Hur gammal för knytis?

Hur gammal är för gammal för att bjuda in till knytis?
Frågar inte åt en kompis den här gången, för vi är alla på tok för gamla för det. 😁

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det beror vad det är för typ av sammankomst tycker jag. Men för att svara på frågan så nej, man kan inte bli för gammal för det.

      Håller med!
      Det handlar väl inte om ålder.
      När jag fyllde jämnt bjöd jag 60 pers på mingel med skumpa o snittar, grillbuffe med vin, öl och rubbet.
      Nu på valborg samlades alla grannar på stranden för lunch och brasa. Alla hade med eget och vi dukade upp så alla kunde ta av allt. Supernice att man bestämmer själv vilka fester man har och hur det ska gå till. Skulle aldrig följa andras påhittade regler om rätt o fel kring detta.

        Fast på valborgseventet så handlade det ju om att grannarna samlades på ett ställe som inte var hemma hos någon, självklart kan man ha knytis då, det var ju inte en person som bjöd in övriga på ett event utan något som man gjorde gemensamt. Vad skulle alternativet vara, att en granne fixade och bjöd på allt?

        Situationen som diskussionen rör handlar om något helt annat, nämligen om när man bjuder hem folk till sig på t ex födelsedagsfest eller liknande.

          Ja, jag var kanske otydlig.
          Det är vår strand och vid pissigt väder hade vi suttit inomhus hos oss.
          Hur som helst, varför följa regler från morgonsoffan o dyl.

        Men nu jämför du ju äpplen med stolar liksom. Bjuder du på fest hemma hos dig vs att man samlas ute för att fira valborg är ju knappast samma sak ?

          Nej! Det är vår privata strand och hade lika gärna kunnat varit inne hos oss om vädret varit dåligt. Grannarna hänger inte på vår strand eller på vår tomt utan inbjudan från oss
          Då skulle nog säga att jag inte gör frukrsallad🙂

        Inge Kuhl – samlas FÖR lunch är svengelska.

        Även ”Vi hade våra vänner över på middag” och ”möta upp” är svengelska. Och ”träffa upp” är bara fel.

        Tack för ordet.

      Håller helt med, det har väl inget med ålder att göra utan typ av sammankomst.

      Vi har haft knytis på min mans sida av släkten på jul då vi är ca 40 personer. Alla tar med sig några saker var till julbordet, samma ak på midsommar ibland när vi är ett skitstort kompisgäng.

      Gud vad bajsnödigt om man ska begränsa livet med åldersgräns för sådana här simpla saker.

    Aldrig! Jag är 43 år!
    En jättebra idé med dagens matpriser och inflation.
    Jag blev besviken på TV4 och deras gäster att dom inte ens nämnde att det är ju en lysande idé för alla som inte har det så bra ställt.
    Jag själv är ensamstående mamma, en okej lön men skulle aldrig ha råd att bjuda massa personer på middag och stå för allt trots min ålder.

      Håller med. Det beror väl helt på hur man har det ekonomiskt tänker jag? Det är ingen garanti att man får högre ekonomisk standard med åldern.

      Det är typiskt tv4.

      Bjud inte på middag då?

        Hon bjuder ju på knytis? Vad är det du inte förstår?

    Det är väl jättebra med knytis. Då får var och en äta det de själva vill. Och den som bjuder in slipper knölet med att all mat ska passa alla.

    Ta med en dessert/snacks ok men dryck, nej.

    Högtider som jul/midsommar dock undantag om större sällskap. Där blir knytis en del av utbudet- roliga variationer.

      Det måste ju bero på tillställningen! Jul, midsommar och stora påskfiranden går ju inte att få till med klassisk mat om man inte hjälps åt. Samma sak med typ picknickar och dylikt. Det är ju inte ekonomi, men rent praktiskt omöjligt.

        Vi brukar köra julfirande hos oss, och jag har faktiskt bett folk att inte ta med någonting därför att jag kände att det var meckigare för mig att försöka koordinera vem som skulle ha vad, än att bara göra allting själv. Har dock lite estetiskt kontrollbehov också, vet att jag vill ställa fram saker på specifika sätt och gillar inte stök i köket när jag har gäster, så mådde liksom bättre av att ha allt klart.

