Instagrams totala inkonsekvens mot nakenhet

Kontot @notondietanymore uppmärksammar just nu Instagrams totala inkonsekventa inställning till nakenhet, beroende på vilken storlek den nakna kroppen har.
Personligen bryr jag mig inte så mycket om ifall det skymtar förbi lite bröstvårtor i mina flöden, men generellt, för den yngre publiken så är det här ett stort problem.
Oavsett VAD det är man censurerar så får man ett problem om man bara censurerar delar av ett problem, och normaliserar resten.
Det sätter spår och gör intryck – vare sig man vill eller inte.

Med det i åtanke så tycker jag det är skandal att Instagram enbart tillåter nakenhet för unga, smala, övertydligt sexiga kroppar medan motsatsens kvinnor som visar lite hud censureras.
Vilken bild vill vi att unga män och kvinnor ska få med sig från Instagram? Att det finns alla typer av kroppar och att alla kroppar har lika mycket rätt att finnas och att nakenhet inte automatiskt innebär att man ska vilja bli bunden som en sprattelgubbe för att behaga andra människor – eller tvärt om?

Tack för tips!

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag gillar inte nån form av nakenhet på Instagram. Slipper gärna se både normativa och icke normativa kroppar ?

      Varför inte? Så länge alla bilder på kroppar behandlas likadant ser jag inget fel i det

        För att jag tycker att man kan hålla sånt för sig själv.

          Fast varför tycker du det? Varför ska man dölja kvinnokroppen?

            För att inte alla gillar att titta på nakna kroppar 24/7, betyder inte att man tycker att alla ska gå runt i burka.

              Sluta kolla? Det kommer inte upp i flödet om du själv inte följer eller aktivt letar upp det. Gillar man inte naket är nog internet inte riktigt stället man ska spendera tid på

                Du säger att en själv aktivt söker upp nakenhet, men att internet inte är något för en som vill undvika nakenhet – hur ska du ha det?

                  Jag menade instagram, att man på instagram kan undvika det genom att inte aktivt följa eller söka upp det. På internet går det också, men är lite svårare, beroende på vilka sidor man besöker och hur känslig man är

                    Har inget emot nakna kroppar, men tycker det är skevt att det finns så mycket ”porr-konton”, sååå många barn som använder insta, tycker det blir helt fel.

            Tycker du att manliga lärare ska få undervisa nakna för barn i klassrummet? Jag menar, varför ska man behöva skämmas för och skyla kroppen?

              Tycker inte att någon ska undervisa barn nakna. Instagram är inte en del av barns undervisning. Barn ska inte ha instagram överhuvudtaget, är väl 13års gräns, är det inte?

                Är man inte barn när man är 14?

            Jag vill inte se någons nakna kropp, oavsett kön, om jag inte aktivt valt det.

      Ja, men vad tycker du om att instagram tillåter uppenbart sexuella bilder på kvinnor som anses tillhöra normen och raderar bilder på kvinnor som visar lite mage och under boob?

        Det är skevt, men inget jag kan göra något åt. Hade som sagt gärna sluppit att se lite mage och under boob också.

        Bilder som dessutom, ofta, visar kvinnorna i en underlägsen, våldsbetonad situation. Kvinnor med hårt spända bröst t.ex. (som på bilden ovan).

      Samma här. Men nu är tyvärr Instagram en del av internet och på internet är det naket överallt i alla tänkbara och otänkbara sammanhang. Det får man räkna med helt enkelt.
      Och tål man inte att se lite naket så bör man hålla sig borta från internet.

      Inte jag heller. Blir så jävla kräkfärdig. Fy fan.

        Kräkfärdig av kvinnokroppen?

          Av båda könen.

            Varför?

              Men fatta att inte alla människor gillar kroppar/naket/sex. Man kanske helt enkelt inte gillar det eller är pryd, religiös, asexuell osv det finns lika många orsaker som det finns människor men acceptera att det är så. Gilla nakna kroppar du och låt folk som inte vill se/äcklas av naket få tycka så. Det är okej att gilla olika

                Nja, vet inte om jag tycker att det är okej faktiskt. Snarare en del av problemet

                  Hur menar du?

                  Anonym – jag frågar igen – ska t.ex. en lärare får undervisa naken i klassrummet? För barn? det är ju så naturligt! En naken karl som lärare kanske rentav skulle göra att barnen såg nakenhet som något självklart och naturligt. Kör! Vad finns där att förfasas över? Så länge han är rentvättad där nere.

                    Är instagram en del av barns undervisning tycker du? Det är åldersgräns 13år på instagram

                    Men nu får du väl ändå sansa dig lite. Vilken märklig jämförelse. Det är ju inte så att vi människor springer runt nakna hur som helst och det har inget att göra med om det är naturligt eller inte. De flesta av oss är inte nudister/naturister.

                      Jag håller med om att det är för mycket naket överallt. Jag anser att kvinnokroppen är det vackraste som finns, men…när det är nakna män & kvinnor överallt försvinner ”spänningen” över en naken kropp tycker jag. Och definitivt om jag ser det ur ett sexuellt perspektiv, det blir tråkigt och vardagligt. Jag har nog faktiskt gått till att börja bli äcklad av alla kroppars nakenhet, det är för mycket.

                      Hade det funnits någon sans i världen skulle kroppsaktivismen lika väl kunnat utföras med kläder på (om det var norm att alla var klädda jämt menar jag), för våra olika kroppar kan ändå ses i sina variationer även med kläder på.

                      Detta med instagram är förjävligt på alla nivåer, och ska uppmärksammas så fler kan gå emot denna jätte som samlad trupp.

                  Tack, anonym. Jag är asexuell och tydligen en ”del av problemet” :)))) liksom som om det inte var svårt nog redan

                    Är assexuell = ingen ska visa sin kropp? ?

                      Trött på sexhetsen i världen. Primitivt.

          Pornografiskt exponerad i syfte att tillfredsställa män-JA! Kom igen nu flickor och kvinnor, förnedra er inte och sälj er själva. Dessutom oftast gratis i längtan efter gubbrunkarlikes. Fy fan. Jag skäms!

      Jag har inte heller nåt emot att slippa se nakenhet överallt.

      Fast det ska inte göras skillnad mellan kroppar och kroppar. Är det tillåtet med det ena ska det också vara tillåtet med det andra.

    Gillar ditt inlägg CamCam. ?

    Men jag har problem med två ord. Normativa och vanliga (kvinnor).

    Det finns fler olika håll och ingångar för hur jag skulle vilja problematisera de orden i detta sammanhang. Kan du själv tänka ut några eller något?

      Visste du att det numera är vetenskapligt bevisat att självutnämnda allvetare faktiskt är de som vet minst, samt är minst mottagliga för andra synvinklar och argument än de egna, enligt en undersökning vid University of Colorado Boulder?

        Japp! ?

          Underbart svar 🙂

            ?

        That explains a lot. Tror mig besitta genomsnittlig allmänbildning men nu vettefan. Har funderat på varför jag har så svårt att ta åt mig och förstå andras synvinklar.
        (nej, inte sarkasm)

          Haha roligt, dagens uppenbarelse ?

      Läste ”hål och ingångar” och tyckte du var lite ute och svävade. Läste om och insåg misstag. Säger mer om vart mina tankar svävar kanske :-)….

    Modd igen 😉

      Men kan du bara ge dig med att skriva att du är moddad… För i 99 av 100 fall så syns din kommentar ovan och man som läsare blir bara irriterad. Vad fyller det för syfte?!?! Inte som att alla går runt och undrar ”Hmm.. Ska inte the real hmm skriva något snart eller? Åh jag längtar!”

        ’Hen måste vara moddad – IGEN! Annars hade det ju stått trettisjutton kommentarer signerade trh här redan. Åh nej, detta är skandalöst!’

        Jag har en annan orsak. Du får fundera på vad den är, eller låta bli. För ett syfte har den.

        Och nej jag kommer inte ge mig bara för att ett monster stör sig. 🙂

          Finns det ens en rimlig orsak? Dåligt minne så du behöver påminna dig själv att du redan skrivit?

            Huruvida du tycker det finns en rimlig orsak vet inte jag men enligt mig så finns det minst ett par och ingen av dem är de som ni listat ovan.

            Kommer jag förklarar mig för dig eller monstret ovan efter eran otrevliga ton? Nej! 🙂

            Ironin i att mitt svar till dig fastnade i modd. ???

              Ja, wow – fantastiskt! ?? ? ? ? ? ?? ? ??? ? ? ? ?

                Hur mår du?

                  Lars Norén, är det du?

        Vet du vad man som läsare bara blir irriterad av? När folk kommenterar i stil med att hmm är jobbig och inte borde kommentera. Så jävla tröttsamt. Så jävla jobbigt kan det inte vara att läsa hennes kommentarer om modd? Eller övriga kommentarer.

          Och förresten så lyfter hon en bra poäng, försök fokusera på det.

            ??

    Har det inte med antal anmälningar att göra då? Bilder som anmäls av många brukar försvinna. Har också svårt att se någon logik i det när man bara jämför bilderna

      Nu vet jag inte hur många h8ers som kvinnan har, men vill ändå inte tro att sååå många fler skulle ha anmält hennes bilder än de på porrkontona?

        Det tror jag. Tycker hon är as cool, men gå in och läs texterna hon skriver till sina bilder och jämför med pusssmileyn i bildtexten på andra kontot. Tror det är det som provocerar folk mer än själva bilden i sig

          Nja, kan ju vara skäl till att någon anmäler men bör ju inte vara skäl till att Instagram anser att bilderna är för nakna. Speciellt när porr inte anses vara för naket.

            Ja men min teori är ju att de tar bort bilder som får många anmälningar? Om 1000 personer anmäler en bild och 3 personer en annan bild, och de anmäls av samma anledning, så tar de bort den som 1000 har anmält och låter den andra vara kvar. Men det är bara en teori. Jag skulle vilja veta hur de gör 🙂

      Anonym 15:19:
      Tror att de blockerar bilder utifrån något filter de har, och inte utifrån anmälningar alla gånger.

    Sjukt..
    Dessutom om man får igenom sin anmälan skriver de ”kontot är avstängt men kan öppnas igen och bilden kan komma tillbaka, då är du välkommen att anmäla igen”

    Det är också sjujt. Ta bort bilden för i helvete liksom.

    Tror inte UG eller ngn tidning för svar från Instagram, de är för stora och skiter i lilla Sverige

      Fast. Varför ska de ta bort bilder? Tycker tvärtom, låt alla bilder vara kvar (Som inte bryter mot regler) och sluta ta bort vissa men inte andra. Att hålla på och ta bort bilder tycker inte jag låter som en bra lösning, kvinnokroppen är fin, vill någon lägga upp bilder på sig själv så kör på

        Hon menade ju bilder som Instagram själva anser bryter mot deras regler?

          Var någonstans ser du att Lena menar det?

            Jag menade som Stina skriver..

              Fast om bilden bryter mot deras regler lägger inte de upp bilden igen. Det är ju om kontoinnehavaren själv lägger upp den igen de syftar på

                Nej!! Det är det som är det sjuka!! Prova att anmäla och se vad Instagram svarar när de tar bort bilden (temporärt)

                  Men jag vet. Och det är det de menar, bilden kan komma tillbaka = kontot kan lägga upp bilden igen = du får anmäla bilden igen. Tror inte de har en spärr som hindrar att man laddar upp en viss bild

    Instagram är hycklare precis som alla vi dödliga människor… Amen!

    Det är ett kommersielltföretag med vinstintresse, skapat av män. Vill man ha något annat, lär er programmera och bygg en egen plattform. Blir väldigt frustrerad när folk gnäller.

      Fast ”gnället” är ju ändå relevant när det handlar om inkonsekvent bruk av sina egna regler. Om de menar att naket inte är tillåtet på plattformen, då ska naket heller inte vara tillåtet oavsett om det är en vanlig människa naken eller om det är en porrskådis naken. Alternativet, om man nu vill ha kvar porrskådisarna för att de bidrar till ökad inkomst, är att även tillåta nakna kroppar som inte är sexualiserade – dvs ta bort regeln om att naket innehåll inte är tillåtet.

        Jo men det är plattformens grej. Folk måste sluta tro att det finns någon rimlighet i appen.

          Tycker det har mer att göra med vilka krav man rimligen kan ställa på kommersiella företag än att någon blir uppriktigt förvånad över att sexualiserade kvinnor slipper undan regler för naket

      The world was made for men. But we are not men.

      Dags att re-make:a den. Totalt. Med fundamentala rättigheter för kvinnor och lite jävla ansträngning av männen istället för gnäll.

        Yepp!

        Fast här är det ju bara kvinnor som gnäller?
        Eller vad menar du?

          Ta det för vad det är. Ja det är fördjävligt men det är premissen!

      Det enda folk vill ha är jämlikhet. Antingen ska ALLT godkännas eller inget.

      Instagram vill säkert veta vad människor tycker så att de kan utveckla sin produkt i linje med användarnas önskemål. Varför ska man låta bli att säga sin åsikt om något bara för att det man kritiserar är ett kommersiellt företag?

    Det är ju rent förjävligt att när det är kvinnor som är normsnygga och behagar det manliga ögat så räcker en sytråd som tillräckligt täckande över bröstvårta eller kön. Förjävligt.

      Tror det är för att de inte drar lika många anmälningar mot sig. Och, vad är normsnyggt?

      Precis. Annars är det block och borttagning och äckligt och gå och göm dig. Svin.

        Hm. Tror inte det har så mycket med bilder att göra egentligen, enda gången jag stöter på sånna kommentarer är när bildtexten varit provocerande

          Fylliga flickor får Inte synas på Instagram. Det är nämligen äckligt tycker männen. Allt ska vara såhär (ovan) för att behaga dem. Slätt och fint och symmetriska bröst och liten (till utseendet) fiffi. Ammande kvinnors bilder blir anmälda och borttagna men porren är kvar. Porren är överallt. Skamligt.

            Njeeee. Finns ganska många män som tänder på fylligare kvinnor. Finns konton enbart för det. Så tror du har fel faktiskt. Tror det är många kvinnor som anmäler också. Tror det har med texterna att göra samt antal anmälningar. Men en granskning hade varit intressant, så man får svar och vet 🙂

              @anonym 16:38 skillnaden är att de kontona är gjorda för att behaga män medan kroppsaktivistkontona vill stärka andra kvinnor. Det senare provocerar tydligen enormt.

    På temat, är det någon som vet om insta tar bort bilder på eget bevåg eller om det måste komma anmälningar?

    Har privat konto med bara några få följare, mestadels nära släktingar. Nyligen tog insta bort en bild där mina barn (i förskoleålder) syntes i bar överkropp. De var alltså sommarklädda, en bit bort i bild och halvt bortvända. Finns liksom ingenting som bryter mot några regler där och fattar inte att någon av de som följer mig skulle anmäla, och inte varför den togs bort. Blev mest äcklad över att insta måste sett det som ’sexuellt’…

      När det gäller barn har det nog mer med att skydda barnen än att bilden i sig är sexuell. Finns ju äckliga människor som tänder på barn :/ Kan vara någon du känner som anmält

        Tack för svar. Blev så paff när det hände och tappade helt lusten att använda insta, tyckte alla möjliga varianter på varför det hänt kändes obehagliga. Och att man inte får veta hur eller varför – inte ens vilken bild det gällde fick jag veta utan var tvungen att klura ut själv.
        Har som sagt privat konto, de flesta av mina bilder är på barnen då det är ett sätt att hålla kontakt med (enbart nära) släktingar då vi bor långt bort. Lägger självklart inte ut ’naket’, det här var bara en vanlig sommarbild – inte ens med barnen i fokus.

          Var glad över instas agerande där istället, att de gör något rätt 🙂 Hellre att de tar bort en bild för mycket på barn, än en för lite. Då är det troligen någon i din vänlista som anmält bilden

      Hände samma för mig. En oskyldig bild på min son i bar överkropp.

    Uppmärksamhets sökande

      Ja, det är väl alla som lägger ut sånna bilder oavsett om du kallar dig för yogayoghurt, porrtina eller aktivistStina. Ändrar ju inte det faktum att samma regler borde gälla alla

        Alla som lägger ut något överhuvudtaget på sociala medier är uppmärksamhetssökande.

      Lin da

    Själv är jag rätt och slätt EMOT PORR! Vill ej se det på insta eller någon annanstans på internet och jag vill heller inte att någon annan ska se det.

      Tur att du är en minoritet. Jag vill ha min porr kvar när jag känner för att titta och tillfredsställa mig själv.

        ? ❤️

        Porr är skadligt.

        -sade torsken.

      Håller helt med dig. Det är så oerhört normaliserat nu för tiden, det är fan sjukt.

      Håller med! Så otroligt äcklad av det.

        Men kolla inte då ?Jag gillar inte bibeln så jag läser den inte. Gillar inte romantiska filmer så jag kollar inte på dem. Så enkelt att låta bli, man behöver inte hindra alla från att kolla bara för det

          Om det vore så enkelt att ingen påverkades av det.. Kvinnor behandlas ofta väldigt dåligt inom industrin, ibland sker tom övergrepp som filmas och sprids för allmän beskådan. För att inte tala om alla unga män som lär sig att kvinnor ska behandlas med våld och förnedring, med eller utan samtycke.

            Så är ju inte all porr dock. Tror du på allvar att alla tänder på tvingade samlag och är det de kollar på?

          Svaga argument faktiskt. Du vill inte läsa bibeln men hela samhället du lever i bygger på den kristna etiken så det spelar ingen roll om du läst eller ej, du är ändå otroligt påverkad av innehållet. På samma sätt genomsyras vårt samhälle av en patriarkal kvinnosyn, som bland annat tar sig uttryck i porr och påverkar oss alla. Ingen vill se porr med kvinnor de hyser respekt för, eftersom att porr till sin natur är ett respektlöst mot kvinnor.

      Tur du inte kan bestämma vad andra ska se på ???

      ”vill heller inte att någon annan ska se det” Hahahha vad spelar det för roll vad vi andra väljer att kolla på? Ska väl du strunta i

        Nej, för vad du ser påverkar mig och min omgivning.

      to be fair, porren behövs städas

    Instagram skiter också i sin egen regel att dömda sexbrottslingar får ha Instsgramkonto!
    Har upprepade ggr försökt få bort en som är dömd för våldtäkt av barn men Istagram ignorerar anmälan . Snubben har konto under eget för o efternamn så det är inte ens ett sk hemligt konto.

    @camcam Ta bort a – hennes insta är Notondiet inte on a diet. 🙂

    Stina Wollter har postat om exakt samma idag i sina stories på insta! Med exempel på bilder hon anmält som inte tagits bort, samt exempel på hennes bilder som tagits bort. Helt jävla sjukt!

    Det värsta är alla hemska djurplågerifilmer! ? (Främst från Kazakstan och Mellanöstern.) Sett hur levande åsnor bränns upp, hur dom packar hästar alldeles för tungt och låter dom ramla och rulla ner för ett stenröse och även hur dom stoppar ner levande ormar i levande kamelers munnar. FRUKTANSVÄRT!! ?

    Jag anmäler och anmäler men får tillbaka att det inte strider mot instagrams regler!!!!!!!??

      Nämen usch :'( jag är glad att jag inte hittat till den sidan av instagram

      What? Glad jag aldrig ramlat på nåt sånt här. Människan är koko.

    Hur långt håller många argument här om man tar i beaktande att även Maxinne Björks bilder återkommande tagits bort? Hon är
    väl normsnygg!

    Är alla porrkonton som anmäls svenska? Tänker att det kan finnas förklaringar bortom detaljerad bildjämförelse. T.ex att det är olika avdelningar i olika länder och att dessa är olika belastade.

    Jag fick en bild borttagen från mitt låsta konto. Min 3-åriga son som satt i ett skumbad. Med skum upp till midjan. Han visade inget naket förutom bröstvårtorna. Jag blev faktiskt chockad över att den togs bort.

    Jag anmäler sånt hela tiden. Dock har jag sätt ett mönster. Jag har 2 Instagram. Och ena är mer oskyldigt (inredning) och där godkänner instagram mina anmälningar och tar dem på allvar.
    Om jag anmäler från mitt andra konto, där mina bilder själv har tagits bort av Instagram pga anmälningar, så säger dem Nej. Att det jag anmäler där inte bryter mot reglerna.

    Och detta är anmält på samma bild eller konto ibland.

    Anmält. Tog 5 sekunder att få svar = bryter inte mot reglerna. Otroligt!

    Ifall det förekommer porr på instagram borde det vara all sort porr. Människor från alla olika länder, alla åldrar (så länge de e myndiga dvs.), alla storlekar, från superhåriga till släta, människor med funktionshinder och mycket mycket mer. För porren är väldigt bred och inte alls så snäv som den vanliga damtidningens modeller. Sen packa allt sammans och sätt in k-18 avdelning så barn inte slipper in.

    Varsågoda, problemet löst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.