Bingo Rimérs brev till Länsstyrelsen – Vill skyddsjaga säl

Bildkälla: STELLA Pictures/Peter Grannby

Bästa Länsstyrelsen,

Jag heter Bingo Rimér och bor på ön Risberga. Jag skriver för att ansöka om tillstånd för skyddsjakt på sälar vid min udde. Under en längre tid har jag upplevt betydande problem och skador som jag vet är orsakade av sälar. Sälarna vid min udde har orsakat omfattande skador och deras närvaro så nära staden är problematisk. De äter allt och förstör det marina ekosystemet, vilket påverkar andra marina djur negativt. Sälpopulationerna kan bli så stora att de påverkar andra delar av ekosystemet, inklusive fiskarter och marina djur. Genom kontrollerad jakt kan man försöka upprätthålla en balans i ekosystemet. Stora sälpopulationer kan också öka risken för spridning av sjukdomar, både inom sälpopulationerna och till andra marina arter.

Med vänliga hälsningar, Bingo Rimér
@lanstyrelsen

Tror vi att Länsstyrelsen kommer ge tillstånd för skyddsjakt på säl via Instagram om man skickar in en så här tjusig Instagramstory-ansökan?
Jag ser det som ytterst tveksamt, särskilt med tanke på att det inte är Länsstyrelsen som hanterar den svenska sälförvaltningen. Denna uppgift ligger istället på Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten. Naturvårdsverket ansvarar för delar som rör jakt och kan fatta beslut om licensjakt på gråsäl och knubbsäl samt skyddsjakt på samtliga tre sälarter. Det är alltså dit Bingo ska vända sig angående säljakt.

Man kan beviljas skyddsjakt på säl av flera anledningar enligt Naturvårdsverket.
Bland annat om det förekommer skador på fisket från säl. Sälar kan trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken i dem, vilket påverkar fiskebeståndet negativt. Om förebyggande metoder inte räcker för att förhindra skadorna kan Naturvårdsverket ge tillstånd till skyddsjakt för att förebygga allvarliga skador och skydda fisk.

Licensjakt på säl Naturvårdsverket har bemyndigandet sedan den 1 februari 2022 att fatta beslut om licensjakt på gråsäl och knubbsäl. Det övergripande syftet med licensjakten är att en del av att skapa en adaptiv och ekosystembaserad förvaltning av respektive art. Licensjakt kan även bedrivas utan krav på de villkor som finns för skyddsjakt.   Skyddsjakt på säl Det förekommer skador på fisket från säl. Sälar kan trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken i dem. Sälar kan också påverka vissa fiskbestånd. Om förebyggande metoder inte räcker för att förhindra skadorna kan Naturvårdsverket ge tillstånd till skyddsjakt för att förebygga allvarliga skador och skydda fisk. Det finns två olika former av skyddsjaktsbeslut:  1 Beslut om skyddsjakt på Naturvårdsverkets initiativ När Naturvårdsverket fattar beslut om skyddsjakt på eget initiativ krävs ingen ytterligare ansökan. Skyddsjakt efter säl får enligt dessa beslut endast bedrivas i enlighet med de villkor som framgår av respektive beslut.  2 Beslut om skyddsjakt efter ansökan från en enskild Naturvårdsverket kan besluta om skyddsjakt på säl efter ansökan från enskild person. Ansökan om skyddsjakt på säl skickas till Naturvårdsverkets registrator. Hur ansöker jag om skyddsjakt på säl? En ansökan om skyddsjakt skickas in till vår registrator registrator@naturvardsverket.se
Bildkälla: Naturvårdsverket

Den som lever får helt enkelt se vad som sker i Bingo vs sälarna-debaclet. Jag undrar om han planerar att skjuta sälarna själv om han beviljas ett tillstånd? För visst påbörjade han en jägarexamen?
I det här inlägget kan man läsa lite mer om Bingos inställning till jakt och vapen.

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”Min udde”?
  Äger man strand vid havet i Sverige?

   Kan man göra! Vi gör det vid vår stuga även om det är ovanligt. När min pappa köpte marken av en bonde fanns ingen väg ut och när vägen sedan skulle anläggas så skulle den gått igenom vår tomt och då flyttades istället tomtgränsen ut i vattnet.

    Ååh vad kul att din familj har ett LaNtStÄlLe

     Va?

     Avis much?

  Kära Länsstyrelsen.
  Jag söker tillstånd att skjuta narsicistiska Stockholmare med sönder blekt hår och mognad som en 15 åring. De förstör naturen med sin dekadenta livsstil såsom flygresor, bensin utsläpp, högljudda horfester där de klär ut sina barn till små horor som säljer sex.
  Jag anser att detta tillstånd är fullt legitimt då 90% av Sveriges befolkning håller med mig.
  Tack och hej

   HA! Hoppas du får tillstånd! 😂

   Just det, pimps and hoes-festen… Lite oklart varför de valde att klä ut barnen till hoes när pimps fanns som alternativ. Men hade det kanske sett värre ut när Katrin ändå soc-anmäldes?

   Mycket mer välmotiverad ansökan än Bingos! 😄

   Bästa kommentaren!

   🤣🤣🤣🤣🤣🤣Detta!

   Du glömde tagga länsstyrelsen bara

   Den va rolig och bra skrivet 😂😂😂

   Absolut hänger jag på! Blir vi fler så desto roligare!

  Det kan ju inte ligga knubbsälar utanför Bingos udde, det accepterar aldrig Katrin. 😂

   Smala sälar är ok… 😆

   Det kan inte vara sälar som precis har börjat med hennes produkter? Jag menar, det kan ta tid innan det visar effekt. Annars skulle hon aldrig ge tillstånd till det!

    Sälar har ett tjockt späcklager. Ja, du hör ju! Jättedålig reklam för Clean Eating att låta de där knubbisarna ligga och exponera sig. Om man nu inte ser det så att sälarna äter rent på fisk, då är det plötsligt bra reklam. Eller nåt…

  Bra att han så ingående och tydligt redogör för hur, vad och var sälarna skadat hans mark och egendom. Fint också att han klippt och klistrat in lite info om hur just sälpopulationer kan påverka sjönära ekosystem. Den infon har säkerligen inte beslutande instans allaredan. Lite otur bara att han adresserat sin förfrågan till fel instans, men det är sånt som händer! Förhoppningsvis dammsuger Länsstyrelsen kändisars instagramkonton varje morgon. De kan då enkelt vidarebefordra Bingos fråga till sina vänner på Naturvårdsverket.

   Ja och sedan ner i papperskorgen.

  Varför skriver han som om efterföljande mening är ett eko av föregående mening?

   Han värnar om eko-systemet

    Ha,ha,,,fyndigt.

  Sälarna har all rätt att vara i naturen. Den är deras hem. Bingo däremot…

   Det är vår rätt att demonstrera vår dominans över djuren. Vi är människan.

    De som har bestämt att människolivet är det viktigaste, största livet på jorden är människorna själva. Det är djurlivet som är det största, viktigaste livet på jorden, djuren kom först, men sen bestämde människorna själva att människolivet istället skulle vara det största livet. Faktum är att människan är förmodligen ett misstag som egentligen inte skulle ha existerat överhuvudtaget, människan är ju det enda djuret som inte är ett ”riktigt” djur, någonting gick alltså snett, det gick för långt på nåt vis, människan skulle egentligen ha blivit ett ”riktigt” djur också precis som alla andra djur är, någonting gick snett, människan är ett misstag.

    Det här är det dummaste jag har hört och det är så fel. Så du menar på att djur ska torteras? Klubbas ihjäl? Skinnas levande? Dödas med blåslampa eller med kokhett vatten? För att vi ska visa dominans? Dominans är ett urvattnat uttryck som inte längre existerar. Djuren var här först men visst åk du till en nationalpark så får vi se vem som visar sin dominans först.

  Hoppas sälarna förökar sig och äter upp honom för att sen ta över hans boende.

   Älskar det 😈😂😂😂😂😂😂😂

    Haha jag kan bada Bingo i lite torskleverolja….eller nåt 🤣

     Gärna! Sedan kör vi honom till Hawaii 😂😂😂😂😂

  Om man inte ens tar reda på korrekt myndighet ska man nog inte få hantera en bössa…

  Påminner om Seal Hunter som man spelade i högstadiet.

  Hej Bingo,
  Ska jag skriva ett brev till Länsstyrelsen åt dig angående ditt problem med sälarna?

  Med vänlig hälsning,
  ChatGPT

  Team säl ❤️🦭

  Jag är fruktansvärt nyfiken på vad det är Bingo egentligen stör sig på hos sälarna. Det marina ekosystemets skörhet kan knappast vara den egentliga orsaken.

  Jag har aldrig haft förmånen att bo nära en sälkoloni så jag föreställer mig att de mest ligger och solar i strandkanten. Men de kanske har vilda fylleslag sommaren igenom.

   ”De äter allt”. Hade jag jobbat på Länsstyrelsen, hade jag rekommenderat honom att ställa löjrommen lite längre in på bryggan. 😀

   Bingo stör sig nog på att han och pojkarna inte får napp när de fiskar.Sommaren är förstörd när man inte kan visa en fisk som man själv dragit upp på Insta. Stackars Bingo och barnen som inte får uppleva detta.

   Jag har då aldrig sett Bingo Rimér fiska någon gång.. Vem är det som förstör det marina ekolivet egentligen? Bingo eller sälarna? 🙈

  Döda alla djur det är ju det människan tycks vara bäst på. Jag ansöker om tillstånd att göra mig av med inskränkta människor och jobbiga influencers. När får jag en grön flagg för det?

   Ja vi skulle behöva reducera populationen och gör vi oss av med de värsta avarterna av influensers så gör vi även något riktigt bra för vår miljö.

    Exakt!

  Har sälarna spelat olovandes på paddelbanan som du hade vid vattnet eller har de fastnat i nätet till din golfsimulatorn? Oroar han sig för att pojkarna ska krockade sälar när de glider runt på sina vattenskoter eller sina bensindrivna ”surfbrädor”. Problemet ligger inte hos sälarna i Sthlms skärgård.

   Anna. Bästa jag läst på länge.

   Bästa jag läst på länge oxå 😂👏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *