Att legalisera cannabis eller ej?

Bildkälla: Amilia Stapelfeldt Instastory

Folklistans fjärdenamn i EU-valet – Amilia Stapelfeldt – har delat det här inlägget om partikollegan Sara Skyttedals inställning till legaliseringen av cannabis. 

I artikeln hon delat står det: ”Rädda liv, minska stigma och krossa gängen – det är anledningarna till att Sara Skyttedal vill avkriminalisera narkotikabruk och legalisera cannabis. Hon ser framför sig ett Systembolag för cannabis.”

Amilia själv skriver så här i inlägget:

@skyttedal telling it like it is i Veckorevyn. Jag vet att vi är många som håller med henne om detta, och för alla oss är det en viktig delseger att en etablerad, svensk politiker lyfter den här frågan 👏🏻

Jag vet att det här är en vattendelare, men tänk på tonen i kommentarsfältet är ni snälla! 😊
Man får tycka olika!

 

 

191 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    För legalisering ✔️

      Självklart ska vuxna människor få göra som de vill! Jag är för legalisering av brukande av samtlig narkotika, försäljning tveksamt positiv. Det finns så fina exempel från t. ex. Portugal där drogmissbruket har minskat drastiskt till följd av legalisering. Jag själv har testat att röka på en gång när jag var 15 (39 idag), och har inte testat några andra droger – så det är inte av rent privata skäl, snarare hur det är positivt ur ett samhällsperspektiv!

    För legalisering ✔️
    Mot Folklistan ✔️

    Emot legalisering. De mest efterblivna jag träffat har rökt på, även de mest aggressiva. Att legalisera det skulle bjuda in fler som idag håller sig borta pga att det är olagligt. Jag har bott i en storstad i europa och Afrika. Det är inte roligt att gå på gatorna där det finns en mer liberal syn på droger.

      De flesta som håller sig borta gör det väl inte på grund av att det är olagligt dock? Eller..? Jag skulle nog inte börja röka bara för att det var lagligt..?

      Och något kan vara lagligt men socialt tabu också. Inte som att massa folk säljer sex till höger och vänster bara för att det är lagligt heller.

      Och ja, jag har smuttat på vinet ikväll 😊 så håll mig inte allt för ansvarig för mina långsökta kopplingar.

        Fast jo. Att det är olagligt håller sannolikt ganska många från att prova.

          Nej. 40 plus generationen absolut men knappast högstadie och gymnasieungdomar.

            Jo

              Fråga en lärare eller kurator eller någon annan som jobbar med barn i den åldern hur vanligt det är.

            Förslaget är väl inte laglig försäljning till högstadieungdomar? Om förbudet (det är ganska små bötesbelopp vi talar om) får äldre att avhålla sig är det väl bra så.

          Här gissar du friskt ja ☺️ Kan upplysa dig om att olagligheten i sig gör det mycket mer lockande för en ungdom som vill begå ett rebelliskt upptåg.

      Fast då tänker jag på Amsterdam, är väl absolut inget fel med det? (Nu är jag vare sig för eller emot legalisering utan tycker jag kan för lite utan försöker förstå ditt resonemang). Sverige där det inte är legalt uppfattas ju som betydligt mer osäkert av de allra flesta europeer pga gängkriminaliteten.

        Vem som helst kan närsomhelst ”röka på”. Olagligt eller ej! Gör systembolagsmodellen med åldersgräns 20 år och kör en testperiod. Ingen alkoholist slutar dricka för att bolaget är stängt på söndagar, varför skulle en hashtomte inte hitta röka var och närsomhelst?

      Undrar hur mycket av skyttedals hållning kommer av att hon vill röka på utan att få skit? Är det sånna folkvalda vi vill ha?

        Fast nja. Det är ju inte en fråga som går att ignorera som Sverige ser ut idag.

          Finns det några ordentliga studier på att en legalisering verkligen skulle bryta gängkriminaliteten? Hur då? Är det dessutom ett statligt monopol på cannabis så skulle det väl vara ännu mer attraktivt att få in på andra sätt

            Jag har ingen aning.

            Jag inbillar mig att som enskild metod skulle legalisering av cannabis mot gäng vara ganska verkningslös. Men om del i ett paket av andra åtgärder så kanske.

            Såklart att de inte ger upp sin oerhört lukrativa livsstil. Man hittar bara annat skit att göra business på, utpressning, trafficking…

            Hur skulle det kunna finnas ”ordentliga studier” på sådant? Man kan inte göra upprepade försök direkt så det är ju inget man kan bevisa. Det enda man kan göra är ju att titta på vad som hänt i länder där man legaliserat, men det betyder ju inte att samma sak händer här.

            Sen är det ju såklart väldigt osannolikt att det skulle få bort gängkriminaliteten helt, alla deras inkomster kommer ej från cannabis.

      Du skulle nog bli chockerad över hur många som faktiskt brukar cannabis i Sverige trots att det är olagligt. Är inte direkt svårt att få tag i.

      Finns ju länder i Europa där man helt eller delvis legaliserat och det faktiskt inte gett en negativ effekt.

      Precis som personer som druckit hemkört, med andra ord. Vet du vilken kvalitetssäkring som låg bakom den cannabis som dina bekanta brukat? För det är lite av den springande punkten i frågan.

      Tror du att det är slumpen som styr varför Sverige idag har ett Systembolag med monopol för i princip alla alkoholhaltig dryck?

        Njae det du pratar om är tillverkningsmonopolet som avskaffades någon gång på 1990-talet. Dessutom är det bara om du handlar av den vita bilen i Vasaparken som du riskerar att dö av träsprit.

      För helt klart!! Något som borde förbjudas är alkohol!!

