Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

763 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej

      Salut

        God jul

        Nasdrovia!

          Salam + kindpuss (persian style).

            Salam på dig också azizam?

            Har sindys.n Instagram plockats bort??

              Hon tog nog bort den själv. Efter sista inlägget med bröstinfektionen skrevs det tydligen elaka saker på Flashback vilket hon verkade tycka va jobbigt. Men är tydligen aktiv på snap…

          Feliz navidad!

            Ni Haow
            Det är nog inte flera än 3 miljoner i de Kinesiska koncentrationslägren enligt Reuters.
            https://www.reuters.com/article/us-usa-china-concentrationcamps/china-putting-minority-muslims-in-concentration-camps-us-says-idUSKCN1S925K

        Shlomo! Shlama!

    hej. vad har ni gjort idag? jag har bara vilat

      Ni nyblivna mammor, hur ofta är er partner ute ”med polarna”/dricker?

        Vad räknas som nybliven mamma?

          Vi kan säga första året?‍♀️

            Inte så ofta. Två gånger i månaden som mest, oftast mindre. Och dricker sparsamt, kanske max tre öl. Hur ser det ut hos dig?

              Det är ju mycket, 2 gånger i månaden. Är du ute de andra 2 gångerna?

            Våra barn är vuxna nu men: Lika ofta som man själv var ute med polarna typ? Dricka behövde inte nödvändigtvis ingå, men kunde göra det.

            Vår dotter är snart tre nu. I nuläget är min partner väl ute en gång varannan månad kanske. I början när dottern var nyfödd var det faktiskt oftare, kanske 1-2 gånger i månaden den första tiden. Det tog ett tag för honom att vänja sig vid att ha någon som man hela tiden ”måste” ta hänsyn till…

              Sån himla tur att inte du också hade svårt att ’vänja dig’ till att ta hänsyn…

                Fast det hade jag absolut! Väldigt svårt att förbereda sig på hur man ska reagera på en sådan situation som verkligen förändrar livet och sättet man lever så totalt som att få barn innebär.

                Så ja, det tog absolut ett tag även för mig att anpassa mig till livet som förälder. Men… ??‍♀️ Inget konstigt med det anser jag.

                  Haha vem fan går ut varannan helg när man precis fått barn

                    Well… min sambo gjorde inte det men jag ser det inte som något speciellt konstigt om det skulle vara typ en tv-spelskväll med kompisarna en helg, hemma med familjen nästa helg och sedan typ en AW helgen efter sedan hemma följande helg…

                      Det innebär ju att du inte kan gå ut alls om ni ska vara hemma med familjen båda två varannan helg.

                      Till anonym 00:31
                      Det fungerar ju visst, om sambon har tvspelskväll på tex fre så kan partner gå hemifrån på lördagen (och tvärtom) och fortfarande kan de ha varannan helg som familjehelg…

                    Min sambo var nog också borta/ute varannan helg. Ibland oftare. Vi fick barn på sommaren och vi var föräldralediga båda två rätt länge i början så vi hängde ju jämt på dagarna alla tre.

                      Frågan var ju dock gå ut och dricka och det är dan en konstig sak att göra så ofta när man precis fått barn. Men generellt har jag svårt för alla dessa nyblivna farsor som ”behöver fortsätta leva livet”

                      Tolkade frågan som antingen ”ute med polarna” eller dricka.

                      Anonym 22:50.
                      Vilken tur att alla är olika och att alla familjer gör precis det som passar dem. Själv har jag generellt väldigt svårt för alla dessa nyblivna föräldrar som slutar med att vara sig själva, stannar livet och anser att det enda syftet att de lever är för att de enbart ska vara till förfogande för sitt barn.

                      Svar till Anonym 22:50
                      Det behöver ju inte handla om pappor som ”behöver fortsätta leva livet” utan det är ju ofta naturligt lättare för pappor att gå ut och göra saker om mamman ammar. Har man ett barn som sover bra så mamman känner sig utvilad och inte behöver avlastning finns det väl ingen anledning att både mamman och pappan ska sitta hemma varje kväll och kolla på en sovande bebis. Vill pappan dra ut och hänga med kompisarna finns det väl ingen orsak att inte göra det så länge mamman känner att hon får hjälp och stöd i vardagen tänker jag.

                      Tog du det som ett förbud eller? Det var det inte. Alla får absolut göra som de själva vill. Speciellt farsor är ju särskilt bra på det. Varför jag tycker de är ganska kassa.

            Aldrig. Han har ingen lust.

        Har hänt ca 5 ggr sedan vi fick vår son för 1 år sedan, och då snackar vi någon öl inte mer

        Typ aldrig. Kanske två-tre gånger. Men han har inte ett särskilt aktivt socialt liv, de flesta vänner i en annan stad etc.