        Detta var dock innan barn, i år blir första julen med en bebis hehe… Kanske får släppa på den kontrollen lite 🙂

          Tycker personligen det blir LIIIIITE för mkt sillburkar och kladdkakor om man låter folk härja fritt….. o om jag bjuder på fest hemma vill jag till 100% servera vad JAG vill.

            Haha ja ungefär så resonerar jag också – Dessutom en himla röra i köket när alla kommer samtidigt och ska lägga upp sin mat, alternativt att man själv blir fast i köket. Då gör jag det hellre i förväg liksom!

        Jul är ju mest färdigmat – rödbetssallad, sill, lax, prinskorv. Ok man kokar någon potatis och rullar lite köttbullar? Ev någon Janssons.

      Allt beror ju på tillställning. Vissa sammanhang är superrimligt att be folk ta med dryck men hade varit märkligt att be någon ta med dessert – Andra sammanhang tvärt om.

      Det enda som egentligen spelar roll är ju vad man har för deal med sina vänner och vad folk har för förutsättningar. Är personligen väldigt glad över att mina nära vänskapsgrupper har förståelse för att människor har olika förutsättningar, vissa har råd med stora tillställningar och bjuda på allt och vissa har inte det, och då hjälps vi åt istället.

    Knytis blir man aldrig för gammal för 🙂 Dock är det oerhört frustrerande om det är någon snål i sällskapet – vi skulle grilla tillsammans (10 personer) och då anser en av dessa att hon skulle fixa potatis och jag skulle ta med vin till alla.

      He he, ja dessa snålisar blir man galen på. Har också en i kompisgänget. Hon kommer med typ salt från Lidl som värsta Ove Sundberg.

    Jag håller inte alls med! Tycker det är utmärkt med lite plock-knytis och alla tar med det man vill dricka. Då blir det inte dyrt för någon och det blir större chans att man ses lite oftare. Närmar mig 40.

    Man blir aldrig för gammal för knytis. Perfekt sätt att få ihop en härlig middag för stort gäng.

    Det beror tillställning skulle jag säga.
    Det är skillnad på att ses bara för att umgås och då är knytis helt okej och om någon verkligen bjuder in ”kom och fira XX” då är det inte okej att förvänta sig att gästerna ska ta med något eget.

    Men överlag gillar jag knytis, ett härligt och avslappnat sätt att umgås på!

    Vet inte villken inkomst grupp de bänder sig till , men inte min lan jag säga . Är 33 och går på akassa så skulle inte ha råd mef att bjuda gäster på allt .

    Jag undrar snarare VEM under 25 har knytis..? Inte för att det är något fel med det, men för mig känns det mer som något 25+ har

      35+ skulle jag säga typ

      Vi har nästan alltid haft knytis, någon gör förrätt, en annan efterrätt osv. Mest för att dela upp så en slipper tillbringa en hel dag i köket. Sen är vi oftast hos ett sällskap eftersom de har mest plats och små barn. Vore orättvist om de alltid ska stå för allt

        Och vi har haft det sen vi var 25 haha

    Hur bra som helst oavsett ålder, man hjälps helt enkelt åt med alla.

    Plus att knytis kan vara toppen när vissa har allergier och är intoleranta, då de själva vet vad som kan tas med och ätas utan oro.🥰

      Exakt. 🙂

    Skulle aldrig ha knytis eller tacka ja till en sådan inbjudan.
    Lagar mat gör jag varje dag ändå, blir jag bortbjuden vill jag bli bjuden inte stå och laga mat den dagen också. Och när jag bjuder så ingår allt. Mat, dryck, efterrätt, snacks, specialkost, rubbet.

      Får man pinnen i röven tillsammans med fördrinken?

        Tycker nog inte det är särskilt rövpinnigt att bjuda sina gäster på allt i stället för som stela svenskar som tar med egen korv till grillfesten. Mina bjudningar brukar i alla fall vara väldigt uppskattade.

          Syftade på inställningen till konceptet. Om man aldrig kan tänka sig att tacka ja till en sån tillställning tycker jag att man har en pinne i röven.

