Löwengrips läsare om Malariamedicin

Idag har Paul och jag gått på två möten och gjort tusen ärenden i stan. I 29 graders värme (enligt instagrams vädersticker). Puh. Paul köpte några plagg till Tanzania och jag hämtade ut malaria-tabletter till alla i familjen. Berätta gärna om ni har erfarenhet av de, har nämligen hört att det kan vara jobbiga biverkningar…. // Isabella Löwengrip

För oss som har följt Isabella Löwengrips blogg ett tag vet vi att hon tidigare hade inställningen att när hon reste så ville hon inte lämna hotellområdet överhuvudtaget, något som många tyckte var ett slöseri med både tid och pengar. Vad som fick Isabella att ändra sin inställning till resor vet jag inte, men kanske är det Paul som fått henne att se resande på ett nytt sätt och visat henne en del av sitt liv som var obekant för henne.
Nu ska familjen åka på semester till Tanzania och Isabella berättar att hon hämtat ut malariatabletter till alla fyra, och hon efterfrågar sina följares erfarenheter av dessa, då biverkningarna kan vara besvärliga.

I Isabellas kommentarsfält finns det två typer av erfarenheter som sticker ut: de som inte fått några biverkningar alls, och de som beskriver det som den värsta upplevelsen de varit med om, både för sig själva och för andra i deras närhet.

Enligt Folkhälsomyndigheten är de vanligaste symptomen på malaria återkommande feber och frossa varannan eller var tredje dag.
Andra symtom kan vara illamående, huvudvärk och muskelvärk. Ärligt talat, låter det inte som en ”walk in the park” jämfört med de biverkningar som Isabellas följare beskrivit.
Vilket skulle man välja?

Nej, man ska inte skoja om allvarliga sjukdomar, jag veeeet…

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag fick huvudvärk som satt i några dagar.
  Men själva resan var så värd det!

  Beror ju vilken malariamedicin man tar. En sort kan ha väldigt allvarliga biverkningar om man har tidigare problem med psykisk ohälsa, då ska man absolut undvika den och ta en annan sort.

   Ja, så fånigt, det framgår ju ingenstans varken vad Isabella eller vad merparten av skrämselnissarna har för preparat, det finns flera stycken. För att inte tala om de med ren hörsägen. De flesta läkare rekommenderar att man börjar ta medicinen ett par veckor innan resan så man kan känna efter vad man klarar och inte. Och alternativet? Malaria är banne mig inte att leka med och kan bli en livslång plåga.

    Nä det där går jag inte på. Man kan läsa listan på vad de här preparaten innehåller och vad det gör med kroppen. Hellre Malaria.

     100 procent galen.

      Är man galen för att man inte vill förgifta sig med läkemedel och riskera cancer, eller andra hemska symptom/sjukdomar? För att inte bli smittad av en skujdom som går att bota 100%?

       All malaria går inte att bota. Det finns olika varianter och en del ligger kvar i kroppen och blommar ut då och då. Finns även en sort som hos barn under fem kan ge permanenta hjärnskador.

        Det går tydligen att bota med bark 🙄

       Fast vad tror du att botemedelet innehåller i så fall?

       Du tror alltså inte på förebyggande medicin men på medicin som botar.

       SNÄLLA förklara för mig!

        Ja det är lite skillnad ifall jag MÅSTE ta medicinen, jämfört med om jag tar ett giftigt förebyggande preparat för att jag kanske blir smittad och sannolikheten för der är ganska liten (beroende på var i världen jag befinner mig förstås, men det går ju att förebygga på mer narurliga sätt)

         Dessutom skulle jag försöka bekämpa det naturligt först: ”Malaria has long been treated with plant-based medicine. Quinine, which comes from the bark of a cinchona tree, was first isolated as an antimalarial compound in the 1800s, though there is evidence that bark extracts have been used to treat malaria since the 1600s. ”

          Quinine är ett gift med kraft att döda. Att det är naturligt är inte lika med ofarligt.

