinansierat utan kostar en heltidslön? Kvinnor blir hemmafruar.

            Ja och här jobbar vi och har billig förskola.

    Är föräldraledig med min andra nu och fattar precis hur hon känner. Men för mig är det en del som verkligen längtar efter att jobba igen, jag gillar mitt jobb. Det är stimulerande och jag har grymma kollegor. Men en del vill bara vara med barnen dygnet runt. Tiden går så fort liksom. Snart är de tonåringar och vill inte veta av en 🙃

    Någon som vet vad hon jobbar med? Hon står skriven hos sina föräldrar i Uppsala. Inneboende kanske.

    Tycker det är rätt drygt att försöka få det att framstå som att influensers är så slappa. Alla jobb är olika! Och har man lyckats fixa en försörjning som inte kör slut på en så grattis!

    Jag jobbar som sjuksköterska och jobbar skift. Kan vara slut stressigt av och till absolut men å andra sidan jobbar man ju klart och idag när jag är ledig känns det sjukt lyxigt att inte behöva tänka jobb. Men, en del fixar det ju inte alls, rätt person på rätt plats är det som gäller. Kan verkligen tänka mig stressen som influenser där kommentarer rullar in konstant, risk för drev, behöva göra samarbeten man inte gillar för att inte hamna ute i kylan, gå på event och vara pepp för att fortsätta hamna på listan, ständigt tänka content, inte kunna vara ledig längre perioder i sträck. Risk att dö ut och behöva skaffa annat jobb. Skulle personligen bli mer stressad men å andra sidan, ger det mycket pengar är det kanske värt såklart. Tror absolut inte influensers är sämre människor som inte orkar, lite annorlunda kanske liksom vi alla är annorlunda men de skulle säkert fixa ett vanligt jobb också även om det kanske vore lite konstigt för dem i början. Såsom det vore konstigt för mig att börja influera.

      Hade _aldrig_ valt att vara influencer framför mitt 9-5-jobb, oavsett hur mycket det betalar. Är superkänslig och den branschen hade ätit mig levande alltså, usch vilken ångest att vara känd på det sättet med tusentals människor efter sig som bara väntar på att man ska göra ett misstag så att de kan håna en offentligt.

      Med det inte sagt att jag tycker att influencers räddar världen. Men deras jobb har för- och nackdelar som alla andra, och jag för min del ser betydligt fler nackdelar med det än med ett vanligt kneg.

      Problemet är ju att influenser gör massa andra saker istället för att jobba. Om du har dina barn på förskola, så ska du hämta direkt efter jobbet. Man får egentligen inte handla mat innan man hämtar barn osv. Är du ledig från jobbet måste barnen också vara det. Men influenser går på spa, handlar mat, tar massage, shoppar osv medans barnen går långa dagar på förskola.

        Det är väl för att det inte finns någon tydlig gräns för vad som är deras jobb och inte. Deras jobb är ju att göra content av deras dagar.

        Men ska man vara fullt så nitisk så får man inte ens hänga en tvättmaskin mellan två möten om man jobbar hemma. Det ska man vänta med tills barnen är hemma då det inte är jobb. Tror jag få gör dock.

        Att skapa innehåll ÄR deras jobb. Oavsett hur löjligt man tycker att det är. Är det typen av innehåll som ska avgöra om det är OK att ha barn på förskola samtidigt då? Viktigt politiskt innehåll = OK. Roligt lifestyleinnehåll = Inte OK. Ska vi dra det längre – Tråkigt jobb, ok med förskola. Men om jag trivs och har roligt på mitt jobb räknas det inte. Får jag som jobbar på kontor luncha med en kompis eller träna på min lunchrast? Eller flexa så att jag kan ha extra rast och ta en massage, om jag jobbar innan och efter?

          Nu har jag inte sagt något om gränser. Fast flexar du och tar en massage är inte det okej heller. Träna på lunchen får man. Det finns regler. Men bara för att folk inte vet om reglerna betyder det inte att de inte finns.

          Fast allt är inte content? Är en shoppingtur content för att de sa det i förbifarten och inget mer. Jag vet inte hur det ska regleras för influenser, säger inget om det. Utan menar på att det blir en stor grå sörja och då behöver de inte förhålla sig till reglerna.

            Allt är inte content kanske, men de mesta kan man ju säga är en del av det ändå. T.ex. shoppingtur kan ju vara rent content i sig om de filmar och fotar och delar det, eller det de inhandlar kan ju vara något de ska göra content av (rekvisita till en video, dekorationer för ett samarbete, för en haul osv.), , eller något som behövs för deras jobb (en laddningskabel till mobilen, ett nytt objektiv, ett kamerastativ osv.).