            Då får du tycka det! Jag tycker att alla gör som de vill och dömer inte dem som gillar knytis.

              Så den som skriver ”skulle aldrig tacka ja” eller ”stela svenskar” dömer inte?

              Ledsen att säga det men jo, du har en väldigt dömande attityd.

              Att du skriver att du ”aldrig skulle tacka ja” låter visserligen rätt dömande

                Är nog en ganska tråkig person som inte går på så mkt galej..hehe

          Haha tror du att det är typiskt svenskt att ha med sig mat till tillställningar? Det är ju jättevanligt i massa kulturer att man ses i stora grupper och delar mat. Snarare stelt att bjuda hem folk (eller bli bortbjuden) och förvänta sig att det ska hanteras som ett restaurangbesök.

          Alltså jag gillar också att bjuda hem och fixa rubbet, tycker det är roligt! Men din inställning är stelast i det här kommentarsfältet.

          Knytis handlar ju för övrigt inte om att ”ta med sin egen korv” utan att alla tar med någonting och allting delas på.

          Du har nog missförstått konceptet knytis om du tror att det är att ta med sin egen korv att grilla.

          Och som någon redan sagt, det är absolut inte en svensk grej. Snarare tvärtom mer vanligt i andra kulturer.

          Klart dina bjudningar kan vara uppskattade. Men det betyder ju inte att allt annat inte är uppskattat.

            Möjligen tar man med sig egen korv om man inte vill ha kycklingkorv, sojakorv, vegokorv, låtsaskorv etc. Men det är inte knytis. Och stel kan nog vem som helst vara efter den här långa vintern.

          Alla gäster tar med något som bjuds på till alla gäster,kan bli ett stort bord som en buffe med mängder av olika rätter,också bröd,vin,desserter…!
          Jättebra att kunna ses många på middag utan att det blir dyrt!

    Alltså det här med dryck. Jag som själv inte dricker alkohol har så himla svårt att köpa alkohol till andra? Det blir liksom typ föreläsning på Systembolaget VARJE gång, och alla har ändå sin egen favorit oavsett om den passar till maten eller inte 🤣

      Jag känner mig lika bortkommen. Jag brukar helt enkelt haffa första bästa personal, ge dem all info jag har och be dem rekommendera. Annars går jag på vilka flaskor som har fina ettiketter, framför allt när det kommer till rödvin. 🍷

      Tycker att det är helt okej att som nykter inte köpa alkohol till andra faktiskt. Jag dricker, men har en nära vän som är nykter. Hade aldrig förväntat mig en flaska vin av henne. Ibland köper hon det ändå och det uppskattas, men hade blivit lika glad om hon kom med lite roliga alkoholfria alternativ!

      Tycker inte ens att det är nödvändigt med alkohol till mat. Bjuder man på middag får väl gästerna acceptera att man inte har alkohol att bjuda på. Men jag är också uppvuxen med att det aldrig bjudits på alkohol på några kalas (alltså varken hemma eller hos någon annan) så det är så självklart för mig att inte bjuda på alkohol. Ibland gör jag det, men då är det oftast en slump att jag har en flaska vin i kylen.

    Beror såklart på tillställningen! Bröllop och födelsedagsfest -nej. Spontan grillfest, midsommar -ja. Tycker man kan se det som att om gästerna utformar festen tillsammans då kan det vara knytis men om någon bjuder in till något som den bestämt hur det ska vara (eller då det förväntas presenter) då bjuds det.

    Knytis är fantastiskt! Älskar att både gå på knytis och att ordna knytis.

      *Precis som jag också älskar att gå på middagar där allt ingår. Som många andra har skrivit så beror det ju en del på tillställningen. 🙂

    Skulle inte ha knytis till min födelsedag tex men är man ett gäng som planerar att fira midsommar tex så blir det ju i princip automatiskt att man föreslår att ta med något? Speciellt om man oftast firar hos en viss person som har lantställe tex. Men har inga problem alls med knytis, alltid trevligt att umgås och är man en större grupp så som sagt, känns ju ändå som att man vill ta med sig något till grillkvällen tex så rätt skönt om det är ordentligt uppdelat.

