En utskällning från Hudfixaren Ram

Jag kan inte nog hålla med Hudfixaren Ram när han ryter ifrån om den nya “trend” som uppstått bland unga människor – nämligen att pressa i solen när solen är som starkast, för att få en djup och “äkta” bränna. Det är helt vansinnigt att ligga och pressa i solen när det idag finns så många bra “brun utan sol”-produkter på marknaden. Om man vill ha en djup bränna finns det bättre sätt att uppnå detta än att pressa sig till det som Ram kallar för “sommarcancer” snarare än “sommarbränna”, vilket är vad de unga verkar sträva efter.

Jag förstår inte varför saker som min generation redan har testat och förkastat nu anammas av unga människor idag. Är de helt historielösa? De har Google tillgängligt i sina telefoner dygnet runt och kan enkelt göra en snabb sökning på “hudcancer”, men verkar tro att de är odödliga.

Vi har redan konstaterat hur farliga solens strålar kan vara och upptäckt att man kan få cancer av att sola, men detta verkar den yngre generationen betrakta som någon form av “fake news” framtagen av oss äldre för att förstöra för dem.
Så otroligt märkligt!

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har bara sett ram i paradise. Han verkar dum i huvudet och sjukt oskön. I detta har han en poäng dock.

   Håller med. Så jäkla oskön snubbe.

  Och vad sprider han själv för trender relaterat till utseenden med all fillers och botox?

   Såklart fel att sprida de trenderna men du får åtminstone inte cancer av det. Fillers och botox må vara skit men det är rätt så ofarligt i jämförelse med hudcancer.

  Hade läst om det där med trend att unga bara solar ute när det är högt UV-index, men lät så dumt att jag tänkte initialt att det var en liten grej som gammalmedia plockat upp och förstorat. Sen förra veckan hade jag min 16-åriga systerdotter på besök och hon och hennes kompisar följer verkligen detta. UV-index under 4 är inte värt alls, men ska helst vara iallafall 5 eller 6. De var helt övertygade om att man inte blir brun annars. Använder någon morots-sololja gör de också. Var typ omöjligt att prata vett i dem, de litar tokblint på det de hört på TikTok och verkar mest tro att vi vuxna bara är överbeskyddande och nojiga.

   Såg en liten fnissande tjej på nyheterna. Hennes kommentar var att dom struntar i att det kan ge cancer, för dom är så utseendefixerade i hennes generation.
   Min tanke i det hela, det blir jobbigt att vara utseendefixerad, när läkaren måste skära bort delar av ditt skinn.
   Har en släkting som vid många tillfällen fick ta bort mer och mer av sitt öra.
   Har en bekant som fått bitar av sin näsa bortskuren.
   Och detta pga hudcancer.
   Tror inte att dom fattar.

    Argumentet att man får rynkor av att sola tycker man ju borde bita, men det finns tydligen inget konsekvenstänk alls.

     Huvudsaken är att man är snygg nuuu!
     Vad som händer om 20-30 år är irrelevant.

     Har sett flera unga tjejer svara på detta på TikTok. Dom säger att dom skiter i rynkor för att dom ändå kommer lägga in botox👍

      Oj, oj! Botox hjälper inte mot solrynkor.

    Det är väl betydligt värre att du kan DÖ av det än att ”bara” skära bort delar av huden

    Min pappa dog i hudcancer, det är en otroligt plågsam död.

  Sen finns det ju också studier på att solkrämer kan ge hudcancer. Så helst kanske man inte ska sola alls. Dock behöver ju kroppen lite sol. Så kanske vistas i solen lite utan solskydd är det bästa

   Är det verkligen så? Alltså är det inte så att det av förklarliga skäl är de delar av huden som smörjs med solkräm och också utsätts av sol. Eller har man sett kausala samband mellan solkrämer och cancer?

    Tror det är mer som du säger. Finns inget klarlagt att man får cancer av solkräm, hade förbjudit då.

     Hade det? Cigaretter är inte förbjudet. Många PFAS är inte heller förbjudna.

      Vilka ämnen är det som det är bevisat ger cancer i solkrämerna?

       Vet inte om det är bevisat. Men historiskt sett är det inte alls ovanligt att olika kemikalier visat sig vara cancerframkallande.

        Nej men det är ju en helt annan sak än att säga att solkräm är mer cancerframkallande än solen själv. Eller ens att krämen ger cancer. Jag är nyfiken vilka studier som ser de kausala sambanden.

        Det är ju verkligen inte svar på frågan.

        I solskydd som funkar genom att absorbera uv strålningen finns två ämnen. Den ena absorberar UVA den andra UVB. Minns inte vad dom heter och orkar inte googla men har inte läst något om att de är farliga. 2012 fanns ett larm om nanopartiklar i solskyddsprodukter. Men nanopartiklar tillsattes för att solskyddet skulle spridas jämnt och inte klumpa ihop sig på huden.

         Någon som minns sommaren då mammor smetade på floroscerande solkräm på sina barn? Hela huden lyste i blått eller grönt för att mamman skulle kunna se att hon inte missat någon fläck. Jag såg detta på en semester i Egypten och det lilla barnet lekte på stranden i strålande sol, utan de där solskyddskläderna som vissa barn har. Krämen måste ha varit fullspäckad med kemikalier. Tack och lov varade det bara just den sommaren.

    Fast om man tänker efter, händer tex, de utsätts ju för klart mer sol än övriga kroppsdelar under hela året men det är ju inte händerna folk främst får hudcancer på? Sen är det ju svårt att avgöra, är det krämen i sig eller är det så att det kanske inte är bra att låta ex magen exponeras för många timmars sol även om man har spf 50? Tror också det är bra med sol med måtta men att kräm endast ska användas om man måste vistas i sol, dvs hellre undvika men inte undvika till 100% heller.

     Vore det solkrämen som orsakade cancern så borde ju händerna vara extremt utsatta. Då de kommer i mest kontakt med solkräm.

      Tänkte inte handflatan då utan ovanpå men helt klart en poäng, handflatecancer är ju extremt ovanligt. Sen kan det ju sprida sig i kroppen såklart men känns som att man borde hittat sambandet redan isåfall med cancer i lever, njurar etc. Menar alltså att det nog är dåligt att utsätta sig för sol i för hög dos och att hög spf ger en form av falskt skydd, alltså klart det skyddar till viss del men att lagom sol varje dag är bättre än spf 50 i superstark sol lite då och då.

       Plus att folk smörjer sig för lite ändå. Både med för liten mängd kräm och att de fyller på alldeles för sällan under dagen.

     Kanske händerna får en lite lagom dos hela året medan ryggen täcks i nio månader och sedan utsätts för ett pressande under några få månader? Rena spekulationer dock.

      Nej men jag har läst ju hudläkare som skriver om det. Läste även en kolumn av Agnes Wold där hon skriver om exakt detta. (Jag vet att vissa ogillar henne, men även hudläkare har uttalat sig). Åsikterna verkar dock gå lite isär om solens nytta etc.

    Människor som smörjer på solkräm tenderar att vara längre i solen, solkräm gör att huden inte blir röd men släpper igenom solens skadliga strålar ändå.
    Solar du utan solkräm så blir du röd när du får för mycket sol och går förmodligen in i skuggan eller klär på dig.
    Så vi luras att vara längre i solen med solkräm.

     En bra solkräm har högt skydd mot både UVA och UVB.

   Självklart bättre att ha solskydd än att sola utan! Sprid inte sån farlig skit!

   Man ska inte sola så klart. Men eftersom man kan bli solbränd (=solskadad) även att vara ute korta stunder – och också i skuggan -så ska man smörja in sig med hög spf där kläderna inte täcker. Att pressa i solen med eller utan solkräm är ju helt galet.

    Jo man ska sola, utan d-vitamin kommer depression och ångest som ett brev på posten under de solfattiga månaderna, och äldre kvinnor får skört skelett och riskerar att falla och bryta höftbenet och bli sängliggande (och dö för tidigt, även kalcium behöver de mycket av pga minskat östrogen). Men man ska sola morgon och eftermiddag och inte mellan 11-15 på dagen.

     Det krävs kort stund i solen, (en kvart i solen i kortärmat och shorts två, tre gånger i veckan) och man kan ta tillskott – viktigt på vintern. Dessutom finns det D-vitamin i mat.
     https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin

    Så målet är att alltid va helt kritvit? 😄 Rädslan har verkligen gått för långt. Hur fan ska man Ludvikas med det, då kan man ju inte göra nånting?

     Ja, varför inte, om det är ens naturliga hudfärg? Självklart kan man vara ute, men inte i gassande sol mitt på dagen. Alltid välja en plats i skuggan när man ska sitta ute , alltid ha hög spf osv…

     Målet för många ljushyade tycks ju annars att vara pepparkaksbruna. Det vore väl rimligt att ifrågasätta deras beteende i stället.

      För man inte tycker det är så fint? Hör till sommaren att ha en fräsch bränna. Pepparkaksbrun låter inte så sunt men det är det få jag känner som strävar efter eller ens kan bli.
      Vaddå inte i gassande sol? Ska man sitt inne eller? Låter tråkigt att gömma sig. Tror få lever sådär. Många vill va ute och röra sig, man jobbar ute osv. Inte så ofta det är gassande sol längre stunder i Sverige heller.

      Sitta i skugga , jämt?? Då känner man ju inte värmen och njuter av solen och sommaren. Visst, mitt på dagen är det jobbigt men andra tider vill man ju va där. Tror väldigt få alltid sitter i skuggan 😄

     Åk till exempel till Korea och Japan och häpna över skönhetsidealen där.

      Behöver inte häpna, tror de flesta vet hur det är. Men det här är inte de länderna.

    Har aldrig blivit bränd av att va i skuggan 😄

   Nej, ingen solkräm som är godkänd enligt EU:s regler kan ge dig cancer. Hudcancer får du av solen, inte av solskyddet.

  Känns så märkligt och lite larvigt att kalla detta för en trend? I så fall har det ju alltid varit trendigt? Olika generationer och grupper har alltid velat ha en fin bränna. Allt från bekanta, kollegor, vänner, släktingar till random person och influencer har pratat om – och/eller visat – när man solar. Man vill ha en brun färg, ”jag är blek”, man känner sig mer fräsch med en bränna, det är så skönt att ligga i solen, man måste pressa etc etc… Tycker det har märkts bland människor som är födda från 1950-tal till 2010-tal.

  Jättebra om människor använder solskyddsfaktor, använder kläder, undviker solen när den är som starkast etc, men folk är ju ALLTID ute när det är sol? Inte som att stränderna blir tomma mellan 11 och 15 😅. Ser folk sitta lättklädda ute i solen i april, mot en vägg sådär, eller på en balkong eller en altan. Konstigt fenomen denna s.k. trend. Det är som att säga att det är en ny trend med att äta fika för att unga lägger ut när de sitter på kafé? 😅

   Född tidigt 90 tal och jag solade med olivolja för jag ville bli brun. Mina klasskompisar dränkte sig i olja och solade solarium. Håller med dig, är ingen ny trend.

    Stränder som stank av kokosolja förr. Det händer väl inte längre?

   Men verkligen. Har varit en ”trend” så länge jag kan minnas. Visst att folk överlag är mer medvetna idag men de flesta vill ändå sola och bli bruna, speciellt unga som kanske inte tänker så långsiktigt. Jag minns själv när jag var tonåring för 15-20 år sen och låg och pressade så fort solen visade sig. Smörjande även in mig med morotsolja eller olivolja för att förstärka brunfärgen.

    Skillnaden var väl att det inte fanns appar då. Hade det funnits hade de säkerligen använts av många.

