AI:n Claire stöttar i tillfrisknandet.

Uppdatering:
Klara Edlund kontaktade mig och delade följande information om appen:

Claire är ett app-baserat program för den som har det krångligt med mat, ätande, vikt, utseende och träning. Det löper över ungefär 10-12 veckor lite beroende på hur man väljer att jobba med det. Man jobbar självständigt med material (video, ljudfiler och text) och arbetsuppgifter som man får feedback på.
Claire drivs i privat regi vilket betyder att man behöver stå för kostnaden själv. Kostnaden är 12.500 kr för hela programmet. Programmet startar alltid med ett kartläggande samtal som kostar 1500 kr. Om vi efter det tillsammans kommer fram till att Claire-programmet passar för just det du behöver hjälp med så går man vidare in i programmet och betalar resten av beloppet (11.000 kr) då (det går att delbetala i appen). Kostnaden för privat psykologisk behandling för ätstörningar kostar 1735 kr/samtal på 45 minuter, med lite variation runt om i Sverige.


Psykologen och psykoterapeuten Klara Edlund är någon vars expertis jag själv, både efterfrågat och även delat i mina kanaler och i min bok. 
Hon har över 30 års erfarenhet av ätstörningar i alla former, allt från övervikt till elitidrottare.
Nu har hon gjort en ”Isabella Löwengrip” och klonat sig själv – förhoppningsvis med ett bättre resultat än föregångaren Gabrielle. 😊

Klonen Claire blir en förlängning av Klara själv, där hon hoppas att fler ska våga söka hjälp tidigare.
I appen får man hjälp och stöd av AI:n.

Den finns att ladda ner i App Store och Google Play.

Ps. Det känns fel att särskriva App Store men så ska det tydligen vara. 😁

Rättelse: Klara Edlund är doktor i psykologi, inte läkare som det först stod.

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är väl inte läkare, utan psykolog och doktor i psykologi?

      Researchen på topp som vanligt 🤩

        Får hoppas att det gjordes grundligare i boken där hon också är med.

      Och att hon klonat sig själv? Nej hon har tränat upp en AI-modell som baserats på personlig data

      Camilla har nog bara missuppfattat doktor vs läkare. ”Doktor” används ju ändå ofta för läkare, trots att du kan vara doktor inom ett ämne utan att vara läkare.

        Ja, naturligtvis har hon missuppfattat det. Men det är ”missuppfattningar” som aldrig rättas till i näst intill vartenda inlägg numera. Det här är heller ingen klon. Så två uppenbara och grova fel i ett kort inlägg. Bra jobbat!

          😮‍💨

            Alltså, håller med i sal, men jag förstår verkligen inte hur det kan vara SÅ jobbigt för så många här inne? Det är en BLOGG? Det är inte en seriös tidning eller allmänt seriös journalistik? Möjligt att doktor vs läkare kan vara i behov av en rättning men det klagas liksom på felstavningar 😅

              Jag stör mig mest på att det klagas på att flunsor slarvar och inte tar sina ”jobb” seriöst, medan Camilla slarvar precis lika mycket. Har man som jobb att skriva bevakande texter så kanske det är på sin plats att 1. Lägga en sekund på att faktakolla och 2. Korrekturläsa sina texter (eller använda program för det).

              I alla fall om man vill tas seriöst.

              Och ja, det är gratis att läsa, man kan läsa en annan blogg, osv osv. Men det gäller ju även flunsor. Gratis att följa Bella och Bianca och gänget (även för Camilla) och då får man inte klaga heller. Eller?

                Men Camilla har väl inte konstant klagat på deras stavningar? Jag kan ha missat det förstås. Hon kritiserar ju mer vad dom utstrålar och bidrar till.

                Du har helt rätt i det du skriver.

                  Jag gillar i övrigt bloggen, annars hade jag givetvis slutat läsa den 😊🌸

                De skiter i att reklammarkera vilket är värre än att stava fel.

                  Nu handlar jämförelsen om att sköta sitt jobb, inget annat.

                    Exakt. Och hur man gör eller inte gör det beror ju givetvis på vad för jobb man har. Så man kan ju inte bara peka på reklammärkning som om det är enda sättet att slarva på ens jobb.

              Sak**
              Tydligen behöver även jag rättas i stavning!