      Missbrukare kommer alltid missbruka. Men att bruka en fredagskväll bidrar inte till att du känner dig otrygg på gatorna, dem som röker sitter hemma med vänner och slåss om chipspåsen på sin höjd. Nej, det är på grund av att det är olagligt som gängen nu har hela lekplatsen för sig själva.

      Men snälla, att påstå att folk som röker är ”efterblivna” och aggressiva är absurt. Jag känner många som röker som är intressanta, genuina och dessutom ofta högutbildade. Oftast mer lugna än andra. Röker hemma och mediterar, stör inte en kotte. Kan inte säga samma om människor som dricker alkohol, tyvärr. Dessutom har noll människor dött av cannabis. Hur många har dött av alkohol? Eller dödat andra när dom druckit? Titta på siffrona så kanske du
      Människor som röker cannabis är bra mycket bättre än människor som super ner sig. Där snackar vi ”efterblivet”!

        * titta på siffrona så kanske du fattar – skulle det stå.

        Kolla bara på Portugal, kriminaliteten på gatorna sjönk drastiskt när alla droger legaliserades.

          Hade Portugal samma/liknande problem som Sverige, gällande gängkriminalitet? Annars går det ju knappast att jämför.

          Jag är emot, även om det är enkelt att få tag i idag så tycker jag inte att det bör normaliseras (ännu mer). Personligen tycker jag att det är illa nog att möta folk idag som är höga. Alla blir inte sköna, roliga, avslappnade osv, vad händer med dom som blir tvärtom? Dom som sätter sig bakom ratten? Och hur påverkar det hälsan långsiktigt? Jag känner några som hållt på länge, men inte ofta, och deras minne och reaktionsförmåga är något helt annat.

            Portugal och inte minst Lissabon ansågs vara en av världens absolut farligaste städer och hade enorma problem med främst heroinmissbrukare. Efter att man legaliserat droger anses Lissabon numera som en av världens säkraste länder, så ja de hade också enorma problem med kriminalitet.

        Mycket i det du säger är rimligt, men att ”noll människor har dött av cannabis” är verkligen propaganda du bara svalt. Folk har dött till följd av cannabisbruk tex genom att kvävas av sina egna kräkningar och liknande. Dessutom ökar cannabisbruk risken för psykos, vilken i sin tur kan leda till våld både mot andra och sig själv.

        Med det inte sagt att det på något sätt är farligare än alkohol och jag är själv försiktigt positiv till legalisering. Men ingen tjänar på att man argumenterar för legalisering med felaktiga argument.

          Om det är så att de dött i samband med cannabis så är jag väääldigt säker på att det har varit andra substanser iblandat, såsom alkohol eller andra tyngre droger. Ingen har dött av att bara röka lite.

            Och om man har instabil psyke så ska man absolut avstå från att testa och då gäller det även alkohol och andra droger

    Nej tack!

    Ska det vara ok som förälder också att röka på? Verkar ”sunt”…

      Nej så fort barnet är fött så ryker såklart cannabiskörkortet! Även att lämna bort barnet för att träffa vänner eller gå till gymmet innan barnet fyllt 15 borde också klassas som ett BROTT!!!

        Eller resa utanför kommungränsen utan barnet. Hujedamej

        😂 Helt ening!

      Tja, är väl inte värre än att ta ett par öl en helg….

      Sundare än att dricka alkohol iaf.

      Det är ju precis som med alkohol. Inte förbjudet i sig att supa sig redlös dagligen men kan ändå utgöra grund för att du förlorar vårdnaden om barnet.

    Om man legaliserar så innebär det givetvis även att dina barn kan röka fritt när de är 18. Jag tror inte alla är ok med det.

      Du tror att de som är för bara inte tänkt på det?

        Ja, ärligt talat så tror jag inte alla fisliberaler som är för legalisering har tänkt tanken att deras egna fina ungar kan få för sig att börja röka kväll efter kväll.

          De tian de ju få för sig nu också. Det finns nog inte en enda 18-åring som inte vet hur de kan få tag på det.

            *Det kan

      Problemet är väl att det är så utbrett idag, tonåringar dricker ju knappt längre, de tar droger istället.

      Det är väl klart att folk som är för legalisering förstår att deras barn då kommer kunna köpa droger lagligt när de är 18. Många är nog mer bekymrade av tillgången på droger olagligt för barn och unga i alla åldrar.

      Sen kan man ju vara emot brukande av droger men ändå inte tycka att det ska förbjudas. Alla nyktrrister/ aktiva i nykterhetsrörelsen är inte nödvändigtvis för ett förbud gällande alkohol.

      Helt ärligt har jag hellre ett barn som röker cannabis än super ner sig.

        Om dom nu måste hålla på med något, så att säga. Man kommer ju aldrig kunna stoppa det ändå. Så om dom ska ta droger är jag bara glad att det är cannabis och inte alkohol eller andra droger.

      Jobbar inom kommunen i en mellanstor stad. Vi har droghandel på biblioteken och andra allmänna toaletter osv. De som brukar är 12 år typ, ser ut att komma från en ”bra” och/eller svensk bakgrund. Det är BARN som knarkar och langar. Det är förj*vligt och de blir helt dumma i huvudet av rökat.

    Narkotika är inte ens den största inkomsten för gängen, utan det är fusk med bidrag och bedrägerier. Så det är fel ände att börja i. Jag vill inte ha fler narkotikapåverkade på gatorna heller.

      Källa?

        En enkel googling ger massor.

          Att välfärdsbrott är en stor inkomstkälla för gängkriminella är välkänt men att det skulle vara en avsevärt större källa en narkotikahandel som påstås här hittar jag noll trovärdigt stöd för alls när jag googlar, något blogginlägg där det påstås på sin höjda.

          Men sen är det ju inte så lätt att föra statistik över heller på ett så säkert sätt så det går att jämföra. Att narkotika är en stor inkomstkälla kan vi ju dock konstatera, men också att det även finns andra stora. Dessutom kan man såklart fundera över vad gängkriminalitet skulle göra om en inkomstkälla plötsligt försvann, inte självklart att det skulle sadla om till hederligt arbete.

        Polisen, brå bara att Google. Gängen sysslar dessutom med sådana droger som tas in i landet, smuggling. Cannabis är vi hör och häpna självförsörjande av.

          Om det bara är att googla kan väl du lite snabbt googla fram det för oss som inte lyckas?

            MEN cannabis är en ingång till langare som vill sälja på tyngre droger kan man gissa. Inte bra det heller. Om man nöjer sig med cannabis slipper man ha ingång hos gängkriminella.

      Eller i trafiken…

        Nej, exakt. Rattfylleri under påverkan av narkotika är fortfarande olagligt. Till skillnad från alkohol finns narkotika kvar i kroppen länge.

      Exakt min tanke! Hur skulle legalisera cannabis krossa gängkriminella ”ligor”. Är rätt långsökt då de pysslar med lite tyngre grejer än så.

        Det tjänas en heeel del på att sälja cannabis. Om du visste hur många det är som faktiskt (miss)brukar det skulle du också fatta att det skulle göra enorm skillnad. Så nej, inte alls långsökt.

      Det är klart det kommer att göra skillnad – Bidragsfusk är inte en begränsad markand som de måste slåss om, gänget kan ju härja sida vid sida och pyssla med sånt. Marknaden för drogförsäljning däremot finns det anledning att konkurrera om.

    Och gängrn tjänar absolut inga pengar på resten av allt knark…?

      Precis. Att tro att legalisering av cannabis får bort gängkriminaliteten är det mest okunniga och naiva jag hört på ett bra tag. De har redan massor av andra inkomstkällor, och kommer bara att skaffa ännu en om haschet blir lagligt. Och eftersom cannabis ofta är inkörsporten till tyngre droger så lär de kriminella bara tacka och ta emot.

        Jag håller med om att ”krossa” känns väldigt naivt i det här sammanhanget.

        Minska inkomsterna, kanske.

        Hahaha cannabis är ju bara en inkörsport eftersom man träffar en langare som säljer annat, alltså för att det är olagligt.

          Så trött på att höra att cannabis är en ”inkörsport”. 🥴 de som oftast börjar med tyngre droger gör det pga dåligt umgänge, dåligt omdöme och psykisk ohälsa.

            De tre anledningarna gäller för samtliga droger, alkohol och cannabis inräknat.

            Inkörsport-argumentet handlar ju, precis som Anonym 21:36 skriver, om att cannabisbruk sätter människor i kontakt med andra droger via langare eller de grupper man (eventuellt) börjar röra sig i. Inte att man får mersmak.

    Är egentligen emot legalisering men ser dessvärre ingen annan väg ut ur problemen med gängkriminalitet.

      / en annan A än kommentaren över 😅

      Men ska alla andra sorters knark också legaliseras då tänker du?

        Whataboutism? Cannabis är tveklöst den mest populära narkotikaklassade droger som används och därför en stor inkomstkälla.

          I Uppdrag gransknings avsnitt om gängen som lurade äldre på pengar genom falska sms bla, så sa dom att bedrägerier var den nya stora inkomstkällan för just kriminella.

            Det är ju inte bedrägerivärlden som orsakar rivalitet om en begränsad marknad dock.

              Misstaget är helt mitt. 😊

          Möjligt, men det finns ju en hel del annat på menyn. Gatukök försvinner nog inte om man förbjuder korv med bröd.

      Men hur skulle det lösa gängkriminaliteten?

      Inte? Jättelätt ju gör som El Salvador

    Jag är för legalisering.
    Smärta kan lindras där inte tabletter hjälper.
    Personer med svår parkinson blir hjälpta till ett mindre skakigt liv. Det finns många exempel.
    Det känns så trångsynt att vara helt emot legalisering när det kommer mycket gott med det.
    Men, kanske inte nu bara legalisera och släppa helt fritt utan kanske börja med att avkriminalisera bruk. Att som i många länder kunna ha 5 – 30 gram för eget bruk.

      Självmedicinering genom rökning låter inte som en uppenbart god idé. Någon sorts kontrollerat innehåll och dos tycker jag verkar skäligt för att ha en rimlig chans att följa upp vad som funkar bäst.

      Det har skrivits så mycket om cannabis som smärtlindring, så det blir en stor placeboeffekt.
      https://nyheter.ki.se/cannabisstudier-skildras-positivt-i-media-oavsett-behandlingseffekt

    Tycker det är jättesvårt ha en åsikt. Har aldrig rökt på och har egentligen ingen uppfattning om hur farligt det är eller inte är. Men det är väl liksom alkohol farligt för en del.

      Alla som röker cannabis är helt tröga i huvudet. Absolut inget dom själva skulle hålla med om. Men det märks.

      Jag är för att människor med kroniska sjukdomar som blir hjälpta av cannabis absolut ska få använda det. Dom är värda alm lindring dom kan få.

        Såklart de är tröga när de brukar cannabis, det är ju trots allt en nedåt drog. Men jag tror du skulle bli chockad av hur otroligt många ”vanliga människor” som röker cannabis då och då.

        Håller med. DET borde legaliseras. Det är ju numer vetenskapligt belagt att det är en av de bästa smärtlindrande substanser för svårt sjuka människor. Absurt att människor i livets slutskede eller de som lider av svår kronisk smärta, där traditionell smärtlindring inte biter, inte kan få tillgång till adekvat lindring i detta land.

          Sativex och Epidyolex är i Sverige godkända cannabispreparat och finns på recept.

        Kan det bli följdsjukdomar som ökad lungcancer o kol? Finns det inte något som heter haschpsykos?
        Hur funkar de som rökt på i trafiken?
        Skyttedal kan stoppa sin folklista i en pipa det blir väl det enda hon har råd med utan jobb! Vi behöver inte mer droger i knäppisar i världen just nu!

          Fast vadå, finns många mediciner du inte ska köra bil på heller, eller alkohol tex.

    Alla pålästa här i kommentarsfältet, har man sett några stora negativa konsekvenser av legalisering i andra länder?

      Nej.

        Jo!

      Måste du ställa kritiska frågor? Det viktigaste är väl vad som känns rätt

      Har man sett några positiva effekter då?

        Hur menar du nu? Det är ju bara Sverige som har den här allvarliga gängkriminaliteten i EU så går inte direkt mäta den effekten någon annanstans…

          Det kanske beror på invandringen och dålig integration att vi har mer problem än andra?

          Men gängkriminaliteten är ju ett symtom på annat. Dålig integration, för hög invandring under en för lång tid utan tillräcklig kontroll på dem som har fått uppehållstillstånd. Att bara försöka lindra symtomet genom att legalisera cannabis kommer inte komma åt själva grundproblemet, dvs invandringen måste minska och integrationen måste förbättras. Annars kommer ingenting att hända vad man än gör.

        Svensk narkotikalagstiftning har bidragit till Europas högsta dödlighet, vars policy som jämställer heroin och cannabis. Om målet är att straffa missbrukare till tusen får väl det ses som en framgångssaga.

          Exakt. Krossa gången känns väl. Kanske naivt. Men svensk narkotikapolitik har inte varit hjälpsam för att minska dödlighet i missbruk. Vald folk som har förlorat anhöriga till droger är det enligt mitt intryck vanligt att man är för en legalisering. Det är inte för att man är drogpostiv, utan för att man sett hur det försvårar för människor att få hjälp när inte bara försäljning och innehav utan även brukande är olagligt.

        Vi kan väl inte förbjuda saker bara för att det inte tillför något positivt? Allt som inte märkbart påverkar samhället och andra individer negativt bör naturligtvis vara lagligt.

      I Thailand tex. Där dras legaliseringen tillbaka

        Förslag att. Inget som är bestämt.

    Som ett sätt att få stopp på gängkriminaliteten – njae, förstår det som att cannabis då skulle vara hela lagligt och säljas på systemet medan övriga droger är lagliga att konsumera men inte handla med? Ska det gå någon effekt på kriminaliteten så behöver väl alla droger isåfall säljas på Systembolaget?

    Tror absolut att majoriteten av de som idag dricker alkohol även skulle konsumera cannabis om det blir lagligt, kanske inte 40+ som aldrig rört det innan men kommande generationer. Huruvida det är bra eller dåligt är ju svårt att svara på, om konsumtionen sker istället för alkohol eller om det blir i tillägg och gör fler nyfikna på att prova annat. Svårt att jämföra med andra länder också och känns som ett väldigt stort experiment. Svårt att ta tillbaka också ifall resultatet inte blir som önskat, liksom att man inte skulle kunna sluta sälja alkohol idag plötsligt.

    Stöter tyvärr på vandrande skorstenar mycket oftare nu än för 5 år sedan. Innan dess hade jag knappt sett någon.

    Tror inte att det är cannabis som är den stora inkomstkällan för gängen så nej, jag tror inte att en legalisering kommer att lösa problemet.

      Nettan [tror] inte det.

        Det [är] inte det. Det är en myt många går på.

        Ja för alla som VET exakt hur mycket pengar gängen tjänar på knark vs välfärdsbrott vs bedrägerier av tanter vs skumraskaffärer i byggbranschen och allt annat de hittar på är ju väldigt mycket mer trovärdiga? Har de fått tillgång till han Kurdiska Rävens revisor och sen räknat i excel kanske?

        Ibland är det adekvat att tro saker isf att veta. Allt går inte att googla upp säkra svar på. Exakt hur mycket gängen tjänar på olika typer av brott är en av de sakerna.

        Anonym 18:46
        Istället för att ifrågasätta mitt svar kan du ju istället skriva vad du VET då.

    Absolut för! Har en nära vän inom polisen som jobbar mot just gängkriminalitet och han har förklarat att den största inkomstkällan är just cannabis. Gör det lagligt så blir gängen mindre.
    Spenderar även stora delar i Tyskland där man nu legaliserat och det har absolut inte bidragit till det sämre.

      Hur stor är marginalen för cannabis?

      Då har den vännen helt motsatt åsikt än de poliser (obs fler än en) i Stockholm som jag känner.

      Jag spenderar också mycket tid i Tyskland och än kan man inte se effekterna av legalisering! Det har bara gått en dryg månad! Däremot är de flesta överens om att beslutet om legalisering togs snabbt utan att man tänkt igenom det ordentligt!

    Fånga ungdomarna som hamnat snett tidigt och hjälp dem.
    Anställ mer läraren, skolsköterskor, poliser.
    Ställ krav på föräldrar att hjälpa sina barn.

    Jag tycker inte att man ska låta giftet släppas fri som en åtgärd.

      Och vart ska de resurserna komma från? Hmm… Kanske en laglig cannabismarknad?

    Jag är för teoretiskt, då jag ändå är liberal i det mesta. Men emot rent praktiskt. Fy fan för att fler människor ska hamna i missbruk, pundare springer runt på stan, lätt för barn att få tag i, inkörsport mot tyngre droger osv. Jag tror absolut att det kommer att bli ett samhällsproblem, och kommer kosta samhället mycket pengar i slutändan genom soc och sjukvård. Folk som röker på ofta tenderar också att vara generellt lite dummare/slöare i huvudet. Själv skulle jag inte testa om det blev lagligt, men då är jag också 35 och inte målgruppen direkt.

      Och cannabis känns väl som kaffepengarna i sammanhanget för gängkriminella.

        Som du önskar att det faktiskt vore så

      Jag är inte lika säker på att fler skulle börja röka på för att det blir lagligt, men det blir definitivt färre som har kontakt med en gängkriminell och som finanserar gängen. Det finns en etisk grej i att medvetet hålla sig borta från dem som jag tror många gärna skulle välja. Särskilt de som röker för att lindra smärta.

    Ni som är för legalisering, brukar ni den olagliga drogen idag? Regelbundet dagligen eller mot smärta eller på fest eller när? Genuint bara nyfiken.

      Jag är för! Jag röker då o då, oftast på kvällarna under semestern.
      Dricker ej alkohol alls.
      Har rökt då o då i 20 år, aldrig testat någon annan drog, dricker ej och är ostraffad, skattebetalare och lever Svensson-livet.

        Jag hoppas du känner ett ansvar, ett ansvar för varje sprängning, skjutning, misshandel, vapen som slussas runt och hederliga människor som drabbas av gängkriminaliteten. För det är det du bidrar till när du blossar på.

          Verkligen!!

          Antog du nyss att personen inte odlar själv eller brukar det på en plats där det faktiskt är tillåtet? Hur skulle det påverka de slagkraftiga effekter du radade upp?

          Enskilda medborgare bär inte ansvar för strukturella problem och utmaningar i samhället. Det är ett mycket större problem än att en person röker gräs nån gång ibland.
          Lättaste att ta till ”hoppas du känner ett ansvar..” bla bla. Nej!!!! Det är inte så enkelt. Skönt om det hade varit så. Sluta vara så naiv. Men du är väl en sån person som tänker att miljön räddas av att plastpåsarna kostar 7 kronor istället för 2.

            Jo, klart de gör? ALLA har eget ansvar även om de är en del av ett samhälle (kanske snarare just för att de är en del av ett samhälle!).

            Enskilda människor är en del av samhällsstrukturen och således också ansvariga för strukturer i samhället. Vi är alla en del av strukturen och att säga att enskilda inte har ett ansvar är mer än dumt, faktiskt helt verklighetsfrånvänt.

          Enskilda medborgare bär inte ansvar för strukturella problem och utmaningar i samhället. Det är ett mycket större problem än att en person röker gräs nån gång ibland.
          Lättaste att ta till ”hoppas du känner ett ansvar..” bla bla. Nej!!!! Det är inte så enkelt. Skönt om det hade varit så. Sluta vara så naiv. Men du är väl en sån person som tänker att miljön räddas av att plastpåsarna kostar 7 kronor istället för 2.

            Jag antog (möjligen felaktigt) att personen köpte sin drog och inte odlade själv, oavsett kommer eventuell planta från illegal införsel eller svarta marknaden.

            Jag tycker enskilda har ett ansvar, inte att de ensamt bär det.

            Jag är inte för plastpåse-skatten.

              Och om personen brukar i ett land där det är legalt har jag inga invändningar. Det landet dess regler. Sammanhanget antydde dock inte att så var fallet.

              Det är inte bara gängen som säljer marijuana. Det finns väldigt mycket ”vanligt” folk som faktiskt har försäljning som en bisyssla. Rimligtvis bidrar inte de till att gängen skjuter oskyldiga.

              Att INTE köpa marijuana från gängen är ett enkelt sätt att INBILLA sig själv att en tar ansvar. Du gör ju inget åt problemem, det enda du kan skryta med är att du minsann inte köper droger av kriminella. Men något annat aktivt som eventuellt skulle kunna minska problemen gör du ju absolut inte genom att skriva på bloggbevakning och försöka skamma folk till att tro att de bär ansvar för skjutningar för att de röker gräs.

        Pinsamt, bara otroligt barnsliga människor röker på

      Jag är försiktigt positiv till legalisering men har aldrig testat cannabis och planerar inte att göra det heller.

      Jag är också för att massa andra saker jag aldrig prövat ska vara tillåtna, för den delen.

      Japp.

      I do. Relativt regelbundet, hemma när jag chillar runt. Köper av en helt vanlig svennebanan.

      Röker då och då i perioder, endast helgerna och då istället för att dricka vin t ex. Jag har sett alkohol skada så mycket mer än cannabis. När jag och mina (ordnade och välutbildade) vänner röker på så lyssnar vi på bra musik, kollar på intressanta dokumentärer och har djupa diskussioner, njuter av naturen och käkar frukt. Sen stiger man upp tidigt dagen efter och gör nåt vettigt. Inte riktigt lika lugnt och sansat när man dricker alkohol.

      Visst finns det idioter som röker på, men det finns idioter som dricker alkohol också. Finns till o med idioter som inte brukar något alls. Jag är 110% för legalisering. Vill kunna avnjuta mitt lokalodlade gräs utan att nån ska kunna anmäla mig och ta från polisens viktiga resurser.

    Nej. Folk är efterblivna som ens röker på

      Bl.a. min kompis är medlem i Mensa och röker ibland. Förresten inte så snyggt att använda ordet ”efterblivna”, känns kanske lite passé?

        Nej fröken PK

        FYI din kompis hjärna kommer förtvina snart

      Nils Bejerot har varit död i 35 år. Du kanske skulle överväga att sluta försöka runka av honom.

        Vem är det?

      Är för legalisering av cannabis. Alkohol är en mycket farligare drog. T ex hur många som brukar cannabis blir våldsamma och misshandlar människor? Inga skulle jag säga.

      Har bara skummat men jag uppfattar det som legalisering får klart negativa effekter med fler som röker, fler med psykiska problem etc. Men här är idén inte att det ska släppas på varje liten minimarket som har dygnetruntöppet, utan på Systembolaget. Svårt att hitta ett jämförbart land då.

    Hm så ett bra sätt att få bort kriminalitet är att legalisera saker? Varför då stanna vid cannabis? Släng hela lagboken, allt är lagligt = ingen kriminalitet, yay!

    Nä skämt åsido. Gängen kommer INTE försvinna för att de mister någon inkomstkälla. Tvärtom så kommer de ju komma på andra saker då. De gör ju allt för att komma åt pengar, knappast så att de kommer ”Jahopp där förlorade vi vår cannabis-inkomst, nä men grabbar och tjejer, då är det väl lika bra vi lägger ner vårt gäng och blir vanliga knegare på fabrik och ica. Synd men legaliseringen av cannabis är dödsstöten. No more money!”

      Nä det där med att komma åt gängen genom att legalisera cannabis är inte ett hållbart argument.
      Säg då istället att du vill röka på ibland utan att riskera att bli tagen av polisen. För det känns som ett mer realistiskt argument.

      Nästa förslag från pårökta Sara och Holklistan kommer att vara att skicka pensionspengarna direkt till gängen, så blir vi av med telefonbedrägerier mot äldre också.

    Absolut för legalisering. Med reglering av försäljningen, med hjälp av mobilt bank-id.
    Är för reglering av alkohol också, hur kan det ens få säljas fritt? Det är ju den absolut en av den dödligaste drogen som finns.

    Om regeringen tänker på rätt sätt kommer det minska kriminaliteten.
    Staten kommer få in miljoner mer i skattepengar= mer pengar till polisen och kriminalvården, förhoppningsvis.
    Dessutom kommer inte lika mycket pengar föras ut ur landet heller då cannabis står för cirka 45% av det omsättningen av narkotika i Sverige.
    Och vanliga brukare (vi kan INTE anpassa samhället efter den lilla % missbrukare, de ska anpassas efter samhället) kan få bruka utan att vara kriminella i lagens ögon.

      Och vad tycker du om att det på ställen (kanske alla?) där legalisering skett säljs billigare och mer potenta droger illegalt? Det har bara bidragit till lika mycket illegal drogförsäljning, ännu fler missbrukare och ännu fler psykiskt sjuka människor pga mer potenta droger. Psykoser, schizofreni etc har ökat!

      Eventuellt ökade skatteintäkter äts upp av ökade sjukvårdskostnader etc.

        Jag tycker att om en person har missbrukar-personlighet spelar det ingen roll att gräs är lagligt. Det är inte gräs som bidrar/är starten till all misär, det är bara naivt att tro. Oftast är det genom mediciner som man fått på recept av en läkare, sen blir man beroende av det och söker sig vidare till andra droger. Visst många testar nog att röka också, men inser efter första gången att det inte ger den sorts kick man är ute efter, tex smärtstillande, flykt från verkligheten osv och ger sig in på tyngre saker.

        Har svårt att få ihop den här rädslan många i Sverige känner inför legalisering. De flesta jag umgås med röker när tillfället ges, alla har rätt bra arbeten, några driver stora företag, alla äger sina bostäder, ingen är kriminell, inte en enda har gått över till att missbruka tyngre droger och de flesta lever vanligt familjeliv. Bor i sthlm om det har nån betydelse.
        Rädsla bottnar oftast i okunskap, kanske även denna rädslan mot legalisering?

          Det är ingen rädsla utan ren fakta. Eller ja, en rädsla att det ska bli i Sverige som på många andra ställen i världen där droger legaliserats. Det finns kanske nån fördel, men enormt många nackdelar.

          Vi har i Sverige chansen att inte göra om andras misstag.

    Absolut inte legalisera. Legalisera är att normalisera och jag har sett tillräckligt mycket av den varan i USA. Hela familjer som röker på varenda dag, menar att det är ju en naturprodukt (…) och kör bil påverkade och överhuvudtaget är sega och passiviserade. Ett skräckscenario.

    Legaliserar man tar man bort ”spärren” som många trots allt fortfarande har mot att använda droger.

      Problemet vi har är att det redan är normaliserat i de yngre generationerna.

        Inte alls överallt. Och det blir inte bättre av att släppas lös legalt.

      Berätta gärna hur cannabis utgör ett större problem än alkohol i USA och utanför. Gärna med samhällsekonomiska hänvisningar, exempel på rattfylleri och andra lämpliga exempel.

        Jag säger inte att det utgör ett större problem än alkohol. Cannabis är ett annat, ett ytterligare, problem. Jag har bott i USA i tillräckligt många år gör att ha sett just normaliseringen och inställningen att det ju är en fin naturprodukt. Jovisst. Folk som röker på dagligen dags är varken pigga eller aktiva eller produktiva. Dessutom är det inte direkt hälsosamt att RÖKA överhuvudtaget. Vi vill få folk att sluta röka, men rök gärna cannabis … eh …?!?

      100%. Hellre legalisera kola, då får folk iaf nåt gjort. Det finns inget värre än röka på-folket, de är så jävla korkade, sega, tröga, trötta, händer ingenting, kan inte ta initiativ till nånting i livet, är totalt passiva och värdelösa. Man måste upprepa samma sak 500 gånger innan dom fattar.

        De som använder kokain å andra sidan sover ofta bort hela nästa dag eftersom de varit uppe och höga hela natten….

          Haha ja kanske det! 🙂

    Mot legalisering.
    Argumenten är önskningar som möjligen låter härliga. Rätt retorik för att locka väljare. Party hela veckan. Lagligt. Men kollar man statistik från tex Kanada som nyligen gjort resan finns inte den härliga effekten som argumenten anger.

    De har (möjligen ångrat sig)
    Konstant nivå av gängrelaterade mord. Konstant nivå av död efter överdos.
    Sen har de också.
    Högre bruk, markant högre, något lägre pris på rökat så då har en råd att röka mer. I slutänden högre kostnader för att åtgärda långtidsverkande påverkan på hälsan hos sjukvården.
    Så ska argumenten ge den härliga effekt som lovas.
    Då gäller det att skatteintäkterna från försäljningen av rökat överskrider utgifterna för sjukvården. Vilket på långa vägar inte gäller idag för legala droger som tex alkohol och tobaksrökning.

    Men visst är det på ett sätt vackert att önska en avkriminalisering genom att helt enkelt säga att det är lagligt. Dock den önskade effekten har inte blivit så i ett land som testat.

    Kan någon som försörjer sig på att springa, var åsna, jobba som klivare, förvarar en väska åt en kompis mot betalning, distribuerar, delar upp i portionsförpackning, smugglar bara är en del av den stora väv som narkotikan utgör uttala sin ståndpunkt. Skriva ut sin roll här i kommentarsfältet. Så vi enklare förstår om partyretorik vinner. Eller du som är i början av sin ungdom prövar festande partydrar ett bloss hasch/marijuana/vape innan kokainlinan. Eller fastnat lite senare för att slappna av i ett stressigt jobb. Hur röstar du?

      Så i Kanada har de alltså ”Konstant nivå av död efter överdos” av cannabis? För det är den drogen som diskuteras här.

    Tror alla verkligen att cannabis är vad som drar in pengar till grovt kriminella??

    I så fall är svaret nej- det är mer avancerat så, de kriminella sfären når in i organisationer och områden som är förvånande för många.
    T ex sophantering- vem kunde tro att det skulle bli ett sätt för kriminella att få in pengar.

      Bokstavligen talat alla med minsta förståelse av italienska och italo-amerikanska maffian.

        Du kan ha noll kunskap om italienska maffian men ändå titta på nyheterna eller läsa en tidning ibland.

      Eller att sälja jordgubbar?
      Man kunde ju aldrig tro att jordgubbar var inkörsporten till Europas värsta gängkriminalitet…

    Alkohol är värre. Cannabis/weed är ju mkt mer chill än alkohol? Inte meth vi snackar om liksom. Klart det borde legaliseras? Konstigt att det inte redan är lagligt. Hade alkohol uppfunnits igår hade det varit jätteförbjudet. Man blir ju bara lugn när man röker på. Dricker du alkohol kan man bli aggressiv osv osv

      Ja jag har faktiskt svårt att förstå hur folk tänker angående den frågan.
      Finns ingen fakta om att ENBART c-bis har dödlig verkan ens. Man dör inte av att äta ett paket muffins och småfnissa åt nån rolig film hemma i soffan liksom.
      Folk verkar tro att man blir helt galen av att blossa då o då.
      Bara för att alkohol är lagligt så dricker inte folk dygnet runt, lämnar sina barn på förskolan på fyllan, kör bil efter en flaska vin osv, samma sak med de som röker liksom.. större sannolikhet att sunt förnuft försvinner av alkohol än röka.

      Lugn???? Du menar totalt passiv och korkad. Livet bara stannar av och det enda dom vill göra är att sitta i soffan resten av livet: helt jävla värdelöst. Jag har varit gift med en så jag vet. Aldrig mer.

      Plus att när någon är beroende så är dom ALLT annat är lugna innan dom får morgonens/dagens rökning. Aldrig blivit sämre behandlad än av mitt ex innan han rökte. Han var så sur och arg för ingenting, jag är hellre ihop med en alkis.

        Exakt! -I need a cool one, I need a cool one!!!! Medan han vankar runt i huset som ett djur i bur. Han som menade att han minsann inte alls var beroende……

        Men då var han ju en missbrukare. De flesta röker inte dagligen, precis som man inte dricker alkohol dagligen.

          Säkert. Hahahahahaha det tror du

          Även om man inte röker dagligen blir man dum i huvudet. Det blir inte folk som ens dricker varje dag. Finns INGA Segare och trögare än de som röker. Snacka om att döda en fest. Alla bara somnar eller blir tysta.

    Legalisera cannabis kommer inte påverka gängen ett dugg. Och jag tycker det är en icke-fråga att gå till val på. Det finns långt större problem än fest-pundare som vill kunna röka på på allmän plats.

    Undrar hur många personer som kommer köra drogpåverkade om legalisering sker 🤔

    Känns väl ändå rätt orimligt att folk kommer ta ansvar och testa piss/blod på sig själva innan de ger sig ut i trafiken 🫶🏼

    Ett ”löst” problem som föder nya problem som dessutom också blir farligt för andra ”Svensson”

    Det är MÅNGA som kör med alkohol i kroppen…

    Självklart så blir det så mycket säkrare i trafiken om men ”bara” rökt på lite…

    Eller hur?!

    🙁

      Men att folk kör bil alkoholpåverkade har ju inget att göra med att folk kör sedan de rökt på! Whatabout-ism. Man ska givetvis inte köra bil med alkohol i kroppen – och inte med cannabis i kroppen. Vad har alkoholen med detta att göra? Alkohol är för djupt inne i vår kultur att det vore omöjligt att förbjuda, annat än i nån totalitär stat som ingen vill leva i. Det betyder inte att vi ska legalisera andra droger också. Vin kan man t.ex. dricka för att det är gott, till mat etc, men cannabis tar man ENBART för drogens effekt.

    Intressant. Jag hoppas Sverige har längre planer än Tyskland. Här blev det legaliserar men enbart över dealers MEN när man i Nederländerna kan ha 15 joints per person kan man i Tyskland ha Typ 80 normal. Ja…. Hitta felet.

    Jag är 41 år gammal och jag skulle röka på om det var lagligt! 🙋🏼‍♀️. Nu när det inte är lagligt röker jag inte på för vill inte riskera jobb, körkort eller få en ”prick i registret”. Har rökt på nån gång i ungdomen och gillade det alldeles för mycket så är nog glad att det inte är lagligt för jag fastnar lätt i beroenden. Dricker alkohol lite too much.

      Ett bra skäl till att inte legalisera. Jag tror inte jag skulle röka på om det blev legalt för att de som gör det blir idioter. Men fler som inte behövde bli det skulle bli det tyvärr. Särskilt ungdomar.

        Inga blir idioter av att bruka cannabis, något som motbevisats om och om igen.

    Helt emot legalisering. Har i mitt jobb omhändertagit x antal personer genom åren med LVM eller LPT med drogutlösta psykoser redan av cannabismissbruk. Vad drogen kan göra med en hjärna (särskilt en yngre) är rätt skrämmande och den kan dessutom trigga andra psykiska sjukdomar (mer permanenta psykossjukdomar). Att se och läsa om misären detta medför för personen och dess familjer är ren tragik och en legalisering kommer inte direkt minska sådana skador. THC lagras dessutom i fettvävnaden (särskilt hjärnan) under en längre tid (veckor/månader) vilket gör att den de facto blir mer skadlig och potent än alkohol (som går ur blodet relativt snabbt). Sen är alkohol givetvis skadligt osv osv, men det förtar inte min åsikt om att en legalisering av cannabis vore helt förkastligt och djupt skadligt.

      Inget av det du säger här är sant dock. Nej, cannabis orsakar inte psykoser utan kan utlösa latenta psykossjukdomar hos personer med anlag för det. Däremot så gäller det alla typer av droger, lagliga som olagliga och de personer med anlag bör vara försiktiga med vad dom brukar. Även daglig stress, dålig sömn, traumatiska händelser och barnafördande kan utlösa sådana sjukdomar.
      THC lagras heller inte i fettvävnaden utan det är THC-COOH som lagras, en icke rusgivande metabolit, precis som PEth kan spåras i kroppen flera veckor efter aktivt alkoholbruk men som inte gör att man är full 24/7.

      Sedan de skador du har sett inom ditt yrke har varit från substanser på en olaglig och oreglerad marknad och är ett resultat av kriminaliseringens effekter i samhället.

    Osäker kring legalisering. Men cannabis borde definitivt få användas i medicinskt syfte. I jämförelse med tex morfin som är laglig smärtlindring så har cannabis betydligt färre biverkningar. I medicinskt syfte sker det dessutom under väldigt kontrollerade förmåner. En bekant som lider av kronisk värk blir nästan smärtfri av cannabis, kan jobba och mår allmänt bättre av att vara smärtfri.

    Cannabis bör även avkriminaliseras och (miss)brukare erbjudas hjälp. Ett bruk kan ofta bero på andra orsaker, tex sjukdomar. Självklart har alla ett eget ansvar i vad man gör, men det kan finnas orsaker till varför vissa väljer att tex. bruka droger.

    Finns det cannabis att köpa dom inte gynnar hängen? Hur tänker ni som brukar? Med alla skjutningar och ungdomar som dras in i det känns det inte som nåt MSN kan stötta, men det måste väl finnas andra aktörer? Eller är det bara att åka till Nederländerna som gäller? 😄

      Man odlar själv 🌱

        Det vågar jag inte 😄 Men skulle gärna hitta nån som gör det.

      Du skulle bli förvånad om du visste hur mycket kvalitetsgräs som odlas av helt vanliga svenssons och säljs till helt vanliga svenssons!

    Va fint att se hur antalet drogutlösta psykoser skulle öka om det var fritt och lagligt att röka på!

    Hur någon med mer än en halv hjärncell ens lyssnar på denna människa är obegripligt. (Antar samma som ger alla sina pengar till grannen som efter 100 konkurser nu minsann ska göra dom till miljonärer). Gå in och se vad Skyttedal i praktiken gör o står för när hon röstar i EU parlamentet. Senast i Strasbourg; en överväldigande majoritet röstat för att lämna ECT avtalet som låtit fossilbolag stämma länder för klimatåtgärder. Skyttedal var en av de få som valda inte rösta för denna självklarhet med att lägga ner sin röst. SD:s Nissinen o Weimers valde att aktivt rösta emot. Dvs allt prat om att stå upp för ”folket” o ”Sverige först” etc är tvärtemot vad dessa populistiska opportunister i handlingar gör på sina poster när de röstar. Den här gången var det transnationella bolag som premierades. Populister som Weimers, Nissinen samt Skyttedal o co utgår ifrån att deras väljare är obildningsbara lättingar som inte ens har förmågan att se vad de gör när det sker i realtid, än mindre bryr sig om att försöka förstå vad som är vad i samhället, samt hur saker hänger ihop. Pinsamt är bara förnamnet, inte minst om man fyllt 18 o vuxit upp i ett land med skolplikt dvs borde besitta en viss läsförståelse samt kunskap om hur man verifierar information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.