            Är väl snarare att de regler som finns inte riktigt går ihop med nya(re) jobb, inklusive influencers, och arbetssätt. Är ju inte bara influencers liksom som t.ex. kan arbeta hemifrån alltmer och få matlagning, städning, träning m.m. gjort mellan möten och annat jobb. Eller som har mer flextid och kan välja att jobba igen 1-2 timmar på kvällen när barnen sover. Blir ju orimligt att säga att någon inte får vika tvätt på lunchen när den jobbar hemifrån eller gå på en promenad, för är barnet på förskolan så ska man bara jobba. Skulle heller inte fungera för förskolan särskilt bra om en förälder randomly hämtar upp sitt barn 1 timma mitt på dagen för föräldern bestämde sig för att använda flextid, men sen lämnar tillbaka barnet på förskolan för ytterligare 1 timmas jobb.

            Det är ju en sörja just för att gränserna är otydliga. Om de går en shoppingrunda och handlar något de sedan visar så ja, då blir det väl innehåll… Det finns ju andra jobb som innebär att få i affärer. Att reglerna inte är anpssade för att ta höjd för den här typen av arbete betyder inte att de bryter mot reglerna.

            Jag förstår liksom inte hur du tycker att de ska förhålla sig till regler som då inte finns – Eller som i alla fall inte täcker deras arbetssituation. Om det är ett problem så får väl kommunerna gå ut med speciella riktlinjer just för den här typen av arbete. Tills dess gör de ingenting fel.

    Varför fotar många influensers sig med telefonen framför ansiktet??? Jättekonstigt!! Vill man inte visa sig behöver man ju inte lägga ut en bild… eller?? 🤔

      Är det verkligen svårt att förstå..? Hon vill väl visa kroppen men inte ansiktet?

      de förstår inte att mobilen täcker ansiktet

        🤣🤣🤣👍🏻

    Pinsamt att höra hur flunsor beklagar sig för att ”börja jobba igen” när de inte gör annat än flummar runt utan att någonsin haft ”ett vanligt jobb” 09 – 17 o fem veckos semester under ett helt år!! Jobba varje dag 09-17 med endast 2 korta raster, får ni se hur det är!! Vad ska alla flunsor jobba med när AI tar över?? Då behövs inga mänskliga reklampelare längre. O sedan alla dessa flunsor som sätter sitt namn på Kina-importerade kläder utan att ens vara utbildade designers, o namn på importerat smink o hårprodukter, när AI tar över det mesta så kommer ”influencer” att bli helt ute.

      Åh vad jag hoppas att du har rätt, världen behöver inte dessa flunsor. Kan det inte ta slut snart.

    ”Jag skulle vara undehållande att se ett gäng influencers ha ”vanliga” jobb med ”klockad” lunch och annat…”

    Du menar så som egenföretagare (främst män, eftersom de är överrepresenterade bland egna företagare) har haft i alla år?
    Friheten att kunna välja sina arbetstider.

      Eller Camilla själv gissningsvis.

    Hej,

    Jag läste kommentaren som Henrietta har skrivit ovan och jag är en av de mammorna som är hemma på heltid. Min make jobbar och jag är hemma med barnen, sköter djuren och odlar. Barnen är med i allt vi gör och att vi kan leva såhär är en ren ynnest. Syskonen har en fantastisk relation sinsemellan, de tar för sig i sociala sammanhang och upptäcker världen i sina egna tempon.

    Jag vet också att alla varken vill, kan eller ens har tänkt tanken på att ha det som vi, däremot är det kul att slå ett slag för oss som väljer ett ”annorlunda” liv.

      Härligt! Låter väldigt trevligt. Åh jag vill också ha en gård, men den ekonomin tror jag inte att vi kommer att ha (dessutom är både jag och maken mer eller mindre allergiska mot djur 😅). Men är ändå grymt tacksam att få vara hemma med min son 🥰.

        Ja, allergin kan det bli knivigare med! 😅 Vi började i liten skala; några höns, ankor osv. Odlade tomater och chili första året. Skalade bort allt som inte föll in i vår version av ”Ett Lyckligt Liv” och kom så småningom underfund med att ett självförsörjande bondeliv där barnen kan sprätta runt tillsammans med djur är det som ligger oss varmast om våra hjärtan. Och för att detta ska vara möjligt i dagsläget så är jag hemmamamma, maken förvärvsarbetar. Härligt att också du trivs med att vara hemma! 💛

          Haha ja, det verkar ju vara olika beroende på djur (såklart) men det går ju inte heller att chansa 😅. Men det låter som sagt helt underbart!

