Vem väljer tåg framför flyg?

Nu ska jag luta mig tillbaka, sätta på en podcast och bara vila. Älskar att åka tåg.//Influencer

Vem är det som älskar att åka tåg och som väljer det framför flyg när hon reser i Sverige?
Svaret är: Superinfluencern Kenza

Kanske inte en så där jätte-big deal egentligen, men all uppmuntran att välja det miljövänligare tågalternativet framför flyg – särskilt inom Sverige är positivt!
Så heja!

Någon mer som förresten älskar att åka tåg?
Jag gör det!
Jag reser mycket hellre med tåg inom Sverige än flyg. Älskar att sjunka ner i tågstolen och veta att jag har några timmar oavbruten tid i min stol till att göra vad jag vill med. Mycket mer behagligt än en kortare flygresa som ändå tar ungefär lika lång tid men nästan helt utan den ”egentid” som tåget ger.

Jag skulle vilja åka den Transsibiriska järnvägen – vem ska med?

142 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag åkte transibiriska den ryska grenen i september. Det var fullkomligt fantastiskt.

      Coolt! Vilken rutt? Vad kostar det och hur lång tid tar det?

        Den skulle jag så gärna vilja åka. Men har ingen som har pengar och tid att åka med mig.

        Tåg i Sverige däremot har jag tröttnat på. Reser ofta med katt och det har blivit låånga resor för kissen när SJ är försenade- igen. En gång blev jag strandad på kvällen i liten ort på landet. På tåget utlovade konduktören en betald taxi som skulle vänta på mig eftersom jag missat min förbindelse pga SJ:s försening. Jag stod där i en timme men ingen taxi kom. Stationen var stängd och det var kallt ute. Fanns inga fler tåg dit jag skulle och SJ:s nummer var stängt, inga hotell eller lokal taxi öppen. Som tur var kunde min vän jag skulle till sätta sig i bilen i 3,5 timmar och hämta mig. Det var mycket Mjaaauuuu från buren kan jag säga 🙂 .

          Älskar tåg. Så fint att titta ut på omgivningen. Har åkt upp till norrland med tåg. Vill absolut göra fler tågresor. Funderar på om nästa ska bli till danmark.

            Åkte transsibiriska Omsk-Novosibirsk-Krasnojarsk-Irkutskt i januari, totalt 40 timmar på tåget. Vi reste dock med en grupp lokalbor och åkte därför i 3:e klass = toaletten var ett hål i golvet direkt ut på rälsen, vi sov i en öppen vagn som vi delade med ca 100 pers och sängarna var så korta och smala att man inte kunde vända sig utan att ramla ur och fötterna hängde ut i gången. Och fick man överslaf hade man kanske 15-20 cm till taket så det gäller att inte ha klaustrofobi. Sen gick inte fönsterna att öppna så det luktade inte jättetrevligt i vagnen efter att ha varit instängda i 40 timmar, plus att det inte finns möjlighet till dusch eller knappt rinnande vatten. Konduktörena kom in och skrek på ryska lite då och då, de var inte jätteimponerade av oss utlänningar om man säger så. Kostade inte mer än typ 300:- att åka sträckan vi åkte. Väldigt häftig upplevelse, men jag skulle nog rekommendera en bättre klass för en mer ”njutbar” upplevelse.

    UnderbaraClara gjorde en tågluff i Europa i våras med sin familj. Fick i alla fall mig att bli jättesugen på att åka genom Europa. Enormt vacker genom alperna t ex.

      Åkte buss i Europa 2 sommar i rad i 3.v med ett gäng ungdomar och par vuxna (egen stor buss med sovplatser i) helt magiskt! Var i Estland, Lettland, Litauen, Polen, frankrike, Tyskland mm

      Har tågluffat två gånger, rekommenderas!

    Det är min dröm att åka den Transsebiriska järnvägen, så jag hakar på 🙂
    Det finns ett liknande tåg i Indien, som går förbi bl a Taj Mahal. Den står också på drömlistan.

      Transsiiibiriska så klart.

      Jag hakar på också! Skulle vilja åka tåg till alla möjliga platser, just nu står det högt på önskelistan att åka tåg från Sverige till Wales. Och att åka tåg genom Kanada, det vore drömmen!

    Hon har fobi för att flyga. Klart att hon väljer tåg speciellt när det är en resa inom Sverige. Tvivlar rejält på att det är ett medvetet miljö val.

      Hade, hon har själv sagt att det inte är lika jobbigt längre eftersom hon flyger så ofta.

      Spelar det nån roll egentligen?

        När det gör det inte, folk vill vara gnälla!!

