Att vara en klassresenär – det nya sprättbenet?

Orten. 🙂

I sin jakt på att bli världens mäktigaste kladd, kräm och krimskramförsäljerska så har Isabella Löwengrip uppdaterat sin bakgrundshistoria en smula.
Kryddat den, om ni så vill…
Någonstans på vägen har hon gått ifrån att VILJA vara ett maskrosbarn, till att faktiskt kalla sig för ett. Att gå från ”Rännstensungar” till ”Rich and famous” är tydligen lite av en perfekt macka att glida på när det gäller att maximera medialt.
Ingenting berör mer än ”against all odds” och klichén ”att starta med ingenting mer än två tomma händer” och det har Isabella Löwengrip gjort till sin paradgren, så det är väl inte så konstigt att fler influencers hakar på det tåget?

I likhet med Bellas ”från höghusen i Jakobsberg till lyxvilla på Lidingö-historia” publicerar nu Michaela Forni ett inlägg där hon reflekterar över sin klassresa.
Klassresa… Tydligen ska man ha gjort en för att vara maximalt inspirerande och den till Skara Sommarland i sjätteklass räknas icke.


Från Fisksätra och sedan vidare till Östermalm alltså?
Nog är det en resa alltid, med BYTEN till och med!! Saltsjöbanan till buss och sist men inte minst – tunnelbana, oj vilken resa!

Att umgås i sällskap där alla inte har en kniv i bakfickan. //Forni

Vad är det för människor hon hängt med egentligen, där ALLA hade kniv i bakfickan?
Det har jag ALDRIG varit med om, så vida jag inte får räkna med mina scout-kompisar då.
Fast vi bar våra knivar i bältet, med knivbeviset fastsytt på armen, och inte i bakfickan 🙂
Men nog om det…

Jag får en lite dålig smak i munnen av dessa ”klassresande inlägg” eftersom poängen hela tiden verkar vara att influencena tagit sig bort från ursprungsplatsen, är bättre, mer framgångsrika och helt sonika mer lyckade än de som fortfarande bor kvar – i det här fallet i Fisksätra.
Jag får verkligen en känsla av att Michaela ser ner på många från sin barndom och bär på en djup övertygelse om att många av dem är genuint avundssjuka på hennes liv, trots att hon själv i sin blogg hela tiden skriver om hur dåligt hon mår nu, hur nära hon konstant är att bli utbränd och hur mycket hat hon får på nätet.

Att bli nyrik kan vem som helst lyckas med över en natt (om det vill sig vill säga) men att göra en klassresa känns som någonting som tar flera generationer. Detsamma att ”byta” från medelklass till överklass. Du kan skaffa dig alla attribut som hör överklassen till över en natt, men det är också allt.
Eller vad säger ni?

259 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alltså jag förstår mig faktiskt inte på klassamhället. Pratar man fortfarande i sådana termer? Jag har ingen aning om vilken klass jag tillhör, och inte bryr jag mig heller.

      Bara för att du inte reflekterar kring det betyder det inte att andra inte gör det. Dock är det ju vettigare att se det ur ett samhällsperspektiv än att analysera sin egen livssituation.

      Jag får intrycket av att det kommit ”tillbaka” på 2000 talet, det fanns väl nästan inte som begrepp tidigare utom i forntiden?

        Forntiden?

          FornItiden.
          Okej jag hittar ut själv.

          Forni-tiden

        Klassamhället uppstod under 1800-talet när ståndssamhället upplöstes och en ny (medelklass) grupp människor krävde makt och inflytande då de tjänade bra. Dessa var borgare, akademiker och tjänstemän. Detta var alltså inte under ”forntiden”. Klassamhället vi känner idag föddes där under 1800-talet som en respons på bla. revolutionen 1789 och är i allra högsta grad levande än idag. Men i och med att många fler idag kan göra klassresor genom studier, ren tur eller ett fiffigt sinne är klasserna per se i gugning. Något jag personligen tycker är positivt.

          Oj! Jag trodde det var helt uppenbart att ”forntiden” var ett skämt men tydligen inte 🙂 Tack ändå för din utförliga redogörelse!

            Nemas problemas ?

          I allra högsta grad på väg tillbaka

            Klassamhället är inte på väg tillbaka, eftersom det aldrig försvunnit. Men klassresor är något tämligen nytt och klassernas fasta grunder omvärderas genom dessa resor = i gugning. Klassamhället är på ett sätt i kris i dagens samhälle och då blir det till en följd extra viktigt för vissa att befästa sin klass. Klassamhället kommer nog att aldrig utplånas – men det kan förändras.

              Men visst var det betydligt mindre både reellt och konceptuellt under folkhemmets sverige eller är det en myt?

                Helt rätt

      Precis. Rena medeltiden att prata om klassindelning. Otäckt. Skev människosyn man har då.

        Icke desto mindre existerar det.

          Hos vissa. Många som jag tänker inte så. Väljer man inte själv hur man vill se andra medmänniskor. Jo.

            Jo men hur du än tänker så finns ju de socioekonomiska klyftorna i samhället kvar. Inget blir ju annorlunda för att du vägrar erkänna att de finns eller väljer att inte se dem.

        Men du är medveten om att det finns socio-ekonomiska skillnader i samhället? Det är en realitet och handlar inte om vilken människosyn du har.

        Det handlar inte om människosyn, utan om socioekonomiska förhållanden.

        På gymnasiet gick jag i samma klass som en tjej som fick en egen segelbåt i födelsedagspresent. Hon förstod inte varför jag hade ”valt” att bo i en möglig etta i Angered och inte kunde följa med på bio. DET är väl tråkig människosyn om något. Att man på riktigt tror att människor väljer att inte ha pengar, eller att alla utan miljoner på banken är lata och tröga.

          Att ha pengar och IQ hör inte ihop

            Fint sagt av dig. Då borde ju inte fattigdom och IQ höra ihop heller?

            Om man nu ska svänga sig med ogrundade uppfattningar.

              Buhu rich baby crying

                Vad är poängen med din kommentar? Då jag är övertygad om att du inte egentligen tror att alla med pengar har låg iq?

                Vilken oförskämd kommentar.
                Avslöjar din klasstillhörighet om inte annat.

                  Snorkigt men välfunnet 🙂

                    Hihi eller hur?

            Inte nödvändigtvis, men IQ korrelerar dock med höga löner – till en viss nivå iaf.

              De slutsatser man kan dra av det är främst att det är bättre att ha IQ 115 än 85 om man vill förverkliga sina drömmar, typ.

              Själv har jag IQ > 135 och får ingenting gjort pga ångest. ?

                I feel ya! ?

          Tack för att ni belyser socioekonomiska förhållanden – detta är något många missat och istället tolkar samhällsklasser som något rent ideologiskt.

          Gick du på Sam?

            Sam? Vad är det?

              Samhall? Samhälls?

                En skola i Göteborg. Anses väl vara lite finare då. Håkan Hellström och Ebba vom Sydow har gått där bland annat.

                  Okej, nej jag har inte läst i Göteborg.

      Skönt för dig att du inte känner av det.
      Lite annorlunda när man tex får be folk man känner swisha 8 spänn för att man ska kunna köpa en bussbiljett och sen ändå planka för att kunna betala tillbaka de där 8 kronorna eftersom man helt enkelt inte har 8 kr. Sen läser man om folk som köper en handväska för 20.000. Då känner man, vi lever i ett klassamhälle. Ingen tvekan.

        Klyftorna i samhället är större än någonsin, säger forskningen.

          Ja och värre kommer det bli. Inse vi lever i ett konsumtionssamhälle. Tyvärr.

          I det svenska samhället? Lägstanivån i Sverige är fortfarande väldigt hög i förhållande till andra länder.

            Nej det stämmer tyvärr inte. Eller vad menar du med ’lägsta nivå’?

              På vilket sätt stämmer inte det? Vi har fortfarande ett starkt socialt skyddsnät i Sverige, och även om man är fattig så går det inte att jämföra med andra länders fattigdom där det är på helt andra nivåer och villkor. Jag är väl medveten om att det finns fattiga människor i Sverige, men med att säga att klyftorna växer så undrar jag på vilket sätt. Vi är fortfarande inte i närheten av det liv som svenskarna hade innan folkhemmet exempelvis.

                Uppluckrande av arbetsrätten, extrem brist på skäliga hyresrätter, jättesvårt att få hjälp av soc…. osv

                  Det finns också människor helt utanför samhället. Situationen är värst för dom.

                Ex: missbrukande hemlös utanför samhället och utan socialt skyddsnät. Du vet att de finns?

                Hemlös, papperslösa tex.

        Fast en grej är ju att många som hänger runt Stureplan hyr i andrahand i stan, bränner massa pengar på utemat, köper väskor och klockor de inte har råd med, som de sedan säljer efter någon månad, flashar pengar på drinkbord osv. Det är så mycket yta och lögner! De är som Isabellas kille, fast i mindre format. De som har pengar och är överklass skryter inte om sånt.

      Om du inte vet så vet vi som vet 🙂
      Min klasstillhörighet märktes när jag ljög i skolan för att ingen skulle fatta varför jag inte hade gympakläder, inte kunde ha med matsäck, inte reste, inte hade tv, inte gick på ngn idrott osv osv.
      Bara folk från medelklassen och uppåt tror att klassshället inte finns eller inte är viktigt

        Jag tror du har rätt. ”Överklassen” tror jag är mer medveten men den stora medelklassen är det inte.

          Varför skulle överklassen vara mer medveten? De mest världsfrånvända jag mött är typisk överklass…

            Klassmedvetna. Medvetna om att de är överst i hierarkin

        Håller med dig så och känner igen mig i allt du skriver!

      Självklart har vi fortfarande ett klassamhälle. Det finns fortfarande fattiga människor och arbetarklass som sliter med tråkiga och lågbetalda yrken som bryter ner kropp och psyke. Det finns fortfarande sjuka som jagas av Försäkringskassan och det finns fortfarande arbetslösa människor som tvingas ta otrygga korttidsvik (typ sms-vikarier) och inte vet hur de ska ha råd till hyran nästa månad.

      Att förneka att det finns klyftor i samhället är dumt, får då blundar man för att det fortfarande är skillnad mellan folk och folk och förhindrar därmed även en politik som faktiskt kan göra det bättre för sämre bemedlade.

      Det är tyvärr dit vi har kommit i Sverige nu. Välfärd och solidaritet med alla är ett minne blott, vilket är väldigt tråkigt.

      Bara fjanat som tror sig vara förmer ? vi alla är människor!

        Men är ni såhär naiva på riktigt? Då antar jag att ni har det gott ställt? Fråga en utförsäkrad tvåbarnsmamma om hon vet vad klassamhälle är.

          Jag har det hyfsat gott ställt, men är väl medveten om den ekonomiska ojämlikheten i landet. Men tror att majoriteten som kommenterar här är skrämmande okunniga om klasskillnader. Klass handlar inte om pengar utan om tillhörighet. Så länge detta missförstånd sprids kommer vi aldrig att kunna ha ett vettigt samtal om vad det egentligen innebär.

            Klart det i första hand handlar om vilket socioekonomiskt skikt man tillhör! ?

              Till viss del ja. Men socioekonomisk bakgrund beror till stor del på vad du har för utbildning.
              Att tillhöra överklassen innebär att du för född in i en social och kulturell hemvist som inte nödvändigtvis innebär att du personligen har pengar eller utbildning. Överklass kan man inte bli eller studera till utan antingen är man det eller ej.

              Till skillnad från den välmående övre medelklassen som kan jobba sig till sin position.

                Du har rätt. Men bara de övre klasserna är mer nyanserade. Arbetarklass är arbetarklass.

        Tyvärr finns det många fjantar.

      Men hur gamla är ni som inte ser klassamhället?! Var bor ni? Träffar ni andra människor utom närmsta familjen nån gång?

        Min gissning är medelklassbarn. Överklassen får tidigt itutat i sig att de är privilegierade och underklassbarn är medvetna om att de inte är det men den stora massan är lyckligt ovetande.

          +10000000000

      MandelBecca: Håller med dig. Bryr mig inte ett skvatt om klass, tycker bara det är helt orelevant och ointressant vad en person tjänar eller dennes tillgångar? finns inget tråkigare än sådana ytliga människor, de har inget intressant att tillföra i ett samtal mellan vanliga människor.

        MandelBecca: Oops, läste din kommentar helt fel! Men jag menar det jag skrev som svar?

        Oops, läste din kommentar helt fel! Men jag menar det jag skrev som svar?

      Klass är inte forntid tyvärr utan högst i tiden och man skriver med sådana begrepp i uppsatser på uni/högskola. Står i all ny kurslitteratur

    Vad vet dom om livet utanför stan helt seriöst. Blir så trött på människor som får det låta som dom levt i de farligaste områdena när dom egentligen haft det hur bra som helst. Om dom bara visste hur det faktiskt är att växa upp i ett område där knark och skottlossningar tillhör vardagen.

      Haha exakt! Väldigt konstigt också hur hon tänker att umgänge=klass???? Om jag är en Bernadotte och bor på Östermalm men av någon anledning dejtar en knarkare som bor i ”orten” så gör ju inte det mig till ett ”maskrosbarn”. Vem man umgås med är ju i te detsamma som vem man själv är och var man kommer ifrån.
      Michaela är väl ändå uppvuxen i Nacka i hus, hon å Petra gick i samma skola å Petras föräldrar vet jag iaf hade det rätt bra ställt. Och så som Michaelas föräldrar bor nu är inte direkt dåligt heller, så jag fattar inte. Har hon blivit så hjärntvättad av de hon ungås med så hon är HELT frånvänd det samhälle vi lever i??? Jag fattar noll

        Fy fan vad Forni överdriver, hon hade en helt vanlig Svensson-uppväxt. Vad vet jag? JO, hon har skrivit det flera ggr i sin egna blogg. Men nu helt plötsligt har hon tagit sig ur nån form av gangster-hood. LOL! Pinsamt!

          Lite som Isabella som från ingenstans helt plötsligt var ett maskrosbarn då… 😉

            Fast när har Isabella sagt att hon var ett maskrosbarn?! Det var en tidning som skrev det som rubrik, för att det skulle låta intressant och sälja, betyder inte att Isabella sagt det och från ingenstans plötsligt var ett maskrosbarn.

              Jag tror dock inte att Isabella har värst mycket emot att bli hänvisad till som ett maskrosbarn, annars hade nog nog stoppat den rubriken. Jag vet inte om hon granskar och godkänner innan en intervju går i tryck såklart, men jag kan mycket väl tänka mig det, särskilt den aktuella i detta fall då det var connoisseur om jag minns rätt?

              Fast fast fast…. alltid.

        Föräldrarna sålde huset Michaela skrev att hon vuxit upp i. Minns inte vad det låg ute för men det var en helt vanlig Svensson-villa i Nacka. Tvivlar på att det var särskilt tufft

          Jag var på husvisningen på deras hus i Nacka och det var väldigt fint. Tror det gick för 7-8 miljoner för det blev alldeles för dyrt för oss. ?

    Exakt!

    De enda som bryr sig om Klass är influenserna. De vill gärna vara överklass men endel är bara nyrika.

      Särskilt influenser från landet. Hon jag tänker på kan inte ta hennes stora framgång som hon kallar det utan döljer det i hetsbantning och låtsas som hon trivs i sin nya ytliga värld. Tragiskt. Men hon är så jävla ego så jag kan inte tycka synd om henne.

        Vem?

        Oj, vem är den här influensern??

      Ja de flesta sk influensers har väl gjort en ”klassresa”, de flesta har ju liksom ökat på sin inkomst och ”status”, även Camcam väl, iaf inkomst. Undrar lite vad ”kladd” är som CC ofta tjatar om? Är det allt som har med smink, kräm och skönhetsmedel att göra eller är det endast Bellas produkter som är kladd? ??‍

        ”Ja de flesta sk influensers har väl gjort en ”klassresa”, de flesta har ju liksom ökat på sin inkomst och ”status”

        Klass är så mycket mer än pengar och statuts. Influencer är främst bara nyrika och tillhör högst till medelklass, hur mycket de än tjatar om att de är överklass.

          Ja, du har rätt. Klasstillhörighet innebär mer än inkomst. Studier är en viktig aspekt för en klassresa.

            Den ENDA bloggerskan jag ser som överklass är ju Chloe S. Hennes kontakter och värld är överklass. Hon verkar trevlig.

              Där snackar vi överklass. Hon känns väldigt ’Gossip Girl’

              Tror Margaux faktiskt räknas in i överklass också egentligen?

                Vilket sammanhang kommer hon från?

              Ebba von Sydow borde väl räknas som överklass? Det stod om familjen vS i Gp (tror jag det var) nyligen, tillsammans med andra mäktiga familjer i Göteborg.

    Haha som att det står mellan kindpussar och heroin. Det är ganska många steg däremellan och hon får det att låta som att alla i orten slåss, har kniv och pundar. Jag t.ex. har valt bort både kindpussar och heroin men inte blev jag medelklass för det.

      Koks är väl lite överklass?

        Så skevt..

          Haha Forni är så töntig, tror inte hon vet vad varken under-eller överklass är. Det var något nytt att en villa i nacka är underklass

        Nej koks är inte överklass bara för att det är dyrt, då hade Isabella med sitt val av bilmärke eller hus klassats som överklass. Det handlar mer om ens familjehistoria och arv, mer än hur mycket pengar man har i stunden. Så jävla fjantigt och stelt också. Tycker klass känns så himla daterat att ens prata om, trots att det existerar.

          Ja fast det måste göras liksom om man vill undvika att det förstärks. Hur obekväm det än gör dig

      Det är rätt många i överklassen som missbrukar lite allt möjligt (nej, inte bara partyknarka kola, vi snackar tjackrace och mängder med tabletter och alkholism). Har sett mycket misär på Östermalm.

    Förr kändes det som att det viktiga var att ha flera generationer bakåt som bott i de finaste områdena och varit överklass länge. Det var fint på riktigt. De som gjorde en klassresa var bara nyrika wannabes och det gällde att dölja sin ”fattiga” bakgrund. Nu ska man gå ut med hur tufft man haft det (eller hitta på att man haft det tufft) för då är man lite bättre och lite finare än typ alla andra.

      Nja, på 70-talet talades det mycket om klassresa men då handlade det mest om utbildning. Ungdomar från arbetarklassen (de definierade sig själva så) kunde läsa på universitet och skaffa sig bra utbildningar som sedan ledde till bra jobb.

        Samma gäller idag.

    Jag tycker också att det är viktigt att kommentera i det här fallet att det faktiskt är en lögn. Michaela är uppvuxen i en mångmiljonvilla med välbärgade föräldrar i ett rikt område. Hon fick en Chanel-väska av sin granne när hon var 16 – sånt händer INTE inom underklassen. Hon var en skötsam tjej i skolan och umgicks med Petra Tungården. Jag är övertygad om att hon druckit smuggelvodka, men inte för att hon behövde – utan helt enkelt för att hon var tonåring. Hon kommer från en privilegierad övre-medelklass-familj.

    Att kalla det en klassresa är att förminska alla som faktiskt inte haft de möjligheterna hon haft.

    Att hon har ett otroligt hårt modererat kommentarsfält gör ju också att ingen kritik släpps fram.

      Exakt! Bara för att folk i ens geografiska närhet bodde i hyreshus eller hade det svårt betyder inte att man själv gjort en klassresa!

        … och det finns hyreslägenheter även i de allra finaste kvarteren i varje stad, med skyhöga hyror så hyreslägenhet är inte heller en klassmarkör.

      Nej du skämtar? Mångmiljonvilla? Och skriver att hon kommer från underklassen? Jösses amalia

      Minns när jag någon gång lyssnade på hennes och Dashas pod och de sa något ”ekonomiskt tips” i stil med: ”För att ha råd med den där weekendresan så kan man ju bara skippa att köpa nått plagg den månaden… ”
      Första och sista gången jag lyssnade på den.

        Haha, hela den ligan är pinsamma! Forni är värst!

        Petra har jag ändå lite mer respekt för men.. mja. Den ligan alltså och deras ”magiska” par-middagar.. spyr!

          Forni och company pratar på ett mycket lustigt sätt, någon extrem form av östermalmska så som de tror att folk från den fina världen pratar men newsflash ingen gör det! Är själv en sådan Östermalmare och har under hela min uppväxttid och vuxna liv inte träffat på vare sig vanliga östermalmare, folk från fina förorter, adliga eller de som är bekanta med kungafamiljen som pratar så utstuderat. Herregud tala normalt för böveln!

            Undrar ofta om alla influencers som skriver ”utav” istället för ”av” talar så eller bara använder det i text för att få till det där extra fiiiiina…

        Inte kommer man långt på 149 kropp ????

          Grannkommunen t/r och sova under stjärnorna typ

        Påminner mig om en konversation jag läste på twitter där någon tyckte att alla borde spara undan åtminstone lite pengar i slutet av månaden och får till svar att alla faktiskt inte har pengar kvar i slutet, varpå den första personen helt frankt svarar att då kan man ju spara i början av månaden istället. Skrattade rakt ut för det var så dumt, haha.

          I nivå med ”let them eat cake”

            Som aldrig uttalats i verklig kontext.

      Exakt så! Kunde inte skrivit det bättre.

      Jag gav henne ingen kritik utsn frågade bara ”Du såg din gamla bästis i missbruk på centralen, varför klev du inte in och erbjöd hjälp. Tänk om det hade varit ombytta roller?”

      Den kommentaren publicerades inte. Men det var en genuin undran. Bryr hon sig bara om människor som har det bra? Som ”valde” kindpussande framför heroin?

      Men det kanske funkar så när man lever i ”överklassen” att om Mickis skulle gå runt nedrogad o nerpissad så springer Petra bara förbi?! Tydligen kan man inte köpa medmänsklighet för pengar…
      O roligt med folk som tror att överklass definieras av vilken adress man är skriven på – Michaela är inget annat än ev övre medelklass.

        Jag reagerade på samma sak. Ens bästa vän tolkar jag ändå som någon man umgicks mycket med och stod nära – verkar ju jättekonstigt att bara notera utan att ens hälsa eller prata, speciellt i en sådan (ändå) utsatt situation? Sedan kanske inte personen i fråga vill snacka eller umgås, men då har man i alla fall gjort något.

      Hon sa väl iofs inte att hon själv bodde i höghusen… utan att det var där hon hängde…

        Ja men som att det skulle vara en s värst spektakulär grej i vilket fall somhelst. Urdumt ju!

        Ja men som att det skulle vara en så värst spektakulär grej i vilket fall somhelst. Urdumt ju!

      Det här togs ju upp i kommentarerna häromdagen då Camcam fick tipset till inlägget. Hade hoppats att vinklingen skulle bli just så, vilket hån det faktiskt är mot folk att hon påstår sig gjort en klassresa och bevis på hur det egentligen förhöll sig under uppväxten. Tack Lisa för att du lyfter problematiken!

    Ta det från nån som gick på samma gymnasium som hon:
    Detta var inte Nacka hon beskrev! Det är så kryddat så det finns inte. Kanske nån liten klick med extremt utsatta finns i typ fiskis eller orminge, men alltså lugnare förort än nacka runt år 2005 går inte att hitta. Fick verkligen inte den viben av henne när man såg henne på hemmatesterna, snarare att hon valde sin vänner med omsorg och kanske nån gång drack lite för mycket. Men verkligen inte att nacka var nåt slags West side story samhälle. Snacka om att förminska andras upplevelser av gängkriminalitet eller utanförskap.

      Haha verkligen. Jag är uppvuxen i RINKEBY (den ni!) men det blev folk av mig med. Jag tycker inte ens Rinkeby på den tiden var någon hård förort och nacka var för oss ett snobbställe, så det här snacket om att vara uppvuxen i förorten och att det är en indikation på att man levt ett hårt liv är pinsam. Jag säger dock inte attpersoner som har det extremt svårt inte finns, men jag pratar inte om just såna nu utan människor som har det ”normalt”. Det är romantiseringen av det svåra för att sedan använda det till sin fördel som är skrattretande.

      Jag tycker att folk som gör förorten till något ”tufft” och hårt, a la Bronx är så pinsamma så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Skillnaden mellan oss i Sverige och USA är att vi har gratis utbildning vilket leder till jobb, men självklart funkar det inte om man själv tycker att det är töntigt att plugga och coolt att hänga i centrum. Visst att man har olika förutsättningar hemifrån men jag fattar liksom inte vad det är som är så tufft med den svenska förorten att man använder den som nägon slags uppfödningscentral för människor som vill hävda hur svårt de haft det pga det område den växt upp i?

        Asch. Wannabe gangsta. Kom igen när du varit i Nacka.

        Haha. Ännu mer störande än bronxbarn från orten är ju ”knegarna” från södermalm!!! Där har forni större trovärdighet som gangster 🙂

          Det var inte särskilt länge sen det var så

    Jag har följt Forni sedan hon gick på Nacka gymnasium – samma som min dåvarande kille. Ett helt vanligt gymnasium med såna klientel och tjafs som de flesta gymnasier som inte ligger på Östermalm (dock hörde man ju nästan värst historier från skolorna i innerstan). Hon bodde ju i en fin villa i Älta (absolut inget dåligt område) med sin otroligt kärleksfulla familj, hade alltid snygga kläder, en del märkesgrejer och reste och festade mycket som jag minns det. Samma liv som jag levde, men jag bodde på södra sidan av stan. Dock fick jag intrycket av att hennes föräldrar lät henne börja festa väldigt tidigt och det var mycket alkohol och cigg (och garanterat andra droger och dumheter) från tidig ålder. Jag förstår dock inte riktigt hur man drar parallellen till att man gjort en klassresa bara för att människor runt om en ”misslyckades” med sina liv? Flertalet gamla klasskompisar till mig lever idag i missbruk, spelberoenden, fattigdom osv. Jag anser trots detta inte att jag har gjort en klassresa för i min familj fanns alltid en bra ekonomi och stöd. Jag tycker det är lite löjligt att inte se sitt privileg bara för att vissa man umgicks med bar kniv. Hon har fortfarande en priviligierad uppväxt och har absolut åkt räkmacka genom sina bloggvänner och kontakter i Stockholm. Jag vill på så sätt ej förminska hennes kompetens, men skulle önska lite mer insikt i hur hennes uppväxt och kontakter har varit en otrolig fördel för henne när det gäller hennes karriär och liv idag.

    Snacka om att hon förminskar verkliga människor som varit uppväxta bland gängkriminalitet och utanförskap. Haft fått på samma gymnasium som henne vid samma tid och nacka runt år 2008-2012 var verkligen säkert och fridfullt. För att inte tala om hur hon positionerade sig på skolan, hon om någon valde verkligen rätt personer att umgås med och var duktig.

      Liksom Petra är isåfall största beviset på hur befängt hennes påstående är. Petra har ju verkligen inte tagit skada av de olika gängen och knivarna i nacka, och de umgicks ju konstant! Nacka om någotr är extremt priviligerat

      Oj, är du från Nacka? Verkar läskigt där borta.

    OT angående Blondinbella: hon har två asläskiga stalkers efter sig och väljer NU att visa i princip hela barnens ansikten (kolla ig stories)?

      Ja, men Hermine Hold ska jag lanseras snart och då är det bra om följarna känner sig inkluderade och priviligierade som fått se barnens hela ansikten så det känner sig lite shoppingsugna. ;_)

        Fast nu har vi inte fått se hela barnens ansikten.. och vad har barns ansikten med Hermine Hold att göra? Men ja stalkern från Frankrike verkar ju riktigt läskig och sjuk, fy fan, läst i Expressen. Inget påhitt eftersom att de fått ta del av polisförhör, så har nog knappast med Hermine hold att göra. Gud vad löjligt Camcam, du framstår som.. jag vet inte vad… Och vissa andra som hela tiden letar fel.. och inte vet vad ni ska klaga på för att försöka knäcka Bella… fel på allt, påstår att barnen visas mer… alltså hur stört.

          Men du låter ju rabiat. Inse att din queen (?) är en mytoman.

            Klart hon inte är. Inte heller är hon min queen. Jag påstår inte heller att hon aldrig ljugit, det har alla.

          Man behöver ju inte ens leta…

        Camcam, du har så rätt!

          Nej inte alls! Vi har INTE fått se barnens hela ansikten! Och Camcam och vissa besatta Bella-haters vänder allt till fel och vänder allt till att ”det är för att det är lansering, det är för att sälja osv..” Så jävla stört, ni vänder ju allt till fel, ljuger och hittar på.. paranoida, sjukt är det.

            Nope! Bella gör allt i sin makt nu för att tygbitarna ska få uppmärksamhet 🙂

              Jo förvisso men vad har det med barnen att göra? Hon har barnvecka och visar inte barnen mer än vanligt. Hade hon inte visat dem så hade det varit fel på det och ni hade klagat på det – påstått att de inte är viktiga för henne, att hon inte ger dem uppmärksamhet, att hon inte älskar dem.. att hon är egoist osv osv.. som sagt ni vet ju inte vad ni ska klaga på. Och det löjligaste, sjukaste av allt är ju att ni anser att personer som skriver det sanna är galningar och försvarar sin ”Queen som är mytoman” MEN det är ju snarare ni som verkar vara mytomaner och paranoida och besatta galningar. Och vi/jag har ju isf flera ”Queens” eftersom jag försvarat flera och rättat även andra lögner som skrivits om andra här också.

            Du glömde skriva ”nej, bara sluta!”!

              Oopz, glömde stora bokstäver!

                Hahaha! precis, människan kan inte må bra! Trodde för övrigt att galning var blockad, men tydligen inte. Alternativt används nu annan wifi lol

                  Galning? För att någon skriver det rätta och det sanna. Eller ser du några hela ansikten på barnen på Bellas instagram? Tycker du att människor som letar fel, ljuger, överdriver, vinklar och gör allt för att håna och skamma verkar må bättre? Okej…

            Alltså vem är ni som går all in för att skydda en lögnare ni inte känner, som hittar på 90% av sitt livsinnehåll för att ni ska vara kvar och slicka henne där bak? Så himla töntigt att hålla på och hålla en människa som gång på gång avslöjats om ryggen.

              Det är i första hand en person. Hen har ett tydligt urskiljbart sätt att uttrycka sig. Gärna med versaler här och var ☺

              Det är dock inte så mycket bättre att medvetet tolka allt hon säger och gör på sämsta tänkbara sätt.

        Jag framhärdar i hopp om att se en bättring.
        PrivilEgierad!

        Camcam, jag hoppas verkligen att du inte uppmärksammar när HH släpps! Ge inte henne den uppmärksamheten och gratis reklam. Alternativt kan du väl då uppmärksamma de sjukt dåliga sömmarna, kolla närbilder. och så produceras allting i asien för typ 5 cent. Total rip off.

        De har lagt miljonbelopp åt sidan för influencer-marketing. Spyr! Stackars alla barn som inte förstår allt det här och kommer fråga föräldrarna om VISA-kortet. Tragist! Vart är världen på väg, som om vi behöver another Ideal of Sweden. Usch!

    Man är inget om man inte kommer från mindre bra/tokiga/bråkande föräldrar, om man inte levt i lägenhet utan struktur i taket och haft ett badrum med våtrumsmatta och inte marmor. Har man dessutom haft föräldrar med egentligen helt vanliga jobb, eller ännu bättre haft skilda föräldrar. Forni beter ju sig likadant som dessa människor på cafét, dyr handväska, talar om folk omkring, säkerligen kindpussas och ”kan inte vara hemma” för att veckans städhjälp är i lägenheten. Alltså jag spyr!!!! Visst var stolt med vad du är i livet, men sitt inte och skryt om ett klassresa som du inte har genomgått. Du kommer från helt vanliga förhållanden och lyckades börja blogga i rätt tid där det var relativt nytt och lyckades sälja in dina samarbeten dyrt och bli rik. Hur många växer upp på Östermalm, och hur många växer upp i helt vanliga småstäder/förorter???

      Stuckatur kanske var ordet du sökte?

    Jag skiter i vilken s k klass man tillhör. Hur man är som människa är viktigast för mej. Jobbat med s k överklass men boring. Näsan i vädret och minkpälsen på. Nä viktigare hur man bemöter andra. Och vad du gör för dina medmänniskor.

      Om du struntar i klass men samtidigt fördömmer vad du kallar överklass, så struntar du väl ändå inte i klass? Jag kan inte säga att den stereotypiska överklassen är mer eller mindre sätt. Näsan i vädret och minkpäls hittar man väl ändå lite varstans, oavsett klass?

        Hittar man verkligen minkpäls överallt?

          Fejk kanske? Isf överallt. Riktig mink vågar väl ingen ha..

        Nä du har fel. Minkarna sitter mest på överklassens axlar.

          Men du sket ju i vilken klass folk tillhör? Så hur har du noterat det här?

            Fast va? Klart man kan notera utan att bry sig? Om jag ser en transa noterar jag att denne är en transa, men jag skiter fullständigt i det?

              ”Transa” är ett transfobiskt ord, please educate yourself.

    Den kvinna i Stockholm som gjort en riktig klassresa är Bathina Philipsson. ?

      Eller Elaine..

        Går kanske inte riktigt att jämföra Elaine med Bathina som gift sig rakt in i absolut överklass.

      Sen har vi prins Daniel. Bara o gifta opp sig!

        Japp det gör många kvinnor, varför skanna en man som gör det?

          Prinsessan Sofia då?

          Va ska vi göra då? Kopiera han?

          Ja? Det jag menar är att båda två har gjort det, så vi har bra exempel både bland män och kvinnor, inte bara kvinnor som gör det alltså.

        Fast han är ju från Ockelbo ?

        Fast Daniel var ju knappast underklass?

          Daniel var medelklass som gifte sig adligt vilket ändå är en klassresa jo…

      Jo.. särskilt med tanke på att ena brorsan och vad han gjort

        Tell more!

        ?

        Uuuuh…Vad har han gjort? ?

    Men va? Jag har följt henne läääänge och hennes föräldrar bodde ju i en stor, fin villa i ett helt normalt bostadsområde? Hon gick på en helt vanlig skola och hade helt vanliga extrajobb osv? Jag fattar ingenting? Ja, några från mina gamla skolklasser har också börjat knarka och ja, folk slogs ibland, men herregud, det gör mig knappast till ett maskrosbarn…

    Även om överdriver som bara den så har hon ju kanske rest från klassen övre medelklass till undre överklass?

      Njae, på vilket sätt är hon överklass?

      För att hon äger en-två designer-väskor? Herregud. Forni är världens wannabe!

      Fast det tar flera generationer för en släkt att räknas och accepteras som överklass, runt 3-4 generationer om jag minns Jan Guillou rätt.

    Jag blir lite förundrad över hur många av ovan kommentarer definierar klassresa. Det handlar inte enbart om förmögenhet, utan om så många andra saker.

    Lena Sohls avhandling ”Att vara sin klass” som handlar om kvinnors klassresa är intressant. En kort artikel om det här:
    https://www.uu.se/nyheter-press/pressmeddelanden/pressmeddelande-visning/?id=2323&typ=pm

      Ja att du köper dig en bostadsrätt på eftertraktad adress och några dyra väskor gör dig inte till överklass!

        Men många som gör det tycker det. Särskilt bloggare. Inte snack om att hyra lägenhet utan som hon skrev den måste ju köpas. Detta handlar inte om Forni dock.

          Vet inte om det är är sant riktigt. Även Östermalm var övervägande hyresrätter innan köpfesten och ombildningar blev populärt för 20 år sedan. Jag är själv uppväxt i en 300 kvadratare på Östermalm. Idag bor en känd läkarfamilj i lägenheten men det är fortfarande en hyresrätt. Troligen skulle det bli så dyrt för hyresgästerna att köpa loss sina lägenheter att intresse/möjlighet saknas. Har även hört att många fastigheter på Östermalm, särskilt Strandvägen förblir hyresrätter som en strategi att hålla hålla oönskade människor borta. Det gör att inte vem som helst som vinner en budgivning kan köpa sig in i huset utan fastighetsägarna förblir i total kontroll över vilka hyresgäster de accepterar och adressen förblir exklusivt exkluderande i sann överklassanda.

          Vill förtydliga att jag inte menar att du har fel. Menar mer att Forni har fel i att det skulle vara mer exklusivt att köpa än hyra sin lägenhet på Östermalm.

            Kanske syftar på andrahandsuthyrning. De flesta dödliga är inte ens medvetna om att det finns förstahandskontrakt på Östermalm. I praktiken så gör det ju som du säger inte det.

    Pengar gör dig nyrik, inte överklass. Överklass har lite med pengar att göra, det handlar mer om kulturellt kapital, traditioner, bostad osv.

      Den gamla adeln menar du? Börd…

    Det här är så överdrivet och nästan lite Ironiskt. Vad jag har läst och förstått är hon uppvuxen i Villa nellan nacka/Älta. Hennes föräldrar är höginkomsttagare, hon har under alla sina somrar åkt till Italien på hennes farföräldras stora vingårdshus med pool mm. Hon kan på allvar inte mena att hon ”tagit sig upp själv”. Jag ger henne all cred för det arbete hon gör men let’s face it, hon hade inte haft något att blogga om när hon var 14,16? El vad hon nu var när hon började om inte hennes föräldrar möjliggjort det för henne att köpa 5 par skor i månaden och märkesväskor. Ingen tonåring har dom pengarna. Klassresa och hur hon plötsligt befinner sig på Östermalm smakar illa i munnen. Att hon sen hamnat i olika gäng och ibland fel som ung har ingenting med henne, uppväxt el klasstillhörighet att göra.

    Herregud.. Fast alltså, helt ärligt.. så har väl faktiskt inte Isabella någonsin kallat sig maskrosbarn? Jag har inte hört det iaf utan det är en tidning som satt det som rubrik (och ni/du påstår det här med jämna mellanrum. Mycket om Isabella som ”blivit sanningar” genom denna blogg och vad som skvallras och hittas på om här) – för ja det säljer tydligen – men Isabella har ju dock inte uttalat det om sig själv, väl? Men däremot finns det ju ett antal andra som kallar sig för det – ja, för just det, det skapar ett intresse och ska ge uppmärksamhet och sympatier. Men just Isabella har väl inte själv kallat sig för maskrosbarn eller kryddat sin uppväxt – hon är ju uppväxt i ett höghusområde och med skilda föräldrar.

      Jo det har hon !!!

        Nej! När isåfall, var och när har du sett eller hört det? I drömmar? Eller så har du läst det här men det är inte sanningen för att någon skriver det här.

      Bara googla på löwengrip jakobsberg. Hittade den här roliga texten bla.
      https://www.isabellalowengrip.com/2018/10/22/two-young-parents/

    Forni har aldrig dolt att hon är uppvuxen i Nacka men att nu måla upp hennes uppväxt där som en Snabba Cash delux Gansta Style blir rätt så märkligt, släng dig i väggen Snoop Dogg!

    De som ofta hävdar att de gjort en så stor klassresa har sällan haft en svår barndom med fattiga föräldrar..

      Fast jo. De förekommer de med.

      Lady Dahmer är en av de jag kommer på som närmast skulle kunna vara klassresa bland bloggarna. Bella, Forni, Kenza och resten startade ju ganska bra med att ha möjlighet till det socioekonomiska kapitalet att ha intressanta grejer att skriva om, dvs kläder, skor, resor, fest, modellgrejs, osv. Bara för att vissa av dom har blivit nyrika eller framgångsrika har de inte gjort klassresa.

        Emelie Walles var ju typ hemlös för 8 år sedan tror jag hon skrivit och har bott på kvinnohem i tonåren, misshandlad som barn osv tror hon har nån pundare till bror också som hon tar hand om. Sett bilder på FB. Så att växa upp i fina områden är ingen garanti egentligen.

    Bara jag som hängde upp mej på kniven i bakfickan??? I bakfickan alltså, vem går runt med knivar i bakfickan.
    En stilla undran ….

      Allt för att krydda sin text – och vilken pinsam text. Från kindpussar till heroin…. herregud. Och hon får book-deals? Vilket skämt!

      Var brukade du bära din…?

        Mellan tänderna såklart (strykjärniskt)

        Att ha den i bakfickan känns som risky så fort man sätter sig ner. Som att ha pickadollen nerkörd i byxlinningen med kula i loppet

        Svarar inte för att utge mig från att vara en ”thug” utan från personlig erfarenhet:
        I inre jackfickan, yttre jackfickan med handen redo om läget omkring verkade ostabilt. Finns ingen jacka så använde jag inre framfickan på jeansen.
        Bakfickan är svåråtkomlig för en själv samt ger andra ett övertag då du inte kan se dig om ryggen. Dessutom kan det uppfattas som hotfullt, vilket ibland kunde ses som en provokation. Alltid en dålig idé att verka vara ute efter problem genom att skylta med vapen…
        Oftast räcker det med att bara fortsätta gå i en stabil takt med blicken neråt, minding your own business så att säga.

          Trodde stövelskaften var det självklara…

          Not to mention the risk of stabbing oneself in the ass! ?

      Är ett ypperligt ställe att förvara sin kniv om man vill sticka sig själv i låret i tid och otid, riskera att någon tar kniven när man har ryggen till, eller bara ha den riktigt svåråtkomligt.

    Jag gick in på Fornis blogg för att läsa lite och kanske hitta ”förmildrande omständigheter”. Men nej, som svar på en kommentar så skrev hon att hon kom från underklass och nu befann sig i samm rum som överklassen. ?‍♀️

      Jag tror tyvärr att Forni verkar tror det själv. Tror inte att hon försöker förställa sanningen, jag tror att i hennes verklighet har hon gått från underklass till överklass och det är DET som är skrämmande för mig. Hur hon ser ner på vanlig/övre medelklass. Hur ser hon på riktig underklass undrar jag…

    lästips: ”Bilden av en klassresa” av Mats Trondman , samt ”Maskrosbarn” av Sandra Gustafsson

    Gillar inte klassindelningar. Överklass, arbetarklass. Det är ett knepigt perspektiv att se på människor. Självklart finns det skillnader i samhället men att snacka klasser känns obehagligt.

      Arbetarklassen har väl i stort hunnit bli medelklass. Den nya underklassen är utomeuropeiska invandrare/flyktingar i dåliga förorter.

        Det som är så sorgligt är hur många av dessa utomeuropeiska invandrare/flyktingar många gånger faktiskt är båda överklass och intellektuell elit sett till sin familjebakgrund.

          Deras barn har dock bättre förutsättningar än grannbarnen trots att miljön i övrigt inte skiljer. Men sorgligt, ja.

      Jag gillar heller inte klassindelningar men det är det som klassamhället skapar. Det är inte vi dom pratar om klass son hittat på att det finns, det finns och därför pratar vi om det!

    Men va? Var skriver hon att hon har gjort en klassresa? Det är ju NI som säger det, inte hon.

    Sen kan man inte sig med väldigt fel personer även om man bor i en fin villa med bra föräldrar. Det är ju inte hennes hem och familj hon skriver om, utan vilka personer hon träffade på och situationer hon hamnade i. Och att det finns en väldig kontrast mellan det och hur det ser ut nu i hennes liv.

    Ni är ju helt fantastiska på att spy ut hat över folk!

      Haha Forni?

      Så för att något ska sägas så måste man skriva det explicit? Det finns alltså inget sådant som texttolkning? Det som diskuteras är dessutom inte om hon gjort en klassresa eller inte, utan att hon får sin bakgrund att framstå som mycket tuffare än hon uppvisat tidigare. Uppväxt i kärnfamilj i villa i Nacka är inte direkt synonymt med att omges av thugs med knivar i bakfickan. Okej att man UPPLEVT det (för vem har inte hängt/råkat hänga med shady personer nån gång under tonårstiden) men hon vinklar det åt att det var hennes vardag och vips sitter hon nu med superytliga människor med Chanelväskor o Rollar på händerna och dömer både dem och de gamla vännerna som är nerknarkade. Vem blir hon i sammanhanget då?

      Brukade läsa hennes blogg förut men slutade av exakt denna orsak: mer självförhärligande, dubbelmoral och icke-logik i argumentation får man leta efter. (Ok man får kanske inte leta jääättelänge i den influensiska världen).

      Forni har svarat följande under en kommentar till inlägget ”Det jag ville ta upp var min personliga resa från underklass/umgängen med ganska dåliga livsförhållanden till sen att plötsligt befinna mig i överklassens rum.”

      Jaha så om någon snickare från jordbro träffar människor som tillhör överklassen i sitt jobb dagligen så tillhör plötsligt hen överklassen? Precis som du tycker Fobri tillhör underklassen då hennes kompis drack smuggelsprit? Jag vet inte ens vem bruden är men vilket skämt av människa alltså.

      Fast det är ju nästan ännu värre om andemeningen är att höghusbarn är lika med beblanda sig med fel personer. Hejja segregation eller?

        Håller helt med!! Hon får det att låta som att människor i förorten automatiskt är sämre??

    Jag vill kräkas i dessa influencers munnar så mycket skit dem pratar.
    Vad fan vet Isabella eller Forni om förorten. Blir så förolämpad. Om deras bakgrund är så ”svår” vad är min. Räknas jag? Mörkhyad tjej.
    1 kroniskt deprimmerad mamma som låg i sängen hela min uppväxt. 1 alkoholiserad och kriminell pappa. Aldrig varit utomlands med mina föräldrar. Tolkat åt mina föräldrar, aldrig haft någon som kan vara med på utvecklingssamtal etc uppväxt i Skärholmen. Jag Hr gått från det till och ha ett jobb, köpt lgh i bättre område, tagit körkort och känt mig så stolt över mig själv.. men tydligen lyckas man intr före man kan se ner på alla andra.

      ❤️❤️❤️ känner igen mig så mycket. We did good!! Inga influencers. Men man kämpar sig fram. Du ska vara stolt!

      Fan vad stolt jag blev av att läsa din kommentar. Jag känner dig inte ens men du verkar väldigt stark ?

      Du har fan lyckats. All kärlek till dig Lee!

      Ljuger för det mesta om min uppväxt, ingen vet sanningen hur hemsk den var.
      Men man skapar sitt egna liv när man blir vuxen. Jag är glad att jag lever.

      Ryser när jag läser din kommentar – grym du är!!

        Och jag är stolt över er alla med hjärtat på rätt plats…
        Tack så mycket ❤️ Klart man ska vara stolt, det gör bara ont och läsa hur de försöker skapa sig en image på bekostnad av alla oss som faktiskt haft det tufft och kämpat på ändå. Som om
        Vår resa inte betydde något.

      Förstår din känsla, växte också upp i ett hem med missbruk och psykisk ohälsa. Jag mår bra idag och har ett jättefint liv men jag har fått kämpa som fan för det! Mår bokstavligen illa när jag läser sån här skit. Så fint att du kan fått känna dig stolt över dig själv, det ska du verkligen göra. Vi som gjort DEN resan vet <3

      Lee. Du är en stjärna ❤

    De som läste psykologlinjen på universitetet fick göra en mängd olika grupparbeten där de delades in i arbetarklass, medelklass och överklass. Definitionen underklass används inte. Precis som forskningen visar bar samtliga med sig olika beteenden från just sin klasstillhörighet. Det finns som redan nämnts mycket igenkännande litteratur att läsa.
    Sanningen är väl närmast att många av de s k influensers tillhör medelklass? Det betyder mer att de fått mer pengar att röra sig med men knappast en klassresa eller?

    Man föds in i överklassen, inte något man plötsligt blir för att man har fått/tjänat mycket pengar och köper dyra grejer

      All botox har stigit åt skallen!

        Haha ja verkligen, botoxförgiftade much

      Alternativt gifter in sig men då är man bara överklass ”till låns” för skiljer man sig är man inte överklass längre.

    Hellre underklass och slippa gå runt och se bajsnödig ut när man ler tack vare all botox ?

    Vad gör man för klassresa enligt Forni om man flyttar från Skeppargatan på Östermalm till en stor villa ute i Nacka (för att man vill bo nära naturen)? Har man gjort en klassresa bakåt då??? ????

    Tror Forni tjänat på att utveckla sitt inlägg lite. Hon har ju en poäng och jag tror inte hon ljuger men hon hade uppenbart tjänat på att ge en mer nyanserad beskrivning av sin bakgrund och kanske förklara lite bättre vad hon menar. Nu fäster man sig lätt vid det hon utelämnar i stället för att fokusera på vad hon säger.

    Jag tycker mest det är härinne folk skitnödigt tjatar hit och dit om medelklass och överklass, nyrik vs gamla pengar osv. Jag får inte känslan att det överhuvudtaget är detta tex Forni menar. Jag tror hon enbart reflekterar över att det precis lika gärna hade kunnat gå käpprätt åt helvete. Hamnar man i fel umgänge som ung kan det gå åt vilket håll som helst. Klart som fan man har rätt att vara både stolt och tacksam att det gick bra. Jättebra till och med.

      Men hon skriver ju det i kommentarerna…. ”klassresa”. Om hon nu reflekterar på det sättet du menar kanske hon som är så jävla bra på att uttrycka sig i text hade kunnat fokusera mer på personlig utveckling och mognad än att krydda krydda krydda så det bara blir alldeles ofattbart långt från verkligheten.

    Jag växte upp i ety litet samhälle, bodde i villa och hade (förvisso rätt sunkig men ändå) sommarstuga. Vi var verkligen inte rika, men familjen hade två bilar och jag fick gå på ridskola, och jag pluggade vidare precis som mina föräldrar gjort. I min skyddade värld hade folk det på ungefär samma sätt.

    Nu som vuxen jobbar jag i ett område där nästan alla har invandrarbakgrund, det säljs knark på torget och barnen får klara sig väldigt mycket själva, och dessutom passa småsyskon mest hela tiden.

    Och det blir så tydligt vilket klassamhälle vi ändå har. Det handlar inte bara om (avsaknaden av) pengar , utan det är också allt det andra. Vilka förebilder man har (många kvinnor arbetar inte och föräldrarna kan knappt svenska, hur lätt är det att hjälpa sitt barn med läxorna då tex?). Det är geografiskt inte särskilt långt till fina villakvarteret men kulturellt är det oändligt.

    jag blir ändå förvånad över att så många här inte vill prata klass, för mig är det det viktigaste begreppet för att förstå samhället! både på ett personligt sätt, vad gör mina erfarenheter för min förståelse för andra? kanske lättare för många att tänka på det som erfarenheter som inte rör etnicitet eller kön eller funktion? för resten är ju typ klass. och på en samhällig nivå, vi har ett samhälle där skillnaderna mellan de som har mycket och de som har lite har skenat rejält de senaste åren, hur påverkar det samhället?
    jag tror att fornis skriver det hon skriver mer för att få fatt på en känsla av att va katt bland hermelinerna, sen att hon faktiskt spottar på andras utsatthet genom att ljuga och överdriva det får det vara värt enligt henne? hon är ett medelklassbarn med snäva referensramar och min erfarenhet är att sådana sällan fattar vad en menar med tex underklass eller ekonomisk utsatthet.

    Jag är uppväxt på en liten pytteort, i ett hus utan varmvatten eller värme på vintern (JA det är sant och ja det finns såna familjer, men utanför familjen var det såklart ingen som visste) fanns inget missbruk eller ohälsa i min familj, bara kass ekonomi.

    I år kommer jag för första gången ha en årslön på runt miljonen. Fy fan vad jag jobbat röven av mig för att komma hit.

    Tycker Isabella pissar på oss som faktiskt haft det svårt på riktigt.

    rätta mig gärna om jag har fel men jag får känslan av att just stockholmare är väldigt ”besatta” av sin adress och att det är denna som avgör ens eventuella klass osv. Är jag något på spåren? självklart #inteallastockholmare osv.

      Nej, att välja adress ger inte automatiskt någon klasstillhörighet. Däremot kan man vända på det och se att överklassen väljer att bo i vissa områden. Som i sin tur attraherar folk som jobbat sig upp och som vill bo i dessa attraktiva områden.

      Men jag vet flera stycken som vuxit upp i t. ex. Djursholm och Saltsjöbaden som av olika skäl valt att flytta till mindre orter i landet.

      Adress är en enorm statusmarkör i stockholm ja. Men inte mer än i andra större orter (nu finns det ju bara två till..)

        Jag upplever nog ändå att det är annorlunda i Stockholm än i Göteborg. Men det är ju iofs bara min personliga upplevelse

    Klassresa – Och jag som inte ens gillar att åka skidor.

    Tänker lite att Johannes Brost dog med vad var det, 400kr på kontot och totala tillgångar på runt 110.000, men inte fan räknas väl han eller hans barn som underklass för det? Klasstillhörighet har väl inte speciellt mycket med pengar att göra? Och hur många överklasspersoner finns det inte som pundar? Jag jobbar inom beroendecentrum, och tro mig, det är verkligen inte ovanligt med överklasspersoner i gravt missbruk.

      Och det är lika tragiskt att någon hamnar i svårt beroende. Det handlar om känslor och inte hur mycket pengar dom har. Ser verkligen upp till människor som kan bryta sitt beroende.

    Jag tolkar det som att hon menar att hon gått från att umgås med, bland annat, folk från ”underklassen” till idag mest eller endast överklass. Hon skriver även att nu är det kretsar med folk som missbrukar kokain istället för heroin och dricker champagne istället för smuggelsprit, så hon är helt medveten om att tunga droger förekommer i alla ”klasser” och överallt.

    Nyrik var ordet! Forni skulle aldrig prata om ”klass” och klassresor om det inte var för möjligheten att i de fallen få skryta om sitt liv och leverne. Hon är otroligt om sig och kring sig för att alltid vara ”rätt” men ändå blir det så fel. Ofta har jag funderat på vad det är som inte går ihop, vad i hennes image som skaver och nu satte du verkligen fingret på det – hon är nyrik!! Petra Tungården och de andra i samma gäng är ju också det men de kommer undan med det eftersom de inte anser och framställer sig så ”fina” som Forni gör. Är det här ett sätt att sudda bort och ändra den imagen? Eller är det ett sätt att rättfärdiga – typ att man får ha hybris för att man är stolt över sin “klassresa”? Orkar inte heller att hon kallar sig för underklass i en utav kommentarerna till inlägget… Var det den veckan hennes mamma sa att hon inte fick köpa ett par nya pumps (minns att henens blogg hette Flest skor vinner), trprs att de bara var från Din Sko? Snacka om att ha tappat fotfästet.

      Tunis har vuxit upp i samma villaområde i Nacka som jag tidvis bott i. Ett område som domineras av välbeställd övre medelklass och någon slags finkulturell elit (författare m.m som har massor av pengar men absolut inte vill att det syns). Sammanfattningsvis ganska ”fint folk” om man nu vill kalla dem det.

      Bonusinfo: Agneta Sjödins lägenhet i ett sekelskifteshus är till salu i området just nu. För nästan 10 miljoner. Finns på Hemnet för den som är nyfiken.

        Visst kommer Tungården från ett välbeställt hem, från ett område där de flesta hade råd med både landställe, sommarbil och ett par utlandssemestrar per år. Den intellektuella falangen i bekantskapen ger visserligen denna krets mer tyngd och genuinitet men jag skulle snarare kalla den övre medelklass än överklass. Men det är en definitionsfråga…

          Finns ett par överklassfamiljer boendes där. I övrigt är det mestadels övre medelklass – precis som jag också skrev i min kommentar.

          Jag har rätt bra koll på området kan man säga ?

    Gör man det för att det ska låta märkvärdigt? ?

    Det enda jag fick ut av hennes inlägg är att det måste vara en mardröm att bo på Östermalm och bara umgås med de som bor där.

    She’s still Forni from the block!

    Jag har bott på Östermalm, i studentetta. Har nog hängt på de flesta caféer där, både på övre och runt Stureplan. Min väska kostar typ 3000 på fullpris (vilket jag inte betalade) och klockan en tredjedel. Jag var knappast ett unikum. Det finns mycket folk med pengar i kvarteren, men det finns också gott om folk med rätt normala inkomster. Och folk med gamla pengar, som aldrig skulle flasha med dem. Det är skillnad på klass som i det sociala arvet, och att ha pengar. Får rätt ofta känslan av att många av våra influencers försöker utmåla sin omgivning som betydligt glamorösare än den faktiskt är, eller helt enkelt inte ser skillnaden. Sabis fältöversten har också extrapris på blodpudding i januari.

    Kan vi inte bara komma överens om att dessa tjejer som Forni och Bella inte ha någon aning om vad en s.k klassresa är.
    Herregud.
    De kommer inte från någon underklass. Jisses. Vad vill de uppnå med sitt jidder om sin resa genom klassamhället? De har ingen koll.
    Bortskämda snorungar är dom

    Till Camilla varför raderar du mina kommentarer?

    Kommer ihåg för 1-2 år sedan då forni svarade på en fråga från en läsare som skrev något i stil med att hon kände sig otrygg när hon tog nattbussen hem från sitt jobb. Fornis tips var att köpa en bil och köra hem istället för att ta bussen :))))

    Men jag blir så trött. Livet på Östermalm är inte sådär, och har aldrig varit. Jag är uppvuxen och har bott på Östermalm hela mitt liv och är så less på att stadsdelen är något som porträtteras som nåt slags område för inbördes, inavlad beundran där alla har hemhjälp, kindpussas och pratar tre flytande språk Jo, min morfar kindpussades, men han skulle fyllt 96 i år så det var nog en generationsfråga. Det är inte all that. Har aldrig varit & kommer heller aldrig att bli. Men det kanske är ”gräset är grönare” tänket som gör det.. jag vet inte…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.