Alexandra Nilsson om hur hon tog sig ur depressionen

Bildkälla: Alexandra Nilsson Instastory

Alexandra Nilsson öppnar upp under en frågestund på Instastory, och berättar om saker hon gjort för att ta sig ur sin depression. 

Jag började gå till en psykolog när det var som värst, sedan gick jag där i kanske 10 veckor tills jag kände att jag inte kunde hämta mer (just där).
Jag började aldrig igen men jag har ändå lyckats ändra mycket. Så att gå till psykologen ledde till nya tankar som ledde till att jag…

..tex tog bort människor som inte gjorde mig glad samt avföljde triggande konton. Jag tog ansvar för mitt eget välmående.

Sen såg till att skapa nya möjligheter själv. Öppnade nya dörrar genom att bryta mönster osv osv  Allt detta har gjort mig lyckligare! Men det går inte på en dag eller två (tyvärr) // Alexandra Nilsson

Det här:

👉🏻 Jag tog ansvar för mitt eget välmående. 👈🏻

Det borde fler göra!

Sen vill Alexandra även bleka ”kinapuffen” men det löser ett helt annat problem, som vi får skriva om ett annat inlägg. 😂

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Du måste triggervarna innan du skriver om något som har triggat något. Många blir triggade av ordet triggad.

      Men skojar du? Fan vad folk är veka nuförtiden.

        Fråga Lewis

          Men snälla mata inte trollet

      Är du helt bäng. Så veka folk är nuförtiden.
      Du vet att det finns studier på att det som varnas för triggar mer när man läser triggervarning???

      Vad ska du varnas för?
      Är du helt bäng. Så veka folk är nuförtiden.
      Du vet att det finns studier på att det som varnas för triggar mer när man läser triggervarning???

    Eget ansvar är ett uttryck långa inte vet vad det betyder idag. Det borde vi träna på och inse att alla andra inte kan lösa vår problem och fixa oss.

      Många förstås och inte långa.

      Gäller det bara vid psykisk ohälsa eller även fysisk?

        Vad tror du själv?

          Vet inte, därför frågar jag.

            Men spelar du dum? Lider du av schizofreni (psykisk ohälsa) behöver du självklart hjälp för att fungera liksom vid cancer (fysisk) och liknande. Medans du kan göra mycket för enklare eller medelsvåra depressioner (psykisk ohälsa) och diabetes 2 (fysisk ohälsa) på egen hand.

              Du vet väl inte graden av hennes depression heller.

              Att söka hjälp är ett sätt att ta ansvar.

                Absolut, det håller jag helt med om. Eller att verkligen äta sina mediciner och gå till sin terapeut osv. Hur man än gör och vilken hjälp man än behöver finns det alltid saker man är tvungen göra själv.

              Att ta ansvar för sin hälsa kan se ut på många sätt. Ta sin medicin, äta varje dag, gå på sina psykologmöten osv.

              Jag förstår inte riktigt varför du är så upprörd? Bara för att man tar eget ansvar så betyder det ju inte att man undviker hjälp. Jag behöver mycket hjälp med min depression, men jag kan också ta eget ansvar genom att undvika sådan som gör mig mer deppig och försöka göra saker som får mig att må bättre.

      Det är ju däremot ganska dumt att inte ta hjälp om man lider av depression. Kanske ska sluta upp med den där tanken att man själv kan ta sig ur psykisk ohälsa med ett glatt humör och lite jäklar anamma. Herregud, sök hjälp om man behöver.

        Absolut men det finns ju extrema grader inom psykisk ohälsa. En del grejer kan man ju faktiskt lösa själv men givet man ska ta hjälp om det är mer allvarligt.

          Nej, man ska söka hjälp när man inte klarar det på egen hand.

            Var skrev jag att man inte ska det? Men upplever man att något är enkelt upplever man ju inte att det är svårt.

              🤦

            Och man ska söka hjälp när omgivningen mår dåligt av ens beteende.

        Jag lider själv av depression och ångest. Att söka hjälp är bokstavligen livsviktigt, men man behöver ändå ett visst mått av eget ansvar. Jag kan inte fortsätta i gamla hjulspår och tankemönster och förvänta mig att må bättre.