      Hon hoppade ju även fallskärm en gång. Visst, hon var väl rädd men ändå. Gör man något sånt så har man nog ingen fobi för höga höjder speciellt om man väljer att hoppa från något som man har fobi över ??‍♀️

        Är Kenza rädd för att vara på ett flygplan kanske hon tyckte att det var säkrast att hoppa ut? 🙂

        Och flygrädsla beror automatiskt på höjdrädsla! Nej. ?

          Men visst hänger de ofta ihop? Båda är väl ofta uttryck för kontrollbehov?

            Jag är inte det minsta höjrädd, men flyga däremot… usch vad jag har fått fobi för det på senare år :/ blir värre varje gång jag flyger (vilket inte händer så ofta)

              Samma här. Har inga problem med högre höjder men är inget fan av att flyga – speciellt inte på senare år.. Att tågluffa vore jättehäftigt, dock ej kanske med barn när de är så små 🙂

              Har nog samma problem, dock gillar jag absolut inte höjder men det är inte därför flyg skrämmer mig utan det är bara tanken av att en olycka kan ske som jag får ångest av

            Det är nog väldigt individuellt, min man lider av höjdskräck men har inga problem med att flyga då han inte tittar ut men jag som har noll höjdskräck hatar att flyga.

            Först tänkte jag ”smart, klart det beror på kontrollbehov” – men alltså, jag tror höjd och flygrädsla är en mänsklig instinkt? Det är inte meningen att vi ska vara i luften eller på extremt höga höjder. Vi har inga vingar, precis som vi inte har gälar för att leva under vatten? Vi har genom vår miljö lärt oss med tiden att det är ”naturligt” att flyga. Eller ”utmanar oss själva” genom att hoppa fallskärm. Alltså kliver vi alltid emot våra naturliga instinkter.

    Älskar att åka tåg men väljer oftast alternativet flyg när jag reser inom Sverige, eller ja, överhuvudtaget (men reser i princip aldrig utanför Sverige, *hemmakär*). Anledningen till att jag väljer flyg när jag ska hälsa på familj och vänner är för att det tar cirka 19h med tåg. Vet att många här inne ändå anser att jag borde ta tåget så shame on me antar jag.

      Jag ær som du fast værre antar jag. Bor i Oslo men åker till Stockholm några ggr om året. Och alltså, så långe tåget ær lika dyrt (eller ofta dyrare) æn flyget, samt aldrig ær i tid och försenar mig många timmar så flyger jag alltid.. har alltid dåligt samvete över det, men jag har liksom tröttnat på tågresor som borde ta 4 timmar men som alltid slutar på minst två timmars förseningar och massa oplanerade byten pga tåg som går sönder.

      Vill tillägga att jag egentligen älskar att åka tåg, tycker det är urmysigt men det ær før oberäkneligt

        Skandal att det inte finns snabbtåg som funkar på sträckorna Oslo-Stockholm och Oslo-København, via Göteborg/Malmö. Vi borde ha fungerande och användbar tågförbindelse som då kunde knyta samman en skandinavisk (huvudstads-)region med över 4 miljoner invånare.

      Jag förstår dig, ska man upp till Norrland kan det ta flera dygn innan man kommer fram, det funkar ju inte. Och så kanske man åker på att dela sovvagn med främmande karlar, slipper gärna det.
      Tåget tycker jag är smidigt vissa sträckor, om jag ska till Stockholm eller Örebro, när man man åka 1:a klass med SJ på den sidan som bara har en stolsrad, då slår det flyget alla gånger. Bara man slipper massa byten, då är alltid något som går fel.
      Söderut med Öresundstågen är det inte lika bekvämt, de tågen luktar fan alltid toalett.

        Flera dygn tar det inte med nattåg från söder till norr ? och man kan välja dam-, herr- eller mixkupé i ligg-/sovvagn. Så du behöver inte dela kupé med främmande karlar om du inte vill. En höjdrädd som jag kan till och med välja att sova på nedersta bädden.

          Är det bara jag som är livrädd för att stöta på vägglöss i sovvagnarna? (Möjligt att jag läst för många aftonbladetartiklar…)

            Haha, har aldrig funderat över det nej 🙂

            Det är en riktig grej! Och ett stort problem. Blev tipsad om att man ska ta tåget ned i Europa (från Sverige) då det är nystädat, ej andra hållet runt.

          Det går ju tyvärr nästan inga nattåg uppåt. Lögn att hitta något med SJ.

            Då har du nog inte kollat ordentligt, varje kväll går det 2 tåg upp till Luleå/Boden/Narvik. Jag reser ofta och har aldrig haft problem med att hitta avgångar.

              Exakt och man kan ofta hitta sista minuten på dessa. I alla fall jag som reser ensam kan i princip alltid få plats även med mycket kort varsel. Så att det inte går några tåg norrut är ju inte riktigt sant

              Nattåg utan wifi…. Hur fan kan det finnas tåg i trafik 2018 utan wifi?

      Nej usch för tåg! Och flyg med för den delen, men ska man utrikes så är flyg det enda alternativet för mig.
      Inrikes blir det alltid bilen så man slipper umgås med främlingar och kan lyssna på ashög musik! ?

    Åh jag fullkomligt älskar tåg ? Det är avkopplande (när barnen inte är med iallafall), barnen kan leka i lekvagnen, man kan gå till restaurangvagnen efter kaffe/fika när helst man vill, gå på toa när man vill (om än de luktar skunk oftast här i Finland iaf) man kan se ut på landskapet som sveper förbi samtidigt som man lyssnar på nån skön musik eller podd, man behöver inte få dåligt samvete för klimatets skull.. Nu till julen åker vi och hälsar på släkten några hundra km bort och vi väljer alltid tåget framför bilen när vi far!? Drömmer om att tågluffa genom europa när barnen är större..

    Älskar också att åka tåg, man ser så mycket! Mysigt och avkopplande.

    Men hon flyger en gång per månad.. som
    hon halverat från två som hon själv sagt…

    Jätte bra men känns som att hade det här varit någon annan influencer hade det vinklats till att vara ”komiskt” att hon åker tåg när hon flyger så mycket. Men det är ju Kenza å hon har ett frikort på denna blogg.

      Håller helt med. hon flyger ju hur mycket som helst, en tågresa överväger inte det. Förstår inte denna rädsla att kritisera Kenza. Hon är grym på många sätt OCH bör kritiseras när det ger sig.

        Verkligen.. hade det varit Bella… ?

          Men Bella vill ju inte ens, istället älskar hon att provocera om sina flygresor (egen utsago) knäpp som hon är

      Men det är väl jättebra att hon åtminstone ibland faktiskt åker tåg?? För det är det inte alla influencers som gör. Sen skulle det såklart vara ännu bättre om hon inte flög så mycket heller, men hon är åtminstone bättre än vissa, och det borde väl uppmuntras. ”Om det hade varit någon annan influencer”-kortet är helt irrelevant för de flesta kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Dessutom, om vi nu ska dra in Bella som någon nedan gjorde, så går det ju inte att skriva ett sådant här inlägg för hon tar aldrig tåget,

    Har åkt mycket tåg, mest nattåg, och för det mesta så är det trevligt. Särskilt då jag sover så gott i sovvagnen. Det skakar och gungar lite mysigt sådär.
    Har man tur så får man hela rummet för sig själv. Har man otur så får man dela det bl.a. med en ultrareligiös tant med krämpor, som skriker Jesus mitt i natten och springer på toa 10 gånger, och som vill ha hjälp med allt men alldeles uppenbarligen klarar av det själv om hon inte får någon.
    Imorgon blir det tåg igen. Spännande spännande.

    Tåg?

    Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

      Alltså jösses. Det var en himla lång mening ?

      Fattar inte att jag ens läste igenom det här. Jätte konstigt inlägg men är glad att din man mår bra 🙂

        Nånting säger mig att fru Rebecca Moses och hennes berättelse kaaaaaanske är en bluff. Kanske.

        Wow, lättlurad much?

          Jag trodde anonym var sarkastisk?

      Du låter precis som Jesus-tanten som jag fick dela sovvagnskupén med i somras.

        Älskar henne <3
        Min ständiga följeslagare när jag bodde i Högdalen ?

      TACKER själv Rebecca

      Kan inte fatta att jag läste hela texten, med ett andetag dessutom?, jäkla lång mening!
      Det luktar bluff och Google translate

      ”Guds fruktansvärda långivare”….

      Gjorde min dag, rebecca moses

      Skönt att det bara är en delikat operation.

        Fantastiskt att han förra veckan var allvarligt skadad och nu kan han både gå och jobba ? Luktar bluff lång väg. Tycker Camcam ska ta bort den kommentaren så ingen frestas att klicka på länken.

    För vem tar Fanny Lyckman bilderna? Alltså, vem föreställer hon sig vara betraktare? Hennes egen mormor? Föräldrarna? Grannen Holger tvärs över gatan? Ingbritt på kassan på Ica? Stella och Ellen på högstadieskolan? Kåta gubbar runtom i stugorna?
    Jag tycker att begreppet ”den manliga blicken” borde vara mer känt. Sedan får såklart Fanny göra som hon vill.

      Självutlösare förmodligen

        Läs igen 🙂

        Är självutlösare ett annat ord för runkgubbe?

          Dagens bästa kommentar.

      Typexempel på den manliga blicken.

    Jag älskar tanken med tåg, men blir lätt åksjuk…. Min pappa drömde hela livet om Transsibiriska järnvägen, men gjorde aldrig resan, så ibland tänker jag att jag ska åka den åt honom. Men jag fixar inte att sova på tåg utan att bli fruktansvärt åksjuk…

      Har samma problem men finns bra tabletter på apoteket. Måste ta dem när jag åker snabbtåget till Malmö. Klarar inte av X-2000 annars eftersom de liksom lägger sig i kurvorna.

        Ladislaus Horatius drog i nödbromsen på X2000 1993. ”Operation sköldpadda” Han blev också åksjuk…

    Jag bor i mitten av Sverige och åker alltid tåg när jag ska upp till halva familjen i Norrbotten och andra halvan nere i Skåne. Nattåg funkar hur bra som helst och ingen dagtid slösas på att resa. Den tiden spenderar jag med familjen i stället.

      Nattåg funkar? Hur!? Jag ska till Umeå i februari från sthlm och hittat ETT nattåg hem, inget upp. Och det nattåget har inte ens wifi.

        Nej att det inte har wifi är störigt men det överlever jag. Konstigt att du bara hittat ett hem och inget dit då det går två nattåg varje kväll.

        Går inte så många nattåg till Umeå nu, när bottniabanan finns. Tar 6h Umeå-Sthlm, jag brukar ta tidiga morgontåget, då är man framme efter lunch.

    Älskar tåg, men åker det i princip aldrig. I somras skulle jag och familjen (sambo och 2-åring) åka till Göteborg. Tågresan tur och retur skulle gå på ca 2900 SEK. Flyget skulle gå på 2000 SEK (och gå mycket snabbare obv.) och bilen skulle enligt en app kosta ca 700 SEK. Bileresan skulle förvisso också ta längre tid, men var såpass mycket väsentligare dyrare och då skulle vi kunna stanna och rasta vildingen när vi ville.

    Helt jäkla orimligt att tåget ska vara så dyrt! Hade jag kunnat hade jag lätt valt tåget, men tyvärr är det inte ens ett alternativ när vi fick fram ovan information….

      Bilresan kanske kostar 700 kr i bränslekostnad, de flesta räknar dock inte med att driftkostnaden för att köra bilen från A till B är mer än bara bränsle. Slitage på däck, bromsbelägg, oljor osv.

        Leasar bil så har inte det problemet. Antalet mil hade inte ställt till det heller så för min del hade det inte spelat någon roll, men förstår din poäng!

          Ett leasingkontrakt med fria mil?
          Låter osannolikt, men grattis i sådana fall.

            Det skrev han/hon ingenstans att milen är fria? Tolkade det själv som att de åker såpass lite bil att de milen som blir inte gör något.

              Exakt

        Bil blir väl oavsett billigare, för så mycket kostar väl inte slitaget?

      Bil ?

    Jag åkte för ett antal år sedan den ”riktiga” transsibiriska järnvägen från Moskva till Vladivostok.
    Därutöver finns ju ytterligare två sträckningar: Trans-mongoliska järnvägen Moskva-Peking via Mongoliet och Trans-manchuriska järnvägen Moskva-Peking via Manchuriet.
    Moskva-Vladivostok innebär sex nätter på tåget. Jag rekommenderar att man gör några övernattningar på hotell under resans gång för att kunna duscha och sova i en riktig säng.
    Själv gjorde jag stopp i Yekaterinburg, Novosibirsk och Irkutsk/Bajkalsjön.
    Tillbakaresan gjorde jag dock med flyg Vladivostok-Moskva. Flyget tar åtta timmar så då begriper man ju vilka avstånd det är i Ryssland om inte tågresan redan gett den känslan 🙂
    Man kan också åka från Vladivostok till Japan eller Kina om man vill fortsätta resan.

    Vilka har sett A Star is Born?

    Såg den igår och den slog mig rakt i hjärtat. Min man var beroende av oxycodone, vi hade ett helvetesår förra året pga hans beroende. Han var nära att ta sitt liv en gång.

    Han är ren idag sedan 8 månader. Men är så rädd att han tar ett återfall pga något litet som triggar igång honom.

    Riktigt bra film som kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat pga igenkänningsfaktorn. Se den.

      Skulle sett den men valde Bohemian Rhapsody istället.

      Har sett den, kände samma som du. Hade ett missbrukande ex som även var min första stora kärlek och exakt den scenen i duschen har jag själv upplevt. Vidrigt. Men jag lämnade den mannen bakom mig tillslut. Det tog ett tag för mig att återhämta mig men jag har lärt mig vad medberoende är och att jag aldrig tänker hamna i den sitsen igen.

    Björn Ferry om nån ver vem det är väljer tåg framför flyg och då åker han till Slovenien bla för att kommentera skidskytte.

      ”Storuman for ever” Han lever som han lär?

    Jag har alltid drömt att tågluffa men har blivit aningens skeptisk till att åka kollektivt ju äldre jag blivit och speciellt tåg efter att hört dom historier min pojkvän berättat från när han jobbade med renovering och städning av tågvagnar. Hur skitiga och äckliga det var och speciellt sovvagnar med diverse roliga ”husdjur” och annat skoj.. Samtidigt åkte jag en gång för många år sedan snabbtåg mellan Frankrike och Belgien och det var lite av en upplevelse jämfört med dom inrikesresor man gjort. Snabbt, smidigt och städat. Så ja.. En upplevelse är det säkert oavsett att tågluffa 🙂

    Malena Ernman (operasångerska och mamma till Greta Thunberg) flyger inte längre och tar inga jobb utomlands om det innebär flyg. Lars von Trier är flygrädd och åker runt i husbil – även till Cannes.
    Olika bevekelsegrunder men samma resultat.

      Är Malena Gretas mamma? Det har helt gått under min radar. Förstår var Gretas driv för klimatet kommer ifrån (ja, förutom den uppenbara orsaken att livet på jorden står inför sin undergång).

        Du är inte ensam. Insåg att de var mamma/dotter för kanske två veckor sen och då har jag ändå läst om skolstrejken på twitter länge. ?

        Japp.

        Faktiskt så är det tvärtom. Det var Gretas engagemang för klimatet som gjorde att Malena Ernman och hela familjen omvärderade sitt resande och övriga miljöpåverkan. Jag läste en större intervju med Greta och hennes familj i DN häromdagen.

          Dagens tonåriga tjejer är på riktigt samhällets MVP:s, de enda som ger mig ett uns hopp för framtiden. Heja Greta.

    OT: Varför har aldrig blondinbella egna tränings kläder? Varför är det alltid sturebadet? Värkar inte så fräscht…

      Reklam samt visa att hon minsann tränar på fiiiiiina Sturebadet. Jag undrar mest vad för sorts PT låter henne lägga upp filmer när hon gör hans övningar med felaktigt teknik? Senast nu när hon gör bulgariska utfall och vinglar och kommer alldeles för långt fram med knät samt svankar för djupt. Har sett flera av hennes klipp där hon inte håller tekniken. Och det är ok, man går ju till PT bland annat för att lära sig korrekt teknik så hon måste inte kunna perfekt. Men varför filmar PT:n och låter hennes lägga upp klipp med usel teknik?

        Hen kanske vill kunna göra en ”före” och ”efter”.

        Känns bara så konstigt – lånar hon kläder varje gång hon går dit? Borde inte hennes stylist ta vara på detta tillfälle?! Hon är väl en vandrande reklam pelare? hahaha

          Man får låna gratis, det ingår i medlemsskapet.

        ”jag brukar kunna övertala eller muta till mig min vilja igenom (ni ska bara veta vad långt man kommer med några sedlar i sin hand)”
        Bellas blogg 1 november 2018

    Är lite bränd av att jag pendlade med SJ under gymnasietiden och tågen gick aldrig som de skulle eller blev inställda så ofta att det alltid var ett rejält stressmoment att bara ta sig till skolan. Tågen var överfulla, man fick sitta på golvet eller i trapporna på dubbeldäckarna och om jag började kl 9 fick jag ta ett tåg som gick 06.30 för att vara säker på att komma fram trots att redan bara tog 11 minuter! Därför åker jag bara tåg när det inte spelar någon roll om och när jag anländer till min destination. Om jag ska på bröllop eller så flyger jag, för då vet jag att jag i alla fall kommer fram.

    Jag älskar att åka tåg och jag älskar att flyga. Skulle oftare välja tåg dock om det inte var 1. alltid mycket dyrare och 2. aldrig går i tid samt 3. tar mycket längre tid pga så få direkt tåg. Funkar liksom inte att på en resa byta tåg 3 ggr då någonstans på vägen är alltid minst ett tåg försenat och så missar du nästa tåg och har du otur kommer du fram när det du skulle besöka är över. Så när jag inte kan ta bilen, blir det oftast flyget.

    Jag ska åka Bremen – München en helg i februari. Flyg tar mig 1 timme, bil 6 timmar utan kö (det är jämt kö på autobahn), tåg 11 timmar. Det jag ska på börjar 8.30. Så tidigt går inga tåg, då måste jag åka fredag kväll (och försöka få en semesterdag) och tillbringa ett par timmar på en tågstation mitt i natten, därav den långa restiden på 11 timmar, inga direkttåg finns. Flyget går 6.00 dessutom direkt.
    Alltså tar jag flyget. Hade tåg haft samma alternativ (ja 1 timme går ju inte med i alla fall ett direkttåg på morgonen) hade jag lätt tagit tåget fast det dessutom är dyrare än flyget.