     Nej, men man vet ju ändå när solen står som högst och tar som mest. Behövs ingen app för att veta när solen är som farligast.

    Solar också för att bli brun, är nog inte ovanligt. Men man kan ju göra det på ett säkrare sätt än detta.

   Håller med. Det är bara i forum tex här som folk är så duktiga och aldrig vistas ute mellan 11 och 15 och använder spf 50 även i december och såklart även inomhus då lite sol kan nå igenom. Däremot när man går ut eller åker på semester, folk steker sig överallt, folk är rödbrända efter varma helger på våren och många har riktigt djup bränna i juli lagom till semestern. Verkligen inget nytt.

    Sommartips: Åk och bada efter kl 16 på eftermiddagen (med spf 30-50 så klart). Då är vattnet varmt och skönt och det är inte så mycket folk, för då brukar de som har varit där när solen är som starkast lämna stranden, vissa helt rödbrända.

     Man vill ju oftast bada när det är varmt för att svalka sig..

  Han är ju helt sjuk i huvudet annars så varför ge honom kred nu? Bojkotta dåren!

   Det han säger här är ju sant.

    Även en trasig klocka visar rätt 2 ggr om dagen.

  Det hör tonårstiden till,de vet allt och kan allt och vuxna fattar ingenting! De har svårt att föreställa sig konsekvenser och ens tänka framåt…som du säger,de tror sig vara odödliga! Hur ska man få dem att ta till sig varningar om det som är farligt? Och alla influencers nu som är pepparkaksbruna av sol el bus gör det inte enklare…

  Håller inte med honom i vissa saker, lite färg gör stor skillnad i hur man ser ut och uppfattas.. Sen ska man såklart inte utsätta sig för sol på ett farligt sätt. Man bör ju sola säkert om man ska göra det, med solskydd osv.
  Brun utan sol är inte för alla. Meckigt, lätt att det blir ojämnt, kan färga av sig osv. Sen vill man ju ofta njuta av sol och värme när den väl kommer.

   Och väldigt ful 99% av gångerna

   Ja men faktiskt, det spelar absolut roll, kritvit med hatt och långärmade kläder i linne, nej det är inte den sexigaste sommarlooken, brunbränd visar fortfarande på ett sätt att man haft det bra och många tycker också det är snyggast. Tyvärr, kanske, men ändå sant.

    Jag är en blekfis som går runt i solhatt och skjorta men håller faktiskt med dig. Tyvärr har jag fått ta bort alldeles för många födelsemärken för att våga sola ordentligt. Men visst, jag är ju inte den snyggaste i stan under sommaren 😆

     Och ärligt talat, om man accepterar det så känns det faktiskt mer ok! I september är brännan egentligen ett minne blott och ingen som direkt reagerar om man är kritvit. K

      Nej det är ju naturligt att va vit på vintern (lite längre än september sitter det på mig dock). Har man jättekänslig hud eller haft cancer är det såklart inte konstigt att man undviker solen, mkt viktigare att va frisk än att bli brun såklart.
      Mkt tacksam att jag kan vara i solen och bli naturligt brun ❤️

    Jag tycker det är snyggt och classy att vara blek.

    Enda gången jag kan tycka tatueringar kan vara lite snygga är old school-taueringar på blek hud. Gråblå blekta tatueringar på solbränd hud tycker jag däremot är gräsligt fult. (Ja, jag vet att andra tycker att det är snyggt, för man ser ju många med den looken.)

    Det är inte särskilt sexigt med hudskador, som ju brun hud per definition är. Tvärtom är det ganska ofräscht.

  Jag kan själv inte använda BUS då lukten ger mig migrän i flera dagar efteråt, men jag undrar om det verkligen kan vara helt ofarligt? Är ju toppen om det är det, men låter konstigt för mig som blir sjuk av det direkt, och uppenbarligen framkallar det ju någon form av reaktion på huden också. Hur mycket studier har gjorts angående den saken och har det fastställts att det är helt ofarligt?