        /deppig anonym

        Eget ansvar innebär ju inte heller att du inte ska eller kan söka hjälp, var menar du?

          Är det inte att ta ansvar då att söka hjälp av andra om man behöver?

        Herregud på dig själv! Det finns så svåra depressioner att man inte ens tar sig upp ur sängen. Även kroppen stänger av.
        Jag talar av egen erfarenhet.
        Trots kontakt med både psykiatriker och psykolog i början sjönk jag bara djupare och djupare in i depressionen. Så få det inte till att låta så jävla enkelt!

          Va? Svarade du verkligen rätt person nu?

          Klart det finns men det är ju verkligen inte majoriteten. Man måste inte alltid utgå från värsta tänkbara scenario utan det är jätteviktigt sprida kunskap om sådant man faktiskt kan göra själv.

          Hmm. Om man är så djupt deprimerad att man inte tar sig ur sängen, då har man i INTE tagit ansvar för måendet, utan låtit det gå alldeles för långt. Det går ju att göra förändringar innan. ALLA kan bli deppiga.. ingen är liksom immun mot det, precis som alla kan drabbas av diabetes 2 (till slut alltså.. om man har den livsstilen). Att ta ansvar för sin hälsa innebär väl att försöka undvika ohälsa om det går. Det är en aktiv handling och inget som någon annan kan göra åt dig. Det är INTE att ta ansvar för sin hälsa att börja med insulin, eller äta antidepressiva (det är att ta ansvar för sin läkemedelsbehandling). Inte heller att gå till psykolog är att ta eget ansvar. Det är bara att förskjuta ansvaret på något/någon annan. Du kanske får verktyg att använda, men ingen gör det åt dig.
          Tar du inte ansvar så kommer inget förändras någonsin.

            Men oj. Du verkar inte så kunnig vad gäller psykisk sjukdom; att hävda att man brustit i det egna ansvaret vid djup depression är väldigt okunnigt och fel. Däremot krävs det mycket riktigt eget ansvar att tillfriskna men det är en annan sak. Med ditt synsätt skulle ju ingen som tar eget ansvar bli psyksjuk någonsin och så funkar det ju inte riktigt va?

              Eh, nej jag är inte alls okunnig om du nu tror det.
              Psykiatrisjuksköterska, psykoterapeut, och snart läkare.. Jag tycker det är ganska relevant att belysa bristerna i det egna ansvaret för att kunna motverka psykisk sjukdom. Och kom inte och vifta med autism-kortet (om du nu hade tänkt det). Min tonårsdotter har autism och om det är NÅTT jag försöker lära henne så är det ett ta ansvar för sin hälsa.. Finns ingen bättre försäkring än det.

                Inte en chans att du är det!! 😅😅😅

                Herregud, hoppas jag i så fall aldrig behöver träffa dig inom vården Anna.

                  Oj, får jag fråga varför? Jag skulle aldrig skuldbelägga mina patienter för att de behöver vård, och jag gör mitt allra bästa för att de ska få en så bra upplevelse som möjligt av vården, och känna sig stärkta efteråt.

                  Tycker du det är fel att uppmuntra/undervisa/skapa förutsättningar för patienten (personer) att kunna ta eget ansvar för sin hälsa?

                  Eller tycker du att det långgående ansvaret ska ligga hos någon annan? Jag tar ju fullt ansvar för patienterna under tider de är under min tillsyn (sjukhuset), men större delen av livet ska de ju helst slippa söka vård, och där kommer det egna ansvaret in.

                  En förälder tar ansvar för sitt barn eller hur, ser till att det får sina behov tillgodosedda etc.
                  När du är vuxen måste du ta det ansvaret för dig själv..
                  Att jag arbetar med det jag gör är ju för att jag tycker det behöver finnas ett skyddsnät när det egna ansvaret är otillräckligt av någon anledning.. men det vore ju konstigt om jag samtidigt inte strävade efter att patienten ska kunna återta kontrollen över sin tillvaro.

                    Du skulle tjäna på lite ödmjukhet. Jag hoppas att du inte talar till patienter så som du skriver här.

                      Du skulle oxå tjäna på lite ödmjukhet

            Du har rätt men skriver ut det lite fel… Tror du menar att man ska ”mota Olle i grind”. Alla upplever signalerna olika och villa faller då så djupt att det blir depression och behöver då kanske medicin för att ta sig upp.

            Jag mådde otroligt dåligt en period. Jag hade mycket dialoger med mig själv, men kände att psykolog inte var något för mig. Men forskning säker att bra mat och motion är bra för kropp och själ, så jag började äta ”rätt” och långa promenader utomhus. Jag mådde mycket bättre efter 3 månader. Och kände att jag ville ändra mitt tankemönster oxå, jag kände mig negativ, bitter och tråkig. Så började med positiv tänkande (googla) det hjälpte mig ännu mer. Sen började jag vistas ute bland folk och skaffa några bekanta. Små steg som verkligen hjälpte mig, Jag gjorde slut med min sambo och några familjemedlemmar. (Det senaste rekommenderar jag inte, men för mig har det fungerat, det är ett mycket stort beslut som bör tänkas igenom noga)

            Jag har idag börjar gå till psykolog, men upplever att jag blir deppig dagar innan och efter, värst är dagen då mötet men psykologen är. Då är jag väldigt nere och gråter. Så tror inte att psykolog är för mig, men jag har iaf testat.

            Jag försöker göra sådant som är bevisat att människan mår bra av. Just nu avstår jag Alkohol, dricker kaffe någon gång i veckan.
            Mitt nästa steg är att äta mer nyttigt igen, jag har fallit ur det lite…. Ett evigt jobbande med positivt tänkande och koppens hälsa.
            Gjorde oxå uppgifter som stärkte min självkänsla ( ej att förväxla med självförtroende)

            Men bryt dåliga tankemönster och gamla hjulspår.
            Kram på er alla ❤️

      Alla andra. ?Men det ingår ju i livet att fråga om råd eller gå till psykolog. Klokt av henne. Man kan inte klara av allt själv. Ta hjälp om du behöver.

        Hen har ju inte skrivit att man inte ska gå till psykolog. Men psykologen kan inte fixa dig, du kan få hjälp absolut men jobbet måste du ändå göra själv.

          🙄

            Tror du att det är psykologen som tar ansvar för din psykiska hälsa…?

              Nej, men det är att ta ansvar att gå till en psykolog om man behöver. Eller ta medicin. Eller få annan vård. Vet inte varför man ska vara så tuff och klara sig själv alltid. Eller försöka få andra att göra det. Be om hjälp är inte farligt.

                Jag tror att vi menar samma sak?

                Men om jag säger så här… om du är Alkolist och går till AA. Det är ju du som slutar dricka, inte AA. Du får hjälp av AA men du själ måste göra jobbet.

                Eller du får hjälp av PT men det är hu du som ska träna osv.

                Du går till psykolog men du måste ändra tankemönster/vardagen.

    Om det ändå vore så lätt. Alla kan inte ta sig ur det.

      De allra flesta depressioner läker trots allt ut av sig själva på ett par månader. Finns ingen poäng med att måla fan på väggen.

        Ett par månader? Så på två månader är de flesta bra?
        Uttala dig inte om sådant du inte har en aning om.

          Jag tror att den som bör läsa på är du.

          Du är ju uppenbart ignorant. Vilket känns märkligt då du lanserar dig som ”depressions expert med egen erfarenhet” längre upp.

        Självklart. Och det är därför min anhörig valde att begå självmord. Dra åt helvete.

          Det är ju väldigt sorgligt att det inte gäller för alla men varför ber du folk dra åt helvete för att de berättar att depressioner ofta läker ut av sig själva? Det är ju sant.

          Av sättet du svarar på låter det som att du behöver börja ta ansvar för ditt egna mående. Det kanske är så att du behöver hjälp att rikta din ilska och frustration på det du egentligen är arg på, istället för att låta det gå ut över anonyma främlingar i ett kommentarsfält?

            Ja jag håller med dig. Hatar man allt och alla och tar ut det hatet över andra så behöver man VERKLIGEN söka hjälp.

              Slappna av nu. Ha lite empati.

                Empati innebär inte att man ska låta folk sprida falsk information.

                  Suck

            Nej faktiskt inte. Men blir extremt upprörd när det ska låta så lätt att bli av med depression när så inte är fallet. Självmordsstatistiken visar motsatsen.

              Men det är ju fakta att de flesta depressioner läker ut av sig själva. Hur upprörd det än gör dig är det fortfarande fakta.

                Men inte alla.

                  Ingen har påstått att det gäller alla, det gäller ”de flesta.”

              Det var just det jag menar. Det är inte normalt att bli extremt upprörd på anonyma främlingar på nätet.

          Felet med den här bloggen (och samhället i stort) är att det alltid är idioterna som syns och hörs mest, och får ryggdunkningar av andra idioter. Beklagar din förlust, har själv två föräldrar, en bror samt en syster som har tagit livet av sig inklusive en rad vänner och bekanta. En var svårt sjuk i anorexi. Hade velat se när någon sa till denna tjej lite klämkäckt att man behöver ”ta ansvar” för sitt eget mående.

            Felet med den här bloggen är snarare att det finns folk som är faktaresistenta och överhuvudtaget inte förstår innebörden av ”ta ansvar för” i något avseende alls.

              Berätta gärna hur en svårt sjuk människa med anorexi ska ta ansvar för sitt mående? Som alltså håller på att dö av svält.

                100 spänn på att de tror att man blir friskt lättare från cancer om man är en kämpe också som vägrar förlora mot cancern.

                Förklara gärna varför en frisk 23 åring med måttlig depression ska lägga sig ner och vänta på döden istället för att gå till gymmet.

                  Problemet med depression är att ”sjukdomen” i sig gör att man kan ha svårt att se varför ansträngningen med att träna skulle hjälpa.

        ett par månader?? jag har varit deprimerad sedan jag var 17 och jag är 31 idag

      Det komplicerade i sammanhanget är att i depression verkar för vissa ingå att man driver sig till absoluta botten innan man är redo att vända upp igen. Kanske hör det ihop med personlighetstyp, alltså martyren.

    Man kan väl säga att söka hjälp är ett sätt att ta ansvar.

    Kinapuffen?
    Vet alla vad det är?
    Var tvungen att googla – stämmer det att det är slang för ”tampong”?
    Mvh
    /gammal

      Ja, det är korrekt. Hon vill bleka sin tampong.

      Jag trodde det var muffen

      Rumphålet.

    Varför bleka röven? Folk har för mycket pengar och fritid!! Jösses. 😂

      Ja, porque?! 😂 Ok om en porrstjärna gör det pga ”närgångna kameravinklar”, då kan jag typ förstå det iaf

        Precis 😄 Jag visar aldrig upp rövhålet för nån eller tittar på det själv, gör folk det? Eftersom det finns intresse för blekning.

          Ens partner ser ju det

            Jasså? Min partner tittar mig inte i rumpan…

      Jag vet inte ens vilken färg mitt röfhål är. Jag antar typ rosa, men jag har aldrig närstuderat det. Tänker inte göra det heller.

        Kan meddela att det sannolikt inte är rosa. Haha.

          haha varför var det roligt? mitt är rosa, är inte det det vanliga?

      Brukar hon titta sig själv i stjärten ofta??

      Gissar att någon ska beundra rövhålet sedan.

        Min man har då aldrig beundrat det hålet. Men då vet man vad dom håller på med….

    Bleker man hålet? Jag trodde man blekte håret runt hålet och tänkte att då slipper jag tänka på det, för jag har inget hår där…
    Hur gör man för att bleka själva huden? Kräver en googling alltså

      Man bleker huden runt hålet, inte håret. Herregud, håret vaxar man ju bort!

      Haha snyggt med blekt rövhår

    Ursäkta men varför bara nyheter om boomers? Det finns 1000 större svenska tiktokare än Kissie liksom, finns så otroligt mycket intressant som händer i influencer sverige, du har tex helt missat Chrippa och Jocke bråket som aldrig tar slut men som du knappt nämner. Bara massa monas universum kissie och skit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.