Jag vill heller inte äta en fisk som betraktar mig när jag gör det…

Blev både full i skratt och kände frustration av kommentaren på mitt inlägg där jag åt helstekt fisk och hade svårt i att ögonen var kvar på fisken jag åt.
”Du vet att alla djur du äter har haft ögon tills den hamnade på din tallrik? Det kanske hade varit en bra grej.. Ska man äta djur så ska man också kunna kolla dom i ögonen innan man mumsar i sig. Tycker folk är så ignoranta!”  //Paula Rosas

Jag förstår vad personen som skrev kommentaren menar, samtidigt som jag skamset får gå och ställa mig i Paulas hörna då fisk som serveras på det här sättet ger mig rysningar och är någonting jag aldrig skulle kunna äta.
Det är förmodligen både ignorant och skenheligt av mig att göra så här, men det har varit värre.
Förr i tiden kunde jag inte ens ta bort köttet på en grillad kyckling då jag fick panik av att bryta leder mm på djuret vars hela kropp låg framför mig.
Någonstans vill jag inte bli påmind om att det är ett död djur som ligger framför mig och jag hör själv hur det låter när jag skriver detta. Extremt skenheligt!
Jag får kanske ta mig en funderare på det här med att äta döda djur ändå?
En annan sak jag ALDRIG skulle kunna äta är bläckfiskarmar med sugkoppar eller hela, friterade små bläckfiskar.

Hur resonerar ni? 
Tillhör ni skenhelighetens lilla klick här borta i hörnet eller är ni helt obrydda om sådana här saker?

297 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Om man kan äta döda djur, så ska man kunna döda djur.

      Ska man? Tänker att ska man döda ett djur bör det göras på ett skickligt och respektfullt sätt, kräver kunskap som man inte kan kräva av en modern genomsnittlig människa som växer upp idag? Jag äter kött men behöver alltså lära mig slakta för att få fortsätta köpa köttfärs i butiken? Tanken är väl god men den är helt orimlig. Ska vi också behöva kunna odla bomull för att få bära kläder eller vara kemister för att få ta medicin…?

        tror inte personen menar bokstavligen, men ja du ska själv känna att du skulle kunna döda ett djur för att äta det. Skulle du däremot må dåligt av tanken på att döda ett djur trycker inte jag du ska äta de

        Konstig liknelse. Kan du inte slänga in att man måste bygga sin egen iPhone också?

        Om människan är gjord för att äta kött borde vi kunna döda djuren själva.

          Så om du inte är gjord för att överleva näck så borde du sy dina egna kläder då alltså? Och bygga ditt eget hus osv.

            Glöm inte att den som äter vegetariskt måste kunna bygga sin egen bil! Och tunnelbana! Och teve!

              Vadå, byggde du inte din tv? Sjukaste jag hört.

            Det personen ovan menade är att det inte går att påstå att köttätande är naturligt om man bara är villig att köpa filéer på ICA.
            Börjar salivet flöda när du ser en råtta? En kalv? En fisk?
            Känner du att du kan hoppa på en get med bara naglar och tänder? Blir du sugen på din hund när du är hungrig men inte har mat i kylen?

            Det är varken naturligt eller jättenyttigt att äta kött. Det duger när man är strandsatt, å andra sidan har människan ätit sin egen avföring när det krisat.

            Jag anser inte att det är fel att äta kött trots att jag är vegan. Det är bara vilket kött, hur det slaktats och hur det levt som avgör om det är etiskt eller inte. 99.9% går fetbort då jag anser att det är fel.

              Klart att saliven flödar när jag ser en råtta!

                Kolla spegeln.

              Rätt. Det är många som inte kan hantera begrepp som mat och etik i samma mening.

              Det är väldigt naturligt att äta kött, köttätande har gjort att våra hjärnor vuxit så att mänsklig intelligens utvecklas. Skippa gärna kött på individnivå men var medveten om dess fördelar för människan som art.

                De djur som lider för att sedan dö en plågsam död håller inte riiiiiktigt med dig.

                  Men asså vad menar du? En gris håller inte med mig? Ska den ha rösträtt också?

                    Borde du ha rösträtt? Motivera.

                      Lever i ett demokratiskt land där man får rösträtt enligt lag när man fyller 18. Jag är över 18. Så enkelt är det faktiskt.

                      17:44, du svarar inte på frågan om varför just du borde ha rösträtt.

                      Det är ju det som är poängen, jag bor i ett land där jag inte behöver göra någon personlig motivering för att få rösta. 🙂

                  Det är helt irrelevant vad grisen tycker.

                    Kan jag få låna din hund? Eller katt? För mig är det helt irrelevant vad de tycker om att jag plågar dem, så länge jag äter upp dem efteråt.

                      Nej. Min hund räknas som lös egendom så den tillhör mig och jag har ingen lust att låta någon äta upp den.

                      17:45, är det OK om jag har en kattfarm hemma i lägenheten? Och hundar i för små burar? Visst, de plågas ganska rejält, men det saknar betydelse för jag ska ju ändå äta upp dem.

                      Oj, det tycker jag låter ganska obehagligt! Stackars katterna. Vet inte heller om det är helt lagligt, det bör du kanske kolla upp innan du startar din kattfarm.

                      Du, miss cat farmer, kolla med Länsstyrelsen och Jordbruksverket istället för att fråga runt här. Superlätt att få info om vad som krävs för att få starta en djurfarm. Där står det minimimått för burar och hur du ansöker om SE-nummer osv. Det är inte så svårt. Och tycker du ändå att det är för svårt så ska du nog inte börja farma några djur alls.

                      18:08, då tycker du att minkfarmar också är helt OK, för det finns ju bestämmelser för hur burarna ska se ut?

                      https://www.djurensratt.se/djur-i-palsindustrin/minkar

                      Djurfrontare 18.08. Vad jag tycker om minkfarmer kanske är irrelevant när man diskuterar om människomat, men okej, såhär:
                      Vi bor i Sverige, vi har det svinkallt här en stor del av året, vi måste ha på oss kläder. Som jag ser det så skulle det kanske vara miljövänligast om varenda en i Sverige klädde sig i kläder som producerades i Sverige, av naturmaterial. Om minkpälsen stannade i Sverige, syddes till kläder i Sverige, i fabriker där alla miljökrav uppfylldes när det kommer till giftigt utsläpp osv. så skulle det inte vara så himla tokigt. Det skulle skapa arbetstillfällen och arbetare skulle få skäliga löner. Jag ser det från ett lite större perspektiv än vad du gör.
                      Just nu tycker jag att minkpäls används på ett helt felaktigt sätt. Vi behöver inte pälsdekorationer som kommer till oss från Kina, vi behöver hållbara kläder som kan stå emot riktig kyla.

                    Säger en självisk människa som skiter fullständigt i hur djuren har det, sålänge hon får trycka i sig sitt kött.

                  Håller inte grisen med om att kött har hjälpt oss människor att utvecklas som art? Jag måste nog tala om för grisen att jag tycker den verkar vara en smula outbildad, och be berörda gris att gå tillbaka och sätta sig i skolbänken.

              Klart jag både kan stå framför en ko och tycka den är söt, samtidigt som jag blir sugen på rostbiff. Eller ett lamm. Det ena behöver inte utesluta det andra.

              Om det inte hade varit naturligt att äta kött så hade vi som art aldrig gjort det från början 🙂

                Precis. Alla andra djur äter artspecifik kost men vi människor utvecklades från början helt fel och jagade kött och klädde oss i djurhudar trots att vi all along var veganer! Och sen lyckades vi på nåt jävla vänster bli en sjukt framgångsrik art och spridde oss över hela världen, och allt detta medan vi käkade fel kost! Tur ändå att unga vänstertänkare i väst vaknat, än en gång, och kan berätta för oss vilka vi egentligen är. Finns inga dokumenterade vegansamhällen någonstans i hela världen men det är irrelevant.

