Marginaliserade Skavlan kvinnor på självaste Internationella kvinnodagen?

Den inbjudna gästen Marie Agerhäll verkar tycka så, och många av hennes följare med henne.
Marie – för den som inte känner till henne – är en svensk manusförfattare, regissör och skådespelare och är just nu aktuell med serien Dips, en svensk humorserie som hon gjort tillsammans med maken Jesper Rönndahl.
Marie har producerat, skrivit, regisserat samt spelar en av huvudrollerna i serien som är en av SVT:s mest strömmade program på SVT Play.

Så vad fick hon frågor om under sin medverkan i Skavlan?
Sin man.
Enligt Skavlanredaktionen handlar det om att det var en rekordlång inspelning som behövde klippas ner till en timme. Aha, så DÄRFÖR klippte de bort alla frågor till Marie som handlade om annat än hennes man? För det var inte lika viktigt?
Ja, det låter väl rimligt…eller? Suck.

Tack för tips!

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Som när han intervjuade Sara Sjöström och bara frågade henne om städning och matlagning och hånade henne för att hon tar hjälp utifrån för sånt. Han hade aldrig ställt samma frågor eller betett sig på samma sätt mot en manlig guldmedaljör.

      Eller hur!! Vi satt bara o gapade hemma när den intervjun sändes. Min sambo som älskar sport var helt vansinnig att det pratades med Sara som att hon var hemmafru på 50-talet istället för hennes grymma prestationer.

        Måste vara underbart att vara hans fru. Därför man knappt ser av Maria längre? Så talangfull skådespelerska.

      Är ju bara korkat att ställa en sådan fråga till en man? Svaret är självklart, antingen så städar han inte ens eller så har han en kvinna till det. Och vem bryr sig ens vad en person gör hemma?

        Det privata är politiskt.

      Och när Beyoncé fick frågan hur hon skulle kombinera karriären med familjelivet när hon var gravid. Och hon sa: ”Jag svarar på det den dagen min man får samma fråga!”

        Vet du vart man kan se/läsa den intervjun?

          Nej har bara sett citatet från intervjun för länge sedan. Tyvärr.

    Får utslag av folks oförmåga att be om ursäkt. Dessa aldrig sinande ”beklagar OM du UPPLEVDE det så”. Kollektiv utbildning i konsten att be om ursäkt vore kanske nåt?

      Ser ju att det faktiskt står ”att” iofs. Ett rätt!

    Det var den tröttaste ursäkt jag hört på länge. Wow. Kunde de inte ens försöka komma på något som lät rimligt (vad det nu skulle vara) eller faktiskt – håll i er nu – bara be uppriktigt om ursäkt, ta till sig av kritiken och faktiskt BLI BÄTTRE? Det här är ju liksom inte första gången Skavlan (programmet) gör något liknande. Ingen bättring på den horisonten. Pinsamt.

      Men visst skriver de i svaret att de tar till sig kritiken och skall bättra sig? Eller är jag helt ute och cyklar med min översättning av norska?

        Förövrigt är jag inte alls förtjust i skavlans intervjuförmåga eller som karaktär för den delen heller…

        Bara det att de fått samma kritik i 10 år men ändå inte lyckas bättra sig.

          Över 10 år, även om inte Skavlan själv var den som gjorde bort sig mest här så har han väl alltid svamlat och stammat gentemot kvinnor:
          https://www.dagbladet.no/kultur/kvinne-med-sprengkraft/65787243

          Tja, programmet finns fortfarande kvar och drar storpublik – så alla delar inte eran åsikt.

            Åh, så fint förklarat Anders! Tack!

    Är det som ’straff’ du skriver Skavlans namn fel i rubriken?

      Härskarteknik..

    Och Skavlans:
    ”Ska man intervjua kvinnor på ett visst sätt? I min bok ska man inte göra det, man ska intervjua individer som invidiver.”
    För han frågar ju alla män som kommer ingående om deras relationer och fruar..?

    Tror inte detta var mer genomtänkt än att Jesper ju är mer känd bland folket och då kanske det i klippningen ansågs vara mer underhållande för tittarna om man la fokus på honom och hur det är att leva med honom etc. etc.

      Nej, det är ofta inte så genomtänkt – det är ju det som är problemet?

      Då får de väl bjuda in honom istället för Marie.

        Han var ju där samtidigt.

      Tror inte man behöver läsa in så mycket i allt. Varför leta fel i allt?

    Varför tittar ni fortfarande på sådant här? Vanlig tv? Det finns så mycket annat, roligare, att titta på om man kliver utanför tablå-tv och strömningstjänster. Hela nätet är fullt med alla möjliga och omöjliga program, filmer, dokumentärer, underhållning etc i nästan all oändlighet. Börja med att scrolla utanför bubblan på Youtube, kolla in r/documentaries och r/mealtimevideos och så fortsätter ni vidare dit ert intresse tar er.
    Personligen har jag inte kollat på vanlig tv på nästan fem år. Finns ingen anledning att kolla på alla skräp SVT och reklamkanalerna pumpar ut. Är det något man verkligen vill se finns SVT Play och liknande. Men på allvar, vem kommer att sakna typ Lyxfällan eller Bonde söker fru om det slutade i morgon?

      Det ena utesluter väl inte det andra?!

        Nej, men folk verkar mest klaga på att programmen de ser suger. Så varför fortsätter man titta när det finns så mycket annat att se?

          Finns väl all anledning att klaga om man tycker att public service visar problematiska inslag?

            Att klaga gör ingen skillnad. Skavlan får ha sitt program år ut och in eftersom folk fortfarande tittar. Man sitter hemma med fredagsmyset och klagar på att Skavlan inte är bra. Men likförbannat har han höga tittarsiffror varje vecka. Rösta med fötterna så kommer formatet att ändras. Sluta kolla.

            Fan vad jag hatar kommentarssystemet på den här bloggen…. Jag skrev ett svar men du får vänta med att läsa det tills någon behagar kolla modfiltret….

            Ja och nu drar de på skattsedeln till detta ”oberoende” elände så det går inte ens att slänga ut alla tv- och radiomottagare länge.

        Jo om man inte vill slösa bort sin tid.

      Castar allt ?

    Fast jag vet inte… Marie valde ju att prata rätt mycket om sin man också? Hur han är, hur han svimmar lätt, hur hans humör är…

    Tycker att det fick med kvinnoperspektivet bra ändå i programmet igår. Den norskfinska kvinnan pratade så att Skavlan inte fick en syl i vädret.

      ”Valde”? Eftersom hon inte är en otrevlig person och eftersom hon satt i en intervjusoffa och förväntades göra bra TV (som alla gäster förväntas göra mer eller mindre) så besvarade hon Skavlans frågor så gott hon kunde. ”Valde”…

      Det var det dom visade ja… frågan är ju vad hon pratade om i det dom klippte bort

    Eller igår i talang när deltagarna får frågor från tittarna innan rösterna delas ut. En man får frågor om hur man blir magiker, en kille som dansar får en fråga om vad han helst dansar. De tre unga systrarna som sjunger får frågan ”är ni singlar?”. Fanns det verkligen ingen annan fråga att ställa?

      Jag såg också det programmet igår, och det sorgliga är att jag inte reagerade över huvud taget på att tjejerna fick den frågan… Håller helt med dig, det är fan sjukt.

    Har slutat titta på Skavlan pga problemen med skillnader i hur kvinnliga och manliga gäster bemöts. Tycker att det har varit ett tydligt problem under flera års tid.

      Alltid = från 1998!

    Har länge funderat på varför SVT inte sätter ner foten mot skavlan. Detta är bara ett av måååånga exempel på hur han vinklar intervjuer olika när det är kvinnliga resp manliga gäster. Men eftersom han är så flinig och ”charmig” får han komma undan med det. Ut med skavlan!

      Jag fattar helt ärligt talat inte ens vad som år charmigt med honom. Han sitter typ och ler lurigt när folk berättar något extremt tragiskt, han missar konstant att ställa intressanta följdfrågor, hans engelska är inte tillräckligt bra för att förstå när engelsktalande gäster skämtar och han är tydligt sexistisk. Det enda bra med programmet är att det är intressanta gäster. Att han är finns där är överflödigt.

      De sätter inte ner foten eftersom han har höga tittarsiffror. Pengar är det enda som räknas. Även om man är public service….

        Är han månntro SVTs svar på Timell i avseende att han får bete sig som en ? utan att de ansvariga reagerar (menar inte att han har gått så långt som det Timell stått till svars för).

    OT har du läst detta Camilla?
    Emanuel Karlsten
    Turerna runt Durmaz hatstormar är nu över. Tre personer fick sitt straff.

    Några saker är nu viktiga att tydliggöra: Detta gick på grund av bloggbevakaren Camilla Gervide, Svenska fotbollförbundet – och Annie Lööf. https://www.breakit.se/artikel/18893/emanuel-karlsten-hatet-mot-jimmy-durmaz-en-historia-om-bloggare-botar-och-annie-loof

      Ja, jag såg det. ?

        ??

    Alltså orka gnälla och klaga på allt. Hur det ska vara fel på allt nuförtiden, trams.

      Jag pratade med min mamma och moster om kvinnors situation med slöjor i Iran en gång när jag var yngre. Det dom berättade lät inte SÅ farligt som jag hade trott. Jag frågade min moster varför man gör en så stor grej av det då och hon sa något som har hängt med mig hela mitt liv. ”Om vi inte gör en stor grej av det så kommer inget förändras”. Tyck att det är gnäll och trams du. Men jobba inte emot dom som orkar gnälla för en värld som kommer göra dig till en friare, självsäkrare och oräddare person tack

      Det är många kvinnors ”gnäll” genom åren som lett fram till där vi är idag. Varje millimeter måste kämpas för och den kampen måste föras på exakt alla fronter samtidigt. Därför kan varje grej se liten ut men gångra upp det med antal småsaker så har du förändringen.

      Om du, Anonym / 13:39 inte är man, håller jag med ovanstående kommentarer: var glad och tacksam över gnälliga kärringar, det är tack vare dessa som kvinnor i Sverige och flera andra länder är myndiga, får rösta, förvärvsarbeta, använda preventivmedel, kan sitta på denna blogg och kommentera och så vidare ? det är inte så att männen helt plötsligt kom på att de skulle ge av sina privilegier till oss kvinnor. Det är rättigheter som vi har fått kämpa oss till!

      Allt är inte trams nuförtiden, fler än bara vita rika män har fått en röst i och med sociala medier och därmed kan sätta ber foten.

    Hon är så rolig i DIPS, har inte skrattat så mycket på år och dag!

      Har sträckkollat på Dips hela dagen, tokskrattar!!

    Varför tittar ni på det?
    Det finns så mycket annat att se.
    Alla frågar sig varför han kan få fortsätta. Det är för att folk tittar på skiten.

      Tycker f-n de är briljanta ?

        De? Jag syftar på Skavlan?

    Gillar den tafflige och osäkra Skavlan framför streamline robotar. Jesper tar för sig och Marie slickar hans ego. Tragisk att strävan efter ett jämlikt samhälle ska ta såna här patetiska uttryck på micronivå i bloggar och kommentarer. Ägna er åt väsentligheter istället.

      Fy vad bitter och arg du låter. Kan du säga vad som är tillräckligt väsentligt då! Om du (mot förmodan) är kvinna, tycker jag att du ska vara glad att någon för din talan också här i världen. Är du man kan du nog sitta lugnt i båten, skavlan är förmodligen ohotad som lördagsnöje på SVT, vad vi än skriver i kommentarerna på denna blogg, så lätt är det inte att göra skillnad.

        Skavlan egentligen helt obetydlig i sammanhanget. Jag är man,varken bitter eller arg. Jag är dock irriterad över att kvinnor inte tar för sig mer, verkar vara bekvämt ibland att inte ta ansvar och driva på.
        Jag har befordrat kvinnor till chefer,haft en fru som fick jobba dubbelt så hårt än männen för att avancera med mera.
        Förändringen går mot jämlikhet men långsamt. En trappa ska städas uppifrån och ner. Samma gäller här.
        Finns ingen beslutsfattare som bryr sig om småbloggare som pyser ut sin frustration. Enda sättet som jag ser det är att gå på våra politiker, det är väsentligheter.

          Fint att du vet hur man städar trappor!
          Hade inte kvinnor ”tagit för sig” hade det varken funnits rösträtt, föräldraförsäkring, aborträtt eller förskolor – inte direkt män som stridit för detta…

            Precis, och vi som pyser ut våra tankar här lever förmodligen ut dem irl så gott det går också ☺ det är bra att eldorado för kvinnors kamp, tryck inte ner oss här då, det grumlar bägaren något. Vi vet att kvinnor får jobba dubbelt så hårt för att uppnå samma sak som män. Till lägre lön. Det är vår vardag. Tack för att du ser och motverkar det! Även här ?

              Tack J
              Kvinnor har högre IQ än män,är bättre soldater än män, är överlägsna i det mesta utom fysisk kraft.
              Jag har aldrig och kommer inte att ”trycka ner” kvinnor, fattar dock inte att det går så långsamt mot jämställdhet.Religioners doktriner och näringslivets brödraklubbar borde ebba ut i takt med att unga och fördomsfria kvinnor går framåt.Jag har fostrat min dotter i den andan och att kompetens går före kön..Jag kan tycka att den här positiva kraften till viss del förstörs av nagelfarande på detaljnivå typ Skavlan . Varför denna ”offerkofta” jämt? Fokus på väsentligheter i nutid systrar!

                Så den dagen din dotter blir intervjuad av Skavlan på grund av sin oerhörda kompetens och professionella framgång, och bara får frågor om vem som städar hemma, om hon verkligen får tid för sina barn samt om sin mans karriär – eller om hon kanske är singel, höhöhö – så är du ok med det? Är hon ok med det? Och du tror inte det gör något med flickor att inte ens de mest framgångsrika av kvinnor framställs som kompetenta i media?

                De ar val knappast kvinnornas brist pa engagemang som gor att jamnstalldigheten gar langsamt.

            Ditt svar bör du nog fundera över. Min farfar höll på 1920-talet illegala fackföreningsmöten i skogen för bla kvinnors rösträtt.Mina föräldrar, som aktiva sossar, har medverkat i de reformer du anger, så glöm din enkelriktade kvinnosyn. Att städa trappor betyder att röja från toppen och neråt. Det betyder att förändring kommer från ”the top dog””, lönar sig inte att krafsa på sista steget i hallejulahbloggar.

              Åh, visste ju att vi egentligen har en man att tacka för allt – det är alltså din farfar! Tack! Tack, tack, tack!

    Skavlan vänder sig till de stora massorna, de vet inte vem Marie Agerhäll är – därför kommer programmet att handla om Jesper.

      Aldrig hört namnet.

      Han får ju låta bli att bjuda folk som inte är intressanta/kända nog att prata om då… eller ange det som premiss från början: ”du får vara med om du bara pratar om din man.”

        Men då är det väl bättre att bjuda in mannen, om det ändå bara ska pratas om honom.

          Ja, det är ju exakt det jag skriver?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.