Dagens fråga av Martin Melin på Instagram

Just idag verkar det vara lite problematiskt att vara (The) Martin Melin.
Han sitter nämligen och filar på en ny bok – jag vet vad ni tänker…det var på TIDEN! – men han är osäker på han ska uttrycka sig i vissa situationer. Dagisfröknar och trekantiga lektält är saker som på senare tid fått nya namn eftersom de kan upplevas som kränkande. Men HUR ska man kunna hålla reda på alla dessa saker som helt plötsligt har fått ett nytt namn? Ingen människa VILL väl kränka en annan människa men dygnet har faktiskt bara 24 timmar så hur gärna jag än skulle vilja sätta mig in i ALLT så är det stört omöjligt. Men vad gör man när man precis fått koll på förra veckans minerade fält, bara för att upptäcka en hel hög med nya trampminor så bara ligger där och väntar på en liten påhälsning?

Jag har ett förslag till dig Martin.
Sälj dina böcker som ett litet kit tillsammans med Sjöwall/Wahlöö-böckerna – alltså original Martin Beck-böckerna och se till att alla läser Beck-boken först. Jag har precis lyssnat mig igenom alla utan en, som jag håller på med, och det är så mycket saker i den fått mig att sätta i halsen flera gånger. N-ordet förekommer tillsammans med en hög andra ord, och jag tror så är.
Om dina läsare läser en sådan bok först så behöver du nog inte oroa dig för att kalla en lärare för fröken istället för mentor.
It will be ok.

Här under hör och ser ni hela Martins dialog på Instastory.

[YouPlaySinglePlayer video=”1411,1847,276112″ ap mute yot ]

201 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Dagisfröknar fått nytt namn på senare tid? Sen 1945 men visst.. Pedagog är för övrigt ett luddigt begrepp som inte beskriver utbildningen.

    https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/f%C3%B6rskoll%C3%A4rare

      oj, har det alltså hetat förskollärare sedan 1945? Man kallade väl inte ens dagis för förskola förut förräns den nya läroplanen kom ?

        Nej men titeln har funnits länge.

          ”Nya” läroplanen? Första riktiga läroplanen kom 1998. Sen har den reviderats några gånger, senast 2018.

      Menar du att dagisfröknar kallades pedagoger 1945?

        Hen ifrågasatte ju bara att det står att det skulle vara ett nytt namn när det funnits sen 1945, inte att folk sagt det så länge

      Är man så jagsvag att man blir kränkt för att någon kallar en dagisfröken?
      För det första är jag övertygad om att ingen gör det i nedsättande syfte. Det är bara en vana. Vissa generationer vet ingen annan benämning.
      Och din roll och yrkesutövning undervärderas inte av ett namn.
      Om du vet vad du gör och vem du är blir du inte kränkt.
      Det är bara svaga människor som blir ”kränkta”.

        Du verkar vara en svag människa som stör dig.

        Dagisfröken antyder en person som torkar och snyter medan rollen är betydligt mer komplex och betydligt viktigare. Dessa människor uppfostrar våra barn, stärker deras självförtroende och lär dem samsas med andra. Dessutom är de också betydligt mycket mer fokuserade på inlärning och förberedelse inför skolan än de var bara för tio år sedan. Förr kunde man även arbeta på förskola medan man numer behöver utbildning för en sådan roll. Känns väl rätt schysst att denna titel speglar detta lite? Det finns ingen ’dagisfrökensutbildning’, däremot ’förskolelärarutbildning’ och ’fritidspedagog’ etc.

        Jävlar vad ont det gör när knoppar brister, och man inte får använda samma nedsättande ord, titlar och begrepp som ’man alltid sagt’. ?

    Man är väl bara mentor till de eleverna man är … mentor till? De övriga är jag iallafall lärare till. Men vem vet, kanske fått det om bakfoten efter 4 år på lärarhögskolan haha.

      Du menar pedagoghögskolan?

        Haha exakt!

      Så är det hos oss idag också. Mentor = gamla tidens klassföreståndare. Men en mentor behöver inte ens vara lärare/pedagog

    Jag hade en fröken i låg- och mellanstadiet. I högstadiet och gymnasiet hette den som hade huvudansvaret för klassen mentor, övriga var lärare.

      Vår ansvariga lärare var klassföreståndare. Vi hade dessutom alltid två stycken klassföreståndare.
      Mvh
      /gammal

      Hos oss var det klassföreståndare eller lärare.

        Jag hade fröknar också! Född 1975

        Nu själv lärare och kallas helst mitt namn!

      Född 93, där jag gick sade vi alltid förskolelärare/klassföreståndare

    Ni som jobbar på förskola, blir ni på riktigt kränkta om någon kallar det dagis eller är det bara på Internet vissa blir det?

      Har en vän som jobbar som förskolelärare och hon blir skitsur om man säger dagis eller dagisfröken.

        Ja det heter ju lekis, inte dagis…

          VA? Lekis är inte samma som dagis.

            Men lekis och förskola är väl samma sak?
            Eller det var det när jag växte upp på stenåldern…………………

              Lekis var det som mer eller mindre är förskoleklass är i dag, alltså en verksamhet för 6-åringar bortsett från att man lär sig mer i förskoleklass i dag samt att den tillhör grundskolan. Dagis var det som i dag är förskola.

                Ska tillägga att det inte fanns förskola när jag var liten, då var det bara lekis innan man började i skolan. Jag är 40+.

                  Lekis = garnbollstillverkning

                  Nja,det fanns dagis på 70 & 80 talet & lekis motsvarade ungefär dagens förskoleklass mvh en annan 40 + are

              Ja där kan du vara något på spåret.
              Lekis var ju en förberedning för skolan. Man gick 3 tim varje dag.
              Fm eller Em.

          Fast det är egentligen dagis som ungarna behöver, med goa vuxna som har tid och ork att vara med dem, leka, ge omsorg, mysa mm utan tankar på läroplaner och sånt. Samhället blir sämre ju mer vi försöker styra upp allt. Är man duktig på att ta hand om barn eller äldre så behöver man bara rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.

            Nyligen examinerad förskollärare och jag håller med.
            Omsorgen kommer i skymundan i utbildningen, fokus ligger definitivt på lärande. Visst nämns educare och att förskolan handlar om omsorg och lärande. Men alla krav från politiker på en läroplan som ska följas, analyser, planeringar etc tar värdefull tid som inte finns i nuläget. Det finns inte tidsresurser till att verkligen kunna uppfylla både politikernas önskan om lärande samtidigt som man verkligen ska finnas där för de små barnen med full uppmärksamhet och närvaro, det finns inte tid att insupa allt barnen delar med sig av för man känner en stress av att där är en analys och utvärdering som väntar….

            Håller med. Ur barnperspektiv säger jag hellre dagis eller lekis än förskola. Ordet för-skola konnoterar prestationsförväntan och bedömning som jag inte vill pådyvla mitt lilla barn än, samtidigt som jag ju behöver barnomsorg medan jag jobbar. Jag tror vi är många som gärna skulle sätta våra barn på dagis om det fanns idag.

              Barn i förskolan ”ska” inte prestera något (förstå mig rätt). Vår läroplan innehåller strävansmål, inte mål som ska uppfyllas. Att genom lek upptäcka saker, ”mina” barn älskar till exempel när vi leker med vatten. Vi undersöker om saker flyter/sjunker (väldigt spännande när vi provade med en mandarin både med och utan skal!), vi leker med is och ånga för att se vattnets olika former, blandar vatten med andra ämnen (mest spännande är olja!) och vips har barnen fått prova på naturvetenskap! 🙂

                Jag blir verkligen glad av dina kommentarer här. Jag gick på en fantastisk förskola för 25 år sedan och mina fröknar var det bästa jag visste. Än idag när jag springer på en gammal fröken på stan när jag är hemma så blir jag helt varm inombords. Och det är så mysigt att prata med dom, berätta vad man gör idag, de berättar något minne från när jag var liten, kanske låter löjligt men det är ett speciellt band till fröknarna. De tog ju ändå hand om en när man var väldigt liten och man knöt väl an till dom antar jag. Du låter i alla fall som en fin fröken på dina kommentarer och jag hoppas att du får träffa många av dina barn när de blivit vuxna och minns dig.

                Tack för ett fint svar.

      Jag har jobbat på förskola som löpare och det var väldigt ofta man hörde meningen ”det heter faktiskt förskola och inte dagis” om någon typ vikarie sa fel. Fick även vara med på en studiedag där man pratade om att det inte heter dagis längre utan förskola.
      Jag vet ärligt talat inte om pedagogerna blir ”kränkta” egentligen men jag själv bryr mig inte så mycket om det 🙂

        Jobbat som löpare.. ? Fick du springa ifatt alla barnen när de tog sats och stack iväg? ??

          Svar till a: haha ibland kändes det så xD det är typ ett annat ord för outbildad pedagog vad de kallade det på förskolan jag jobbade på 🙂 jag jobbade som den ordinarie personalen med lite mindre ansvar 🙂

          Svar till Anonym 12.48: jag bryr mig inte om folk kallade det för dagis ellet inte. Jag var nog väldigt otydlig med det så ber om ursäkt. Sen så ska du veta att jag tog mitt jobb på största allvar och fick även göra det som ordinarie personalen fick göra så som boka vikarie, vara med vid planering, ta hand om krångliga föräldrar etc så jo jag vet hur det är och jag tycker att pedagogerna på förskolor förtjänar en eloge för hur mycket de egentligen de behöver göra! Skippa den dryga attityden tack 🙂

            Men nu ska jag kolla serier så kollar inte denna tråd någon mer idag 🙂

              Aha! Aldrig hört det benämnas så innan, så det var något nytt! 🙂

        Klart du inte bryr dig som löpare, då är du inte förskollärare. Testa att utbilda dig på universitet i 3.5 år och sen möta en värld av människor som tror att du bara passar barn utan vidare eftertanke.

          Det fanns förskollärare på 70talet också. Dom var utbildade och dom benämndes just förskollärare.

            Var det inte förskolelärare då?

              ?

          Jobbar på förskola och har gått på universitetet i sex år, men blir varken arg, irriterad eller kränkt om någon säger dagis.

          PS. Vad i hela friden är en löpare? Är det ett uttryck från Stockholm? Betyder det timvikarie?

            På mitt tidigare jobb hade vi löpare. Dessa var i stort sett ”fastanställda” vikarier som täckte upp där behovet fanns. Det var en trygghet för oss att veta att vi alltid hade en eller flera personer som kunde rycka in vid sjukdom mm. I dagens läge går det tyvärr inte att lita på att det kommer en vikarie om någon är sjuk..

          Fast tror du på fullaste allvar att föräldrar inte är medvetna om vad ni gör, trots att de kanske kallar barnets förskola för dagis? ?

          Fast jag som förälder lämnar mitt barn på förskola just för barnpassningens skull. Att det är en mjuk och kärleksfull och trygg och säker miljö är det viktigaste för mig, inte läroplanens eller pedagogernas eftertanke. Att mitt barn sedan lär sig något bortom ”normal” lek och utveckling ser jag som en bonus, men o så sekundärt.

            Visst är det så, hade jag kunnat vara hemma och inte behövt jobba så hade jag ju låtit barnen vara hemma med mig. Vi har haft fantastiska förskolor till våra barn med underbara pedagoger och de har lärt sig otroligt mycket men jag lämnar dem inte där mer än nöden kräver.

            Am/ 14.55 -Ja, för du ser på förskolan ur ditt perspektiv. Du behöver jobba så barnet behöver passas. Vi förskollärare ser till barns perspektiv och vad dom vill, behöver och utvecklas bäst av. Detta gör vi utifrån forskning och beprövad erfarenhet, de är skillnaden. Föräldrar och outbildade handlar efter vad de själva vill utan kunskap om hur de påverkar barnen.

              Du kände dig lite extra duktig nu när du fick trycka till lite va?

              Hoppsan hoppsan du var lite nödig va, 16.53?

      Nej, verkligen inte. Men förstår inte heller argument som ”dagis är lättare att säga” eller ”dagis låter så mycket mysigare”. I stort sett alla barn hos oss säger förskola för att det är det vi kallar det. Precis som de benämner massor av saker utifrån dess rätta namn, inte ord som låter mysigare.

        Nej, jag (ts) köper inte heller argumentet om att ordet dagis är mysigare. Själv har jag inte barn själv och därför inte varit i kontakt med förskola sen jag själv var barn och det hette just dagis. Försöker programmera om hjärnan till att säga förskola men av vana blir det ett dagis eller dagisfröken då och då. Tänkte mest om det var ett internetfenomen eller om personalen tar illa upp på riktigt.

          Och där slog jag nog för övrigt något rekord i att få in ordet ”Själv’ så många gånger som möjligt i en mening..

        Är du förskollärare och så…ickesmart?
        Klart barnen säger förskola, det blir dom ju imatade från dom börjar.
        Dom /Vi som vill säga dagis och tycker det är lättare och mysigare är föräldrarna som ju har gått just på dagis. Att lära ett ord från början är inte så svårt. Men att byta ut ett bra ord till något ursäkta mig nu, skitnödigt är något annat.

          Är du vuxen och vet inte när man ska använda de och dem? Vad fruktansvärt …ickesmart. Vilken skitnödig kommentar.

            Jösses. Just sådan bedömning jag vill bespara mitt barn. En person kan vara en fantastisk person även om den inte kan dem/de och vara superbra på något annat. Jag hoppas det är DET du lär våra barn om du jobbar i förskolan.

            Stackars barnen på DAGISET du jobbar på.
            Oj. Blev ditt ego stukat nu?
            Buhu

              Wtf?

        Hemma hos oss kör vi med föris, får vi lov till det eller förringar vi er utbildning då också?

          Åå det låter så skitnödigt söder-PK. Dagis eller förskola.

            Söder-PK??? Jag är inte ens från Stockholm… ?

              Man kan vara skitnödig söder-PK utan att bo på söder. Det är sätt att leva och verka. Man har gärna starka åsikter om saker man inte vet något om, tex invandringssituation på landsbygd eller bensinskatt, och blir sekundärkränkt dagligen. Sen säger man saker som föris också.

                Ok, vi råkar bara kalla det för föris utan att vara söder-PK, för jag antar att man inte räknas som det bara för att man säger föris. ?

                  Föris kan vara det mest nördiga ord som uppfunnits

            Mina barn sätter -is på allt. Nallen heter nallis, snuttefilten heter snuttis, ett tag hette jag mammis. De kallar också förskolan för föris, men det gör även personalen på deras förskola. Vi bor i Västerbotten så långt ifrån stockholm

              Lolis

              Västerbottis.

              Det var väl så Dagis kom till?

          Föris går jättebra!

          Det låter inte riktigt klokt.

      Jag har varken barn eller jobbar på förskola men blir kränkt å förskolepedagogers vägnar. Att det ska vara så jäkla svårt att det heter förskola och pedagog och inte dagis och dagisfröken. Folk VET ju nu MYCKET VÄL att det inte heter dagis och dagisfröken och nu sitter folk som allan ballan och bah NEHE DU JAG TÄNKER SÄGA DAGIS FÖR DET HAR JAG ALLTID SAGT. Typ som gamlingar som säger n-boll, bara för att det alltid kallats det…

        Innan nån kommer och ska påpeka att det är skillnad för det ena är rasistiskt och det andra inte. Jag menar principen, inte att det är lika kränkande.

        Herregud.. Kanske dags att söka psyk hjälp?

          Haha jösses, vilken onödig kommentar

          Lolade!

        Hur vet du att folk vet det?
        Det är nog rätt många som inte vet att man t.ex. inte ”får” säga indian längre heller. Hänger man inte i förstoppade PK-kretsar 24/7 så är det inte helt lätt…

          Har du någon gång på senare tid hört någon säga ”va?!! Heter det förskola och inte dagis?”. Att man inte säger indian är ju något som lyfts nyligen.

          Att man försöker hänga med på noterna att inte benämna folk/grupper med namn som kan kränka eller såra är inte att vara förstoppat PK. Det är att vilja vara en bra medmänniska med förståelse och acceptans.

            Det har varit så i flera år, att man inte får säga indian…
            Du kan ju omöjligt veta när folk får kännedom om saker och ting??

              Ja, men jag skrev att det är något som lyfts nyligen.
              Såklart inte, men huruvida man får säga fröken eller indian är ämnen som ofta högljutt och offentligt diskuteras så är ju svårt att missa ??‍♀️

                Det är ju precis det som är grejen – det lyftes för flera år sedan, inte nyligen.
                Och att det diskuteras ”ofta högljutt och offentligt” är nog att ta i, vart gör det det? Även detta beror ju helt på vad man läser/tittar på och var man befinner sig.

                  Precis lika magstarkt i så fall som att säga att man måste hänga i förstoppade PK-kretsar 24/7 för att hänga med…

                    ……..
                    kränkt much?

                Tältet heter lavvu. Vi bor ju i Sverige! =)

        Jag kallar det dagis och personal på dagis, fröken ibland. Pedagog är ett sort namn som man måste förtjäna tycker jag. Jag kommer aldrig att kalla för ”lärare” någon dagispersonal som saknar lärarexamen. På vårt dagis finns det personal från diverse integrationsprojekt, de är absolut inte pedagoger och inte lärare. Dagisfröken är rätt namn.

          Men då är man barnskötare tex.

            Fast barnskötare kräver utbildning så nej – det stämmer inte. Förskoleresurser jobbar utan utbildning, barnskötare gör det inte.

          Fast verksamheten är fortfarande förskola oavsett utbildad personal eller inte så kalla personalen fröken om det känns bra, men inte verksamheten

          Ditt inlägg har inte så trevlig ton. Det känns som du inte uppskattar personalen på ditt barns förskola.

            Måste man göra det per automatik? En del som arbetar på förskola gör ett jättedåligt jobb. Vissa är till och med pedofiler. Om vi nu ska se till verkligheten och inte leva i drömmarnas värld.

          Vad härligt att ditt barn får tillgång till många olika språk och kulturer tidigt! Vilken skatt inför resten av livet!

            Det finns många kulturer som jag helst hade sluppit utsätta mitt barn för, en del av dem är tyvärr representerade på dagiset. Jag är själv invandrare och är inte lika naiv kring ”skatter” som en del kulturer bjuder våra barn på.

          Nej, det räcker gott och väl med fröken.

        Jag förstår att du inte menar att jämföra allvaret i att säga n-ordet och i att säga dagis. Men utan det allvaret så faller liknelsen. Det dumma med gamla människor (eller unga för den delen) som vägrar sluta säga n-ordet för att de ”alltid sagt så”, är ju att de fortsätter använda ordet trots att det är så kränkande.

        I sig är det ju inte konstigt att vilja fortsätta använda det språk man brukar använda. Det är väl bara när användandet är tillräckligt sårande och kränkande (eller om det t.ex. reproducerar ett förtryck eller liknande) som det är läge att ändra språkbruk.

        Bara svaga och osäkra människor blir kränkta.
        Men du är sekundärkränkt, det är en helt egen klass av idioti.
        Grattis!

          Bara elaka och arroganta människor skriver den här typen av anonyma kommentarer på internet 🙂

        Det heter förskola och är man anställd borde man veta att på jobbet använder man ordet förskola. Är det däremot föräldrar och anhöriga som använder ordet dagis är det ingenting man påpekar. Däremot är det så onödigt och sätter man sig in i vad en förskollärare gör kanske man förstår bättre varför man ska säga förskola och inte dagis. Pedagoger kallas många gånger personalen och det är fel då många av dem inte ens har en pedagogisk utbildning. Jag säger förskolepersonalen.

      Jag tycker ofta att de som hörs mest är de som stolt ska berätta att de tänker fortsätta säga dagis och fröken snarare än kränkt förskolepersonal

      Man orkar inte bli kränkt så ofta som folk säger dagisfröken. Men klart de hade känts bra om i alla fall folk som har barn på förskola kunde sätta sig in i arbetet lite. Kanske i alla fall kolla läroplanen och ha respekt för att vi faktiskt är lärare för små barn, inte barn-passare

      Jag är förskollärare. Jag bryr mig inte om man säger dagis eller förskola, däremot benämner jag det alltid som förskola. Jag är också förskollärare och inte dagisfröken.
      Ja, många blir kränkta av att bli kallad dagisfröken och att förskolan är dagis. Jag förstår dessa personer, precis som jag förstår att man är inbiten med dagis. Vi förskollärare har lagt ned 3,5 år på universitetet och många har höga studielån pga det. Att så bli kallad dagisfröken, jag förstår att man blir kränkt. Det är kränkande.

      Min mor är förskolelärare sen många många år tillbaka och hon tar aldrig ill upp av att bli kallad för dagisfröken. Så länge folk har respekt för allt jobb hon lägger ner och vilken enorm betydelse hon har för barnen så är allt fint. Och att hennes pedgogiska roll också framhävs, hon är liksom mycket mer än en barnpassare. Hon är med och fostrar barn.

      Jag är legitimerad förskollärare och vill inte bli kallad pedagog pga det kallas ALLA inom förskolan, även de vikarier som i princip får anställning genom att gå förbi kontoret. Jag säger också förskola, men vill folk vara obstinata och fortsätta säga dagis så är det inget jag stör mig på. Däremot blir jag överlycklig varje gång barnen kallar mig fröken, det är ett positivt laddat ord för mig!

        Men tack!! Det är inte nervärderande att säga fröken. Det måste ju vara en av våra äldsta och bästa yrkestitlar. En fröken lär våra barn det de behöver för att bli kompetenta vuxna. (Parallellt med föräldrarna) Sen när blev det liksom ett skällsord. Omfamna fröken säger jag och skippa det dammiga och trökiga pedagog!

          Precis så! När min son gick på förskola (han slutade för 7 år sen) fick barnen absolut inte säga ”fröken”. Mindes de inte namnet på personen/ville/kunde inte säga det skulle de tilltalas ”pedagogen”. Otroligt märkligt, tyckte jag..

          I ärlighetens namn så spelar det inte så stor roll vad gemene man väljer att kalla verksamheten eller min yrkesroll. Så länge mina år på högskola inte förringas, eller för all del det arbete jag (försöker) göra med att ge andras barn en meningsfull, rolig, varm, trygg och lärorik vardag på förskolan. Jag älskar mitt jobb, oavsett vad folk kallar det (ursäkta för mitt kanske blödiga inlägg men barn är tamigfasen de bästa människor som finns och jag är så lyckligt lottad som får hjälpa föräldrar att ta hand om dem!)

        Också legitimerad förskollärare, som HATAR att kallas för fröken. Mest kryper det i kroppen på mig när vårdnadshavare envisas med att kalla oss för fröken hela tiden. I hallen har vi en bild på oss i arbetslaget med våra namn under. Vi har våra tjänstekort på oss, med namn och bild, fullt synliga. ÄNDÅ kallas man för fröken. Vårdnadshavarna dumpar sina ungar hos oss över 50 timmar i veckan men orkar inte ens bry sig om vad vi som tar hand om det mest värdefulla de har heter. Tur att ungarna är fantastiska iallafall, annars hade jag aldrig stått ut! Drömmen vore ju om man slapp all kontakt med vårdnadshavare, att barnen bara knallade in och ut själva

        Ang dagis och dagisfröken har jag gett upp med att tjata, och ignorerar istället folk som envisas med ”tjena dagisfröken!” Varje gång man ses.

          Du verkar verkligen vara en underbar dagisfröken…

            Bara för att jag föredrar att folk använder mitt namn och inget annat när de vill prata med mig, så kan jag omöjligt vara en bra förskollärare? Tack, skiter i min utbildning, examen, legitimation och erfarenhet då och söker jobb på typ donken imorgon då ?

              Tror du passar där. Samma attityd liksom. Och du slipper alla vårdnadshavare. Win Win

        Helt galet! Man ska ha utbildning i pedagogik för att få kallas pedagog.
        Vad jag känner till finns den utbildningen bara inom högskolan.

      Omfattas någon del av förskolan av skolplikten? Och hur fungerar det med dagmammor, ska de ha någon speciell utbildning numera? Förlåt om det är dumma frågor.

        Haha, det heter inte dagmamma, det heter dagbarnvårdare. Dagbarnvårdarna är ofta förskollärare och arbetar efter läroplanen, precis som förskolan. Det som skiljer är att dagbarnvårdarna har mindre grupper och ofta är hemma. Lokalerna ska givetvis vara godkända.

        Förskolan omfattas inte av skolplikten, däremot är förskoleklass (gamla nollan/sexårsgrupp) obligatoriskt nu mera. Sedan förra hösten tror jag.

        Inga frågor är dumma! Skriv igen om du undrar något mer 🙂

          Okej, tack för svar?

          Dagbarnvårdare är oftast mammor som inte vill gå iväg till ett jobb och gärna passar andras barn på dagarna för att slippa det. De har möjligtvis en kortare utbildning(några timmars kurs), men ingen pedagogisk utbildning.

            Lät det där inte lite nedlåtande?

      Finns knappt några förskollärare på mitt barns dagis och pedagogiken är typ noll. Tänker inte säga förskola och pedagog då. Som med mycket så verkar det som att begreppen är viktigare än innehållet. (Jo har försökt byta dagis men får ingen annan plats, bor i Stockholm.)

        Oavsett om personalen är utbildad eller inte SÅ FINNS DET INGA DAGIS I SVERIGE. Har inte hetat så sen 80-talet.

        Det finns faktiskt otroligt duktiga vikarier som tyvärr inte råkar vara utbildade också. Det gäller bara för de flesta föräldrar att våga lita på dem.

    Varför skulle man inte få säga lektält?

      Trodde det var kåta som åsyftades?
      Varför man nu ska bli kränkt av det ena eller det andra…

        Okej nu läste jag ordentligt och blev ännu mer konfunderad…

        *I don’t want to live on this planet anymore*

      Vad är det kränkande ordet för lektältet? Jag fattar inte. Sorry för att jag är trög.

        Ok, har kunnat kolla på klippet nu och fattar. Aldrig ett ord jag använt för lektält ändå.

    Samhällsdialogen stannar av om man måste trippa på tå hela tiden.
    Därmed inte sagt att man ska håna/kränka med flit.

    Yttrandefrihet > folks rätt att bli kränkta

      Yttrandefrihet = yttra sig om staten, inte random människa på gatan

        Censur och yttrandefrihet måste vara de mest missförstådda begreppen någonsin.

        Nope.

        Syfte och grunder
        1 § Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, tv och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter I VILKET ÄMNE SOM HELST.

          Mellan stat och individ ja, inte mellan två individer.

            Okej.

            Konversation > folks rätt att bli kränkta

              Att bli kränkt är typ inne. Alla hippa blir kränkta. Bara töntar som inte hänger med.

                Eller så misstar folk kritik och motargument mot kränkhet.

                  Jag blir kränkt av din logik.

          Du vet att det allmänna är staten, va?

      Men rätten att bli kränkt borde väl vara lika stor som rätten att uttrycka en kränkande åsikt? Att bli kränkt och uttrycka sin kränkthet menar jag borde falla under samma kategori som att uttrycka vilken annan åsikt som helst. Jag kan ju inte kränka någon och kräva att få göra det utan att bli emotsagd.

        Att bli kränkt och uttrycka det faller ju in under det du kallar yttrandefrihet/konversation menar jag alltså

          Kränktheten vinner ju över konversationen dock när det alltid slutar med att man inte ”får” säga en massa saker. Det blir ju väldigt obalanserat.
          Det blir ju dessutom ohållbart att ta reda på alla rätta termer, pronomen, läggningar, osv INNAN man pratar med folk eftersom de kan råka bli kränkta… Det är ju en risk alla måste ta, annars kommer ju alla sluta prata med varandra till slut, eller enbart prata med kopior av en själv.

            Problemet är ju dock inte att man råkar säga fel ibland utan att man vägrar ändra sig och ta till sig nya insikter. Är så trött på vuxna människor som beter sig som barn och minsann ska säga som de alltid har gjort. Livet handlar ju om att utvecklas och lära sig, hur svårt kan det vara?

            Fast du FÅR ju säga n-boll eller dagisfröken om du vill. Du kan däremot inte hävda att du ska få sägs det utan att någon säger emot dig. Då faller ju hela din logik om att man ska få säga vad man vill enligt ”yttrandefriheten”. Det du i så fall säger är att man ska få säga vad man vill men man ska inte få säga till om man känner sig kränkt.

              Jag kan ju tillexempel inte gå fram till någon på stan och säga att hen ser ut som ett träsktroll och sen hävda min yttrandefrihet när hen säger att det var elakt sagt av mig. Eller ja.. det kan jag ju, men hen har ju trots det all rätt att svara mig och tycka att jag är dum i huvudet.

              Det är klart att man får säga emot, det har jag inte sagt något om.
              Men då måste man ju kunna motivera det med mer än att ”jag blir kränkt”, annars kan man ju hävda att precis alla ord i hela världen är kränkande. Det faller lika platt som att ”man ska få säga vad man vill utan att motivera varför”, som jag beskrev ovan.

                Nej. Ska man få säga vad man vill så ska man ju även få säga ”jag blir kränkt!”
                Sen är ju du fri att göra vad du vill med den informationen.

    Om det finns folk som absolut inte klarar av att säga ”chokladboll” hur tror ni då att folk ska kunna lära sig säga ”förskola”?

    Vi säger förskollärare till de utbildade till det.
    Sedan pedagog/förskolepedagog till de som enbart har utbildning till det men inte utbildning som förskollärare.

    Har blivit en vana då de på förskolan säger så. Lite också för att veta vilka som är chef över avdelningarna.

    But av ämne:
    Daghem hette det förut då det bara var ett ställe att ha barnen på.
    Dagis blev det sedan. Egentligen samma sak.
    Förskola blev det sedan för att då ändrade man planen för småbarn som dagis inte hade. Planen inom dagis följde inte en läroplan och behövde inte lära ut något. Medan förskola ska det. De måste följa en skolläroplan.

    Därför tror jag att många reagerar då förskolan gör mer än vad dagis var tänkt för.

      Är det någon här som vet varför läroplan infördes?

        För att barn inte får vara barn längre.

          Eller för att alla barn inte har samma förutsättningar hemma, så att det blir en jämnare balans på inlärning?

            Nu är ju inte förskola obligatoriskt ändå så den logiken faller lite.

          Rimlig fördom? Tror du att en 1-åring får stenciler med ekvationer som ska lösas innan dagens slut? Läroplanen fungerar som ett verktyg i vårt dagliga arbete där vi hela tiden strävar efter att skapa _barnens_ bästa förskola. Det ställer stora krav på oss vuxna men INTE på barnen. Läs läroplanen så ser du att det som framhävs som det mest centrala är leken, leken och åter leken.

            Till anonym 14:57

        Har för mig att utbildningen i Sverige skulle vara längre, och att lärandet då kunde börja i yngre åldrar. Om jag inte minns fel var det Göran Persson.

    OT:
    En del rabalder inne hos Gunilla Person nu, angående hennes dotter. Har själv reagerat på att hon, dottern, postar väldigt sexualiserade bilder. Och det kan man väl få göra. Jag tycker egentligen inte om att moralisera. Men som 16-åring, ivrigt påhejad av sin mor. Jag vet inte.. Det känns lite underligt.
    Vad tycker ni?

      Är det inte alltid rabalder runt Gunilla Persson?

        Haha, sant 😉 Var mest bara intresserad av att diskutera ämnet den här gången.

      Jag har en trist attityd men jag anser inte 16-åringar vara barn. De är ungdomar/unga vuxna.
      Meeeen, jag anser samtidigt att ungdomar inte ska få allt för mycket frihet. Nakenbilder är inte ok i den åldern. Inte helle sexualisering av 16-åringar är ok.

        Haha, en ung vuxen är typ 18-22 eller något… inte under 18

      Jag tänker inte att det är utseendet i sig som är anmärkningsvärt, utan att en 16-åring poserar så på nätet. Man är barn då, oavsett hur mogen man är. Och jag tycker inte det är okej att barn poserar på det viset. Hur vuxna de än ser ut.
      Jag kommer inte moralisera alltför mycket för min dotter. Men inga nakenbilder (eller halvnaken) av porrkaraktär förrän hon är myndig. Helst ej då heller iofs..

      De är väl ändå kraftigt manipulerade de bilderna? Kolla en av de där hon är ute och går med hunden tex

        Nej då, jag tror absolut hon har självlysande ljumskar naturligt.

      Har också lagt märke till att hennes dotter lägger upp fruktansvärt sexualiserade bilder på sig själv. Och så troende som Gunilla är trodde jag absolut inte hon skulle heja på i princip….
      Blev chockad när jag gick in på Erikas instagram och såg det, och nej. Jag tycker inte bilderna är ok, hon är 16 år.

    Alltså, dagis är en inrättning för att ”passa barn” på dagtid. Förskola är en pedagogisk verksamhet som har en läroplan och måste följa skollagen. Förskolan är så mycket mer än barnpassning. Att kalla någon för dagisfröken är dessutom extremt kränkande, då ordet ”fröken” kommer från kvinnans civilstånd. Varför skulle en någonsin vilja bli kallad för sitt civilstånd? som kanske inte ens är det korrekta, eller så är en kanske inte ens kvinna, utan man eller icke-binär?
    Pedagog är ett samlingsnamn för alla som jobbar inom skolväsendet, barnskötare, förskolelärare osv är titlar och i sin tur anger ansvar och utbildningsnivå.

      På min tid för 30 år sedan när jag gick på det som då kallades för dagis, så kallade vi ungar även den manliga personalen för fröknar. Vi hade tre manliga fröknar.

        Och med det sagt så menar jag inte att jag ännu kallar personal på förskola för fröknar.

      Tala om att dra det till sin spets.., ?

        Fast det är väl inte att dra det till sin spets? Att i en yrkesgrupp, vilken har majoriteten kvinnliga anställda, ska kallas för sitt civilstånd? Det är väl något att fundera över för en mer jämställd förskola och skola. Vad vi kallar pedagogerna för vi ju över till våra barn.

          Men ska vi förbjuda ordet???

            Nej, byta ut

      Jag arbetar inom förskola, som pedagogista och ateljerista. Jag har inget emot att barnen och vårdnadshavarna kallar mig för fröken. Trots att jag är gift

        Bra för dig, men varför är det ens viktigt i dagens samhälle att kvinnans arbete ska kallas för ett civilstånd?

          Ordet har fått ny innebörd inom den sektorn. Tror inte många barn förstår att fröken = ogift.

            Hur många vuxna tänker ens så? ?

              Inte jag iaf.

            Kanske inte som 5-åring, men senare i livet förstår de väl vad fröken betyder. Och omgivningen förstår väl också vad fröken betyder, handlar om det sociala i samhället. Inte vad en 5-åring förstår och inte. Barn tar efter det som vuxna gör.

              Konsekvenserna är förödande! Skydda barna’. F-ordet är fött!

              Jag tror att väldigt få associerar fröken med ogift kvinna, nu för tiden. Arbetar man inom skolvärlden kallas man ofta för fröken av både barn och vuxna. Även mina manliga kollegor är fröken. Språket utvecklas hela tiden och ord får ny innebörd.

                Men sluta vara rationell när Inte en riktig journalist vill ha något att kränkas över.

                  Hahaha, fuck! Men jag tycker på riktigt att det är en dålig benämning på en yrkesgrupp.

    På Alice instagram svarade på en kommentar om Alice och biancas podd, och skrev att ”Bianca sagt att det inte kommer några fler avsnitt i år”. Nån som hört det? Eller vet nåt?

      bianca sa det till en reporter i typ Aftonbladet/expressen eller dyl.

      Herre Gud det finns ju en filmad intervju där hon säger det.
      Sluta tjata om den henne. Blev så irriterad så jag likade…..

    Tänker att det blir mycket research för Martin om han nu har i åtanke att skriva en bok. Svenska folket har ju blivit så oerhört lättkränkta av någon anledning.

    Ojojoj, svenskarna faller nog av stolen när det kommer fram att förskola fortfarande heter daghem i Finland, samt att förskolelärare heter nåt så galet som barnträdgårdslärare!! Japp! Här ska vi inte förnya oss inte, släng in barnen på barnträgården nu bara, så kan tanterna ta hand om dem.

      I mitt hemland heter förskola ”fältet”. Där lämnar man ifrån sig barnen till gummorna.

      Barn går ut på fält haha

        Gulligt! Som kalvar på grönbete

      ”Barnträdgård” är ju internationellt det mest gångbara:
      Kindergarten
      Barnehage

      Annars kan vi ju gå för det franska ’krubba’ eller danska ’vuggestue’.

        I vuggestuen är pedagogens titel ”Hånden på vuggen”…

    Det är så enkelt att det inte finns några daghem/dagis längre. Alltså kan man inte jobba som dagisfröken längre. Är det så fruktansvärt besvärligt med förändring?

    I vuggestuen är pedagogens titel ”Hånden på vuggen”…

    Alltså jag förstår grejen med att man har olika utbildningsnivå och att det kan finnas flera titlar på personal inom en förskola. Men när jag pratar med mitt barn behöver vi ha ett bra ”samlingsnamn” på vad vi kallar personalen.
    T ex ”glöm inte att säga till ____ när du måste kissa”. Hemma hos oss blir det ”glöm inte att säga till en fröken”.

    Annars brukar jag säger personal/pedagog/fröken beroende på vem jag pratar med. Men att hålla reda på vem som är förskollärare, barnskötare, eller saknar utbildning av de som jobbar där – det funkar inte. Hur ska man veta det?

      ”Glöm inte att säga till någon vuxen” funkar väl också?

        Nja, ”en vuxen” kan ju vara kocken, städaren eller ett annat barn föräldrar lika väl, och det är ju inte meningen.

          Personal?

      Vad är det för fel på ”Glöm inte att säga till personalen/en vuxen när du måste kissa”?

    Alltså, grejen är ju att förskolan behöver höja sin status för att exempelvis lönerna ska höjas (de är pinsamt låga för att ha pluggat på universitet i 3,5 år). Förskolan är en skolform med egen läroplan. Orden ”dagis” och ”fröken” motverkar just detta. Vilka ord man använder HAR betydelse för en praktiks status. Jag blir inte kränkt över att kallas fröken eller att folk säger dagis men jag kan absolut bli lite störd över det pga överstående anledning.

      Håller med!

      Kanske dags för alla förskolepedagoger att inse att deras jobb aldrig kommer bli ett högstatusyrke. 3,5 år på högskolan till trots.

        Ingen som sagt att det ska bli hög status på yrket (jag tycker dock att det förtjänar det). Bara en normal status iaf, eftersom det har låg idag.

    och jag stör mig på när folk pratar om studentexamen och om att ta studenten. Det är 40 år sen nån tog studenten/ fick en studentexamen i Sverige, 1969

      50 år sen. Detsamma gäller alla som går i ’första ring’, denna benämning avskaffades 1966.

    Något som är intressant är att många som inte är inkluderade i de grupper vars benämning diskuteras verkar tro att de har åsiktsföreträde… Om man inte jobbar som förskollärare tycker jag inte att man kan säga att ”du får inte bli kränkt av att kallas för dagisfröken”. Det är de som är inkluderade i gruppen som i första hand får ha en åsikt i frågan. Om man håller med eller inte är ju en sak sen men jag tycker inte att man kan säga till någon hur den ska känna.

    Hej
    Enklast är väl att göra besök ute
    Förskollärare och förskola sedan 1998.
    Vill man ha rätt ord, besök de som arbetar på golvet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.