    Varför skulle knytis vara fel? Jag bjuder för det mesta på allt om jag bjuder på middag och vill att det ska kännas generöst – skulle nog inte föreslå knytis vid en vanlig middagsbjudning. Men ibland kan vi bestämma oss för knytis, kanske framförallt om det är festligheter där många rätter ingår. Som t ex midsommar (nån gör en jordgubbstårta, nån fixar sill och tillbehör osv). Gällande dryck ser jag till att ha hemma lite olika slags dryck, inte krångligare än så. Ibland tar nån med sig en flaska vin, ser inget fel med det. Knytis är ju perfekt om man är många, både för att dela på kostnaderna och på arbetet. Hellre att man ses och delar på allt än att det inte blir av för att det känns för dyrt/jobbigt att dra ihop en middag.

    Visste inte att knytis hade med ålder att göra? Tänker att det finns sammanhang & tillfällen det funkar alldeles utmärkt

    Alltså knytis är lugnt tycker jag. Viktigare är ju att det blir av, är man många så är det ju tillräckligt att husera 15-20 pers med allt vad det innebär. Snålt var väl det som diskuterades här för ett tag sen, folk som ”bjuder” på restaurang när de fyller år men gästerna förväntades betala själv och sen ha mage att vänta sig presenter. Undra vad panelen hade sagt om det…..

    Och så frågan tar man med sig resterna hem sedan. I min värld lämnar de hos den som ställer till knytkalaset (om man då är hemma hos någon) men senaste gång jag hade ett knytkalas plockade en av gästerna sedan med sig sina halvfulla förpackningar, var typ en halv ask vindruvor, 4 jordgubbar osv. Klart man får ta tillbaka de man köpt men brukar man göra det?

      Haha nej det brukar man inte göra

      När vi har haft gemensam tillställning hemma brukar vi fråga om någon vill ha med sig något hem så får de som vill plocka ihop en eller flera matlådor så att det inte blir massa rester som vi inte har möjlighet att äta upp.

        Superrimligt att som värd erbjuda folk att ta med sig mat hem, men ganska märkligt att som gäst plocka med sig 4 jordgubbar och en halv ask vindruvor kan jag tycka..

      Kan ändå tycka att om det finns en hel eller halvpaj kan väl den som lagat den få ta med den hem om denne vill utan konstigheter? (Ibland blir det som är kvar av en anledning)
      Sen tänker jag att åtgången mat brukar anpassas utefter vad som finns när det är knytis/plockmat lite som vid tapas, finns det en västerbottenpaj som är tänkt att räcka till alla tar man väl kanske inte en fullstor portion som vid en vanlig middagsrätt?

    Som arbetslös så är knytis fantastiskt!
    Älskar att bjuda hem vänner men helt omöjligt för mig att stå för all mat och dryck själv!

    Har många vänner från olika kulturer. Älskar våra knytkalas. Då får man en hel buffé med mat från världens alla hörn. Ingen av oss är under 30. Skiter väl i om andra tycker att det är barnsligt.

      Läckert!!

    Så otroligt larvigt att haka upp sig på ålder i detta sammanhang av dessa sk ”experterna”. Handlar snarare om vilken typ av tillställning, umgänge, ekonmiska förutsättningar mm. Men såklart, allt ska ha en åldersgräns i dagens samhälle.

      Ja!!
      Så himla läckert med mat från olika länder och kulturer

        Hamnade fel🙂

    Beror helt på tillställning tycker jag. Vet många som kör alla högtider som knytis, blandade åldrar.

    Knytis kan vara toppen, men av erfarenhet så undviker jag gärna en sådan tillställning hemma hos mig själv. Tycker oftast det slutar med att man får stressa ihjäl sig ändå när alla kommer samtidigt och behöver diverse bestick, glas, skålar och fat att lägga upp maten på. Om det mesta redan är fixat och klart och redo att ställas fram direkt så är jag med öppen för knytis.

    Bjuden för att fira en kvinna i 40+ åldern som fyller år. Vi är typ 4 personer bjudna ändå bjuder hon in till knytis- alla ska ta med egen dricka. Detta är en kvinna som bor i en superstor lägenhet, har fina märkeskläder och barn som sportar dyra sporter osv. Tycker det är SINNESSJUKT. Man ska alltså köpa present och ta med dricka o snacks (om man vill ha det) för o fira henne 😂😂. När jag var 17år bjöd jag alla mina vänner på både mat o dryck vilket jag gjort alltid sedan dess (är 30 år gammal idag). Är student just nu och bjuder ändå på allt om jag bjuder in till middag/kalas osv. Tycker knytis är ok vid picknick eller större högtider om det inkluderar mycket folk så att värdparet inte behöver göra o betala allt. Sen hoppas man ju så klart att folk är väluppfostrade nog att ändå ta med sig något till värdparet som håller i middagen osv typ en flaska vin eller något.

      Tillägg: det är okej med knytis om man faktiskt vet att personen inte har råd!!

      Ja det låter faktiskt lite märkligt kan jag tycka

      Jag blir så illa till mods när man tar i från tårna på det här sättet angående sociala koder. Alltså ja, det låter lite märkligt. Men att kalla folks beteende SINNESSJUKT för att de inte riktigt följer sociala koder är magstarkt. Det kan handla om allt ifrån att hon är skuldsatt pga försöker upprätthålla precis den fasad du beskriver men skäms för att tala om det, till att hon faktiskt inte förstår att det är lite märkligt.

      Om du är en av fyra personer som är bjudna att fira hennes födelsedag får man anta att ni är ganska nära vänner. Även folk man tycker om kan ju ha vissa beteenden som är lite udda, men tycker det är märkligare att prata om en nära vän på det här sättet. Eller så är ni inte nära vänner och då lär hon ju inte ha speciellt många vänner om du är en av fyra som är bjudna. Vilket ju kanske snarare vittnar om att hon inte är helt socialt kompetent då. Något man kanske snarare har sympati för.

        Illa till mods pga? Man får tycka det är konstigt. Jag hade också reagerat.

          Jag skrev ju att jag också tycker det är lite märkligt. Du får prova att läsa igen.

          Vetskapen om att människor dömer andra så hårt pga sociala koder att de kallar ett ganska harmlöst beteende för SINNESSJUKT gör mig illa till mods, därför att det förstås innebär att även jag döms lika hårt och folk troligtvis kallar mig sinnessjuk bakom min rygg om jag inte beter mig på det sätt de anser korrekt.

        Vi är inte speciellt nära vänner. Hon har en man som tar ut ca 70.000 i lön. Det går ingen nöd på henne (jag vet detta for a fact). Hon är snål- kanske inte sinnessjukt men jäkligt osympatiskt. Jag vill inte ens gå men hon är en person som blir sur om man avbokar och jag tycker lite synd om henne då jag vet att hon förlorat många vänner senaste åren.

        Jag tror hennes resonemang är ”mina pengar vill jag lägga på mina baaaaarn”. Men ha inte en födelsedagsfest då! Jag har själv avstått från att bjuda in till födelsedagsfest när jag inte velat lägga pengar på det eller inte haft råd. Vet inte ens varför jag ska gå. Tror det är för att jag inte vill hon ska bli sur och att jag tycker lite synd om henne som sagt.

          Ja jag håller som sagt med om att det låter märkligt, reagerade på dina ordval och vad jag uppfattade som en väldigt hånfull ton mot någon jag antog var en rätt nära vän.

          Tror dock inte heller man ska överskatta vad 70k i lön ger för livsstil iofs, en högt belånad lägenhet eller hus idag kan ju lätt ge månadskonstander på de summorna. De kanske hade det bra ställt fram tills räntorna sköt i höjden och nu inte längre har råd att underhålla livsstilen. Men det är väl sekundärt egentligen, spekulerar bara!

          Hur som helst – menade inte att ifrågasätta att det anses märkligt egentligen, utan reagerade bara som sagt på tonen.

            Jag förstår vad du menar och självklart var mitt ordval högst överdrivet utan större tanke bakom (hehe). Hon har absolut höga omkostnader dock inte pga räntor då de hyr en flådig lägenhet… men precis som för oss alla andra har allt blivit dyrare (hyror, räntor, matkostnader osv). Att hon inte skulle ha råd att bjuda på lite dryck och tilltugg för 4 personer är knappast troligt. Det är inte första gången hon gör så här – sist vi firade henne gick vi ut och åt, alla betala för sig själva (helt ok) men vi kom alla med presenter och hon tog inte ens in en flaska bubbel att dela på eller något. Jag tycker det är pinsamt och snålt faktiskt… jag och typ de flesta jag känner skulle absolut aldrig göra så. Sen att vi dömer varandra hårt när man ej följer sociala koder- så är det. Hela samhället e ju uppbyggt på normer på gott och ont. Självklart kallar jag inte henne sinnessjuk till andra människor omkring mig men anonymt här på bloggbevakning tog jag mig friheten hahaha. Sorry för mitt dåliga ordval.

              Med det sagt: hon är inte en ond person och jag tycker så klart om henne. Jag bara reagera på hennes sätt när det kommer till bjudningar.

              Jag fattar! Och som sagt håller helt med i sak, jag hade också tyckt att det var märkligt. Förstår också vad du menar med att det såklart är skillnad på vad man skriver anonymt och att säga det om personen till gemensamma vänner och inser att jag nog reagerar med att bli illa till mods till stor del pga egen oro att råka ”göra fel” i olika sammanhang haha. Man har nära till sin egen oro ibland alltså. Men jag hör dig!

      Kan ju bero lite på osäkerhet också, att man tänker att folk är väldigt noga med vad de vill dricka och svårt att tillgodose allas behov. Men om personen verkar snål i övrigt så är det nog mer snålhet det handlar om.

    Tycker knytis vid rätt tillfälle är perfekt tex högtider eller större sällskap. Funkar extra bra nu under småbarnsåren där då har ork att fixa något storslaget för många. Handlar mindre om pengarna och mer om tiden.

    Kan tilläggas att mina föräldrar även kör knytis ibland tex grill för flera vänner så står de för tex potatisgratäng, såser, sallad, dricka och efterträtt och så tar alla med sig det kött/fisk/vego de vill grilla. Handlar inte heller om pengar men för att alla ska äta något de gillar.

    Vi har börjat med knytas vid alla tillfällen. För det är bara vi som bjuder in. Vi har alltid stått för all mat, alkohol och övrig dryck och efterrätt. Men detta året så får folk ta med sig kött och dryck och alkoholdryck själva. Vi är alltid här och det börjar bli tråkigt att allt tas för givet. (Det ska oxå läggas till att mannen i ett par är snål-Jocke, så synd om hans sambo, det ska drickas 4 koppar kaffe och äta till bullfatet är slut, det andra paret är bara lata.)
    Vi står för typ hasselbackspotatis, sås osv. De blir meddelade i förväg vad vi bjuder på för tillbehör.

    Finns ingen åldersgräns för knytis tycker jag, det som är mest relevant tycker jag är vad som kommunicerats på förhand, att premisserna varit tydliga liksom. Tycker nån att det verkligen är märkligt med knytis har den ju då chans att tacka nej redan från början.

    När jag såg klippet började jag fundera på vad det är för middagsbjudningar ”folk” går på. Så som dom i klippet beskriver det verkar det så formellt att umgås, typ att det är nån typ av representation och att det finns nån slags prestige i det? Vi är ett ganska stort kompisgäng från studietiden som ses både hela gänget (t.ex vid midsommar) och ofta även i mindre konstellationer fast inom gänget (”parmiddagar” eller vad man ska kalla det), jag känner inte igen att vi någonsin skulle ha åsikter om hur nån annan i gänget väljer att lägga upp en fest/bjudning? Kanske är det en kvarleva från studietiden då det mer var regel än undantag att ha knytis och att det är så inpräntat i oss att man hjälps åt om det behövs.

      Ja, kanske handlar det om någon annan typ av middagsbjudning? Men om det är mer åt hållet representation så är väl knytis ändå inte att tänka på. Är man vänner på riktigt så spelar det ju absolut ingen roll hur man umgås, vad man bjuder på etc, man utgår från att vännerna vill en väl och man själv likaså och att förutsättningarna inte alltid är desamma. Kanske om det skulle vara en väldigt ny bekantskap då att bjuda in till parmiddag men be dem ta med efterrätt och dricka. Men tråkigt om det måste vara så korrekt att man inte kan dra ihop något spontant tillsammans och bjuda in någon ny, blir ju svårare att få till det om man alltid och bara kan bjuda in med full service. Inte konstigt att många är ensamma då och har svårt att knyta nya kontakter.

    Oj vilka surpuppor! Som de flesta redan kommenterat så beror detta självklart på vad för typ av sammankomst det handlar om. Om jag bjuder in folk för att fira min födelsedag så bjuder jag på mat och dryck. Men om vi ska ses ett gäng nära vänner mer spontant så kan det väl till exempel vara rimligt att den som öppnar upp sitt hem och bjuder på mat kan få slippa tänka på alkohol till alla. Tycker också man kan vända på det hela, om man blir bortbjuden är det ju en trevlig gest att ta med sig något (oftast dryck) för att visa uppskattning. Som förälder känner jag även att det är lite väl hårt resonerar om barn. Strävar alltid efter att ha barnvakt om jag blir bortbjuden på fest (barn ska ju inte va runt massa alkohol heller) men som förälder är man ofta nojig och blir ledsen av känslan att man tillsammans med sitt barn inte är välkommen. Man gör så gott man kan.

      Må så vara men jag tycker inte det är konstigt att inte bjuda in barnen.

    Alltså Maria Forsblom må vara hur bra som helst på alla sätt och vis men ett vackert leende har hon inte 😆

      Visa ditt leende ?

      Jag tycker att alla leenden är vackra och hennes är dessutom charmigt.

    Betyder knytis att alla tar med sin EGEN mat o äter endast denna eller betyder knytis att alla lagar något som alla sen delar på ?

      Knytis=alla tar med något som alla får äta av

    Bjuder upp till dans ang frågorna:
    Har ni ”barnbord” vid middagar? Hur gammal är man om man sitter där ?
    Serverar ni annan mat till barnen än till de vuxna ? Får barnen som får denna barnmat äta av vuxenmaten om de vill?
    Jag kan bli otroligt provocerad av att ett barn men även vuxen tar otroligt mkt av något och sen slickar på detta sen inte mer? Hade ett barn hos oss för ett tag sen som tog alla dumle ur godisskålen som hen la i fickorna o sen åt hela kvällen, ingen annan fick o föräldrarna bara log… ”hen ÄLSKAR dumle”
    När man plockar efter barn som ”ätit” ät det ofta otroligt mkt kvar på alla tallrikarna ? Får inte era barn lära sig ”take what you want but eat what you take”??

    Tänker att det beror på tillställning. Skulle nog ha svårt att be folk ta med mat hem till mig, men jag älskar också att slå på stort och har ekonomiska förutsättningar för det.

    Om man hyr lokal eller liknande för gemensamt firande av något så känns knytis givet.

    Men som många andra skriver det har väl med ekonomi och ork att göra. Är väl toppen med knytis! Man ses ju för att det är kul att ses och väljer det som passar en själv bäst

    Förstår inte ens frågan…Ålder är helt irrevelant i sammanhanget.
    Att alla tar med mat som bjuds på till alla,det är väl en utmärkt ide,trevligt och billigt sätt att få ta del av olika rätter!

      Jag tycker ålder är relevant i frågan.
      Som tonåring upp till 25 är folk ofta studenter man är mellan vuxen och ungvuxen och då mer okej att man delar på maten men alla kan ta med egen dricka .
      Efter 30 har de flesta ett ordnat liv och man är definitivt vuxen bjuder man på middag då så är det givet att drickan ska ” ingå ”
      Tycker åldrarna stämmer väldigt bra faktiskt .
      Tror inte de syftar på ex midsommar då är knytis mer givet utan snarare om man bjuder över 3 andra par på middag hos sig, då vore det jävligt märkligt att man efter 30 ber folk ta med vad de vill dricka.
      självklart finns det undantag exempelvis om man har någon som är ekonomiskt utsatt då har gästen vett och frågar ska jag ta med något , jag löser gärna en god efterrätt . Sen kanske man tar med en flaska och för att inte få personen i fråga att känna sig dum kan man säga köpte denna till oss ikväll har velat pröva den länge .
      Tycker det är helt rimligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.