   Tänker få både på om det kan vara skadligt för en själv men också för småbarn som utsätts för mycket hudkontakt med föräldrar med BUS och inandning av vad-än-det-nu-är-som-luktar-i-flera-dagar-efter-applikation…?

    Det är ofarligt. Finns helt naturliga och ekologiska brun utan sol om man inte vill ha kemikalier.

     Du förstår att det är kemikalier i ekologiska BUS också va? Kemikalier betyder inte giftigt rakt av

  De tror inte de är odödliga?

  De säger ju själva att de tycker det är värt risken. Precis som rökare resonerar med cigaretter.

   Lätt att säga nu. Många ångrar att de solade som unga. Pigmentfläckar och rynkor är inte så kul.

    Tycker inte rynkor nödvändigtvis är fulare än att vara blek dock!

     Rynkor får alla till slut. Hellre brun nu och lite rynkor som äldre (gör alltså inte som trenden utan lever på som vanligt och njuter av sommaren med solskydd).

  Vi kan tacka alla våra knallbruna skönhetsopererade tonårsinfluencers. Inga namn nämnda, ingen glömd.

   Och vilka tackade vi när folk solade sig knapriga innan sociala medier?

    Filmstjärnorna och andra som förekom i film och mode mm. Jag var tonåring på 80-talet solade galet mycket. Idag har våra tonåringar andra dåliga förebilder.

    Fanns fortfarande medier dock, modetidningar,skådespelare,tv,film,alla dessa tjejtidningar med tips om att uppnå bästa solbrännan…!

     Vilket var precis min poäng. Det är inte något flunsorna har kommit dragandes med.

  Behöver inte pressa blir brun på 5 min typ så nej alla som.är bruna pressar inte!

   Precis. Man kan också va en sån som jobbar ute, rör sig mkt utomhus etc.

   Blir huden brun har den skadats av solen oavsett hur mycket eller lite du solar.

    Detta.

    Men herregud vad skitnödigt. Så man ska aldrig va i solen och va likblek jämt med d-vitaminbrist? De allra allra flesta får inte hudcancer fast de är i solen. På ett ansvarsfullt sätt såklart.
    Vart finns alla ni som sitter och trycker av rädsla för lite sol? Aldrig sett.

    Jahopp, då är det kört för massa människor då. Alla har inte inomhusjobb vettu 😄

      Faktum kvarstår dock, folk blir bruna och överlever. Vi kan inte stänga in oss i 3-4 månader.

  Varit en trend långt innan du ens kunde stava till influencer.

   Till anonym 18.26

  Allt ger cancer. Sol, alkohol, solkräm, mat, läsk, mediciner och gud vet vad. Låt människor ta eget jävla ansvar.

   Solkräm ger inte cancer. Sluta prata strunt.

   Alla vuxna har ju ansvar för sitt eget liv och hälsa. Det finns ingen solpolis som åker runt och hindrar folk från att bränna sig i solen. Men för att kunna ta ansvar och fatta kloka beslut måste man åtminstone ha fått information.

  Han är ju en FRUKTANSVÄRD människa, inte okej att hylla honom för något alls efter sin medverkan i Paradise. En fruktansvärt elak mobbare, att han inte blivit cancellad är ju ett jävla under men antar att det bara är för att ingen orkat kolla på Paradise.

   Jag orkade kolla på paradise. Har aldrig sett en så elak typ som ram. Skulle väl vara klara då. De var ju elaka till och med för att vara en skitsåpa. Är de båda helt korkade eller vad?

   Vad gjorde han?

  Den gamla gubben han visade bild på kan inte vara 30. 50 minst

  Snart uppfinner de väl solarier också.

  Jag struntar i att öppet spår börjar om en timme.

  Jag bor i ett litet radhus. Vi har så varm så jag har dörrarna öppna.

  Killen jag ligger med kom förbi, och min sjuka fetisch om att nästan bli upptäcka kickade in.

  När han pullade mig nu, och provade ett nytt sätt. Så ringer det på dörren fast den är öppen. då är det en granne som flyttar in och behöver hjälp.

  Jag dör. Hela min hjärna lade av, och jag hade inte ens ord. Jag bara stod där med munnen öppen. Som en jävla idiot.

   Vi andra hade nog kunnat vänta en timme i alla fall.

    😅

    🤣🤣

   Jag har aldrig hört en mer påhittad historia i hela mitt liv. Om du ska ljuga ihop något försök åtminstone låta lite ärlig.

    Skulle väl vara hon som klipper håret av folk på bussen på varenda öppet spår kanske. Ungefär lika påhittat.

    Jag som känner mig så hopplös ibland.

    Det går fort i hockey(mina känslor angående det här).
    Ni pratar i öppet spår om era sexleksaker och otrohetskänslor.

    Samtidigt som jag har en snubbe som kommer över bara för att tillfredställa mig samtidigt som vi är bästa vänner och umgås varje dag. Varje dag väljer han mig, frivilligt. Och jag behöver inte ens ha en status på förhållandet, han älskar mig trots mina svårigheter att binda mig, och vi lever lyckliga alla dagar och har gjort i över ett år. Och ändå väljer han mig varje dag. ”Du är bara förhärlig”.

    Lev livet istället för att använda en låtsaskuk.
    Haha! Jag har precis gjort något som Sveriges suraste kvinnor tror är en lögn🤣

    Tack! Jag har spänning i livet!

     ”mysgosen, oroa dig inte, du ligger på plus med nya grannen nu”. skrev han nu.

     Snäll, sexig, snygg, tillgiven. Generös 🥰

      Det sjukaste i den här (påhittade) historien är att en vuxen människa skulle kalla någon mysgosen

       Förstår att du har ett tråkigt liv. Och att ingen som är kär dig beskriver dig med ord som representerar hens känslor🥰

        Jodå, men vi behöver dels inte smyga med vår relation och dels inte använda infantila smeknamn på varandra. Men kul för dig om du är nöjd med det

       Åh, jag hoppas verkligen att du får känna äkta kärlek någon gång❤️

      Han är så mysig, han skedar hela nätterna i sömnen. Om man snarkar ligger han kvar ändå, även fast han ska upp och jobba. Gör kaffe varje morgon och säger ”Godmorgon lillan, jag åker nu”

      Hans favorithobby är att skjutsa runt på mig, för då är jag still så han kan titta på mig. ”Du är så himla söt”

      Varje dag när han slutar jobbet ringer han och frågar om jag behöver något. Ibland kommer han med något jag har sagt att jag ska köpa. Och nästan varje dag käkar vi middag ihop(när jag vill).

      Och sexet. Hans fetisch är att slicka. Han vill bara tillfredsställa. Det var det han gjorde idag. Han kom förbi bara för att pulla mig.

      Jag förstår att ni bittra kvinnor vill tro att det är påhitt. Men det är jag som skrattar sist, och han också.

      ”Dom är avundsjuka, om dom skulle smakat på dig hade dom varit lika glada som mig”

      Jag har det bästa av allt😍

       Haha men usch, låter vidrigt alltihop

   Mm för det där hände ju

   Konstig granne. Vem ber om hjälp av nya grannar, har man inte löst det innan?
   Och bor du i radhus själv eller har du öppet förhållande?
   Inte riktigt ok att ha dörren öppen och hålla på sådär synligt. Man får göra vissa saker i sitt hem men inte så det är uppenbart att det ska synas utåt. Var ett fall där nån höll på på sin balkong som fälldes.

    Våra radhuslägenheter är ettor, jag bor själv. Vi är vänner som ligger med varandra.

    Det syntes inte. Jag har draperi framför ytterdörren, och gardinen var framdragen vid altandörren. Men det hördes när hon stod precis i dörren.

    Jag tyckte också det var konstigt. Ett stort bord och en frys.

    Det var en panikkänsla precis där och då. Han gick och hjälpte henne. Jag stod där som ett fån och fick knappt fram ett ljud.

    Och för er som inte tror mig, jag kommer aldrig göra om det igen.

   Saker som aldrig hänt osv🙄

   Nu känns det nog ännu värre. Att det är så sjukt så folk inte tror på att det hände. Är det verkligen så konstigt?

   Tur att han är så snäll och obrydd så han gick och hjälpte henne och avdramatiserade det åt mig. Vi(jag) trodde det var någon vi kände, vi ligger i smyg.

    Ok boomer.

  Jag kommer ihåg kvinnor på 80-90-talet, mostrar, fastrar, kvinnor på släktkalas, grannfruar osv, de såg ut som pepparkaksgummor, bruna som choklad. De blev inte speciellt gamla, de är döda allihopa idag.

   Rip

   Av hudcancer hela bunten eller? Klart man ska vara försiktig men SÅ många är det inte som dör av det ändå.

   Oj, det låter ju jättehemskt att så många runt dig dog av att sola.

   Jag känner ingen från den tiden som har gjort det av den orsaken.

   Alla dog inte tro mig för det finns gott om 60-åringar som är skrynkliga som russin och med hud som ser ut som läder.

    Jobbat med många 60-åringar och man ser direkt vilka som har varit besatta av att sola (och är det fortfarande). De ser minst 10 år äldre ut än de som solat måttligt.

   Alla dog?

  You need go get that summer tan…Töntig tjej.

  Min vän och jag pressade tills vi blev 29 år, då hon fick Malignt melannom direkt följd av solskador. I 7 år levde vi på hoppet men sen dog hon 36 år ung.

  Det har gått 6 år sen dess och lyckan av mjölkvit hy och en go spf 30 förstår man bara om man varit med om hudcancerns onda bråda död. Och den är inte rolig kan jag säga.

   Beklagar verkligen sorgen 🌸

  Magdalena Graaf solar som vanligt som om det var 1985, och det syns verkligen på huden. Hon har själv skrivit om att hon var hos en hudläkare för en hudförändring och fått veta att hennes hud är solskadad. I senaste blogginlägget ser man hur hon – eller är det nån annan? – solar insmord i Hawaiian Tropic Tanning oil – utan spf! Att sån skit fortfarande finns att köpa.

  https://www.dn.se/sverige/solen-har-aven-positiva-halsoeffekter/
  Enligt ny forskning lever aktiva solare längre än icke-solare och har skydd mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Att inte sola alls är lika farligt som rökning.

  Detta låter helt galet men det är en solid studie.

   Men man behöver ju inte stanna inne under ett kolsvart skynke?? Man kan ju vistas utomhus i dagsljus och ta vara på fördelarna av soligt väder OCH använda hjärnan, samtidigt? Använda solskyddsfaktor, undvika de allra starkaste soltimmarna, tex. Man tar ju upp d-vitamin av solljus även om man väljer bort att grilla sig insmord i olja när solen står i zenit.

    Ja, viktigast är att exponera mycket hud för solen, inte bara ansikte och händer, även när solen är framme på vintern.
    Men såklart inte just mitt på dagen på sommaren.

   Ja visst har solen positiva effekter. Men det betyder ju inte att man ska ligga och pressa i solen 11-16 varenda dag. Att vara ute och få solljus är nyttigt. Att grilla sig är inte det.

   Enligt studien är aktiv solning de som solar ute, reser på solresa, solar solarium. Inte de som vistas i solsken. Läs innan ni kommenterar.

    Där kan man tänka att det finns bakomliggande faktorer. Vilka solar solarium? Kanske de som tränar på gym. Vilka åker på solresor? Kanske fler högutbildade som har råd med resor. De vet man har hälsosammare vanor. Bland dem som inte solar alls finns sjuka personer som inte tar sig ut. Osv.

  Finns det nån känd influencer som undviker att sola/busa? Jag har aldrig varit solatypen,det minst viktiga i livet för mig är att vara solbränd.

   Sandra Beijer iaf? 🙂

    Hon använder spraytan och bus!

  Det är absolut inte så roligt att vara äldre och behöva operera bort en stor elak hudförändring mitt i ansiktet på näsan. Och då är jag ingen solmänniska men visst har jag genom åren varit ute i solen, men inte solat. 👃👃👃

  Många fattar inte vilken läskig och dödlig sjukdom malignt melanom är. Minns när jag trillade på den här bloggen som fick mig att helt sluta sola. Så läskigt få utväxter som svarta svampar på huden och som sen spricker upp med köttsår som inte läker. Nej aldrig fy fan.

  http://mittlivsabina74.blogspot.com/?m=1

   Jo det tror jag folk vet. Väldigt känt, pratas ju om varje sommar.

  Är väl egentligen inte märkligt alls? Folk har fått varningar i alla tider. Låter på dig som att den nya generationen är mer osmart än den äldre/80-talister bara för att vi som är äldre har gett dem fakta.

  Generationen ovanför oss visste hur dåligt det var med cigaretter men ändå började vi 80 och 90 talister röka. 1/4 av alla ungdomar rökte på 90-talet trots att man visste om riskerna. Du skriver att ”den nya generationen verkar tro att de är odödliga”.
  De trodde min generation och generationerna innan dess också. Jag lovar, det är inget som är speciellt just för denna generation.

   Synd att inte A non smoking generation lever kvar. Den hjälpte nog mig att avstå.

  Wow, känner mig som den enda här inne som faktiskt använder solskydd?
  1. Jag vill inte bränna mig, pga AJJJ
  2. Jag vill inte ha hudcancer
  3. Jag vill inte ha sliten, läderaktig, rynkig hud
  4. Jag vill inte omintetgöra effekten av mina hudvårdsprodukter.

  Jag säger alltså inte det här för att kokettera med hur ”duktig” jag är, jag gör det här för min egen skull. Jag är hellre blek eller gör lite BUS än solar. Ni VET hur mkt solen skadar om man inte skyddar sig och ändå ignorerar ni det för en go bränna? Obegripligt för mig.

   Här är en till 🙂
   Visst är det konstigt. Hudvård är ju inne, trodde jag i alla fall. Viktigare än alla serum och ansiktsmasker är ju att skydda huden mot sol.

   Läser det inte som att folk inte använder skydd? Det finns ett mellanting mellan att ligga still i solen när den är som starkast utan solskydd varje dag och gömma sig inne eller under massa tyg och va kritvit med d-vitaminbrist. Känner ingen som inte använder solkräm.

   Man kan skydda sig och vara brun. Vill inte få cancer eller läderhud men tar hellre en extra rubba som äldre än att aldrig va i solen eller bli lite solbränd (med solskydd såklart).

     Men vem har inte det? Var är alla kritvita människor som aldrig spenderar en eftermiddag utomhus i fint väder? 😄 Allt är farligt, att aldrig få solljus och njuta av sommaren också, kan leda till depression.
     Man behöver inte överdriva.

      Det kan vara bra att känna till, tänker jag. Av kommentarsfältet att döma verkar många med ljus hy sträva efter att bli bruna.

       Ja det är vanligt och naturligt. Betyder inte att man kommer bli sjuk, de flesta blir lite bruna på sommaren av att bara leva normalt och njuta av sommaren.

      Jag är kritvit OCH är ute mycket. Med SPF.

       För alla blir det inte så. Men det är ingen fara att vara lite solbrun som sagt.

  stämmer det han säger är en trend att sola så mkt som möjligt på få soltimmar. minns inte vad det kallades men det var en tjej förra veckan som sa att det är så ungdomarna resonerar /gör.
  solen är farlig. alla vet det. vissa drar vinst att klara sig. men många kommer få malignt melanom då det är den cancerform som ökar allra mest.
  ozon är sämre idag är för 20-30år sen dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *