Anna Book ska åka till Turkiet och fixa tänderna

Ni är många som frågat varför jag inte skrivit om att Anna Toledano Book ska åka till Istanbul för att fixa tänderna på en klinik där nere. 
Jag har givetvis tänkt skriva om det, men eftersom det ringer fyra olika varningsklockor i mitt bakhuvud, så fort någon skriver så här ingående och länkar så här mycket till en turkisk klinik. Det brukar nämligen vara ett ganska så tydligt tecken på att det hela rör sig om ett reklamsamarbete. Därför kontaktade jag Anna via mail redan i fredags med frågan om det rörde sig om ett samarbete, men hon har inte återkommit. Därför vet jag inte om renoveringen av Annas mun är reklam eller inte, men om vi utgår från att det är det så kan jag ju berätta lite om hur det hela går till.
Om någon är nyfiken…
När jag fick prisuppgifter på ett implantat som skruvas i käkbenet i Sverige så landade siffran på runt 28 000 kr per implantat, men kostnaden kan variera lite beroende på förutsättningar och behandlingar.
I Turkiet är det definitivt billigare än i Sverige, men det kostar ju fortfarande ganska stora pengar, särskilt om du behöver ersätta många tänder, och jag vet inte hur många tänder Anna ska byta ut.

om man gör ett samarbete, hur funkar det då?
Jo, så här….

– Det räknas som reklam, oavsett om du får hela operationen gratis eller enbart får rabatt på priset. 1% eller 100% billigare – det är reklam i båda fallen och ska markeras som sådant.

– Oavsett vad influencern och kliniken kommit överens om vad gäller antal inlägg som influencern ska posta mm så är ALLA inlägg om kliniken att betrakta som kommersiella och ska reklamidentifieras. Japp, ALLA inlägg, oavsett vad som står i ett eventuellt avtal. Det är enbart mellan influencern och kliniken och har ingenting med marknadsföringslagen att göra.

– Om influencern har ett eget företag som samarbetet förmedlas genom så ska influencerns företag betala skatt och egenavgifter på summan av ingreppet, men åker influencern dit i egenskap av ”privatperson” – alltså utan f-skatt och liknande, så räknas kliniken i Turkiet som arbetsgivare och då ska DE stå för dessa kostnader.

– Influencern ska även betala förmånsskatt på värdet av den sponsrade operationen, vilken idag ligger på 30%.  Gör en influencer således ett samarbete med en turkisk klinik till värdet av 300 000 kr så ska hen betala in 90 000 kr i förmånsskatt.

I Frida Söderlunds dokumentär på SVT ”Priset vi betalar” granskar hon ett av alla dessa avtal som ingåtts mellan en turkist klinik och en svensk influence, i vilket det framgår att man förbinder sig till att inte yppa ett enda negativt ord om kliniken eller resultatet – oavsett resultat – och helst ska man inte skriva alls att det rör sig om reklam. 
Så här sa influencern Jasmine ”Jasse” Gustafsson i dokumentären om sitt misslyckade ”brazilian butt lift-ingrepp – någonting som räknas som världens farligaste plastikoperation där 1 på 3000 dör:

Jasmine Jasse Gustafsson går nu ut, efter flera års tid, och berättar om sin misslyckade BBL (Brazilian Butt Lift) som hon gjorde på en klinik i Turkiet.

– Jag kan inte hålla på och vara oärlig mot människor, jag fattar att människor vill veta hundra procent sanningen. Men enda anledningen till att jag inte har varit hundra procent öppen med alla förändringar jag har gjort på min kropp, är för att jag har varit livrädd att mina följare ska döma mig igen.

Jasse har alltid varit öppen med sina andra tidigare ingrepp och operationer, och hon valde att genomgå denna operationen i utbyte mot marknadsföring av kliniken.

– Jag kände bara så här, jag kommer gå och göra en riktig jävla ”snålskjuts”, alltså glida på en jävla räkmacka och göra det här. För jag bara kände att ”ja, jag ska möblera om mig själv nu igen”, för jag tänkte väl någonstans att jag skulle må bättre av det, under den här perioden. Vilket blev allt annat än det, verkligen.

Ingreppet gick inte alls som planerat, och efteråt mådde Jasse inte bra och upplevde tråkiga komplikationer. Hon beskriver sin kropp efter operationen som en ”krigszon”. Blåslagen och öm. Jasse beskriver det som om det ibland kändes som hon skulle dö. Men ändå så valde hon att inte prata om det och hennes skräckupplevelse, då det kunde leda till en annan ”härva” som Jasse själv säger.

– Jag vågade inte berätta om det. Jag vågade inte heller marknadsföra det, för att jag tror att jag innerst inne visste att det jag gjorde var jävligt dumt.

Jasse gick i god för kliniken och kirurgerna under 2019 när hon hade ett samarbete med de, för att sedan helt enkelt bara lägga locket på. Något som hon nu alltså menar på var ett spel för galleriet, på grund av det kontrakt hon satt fast i.

Anna Book antyder på Instagram att det inte rör sig om något samarbete, men jag är inte helt säker på att Anna förstår alla olika aspekter av vad som räknas som reklam och inte. Det gäller för många influencers, ingen idé att känna sig kränkt eller utpekad. 🙂
Jag ställde även frågan till Anna om hennes gamla tänder som hon fick via ett samarbete med en svensk tandklinik. (Ni vet den som Felicia Book hävdade att hon var marknadschef för)
Anna går nämligen hårt åt det tidigare utförda jobbet, och att det är pga det som hon nu tvingas göra om sina tänder. Hon skriver att de inte är korrekt utförda.
Kanske får man ingen garanti på sponsrade tänder? Det låter lite märkligt kan jag tycka…

Det här är allt jag vet i nuläget, men kommer givetvis fortsätta skriva om det här, för oavsett om det är reklam eller inte den här gången så är det ju lite anmärkningsvärt att Anna behövt gå och bära runt på en tub cement i sex år pga de gamla sponständerna. 


Rättelse: Förmånsskatten blir på 90 000 kr, inte 30 000 kr som först angavs. 

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är väl andra regler när man som hon bara gör ”reklam från hjärtat”…. 😜😜

      Det enda man kan vara säker på när det kommer till Anna Book det är att det inte går att lita på någonting hon säger. Hos henne ligger det alltid en hel kennel begraven.

    Undrar om hon Julia p ska åka dit tillsammans.

      Jag tänkte precis skriva det.

      Jag tror att Anna och Julia åker dit tillsammans, de umgås ju t.o.m.
      Julia gick ut och sa att det inte va ett samarbete, men vad hon säger och vad som är sanning är 2 olika saker.

        Ja exakt, de verkar ha umgåtts ganska flitigt på senaste. Jag tror att hon tänker bara för att hon inte får in pengar på kontot tänker hon att det inte är ett betalt samarbete, men lär ju få ingreppet gratis eller kraftigt rabatterat, tror inte de skulle länka esteworld annars

    Så de misslyckade tänderna var gjorda av en klinik i Sverige? Det kände jag inte till. Med tanke på hur katastrofalt resultatet blev, borde de väl rättas till via nån slags garanti? För det låter ju helt galet. Jag tycker uppriktigt synd om Anna.

    Är de mao skickligare i Turkiet…? Eller är detta den första av en lång rad influencers som behöver göra om sina tänder sedan de börjat gå sönder/lossna/knäcka de underliggande spetsiga små piggarna… Det är ju inte bara Anna som fått jättestora sockerbitständer.

      Valentina, jag tror inte att dom är skickligare i Turkiet men säkert VÄLDIGT mkt billigare. Jag ska göra två kronor på två tänder, det går på 18000. Jag skulle aldrig göra ngt ingrepp öht i något annat land än Sverige. Händer det ngt vill jag ha nära till den berörda kliniken.

      De är nog inte skickligare. Däremot har de inget emot att låta det bli billigare om du gör det som ett samarbete/reklam. Kolla kommentarerna under Annas inlägg. Glasklar reklam.

      Jag undrar HUR de ska rättas till. Vad ska hon göra som får bort sockerbitarna

        Ta bort dem och sätta dit implantat i käkbenet. Finns inga tänder kvar inunder som håller för nya fasader.

        Lär inte göras på en dag direkt…..

          Oh slipade de ner tänderna för mycket?

          Men fy så hemskt, hon hade ju fina tänder från början 😨

            Verkligen! Superfina personliga tänder som hon högst frivilligt byter ut mot DET DÄR? Jeez

          Herregud tack för svar

    Om förmånsskatten ligger på 30% bör man väl skatta 90.000 kr om behandlingen kostar 300.000 kr (inte 30.000 kr som det står i inlägget)? 🤔

      Så klart!

        Men det finns inget som heter att förmånsskatten är 30%, förmånen läggs på din ordinarie inkomst och beskattas utifrån hur mycket du tjänar i övrigt i och med att vi har progressiv beskattas i Sverige och i vilken kommun du bor i

          Tack! Jag vet inte hur många gånger jag kommenterat att det finns inget som heter ”förmånsskatt”. Anmärkningsvärt att fortsätta skriva felaktig information. Det är inkomst av tjänst. Punkt.

    Anna Book är inte direkt kompatibel med reklammärkning. Det är sen gammalt.

    Alltså ju mer jag läser här (följer bara Anna Book och My Martens på ig för underhållningens skull) desto gladare blir jag att åldras utan nervgifter i fejan, onödiga knivar i kroppen och konstgjorda tänder. Fy fan vad jobbigt det verkar vara!

      Konstgjorda tänder är ju inget konstigt i sig, det kan man ha även som ung. Att däremot göra det av estetiska skäl, via en klinik där du själv får hämta ut tänderna på en statoilmack känns ju lite si så där. Tvekar på att det blir mer hållbart eller bättre uppföljning vid besvär via den turkiska kliniken heller.

        (Men annars håller jag med dig och är tacksam att mina tänder inte har behövt bytas ut än….)

      Word.
      Följde med en vän som skulle ta bort fillers som koagulerat i läpparna, blivit små hårda kulor typ. De la ett snitt och sedan tryckte de ut kulorna… Alltså smärtan hon upplevde… Fy fan.

        Men det är ju ibte seriöst om de inte använder bedövning..

      Åh, är just nu i en fas då jag överväger botox för första gången pga risigt ansikte, men vet ju egentligen att det är idiotiskt att inte acceptera läget. Hjälp en fellow tant, hjälp på traven – filler/botox efter 40, yay eller nej?

        Gör det inte, så slipper du ångra dig. Lägg pengarna på nåt vettigt eller roligt i stället.
        Fillers flyttar runt i ansiktet och försvinner inte så snabbt som man tror.
        Botox kan gå snett och då är det väl bara att vänta och vänta tills effekten är borta.

        Gör det! Jag är 33 och har gjort botox typ tre-fyra gånger. Brukar lägga i pannan och överläppen (”lip flip”). Man blir absolut lite stel efter första veckan, men man ska kunna röra ögonbryn o s v – annars är det inte bra gjort. Så länge du går till en bra och seriös klinik ska det inte vara några konstigheter 🙂

          Så då vet du hur det kommer att se ut om typ 10 år?

        Gå till en väldigt duktig och lägg lagom med botox. Inte förändra, bara bevara.

        Lagom är bäst!

    Konstigt att hennes tänder som ”kostade tonfisk, dom kostar bajs” inte blev bra:(

    Minns att jag läst att Booken hämtade ut ett paket med sina tänder som sen skulle sättas in på en klinik, går det alltid till så? Fixar inte kliniken allt? Känns märkligt att beställa saker själv.

    Om jag skulle vilja ha nya tänder hade jag inte haft en aning om storlek, om man ska tänka på något speciellt, hur många osv 😅 eller så är jag bara okunnig och trög 😂

      Anna ville ha en vitare nyans på tänderna än vad som erbjuds i Sverige så hon fick specialbeställa dem från utlandet.

        Jaha 😂 trodde hon valde själv och tyckte det lät konstigt. Men då visste hon vad hon skulle ha men bara annan färg.

        Det var nog där garantin flög sin kos

        Vad bra det blev!

    Jäklar, Anna måste använda mycket filter när hon fotar. Hade aldrig heller vågat iväg utomlands för behandling, oavsdett om det är tänker eller annat.

      Man ser på ena sidan att det är ett filter. Är som en rand. Filtrets ansikte är mindre än Annas ansikte.

    Michael Jackson ringde och ville ha tillbaka sitt filter!

      Anna are you okej…are you ok Anna….

    Självklart är det någon typ av samarbete/sponsring. På företagets Instagram-konto så har ju Anna fått en alldeles egen ”highlight” där företaget lägger ut Annas videos.

    För övrigt så har ju även Annas vän Julia Puhakka gjort videos gällande samma klinik. Julia la dessutom ut en extra video där hon sa att det INTE var ett samarbete, ändå så ger företaget även Julia en alldeles egen ”hightlight”.

    Hur ska Anna ta sig ur det här…

      Är Anna kompis med Julia Puhakka? Hur har de blivit vänner? Är det genom detta samarbete eller har de umgåtts tidigare? Det är solklart sponsring.

        Julia har umgåtts med Annas son.

        De verkar som att de har känt varandra sen tidigare med tanke på att Julia har bott hemma hos Anna. Hur de har blivit vänner vet jag inte. Har ”pratats” om detta en del p.g.a. Julias inblandning i drevet som just nu pågår på sociala medier.

          Vad för drev och mot vem?

    Tar hon Ozenpic, hon ser märklig ut med stora ögon i det lilla ansiktet.

    Varför gjorde hon det in the first place, fattar inte vad folk utsätter sig för. Sett bilder på hennes naturliga tänder, helt normala? Blek som en normal människa om du måste?

      Tycker det är det sjukaste ingreppet som influencers och kändisar utsätter sig för. Hade aaaldrig utsatt mig för det. Precis som du säger, tandställning och tandblekning är ju ett ganska mycket vettigare alternativ.

        Just att dom blir sååå stora! 🙄

    Så klart att det är samarbete, självklart är det reklam varför skulle hon annars lägga ut detta och berätta om det hela. Uppenbart reklam. Så rolig också att hon skriver – ”tänk vad fint att kunna inspirera andra till att våga göra något bra för sig själv” hahaha där fick hon till det så det låter bra och okej, för att försöka undgå kritik, illmarigt av henne.

    Så fin hon var i kortare hår. Jobbar hon något nu eller, någon som vet? Har hon något vanlisjobb?

      Först måste man då inspireras att göra det hemska ingreppet hon själv valde att göra och nu måste korrigera efter 6 år av lidande. Väldigt lockande!

    Jag hoppas att Anna blir nöjd med sina nya tänder och att de kommer att passa bättre.

    Lyssna på P1 dokumentär ”operationsresorna”
    Är det samma klinik?

    Kan inte tänka mig att hon har råd att göra detta så gissar på samarbete.

      Maken ärvde flera miljoner nyligen.

        Det mesta värdet låg väl i lägenheter i Spanien och Östermalm. Har de sålts? Kontanterna som ärvdes var inget jättebelopp vill jag minnas.

      För en tid sedan ärvde hon och hennes man en hel del penningar. Är de inte slut så kan de nog täcka detta. Men de kan ha gått åt en del också. Bl.a. till badrum i Attefall.

    Jag begriper fortfarande inte vad det är för klinik i Sverige som satt dit den första omgången tänder? De borde ju bli stämda! Vilka var de?

      Jag kommer ställa frågor till tandläkaren som satte in tänderna, för jag har fått indikationer på att Anna aldrig gjorde klart sina tänder där och att det kan vara en bidragande orsak till tandhaveriet.

        Vore intressant att veta hur det kunde bli såhär!

          Såvitt jag minns från historien med den tandläkaren och kliniken så fick hon aldrig betalt så tror inte det gjordes klart. Kan minnas fel och jag blandar ihop med något annat obetalt (matta?)… men minns att de blev ovänner. Är blockad av fru book sedan ett par år utan anledning (snokade bara kommenterade aldrig) så har inte följt madam på ett bra tag.

            Fick HON aldrig betalt? Eller menar du att DE aldrig fick betalt och därför inte gjorde klar behandlingen? Eller?

              Hon, tandläkare troligtvis.

            Gå in på instanavigation och skriv in annatoledanobook så kan du se hennes insta, eller andras konton.

              Får inte det att funka 😟

        Ej verksam som tandläkare längre enligt Annas kommentarer. Oklart om det är pga förlorad legitimation eller annan orsak.

        Spännande.

    ” ALLA inlägg om kliniken att betrakta som kommersiella och ska reklamidentifieras”. Det gäller all reklam hos influencers eller? Jag kände mig lite lurad av Sandra Beijer för nåt år sedan nämligen. Hon gjorde ett inlägg om sin morgon och visade bild på under eye patches och skrev ”varje dag i det här hushållet.” Jag tyckte det kändes sååå lyxigt så jag bestämde mig för att unna mig likadan och slog till. Nån månad senare visade det sig att hon testade den för ett samarbete och hade fått betalt. Har funderat på om hon gjorde rätt eller inte, men då borde kanske det första inlägget varit reklammarkerat?

      Tycker att SB ofta gömmer sig bakom att ”företaget har bara beställt x antal inlägg, det här skriver jag för att jag vill” eller ”det är bara ett samarbete på Instagram”. Tycker det är oseriöst, speciellt för att vara en så ruttad bloggare/influencer som vill vara seriös

        Vad betyder ruttad? Ruinerad?

          Troligtvis rutinerad, men hade väl slut på bokstäver…

    Något av det dummaste man kan göra i kategorin ”onödiga ingrepp” är att mixtra med tänderna. Tandhälsa är skitviktigt för ens övriga hälsa och kan vara helt avgörande när det kommer till exempelvis narkos, vilket många inte vet. Sabba inte fungerande tänder.

    Självklart är det spons/reklam/samarbete det säger sig självt, glasklart. Kul för henne att hon lyckades få detta, gissar att hon även kommer göra annat när hon ändå är där men att tänderna liksom är det enda en vill berätta om och erkänna att ha gjort.

    Vad är det som har havererat? Förutom att hon valde nyans som en nybörjare väljer målarfärg till en husvägg. Och vad är den där livbojen hon visar upp? Stackars Anna.
    Och lite olyckligt att hon säger att hennes minne bara sträcker sig sex år tillbaka.

      Nu såg jag att det finns två videos till. Livbojen är cement och hennes riktiga tänder som alltså har slipats ned klarade inte av tyngden av fasaderna som hon beställde, och har gått av. Kanske var fasaderna tjockare och tyngre än vanliga fasader? Jag fattar varför hon är ledsen.

        Vilken mardröm!

        Jag fattar inte, slipar man ner/bort friska tänder för det där??? Kan inte vara sant.

          Absolut sant. 😦

          Googla ”Marcelo tänder” så får du se.

        Aj!!!

    Så mycket konstigheter…

    – ”Beställa tänder från utlandet och hämta på Statoil”…. Porslinsfasader görs med avtryck av tänderna och tillverkas av tandtekniker. Hade Anna gjort avtryck hos tandläkare i Sverige och postat paket med avtrycken till Turkiet???

    – Jo, porlinsfasader går att ta bort och löda på nya. Förlorar man en fasad så kan man tillverka en ny efter avtryck.

    – Vem pratar om implantat??? För 28.000 per tand… Vi pratar poslinsfasader som ska bytas ut mot en mörkare nyans… kostar ca 8.000 per tand i Sverige och givetvis mkt billigare i Turkiet.

    – Man gör oftast bara porslinsfasader/porslinskronor på de tänder som syns när man man ler stort…

    Har gjort alla mina fasader i Sverige. Tappat båda framtänder när jag bitit för hårt i något… spottade ut fasaderna och tandläkaren tvättade dem och lödde på dem på nytt.

    Tack för mig!

      Nej, Anna säger i sin video att hon behöver implantat på vissa tänder, alltså med skruvar i tandbenet.

      Tror Annas mun är mer skadad än vad som syns utåt, det mesta är nog förstört.

      Anna har kronor på alla sina framtänder. Tänderna under är väldigt nedslipade, som piggar.

        Ryser av att folk gör sånt här frivilligt!

        Japp. Mina är också nedslipade till piggar. På framtänderna är det fasader. På större tänder i bak sättas kronor.

          Får jag fråga varför du valde att göra ett sånt ingrepp?

            Jag kan svara på din fråga då jag gjort likadant på fyra tänder. Det enkla svaret är att mina framtänder såg förjävliga ut innan. Små, olika långa, mellanrum till tänder brevid, det hade inte gått att lösa med tandställning och blekning. Därför slipade jag ner mina och satte dit porslinsfasader. Detta var för snart tio år sedan, inte ångrat mig en sekund. Det ser helt naturligt ut och jag kan le utan att skämmas.

          Märkligt. När man sätter fasader slipas det inte alls mycket på den egna tanden, speciellt inte till piggar. Anna satte kronor på alla sina tänder.

    Ögonbrynen…

    Hur kan man riskera livet på en B-klinik i Turkiet när man nyss ärvt flera miljoner? Är gubben hennes snål?

      Varför ska han bekosta hennes tänder?

        Är dom inte gifta? Man vill väl det bästa för sin fru eller make, han drabbas ju också om hon blir dålig. Hade inte du gjort det till din make/maka?

          Arv är arv och ska inte slösas bort.

            Vad ska man göra av sitt arv om inte göra livet bättre för den man älskar?

      Ja det är verkligen jättekonstigt.

    Tipsar om dokumentär på SR. Operationsresorna. Sån jävla idioti.

    Så dramatiskt skriven text!
    Förstår att Anna har problem med tänderna och att hon lider, och det är på riktigt synd om henne. Men jäklar så dramatiskt hon skriver 😂 I sann Anna Book-anda.

    KBF- käkbensförankrad protetik är INTE en dans på rosor.

    Vad jag förstått hade Anna risiga tänder redan när hon gjorde de första kronorna.

    Om hon gått så länge med protetik som inte sluter tätt (med tanke på att hon själv cementerat) så är det högst troligt att det har påverkat käkbenet och det är i benet titanskruvarna skall få fäste

    Kort och gott- hade ALDRIG gjort detta utomlands.

      Nej verkligen inte utomlands av estetik-klinik. Låter som behov av käkkirurg och tandläkare med särskild kompetens och kunskap. Hoppas det slutar bra för Anna men har så svårt att förstå hur hon tänker här.

    Lampan på Anna Book! Hon är inte känd för att vara ärlig utan oärlig. När Anna fått in kosing för sina jobb då har de rullat som stora bauta-stenar till det ena och andra. Generositeten har inte haft någon limit. Efter vinsten i BL VIP så klättrade madammen högt upp på sin piedestal med slimmad kropp nya tänder och världen låg nedanför hennes fötter. Sedan vet vi alla vad som hände…. Det gör ont att trilla och då framförallt från höga höjder. Såklart att hon inlett ett samarbete med den turkiska kliniken. Så, tänd lampan och låt den lysa på Bookens ” reklam”.

    Var tvungen att googla bild på hennes gamla tänder. Var ju inge fel på dem. Super konstigt. Har förstått att mam måste byta ut sånna tänder med tiden för de håller inte för alltid. Kanske var dax nu ändå. Eller hur länge håller dem.

      Fast för att vara rättvis så vet ju inte vi om det var fel som inte syns.

      Hon ville ju bara ha kritvita tänder inför BLVIP.
      Hon kom med helt olika historier (lögner) beroende på dag och humör varför hon skulle sätta dit sockerbitarna, inte ett ord om sina tänder innan BLVIP.
      Och alla som vet något om Anna vet att hon mjölkar allt som mjölkas kan med offerkoftan på.
      Så hon hade garanterat gråtit ut i medierna innan om det hade varit så fel på hennes tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.