          Men jag är nyfiken, det känns spontant inte som att det direkt är billigare att odla eget och ha typ höns osv, eller tänker jag fel?

          Verkligen! Det är väldigt kul att stöta på andra som också uppskattar det och inte tycker att man är knäpp som väljer att inte jobba 😅.

            Nu vet jag inte hur du bor, men till exempel höns kan fungera i bostadsområden (beroende på om du väljer att ha tupp eller ej).

            Hönsen kostade mer än de gav innan de började lägga ägg, helt klart. Främst för att vi kör ekologisk och KRAV-märkt utfodring, så nästa steg är att odla eget spannmål. Ankorna hjälper oss i odlingen då de äter spanska skogssniglar (mördarsniglar) samt att de ger oss ägg. Sedan är det mycket mer än en kostnadsfråga; vår egen odling kräver inget plastemballage och vi vet vad vi äter. Vi sköter all jord själva och använder oss av kompost plus hönsgödsel till det som odlas.

            Ja! Är du medlem i HARO och ROHUS? Kontaktnätverk för oss ”udda” 😉

              Ah, ja just nu lägenhet väldigt centralt. Men flyttar snart till lägenheten lite mindre centralt i alla fall ( och med lite mer radhuskänsla, alltid något). Men ja, får nog inte plats med höns på balkongen direkt 🤣🤣.

              Men åh vad häftigt! Vilken lyx! Det stämmer ju att det inte behöver vara billigare (så länge man har råd) då det blir bättre 😊.

              Nej, ska kolla upp vad det är, tack 😃.

                Balkongen är ej ultimat, nej 😅 Småskalig odling kan du kanske driva upp där, däremot? Ett alternativ är att ha ett kollektiv hönshus med grannarna, där alla sköter om hönsen. Och att odla ihop! Nu bara spånar jag idéer fritt med dig, jag har som sagt ingen aning om din boendesituation eller ditt liv i övrigt.

                Vi vill gärna att barnen ska veta var maten kommer ifrån och vilket arbete det kan ligga bakom det vi inmundigar. Och minimera det avtryck vi lämnar vidare till nästa generation.

                  Vi kommer bo typ 2 minuters promenad från mina föräldrar som har ett växthus och ett litet jordgubbsland, så det är ju alltid något. Tydligen finns det vinbärsbuskar på gården till lägenheten och bovärden sa något om att de brukar odla lite på sommaren, men vet inte alls om det är mer än vinbär (samtidigt är ju det mer än vad jag har här så jag är glad 😅). Vet inte riktigt vad man får göra på gården heller.

                  Men kanske något mindre på balkongen 🤔.

                  Förstår det. Det blir nog en annan förståelse och respekt för allt om man ser att det inte bara magiskt dyker upp i hyllorna på affären 😅.

                    Kul! Då har ni ju en bra start där, både med umgänge och odling. Det kanske är du som går i spetsen för en odlingsgrupp i bostadsområdet? Inglasad balkong kan vara toppen för paprika, gurka, zucchini, tomat och chili, för att nämna några. Potatis i hink, kanske även en mer tålig tomatplanta (om balkongen är utan den inglasade delen).

                    Ja, och att barnen även är någorlunda informerade om hur ett bröd bakas, att en yoghurt kan göras på egen hand, grädde kan handvispas till smör och att köpekött faktiskt kommer från vad som en gång var ett levande djur.

      Önskar jag också hade det sådär. Tycker barnen lär sig mycket mer hemma där de är egna individer som syns och som får vara involverade på ett helt annat sätt i sammanhanget.

        Ja, jag instämmer. Jag är även för utbildning på annan plats än just i skolan (vad som i folkmun kallas ”hemskolning”) och vill verkligen att Sveriges skolplikt ska övergå i läroplikt.

          Herregud, hoppas det aldrig händer. Se på USA..

            Vad ska jag se på där? Det finns en rad framgångsrika hemskolare, oftast är det dock skräckexemplen som framhävs i medier. Upplys mig gärna!

          Åh instämmer. Ser inte fram emot att sätta barnen i skolan.

          Tror det faktiskt gick att komma runt skolplikten på något vis, typ att man får välja skola fritt i EU och därmed kunde välja en skola i Spanien som skickar ut kursmaterial (på valfritt språk). Men helt ärligt är det bara något jag hört och inte alls har någon större koll på😅.

          Finland har väl typ läroplikt? 🤔 Eller minns jag fel?

            Rent krasst så är Sverige och Tyskland de enda länderna med skolplikt. Sedan finns det länder där det är mer eller mindre lättvindigt att hemskola. Finland, Norge och Danmark har läroplikt; många väljer också att flytta till Åland för att hemundervisa. Jag rekommenderar dig starkt att besöka just ROHUS hemsida, ju fler vi är desto starkare blir vi! Det heter att ”alla barn har rätt till utbildning”, men att tvinga barn till skolan är i mina ögon en skyldighet, ej en rättighet. Har du läst boken ”Free to learn” av Peter Gray?

              Ah okej, då hänger jag med. Är det vanligt att folk kör på hemundervisning i de andra nordiska länderna då? Har som aldrig hört om det 🤔.

              Ska definitivt kolla upp det bättre (har öppnat i ny flik för att kunna kolla när jag får lite mer tid över 😊).

              Nej inte läst boken, googlade snabbt så ska kolla vad det är 👍.

                Både och. I Finland verkar det ha ökat med hemundervisning, och en kommun i Norge som jag har kontaktat gällande ämnet så har de en del familjer som väljer att hemskola (och då rör det sig om liten ort). Jag gissar på att det helt beror på enskilda kommuner och sedan självklart vad som är bäst för barnet/barnen. Om vi ser till vårt grannland så räckte det med att informera berörd kommun om att en vill hemskola, sedan var det ”bara” att köra igång efter läroplanen och att få en lärarkontakt på ortens 🏫 . Många som hemundervisar väljer att starta communities där föräldrar och barn ses en eller flera gånger i veckan för att ha lektioner tillsammans, då oftast utomhus där måltider ingår. Eftersträvansvärt även här i vårt avlånga land!

                Ja, gör det!

                Det finns en hel del bra litteratur på engelska om just hemskolning!

                  Där ser man! Kul att det finns intresse (även om det nu är i andra länder) då känns det ju ändå inte helt hopplöst 😮.

                  Communities är bra! En av de saker jag är mest orolig kring bara när våra barn inte ska gå på dagis är att de blir isolerade. Jag gick aldrig dagis, men min mor var dagmamma så jag hade typ alltid andra barn runt mig. Tänkte se om öppna förskolan är något, men önskar att det funnits något bättre. Det du nämner låter ju väldigt bra.

                  Tack för tips 😃.

                    Ja, vi har mycket att lära av andra länder när det kommer till hur vi ser på barn och utbildning. Och att vi lär oss hela tiden, speciellt när kroppen samtidigt kan få vara i rörelse. Värt att tänka på i ett samhälle där de stillasittande lektionstiderna vida överskrider tiden för rast, återhämtning och lek.

                    Det där skavde också i mig tidigare, speciellt under pandemin. Ändå är det vi som är den familjen som gör det mesta utomhus och som bjuder in andra till att umgås. Våra barn är som kompismagneter, de hittar vänner överallt och delar gärna med sig av sina kunskaper inom jordbruket. Jag slår ett slag för spontana umgängen, gärna med en blandning av åldrar.

                    Varsågod! 😊

                      Ja men det ser man ju på ett litet barn, hjälp vad de snappar upp saker, det minskar väl med åldern men det är väl inte helt orimligt att det sitter kvar ändå, hur man lär sig
                      alltså 🤔.

                      Men skönt att det blev så bra för er! Både jag och min man är introverta som tusan, men sonen verkar väldigt social, så det är ju bra för honom (och lite jobbigt för oss 🤣 men det får man ta). Sen har vi en liten grupp med barn i kyrkan så det är inte helt tomt på likasinnade även om det inte är så många som man önskat.

      Kul med fler som delar dessa värderingar! Planen för oss var att äldsta barnet skulle vara hemma i minst 3 år, och att vi sedan skulle utvärdera om förskola vore ett alternativ. Så blev jag snabbt gravid med barn nummer två och då föll det sig naturligt att äldsta fortsatte att vara hemma, vi såg heller inget behov av att ”outsourca” vårt föräldraskap då jag fortsatte med hemmalivet. Vi har även fördelen med att ha barnens både mor- och farföräldrar väldigt nära, så att de kan knyta an till äldre generationer. För mig är det en gåva att varje dag få vakna tillsammans med barnen och veta att idag kan vi göra exakt det vi själva väljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.