          Kinin har ingått i malaria medicin länge och också använts profylaktiskt. Engelsmännen visste om detta och uppfann därför gin tonic, gin bubbelvatten och kinin. Bubbelvatten och kinin kallas numera tonic och det är kininet som ger vattnet den beska smaken. Men det finns många olika varianter av malaria. I Asien och Sydamerika är varianterna snälla så där funkar kinin. I Afrika finns flera varianter som är mycket elakare och där kinin inte skyddar. När man är i Afrika är det viktigt att vara tydlig med vilka ställen man besöker. När jag var där senast runt Victoriasjön fick jag ätas två sorter, den ena gammal hederlig kinin och en annan sort. Själv slapp jag biverkningar men min kompis fick en del humörsvängningar och en himla klåda.

         Okej så OM du blir smittad så är du alltså okej med att bli förgiftad?

         Då blir du alltså både sjuk OCH förgiftad istället för bara förgiftad

          Ja fast större sannolikhet att varken bli förgiftad eller smittad.

  Jag har tagit lariam och malarone. Lariam funkade bra varje gång tills jag fick fruktansvärda mardrömmar och sömnhallucinationer som höll i i månader efter att jag tog sista tabletten.

  Malarone har gett mig lite mardrömmar men inte värre än så.

  Reser frekvent i subsahariska Afrika och tar nuförtiden bara malariaprofylax om jag ska till ett specifikt område som är malariaområde. När jag började resa till Afrika tog jag varje gång jag åkte till ett land där det fanns, oavsett vilken säsong jag åkte eller specifikt område.

  Tror nog att en del som skriver till Isabella vill skrämma upp henne och sätta griller i huvudet för det låter inte trevligt att få hallucinationer och grejer men de kanske fått i sig något annat också då och inte bara malariamedicin. Inte kul att behöva ha huvudvärk, illamående eller dåligt humör när man är på semester men medicinen är väl ett måste.

  Att inte lämna hotellområdet är väl inte konstigt om man rest ensam och bara vill slappa, få sol, värme och vila upp sig.

   Nej alltså, man kan definitivt få svåra hallucinationer av malariaprofylax. De behöver inte alls ha fått i sig nåt annat.

   Jag vaknade varje natt och inbillande mig saker som att det var djur i rummet eller att jag var någon annanstans. Det var utmattande! Det är otroligt vanligt med biverkningar och det varierar från nästan inget till riktigt jobbiga.

  Var det intte den tidigare medecinen som gav hemska biverkningar? Hade inga problem alls m den jag tog. Malarone tror jag den hette.

   Lariam är den med värst biverkningar. Den säljs fortfarande och är billigare än malarone.

  *aka vimmelmamman*

  Va? Aldrig hört talas om. Jag har ätit flera olika malaria-tabletter, aldrig känt någon biverkning

  Riktigt mörk humor över turister som ojar sig över eventuella biverkningar när en stor del av lokalbefolkningen inte har tillgång till medicinen och faktiskt dör.

   Malaria är inte någon liten snuva. Runt om i världen löper 3,2 miljarder människor, nästan hälften av jordens befolkning, risk att få malaria. Under 2020 registrerades omkring 241 miljoner fall av malaria i världen, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Uppskattningsvis dog 627 000 människor samma år av sjukdomen. Nästan 70 procent av dessa var barn under fem år. Omkring 95 procent av alla fall fanns i Afrika. Siffrorna är dock osäkra eftersom långt ifrån alla fall registreras. (Källa: Läkare utan gränser) Alla läkemedel i världen har biverkningar. Mer eller mindre. Ibland får man väga för och emot. Läkemedelsverket och dess motsvarighet i andra länder, amerikanska FDA, EU:s samarbetsorgan har dock stenkoll på läkemedelsmarknaden och det krävs omfattande försök i flera år innan ett nytt preparat släpps ut på marknaden. Till oss rika västerlänningar på semester.

  Jag läste kommentarerna och det var verkligen antingen katastrof eller inga reaktioner alls. För att generalisera grovt….

  Vi bodde i Moçambique i ett år och vi åt aldrig malariatabletter. Vi såg bara till att täcka oss med långa ärmar och byxor i mörkt tyg varje kväll för att undvika myggor, det gick hur bra som helst och vi fick ingen malaria 😊 det är mitt bästa tips

  Biverkningarna från malariatabletterna gör att de inte är värda att ta.

   Har du samma inställning till vaccination generellt undrar jag då? för hur man reagerar på medicin är ju jätteolika och Malaria är ju ingen vidare trevlig sjukdom. Jag som t.ex har nedsatt immunsförsvar ändå och dessutom är galet allergisk mot vanliga svenska mycket tycker att det absolut är värt biverkningarna. Har bott många år i subsaharan africa Namiba, och har varit i sydafrika, mozambique, etiopien, tanzania, etc och skulle inte tveka på att rekommendera att man tar de medicinerna som regeringen anser är viktigt.

    Nej, absolut inte. Jag tar alla vaccin jag blir ordinerad 😊 när man bor en längre tid sådär vill jag inte utsätta min kropp för den medicinen, den är påfrestande för njurarna och biverkningarna är inte värda skyddet som ändå inte är fullgott.

    Jag känner många som ofta reser i afrikanska länder och ofta tar de heller ingen malariamedicin och de skyddar sig med samma metod som vi använde. Det går utmärkt för dem och har gått bra för oss.

    För övrigt så har jag tagit och skulle ta malarone om jag befann mig i djungel område en kortare period. Men att ta Lariam ett års tid är uteslutet, det sliter för mycket på kroppen.

   Underbart:: Ett närmast livsfarligt tips om du ska ut på safari eller i övrigt på landsbygden i afrikanska länder. Förutom att ni haft en himla tur skulle jag möjligen köpa det om man levde i en storstad under goda bostadsförhållanden (typ diplomatkvarter) Med god hygien och insekts- och ohyrabekämpning och aldrig, aldrig rörde sig på landsbygden eller i djungeln. Men nää jag har sett malaria en gång för mycket.

  oh lordy, de kommentarerna skriver ”anti vaxxare”

  Du vill INTE ha malaria. Förutom att sjukdomen i sig inte är särskilt skoj att ha så betyder ett insjuknande även att du aldrig mer får lämna blod, någonsin.

   Som om det skulle vara ett problem, att man inte får lämna blod alltså. 😂

  Om Emilio Ingrosso tycker att hans fru Åsa är lik Bianca. Vad tycker han då om Åsas dotter Linn?
  Hon är ju en kopia av Bianca sen hon färgat sitt hår precis samma färg som Bianca och med fyllda läppar etc. Kolla bilden på Åsas story!!

  För rätt länge sedan när jag var på sjön, tog vi kinintabletter när vi närmade oss ekvatorn, för att slippa malaria.
  Blev inte smittad.

  Jag tycker det är värre att en vuxen uppenbart kompetent kvinna (eftersom hon driver flera restauranger) som Åsa I gör allt för att både se ut som sin tjugo år yngre styvdotter och dessutom framstå som lika ytlig och omogen, helt utan anledning.

   Hon är väl ytlig och omogen helt enkelt. Och inte speciellt smart – sitter i solen och bränner sig.

  Sluta häng ut barnen. Det är förtal. Och barnen har ingenting att göra med att föräldrarna är offentliga. Och självklart så plockar hon bort det som skrivs i kommentarerna, det är dels förtal, och sen verkar det även vara känsligt på andra sätt. Hon skrev i bloggen för ett tag sen att hon har installerat larm i alla fönster och dörrar och övervakningskameror runt hela huset.

   Det hamnade fel, det var till Lotta-kommentaren. Men nu såg jag att den är bortplockad. Plocka bort även min då!

   Han är både myndig och dömd så förtal är det då absolut inte.

  Jag skulle använda sunt förnuft… Hon vill provocera.

   Känns som Belsabub redan har malaria

  Har ätit malariamedicin klorokinfosfat.Enda biverkan som drabbade mig var aptitlöshet,jag blev helt enkelt inte hungrig,ingen matlust alls fick tvinga i mig en smörgås,pågick i ca en vecka.

  För några år sedan var det ju en kvinnlig engelsk forskningsstudent, som var på Madagaskar för att studera djurlivet och drabbades av nån slags psykos av malaria medicinen. Hon hoppade ut från ett flygplan..

  Åt Malarone för semester på Zanzibars östkust mot havet. Dålig rådgivning:
  – Även om Zanzibar tillhör Tanzania, så är mygg på östkusten mer ovanligt pga havsvindar.
  – Vaccinkliniken glömde meddela att tabletterna ska tas med FET mat. Jag tog med frukost och magen brakade ihop på plats efter några dagar, typ magsjuka neråt… Sedan tog det ett år innan magen var hyfsat normal igen, men blev aldrig mer lika tålig som förr.

  Tror att många som fått magproblem inte vetat detta…

  Varken jag eller mina barn kände av tabletterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *