Uppdaterad: Michaela Forni om att inte reagera på rasism

Uppdatering 24/4 kl 10:21

Sedan Michaela skrev sitt inlägg och jag postade mitt inlägg om saken så har det kommer en lite annan version av historien om vad som egentligen skedde på Kulturhuset.
Så här skriver Aftonbladet om moderatorns agerande, där hon själv får berätta sin syn på saken:

Det hade varit en helt annan sak om n-ordet hade riktats mot Barakat, eller använts för att tala nedsättande om en annan människa. Men debatten handlade om språket och ett ord.

Men förstår du att han avfärdade samtalet när han tidigare hade bett om att inte få höra ordet?

– Nej, eftersom vi var där för att diskutera användningen av det ordet. Och har man som jobb att diskutera det kan man inte kräva att bli skyddad från att ens höra ordet. Ordet är inte ett vapen, säger hon.

Ola Wong, kulturredaktör på tidningen Kvartal, var också med i panelen. Han tycker att man får se ordet ur en historisk kontext.

– Jag blev själv mobbad och det slängdes rasistiska slagord mot mig i skolan, ska jag inte få använda de orden? Ska inte Peter få använda ordet han blev mobbad med? säger han.

Det målar ju upp en lite annan bild än den Michaela försökte få fram i sitt inlägg, men så skiljer sig Barakat ”Bino” Ghebrehawariats version åt från resten av de som uttalar sig i artikeln.

Bildkälla: Michaela Forni Instastory

Barakat ”Bino” Ghebrehawariat – journalist, föreläsare och författare – medverkade i en debatt på Kulturhuset för att diskutera rasism, och lämnade scenen efter att n-ordet använts upprepade gånger.

Arrangören valde att inte ingripa så jag blev tvungen att ta saken i egna händer.
Innan det hade jag vädjat till publiken och sökt ögonkontakt med moderatorn i hopp om att hen skulle ingripa.
När jag protesterade mot att N-ordet användes blev jag istället hyschad av moderatorn. Till slut såg jag tyvärr ingen annan utväg än att lämna debatten. // Barakat ”Bino” Ghebrehawariat

En som reagerat på det här är Michaela Forni som postat flera inlägg på sin Instastory om saken. 
Ett, där hon kritiserar de som tyst betraktade det som skedde och uppmanar alla till att orka ta kampen när det är rätt. I sitt andra inlägg gick Michaela Forni hårt åt Kulturhuset och statsteatern, som tidigare stått för inkludering och ett välkomnande, och hon undrar nu hur hon ska våga ta med sina barn dit, när rasism tillåts helt öppet i lokalen av deras anställda.

Jag finner inga ord över hur besviken jag blir när jag ser sånt här. Hur ska vi kunna ta med våra barn och låta dom ta del av er kultur när det tillåts rasism helt öppet hos er och era medarbetare. Blir så innerligt arg och besviken. // Michaela Forni

Kulturhuset har sedan dess bett om ursäkt för det inträffade. 

110 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Låter bisarrt. Spontant tänker jag att moderatorn var ung och oerfaren och inte vågade agera?

      Nej, det var Stina Oscarson, en erfaren och intelligent person, och hon tyckte att debatten var sansad. Ingen angrep någon, det var en man i publiken som berättade om när han själv blev kallad n-ordet som barn. Han uttalade hela ordet och förklarade att han läser originalböcker med det ordet för sina barn, för att kunna diskutera kring bruket av ordet.

        Mannen i publiken använde alltså inte n-ordet om någon utan citerade vad nån hade sagt till honom? Hur kan Barakat bli kränkt av detta?

          Jadu. Han ville väl ha sina 15 minutes of fame.

            Ja, självklart blev han inte kränkt, han tar tillfället i akt att göra en höna av en fjäder för att vinna politiska poäng. Bedrägligt beteende.

            Det tragiska är att det uppenbarligen funkar med tanke på vilken spridning det får, och hur få som ifrågasätter. Samt att meddelanden från dem som försöker förklarar vad som faktiskt skedde och hur ordet verkligen tagits ur sitt sammanhang aldrig kommer nå den stora massan som bara läst och förfasats över hur rasistisk Sverige är och att diskussioner där individer utsätts för rasistiska påhopp och förövaren helt oemotsagt får fortsätta till den grad att den utsatte känner sig otrygg och tvingas lämna debatten, och att detta därtill sker inför publik på våra en respektabel kulturinstitutioner dessutom!!!!!

            Riktigt patetiskt agerande av denna Barakat, rätt ut sagt. Fullständigt obegripligt hur en människa inte kan ha mer skam i kroppen än såhär.

          Vidrig person den där Barak!

          Ja, mannen med Sudans pappa har själv kommenterar på inlägget och skriver att det är inte alls så som han den där tjommen framställer det. Det var dessutom ett samtal om att det förekommit ord så som n-ordet i litteratur för barn mm.

          Sen skriker ju alla vänstermänniskor om tolkningsföreträde. En person med en förälder från Sudan kan man ju tycka ha tolkningsföreträde.

          Folk borde ha läst på vad som egentligen hände innan de började dela den här människan något påhittade story. Han for det att framstå som att folk skulle kallar honom för n-ordet.

            Sudansk pappa.

              Fnissade till åt felskrivningen, hela landets anfader 😂 och ja, jag är övertrött. 🥹

                Då är vi två😂

              *Sudanesisk far

          Mannen som blev kränkt är konsult och säljer tjänster om att föreläsa om rasifiering, vithetsnorm, strukturell rasism osv. Han tjänar alltså pengar på att underblåsa rasism. Lite som Bilan Osman. Fåntratt.

        Jag förstår inte varför inte fler rapporterar om hur det verkligen gick till (finns flera separata vittnesmål) i stället för att ensidigt lyssna på Barakats version… Hans version verkar verklighetsfrånvänd och det känns nästan som att han förvridit sanningen för att få sympatier/publicitet.

          Exakt, men ingen av influenserna som delat storyn verkar haft vett nog att kolla upp vad som egentligen hände. Kan tycka att det bör förtydligas i det här inlägget med, då det framstår som något helt annat än vad som faktiskt hänt.

            Jag tycker också att inlägget saknar den riktiga versionen om vad som sades/hände. Som vanligt när folk scrollar och tar 5 sek av sin tid så läser de in att detta verkligen var en rasistisk händelse (vilket det är konstaterat inte var). Kan dessutom människor sluta vara sekundärkränkta, och ta över någon annans version av vad den råkade ut för som ung!

          Står om detta på flera nyhetssidor. Det visade sig att ”N-ordet” inte alls användes på ett rasistiskt sätt. Verkar som personen infektion vara vill starta ett drev

          Läs här tex
          https://www.dn.se/kultur/stina-oscarson-kulturhuset-stadsteatern-ar-en-otroligt-feg-institution/

      Nej, han som sa n-ordet berättade om SIN upplevelse. Att han blev kallad det under sin uppväxt, då sa personen på scen att han inte fick använda ordet.
      Personen själv var mörkhyad. Blev absurt och moderatorn ville att personen skulle få prata klart, men han på scen blev aggressiv och arg.

      Vem fan är han att censuerera en annan persons upplevelse? Ämnet handlade dessutom om förlegade ord.

        Men vänta. Ni som skriver detta – litar ni blint på vad någon (uppenbarligen) rasist berättat eller var ni faktiskt där? Genuint nyfiken.

          Förlåt? Det är ju personerna som var där som berättat. Menar du att mannen med sudansk pappa är rasist?

          Det är återberättat på fler ställen från folk som var på plats idag! Konstaterat vriden historia från mannen på scenen

          Någon uppenbarligen rasist…? Med en pappa från Sudan…som är rasistisk mot svarta? 😐

          Uppenbart rasist? Nu gick det väldigt fel när du tänkte.

          Rasist? Personer i fråga är ju själv av afrikansk ursprung med en pappa från Sudan. Är han rasist mot sig själv? Gud vad ni vänstermänniskor försöker få allt som inte hänt att vara rasister fel. Fast det inte hänt.

          Och ni som alltid härjar om tolkningsföreträde. Han bör väl om någon ha tolkningsföreträde att välja vilka ord att återberätta en händelse som har hänt honom själv.

            ”ni vänstermänniskor”

            🤣🤣🤣

              ja jävla vänster. Och som de bevingade orden från förr:

              ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”

                Mycket snack om ”vänstermänniskor” i kommentarerna, lol!
                Är själv väldigt vänster och tycker INTE man ska använda n-ordet hursomhelst.

                Med det sagt måste man även kunna se skillnad på intention och i vilken kontext ett ord används. I detta fall användes ordet bl a av en icke-vit för att förklara tidigare utsatthet och sin erfarenhet, ska personen då behöva censurera sig själv i sin berättelse?

                Att skrika ”Jag blev utsatt för rasism” för att vinna sympatier (och skapa onödiga drev) när han är VÄL medveten om intentionen/kontexten var en annan, det känns helt pajigt

    Det hade ju varit ett problem om någon kallat någon för n-ordet. Nu var det ju någon som berättade när han själv blev kallad n-ordet, då utsatte han ju ingen annan för rasism.
    Om jag säger till er ”en kille kallade mig för jävla f*tta”, har jag uttryckt mig sexistiskt då?

      Som när Marika Carlsson anmäldes för hets mot folkgrupp pga namnet på en föreställning om hennes uppväxt.

      ”jag blev utsatt för rasism” låter i mina öron som att någon kallade honom för rasistiska tillmälen. Om stämningen dessutom beskrivs som hätsk och att han var otrygg utan att någon ingrep låter det typ som ett KKK-möte med högafflar. Men så var det alltså inte alls? Skitkonstigt formulerat då ju.

        Nej, det var en person i publiken som berättade att han blev mobbad som barn för han var n—-er (det var så han valde att berätta sin egna historie) och det flippar denna människa på och storkar ut och kräver en ursäkt från arrangören.

        Läste först igenom hans text lite snabbt och drog slutsatsen att han kallades för n-ordet. Blev helt ställd, hur kan det få ske? Scrollade vidare till kommentarerna och läste sen inlägget igen. Verkar varit en annan historia och drar själv inga stora växlar…

    Varför skriver inte Michaela Forni exakt hur det var?!!!! På hennes beskrivning låter det som någon suttit och trakasserat någon närvarande, inte en återberättelse om hur illa det var förr? Man måste väl få PRATA om hur fel allt var, och sades utan att det är rasism mot någon??? Sjukt!

      Ja. Det blir ju som om jag inte får berätta att jag blev kallad CP, för att man inte ska säga CP. Återberätta sin egen historia måste man få göra.

        Verkligen!!!

      Hon vet säkert inte hur det verkligen var, utan förutsatte vissa saker genom att bara ta del av en sida. Som många tyvärr gör.
      Pinsamt!
      Även vamcam bör skriva om hur det egentligen var.

    Oscarson kanske ska fokusera på att bli frisk istället för att agera edgelord exakt hela tiden och överallt. Eg bör hon ju tvångsvårdas, förstår inte riktigt hur hon inte har blivit det ännu. Pga uppenbar anorexi då och ej att hon är en uppenbar dåre.

      Vad har hennes sjukdom med det här att göra? Finns massor av folk som är sjuka i ätstörningar och samtidigt jobbar och försörjer sig.

        Ja absolut, jag själv tex men jag är ju inte livshotande smal vilket hon för tillfället är. Exakt så ser tvångsvårdade patienter ut som sondmatas på sjukhus just nu.

          Ja, men hon har sett lika ut de senaste fem åren och hon har orkat jobba ändå, så uppenbarligen klarar hon sig.

            Jag hoppas såklart att du har rätt, alldeles oavsett vad jag tycker om Oscarsons agiterande. Men av erfarenhet vet jag att vården av anorektiska patienter är rätt bristfällig på många håll i landet.

          Hon har tvångsvårdats och skulle kunna bli inlagd igen. Det har absolut ingenting med det här att göra och du är inte tillräckligt kompetent att bedöma hennes behov av tvångsvård enbart baserat på hennes utseende.

            Nå, visst är jag kompetent nog. Ett tränat och utbildat öga vet du. Och personligen tycker jag att det delvis har med detta att göra pga sjukdomens karaktär (psykosomatisk sjukdom samt att allt grumlar sig i skallen när man är sådär sjuk) men respekterar om du inte håller med.

              Snyggt, att angripa någon genom att påstå att hen tycker si eller så för att hen är sjuk. Det är nog lika med dig ska du se, du sitter och skriver tokerier nu på grund av att du är sjuk.

                Förutom en ätstörning sedan barndomen som jag håller i schack är jag fullt frisk så vitt jag vet. Måhända att den första kommentarer var onödigt vass och ber isf om ursäkt för det men psyket är extremt utsatt vid sådan typ av svält. Summa summarum, Oscarson behöver vårdas omgående.

                  Sluta bara. Det är inte du som avgör det. Ohederligt att försöka angripa någon så istället för att bemöta det vi verkligen pratar om.
                  Vi är ju ganska många som tycker att Stina Oscarson gjorde helt rätt. Vad ska du diagnosticera oss med för sjukdom?

    Tänk om folk (tex. M Forni) kunde ta reda på vad det är de uttalar sig om. Debatten handlade om kränkande ord i äldre litteratur. Hur 17 ska man kunna debattera det om man inte får nämna de ord som debatten handlar om???

      Man kan debattera n-ordet och säga n-ordet istället för hela ordet.
      Mannen som valde att säga hela ordet var en person som själv blivit kallad n-ordet och han måste ju få bestämma själv hur han vill återge sina upplevelser av rasism.

        Hur debatterar du då andra kränkande ord i äldre världslitteratur? Dom är några stycken. Tyvärr finns det inte en förkortningsordlista för alla ord i litteraturen som vi finner kränkande i dag. Men jag vet att det är kontroversiellt, en lärare på Uppsala universitet fick sparken för att hon använt n-ordet i undervisningen i historia och arkivkunskap. Jag tycker att det är fullkomligt absurt att vi inte ska kunna läsa om eller prata om vår historia utan att beskyllas för att vara rasister.

          Ja jag håller med dig, men just n-ordet har vi ju en omskrivning för.

            Men det va ju också en mörkhyad som sa N-ordet???

              Ja. Och han använde det för att återge hur han utsatts för rasism.

        Men då kan väl Barakat använda ”N-ordet” om han vill och ge fan i att försöka bestämma och få hysteriska anfall om någon väljer ett annat ord.

    Barakat verkar vilja styra hur andra svarta väljer att återge sina erfarenheter av rasism.

    Känns som Forni försöker samla godhetspoäng. Istället kan hon väl sätta sig in i vad som verkligen sades= En man återberättade att han kallats n-ordet. Det är ju HANS berättelse

      Ngt Paula skulöe kunna göra med

        Hon är nog redan igång.

    Herregud vad tramsigt! 😂

    Fattar inte vad som är tanken med att blurra OWs och SOs ansikten? För mig verkar det kontraproduktivt att ge ett ord sådan makt att dess användning helt oavsett kontext innebär att någon blir påhoppad.

      Han kanske blurrade för att han vet att han har fel/ljuger/förvrider sanningen och var rädd att personerna som han blurrade skulle berätta hur det egentligen gick till?

        Han som uttalade sig i publiken har i kommentarsfältet på insrafrsm förklarat VAD som egentligen hände.

        När jag läste inlägget ovan skriver han INTE att det var ifrån publiken. Intrycket jag fick av hans inlägg ovan var att det var en av de vita på scen som använde n-ordet. Vilket hade bekräftat hans berättelse att ”lämna debatten” & ”gå av från scen” etc.

        Det hade ju motiverat blurrandet.
        En sån teater.

    Det här blev ju kanske inte så bra… tänker då på att bloggbevakning återberättar historien felaktigt.

    Kanske kan man få en kommentar från Forni istället? Hur ser hon på att sprida något som var fel. Hon verkar ju själv inte ha varit på plats?

      Nej, Camilla kanske skulle läst mer än Formia inlägg så hade hon förmodligen insett att den här Barakat förfalskar sanningen och att det inte alls gick till så som han verkar vilja få det att framstå som.

      Håller helt med! Pinsams CamCam, du som för det mesta har stenkoll på läget

    Är den andra personen med mikrofon ett litet barn? Blir inte det en konstig debatt?

    Ditt inlägg ökar bara på den felaktiga versionen Camilla. Vore toppen om du kompletterade med vad som EGENTLIGEN hände (och delar mannen i publikens egna ord). Nu låter det som om Forni hade stake nog att motarbeta rasism vilket icke var fallet

    Kan du inte skriva om vad Ola Wong har berättat om vad som de facto hände? Jag tycker inte att det är rätt att Barakat ska få sprida desinformation på det här sättet.

      Du kan völ för fan googla själv??

        Tänk lite innan du hugger som en jävla kobra!

        Emma menar att Camilla borde komplettera inlägget med information om vad det var som hände.

        Jag kan googla OCH har googlat. Jag önskade bara – precis som Anonym skrivit – att inlägget skulle kompletteras med information om vad som egentligen hände. Var det så svårt att utläsa ur min tidigare kommentar?

    Var i och för sig barnböcker (Pippi, Tintin) som diskuterades…

      Detta var ett svar till Anonym ovan gällande att ett barn modererade diskussionen…

    Den i publiken som pratar när Barakat väljer att går ut är iaf en vit snubbe som jag kan lova aldrig blivit kallad n-ordet.

      Det var innan honom som den halvsudanesiska mannen pratade om sina erfarenheter.

        Du menar: Sudans pappa 🙂

    Oj, är det SD-svansen som är här och härjar?

      SD för att man tycker att vittnesmål om rasism inte ska styras av andra än de som själva utsatts och vittnar?

      Nej, bara vettiga läskunniga människor som inte ta minsta kränkthet på allvar.

      Där straffade du ut dig själv ur diskussionen. Vad har hänt med er vänstermänniskor? En gång i tiden var ni de smarta i debatten. Så många intressanta diskussioner jag haft med alla gamla rödvinsdrickande intellektuella. Men nu har ni blivit en gapig mobb av obildade som inte går att ta på allvar. Synd.

      Oj är det Apan satt i granen som entrat chatten? SLUTA med att ropa SD så fort vanliga vettiga människor säger som det är. Sanning ska inte kallas rasism. Använd rasist/rasism när det verkligen händer. Hälsningar afroamerikansk kvinna som bott i Sverige 30 år

    Om man är intresserad av att läsa Ola Wongs sida av historien, som låter väldigt annorlunda, så kan man göra det här. Det är alltid bra i en känslig diskussion att läsa de två sidorna av myntet: https://kvartal.se/artiklar/jag-sag-braket-om-n-ordet-pa-kulturhuset/

      Ska kanske också skriva det att Ola var motdebattören för eventet.

    Tycker Gabor Maté skriver intressant om att bli triggad.

    “Whenever you get triggered, somebody pulled that trigger perhaps. But who is the one carrying the ammunition? How you handle people who trigger you, that is your call. But at least know that you are the one with all the explosive inside you, and you gain so much liberation if you find out what that ammunition is and how you got it by getting to know yourself.”

    Läser om kvällen på unt bla och då beskrivs det så här:
    ”Den förste mannen som använde uttrycket i frågestunden berättar för Expressen att han ville berätta om hur han blev retad som barn då hans pappa var sudanes. Den andre mannen sade att han skulle förklara varför han sade ordet, men kom inte så långt.”

    Jag antar att ”den andre mannen” var den vita snubben på filmen. Uppenbarligen var Barakat alltså kvar när den vita snubben tog över samtalet och lämnade inte pga att en annan person berättat om sina personliga erfarenheter från mobbing. Om man nu ska återge det korrekt …

    Intressant också att rasismen och vänsterhatet just nu flödar fritt och okommenterat på både Ola Wongs och Kvartals twitterkonton.

      Vilken film? 🙂

        Ola Wang lade ut den på twitter.

    För att nyansera den här snedvridna kommentarstråden. Barakat har aldrig hävdat att han blev kallad för n-ordet. Han har berättat att n-ordet använts flera gånger, av flera (!) personer. Det finns vittnen på detta. Barakat har själv bett om att ordet inte ska användas vid flera tillfällen, eftersom det är problematiskt. Då varken moderator eller publik invänder så väljer han att lämna. Det är rasism att inte ingripa också. Det är extremt problematiskt att använda n-ordet, även om det inte är riktat mot en specifik person. Tror ni på riktigt att Kulturhuset skulle be om ursäkt om hans berättelse inte stämde?

      Ja, naturligtvis skulle, och har, kulturhuset bett om ursäkt oavsett vad som hände. Att be om ursäkt för att någon upplevt något är inte samma sak som att säga att den upplevelsen var korrekt.

      Har inte en människa som själv har afrikans bakgrund tolkningsföreträde? Det brukar ju skrikas om det vid andra tillfällen?

      Fast han skriver att han blev utsatt för rasism.

      Är du normalt så dålig på att läsa och sätta dig in i situationen som nu? Ingen har varken skrivit eller insinuerat att Barakat reagerat för att han blev kallad nordet. Vilken rätt har Barakat att begära censur av ett ord som får honom att känna sig kränkt? Dagens vänstermänniskor ylar att allt som händer nu är ett hot mot demokratin, som om det bekymrat er tidigare. Det som är ett hot mot demokratin är censur. Dessutom det handlar inte om när och var ordet används utan hur.

    Hur kan man bli utsatt för rasism när någon annan berättar om sin upplevelse av rasism? Mycket märkligt agerande av Bino.

    Om alla vet vad n-ordet betyder, vad är då skillnaden mot att använda det riktiga ordet? Innebörden är densamma. När blir själva ordet n-ordet fel och vi ska använda nästa omskrivning för n-ordet som är en omskrivning för…?

    Jisses vad dåligt agerande! Tyvärr är jag inte förvånad. Samma sak med antisemitismen! Har blivit rumsrent att önska att ett helt folk utrotas. Lyckades ju nästan för 80 år sedan… Båda sakerna är vidriga och det skrämmer varje cell i mig.

      Jag håller med!

    Blir äcklad av hur många som verkar tycka det är ett okej ord att säga när man ”återberättar” något. Vita personer ska aldrig ta det ordet i munnen! Ordet härstammar från slaveriet, herregud!! Enda anledningen att svarta använder ordet är för att dom vill ta tillbaka det som sitt.

    Men vita får aldrig aldrig säga det. Sjung inte ens med i en låt där dom sjunger ordet!!

      #WhiteChicks

      Vad menar du med ”ta tillbaka det som sitt”? Det är ju inte deras ord från början, det är en benämning vita gett dem och som sedan fått en nedvärderande betydelse. Varför skulle de själva vilja använda ett sådant ord? Det är väl bättre att det ordet förpassas till historien på samma sätt som de benämningar som till exempel romer, resandefolk och samer fått från det vita majoritetssamhället och som inte heller härstammar från dem själva.

      Din ignorans gör mig nedslagen. ”Dom vill ta tillbaka det som sitt” måste vara det dummaste jag hört på länge. Var har du plockat upp det, på någon v studiecirkel? Rasism finns överallt och är inte ett vitt privilegium och påfund vilket jag vet att sånna som du indoktrineras i. Dags att sluta polarisera i vi och dom och acceptera och respektera varandras olikheter om vi nu verkligen vill göra något åt rasismen. Vänsterns strategi gör nämligen raka motsatsen vilket antagligen är vad som eftersträvas för att vinna billiga poäng.

    Alltså , första meningen: jag blev utsatt för rasism..
    Det stämmer inte, inget var ju riktat mot MF personligen, svårt att förstå varför hon var där

      Det var hon inte..? Det är inte hennes inlägg.

    Mycket snack om ”vänstermänniskor” i kommentarerna, lol!
    Är själv väldigt vänster och tycker INTE man ska använda n-ordet hursomhelst.

    Med det sagt måste man även kunna se skillnad på intention och i vilken kontext ett ord används. I detta fall användes ordet bl a av en icke-vit för att förklara tidigare utsatthet och sin erfarenhet, ska personen då behöva censurera sig själv i sin berättelse?

    Att skrika ”Jag blev utsatt för rasism” för att vinna sympatier (och skapa onödiga drev) när han är VÄL medveten om intentionen/kontexten var en annan, det känns helt pajigt

    Att utfärda förbud mot enstaka ord är en så förbannat löjlig företeelse i sig, och riskerar bara att bli kontraproduktivt à la ”luften är fri, luften är fri!” Är verkligen ”-eger”-ändelsen så farlig att ”n-ordet” får passera men inte det fullständiga ordet, utan att man måste utelämna de fyra sista bokstäverna fastän alla redan vet vad man menar? Tolkningsföreträde, vithetsnorm m.fl. ord är för övrigt löjliga av bara tusan (enligt mig), men jag kräver inte ett förbud för det 😀 En dag kommer vi se tillbaka på den här tidsandan som den mest ängsliga och kränkta genom hela mänsklighetens tidsaxel. Om man avdramatiserar ett ord finns istället chansen att ordets infekterade innebörd hävs och förlorar sin betydelse. Det borde rimligen minska risken för både mobbing och upplevd kränkhet av olika slag. Det innebär dock att den här grenen av (oftast) vänsterliberala förlorar hela sitt existensberättigande av att utgöra offer, och hur sjutton skulle det se ut …? Självuppfyllande är vad det är, och ingenting annat.

      Det råder inget förbud mot att använda ordet i sig, det råder nolltolerans i många sammanhang mot kränkningar och rasism. En viktig distinktion, tex i just det här fallet. Att n-ordet ofta i sig innebär en kränkning (och nolltollerans därför råder) handlar ju just om hur människor använder det. Det är mycket möjligt att det *en dag* inte kommer att ha den laddning det här idag, precis som att många andra ord inte är negativt laddade på samma sätt som de en gång var. Så är dock inte fallet än, och därför undviks ordet.

      Att säga n-ordet istället handlar inte och har aldrig handlat om att folk då inte ”vet vad man menar”, tvärt om är det ju meningen att folk ska veta vad man menar utan att behöva upprepa ordet.

      Att prata om att en avdramatisering av ordet skulle leda till mindre mobbing är ju nara naivt. Ord i sig är verktyg för att mobba och trakassera, men självklart inte anledningen till företeelsen. Hade just n-ordet inte varit laddat nog att använda som en kränkning hade de som vill kränka någon hittat på något annat.

      ”Jag får säga exakt vad jag vill till vem jag vill och ingen får bli sur för då är ni vänsterliberala offerkoftor!!!” är inte heller en svinsympatiskt sätt att skapa sig ett existenberättigande.

    Du motsäger dig själv och antar saker i dina första tre meningar. Först säger du att det inte finns något förbud mot n-ordet, sedan att det måste råda nolltollerans mot kränkningar och rasism och att n-ordet ofta i sig innebär en kränkning. Aka det är förbjudet att enligt din argumentation använda n-ordet.
    Det är tydligt att n-ordet har någon pervers symbolpolitisk mening för dig. Det är bara ett ord, ett av många, däremot är den intressanta frågan hur, när, varför och av, till och om vem det används. Och när blev ordet så extremt laddat, vem ligger bakom att det blev så laddat och varför? Om ditt intresse är mer djupgående än vänsterretorik och polarisering av dom goda och dom onda som faktiskt är det du sysslar med kan jag rekommendera dig att läsa om ordets etymologi. Det är mycket intressant läsning och mycket mer komplex än vad som utmålas av sociala media och andra mer lättuggade medier. Vill dock utfärda en triggervarning då ordet skrivs ut i dessa texter eftersom en del studier sträcker sig flera 100 år bakåt i tiden.

      Var svar till anonym 12:17

      Ditt förminskande sätt att argumentera vinner du inga poäng på. När ordet blev laddat och vem som ligger bakom det är väl ganska sjävklart, speciellt för den som säger sig vara påläst om ordets etymologi. Vad jag INTE är intresserad av är att diskutera med någon som är mer intresserad av att fläta ihop fina meningar än att faktiskt försöka förmedla någon typ av poäng.

      Vet inte varför du beter dig som om jag personligen tar illa upp över ordet – men du får nog prova att läsa vad jag skrev en gång till. Det finns inget motsägelsefullt eller sekundärkränkt i det, bara ett sakligt bemötande av din kommentar.

    Hur man svarar på en kommentar utan att besvara en kommentar, eller anfall är bästa försvar. Du är inte den första att använad den retoriken och inte den sista. Men tradigt är det.
    Men jag tar det igen för all del. Du säger att du inte förbjuder ett ord och ändå så gör du just det. Du förespråkar censur, men säg det istället. Då är du åtminstone ärlig.
    Jag är inte ute efter att vinna poäng utan synar ditt resonemang, något du inte tycks gilla, då du anklagar mig för att använda förminskande argument. Det fick mig faktiskt att småle…
    Du säger att det är självklart när ordet blev laddat, ja men då så upp till bevis. Jag välkomnar en nyanserad debatt som ser till en komplex helhet och som inte delar upp saker i vi och dom och förenklar på det klassiska sättet som människor med en politisk agenda gör.
    Det du helt duckar för är det faktum att du bidrar till samhällets polarisering med din retorik. Är dock lite förvånad över att just du är inne och läser på denna blogg.

      Det är som att du pratar om dig själv! Kul! 🙂

      Hur som helst – Nä JAG förbjuder ingenting. Jag försökte från början förklara skillnaden mellan att ett ord är förbjudet och att VISSA sammanhang har nolltollerans för rasism, och att ordet i VISSA sammanhang innebär rasism. Scenariot som diskuteras i det här inlägget är ju ett perfekt exempel på skillnaden. En person använde ordet och tystades inte. De flesta av oss är överens om att det är helt rätt att han inte tystades, eftersom sammanhanget och uppsåtet inte innebar en kränkning mot någon.

      Censur är att inte få höras. Att bli called out i efterhand om man säger rasistiska saker är inte censur. Ibland finns det anledning att calla folk för att de använder hela n-ordet. Ibland inte.

    Fegisar hela bunten som inte vågar säga emot men på ett patetiskt sätt be om ursäkt.
    Vad ska man med en ursäkt till när det är försent, agera där och då när det behövs som mest. Blir så arg av allt detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.