    Laddade ner appen och ville testa den. Det första man var tvungen att göra var att boka ett möte vilket säkert är jättebra men det gjorde att jag raderade mitt konto igen.
    Hade hoppats på vara stöd och hjälp genom AI.

      Håller med och förstår dig. Ett första steg att söka hjälp kan förhindras av skammen och ångesten av att behöva sitta face2face med någon och berätta om dina problem. Att ”prata” med en AI hade säkert kunnat hjälpa många att komma över det och sen våga ta hjälp av en verklig människa. Synd, men kanske värt att lämna det som en tanke/åsikt för appen så att det kan ändras!

      Samma här….

    Det är väl inte konstigt att särskriva app store då det är på engelska?! I engelskan särskriver man, vilket jag misstänker är en anledning till att så många särskriver även på svenska.

      Ja precis! Camilla har ju bott i USA så det är märkligt att, som skribent, inte ha snappat upp detta.

    App Store är ju ett engelskt ord, så särskrivningen är korrekt

    Kanske ska lägga till att det kostar 1500 + 11 000 sek …. Inte alla som kan lägga den pengen!

      För appen? Eller vad är det som kostar?

        Appen är gratis men kan inte göra något med den förrän man bokat ett första samtal för 1500 sek och sen kostar själva ”programmet” 11000 sek….

          11.000 skämtar du?! 😳 Rätta mig om jag har fel men är det inte gratis att få hjälp på en fysiskt klinik som tex stockholms ätstörningsklinik?
          (Alltså, landsting/kommun/någon betalar ju såklart men för dig som patient menar jag)

            Jo, det är det. Dock, kan vara relativt lång väntetid (3 månader eller mer) på en första tid och sen potentiellt ytterligare väntetid på att behandling startar (1-3 månader). Plus att för många med ätstörningar så är skammen och klivet att i person prata med någon såpass stort att man inte gör det.

            Men, med det sagt – du har helt rätt och som någon som gått igenom NÄRA (internetbaserad behandling mot bulimi eller hetsätning) via Stockholms ätstörningsklinik så kan jag varmt rekommendera att våga testa det. Fick så mycket hjälp från det. Sökte med hopp om att leva lite lättare liv utan någon direkt förhoppning om att bli på riktigt frisk efter nästan 20 år med ätstörningar. Men kände mig på vägen till friskhet den ca 3 månader långa behandlingen och skulle nog idag (ca 1.5 år efter behandling) säga att jag är i princip frisk, framförallt mår jag bra! Har postat om detta tidigare härinne, men kommer alltid göra det tror jag haha för jag vill verkligen sprida det till fler och hoppas att fler med ätstörningsproblematik ska våga söka dit.

      För 12 veckor! Yikes! Men tack för info,försökte se men går inte utan att ladda ner appen vad jag kunde se iaf.

    Re dr: tycker nog inte det är Camilla som gör fel här. Mycket bedrägligt av Edlund att medvetet rigga ett konto som faktiskt heter dr.klara.edlund och även presentera sig som ”psykolog och Dr. med 30 års erfarenhet” osv
    Tror en hel del folk tänker att hon är läkare. Mer korrekt vore att hon sa ”disputerad i psykologi med intriktning på ätstörningar” Titeln efter disputation är dr. med litet d

      Nice try.

      Bedrägligt är det då inte alls.

      Man kan ju tycka att Camilla borde ha kollat upp hennes titlar och yrken med tanke på att hon är med i boken också. Slappt av Camilla snarare än bedrägligt av Edlund.

        Jag håller helt med om kritiken re research om hon är med i C:s bok med titel läkare, det borde hon kollat upp. Däremot vidhåller jag fortfarande att det är bedrägligt av Edlund – hon är inte ensam dock. Finns en hel del folk i de ickevetenskapliga tasseländer som är psykologi, ätstörningar, ”wellbeing”, artros/osteoporos som gör likadant och försöker ge sina områden mer tyngd genom att skriva doktor.

          Fast är man doktor så är man. Det ger väl varken mer eller mindre tyngd än läkare. Doktor är doktor. Sen om man kallar sig doktor utan att ha en doktorsexamen är ju en annan sak, det vore bedrägligt.

            Rätt övertygad om att gemene man, iaf många, tolkar ”doktor” som läkare. Få säger ”jag gck till läkaren”, de flesta säger ”gick till doktorn” och ”läkaren sa till mig” etc.
            Tror även att folk har svårt att skilja på psykolog och psykiatriker – den sistnämnda är som bekant en läkare med psykiatrisk inriktning. Så, jo, bedrägligt är det. Inte jätteallvarligt såklart men helt visst vet Edlund att marknadsföra sig. Ha en fin dag!