                  En stor naturkatastrof kanske löser problemet?
                  Då får ju faktiskt alla veganer äta gräs och det överlever man inte länge på.
                  Starkast överlever. Naturligt urval ❤️

              Det är 100% naturligt att äta kött. Duktigt trött på att folk ska likna det med någon sjukdom. Homo Sapiens alltså människan har alltid ätit kött och homo sapiens har existerat i över 100 000 år. Men visst, det är jätte onaturligt!

          15.32. Det är tack vare att våra förfäder började äta kött och hjärnan utvecklades som du kan läsa detta idag.

            Suck, denna gamla skröna igen. Det var kolhydrater som gjorde att människornas hjärna utvecklades, inte kött, läs på.

              ASG!

                  Källa: OPINION

        Bra och rolig liknelse med en hel del poäng.

        Det är inte speciellt svårt att slakta en höna exempelvis. Slag i huvudet och sedan yxa. Ingen special utbildning krävs. Givetvis ska man veta var mat kommer ifrån och hur det faktiskt går till. Grisar i industri gasas tillexempel ihjäl med koldioxid och lider något oehört. Då är det väl betydligt bättre med hemslakt? ?

        Fast detta är inte sant. Du behöver ingen utbildning för att bli slaktare. Scan anställer studenter som vill tjäna lite extra till sin slaktavdelning och enda utbildningen dom får är att gå ett par dagar bredvid en annan slaktare.

        Du kan ju självklart gå med kunnig person. Du behöver inte stå där helt ensam och lista ut själv hur du slaktar ett djur. Eller åk till slakteri och se på när de trycker ihop ett gäng panikslagna grisar. Om man fixar att se eller själv döda djur. Så fine. Ät dom. Men att försvara dödandet av djur när man inte ens fixar att vara med under en slakt är inte ok.

        Fast om människan vore en naturlig köttätare så skulle vi inte behöva slaktredskap, då skulle våra kroppar vara byggda för att kunna döda ett djur. Vi skulle även känna en jaktinstinkt när vi ser en ko framför oss på samma sätt som ett lejon när den ser sitt byte. Vi skulle inte känna avsky och äckel ner vi ser inälvor, blod och rått kött om det skulle vara naturligt för oss?

          Finns ett stort antal djur vi kan både ta och äta med bara händerna

            Och känner du en stark jaktinstinkt när du ser det djuret?

              Förmodligen om man är sjukt jävla hungrig och vet att man behöver få i sig mat för att överleva. Nu är vi oftast inte längre så desperata. Rovdjur jagar inte heller om dom inte är hungriga.

          Människan är omnivor och behöver näring från kött, fisk, fågel och växtlighet.
          En kossa är herbevor och en varg är karnivor för att ge exempel. Även björnar och grisar är omnivorer precis som vi.
          Att vi är omnivorer går att se på våra tänder som bak liknar kossornas. Breda och gjorda för att äta växtlighet. Fram ses hörntänder och vassare tänder likt karnevorernas.
          Herbevorer har långa tarmsystem och deras tarmar kan ta upp och smälta cellulosa. Det kan inte människors tarmar då vi saknar enzymet cellulas. Våra tarmsystem är också kortare. Ännu kortare är karnivorernas.
          Vi är rent biologiskt inte gjorda för att enbart äta växtlighet, heller inte bara gjorda för att enbart äta kött.
          Sedan är det upp till var och en att avgöra rent moraliskt och etiskt om det är rätt att äta kött för just dom.
          Jag äter kött eftersom jag anser att min kropp behöver det. Jag var tidigare vegetarian men var tvungen att sluta då jag mådde för dåligt och ständigt hade lågt hb och ferritin.
          En del sorts järn kan kroppen nämligen inte ta upp från andra saker än kött. En del människor klarar detta bättre än andra. Det går dock sämre för dom flesta att ta upp näring via vitaminer och kosttillskott. Det är inte samma sak som faktisk mat och näring.
          Jag är starkt emot när människor tror sig ha rätten att säga hur andra ska göra med kosten. För min del är det okej om andra vill äta plantbaserat för det är inte min kropp. Förväntar mig samma tillbaka, men upplever att många veganer gärna försöker få en att bli vegan själv. Kommer aldrig hända!

          Min hund känner ingen jaktinstinkt när han ser djur som han äter. Men han är i högsta grad en köttätare.

          I dagens samhälle behövs inte jaktinstinkt på samma sätt så det är väl nåt som försvunnit lite i sänder?

          Eller kanske vi har jaktinstinkt men den är inte så tydlig. Kanske därför vi leker kurragömma och smygapåvarannlekar?! Kanske finns saker vi gör som ursprungligen var jaktens egenskaper men som vi nu gör på lek, för nöje, eller inte ens tänker på att vi gör. Bara spånar lite…

        ’Döda på ett respektfullt sätt’. Herregud haha.

      Verkligen inte. Finns inga såna regler. Jag skulle inte kunna döda, men har inga problem med att äta kött och jag står för att jag äter kött 🙂 det är ingenting jag skäms över. Men döda skulle jag inte klara av.

      Har du bestämt det eller var hittar du denna regel? 🙂

        Det är typiskt någon i det här kommentarsfältet att säga. Det kan bli ett kommentarsfält att läsa

          Ett farligt*

          Vadådå? Varför ska någon annan sitta och bestämma att andra ska leva efter dennes värderingar och regler.

      Man kanske inte behöver slakta djur, som någon sa, det behövs göras professionellt. Men om man äter kött ska man kunna stå bredvid och delta i slakten tycker jag. Och vara medveten om hur den industriella slaktindustrin ser ut. Jag äter kött men ytterst begränsat och är kräsen med vilket kött jag äter eftersom jag inte vill bidra till den industrin.

        Det tycker du, men det tycker inte jag. Jag älskar kött men skulle inte vilja se djuret slaktas. Vilket man heller inte måste 🙂

          Det finns mycket hemskt som inte försvinner bara för att man inte tittar åt det hållet.

          Ja ok? Jag skrev min åsikt. Tyckte det var rätt uppenbart eftersom jag skrev ”jag tycker”…
          Du håller uppenbarligen inte med men du verkar inte ha ett argument för varför man inte ska vara medveten om hur behandlas innan man äter dem.

            Det förstår du väl att köttätare inte vill veta hur djuren de äter har plågats innan delar av sagda djur hamnar på tallriken.

          Men då är det väldigt konstigt att du överhuvudtaget kan äta kött. Du fattar väl liksom hur det hamnat på tallriken?

        Skojar du eller? Såhär slaktas grisar i industrin i Sverige https://www.expressen.se/debatt/du-som-ater-svensk-gris-har-blivit-lurad/
        Ett enormt lidande. Kan garantera att vilken Svensson som helst som använder bultpistol kan göra det mindre smärtfritt och betydligt bättre för grisen. Vi har slaktat djur hemma i decennier och det har inneburit mindre stress och lidande för djuret. Jag undrar verkligen var denna tilltro till industrin kommer ifrån. Slakt är verkligen inget svårt..

          Hur är det med de svenska kycklingarna man suger upp med en stor dammsugare, och sedan skållar till döds?

            Jag har ingen aning. Slaktar kycklingarna vi äter själva. Då vet jag att de har haft ett bra liv och inte lidit i onödan. Är allt annat än trevligt för mig men desto bättre för kycklingarna.

          Ingen har sagt att den svenska slaktindustrin är bra…

            Då kanske man inte ska stötta den? ?‍♀️

      Som jag, äter endast kött från ren från min släkt, annars är jag ”vegetarian”. Hade inte själv velat vara instängd innan jag dör. Hade jag tillgång hade jag kunnat äta älg och sånt också. Men egenjagat eller av släkt så jag vet att djuret inte led. Har bara mjölk kvar att ta bort så djur slipper lida i onödan pga mig.

        Sunt tänkt.

      Håller med. Folk är så falska och ignoranta! Vill man äta djur ska man för sjutton klara av insikten att man äter ETT DÖTT DJUR, ett djur som älskade att leva, som hade en familj, som upplevde rädsla, smärta och dödsångest när det dödades. Det är sanningen och kan du inte se den i ögonen får du inte äta djur. Har fan mer respekt för en jägare som dödar djur och äter dem än ni veka och falska människor som låtsas att ni ääälskar djur och är såna stora djurvänner men frossar i döda djurs kroppar varenda dag som om det vore bananer.

      Håller verkligen med! Äter själv inte kött/djur men hade kunnat göra det om jag själv jagat djuret.

      Tycker alla borde besöka djuruppfödningar (kyckling, gris, nöt) samt slakteri för att inte kunna stoppa huvudet i sanden rörande hur det går till.

      Alla som äter kött är äckliga. Ganska enkelt.

        Är alla djur som äter djur också äckliga? Herregud…

          Ne, alla människor som äter kött är vidriga. Det står jag för ?

            Du skriver utan namn, helt anonym, men står för det du säger?
            Du verkar vara en otroligt osympatisk, dömande människa utan förmåga till nyanser i ditt tänkande. Förmodligen beror det på att du är undernärd. Jag försöker tänka så när radikala veganer uttrycker sig så pubertalt som du gör!

              Hahaha! Kul! Ja, gud ja, jag är en av dom som kan förstöra en hel midddag för dig pga mina åsikter ? Människan som äter kött är äckel, och alla som använder päls är fula människor ? ja tänk som du vill, undernärd är jag inte ??‍♀️

                Jag vet att du önskar att du skulle kunna förstöra något, men du skämmer mest ut dig själv.
                Tyvärr finns det alltför många människor som du i denna värld som bemöter andra som tycker annorlunda än de själva, extremt omoget, precis som du. Nåja… Förhoppningsvis förökar du dig inte så att dina gener stannar där!

      Äter bara det jag kan döda själv -= fisk och skaldjur. Då kan jag stå för det.

    Helt obrydd. Jag kan flå kanin, rensa fisk, nacka höns och plocka anka, och sedan äta upp dem. Däremot äter jag inte så mycket kött och fisk, det är ett komplement till den grönsaksmat jag helst äter. Jag är helt emot den filékultur som har brett ut sig – folk som vill äta kött men helst vill glömma att det är ett djur som dött för det. Om man vill äta djur så ska man kunna stå för det, och helst äta upp allt ätbart och inte bara en filéskiva.

      Man kan stå för att man äter djur men samtidigt tycka att det är rätt oaptligt att sitta och fundera på att det en gång varit ett djur samtidigt som man äter det 🙂 Man kan stå för att man äter kött utan att behöva äta en köttbit med ögon eller sitta och tänka på djurets liv samtidigt som man äter!

      Äsch, man köper väl dom köttbitar man vill köpa och äta. Varför skulle man tvinga i sig alla djurets delar om man inte gillar dom/tycker det ser gott ut?

        Därför det är oetiskt att bidra till djurs lidande bara för att äta en liten del av djuret och sen förkasta resten. Det är dessutom inte hållbart ur ett miljöperspektiv.

          Kanske det. Jag kommer fortsätta äta kött oavsett 🙂

            Det får du ju göra, det är ju trots allt inte olagligt. Men jag och andra får tycka att du beter dig oetiskt och lite korkat rent ut sagt…

              Det som är korkat är att inte inse att vi rent biologiskt inte är skapta att äta enbart plantbaserat. Djur äter djur. Människan är ett däggdjur och omnivor och har ätit kött i alla tider. Veganism är populism. Det är inne att vara vegan och vegetarian…
              Vi är så priviligerade att vi har tid att sitta att sålla bort, tycka och tänka kring vad alla andra gör. Andra hade varit glada bara dom hade mat alls.
              Jag kunde inte bry mig mindre om du väljer att bryta ner din kropp, om du har brist på järn eller B12. Så sluta bry dig ifall människor väljer att äta som vi är biologiskt skapade.
              Det finns kött och så finns det kött. Som köttätare får man ta sitt ansvar och välja med omsorg.

            Är man ignorant så är man. Klart du ska fortsätta äta döda torterade kroppar. Heja dig!

      Håller helt och hållet med dig, Anna!

        Vi borde dock äta hela djuret nu istället det är ju där de flesta nyttigheter sitter. Inte konstigt att alla i norden går runt med en massa brister på mineraler och vitaminer.

      Men usch, kaninen är
      Väl död när du flår den?

    Alltså nä… De som äter fisk på det här sättet och är okej med det är samma typ av psykopater som äter hela grillade kycklingar. Jag vill helt enkelt inte se likdelarna ?

      Aww jag är en psykopat 🙂 Bästa som finns är ju att vandra upp i någon dal i Norge, ha en påse med mjöl, peppar och salt i ryggsäcken och sen dra upp små fisk som rensas ur, skakas omkull i mjölpåsen och sen grillas hel över eld ? Eller äta upp rom-påsen direkt från fisken när den rensas! Står dock över min släkts delikatess stekta torsk-tungor.

        Ne, helt klart psykopatbeteende. Jag googlade en gång så jag har nog rätt att sätta en diagnos ?

      Det är inte lik. Det är mat.

      Men wow vad coola ni obrydda köttätare är. Hade jag sagt att jag skiter i miljön vilket jag gör hade jag blivit påhoppad men skiter man i djuren verkar man istället cool här. Jag är inte ens vegetarian men typ 90%, men det är inte som att jag tycker det är ”coolt” att jag fortfarande äter kött ibland.

        Det har inget med coolhet att göra. Det är fakta.

        Nu blev du väl allt sekundärkränkt eller? Inget jag skrev om handlade om kött, men om fisk visserligen. Jag är väl cool men inget jag basunerar ut genom att prata om vilt fiske haha. Sen så angår det mig inte vad folk äter, de äter väl vad de vill samma som mig. Jag försöker iaf definitvt inte vara ”cool och obrydd”, tyckte det var lite kul att grisen där uppe kalla mig psykopat bara!

    Hade inte klarat av bläckfisk-sugkoppar (tänker att de ska suga sig fast i min mun?) men har inga problem med det andra. Men jag känner många som verkligen inte vill se ben i mat.

    Vet ni att i latinamerikanska länder serverar dom marsvin. Marsvinet ligger på rygg på tallriken med huvudet och tassar kvar. Hua. Det var min tandläkare som visade bild på det. Vad hemskt!!?

      Spännande tandläkare ändå.

      Kommer ihåg när jag var liten och skulle googla på söta bilder på marsvin. Det första som kom upp var såklart bilder på grillade marsvin med potatis och allt. Blev helt förskräckt! Kramade om mina egna marsvin extra mycket efteråt 🙁

      Din tandläkare? Tandläkare är sjuka i huvudet på riktiga. Ingen normal person vill stå och pilla med folks tänder. Äckliga jävlar och så visade han/hon dig bilder på stackars marsvin, är inte ens förvånad

        Hahaha ❤❤❤

        Ja. Vi är ganska knäppa ?? // tandsköterska

        Ja då får väll du dra ut dina gaddar själv om du inte tycker tandläkare är duktiga på vad dom gör. Lycka till. ?

          Ha ha. Den var bra! Gör-det-själv tycks vara melodin för dagen! Ringde just från bilverkstan. Dom fick inte loss dom spruckna och underkända bromsslangarna… Jag byter dom sjäv!
          Kan inte vara så svårt. Inte så viktigt heller ;-)… kan ju tanka själv så jag är nästan bilmekaniker, menar jag.

            Vadå, byggde du inte bilen själv?

              Nä, hade inte fått några bra bloggtips på den tiden ? Nej, nu ska jag dreja några mattallrikar…

          Om jag kunde det så skulle jag göra det. Tandläkare gör bara mer skada än nytta. Kolla på rootcause på Netflix…

          Och varför skulle jag dra ut mina tänder?

      De har även en marsvinsfestival i Peru tex. Där klär de ut marsvinen i söta kläder och hattar. Fick reda på att kläderna och hattarna häftas fast på kroppen. Hur hemsk är inte människan…

        Fyyyyyfan!

    Bläckfisk med sugproppar kvar kan vara det mest oaptitliga jag kan tänka mig. Och fisk med ögon kvar. Kan tycka torskfile och laxfile med skinn kvar också är rätt oaptitligt.

      Bläckfisk med sugkoppar serverade de i Grekland när vi var där. Vågade inte smaka.

        Synd! Rätt tillagat är det sjukt gott!??

      Haha grillad bläckfiskarm med lite citron till är typ det godaste jag vet… Fick dock veta att bläckfiskar är sjukt empatiska och känsliga djur, vet inte om det är sant (låter ju konstigt) men det har gjort mig lite tveksam till att äta bläckfisk.

        Bläckfiskar är oehört intelligenta. Men å andra sidan är grisar mer empatiska än hundar.

        Det stämmer, gillar att äta bläckfisk i olika former men gör det inte längre av etiska orsaker. De är otroligt intelligenta. Youtuba lite så kommer du att hitta fascinerande klipp. ☺️

    Jag står för att jag äter kött men skulle aldrig kunna äta något som jag tycker ser äckligt ut 🙂

      Precis, som t.e.x. quorn, tofu soja, bönor och äckligt gröna smoothies..

        Du är säkert fet och ful

          Fet är jag men det är inte samma sak som ful ?

          Jag är skitsnygg och smart.

            Jag är sexig och cool

    Brukra inte tycka att jag är så känslig av sånt men idag när jag satt och käkade hade jag Tv’n på. Så är det ett matprogram där de äter konstig mat i världen. Plötsligt ser jag att de äter sköldpadda och får upp en bit och säger: Men titta! En liten tass!! Jag höll på att ramla av stolen så fruktansvärt vidrigt var det ?? Jag kände bara att nu ska jag ta mig en ordentlig funderare på om jag verkligen behöver äta det lilla kött som jag faktiskt äter även om det är sällan ??☹️

    Att tugga på någons muskler. Det är äckligt.

      Det är gott ?

      Det är det verkligen, och dessutom olagligt.
      Att äta ett djur, som inte är någon utan något, är både gott och nyttigt! (och nej, folks ”pälsklingar” är inte personer de heller)

        Alla djur ÄR någon. De är personer, inte saker.

          Personer: nej. Individer: ja.

            Individer är ändå inte ”något”.

              Helt riktigt och det har jag heller inte påstått. Men nu svarade jag att djur inte är personer då en person är en människoindivid.

        Kan fortfarande vara någon, det är inte en något, en sak!

      Ät ögon, inälvor och hjärnan istället då.

        Vad tror du finns i korv?

          Gott.

    Jag är uppväxt med föräldrar som jagar och fiskar, så jag har varit med och passat och styckat både små och stora djur. Och om än att jag inte är obrydd över det, så har jag inga större problem med det. Dock så ger det mig större respekt för att använda varenda liten del av djuret så att det inte dog ”för intet”, och jag håller mig från att äta djur som jag inte vet var de kommer ifrån och kan konfirmera att de har haft ett bra och värdigt liv.

      Nästan mer oetiskt att ta ett liv från någon som har ett bra liv. Ingen med ett bra liv vill ju dö.

        Vi står över djur i intelligens och i näringskedjan, att äta kött har resulterat i våra stora hjärnor så den biten är frikopplad från etik.

          På en del verkar det vara logiken som är frikopplad.

          Fast etik är ju inte något som det finns ett facit till, etik och moral ser olika ut för olika människor. Vissa tycker det är oetiskt att äta djur, andra gör det inte.

          Vi står under djuren, inte över. Det är vi som jagar för att lägga upp skrytbilder där vi håller upp dem som troféer – de jagar för att de måste. Det är vi som pajar jorden genom att förstöra den Och som startar krig. Utan oss skulle jorden vara en så mycket bättre plats. Djuren är goda, det är inte vi.

            Hoppa ner i en sjö med krokodiler så får du ser hur snälla dom är ?

              Besök ett valfritt slakteri så får du se vad det är du äter.

                ”Öh, titta vad dumma djuren ser ut när de fattar att deras lidande snart är slut!” ???

                  Vilka äckliga människor finns här inne. Trodde ni var hemska i Bella inläggen med det enda ni verkar bry er om är vänsterpolitik och att verka tuffa. Och att hata på alla som är smala och snygga som det skrivs om.

            På alla veganer/vegetarianer låter det som att alla djur äter glass ihop och blåser ballonger. Djur äter djur. Djur tuggar på andra djur medan dom fortfarande andas. The circle of life. Folk är så jävla bajsnödiga idag.
            Ifall någon har missat det så är människan ett djur och omnivor. Alltså beroende av BÅDE kött och växtlighet för att få i sig alla näringsämnen.

              Precis. Naturen är grym. Vi är en del av naturen vi med. Varför måste vi vara annorlunda? De flesta djur är stora egoister och så även vi i grunden (utesluter dock inte att man därtill kan vara både empatisk och se till andras behov OCKSÅ).

              Att vi har stor hjärna innebär inte att vi är någon fulländad varelse (vet vi nog alla; att vi inte är perfekta..!) så jag kan liksom känna ”cut us humans some slack”.

            Min katt brukar skada småfåglar och möss och plåga dem och leka med dem innan hon dödar dem. Ofta vill hon inte ens äta dem. Djur är fan inte goda och snälla haha

          Vilka är ”vi”?
          Barn? Folk med Downs?
          Sanningen är att du inte ens kan fånga, slakta och äta en tamkanin utan verktyg och eld.
          Om vi verkligen stod över alla djur i näringskedjan då hade väl kroppen anpassats under de 100.000-tals åren som vi käkat kött, kan man tycka.

          Vi är dock väldigt bra på att plocka och sukta efter kolhydrater som frukt och grönt. Även en 2-åring vet hur man äter ett äpple.

            Kroppen har anpassat sig. Varför tror du att vi står högt på två ben egentligen, och är typ urkassa på att klättra i träd?

              Jämfört med en varg klättrar vi bra, jämfört med en tiger, som enbart äter kött, klättrar vi urdåligt.

          Gud djuret kommer ju dö förr eller senare ändå och jag lovar dig att skjuta den är bra mycket snällare mot den än att få dö naturligt i skogen. Döden som sker naturligt i djurriktet är varken vackert eller smärtfri utan den är lång och plågsam. Ett skott på rätt plats är bra mycket mer humant.

            O vem är du som ska avgöra vem som ska dö och att det är mer rätt? Jävla puckat tänk. Uh för sånna som dig. Gå o tugga i dig din biltemakorv.

              Äter dock inte biltema korv. Äter bara vilt 🙂 Ren, rådjur och älg gör sig inte så bra som korv om man nu inte slänger i lite fläsk.

        Äter hellre viltkött där jag vet att djuren haft det bra och pang så är det godnatt än att stödja det här tex: https://www.expressen.se/debatt/du-som-ater-svensk-gris-har-blivit-lurad/

          Sant. Kött från vilt är så mycket bättre än den billiga fläskfilén på Ica, dels etiskt men också med tanke på miljön.

    Jag ÄLSKAR kött och grillad mat, men jag klarar inte av att sitta och snaska på revbensspjäll, kycklinglår med ben och gud förbjude, en hel kyckling man får sitta och slita isär.. Nä de går inte…

    Hur faen klarar amerika av att fylla en kalkon i gumpen och sen dessutom äta det?! ? Jag skulle förstöra en hel Thanksgiving.. ?

    Skulle nog inte heller klara av en sådan fisk heller..

    Camcam är otroligt kräsen när det gäller mat. Dricker sin cola zero men hittar fel i det mesta andra.

    Inte frukt i mat hit, inga hela djur dit. Inläggen om allt camcam inte gillar i matväg har blivit många med åren. ?

      Oj, vad du är insatt i vad CamCam äter. Låter nästan litet besatt.

        Den som sa det han var det!

        #växupp

          Den visste var den tog. Härligt!

            haha, fast nä det gjorde det inte. Inte samma anonym. 😀

        För du inte insatt i precis allt om Bella, nagellack och allt. Vi säger så. ? ?

          Stanna kvar i SFI ett tag till.

            Åhå, lite rasisms ovanpå allt. Läckert!

            Hur var det nu du sa; ”den visste var den tog. Härligt!” ??

              Svenska För Idioter. ??

              Ehh, du stavade fel på rasism. Det är inte lätt att vara imbecill.

    Ot: dags att lägga till Zlatan i kategorin för influencers du granskar? Med tanke på hur mycket han tjänar på samarbeten på instagram https://www.expressen.se/sport/fotboll/har-ar-listan-dar-messi-utklassas-av-ronaldo/?referrer=rotator-item-4

      Nej Zlatan är för bra för att skrivas om här.

        Zlatan är en arrogant och girig fjant.

          Håller inte med.

            Synd, för om du plockar bort dina miljonprogramsskygglappar så kanske du inser att Anonym 16:00 har helt rätt. Zlatan är en tönt.

      Ja, Zlatan har blivit lite av en influencer och jag tror att det beror på att hans fotbollskarriär sjunger på sista versen.

      Det är tandblekningsreklam på Instagram och casinoreklam på tv.

      Var lite överraskad när jag såg att han besökt en amerikansk talkshow. Förstår att han var där för att promota sig själv men det är inget han hade gjort för fem år sedan.

        Vill förtydliga att jag inte håller med om att Zlatan bör granskas. ?

      Jag som skrev kommentaren, gillar Zlatan så har inget emot honom. Men som influencer kommer ju ett ansvar och då han toppar listan gör svenskar så borde han ju ha störst inflytande.
      Sen är han i första hand fotbollsspelare men onekligen influencer också.

    Jag klarar mig mycket gott på annat än animalisk föda, så för mig är det i dagsläget helt onödigt att ta ett djurs liv för en stunds njutning. Aldrig. <3

      Gud vilken bra människa du är. Wow.

    Jag är likadan. Har även stunder när jag äcklas så mycket av att jag äter likdelar att jag inte pallar att äta kött. För egentligen tycker jag att det är oetiskt, sjukt och fel att göra det.

    Ja, jag har dubbelmoral.

      Du kan sluta! (Menar absolut inte drygt, tycker du tänker och känner rätt och vill peppa dig!)

        Tack! Ja, jag vill sluta.

          Bra! You can do it! ??❤️

      Samma här. Jag blir så äcklad av det jag äter, även om jag inte ser vad det ä för del av djuret (tex filé). Börjar jag tänka på vad det är jag skär i och stoppar i munnen mår jag illa.

      Kommer mer och mer in på tankarna att bli vegetarian, men jag tycker verkligen inte om några grönsaker förutom typ morötter och spenatblad, så lär väl svälta rätt snabbt om jag inte lär mig tvinga i mig annat. Ska köpa hem lite vegetariska biffar och liknande och se om det är något jag kan vänja mig vid.

      Om någon har tips på sånna produkter som smakar bra får ni gärna skriva!

        Åh jag känner samma. Vill äta mer vegetariskt men grönsaker är ju för jäkla blä. Morötter går bra. Kikärter. Kanske vanliga gröna ärter. Men resten? Nääää

          Man kan tillaga grönsaker på olika sätt. Inte alla som vet det.

          Köp färdig mat från hälsans kök, har seriöst varit enda anledningen att jag kunnat gå över till vego

            Deras innehåll är allt annat än hälsosamt.

    Någon som har en hund eller katt att skänka bort? Marsvin och kaniner går också bra. Tänkte göra en härlig höstgryta.

      Töntig och onödig kommentar.

        Men vadå? Är inte människor gjorda för att äta djur? Det är väl bra att äta djur som har haft ett lyckligt liv?

        Shit vilken töntig och töntig kommentar din kommentar var nu. Alltså den om att hennes kommentar var töntig och onödig.

      Flytta till Kina.

      Kaninkött finns att få tag på.
      Om du vill ha hund eller katt får du nog beställa från länder där dom äter det.

        ”Katter bortskänkes”-annonser räcker bra för mig. Lättare att döda och stycka.

          Om det är lagligt och om du vet vad du gör, så gör det du.

          Jag tycker nog att hundar smakar bättre, men de får inte vara för gamla. Ett, kanske två år, då är de som bäst!

          Hur är en katt enklare att döda än en kanin?!

      Går att köpa för en billig peng på Blocket. Se bara till att avliva djuren på ett lagligt sätt.

        Det är inte speciellt svårt att avliva smådjur på ett lagligt sätt. Bedövning med slag mot huvudet och sedan avbloda djuret. Finns många i Sverige som föder upp köttkaniner för eget bruk.

      Någon som har barn som de vill skänka bort? Tänkte anordna en grillfest. Helst spädbarn de är enklast att lägga på grillen.

    Alltså vissa ska vända något till något negativt hela tiden och göra en grej att diskutera av allt. So what, jag tror helt ärligt 90% av de som äter kött inte hade gjort det ifall de såg djuret slaktas själva, men när det är förpackat i form av en liten rosa grej tänker de inte på att det är ett djur. Kanske därför hon har svårt att äta fiskar med ögon. Inget konstigt. Orka göra en grej av allt.

    Är vegetarian och ser ner på de som äter kött ??‍♀️

      Jag upplever att vegetarianer kan argumentera för sin sak, men köttätare har svårt att få ihop logiken. Det kanske finns en koppling till vad som hamnar på tallriken?

        Fattar inte ens varför man ska behöva argumentera för och försvara det man äter, oavsett om man äter kött eller inte.

          Hört talas om etik?

            What about it? Är det därför man ska behöva argumentera för sin måltid?

        Logiken, i vilket argument då?

      Det gör vi alla.

        Fast är ju iofs ganska oetiskt att vara vegan i Sverige plus linser/bönor är inte en vettig protein källa för tarmfloran.

          Källa på det, eller har du gjort din undersökning när du suttit och mobilsurfat på toaletten?

            Anonym 17:32 jag tror tyvärr att du inte är intresserad av någon källa utan endast säger det som något slags motargument. Är du intresserad på riktigt kan du ju kolla upp det själv, min tid är inte gratis.

          Lilla vännen, det är kött som ger cancer. Kött, fågel osv innehåller så kallad retrovirus. Det är bevisat att rött kött ger cancer och ÄR SÄMST för tarmfloran.
          Sedan jag slutade äta kött försvann alla min magproblem.
          Min magläkare sa också att kött är hemskt jobbigt för magen att smälta och de finns ingen probiotika i kött bara smutsiga bakterier som gror i tarmarna och ger cancer.
          Sedan finns det retrovirus som är en infektion hos djuren som ger cancer hos människan som äter det. Forskare hittade retrovirus i nästan allt kött de testade från restauranger och kedjor.
          Google retrovirus red meat så får du själv läsa på. Därför så många köttätare får cancer ??‍♀️

            Tex hiv kommer från apor som ätit.
            Det finns ännu inte tillräckligt bra tester och forskningsgrupper men om några år kanske vi får veta exakt hur farligt det är för människor att äta djur pga av alla virus de för på!

            https://www.webmd.com/hiv-aids/news/20010206/bush-meat-aids-like-viruses

              Apor som ätits* skulle det stå.

            Svårt att ta dig seriöst när du börjar din kommentar med härskarteknik, ”lilla vän”

            Vad är det för virus då som finns i all kött? Retrovirus är bara en virustyp, så det säger ju ingenting alls? Och hur ska detta virus smitta människan genom mag-och tarmkanalen? Hiv är också en retrovirus och du får inte hiv genom att äta det.

            Och jag fick magproblem när jag gick från köttötare till vegetarian. Magen har inte varit bra på 10 år. Trots provat det mesta o sökt hjälp.

            https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from

            Nej kött ger dig inte cancer. Men äter du kött som blivit behandlat finns det korrelationer till cancer ja. Men egen slaktat obehandlat kött är iprincip ingen fara alls.

              Jo kött ger cancer. Av två anledningar
              1 det förstör magen
              2 det innehåller massor med OLIKA retrovirusar, det finns hundratals retrovirus.

              Du är på riktigt osmart om du tror att köttindustrin på allvar skulle låta den information läcka ut till vanlig media. Du förstår uppenbarligen inte vilka makter som är bakom kött och mejeriproducenterna. Allt ifrån det som säljs i matbutiker världen över, till matkedjorna, antalet rika människor som äger allt ifrån bondgårdarna till delägare i McDonalds försöker tysta detta.
              Jag har själv med En forskare som jobbar i labb om just detta och hon som hon sa till mig, det skulle bli total dystopia om det kom fram hur farligt kött är pga av virusarna.
              Salmonella och heliobacter är bara början av vad man kan få av kött.
              Heliobacter får man av kött och det i sin tur orsakar cancer om det ej botas i tid!
              Så att säga att retrovirus inte kan orsaka cancer är bara en del av tystnadskulturen i köttindustrin.

            Jag var vegatarian i fem år men fick sluta då jag inte kan äta soja och quorn pga av allergi och min mage pajade totalt av alla linser, bönor etc. Hade även konstant järnbrist under den tiden. Alla mår inte bättre av en plantbaserad kost men det betyder ju inte att man behöver äta mängder med rött kött varje dag. Finns det inga nyanser i den här debatten? Plantbaserad kost är toppen på många sätt men inte för alla.

              Sluta ät rå mat!!!!
              Det är råa grönsaker som retar upp magen. Är vegetarian och inte ätit råa grönsaker eller sallad på över 7 år!
              Det är irriterande vätskor i råa grönsaker och bönor osv som försvinner när man lagar maten/värmer upp grönsakerna.

              Quorn är för övrigt ren skit igen har bett någon äta quorn som är gjort av MÖGEL!
              Man måste ta järntabletter, b12 varje dag om man är vegetarian.

      Veganer är den värsta sortens människor som finns. Tror de är helgon för att de inte äter animaliska produkter. Vissa har jag sett till och med börjat ge vegankost till sina djur. Herregud alltså. Ja för vi vet ju alla att hundar och katter letar morötter och nedfallna äpplen, inte fåglar och andra döda djur.

      Ni ser ju t.o.m ner på djur som äter kött.

        Nej?

        Människan kan välja.

      Ja det är det som är problemet med er vegetarianer och veganer. Vägrar inse att människan är omnivor och rent biologiskt är beroende av både kött och växtlighet för att få i sig alla näringsämnen.
      Det verkar vara vanligt att ni ser ner på människor som äter kött. Det tycker jag säger mer om er.

      Ser kommentarer om att kött ger cancer. Det är ett totalt felaktigt påstående. Studier har kunnat påvisa samband mellan intag av rött kött och cancer. Det är dock svårt att avgöra vilka faktorer som spelar in för utfallet. Ofta har människor med högt intag av rött kött annat osund leverne så som vin, öl, pommes, bearnaise som hör till köttbiten osv osv.
      Att fisk eller fågel skulle vara cancerframkallade är absurt.
      Det är läskigt att människor på fullaste allvar följer en netflix dokumentär om detta utan att ens kontrollera flera källor och fler studier. EN studie säger oftast en LITEN del om en LITEN skara människor i sammanhanget.

        Fortsätta intala dig det där medans så många får cancer. Så många som får cancer idag så var det inte förr just saying…
        Kött är fullpumpat med hormoner och antibiotika, vilket i sin tur även skapar antibiotikaresistens. Sjukt äckligt. Gå runt och få i sig antibiotika varje dag fyyyy

          Du förefaller dig vara extremt outbildad. Människor har ätit djur i alla tider. Anledningen till att många får cancer idag är för att befolkningen blir allt äldre tack vare modern medicin. Medellivslängden är inte längre 45 år som du kanske är medveten om.
          Cancer innebär okontrollerad celldelning och det är ”naturligt” att våra celler inte fungerar optimalt med ökad ålder.
          Det har ingenting med kött att göra. Läs fler studier och inte bara en eller två som är skrivna av vänstervridna veganer. Skaffa dig fler källor och läs på.

            Det är just det jag har gjort. Jag har läst på. Och inte på Aftonbladet eller expressen.

        Det finns ju bara mer och mer studier på att animalier (dvs animaliska protein, oavsett om det gäller kött eller mjölk) är inflammatoriska och carcinogena. Länka gärna studier som talar motsatsen, dvs att de är hälsosamma. Undrar genuint om ni som säger motsatsen läser i Aftonbladet eller dylikt? Var ifrån får ni denna information? Uppriktig fråga. Läser ni studier? Hur läser ni dem? NÄR är de publicerade? Nya studier verkar ju ena allt fler och fler om att en animalisk föda inte är optimal för människan. Har även läst ny forskning där material (jord, tänder mm) analyserats och visat tecken på att ”ursprungsmänniskan” ätit en betydligt större del vegetarisk kost än vad som tidigare var trott. Det verkar som att vissa av er baserar er information på väldigt gammal forskning.

        Mvh medicindoktornd

          Länka gärna till den forskningen! Intressant att se vem den är skriven av och i viket syfte.
          Vad jag förstår är det svårt att kunna fastställa exakt samband mellan just kött och cancer då exempelvis rött kött ofta är förenligt med andra ohälsosamma vanor så som vin, bearnaise och pommes (som exempel).
          Vad man däremot kunnat se är att det inte är hälsosamt att äta för stora mängder rött kött, vilket många tyvärr gör idag. Jag har då aldrig läst en studie som säger att allt kött och animaliskt (fisk, fågel osv) är dåligt för människan. Tvärtom finns stora hälsofördelar med att få i sig protein och omega 3 bland annat…
          Länka mer än gärna till forskning som skulle säga emot det.

    Med tiden så grånar fiskens ögon ut som i en himelsk molntjänst.

    Det enda annorlunda med att ha ögonen placerade på var sin sida av huvudet är att för att kuna se framåt måste man verkligen vicka på stjärten. Sim sim, sim salabim.

    Jag tyckte att det var orimligt kul hur Paula skrev att hon inte vuxit upp med ”vegetarianska” föräldrar. Det låter som ett alldeles eget folkslag.

      Kanske herr Gurka och fru Morot?

    Livet behöver inte vara så svart eller vitt som vissa (veganer…) försöker framställa det. DET är farligt, att dela upp i svart/vitt, farligt /ofarligt, dum/snäll. De som påstår annat har missat ganska mycket i världen.
    Kanske har de fått i sig för lite protein för att tänka efter.

      Öh, justdeja, det finns ju inget protein i vegetarisk kost, det har man ju hört talas om, så det stämmer säkert.

      Oj. Sten i glashus….

    IL verkar ha tagit bort sitt senaste blogginlägg.

      Eller så är mitt internet kasst?

    Helt obrydd och tycker att det är ett helt rimligt krav att en person som äter kött/fisk ska kunna se hur det ser ut innan de blir filéer, köttbullar, fiskpinnar osv. Kocken Thomas Sjögren la upp en instastory häromdagen med en bild på döda älgar och hashtagen ”fattaursprunget” eller något liknande. Tycker att det var intressant (i brist på bättre ord) och den fick mig att haja till litegrann, tror att det är bra att få sig en tankeställare på det sättet.

      De allra flesta vet nog hur ko, kalv, gris och älg ser ut…

        Haha kränkt eller vägrar du bara fatta poängen?

    Förlåt, nu kommer miljömuppen och stör. Alla ni som tjatar om flygskam och annat, hur ställer ni er till den miljöpåverkan som kommer av att äta djur? Att avstå från det, är inte det en högst verkansfull handling? Eller är det något fundamentalt fel på att äta vegetariskt?

      Grejen är att vegetarisk kost inte är för alla. Vissa tycker inte det smakar gott, vissa vet inte hur man tillagar det och har varken tid, lust eller intresse att lära sig det heller det. Hållbarhet handlar om så mycket mer än CO2-utsläpp. Att maten ska vara acceptabel smakmässigt t.ex.

      Läste ett bra argument någonstans där någon påpekade det orimliga i att folk som inte äter kött pga miljöskäl ofta gärna äter helt ”onödiga” näringsfattiga grejer som typ kakor, glass, chips (och exotiska frukter som typ mango som knappast är nödvändig i en vanlig kost) men som kostar typ lika mycket som kött att producera. En vegetarisk pizza kan säkert kosta lika mycket för miljön som en med skinka beroende på tillverkningsplats, ingredienser och fraktlängd. Så nja, man är inte en miljökämpe per se bara för att man äter vego.

        Konstigt, jag känner flera köttätare som gärna äter helt ”onödiga” näringsfattiga grejer som typ kakor, glass, chips (och exotiska frukter som typ mango som knappast är nödvändig i en vanlig kost).

          Absolut, men skillnaden är väl att de inte går runt och låtsas äta ultimat för miljöns skull…?

            Tror inte att köttätarna har förmåga eller en vilja att förstå.

              Det får stå för dig. Vad är det vi ska ”förstå”? DIN världsuppfattning? Du vet väl att den inte är någon sanning utan enbart en uppfattning och åsikt? Vi är många som respekterar veganer men väljer att äta kött själva av olika anledningar som man sällan pallar dra för veganer eftersom de lätt blir helt fanatiska i diskussioner.

                Har du helt missat hur djuren du äter har haft det innan delar av dem hamnar på din tallrik?

                  Din åsikt är fortfarande ingen sanning som gäller alla andra hur mycket du än brinner för djurs välmående.

                    Så din sanning är att djur ska plågas, så att vi så småningom kan äta upp en del av deras kroppsdelar?

                      Nej det verkar vara din sanning? Du är typ den enda som fyller det här kommentarsfältet med detaljerade morbida grejer som att äta ”andras kroppsdelar” och plåga andra varelser… vem verkar vara besatt av att tänka på kroppsdelar och tillagade lik här egentligen…?

                Veganer är nya Jehovas.

      Förutom att människan inte är en herbivor så känner jag att om det är viktigt att kapa utsläpp så ska man börja kapa sektorerna som släpper ut mest, och därmed bli rejält mindre bekväm i sin vardag. Folk ska börja bo trängre, värma upp sina hus mindre, använda mindre el, skaffa färre barn, lönejobba mindre och spendera mindre pengar.

        Ja, varför ta ett personligt ansvar när man istället kan vänta på att någon annan kapar sektorerna som släpper ut mest.

          Men va? Jag skrev just saker man kan göra som just bidrar till mindre konsumtion bland dom sektorerna och som leder till att ekonomisk tillväxt stannar, men det är väl bara bra ur miljösynpunkt. Precis det som miljöaktivister vill typ.

        Påminner mig om en bekant som stolt berättar att de inte har bil på grund av miljön så fort kollektivtrafiken kommer på tal men som är på gång att klämma ut unge nummer 5… De kunde ju ha nöjt sig med två liksom…

        Att vi är herbivorer innebär inte att vi måste äta en viss mängd kött för att överleva. Vi måste inte äta kött alls för att överleva.

          Om överlevnad ska vara ett mått på vad vi bör göra och inte, så är det rätt mycket du kan då skala bort från ditt liv både för miljöns och djurens skull. Mitt liv går faktiskt inte ut på att överleva.

          Vi är omnivorer.
          Alltså jag blir mörkrädd över hur lite veganer och vegetarianer verkar kunna om hur människokroppen är uppbyggd. Visst argumentera för etik och moral. Men människan är biologiskt en omnivor där näringsämnen från både kött och växtlighet behövs. Alla näringsämnen GÅR inte att få i sig genom vitaminer/tillskott.

            Och du är…. läkarstudent? Tar gärna en diskussion med dig gällande tändernas anatomi.

            Mvh
            Läkarstudent.

              Vad här tändernas anatomi något att göra med vad vi är ämnade att äta? Du kan inte påpeka på en enda faktor i hela människan och komma fram till sanningen, då vi är mer komplicerade än så och våran hjärna kompenserar för vår bristfälliga anatomi.
              Jag menar, vi har ingen päls och därför är det helt naturligt för oss att klä oss i djurens päls så att vi inte fryser. Vi har inga klor, men vi kan skapa verktyg. Vi är inte snabba så vi kan inte springa ikapp en antilop genom sprint, men vi är otroligt uthålliga och kan långsamt springa ikapp en genom att att trötta ut den. Vi har en stor och energikrävande hjärna som slår alla andras genom en unik analytisk förmåga, och således behöver vi inte stora rovdjurständer i överdimensionerade käkar, långa klor som försvårar arbete med händer osv. Naturen är såpass fiffig så att vi slipper bära med oss onödiga anatomiska detaljer, vi fick en fantastisk hjärna så resten är onödigt.
              Dessutom har vi kommit rätt så långt med endast vår hjärna, så inte illa pinkat. Vi har kommit längre än någon annan art. Det skulle vara omöjligt om vi åt fel kost. Vi är opportunistiska omnivorer som kan tillgodose näring från många olika källor beroende på vad som finns tillgängligt. Jag kan faktiskt överleva en vinter i naturen om det skulle komma till det, förutsatt att jag lyckas döda ett större djur. Men du är tydligen inte gjord för att äta djur så jag antar att du får svälta och frysa ihjäl istället. Du kanske är en av evolutionen dead ends.

                Och vad har det du skriver med vegetarisk vs animalisk föda att göra? Det denna ”B” påpekade var att vegetarianer/veganer har bristande koll på kroppens anatomi (kanske menade hem fysiologi?). Jag hävdar verkligen motsatsen.
                Nu är det ju precis som du säger – människan är utrustad med högre funktioner —> vi behöver inte äta djur i dagsläget.

                  Det har att göra med att vår kropp ser exakt likadan ut på insidan och utsidan som för 50 000 år sedan då människan utnyttjade animalier för sin överlevnad. Det betyder att vi är än idag konstruerade för detta. Därmed är det inte konstig eller fel att göra det. Vi behöver inte, men vi kan och det är inte skadligt för oss, och i många fall (fattiga länder) kan kött än idag göra skillnad på liv och död. Kött är en oförändrad konstant som hängt med i vår kost sedan alltid. Det säger en del. Jag som omnivor är högst anpassningsbar och kan leva i många olika situationer och miljöer. Känns som en stor fördel om man jämför med din kost.

              Du kan nog inte så mycket om tänderna då det främst är tandläkare som läser om det.
              Termin 1 när ni läste om mag-tarmkanalen möjligtvis att du fick en basic info ? men visst överläkarn bring it on!

              Ang tändernas anatomi överläkarn:

              Normalt har människan upp till 32 tänder. 8 av tänderna längst fram kallas incisivus (huggtänder).
              Canine är hörntänderna (4 st). Den anatomiska uppbyggnaden är densamma som hos carnivorer (dvs att kunna slita upp kött. Smala och vassa). Sedan har vi något som heter premolarer och molarer, vilket är resterande tänder. Dessa har en uppbyggnad som hos herbivorer. Breda och platt för att kunna tugga växter tillräckligt väl inför digestionen i tarmarna.

              Låter som du själv måste läsa på läkarstudenten (gissar termin 1)
              Sitter här bredvid min man som faktiskt ÄR läkare ☺️

              Trevlig kväll.

      När jag handlade på Ica idag slog det mig att hälften av frukten och grönt kom från Asien och Latinamerika. Själv köpte jag svenska äpplen. Äter hellre närproducerat kött än linser och bönor från Asien. Men kan även tipsa om att AXA har börjat producera en hel del Baljväxter i Sverige ? Men så trött på influencer som vältrar sig i avokado, exotisk frukt och grönt helt ur säsong och sen klappar sig på axeln för att de inte äter kött.

        Bara det att djurfodret som de svenska korna äter varje dag i flera flera år kommer ifrån Sydamerika, så lite dubbelmoral om du tänker så… Om du köper svenskt kött så har du bidragit till att importera mer från andra världsdelar än om man köper några styck avokado och mango i veckan.. Självklart är det bästa att köpa tex svenska äpplen eller svenska baljväxter, men svenskt kött….. låt er ej luras 🙂

          Du vet om att det finns djur i Sverige som går på naturbete?

            Jamen då är ju allt bra! Skönt, hörrudu.

            Svenska kor kan inte beta utomhus året.

    ag kan hålla med om att vi behöver äta mindre kött men kan inte hålla med om att fler behöver bli veganer. Världen blir inte bättre av att fanatiker springer och håller koll på en massa E-nummer för att undvika att få i sig några gram animaliska restprodukter och typ gelatin, som de ändå får i sig av t.ex mediciner. T.ex måste det till enorma förbättringar i köttproduktionen, inte bara för miljöns skull, utan även av djuretiska själ, men att anpassa djurskötseln här av djuretiska själ kan ju kännas som att sopa bort några sandkorn när det finns massor av berg att flytta på i resten av världen.

      Jamenprecis, varför skulle jag lägga om min kost. Istället väntar jag på enorma förbättringar i köttproduktionen. Och jag fortsätter gärna flyga och köra bil helt i onödan, för det är oljeindustrin som måste ta sitt ansvar, inte jag.

    Jag är fallfruktsbohem och äter bara fallfrukt.
    Raggar bara på ålderdomshemmen och har det bra

    Vill inte avliva jordiska växter eller djur. Så nu sitter jag bara och hoppas på att chatertrafiken till Mars ska komma igång med köttfarmeri och andra kolloniala verktyg.
    -Det är ett etiskt ställningstagande!

    Ska man äta djur och försvara köttätandet ska man också kunna tänka sig att döda dom djuren man äter. Jag klarar inte av att se någon i ögonen och döda dom.

      Nästa gång du äter en morot vill jag att du tänker på var den kommer ifrån. Den hade nog velat ligga kvar i jorden, men någon drog upp den.

    Jag tycker det är fantastiskt med autentisk mat som hel grillad fisk eller hela friterade sardiner med benen kvar, eller bläckfisk med sugkoppar, mm. För mig känns det bara fräschare, ofta dessutom färskare o bättre. Jämfört med t ex halvfabrikat som köttbullar som kan ha broskbitar i.
    Mer ärlig mat, liksom. Då vet man vad man äter. Hade lätt kunnat äta tillagade insekter i Asien (har dock aldrig fått tillfälle att prova).

    Jag var definitivt med i det skenheliga hörnet innan jag blev vegan. Det löste sig ju dock så klart genom att helt enkelt inte äta djur ?

    Om maten stirrar på dig så stirra tillbaka och fortsätt äta ??

    Finns det verkligen folk som bara avstår kött för miljöns skull? Så om miljön inte var i fara så hade ni ätit kött? Bryr ni er verkligen mer om nån jävla skog än djurens lidande? Tycker det är så konstigt att vissa förklarar att de inte äter kött pga miljön, men djuren då? Ingen som bryr sig?

    Det är såklart en dubbelmoral att äta kött men att blunda/ignorera varifrån det kommer.

    Det tillhör tyvärr samhällets köttnorm att ignorera vad som pågår på djurindustrier och slakterier, hur mycket smärta och lidande som mängder av djur utsätts för varje dag, för att slutligen hamna på din tallrik.
    Kännande djur och tillika egna individer, där många plågas likt i en fruktansvärd mardröm.

    Låter hårt kanske, men det är ju tyvärr sant. När ska djuren få större rättigheter och ses som kännande individer?

      Missat att djur äter andra djur? Totalt slaktar och tuggar dessa kännande individer. The circle of life.

        För att
        1. de behöver för att överleva och
        2. Du vet att de saknar reflektionsförmåga och andra högre funktioner som vi människor (de flesta dvs…) besitter?

        Så bara för att andra djurarter har ett visst beteende bör människor bete sig barbariskt? För jag tror att i framtiden kommer djurindustrin (köttindustrin) anses just barbarisk.

        Ta en titt på filmer som visar verkligheten, till exempel hur höns hålls fångna i burar på små ytor. Dom blir så stressade så dom pickar av varandras fjädrar och får sår på hela kroppen. Eller hur kor får åka i trånga transporter i ren panik, raka vägen till slakt.

        Mig veterligen så behandlar inte djur andra arter på det utstuderade viset ute i naturen, eftersom att det finns en grundläggande intellektuell skillnad. Människor har en förmåga som djur saknar, så det är att göra det lite väl enkelt för sig det tankesätt som du beskriver.

    Jag gick från allätare till vegan över en natt i somras, av egoistiska skäl (för hälsan) och jag mår så otroligt mycket bättre. Men det är otroligt skönt för samvetet att inte behöva stå för djurs lidande (eller miljöpåverkan) längre.

    Tipsar om instagrams Veganbowls, Rabbitandwolves, Choosingchia och youtubes Pickuplimes, har ätit godare mat än någonsin de senaste månaderna och saknar verkligen ingenting. ?

    Penis

      1+ på den

    Äter inte djur. Har äcklat mig hela livet, därför valde jag bort det väldigt tidigt.

    Så gott det ser ut! Älskar helstekt fisk!

      Jag håller med. Kött som sitter kvar på benen smakar bäst. Fisk såväl som kyckling.

      För övrigt tror jag att lagom är bäst när det gäller dieter. Min farmor hade en väninna som blev entusiastisk vegetarian och tyckte att hon mådde mycket bättre av detta. Då började gumman äta lite mer grönsaker utan att för den delen bli vegetarian. Hon dog när hon var nästan hundra av att ha ramlat i en trapp. Väninnan blev nog inte ens åttio.

      Farmor åt också fiskhuvuden med välbehag. Jag tror att det var så att på den tiden var den bästa maten reserverad åt männen. Så farmor serverade de finaste bitarna till farfar och åt själv upp det som blev över. Hon hade väl helt enkelt vant sig vid att äta huvudet för hon hävdade bestämt att det var bästa biten.

    Om det inte är meningen att vi ska äta djur, varför är de då gjorda av kött ?
    mvh Homer Simpson

      Precis, för alla djur som är gjorda av kött äter djur….?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.