    Vore ju bra om tågbolagen börjar göra det lättare för oss resenärer så man har ett riktigt val. Jag flyger trots detta inte ofta men kunde flyga ännu mindre om det fanns riktiga alternativ.

      Flyget tar garanterat inte en timme sammanlagt. Antar att du inte ska till flygplatsen och hänga där. Bara s-bahn in till stan i München tar 40 minuter. Boardingen är oftast en halvtimme innan. Du har inte kommit från innerstad till innerstad på mindre än 3h.

        Om jag hade varit du hade jag lätt tagit nattåget (öbb) mellan Hannover och München. Med liggplats. Framme 07:12. East peasy. Men förutsätter såklart att man kan sova om man har ett möte eller så.

          Ja men jag kommer inte till Hannover eftersom jag jobbar fredag kväll och slutar så sent så tågen mellan Bremen – Hannover går inte.

        Jag måste vara i Bremen 30 min innan avgång (pytteliten flygplats) och från Münchens Flygplats blir det hyrbil då jag ska till en liten by i ingenstans i Bayern. Så sammanlagt tar mig flyget 30 min väntan i Bremen, 1 timme flyg och så restiden till flygplatsen i Bremen men den är ungefär lika lång som restiden till tågstationen så det går på ett ut.

    Tåg,tågluff och transsibiriska järnvägen;Jag är på.

    Mår på riktigt illa av allt okynnesflygande som många gör.

    Och jo jag har rest med flygplan;4 gånger.

    Jag åkte Transsibiriska i somras. Bästa jag gjort! Åkte ensam och det va hur tryggt som helst.

      Åkte du som de flesta svenskar Moskva-Peking via Mongoliet?
      Det är ju den vanligaste varianten av transsibiriska för turister.

        Det stämmer! Vill gärna åka till Vladivostok nästa gång, då är det ryskt tåg hela vägen och de är verkligen fina och välvårdade. Det fanns folk från alla möjliga delar av världen på tåget men absolut många från Skandinavien.

          Jag rekommenderar verkligen en tripp till Russia’s Far East och till Vladivostok (vlad = lord, vostok = east, Lord of the East).
          Jag skrev lite här tidigare om min resa Moskva-Vladivostok. Det är en intressant stad så långt från St Petersburg man kan komma. För inte så länge sedan var Vladivostok stängd för utlänningar men nu för tiden är det inga problem att resa dit. Staden är bas för Rysslands Stillahavsflotta och därför av strategisk betydelse.

            Oooh. Spännande! Tack för info 🙂

    Jag åker tåg ca 2 ggr om året(längre sträcka med SJ). VARENDA GÅNG är det förseningar och problem så resan blir flera timmar sen. Blir galen. Flyger lika ofta(utlandet) och har aldrig varit problem mer än enstaka försening på max 20 minuter. I min uppväxt valde jag skola med buss istället för pendeltåg, alltid problem med med lövhalka, vinterhalka(snö/is), även på sommaren..
    Förstår inte att SJ kan vara så dåligt, dags att rusta upp järnvägarna ordentligt nu.

    Pendlar med tåg till jobbet i princip varje dag, självklart känns det bra att resa med ett miljövänligt alternativ men jag är rätt less på förseningar.
    När man varit på jobbet i 27 timmar är det inte kul att behöva sitta och vänta på försenade tåg. ?‍♀️ Som tur är så är det inte stora förseningar särskilt ofta och tågen går ändå en gång i timmen, så jag ska väl inte klaga. Ganska skönt sätt att varva ner ändå, att åka tåg.

    Jag åker tåg, men blir typ stressad??? Vet inte varför, sitter med mobilen och kollar runt mkt, men tillslut sitter en så jävla oskönt. Vad gör ni när ni sitter på tåget? Tips?

      läser, skriver dagbok – brev, handarbetar eller pratar med någon. Jag har haft otroligt intressanta konversationer med främlingar på just tågresor. Det är något med att man troligen aldrig ses igen som gör det hela väldigt avslappnat och öppenhjärtligt.

    Jag hatar att åka tåg. Trångt, dålig luft, folk pratar högt, tågen är alltid försenade och det tar en evighet att komma dit man ska. Fy fan.

      Åk första klass eller tyst avdelning. Första klass är i princip som tyst avdelning, enstaka folk som har jobbsamtal men annars är det tyst. Har helt slutat åka andra klass för där går det verkligen inte att slappna av.

    Jag köper alltid 1:klassbiljett när jag åker tåg. Det är inte speciellt mycket dyrare men värt vartenda öre. Ibland sitter högljudda stökiga människor därinne också, men för det mesta är där lugnt och tyst och fridfullt. Och tomt, om man har tur. (Nej, jag flyger aldrig business eller 1 klass, DÄR kan man snacka prisskillnad!!!)

      Haha skrev precis ovanför dig att det är som att åka tyst avdelning i första klass. Vilka tåg åker du??? åker oftast gbg-sthlm eller gbg-malmö, och så omvänt såklart, endast en gång på alla år har jag varit med om ett gäng som troligtvis hade druckit för mycket öl, annars är det lugnt och tyst. Inga barn heller och benutrymmet man har är guld värt. Första klass är definitivt värt

        Jag åker till Köpenhamn rätt ofta, med Öresundståget framförallt 🙂 . Ibland sitter, i första klass, businessmän (…) som pratar högt och länge på mobilen – jag undrar ofta om det verkligen är nödvändigt eller om de försöker stajla lite….. Störande är det, hur som helst. En gång satt där några glada äldre kvinnor som skulle ut och resa (tåget stannar ju på Kastrup, HUR smidigt som helst!) och de drack vin och var jättelyckliga. Det var helt ok tycker jag 🙂

      Ja, 1a klass eller tyst avdelning är underbart. 🙂 Man slipper barn och puckon som gapar in i telefonen. 🙂

    Har åkt transsibiriska järnvägen, ryska tåget. Så kul, så spännande och vackert. Maten på ryska tåget, nej tack!

    Planerar ny resa i sommar m min mamma 80 år. Då tar vi kinesiska tåget och stannar i Ulan Bator och bor i jurta. Hennes dröm. Det blir bra det! ❤️

    //Moa

      Tillägg!

      Har tågluffat i hela Europa med 6-åring. Så roligt att upptäcka världen med en 6-årings ögon.

      Midnattssolen med en 4-åring, nattåg som gick på dagen. Jättekul när man är 4.

      Finns många härliga tågresor att njuta av med eller utan sällskap.

      Vill gärna prova orientexpressen nästa gång!

      //Moa

    jag! jag! *viftar med handen* En som rest och skrivit är Paulo Coelho: ”Aleph” utspelar sig under hans resa på transibiriska järnvägen.

    Jag hatar att åka tåg. Det är alltid någon eller några jävlar som för ett jävla liv även i tyst vagn. Lyckas alltid få plats i en knökfull vagn där folk försöker läsa med i ens bok eller titta med på en film/serie över axeln på en. Uäk. Är ju allt det där på ett flygplan också, men betydligt kortare tid. Strular mindre än tågen gör de också. Åker bara tåg om det är nödvändigt, flyger hellre eller tar bilen i nödfall.

    Jag fick nog v inomeuropeiska flyg när mina kompisar bjöd på mig på flyg till Göteborg (bor i München) till min möhippa i maj. Kände mig som en skit pga klimatet, vågade inte ta med mig något vin i väskan, flyget hem var 4h försenat så jag blev fast på flygplatsen mitt i natten. Nä, innan dess hade jag redan bestämt att sluta flyga inom Europa och ta tåget istället. Och den där sista turen var spiken i kistan. Och det är så mycket softare på tåget, jodå, att komma hem till Sverige tar ungefär 14h men flyget tar ungefär 7 sammanlagt (ta sig till flygplats, checka in, säkerhetsmarginal, flyga, ibland med byte, ta sig från flygplatsen till målet, en arbetsdag är körd hur jag än transporterar mig. Jag har nog åkt München- Alvesta 50 gånger sedan jag flyttade ner för 11 år sedan och visst har jag haft problem ibland med förseningar, inställda tåg osv. Men aldrig har det varit så jobbigt som med flyget, hälsningar från tåget mellan hamburg och Köpenhamn, ett stycke på vägen hem till föräldrarna.

    Många som klagar på att tågen är sena, men va, är ni alltid i tid med flyg?! Jag har flera gånger varit med om flyg som är 3-4 timmar sena. Även att bagaget inte kommit fram som det ska. Skitjobbigt! Tåg har jag kankse tur med, sällan varit mer än en timme sen och jag åker faktiskt en del då familjen är utspridd i Sverige…

    Men visst blir man trött på medresenärer. :-/ En gång hamnade jag i sovkupé med en främmande man (mamma hade bokat min biljett och missat att det fanns för bara kvinnor, jaja) som tog av sig sina skor som stank så sjukt så jag saknar ord för att förklara! Tänk er svett + gammal ost + en sopcontainer… Jag fick lägga min jacka över hans skor för höll på att kräkas. Sedan snarkade han högt hela resan men som tur är hade jag öronproppar med mig. En annan gång åkte jag ett 4 timmars tåg med en man som fraktade en JULGRAN på hatthyllan?! Jag var typ 17 år och blyg och konflikträdd så vågade inte säga någonting när granen droppade vatten på mig då och då. 🙁 Idag hade jag sagt till antingen mannen med julgran eller en konduktör, är fan orimligt att frakta TRÄD på ett tåg!

      ”Många som klagar på att tågen är sena, men va, är ni alltid i tid med flyg?!”

      Ja, förutom en gång. Då inställdes flyget i sista minuten och jag ombokades till nästa flyg. Var ca 4 timmar försenad på destinationen. Ansökte och fick ca 1500 kr i kompensation, flygbiljetten (t/r) kostade runt 900 kr så jag gjorde en liten vinst där.

        Jag har faktiskt haft tur och aldrig haft ett försenat eller inställt flyg. Men visst kan man ha otur och de strejkar men jag själv har aldrig drabbats däremot i familjen och kompisar. Men ”normala” förseningar på flera timmar är ovanliga. Syrran hade det en gång, då hade flygplanet gått sönder, men de fick rejält med pengar i kompensation.

        Försenade tåg har jag däremot haft ofta, båda i Sverige och utomlands. Värst var när tåget från Malmö till Köpenhamn var 10 min försenat och tåget Köpenhamn – Hamburg inte väntade på det så jag satt fast i Köpenhamn, vilket inte var så hemskt, efter ett par timmar kom ett nytt Köpenhamn – Hamburg tåg. Men väl i Hamburg hade tågen till Bremen slutat gå för natten så där satt jag fast. Efter det tar jag aldrig mer tåget till Sverige utan flyger.

      I genomsnitt är flygen mer försenade än tågen.

      Ja! Jag flyger ofta inom/pga jobbet, och ett antal gånger per år privat (familj utomlands) och har på alla mina resor haft EN försening. Vi hade varit på skidresa i Alperna, planet blev försenat 7 timmar pga tät dimma, fick vouchers på plats för mat och dryck (hade gott sällskap så det var middag, vin och kortspel dagen lång), väl hemma kontaktade jag mitt försäkringsbolag och fick 1500 kr tillbaka på den och Visa (som jag köpt resan för oss + två vänner med) och fick 4000 kr tillbaka – summa summarium ersättning tillbaka för mer än hälften av vad vi betalat för vår skidsemester.
      SJ/Öresundstågens ersättningar existerar väl inte ens, och då utgår man tom från att man inte kommer komma i tid eller ens fram.

      Jag flyger ofta och har bara varit sen två gånger i mitt liv. Den ena var inte flygbolagets fel utan en passagerares, och den andra var för tjugo år sedan när vi reste charter. Sedan har SAS tappat bort mitt bagage en gång också, men då fick jag kompensation på flera tusen så det är jag ändå okej med.

      Har helt klart haft mycket mer otur med flyg än tåg. Har typ varit max en timme sen med tåg men med flyg har jag flera gånger blivit så sen att jag fått övernatta på något tråkigt flygplatshotell (inställda avgångar eller missade anslutningsflyg). Min rekordförsening med flyg är 27 timmar, den är svår att komma upp i när man väljer tåg.

    Tåg kan vara mysigt om det inte är av SJ-kvalitet (alltså står stilla) men flyg är nödvändigt ändå. Går inte att åka tåg över atlanten ? och jag bara måste åka dit, klimathot eller ej.

      Jag skulle vilja åka med Queen Mary II från Southampton till New York, det tar ca en vecka.

      Tågtunnel genom atlanten vore skitballt ju, tänk om det fick att bygga!

    Jag åkte Transibiriska för några år sen! Vilket äventyr, och vilka härliga minnen 🙂 Rekommenderas! Vi stannade en vecka i Mongoliet också. Vi åkte under sommaren, genom många olika tidszoner som gjorde att man tappade helt uppfattningen om tid och rum.

    Hennes resor kors och tvärs över jorden visar verkligen att hon älskar tåg ??

    Jag hänger med =)

    Jag älskar det mesta med tåg. En riktig tågnörd. Jobbar med tåg och åker helst tåg framför allt annat, sen är jag förvisso flygrädd men ändå.
    Älskar att åka på långa tåg-resor, glo på serier och mumsa på snacks. Stirra ut genom fönstret och se åker efter åker.

    Drömmen är att åka på tåg-safari på världens lyxigaste tåg. De har dubbelsäng, badrum och hela köret. Safari-vagnar så man kan sitta i loungen och se exotiska djur när man åker förbi. De har lite olika rutter där man reser genom Kapstaden, Tanzania och Swaziland.

    Tyvärr ligger resorna på många tusenlappar (de publicerar inte ens exakta priser) men räkna med 30-40 tusen som billigast.
    Drömma kan man alltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.