Kissie ger sin syn på Instagramkontot ”Aningslösa influencers”

Veckans fundering:
Jag har funderat mycket på det här med häxjakt på sociala medier.. Just nu är det häxjakt efter alla som gillar att resa. Jag förstår delvis varför det sker, men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att det inte är så smart. Jag tror verkligen inte det är det bästa sättet att övertala folk att sluta resa. Det var som när folk försökte övertala mig att bli vegetarian, allt tjat gjorde så jag satte mig på tvären och kände ingen lust alls. Men så fort det lugnande ner sig var jag redo att pröva..

Det finns ett instagram-konto som hänger ut folk som har rest precis. Jag och många andra har blockat det kontot, för varför ska man bli uthängd? Jag tycker det är så fjantigt och som sagt verkligen inte ett bra sätt att övertala folk. Det måste ju finnas ett bättre sätt att nå människor som tycker om att resa ofta. ”Tyvärr” kommer JAG aldrig se positivt på att bli uthängd och det kommer inte få mig att lyssna. Så är det bara.//Alexandra ”Kissie” Nilsson

Ni var många som resonerade på samma sätt som Alexandra i mitt inlägg om Instagramkontot @aningslösainfluencers – att skammande och uthängningar inte kommer få folk att lyssna.
Vad jag lärde mig av diskussionerna var att barn tydligen är den absolut största miljöboven, och att jag som då valt att inte skaffa några biologiska barn borde räknas som lite av en miljöhjälte. Enligt mig själv då i alla fall… 😉
Hur många gånger kan man flyga fram och tillbaka till Los Angeles på varje barn jag väljer att inte sätta till världen?
Jag undrar även (som en liten side note) om Alexandra insett att hon kan bli uthängd hur många gånger som helst på Aningslösa Influencers konto, även om hon blockerat det – hon kommer bara inte få reda på när hon taggas längre? 

Men…Om det här nu då inte är rätt väg att gå för att få influencers att sluta resa och inspirera till resor – vad ÄR rätt väg att gå då? 
Hur ska det gå till?
För att begära att de inte ska publicera saker från sina resor är ju som att be Zlatan sluta använda sig av fotbollar i sitt jobb. Det ÄR ju deras jobb liksom.
De skulle förmodligen inte resa alls lika mycket om det inte var så att dessa resor stod för en stor del av det ”content” de publicerar på sina kanaler och det följarna vill se.
Och så länge inte majoriteten av deras följare vill se dem resa mindre så kommer de aldrig sluta med det. Om följarna är vana vid, och vill se paradisbilder och en influencer istället lägger upp bilder från ett grådassig Årstaviken snarare än från Maldiverna för att slå ett slag för miljön – gissa vad som kommer hända.
Följarna kommer gå över till någon som de facto lägger upp turkosa hav och kritvita stränder eftersom alternativet (Årstaviken)  inte var särskilt spännande.
Och utan content – inga följare – och utan följare – inga inkomster.

Så! Vad gör vi?
Your best ideas! HIT ME!

215 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Man får ju bredda sitt tänk tycker jag? Allt handlar inte resan till Maldiverna som väldigt få åker till.. Visa på exempel i vardagen där man producerar ”ren” el och sparar vatten, tex. Ett samarbete med solcellspanelföretaget för de rika? Kranmunstycke för 25 kr till alla andra (inklusive fattiga :)) Osv.

      Hon suddade magen men glömde låren

    jag vill åka till new york men tänkte att jag inte ska flyga. så jag har googlat på skepp och reguljära transatlantiska turer men hittar ingenting! jag vet att det förr i tiden gick skepp från göteborg till new york iaf, för typ hundra år sedan. men nu idag kanske man först måste ta tåg/båt till england, typ liverpool, och sen skepp därifrån. jag har dock hittat några såna med den resvägen men det verkar endast vara stora lyxiga kryssningsfartyg, och jag är inte intresserad av någon kryssning. någon som rest så som vet?!? annars blir det nog flyget ändå men då har jag iaf försökt :/

      Jag hörde att Titanic IV ska eller har sjösatts. Inget skämt nu alltså, det är på G. Skulle jag flugit i stället, ja..

        Titanic IV vad hände med nr 2 och 3?

          Tyvärr. Gick inte så bra men berätta inte för någon.

            Så det har byggts två till efter nr 1 som sjönk i ishavet, som då också sjunkit? Eller vad är det du försöker säga? Och nu ger man sig på nr 4. Låter inte sannolikt….

              Alternativt så var Titanic som sjönk inte nr 1.

              Jag tror att det är Titanic 2 de pratar om, inte 4. Men det stämmer att en Titanic båt kommer.

                Ja, Titanic har två syskon som också sjönk, ena på sin jungfruresa som första har jag för mig. Kollade på någon dokumentär om det. Men som sagt, kan ha fel ?

          Ingen aning, lyssnade på ett radioprogram- tyckte de sa IV.

            II tänker du på. Titanic IV är en byggnad.

      Båt är väl också väldigt dåligt för miljön

        Inte bra, men bättre än flyg och kan enklare konverteras till biobränsle. Stena Line kör tex Göteborg-Kiel-färjorna på gas (vilket enkelt kan göras av biomassa). Dessutom, om folk reser långsammare tar det längre tid och vi skulle inte resa lika OFTA som flyget inbjuder till.

          Fartyg släpper ut sin skit rakt i vattnet(inte alla men extremt många) samt gör en hel del annat som förstört världshaven TOTALT så att ta båten är på sätt och vis sämre. Jag flyger hellre å tar då smällen koldioxidutsläpp mot de utsläpp i haven som är mer direkta och förstör för både växt och djurliv i världshaven.
          Bl.a så tar fartyg in vatten(vet ej vad det heter men tror det har med balansen i fartyget att göra. Vattnet släpper de sedan ut på andra platser(har gör mig att det handlar om start och stop. Dessa vattenintag drar med smådjur, organismer, plankton osv som då släpps ut när fartyget närmar sig mål. Alltså tar man upp organismer som ska leva på ett ställe och förflyttar dem till ett annat där de förstör och ibland utrotar det befintliga ekosystemet. Dessutom läcker/släpper många stora fartyg ut bränsle vilket även det är katastrof för miljön. Detta gäller särskilt lastfartyg så trenden att åka med sånna är ju sisådär.

            De dåliga aspekterna av sjöfart är möjliga att få bukt med, flygets koldioxidutsläpp och energiförbrukning är svårare då det rent fysikaliskt går åt väldigt mycket energi att få upp ett flygplan till de hastigheter och höjder som krävs för att flyga. Men att avstå resan är förstås det minst resursbelastande. Det finns rimligen ett samband mellan långsammare resor och färre resor.

            Ballastvatten kallas det för, finns dock metoder för att rena det och tror att det är (eller kommer att bli) krav på rening inom EU. Många båtar går på bunkerolja som bränsle vilket är dåligt, men även där finns det åtminstone inom EU krav på en viss renhet och det är som någon annan kommentar nämnde lättare att ställa om sjöfarten till miljövänliga bränslen än flyget. Sedan är väl båtresor av typen lyxkryssning absolut inte bra för miljön, men tror det beror på andra saker som avfallshantering osv också.

        Lyxkryssningar är knappast några miljöhjältar, men båttransport är ur koldioxidsynounkt i princip mycket bättre än flyg.

          Ja men betydligt sämre sett till skit-utsläpp i haven.

      Jag tänker att ett annat problem är tid.

      Att korsa Atlanten tar flera dagar och även om man har 5 veckor totalt som semester så kan man inte lägga allt på en resa. Kan inte heller vara borta från skola eller jobb så länge i ett svep.

      Sedan är inte alla skepp, eller tåg för den delen, så bra för miljön heller. Och hur mycket mer belastar man miljön med att inte vara hemma utan genom att sova borta och äta ute. Jag gissar också på att matsvinnet på skeppen är enormt.

      Den resan tur och retur, helt utan att räknat in det du får lägga i NY, kommer kosta minst 20’.

      Det går skepp. Om inte annat från GBR. Du kan ta tåg dit. ?
      (Men nu får du börja att lägga ihop både miljöpåverkan för tåg och skepp). ?

        Ett alternativ är en dressade säl. Hyr en av mej som fort och säkert tar dej över världshaven. En upplevelse du aldrig glömmer. ??

          Dresserad skulle det stå.

          ???

            Love you too trh ??

      Svar i modd. ?

      MIn dröm också!
      Det finns bara en reguljär passagerarlinje (med en båt) kvar över Atlanten, den klassiska sträckan Southampton-New York med rederiet Cunard Line https://www.cunard.co.uk/cruise-types/transatlantic-cruises/ Vill man resa på marken blir det till att ta tåget till England, vilket vore mycket enklare om nattågen mellan norra och västra Europa återinfördes, de har till sist alla försvunnit.

      Visst är det fokus på lyx och klassisk romantik på detta skepp, och priset därefter. Man får alltså lägga en rejäl peng och en vecka på överfarten (som det var förr, man får resa mer sällan och vara borta längre varje resa) men å andra sidan blir ju resan som en lyxig hotellvistelse med massor av tid för avkoppling och kreativt tänkande vilket många ändå lägger tid och pengar på.
      Om efterfrågan på transatlantiska båtresor ökade skulle det säkert dyka upp budgetalternativ med tiden…

      Kolla med frakfartyg.
      http://www.freightertrips.com har en del turer med frakfartyg till bl. a. New York.

        Ska stå fraktfartyg.

        tack för tips 😀

      Cunard erbjuder The Transatlantic crossing med ”Queen Mary 2”.
      Finns till New York från Southampton, Le Havre eller Hamburg.
      Tyvärr kostar förstås en vecka på ett fint fartyg med hytt, service, underhållning och god mat en hel del i förhållande till de låga flygpriserna.
      Men då får man betrakta merkostnaden som en semesterresa och inte bara en transport.

      Jag vill verkligen åka transsibiriska järnvägen till Asien och sedan bussa sig hemåt, tyvärr behöver man korsa en del krigsdrabbade länder.

    Tycker det är sjukt boring att läsa om folks resor faktiskt!

      Samma här!

      Samma här! Även vänners semesterbilder och dylikt, som ska försöka se ”influnciga” ut. Tröttsamt, kom på nåt själv liksom. Scrollar alltid förbi och gillar aldrig.

      Fast är det inte litegrann för att tillslut så ser allt som postas likadant ut? Det är vit sand, kristallklart vatten, bikinirumpor, all inclusive, infinitypool och cabanas strategiskt placerade för att folk ska ta bilder till sociala medier. Om det sen är Dubai, Thailand, Mexico eller Maldiverna verkar ju spela liten roll, då 85% av tiden spenderas på hotellet och stranden. Och det är inget skammande, alla njuter ju på sitt sätt och visst ser det härligt ut. Men ur inspirationssynpunkt så blir det ju rätt enahanda.

      Och om jag ska vara riktigt syrlig, så verkar det ju mest inspirera till att ha en gymmad kropp och massor med pengar, den vita sanden är ju mest en backdrop på dessa bilder. Men inspireras man av det, varsågod, vi är ju alla olika. Vill någon göra en ”once in a lifetime” drömresa till typ Maldiverna, så skulle jag aldrig skamma den personen. Men influencers är ju inga privatpersoner och borde 1) kunna ta kritik 2) kunna ta ansvar. Tänk om ett företag skulle avsäga sig kritik med ”då sätter vi oss på tvären och tjurar”. Det går att bemöta på ett bättre sätt, men det går också att ifrågasätta på ett mer konstruktivt sätt än vad aningslösa influencers gör.

      Klimatkonton osv. ger mig faktiskt lite ångest, har istället börjat följa typ svenska turistföreningen och nationalparker för att få upp ögonen för vad mycket fint som finns i Sverige. Positiv inspiration! Och så såg jag @fjantigbarons tågresa till Paris på hennes story, det gav mig också mycket pepp!

      Fast det behöver man ju inte, bara att sålla bort allt som är ointressant.

    Personligen tycker jag inte att det finns något tråkigare än ”content”’ från just sol- och badresor. Det är ju SÅ tråkigt? Bara bikini + blå himmel och strand? Vad är det för innehåll egentligen?? Ger mig ingen inspiration och förstår verkligen inte varför det kallas bra content. Jag ser mycket hellre innehålk från en vardag men med intressanta reflektioner eller vanliga outfits som faktiskt går att använda de närmaste sex månaderna.

      Agree

      Håller helt med. Alla åker till samma ställen, tar likadana bilder på samma saker, tipsar om samma saker som man borde se/göra, osv. Jag har liksom tröttnat på bilder från Maldiverna där en vacker tjej med vinden i håret står och poserar i vit bikini med turkost vatten i bakgrunden. Har sett tusen variationer av den bilden redan, så inspirerad blir man ju inte direkt längre.

      Håller med helt och hållet. Och sedan när dom dessutom ska försöka få det till att dom är typ först i världen på att ”upptäcka” hur fantastisk denna stad, strand, skidbacke är…ja då skrattar man ju bara ihjäl sig. Inspiration till resor skaffar man inte via bloggare. Så enkelt är det.

      Ta t.ex. när typ ”alla” var sponsrade av det däringa rederiet som saluför kryssningar i Karibien – om jag inte var säker på det innan dom började larva sig med det så blev jag bombsäker efter att ha läst om alla bloggares eskapader där. Så booring så att jag smäller av.

    Förstår hur hon resonerar, det är nog många som fungerar precis likadant. Tala om för mig vad jag ska göra så gör jag tvärtemot.
    Det här med omställningen till ett mer klimatvänligt leverne är väl en tvåstegsraket (orkar dock inte fler diskussioner om vad som förstör klimatet mest -mat, flyg, bil, barn, allmän konsumtionshysteri. Allt bidrar och vi kommer att behöva ändra vårt sätt att konsumera både prylar och resor. Intressant bara att alla i kommentarsfältet helt plötsligt vet bäst om alla klimatforskning…) Först medvetandegöra så att alla förstår problemet och så småningom blir det väldigt otrendigt att slösa resurser på det sätt som t ex många influencers gör, sedan ställa om hur vi lever och konsumerar. Tänker att vanliga konsumtionsinriktade influencers blivit kända för att de lever det liv som är/var drömmen i ett konsumtionssamhälle. De kommer aldrig att ligga i bräschen för en omställning. Förhoppningsvis blir de omoderna och slutar få jobb, helt enkelt för att den livsstilen inte säljer. Att de själv inte kommer att bidra till att bli arbetslösa är ju självklart, de kommer att hålla fast vid sitt lyxleverne så länge det bara går. Upp till oss konsumenter att visa vår konsumentmakt genom att inte köpa det de marknadsför, sen tycker jag personligen att det är rätt kul att någon faktiskt vågar vara öppet kritiskt mot influencerlivsstilen med t ex maxade resor.

      Flyget står för 2-3% av eländet. Vi i Sverige kan fortsätta att leka världssamvete – det kommer inte att hjälpa. I alla fall min egen tid här på jorden är alldeles för kort för att jag ska välja bort att resa – kommer aldrig att göra det. Vill jag längre bort så flyger jag. Vi är färre än vi tror och ger mindre miljöpåverkan än många tror – vi svenskar. Sedan att några vill klappa sig själva på magen och säga att ”oj vad jag var duktig nu som inte flög i år heller” – det SPELAR ingen roll.

      Spara på vatten, el, köttkonsumtion, larv-konsumtion av kläder, inredning och jadajada – inga problem men resa tänker jag aldrig sluta med.

        Amen to that!

        Kul att du svarade på precis det jag skrev att jag tyckte är helt ointressant att diskutera, dvs hur många % olika saker bidrar till i miljöförstöringen. Vill man vandra den vägen så leder semestrande till en massa mer miljöförstöring än bara flyget, länder med brist på vatten använder vatten i pooler, duschvatten för turisterna etc. En all inclusive-semester gör att det konsumeras en massa engångsartiklar, alla badleksaker som dumpas efter att semestern är slut osv. Samtidigt lever dessa länder i hög utsträckning på turismen. En mer komplex fråga utan några enkla svar. På ett eller annat sätt kommer vi att behöva ändra våra vanor. Tror det är få som vill sluta resa, men resandet/semestrandet kommer antagligen att se annorlunda ut. En svensk konsumerar 4 ggr mer resurser än vad som är hållbart så vi är definitivt en del av problemet. Men fräscht ändå att du tycker att ditt liv är så kort att du inte behöver reflektera över vad du bidrar till.

        Satan vad korkad du måste vara om du på allvar tror/tycker detta. Jag lider med dig.

    Det verkar som att detta är den perfekta användningen av Gabrielle Löwengrip ju?? Om alla influencers skaffar sig var sin klon kan alla bara sitta hemma och göra ännu mindre och slipper allt detta flygande, som är en så stressig del av deras jobb. Win win for everybody!

    Jag älskar att resa och uppleva annan natur, djurliv och kultur. Jag vet att jag är egoistisk. Dessutom bor jag utomlands och min familj i Sverige så jag reser hem ibland och de till mig. Jag vet att det också är egoistiskt. Dock försöker jag dra ner på det.
    Jag älskar typ natgeo och beautifuldestinations på insta, men det jag har svårt med influencers resande är att de är ju oftast inte där för att uppleva? Utan mer för att fotografera kläder, träningskläder och badkläder på stranden. Det tänker jag att företagen som de åker med borde vilja dra ner på? Dels för att det kostar pengar men också för att de flesta företag har en miljöpolicy. Och jag vet, det är dubbelmoral av mig att jag vill kunna fortsätta resa hem till min familj men tycker att influencers kan fotografera nya kläder i en studio istället ?

      Kan hålla med. Varför åka till Paris för att fota kläder om allt man ser i bakgrunden är en skitig husfasad, typ.
      Eller åka någonstans för att bara vara på hotellet.
      Om alla tänkte efter lite nån gång, behöver jag det här. Inte för att man inte har råd, utan för att jorden inte har råd.
      Jag hoppas och tror att 2019 blir året då vi börjar se över våra konsumtionsvanor. Det är ok handla, men inte allt. Man behöver inte 20 svarta linnen. Man måste inte resa iväg varje månad. Man behöver inte byta ut köket varannat år.
      Leva mer i nuet och njuta av det man har, istället för att ständigt jaka det som är bättre, större, dyrare, nyare.

      Kärlek är respekt. Vad roligt att samma natur och samma djurliv som du säger dig älska förstör du direkt genom dina resor. Resonemanget ”jag vet att jag är egoistisk” duger inte, det gör det inte mer okej. Sluta res och respektera den natur som du säger dig älska. Det minsta du kan göra är att dra ner på ditt resande BETYDLIGT. Köpe en bok eller nåt, bildgoogla, skaffa dig nya intressen än att se saker på plats.

        Det var nog inget resonemang utan mer ett konstaterande. Duger det inte då heller?

        Eller så kan hen fortsätta resa men jobba på att minska sin klimatpåverkan i övrigt?

          Det funkar ju inte så. Vi har alla en klimatbudget, och vi måste ner till 1-2 ton CO2 snarast för att begränsa skadeverkningarna. Om ens flygande orsakar flera tons utsläpp så nollas ju inte de för att man äter vegetariskt eller inte skaffar barn. Vi måste se över hela vår livsstil , för vissa är det resandet som är värst, för andra kosten, konsumtionen eller att man skaffar många barn.

            Ja precis. Alla har sina laster och då är det ju viktigt att man är extra noga med hur man lever i övrigt.

            Hej Sofia!

            Hur många kineser finns det i världen? Hur tror du att dom ser på klimatfrågan?

              Kina har väl varit bland de länder som tagit hårdast tag i överbefolkningen.

                Kina är det land som släpper ut mest växthusgaser globalt sett. De står för en fjärdedel av de globala koldioxidutsläppen.

                Men för all del – sitt ni där hemma i sofforna och klappa er på magen för att ni är så duktiga som inte flyger. Jag bryr mig inte och ni ska inte heller bry er om mina livs val.

                http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/kinas-koldioxidutslapp-okar-snabbt/

                  Meh. Jag flyger. Konstaterar bara att Kina är bäst på överbefolkningsåtgärder så då kan vi väl ge dem lite cred för det.

                  Kina har en femtedel av jordens befolkning, och tillverkar en stor del av det som resten av världen konsumerar. I statistiken landar utsläppen från konsumtion på det land där produkterna tillverkas, inte där de konsumeras.

              Hej Sia, tillhör du dem som tycker att vi i Sverige kan strunta i att leva hållbart pga kineser? Tror du andra länder köper resonemanget att vi som bara är 10 miljoner inte behöver anpassa vårt beteende? Häller du gammal målarfärg i vasken och kastar uttjänta batterier i soppåsen för det spelar ju ändå ingen roll i det stora hela? Själv tror jag på att föregå med gott exempel, och att klimatutrymmet vi har måste delas rättvist globalt sett .

            ”Vi har alla en klimatbudget” – ja, det stämmer! Men sedan så är det upp till mig själv om jag vill följa och ta hänsyn till den ? Jag vill inte låta dryg, men hur man än vrider och vänder på det så kan man inte tvinga folk att leva på ett visst sätt. Om Anonym 12:28 vill fortsätta resa, då är det upp till hen! Sedan så kan det förstås anses vara förkastligt, själviskt och allt där emellan om man inte anpassar sig efter det rådande klimatet, men fortfarande, det är upp till varje egen person att göra som hen vill.

              Nej, du får allt räkna med kritik och ifrågasättande om du har en orimlig livsstil , lika mycket som människor som köper surrogatmödrar eller utnyttjar barn i fattiga länder får räkna med ifrågasättande även om beteendet inte är olagligt där och då.

                Vadå nej? Det är väl upp till mig själv i slutändan hur jag väljer att göra? Nu pratade jag inte om kritik utan om den egna viljan. Eller existerar inte den när det gäller den här debatten? Du är välkommen att kritisera på hur mycket du vill om du tror det kommer ändra mitt beslut, men du kan inte på något sätt tvinga mig att inte ta det där planet till till exempel Thailand ändå.

                Jag förstår ärligt talat inte hur du läste min kommentar ?

            Måste bara säga att i Sverige skaffar vi 1,85 barn per kvinna och det är mindre än vad som krävs för att bibehålla en befolkning. I USA och Norge, ännu färre.

              Sant. Men nu är ju redan jorden överbefolkad så att bibehålla befolkningen på den här nivå är ju bara dumt. Bättre att låta den minska.

                Har du läst Factfulness av Hans Rosling? Där tar han upp att överbefolkningen kommer reda ut sig själv i och med att folk får det bättre och bättre (vilket alltså är läget, finns forskning på).

                  På den punkten hade Hans Rosling fel. Hans bagatelliserande av befolkningsökningen har analyserats av andra forskare och konstaterats vara felaktig. Afrika har en skenande befolkningsökning och det är katastrof för oss alla.

                    Älskar ändå att folk i det här kommentarsfältet har tvärsäkra svar på oerhört komplexa frågor. Kul att hela forskarvärlden hänger här med sina entydiga svar. Cred till CamCam för att ha skapat en sån think tank.

              Spela roll. Vad är det som säger att alla folkslag ska få finnas kvar? Borde vara en gräns i alla länder på antal barn, se hela jordens befolkning som ett och inte uppdelat i länder

                Ingen? Men att vi skulle skaffa ännu färre barn i Sverige påverkar inte så mycket när det finns länder i Afrika där kvinnor i snitt föder 4 barn. Hur tycker du att den gränser ska sättas? Det handlar om okunskap, förbud mot abort och begränsad tillgång till preventivmedel. Jag har svårt att se att en gräns på antal barn skulle ha någon effekt förutom att fler barn dumpas för att dö ensamma.

                  Afrika är ett ganska dåligt exempel. Länder i afrika drabbas av annat som gör att de dör i större uträckning. Svält, sjukdomar, blir hårt påverkade av klimatet.. Ska du dra exempel på barnafödande och ökad folkmängd får du ta Indien eller Pakistan. Det är där problemet är störst.

                    Ja det har du säkert rätt i men det finns väldigt många länder i Afrika och jag vet inte exakt i vilka länder befolkningen ökar mest. Vad menar du men ”om jag ska dra exempel”? Syftar du på att jag drar exempel av någon särskild anledning?

              En kontrollerad minskning av befolkningen är eftersträvansvärd ur miljösynpunkt. Nuvarande befolkningsökning i framför allt Afrika är som att kasta bensin på elden i rådande läge.

        Det var mer ett konstaterande och ett förtydligande att jag vet att jag är egoistisk. Men det ursäktar inget. Och som jag skrev så följer jag redan många resekonton så tack för tipset men behöver inte bildgoogla. Jag har dragit ner betydligt och skriver inget om hur mycket/lite jag reser, däremot älskar jag varje resa jag gjort. Men jag försöker dra ner på det och även om man inte kan kompensera så är jag bra på att handla närproducerat, återvinna, shoppar knappt och har inga barn än.

          Jag är likadan, Anonym. Reser inte jättemycket, men det är enbart för att jag inte har råd. Älskar att se världen och upptäcka nya platser, det är meningen med livet för mig. Hade jag mer pengar till att resa skulle jag resa mer (dock kanske inte med flyg alla gånger). Är vegan, har ingen bil eller körkort, källsorterar, har inga barn eller planer på att skaffa. Köper bara kläder på second hand (vilket går att kombinera alldeles utmärkt med ett brinnande modeintresse – tips tips alla influencers!). Drar ner på plast så mycket jag bara kan, deltar i beach cleans här i England där jag bor. Men det där med att sluta flyga…nej. Det kommer nog inte att hända. Alla har vi laster, detta är min.

      Ecoturista så mycket som möjligt? Plantera träd? Återvinn? Handla lokalt var i världen du än befinner dig?

        Plantera träd. Där har du som privatperson absolut störts chans att göra en rejäl påverkan för miljön. ???

        Tänk lägg till istället för att ta bort. Det andra påverkar så lite och har mer för det egna samvetet en effekt än för miljön.

        Lägg istället höga miljöskatter direkt på företagen som producerar de mest miljövidriga produkterna så att de måste tänka om alt den som vill köpa måste punga ut rejält.

        Tror inte på ett samhälla fullt av ångest där det inte ens alltid är motiverat att ha det.

        Lyssna på barnen idag. Många är rädda för att de inte kommer ha en framtid. Att jorden kommer gå under. Hur bra för samhället tror ni den ångesten är? Eller det enskilda barnet. Hur mycket måste de lida?

    Det här med att resor är deras jobb för att skapa content förstår jag inte riktigt. Är det läsarnas/tittarnas favorit att läsa och se om resor? Det är sådant jag väljer bort och hoppar över att läsa/se då jag tycker det är sjukt ointressant och långt ifrån min verklighet. Fattar att många tycker om att resa men influencers verkar mer vilja visa snygga kroppar, dyr mat och blåa idylliska hav, när alla gör samma blir det väldigt oinspirerande. Men jag kanske är en av få som tycker så?

      Jag tror det är cirkulärt. Publiken gillade från början resor så influencers började skapa innehåll utifrån dem. På så sätt breddades publikens syn på resmål och resmålen ökade i omfattning, antagligen samma sak med makeup-nischade konton. Folk har sminkat sig i alla tider men det var först när beauty-genren exploderade på instagram och youtube som Sephora började bli nersprungna av tonåringar och folk la hundratals kronor på att beställa Maybellineconcealers från Amazon. Så vi sitter alla i samma båt, skillnaden är att influencernas influerande gör det värre och mer extremt, kolla bara på ”vanligt” folks semesterbilder idag jämfört med för bara 4 år sedan. Det har spårat totalt. Om influencerna började ta ansvar och försöka rikta sitt fokus från konsumtion tror jag verkligen att det skulle påverka, om det blev modernt att vara medveten skulle publiken följa efter. Men det är jobbigt och läskigt att tänka nytt och att dessutom vara självkritisk, enklare då att fortsätta blåsa på och vara som alla andra 🙂

        +1000

        Bästa idag

    Men man får väll för fan göra som man själv vill. Nu är det ju såhär att alla inte lever som vilken svenne-banan som helst där släkt och familj bor gatan bort. Jag har min bror i Dubai, föräldrar i Schweiz och partnerns familj i Spanien (vi själva är i Tyskland). Vi måste helt enkelt använda oss av flyg för att kunna träffa dom nära.

    And I like to travel. So sue me.

      Du verkar vara en trevlig prick.

        I am very niiice

        En ganska vanlig livsstil. Och du kommer aldrig att få folk som lever på det sättet att sluta resa.

          Haha nej de kommer bli tvugna ändå

      Jag hade inte velat ha det på mitt samvete sen.

        http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/kinas-koldioxidutslapp-okar-snabbt/

        Nej och just Annas och andra svenskars flygresor är ju den stora boven. OM inte vi svenskar slutar flyga NU går jorden under. Ja så är det ju bara. Eller…..?

          Om svenskar slutar flyga är det ett steg på vägen. Och ja, varje flygresa – om du är svensk, amerikan, kines, från indien – är lika illa. Man har inget frikort att göra fel bara för att någon annan gör fel. Så himla märkligt tankesätt. Om vi inte slutar flyga, slutar konsumera osv så går jorden under. Ja? Har du missat det?

            Ja kära Anonym 15:37; Själv har jag bara ett liv = 1 st. Det är rätt kort. Jag gör det bästa jag kan av det. Det som roar mig mest är bland annat resor. Jag tänker fortsätta med det oavsett vad alla miljömuppar säger.

            Jag har inte heller dåligt samvete för att jag flyger. Jag tycker mest synd om er som inte har något att varken blicka framåt eller bakåt på. Sitt i soffan och trivs hemma – för all del för det. Dagarna som går får du aldrig igen. Sitt för all del i soffan och tänk typ 9 generationer framåt. Eller också gör du inte det utan du gör det du själv vill. (Precis som de flesta andra på jorden – utom ett knippe svennar med för lite pengar eller med en för lättpåverkad hjärna).

              ”9 generationer framåt” vilken verklighet lever du i? Forskare har ju nyligen kommit fram till att klimatförändringarna går fortare än vad de tidigare trott. Jag är överväger att inte skaffa barn pga att jag inte vill att de ska behöva leva i en värld utan tillgång till mat och rent vatten, torka och översvämningar och säkerligen medföljande krig. Vi blir äldre och äldre så jag är tyvärr rädd att jag själv kommer att få uppleva det jag skrev ovan.

                Ja, jag är inte ens 30. Räknar med stor försämring av min livskvalitet innan jag fyller 50.

              Du är en egoist helt enkelt

        Vid domedagen menar du? Nej, det förstås.

          Nope, när deras barn svälter och de inte druckit rent vatten på 5 veckor. Då lär inte flygresorna ge en så bra känsla i magen längre

            Nej, det förstås. Då kommer flygresenärerna att skämmas för sin flygning.

      ”Svenne-banan” känns SÅ mycket 2015….

        En generationsfråga 🙂 Jag skulle säga 1983…

        if the shoe fits..

      Fast till Schweiz och Spanien kan ni ju enkelt resa med tåg? Interrail är toppen!

      Jag har släkt i Grekland, Tyskland, Frankrike, USA. Vi skickar mejl, snackar kanske på Skype då och då. Skickar paket. Det funkar fint. Ses kanske vartannat år när det är nått bröllop eller dop eller sånt. Har inte flugit på kanske 4 år, innan dess var det säkert 10 år sen. Behöver inte flyga runt för att hålla kontakten med dom ?

        Hur kommer paketen dit då? Flyg? ?

        Oh yay, Skype calls. That will be a fond memory once I am old, shrivelled and on my deathbed.

        I would rather travel and have an actual face-to-face conversation with the people I love. Skype works in between, but certainly wouldn’t replace my visits.

    Jag vill ju gärna tro att om jag hade möjligheterna och pengarna att resa jorden runt så hade jag tackat nej, men nja, jag tror faktiskt inte det. Samtidigt har jag svårt med tanken som kissie har att det är andra som ska på rätt sätt övertyga henne om att det är dåligt, hon vet väl själv redan och varför inte bara vara ärlig? Hon vill inte bli övertygad.

      HÅLLER MED. Fan vad tröttsamt med folk som bara ”du lägger inte fram detta rätt så det är DITT fel att jag inte bryr mig”.

        Men huruvida nån bryr sig om sakfrågan vet vi inte, vi vet bara att alla dissar aningslösa influencers som uppenbarligen inte lyckats övertyga en katt pga bristfällig framställning.

    Älskar att resa men är totalt ointresserad av att se bilder från andas resor, både influencers och andras. Ungefär som när min mamma varit på Kanarieöarna med sin väninna och jag får genomlida hundratals bilder på mat, utsikten från balkongen och blommor (”titta!! där nere var den stor som ett träd, den som vi här hemma har i kruka i köksfönstret”).

    Gällande resor och influencers håller jag väl till viss del med Alexandra – skammande och häxjakter hjälper väl ingen? Tycker att mer saklig kritik är bättre, och sen att man kanske kan skilja lite på vem man granskar. Den som reser en gång/år – förtjänar hen verkligen samma massiva kritik som t ex Bella, Mogi, Matplatsen, m fl som verkar bo i flygplan kors och tvärs över hela världen.

    Har så svårt för influencers som pratar sig varma om miljön och ändå flyger mycket och gör reklam för bilar, konsumtion mm. En känd inflencers sa i sin podd att hon skulle flyga först igen när det kom miljövänligare alternativ men släppte den tanken snabbt och är nu utomlands. Och andra som tycker sig veta att flygresor inte alls är så skadliga som man tror. De saknar så mycket kunskap.
    Trodde faktiskt att den här gruppen var mer av ”early adopters” och att de skulle kunna hitta nya sätt att försörja sig på, helt enkelt vara mer kreativa/anpassningsbara när ”nöden” kräver det, men icke.
    Sen tror Jag tror inte att det kanske är det bästa sättet att hänga ut folk, det blir bara en motreaktion. Istället kan man lyfta fram de som har ett miljöintresse på riktigt.

    Jag tycker att alla behöver ta sitt ansvar. Privatpersoner, grannskap, näringsliv, politiker, organisationer etc. Jag tycker det blir svårt att förvänta sig att influensers ska sluta resa bara för att det inte är miljövänligt – men man kan ju hoppas att de allra minst kan bilda sig i ämnet, ta sitt ansvar, resa mindre och våga problematisera. Samtidigt så ligger inte hela ansvaret på dem – följare och konsumenter har också viss makt. Är vi trötta på influensers som bara uppmanar till ohållbar konsumtion och som ständigt reser utan att visa minsta tillstymmelse till att tänka miljövänligt (eller vänligt alls) så kanske man lika bra ska avfölja. Följa personer som istället gör något gott, som inte bara visar upp ytligheter och som lever hållbart.

    Så jädra tröttsamt att så många slänger sig med uttrycket ”häxjakt” …vet man vad det ordet egentligen står för så ska man passa sig för att använda det. Blir väldigt fel och korkat. Lite som när män grinade över ”metoo”-berättelser, ”buhuh, HÄXJAKT på oss män”. Nej, man ska inte använda ett begrepp som åsyftade på att förfölja och BRÄNNA(!!) upp kvinnor på att män numera fan får skärpa sig och bete sig eller att bloggare reser mycket. Herregud så dumt uttryckt.

      Vad betyder häxjakt?
      (bildlig betydelse) omotiverat häftig kritik eller angrepp som övergår i ren förföljelse (ofta i politisk polemik): häxjakten på småföretagarna

        En kan ju ändå ta ansvar för användandet.

    Börja prata om klimatkompensering?

    Finns väl ingen som längre inspireras av en resa utomlands? Känns väldigt mycket år 2006 på det

      Håller inte med dig men mest nyfiken på varför 2006…?

    Gabriella Joss skrev ett bra inlägg om just detta konto också. Hon beskrev det också ur sin synvinkel om hur kontot tog kontraktet med henne och varför hon valde att blocka.

      Kan hålla med om att kontots sätt är lite väl intensivt, men annars tycker jag att Gabriella är jäkligt bra på att ursäkta och bortförklara.

      https://gabriellajoss.me/2019/01/13/jag-ska-vara-helt-arlig-med-er/ inlägget för er som är nyfikna men inte orkar scrolla. Väldigt läsvärt 🙂

        Otroligt egoistisk hållning hon har. Och kan heller inte skilja på klimat- och miljöfrågor.

    Influencers, hur länge kommer de inspirera egentligen… Tycker att folk verkar bli mer och mer trötta på alla tillrättalagda bilder som visar lyxliv å kroppar

      Precis, tycker detta är en intressant ämne, influencers, vart kommer det sluta? Camcam, vad tror du? Hade varit intressant med ett egen inlägg om just influenser, VEM gillar att se på smöriga semesterbilder (snygg tjej i bikini) eller en helt perfekt brunch i Paris? Det var aningen inspirerande för tre år sedan, men nu?! Spyr liksom.

      Detta kan ju inte vara det som folk håller på med (och tjänar miljonbelopp) 2019 ? Kommer detta fungera tills 2020?

      Samtidigt känns det som att marknadsförings-budgets hellre läggs på Instagram (influensers) än en reklam på tv/radio/tidning, så att det tillåter och föder upp fler och fler influencers att resa till Mykonos, Ibiza, Maldiverna etc…

      Jag tror det kommer dö ut endast OM företag inte längre tjänar på influnsers, vilket jag har svårt att se att det skulle upphöra, tyvärr. Jag hatar verkligen tiden vi lever i nu. och jag som älskar att resa. En skön resa till Ibiza is not what it used to be. Tragiskt!

      Vad tror ni?

        Var* kommer det sluta.

          Förlåt, jag insåg hur tråkig och skitnödig jag framstod som.

    Äsch influensers vill bara fortsätta kränga grejer och leva i lyx och resa jämt och ständigt. De vill inte ta ansvar. Men de jobbar med reklam för företag och borde bli precis lika ifrågasatta och granskade som exempelvis flygbolag och klädkedjor. Deras lyxliv kostar andra människor liv. Många människor vill resa och kommer att fortsätta tills dess det finns restriktioner eller lagar eller extremt dyra resor. Tills dess är skam det enda som funkar. När vi har ett samhälle där resor har lågstatus och ses på samma sätt som att slå sina barn medan man röker gula blend under köksfläkten kommer resandet bara fortsätta. Och tåg är inte alternativ, för det som lockar är resmål långt bort. För Kissie är livet utan resor förmodligen ett helt värdelöst liv. Hon kan inte må bra hemma. Hon måste resa. Precis som en missbrukare skiter i hur deras beteende skadar andra väljer Kissie skygglappar, offerkofta och manipulativa bortförklaringar. Hon har ingen integritet.

    Jag älskar att vara hemma. Inte bara Sverige utan hemma. Hos mig. Hemmaaa. Gud jag är en sådan tant ☺️

      Vi är alla olika! Själv tycker jag om att vara hemma, för stunden. Den känslan byts snabbt ut mot känslan av ångest och längtan av att vara någon annanstans. Jag älskar att upptäcka nya städer, länder och platser! ☺️

        Om du inte gillar att vara hemma, så borde du tänka över ditt ”hem”. Spontant tanke bara! vad vet jag. Jag älskar att resa, men älskar mitt hem också, tror det är viktigt.

          Jag trivs jättebra hemma, men som 16:10 skriver så känns det som livet står stilla när jag är hemma under en längre period. Därav ångesten. Jag har alltid älskat att resa, och trivdes som fisken i vattnet när jag under ett halvår befann mig på utlandsstudier. Jag antar att jag bara är så som person. Men tack för tips ändå! ?

        Är likadan! Får känslan av att livet står stilla när man är hemma eller bara i sin hemstad.

    Sluta prata och börja agera!!!! Simpsons rent utanför dinmegen dörr först, ingen är perfekt!!!

      Det här är en ganska korkad kommentar. Vad får dig att tro att ingen gör något? Jag personligen är snart där jag inte längre vet vad mer jag kan ändra på i mitt liv. Och många med mig. Är du engagerad så gör du oftast redan mycket, man har liksom redan ”sopat rent” framför sin egen dörr. Och nej, ingen är kanske perfekt, men du kan försöka ha en så perfekt livsstil som möjligt

        Hahaha, förlåt men empiri styrker inte ditt påstående 🙂 Du kan ju vara ett undantag i alla fall.

          Nej, tror inte jag är ett undantag. Finns många många många som gör allt de kan

            Absolut, men människor som verkligen gör nåt brukar aldrig vara dom som skammar andra.

              Att de som kritiserar inte gör något är bara något de som kritiseras intalar sig för att slippa lyssna.

                Nej, jag har verkligen inte den erfarenheten. Människor som är engagerade och har koll brukar vara duktiga på att inspirera andra- inte köra den självgoda moralpolisstilen. (Men absolut- det är bara min egen erfarenhet)

        Samma sits för mig – jag vet inte vad mer jag kan skära ned på/ta bort ur min livsstil för att lyckas minska mitt utsläpp (som nu ligger på 4 ton) till målet 2 ton per år. Jag är redan en källsorterande, billös, växtätande, barnlös och badkarslös person som bor miljösmart och handlar mat mest efter säsong, helst närodlat och enbart eko. Sen komposteras de eventuella matresterna. Reser dessutom i stort sett enbart med tåg på längre resor nu de senaste åren (hyllar Interrail! ♡).

        Men hur som helst, alla gör något och det är en bra start. Jag ser nyfiket framemot hur framtiden ter sig och hur vi kommer tackla miljökrisen. Människan är uppfinningsrik och med tiden alltid flexibel.

    De måste inte alls resa, det är INTE en del av eller en förutsättning för deras jobb!! Så jäkla trött på hjärndöda argument för att ursäkta sin egen och andras egoism och totala brist på insikt. Det är ett val de gör helt själv! Man kan lyckas alldeles utmärkt som influencer utan att flyga, kolla på Therese Lindgren tex. Hon är betydligt mer framgångsrik än kissie. Båda ur ett ekonomiskt perspektiv men även betydligt mer upplyst, bildad och empatisk. Kissie och hennes likasinnade är en hög inskränkta, obildade exhibitionister vars enda mål i livet är att ta sexiga bikinibilder på en strand med palmer (i ett land där de hatar lokalbefolkningens kultur och religion, och/eller land som förtrycker kvinnor, ger homosexuella 10 års fängelse och använder slavar för att bygga lyxhotellen (Dubai). Inspirerande människor, verkligen inspirerande.

      Och du bara bitter och fördomsfull! ?

      Jag håller med fullt ut. Det är inget måste att åka på semester utomlands som influencer. De bor dessutom i ett land där allt redan finns – Berg, fjäll, dalar till vita sandstränder, hav, sjöar.. Finns mycket att göra i vårt avlånga land

        Vita sandstränder är ändå att hugga i. Nån måtta får det va

    Det är så himla konstigt att säga att skaffa barn är den största miljöboven, först fatta jag ingenting o trodde typ att gravida kvinnor släpper ut farliga gaser ? men sen insåg jag att det menas att man skapar nya människor = fler människor som kommer bidra till miljöförstöring. Men tycker det fortfarande är konstigt att säga att skaffa barn är den största miljöboven, vadå ska vi sluta föröka oss? så människan dör ut? det kanske är bäst endå.

      Jorden är överbefolkad så ingen risk. Borde vara förnybart skaffa mer.än 1 barn i rika länder!

        I Sverige skaffar vi ju redan 1 barn per skalle, och i Norge skaffar man 1.4 barn per skalle.. Men bara rika länder ska ha denna regel?

          Dina siffror är fel.

      Det bästa vore att ha en gräns ett tag. 1 barn

        om man skulle få tvillingar då?

          Då skjuts den ena. Vilken dum fråga av dig. Säg en lyckad graviditet då, nöjd?

          Lös det på fosterstadiet. Allt för miljön.

            Ni är ju monster, hoppas ni inte förökar er!!

              Det var ett skämt. Inte så roligt kanske men ändå..

      Ja. Det bästa vore ju om folk begrep att inte skaffa barn eller hålla sig till en unge. Då hade befolkningen minskat, miljön blivit bättre och de som lever i framtiden kunna leva ett bra och roligt liv istället för att behöva ha ångest så fort det vill göra något, köps något eller äta något. På så vis begriper jag inte ens hur folk kan vilja skaffa en drös med ungar, vad kommer de ens ha för framtid?

      Vi är inte på väg att dö ut, så det argumentet är inte relevant. När homosexualitet först började bli accepterat var ju den invändningen också på tapeten. ”JAMEN TÄNK OM ALLA GJORDE SÅ DÅ DÖR VI JU UT!!!!”.

      Om vi, om 60 år, märker att precis varenda jävel från Hong kong till Bromölla har slutat skaffa barn – då löser vi det. Men när man ser denna räknare inser man att det är inte är nåt problem för tillfället: http://www.worldometers.info/world-population/

        När man säger så pratar man inte om att alla dör ut inom 20år, utan det ligger längre fram i tiden. På de värst drabbade ställena, som redan påverkas, dör människor redan. Det blir liksom så utan vatten och mat. Ju närmre det kryper häråt desto fler dör. Både direkt pga förändringar i klimatet och krig som kommer uppstå

    Hej Sofia!

    Hur många kineser finns det i världen? Hur tror du att dom ser på klimatfrågan?

    37 tur- och retur-resor per år till LA, det är vad ett barn ”kostar” miljömässigt. Men barn är ju visst en mänsklig rättighet så det ska man tydligen inte bry sig om. ?

    Själv ska jag köpa ett par cyanidpiller snart. Vi har inte många år kvar innan allt går åt helvete REJÄLT.

      Kanske från hen som kursade blåvitt för ett par dagar sedan. Bra kvalitet på cyaniden tydligen!

        Haha men jag är AIK:are. :/ Måste dö blågult tyvärr, tack för tips ändå!

          HAHA så skrev jag fel. LOL. Lika bra att poppa cyaniden direkt.

      När du säger det så ? Ja du har rätt, och terrorister och mördare är egentligen bara miljöhjältar ?

        Fick inspiration till en deckare nu…

    MEN HALLÅ INGEN SOM REAGERAR PÅ ALL PHOTOSHOP PÅ FOTOT????

      Be there done that a thousand time over. 😉

      Joooråååå! Magen alltså… Lite ritat på den va’? ?Hon skulle vara fin oavsett

    OT: bästa på sociala medier just nu måste vara World egg record vs Kylie Jenner ?
    Min typ av dålig humor

      Kylie ❤️

        Ja! ??

          Kylie är den enda Kardashian/Jenner jag gillar

    Lady Dahmer skrev intressant på Instagram Stories nyligen om att det är ett nytt fenomen att folk reser så jäkla mycket. Medelsvensson har inte förut åkt på två resor per år utan nöjt sig med typ två resor till Gran Canaria under sin livstid typ.

    Jag tror det ligger något i det? Är folk i allmänhet mycket rikare idag än på typ 70-talet? (Ja, det går säkert att googla men jag orkar inte, sitter och svamlar lite bara ok?)… Läste någonstans att vi aldrig förr har ätit så mycket och varierat men ändå betalar så otroligt lite för maten i Sverige.

    Sedan måste jag fråga: Älskar ni verkligen alla att resa?! Jag tycker nämligen inte alls om att resa. Eller jo, att hänga på en strand i Spanien och sedan käka tapas och dricka sangria är mysigt, men att packa, vänta på försenat flyg, åka varm buss, krångla med något på hotellrummet typ klaga på myror eller att det luktar illa etc… Det är ju inte så kul. Och då är jag inte ens flygrädd. Lockas inte alls av de flesta resmål heller, typ Australien med giftspindlar, eller Mexiko med korruption, avgaser i Tokyo, trista turistfällor lite överallt (var i Egypten för några år sedan, pyramiderna var så fruktansvärt ovärt!)… Men jag gillar väl att pyssla i mitt eget hus och trädgård antar jag. 🙂

      Pyramiderna ovärt??!?! Det är en dröm för mig att se dem. Men så pluggar jag ju Konstvetenskap och det fascinerar mig kanske på ett annat sätt.

        Måste instämma, det är ganska ovärt faktiskt. Pyramiderna är inte alls som man förväntar sig. Turistbussar, var de ligger och allt skräp, fattar inte hur det ens kan vara så mycket skräp överallt. Du kommer att bli besviken

          Nej, det är ju ett historiskt under! Du kommer inte alls att bli besviken.

            Klart det är? Men det är ett historiskt under förstört pga turism och hur de byggt upp staden i närheten. Har du varit där kan du ju på allvar inte säga att det möter förväntningarna, isåfl kan du inte ha haft speciellt höga tankar om stället

              Byggt och byggt. Det är Kairo som har expanderat dit. Staden har nästan 20 miljoner invånare så att det brett ut sig dit har föga med turismen att göra.

            Tror mycket det beror på hur man gör när man kommer dit för att se dem.

            Själv hade jag den ohörde förmånen att få en guidad tur från en av doktoranderna på området. Och då var det klart värt det.

            Men även en häftig syn att se på något av skådespelen på natten som ges ibland. Att sitta vid något som är 6000 år och veta att människor i långa tider alltid har varit där exakt på samma sand som jag sitter är märkligt.

              Haha spelar ju ingen roll vart du är i världen, folk har varit där du är i tusentals år ? Är väl om du eventuellt drar ut långt i amazonas, men även där slår du väl stortån i något gammalt tempel.

                Vi har olika syn på kultur du och jag. 🙂

                Och nej inte kontinuerlig alltid samma och där man sett och tittat på samma och förmodligen funderat på samma saker. Inte riktigt hur jag ser det. Trädet som står där idag var där inte igår etc.

                För mig är det samma när jag går in i en gammal byggnad om så det är ett religiöst tempel som kyrka etc även om jag avskyr religion. Jag känner en gemenskap med dem som varit före mig. Deras liv vad de tänkte och kände som förmodligen inte var så annorlunda än det jag tänker och känner.
                Men också allt som var helt annorlunda. Också en respekt för dem för som byggt det som gör att jag lever mitt liv idag. Men också så att vi kan titta och få uppleva även en del av deras liv som de hade där och då.

                Så känner jag. ?

                  Same same, pyramiderna var ändå en besvikelse

                    Som jag skrev ovan. Jag kan verkligen förstå det om man åker dit med en turistbuss i 20 h från tex Hurghada och får en kort tur av en oengagerad guide. Hade jag också tyckt.

                    Samma med när jag var inne i Notre-Dame. Skrikiga turister utan repsekt, trångt mm.

                    Jag tror att för att få en upplevelse oavsett det flesta berömda byggnader så bör man planera sitt besök noga. Annars är man klar på typ 5 minuter utan någon djupare förståelse.

                  Vad fint skrivet.

                    ?

              märkligt skulle vara mäktigt 🙂

              Du har inte så bra koll på svensk förhistoria om du inte kan uppleva historia här. /arkeolog

                Vilken byggnad i Sverige är 6000 år gammal?

                  Varför skulle just 6000 år vara viktigt?

                  Världens äldsta träd finns i Sverige – 9500 år gammalt.
                  Titta på det och känn närhet med de människor som bebodde landet efter istiden.

                16:48

                1 Hur vet du att jag bor i Sverige?

                2 Du bygger mig en halmgubbe. Jag har inte sagt att man inte kan uppleva historisk gemenskap också i Sverige. Jag bara förklarade varför jag tycker att TEX pyramiderna var värt det för mig.

                Ha en fin kväll!

        Damm, smuts överallt (fick en tunn plastpåse rakt i fejset när det blåste!), och de flesta kan man bara se utsidan på p.g.a. att de försöker skydda insidan (vilket jag förstår). Sedan fick man åka rätt långt för att ta sig till dem, de ligger liksom inte mitt bland alla hotell… Jag har alltid älskat egytpiskt historia och tro/religion men det är mycket intressantare att läsa om/se på dokumentärer än att se i verkligheten tyvärr. Bara min personliga uppfattning. Resterande sällskap var också mycket besvikna…

      Pyramiderna ovärt? Avgaser i Tokyo? Ligga och steka på en tradig strand…människor är verkligen olika 🙂 JA, många ÄLSKAR att resa. Inte för bikinibilden utan upplevelsen.

        Haha ja men det var därför jag slängde ut frågan, för att precis alla verkar äääälska att resa och lägger alla pengar på det, men jag känner att jag lätt kan vara utan fler resor i mitt liv. Finns verkligen ingen plats jag önskar besöka?? känner mig så udda när jag berättar för folk att jag inte delar reseintresset som alla andra har…

      Tror kanske inte att det är packning och flygförseningar som folk menar att de älskar. Jag tyckte Tokyo var ashäftigt. Då är det väl mer obegripligt med folk som reser och stänger in sig med nån charterbuffé i två veckor. Typ resa utan att ens se nåt av resmålet.

        Nej, det är klart, men det hör ju till. Ska du till Asien så kan du oftast inte undvika 12-20 timmars flyg med byte m.m… Så man kan ju inte bara ta de trevliga delarna med fin strand när man ska resa? 😉
        Ja minst av allt förstår jag de där charterresorna till Mallorca och Sunny Beach. Mycket trevligare att åka till stranden i Sverige då.

          Om vädret tillåter att man åker till stranden i Sverige då ?

          Och jaaaa jag vet att vi hade en toppensommar MEN vi kan inte räkna med perfekt finkornig sand mellan tårna, 25-30 grader varav långt över 20 i vattnet som DESSUTOM är klart och alldeles underbart att simma och bada i. Säg mig var vi kan hitta en strand i Sverige som kan jämföras med en strand i typ Maldiverna? ?‍♀️

            Eller för den delen, i Spanien eller Grekland.

            Böda

            Man väljer ju lite vilken attityd man har till olika miljöer. 😉 Jag håller med att stränderna i Sverige är lite tristare än på många andra ställen, men vi har andra fördelar här som inte finns på typ Maldiverna (som jag nyligen hört från en kollega också är en besvikelse för efter att man badat i några dagar finns ingenting annat att göra 😛 ). Och på tal om miljön och att vi behöver resa mindre, så vad är det som säger att man ”behöver” bada i turkost vatten 2 ggr/år? Kanske kan man åka 1-2 ggr i livet och verkligen njuta då? Folk är lite bortskämda idag.
            Tycker man att Sverige har så hemskt klimat (jag älskar kyla, tyckte sommaren 2018 var en enda lång pina) så kanske det är mer hållbart att flytta till ett varmare land än att flänga fram och tillbaka med flyg flera ggr per år?

    Men asså.
    Känns som att just flygningen blivit den stora punkten och visst är det så. Men fattar inte dom ”influensers” som säger att dom tar ansvar/flygkompenserar osv men ändå konsumerar mängder med skräp, riktig skitkonsumtion.
    Helt obegripligt att man inte ser en större helhet. Det funkar inte bara att dra ner på en resa om året. Man får nog höja blicken och vidga sina vyer lite mer. Man måste inte byta upp sina soffkuddar två gånger om året, köpa nytt julpynt varje år eller nöjesrenovera så att man precis som alla andra har marmor överallt med guldknoppar.

    Blir faktiskt provocerad.
    Det kanske märks?

    Allt är kanske är kopplat till att vi lever i en hög konjunktur som varat ovanligt länge, därav har konsumtionen av resor ökat enormt. När lågkonjunkturen väl kommer så sjunker det kanske? Det är en fundering/tanke jag haft gällande att folk reser flera ggr per årZ Men håller med de flesta ovan, att se content med vita stränder, sol och bad är ingen bra content enligt mig. Hade blivit så sjukt inspirerad om någon hade lagt upp bilder från den transibiriska järnvägen (mellan Ryssland och Kina) t.ex.

    Trodde inte jag skulle säga det men Alexandra har en poäng.
    Är nämligen likadan att så fort något konstant trycks upp i ansiktet på mig vill jag sätta mig på tvären.
    Att kostant basunera ut så fort någon flyger blir ju på så sätt ofrivilligt provocerande.
    Lite som förenklad psykologi: ”tänk INTE på en rosa elefant!” istället för ”kolla, en zebra”

    Det får mig att tänka på piratkopiering, hur det finns en tendens att fokusera på själva piratkopierandet istället för att skapa alternativ till att lösa problemet, dvs utbud som är lättillgängligt.
    (nu har det ju iof börjat komma lösningar på just det)

    Tror vi borde köra samma approach med alternativ i just flygfrågan.

    Nope, har inte kommit på nån lösning eller bra alternativ, har bara tänkt på själva utgångspunkten xD

    Så Kissie kommer sluta flyga bara hon får lite tid att tänka över det? Hur lång tid då? 30 år eller?

    Att jämföra det med att bli vegan håller inte, betydligt större uppoffring, och det påverkar dig dessutom dagligen. Sen blir inte särskilt många veganer för att rädda miljön.

    ”Det är deras jobb”-argumentet håller inte heller. Det är ett av dem påhittat jobb till att börja med, de har inte blivit anställda någonstans. Att någon annan skulle ta deras ”jobb” om de slutade är samma som att en langare inte ska sluta sälja knark för att det kommer alltid någon annan…

    Barn- någon måste ta hand om dig och samhället när du blir gammal – så nej, att du skulle få någon slags flygpoäng för det håller inte…

      ”Sen blir inte särskilt många veganer för att rädda miljön.” – bor du under en sten? Det finns en jättestor rörelse av veganer för miljön. Lyssna på denna så kanske du också blir det: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1213286?programid=5188

      ”Barn- någon måste ta hand om dig och samhället när du blir gammal – så nej, att du skulle få någon slags flygpoäng för det håller inte…” Fan vad härligt för mig att alla 7 (snart 8) miljarder människor ska ta hand om mig när jag blir gammal <3 Det argumentet håller kanske om du bor på en liten gård i ett fattigt land. I Sverige är det ingen som skaffar barn av den anledningen. Och det GÅR inte att vi hela tiden ska bli fler för att alla måste tas om hand. Det är en omöjlig ekvation. Nu måste vi minska.

      Där har du helt fel. Jag vill leva miljövänligt men självklart gör jag mycket som är fel. I valet mellan att sluta resa och sluta äta animalier var dock valet lätt, det vore en mycket större uppoffring för mig att aldrig turista utanför Europa igen än att leva veganskt.

      Ditt argument om gamlingar håller för övrigt inte, det är enkelt att importera arbetskraft vid behov, vi måste inte föda mängder av barn för det.

        ?Kommer finnas många andra lösningar på att ta hand om den åldrande populationen än att föda fler barn. Människan behöver absolut inte bli fler och fler. 🙂

    As long as money is to be made from air travel (which is a shit-ton btw), there will always be frequent flyers. The need to be gentle to nature does not supersede the need to get rich. Only the day we have no other choice but to use other means of transport (or create a less damaging way to fly), there will be a decline is air travel. It’s just how humanity works. Most of us are selfish and don’t look at the consequences long-term. So the choice at that point is rather simple; you can take a personal stance and avoid air travel (note how we feel about preachers) and limit your holidays abroad, or you continue living life like the rest and use the options given.

    Preeetty simple.

    ”Hur många gånger kan man flyga fram och tillbaka till Los Angeles på varje barn jag väljer att inte sätta till världen?”
    Fattar att detta kanske inte var menat seriöst men jag hör liknande resonemang ofta och jag blir så trött. Det handlar inte om att vi alla har en viss ”pott” CO2 som vi får släppa ut hur vi vill. Man kan inte tänka ja men idag åt jag inte kött så då kan jag ta bilen istället för att gå imorn.
    All CO2 vi släpper ut blir kvar i atmosfären. Varje flygresa förstör jorden lite mer för våra barnbarn. Varje flygresa du gör bidrar till att det blir lite svårare för oss och framtida generationer att rädda oss ur den här skiten.
    Så ja, om man som Alexandra resonerar som så att det är en ”häxjakt” på flygande och att man sätter sig på tvären så fort någon säger till en att det man gör är dumt, då får man ta och läsa på lite om klimatförändringarna och återkomma.
    //Miljövetare

    Vilken konstig bild. Är hennes fiffi utanför trosan eller bara konstig redigering.

    Vilken grund reflektion av kissie och inlägget saknar också ett djup. Tycker kissie vi ska anstränga oss bättre så hon går med på att tänka på miljön eller vad? Sålänge vi kommer med argument hon kan ta till sig? Får huvudvärk. Tänk om alla influensers skulle gå upp i rök ba poff vad skulle hända? Jo folk hade fått mer tid över och sin uppmärksamhet något mindre kapad. Annars inget pga de flesta influenses idag influerar till absolut inget viktigt snarare motsatsen och de kostar vår tid o uppmärksamhet vi villigt ger bort gratis. (Något de cashar in på). Vi måste bli mer kritiska till detta fenomen.

    Säljer ni cyanid också? Vi jobbar på klimatet här förstår du.

    Det som fick mig att sluta konsumera så mycket (t.ex sluta flyga) var det faktum att jag ska kunna se mina barn i ögonen i framtiden. Jag kan inte se mig själv fortsätta flyga frekvent och sen, om 30 år, kunna säga till mina barn att ”ja vi visste att vårt konsumerande/flygande försämrade din framtid men vi ville verkligen spendera en vecka på all inclusive då med sjungande björnar och plasttallrikar och mat i överflöd”. Jag VET bättre än så. Därför har jag bestämt mig för att göra så gott jag bara kan för att kunna säga till mina barn att ”jag försökte leva med så litet avtryck på miljön som möjligt, för er skull”. Allt som är rätt är inte lätt, tyvärr.

    Hur många är verkligen intresserade av det ”content” som kommer från de där resorna som görs i samarbete med företag?
    Som till exempel den resa Petra Tungården, Michaela Forni med flera är på för Hästens där de bor på ett spahotell i Österrike.
    Jag blir enbart provocerad av att Hästens väljer att flyga ner influensers för en sådan grej som de likaväl kan göra i Sverige. Så för mig får det motsatt effekt plus.

    Så länge företagen är dumma nog att använda sig av dessa nutidens vandrande reklampelare så kommer det att flygas hit och dit mer eller mindre utan urskiljning. Att det finns ett överskott med pengar hos Svensson gör att resandet anses som en slags status. ”Åh jag var till Säffle i helgen” är ju inget som imponerar utan det måste minst vara Dubai eller Kenya. Långt ska det i alla fall va.
    Det kommer att fortsätta tills nästa ekonomiska nergång då företagen måste anpassa sin reklam till marknadens plånbok. Kanske blir Säffle mera hot då?

    Du har rätt i att det faktiskt värsta man kan göra är att skaffa barn. Att skaffa FLERA barn är förödande. Så det kan bli riktigt roligt (eller snarast tragikomiskt) när barnfamiljer ibland intervjuas och påtalar hur de källsorterar och så vidare. Det här beror förstås på att vi i den rika västvärlden tillför så mycket koldioxid genom vårt leverne, vi är så långt från att vara koldioxidneutrala att varje ny person är en mindre katastrof. Och så är det ju viktigt att ändå låta bli att flyga, äta vegetariskt och så vidare. Förstås.

    Och på din fråga ”Vad gör vi?”

    Jag ska väl villigt erkänna att jag egentligen inte läser de här bloggarna och så vidare och att turkosa hav inte intresserar mig. Det är mer så att jag ibland ramlar över någon och då tittar snabbt. Men jag tycker att det är rätt enkelt och din egen blogg är ju ett bra exempel på vad man bör göra, nämligen läsa deras sociala medier bara för att se vad de skriver och sedan diskutera dem på annan plats. Till exempel här. Det är ju utmärkt. Det spelar ju, precis som du själv skriver, ingen som helst roll om så kallade ”influencers” blockar både hit och dit om de är föremål för diskussion ändå. Vilket de alltså är.

    yes

    Jag tycker det är fullt rimligt att Aningslösa influencers lyfter det orimliga resandet. Det är INGEN häxjakt och Kissie slår ifrån sig för att slippa ta ansvar. Roligt att många ogillar AI:s ”häxjakt” men inte har ngt emot andra uthängningar. Tycker AI:s sätt är schysst upplysning för oss andra dessutom, hur mkt resor faktiskt släpper ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.