              Jag håller inte med dig. Ens examen är ens examen. Om andra inte begriper vad den innebär så är det inte bedrägligt, det är andras okunskap. Finns de som inte fattar skillnad på civilingenjör och civilekonom (jo faktiskt), det betyder inte att det är bedrägligt att kalla sig för civilingenjör om man är det.

              Hon är doktor, sen om någon (Camilla) inte förstår att det är något annat är läkare, ja, det ligger på Camillas okunskap, inte på Edlund.

              Men vi kommer nog inte längre här.

                Tycker det är rimligt att, om man presenterar sig som doktor, samtidigt skriva vad man är doktor i. Skulle ju kunna vara fysik eller vad som helst som i sammanhanget är helt irrelevant. Självklart inte FEL att använda sin titel, men jag tycker faktiskt det känns som att man medvetet försöker vilseleda om man använder titel utan att vara specifik när det handlar om att sälja in sig/något.

                  Ja det kan jag hålla med om. Inte att det är vilseledande men att det vore tydligare (och ge mer tyngd) om det framgick vad hon var doktor i. Nu utgår jag från att det är psykologi då det står att hon är psykolog och dr. men ja, att skriva mer explicit vad vore tydligt. Dock inte vilseledande, det håller jag inte med om. Otydligt ja.

                    Nej i det här fallet så kanske vilseledande är att ta i, hon har väl ändå doktorerat i området. Men titlar kan ju absolut användas på ett vilseledande sätt och allt handlar om sammanhanget. Att använda ”doktor” innan sitt namn istället för att lägga till förkortningar för sina titlar efteråt gör ju tex stor skillnad i hur det uppfattas hos allmänheten och även om man kan tycka att folk borde ha koll så har ju faktiskt inte alla det. Vilket visserligen är deras problem osv men ändå. Tycker alltid man ska skriva på ett sätt som minimerar risken för missförstånd hos mottagaren oavsett vad det handlar om.

              Nej men sluta, det är inte bedrägligt att kalla sig för vad man är. Du kan heller inte svara för gemene man, jag skulle säga att gemene man är mycket väl medveten om vad doktor jämfört med läkare är. Alla i min krets och på jobbet säger att de går till läkaren.

              Vet nog ingen som allvarligt säger att den ”gick till doktorn”. Typ kanske på sin höjd någon som skämtsamt sagt ”fabror doktorn” (oftast äldre människor). Alla säger läkare.

              Liksom säg det högt. ”Jag gick till doktorn”, säger folk i din närhet på riktigt så?

              Hur som. Det är inte fel av folk med PhD att kalla sig doktor. Det är ursprunget för titeln doktor. Det är vanlig allmänbildning att veta att ”Dr.” används av folk med PhD. Knappast bedrägeri.

              Dock, de flesta som kallar sig t.ex. ”Dr. XXX” på IG och dyl. brukar oftast specificera vilken/vilka slags examen de har (inom vilket område) i sin bio, för det ger mer trovärdighet om de är experter i det ämne deras profil handlar om. Så har Klara PhD i Psykologi så gör hon snarare sig själv en otjänst att inte specificera det, för (i mitt tycke) ger det _mer_ trovärdighet till hennes expertis inom psykologi och ätstörningsbehandling än vad enbart ”Dr.” gör. Med.dr/MD i sig är ju inte experttitel inom mer än just medicin, det är ju vidare utbildning eller klinisk erfarenhet inom specialistområde som gör att en MD _kan_ ha expertis inom t.ex. psykologi/psykiatri och ätstörningar.

              Håller med föregående, säger absolut inte ”doktorn” om läkaren. Det låter som något från en barnvisa att säga att man gick till doktorn. Skulle också säga att gemene man vet att doktor är en typ av examen och inte en synonym till läkare.

    Har idag insett att jag mår jävligt dåligt över hur folk på mitt jobb pratar om Viktväktarna. Det är points hit och points dit. ”Spara points till helgen om du vill dricka vin”. Orkar inteeee 😔 Har inte sett mig som en person som är lättpåverkad tidigare men att höra det här vid varje rast och även däremellan gör mig helt slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.