        Ja det beror på vad man menar med ute med polarna. Han går på fotboll ett par gånger i månaden också, och spelar själv en gång i veckan.

          Maria hur vet du att han spelar fotboll? Kan vara otrogen! Har du funderat på det någon gång?

            Vad är ens vitsen med att fundera på det?

        Om de e nått spec, kanske har blivit 5 gånger första året. Man kan göra saker själv, absolut. Men alkohol med polarna. Nja. Visst att hålla kvar vännerna, och att de kan va på båda håll. Men inget för mig. Oss.

        Aldrig….varför skulle han? Han har ju en familj nu, vänner träffar vi tillsammans. Va ute och dricka med ”egna” kompisar tillhör singellivet.

          Hahaha herregud. Har du bundit fast honom vid spisen också?

            Nä verkligen inte. Han är fri att göra
            precis som han vill. Men varken han eller jag har något behov att gå ut o dricka med ”egna” vänner. Vi är en familj och väljer att umgås med varandra för att vi vill. Träffar gärna vänner men umgås parvis.

              Har ni inga vänner alls som är singlar?

              Tråkigt att bara dissa sina vänner för de inte har ungar/partner.. Mardrömsföräldrar haha. (Alltså vänner som blir föräldrar-mardrömmen).

                Ingen vän blir dissad för att de inte har partnerrelation såklart.

                  ”Träffar gärna vänner men umgås parvis”?

              Om parvännerna skiljer sig då? Är de ute i kylan då?

                Givetvis inte

              Hej Lovisa Lo!

              Egokatten det låter som att ni kommer vara tajta i ca5 år till. Sen separation. Tro mig det här kommer inte att sluta lyckligt.

                Snälla kan du berätta varför du tror det?

                Alltså vi har varit tillsammans i 20 år och har det väldigt bra så har otroligt svårt o tro att det skulle ändra sig drastiskt om 5 år.
                Du vet typ en tusendel av vårt äktenskap och känner inte oss alls men du tror dig ändå veta att vi kommer skilja oss om 5 år!
                Av ren nyfikenhet, vad baserar du det på?

                  Har ni varit tilsammans i 20 år och är nyblivna föräldrar?

                    Skulle det vara något konstigt?

                      Tja… idag hör det nog till ovanligheten att det är så..

                    Well…träffades när vi va 20, försökt få barn i 7 år, massor av IVF försök senare har vi två tvillingflickor som är 2,5 år. Men visst va det nödvändigt att påpeka att vi ”borde” fått barn tidigare i relationen precis som om det fanns ett rätt och ett fel.

              Johoo då, det har ni visst! Det är extremt viktigt med egna vänner!

              Om man ska se till statistiken så slutar vartannat äktenskap i skilsmässa, och tro mig, om den situationen skulle uppstå så vill man ha egna kompisar. Det är riktigt, riktigt många, speciellt män som efter en skilsmässa står helt själva. Det eftersom alla ”gemensamma” vänner var tjejens från början så det är hon som fått vårdnaden av alla. Och de man träffade parvis vill inte se en längre, eftersom man inte är ett par.
              De gamla vännerna man umgicks med under ”singellivet” är sedan länge borta eftersom att man aldrig hört av sig och det är riktigt sjukt svårt, om inte omöjligt, att hitta nya vänner när man är äldre.

              Men det är inte bara därför det är viktigt med egna vänner. Det finns inget par där parterna är så lika att de inte har några egna intressen och det är livsnödvändigt med tid för sig själv i ett förhållande. Alla har någonting de gillar att göra helt själva, utan att vara i sällskap av sin partner. Man måste få utrymme att bejaka sina egna intressen liksom. Annars kommer man börja känna sig instängd i förhållandet och av den andra partnern.

                Jag har inga vänner alls. Umgås bara med min sambo. Mina kusiner och familj. Så alla är ej lyckligt lottade med att ha egna nära vänner.

                Och nej vill ej ha era råd om hur jag ska fixa vänner. Folk här ska alltid komma med svar på allas ”problem”. Tröttsamt.

                  Eftersom du absolut inte vill ha råd så tror jag att du kan hantera det här svaret:
                  Jag vet att alla inte har egna vänner. Precis som jag skrev så är det faktiskt rätt vanligt att man inte har det. Speciellt efter att man hittat en person som man vill dela hela livet med.
                  Frågan var ju dock inte om man har egna vänner eller ej, utan att det är viktigt att ha egna vänner.
                  Något som du kanske själv kan skriva under på eftersom att du vet hur det är utan några, och du kan säkert föreställa dig hur det kommer bli om du skulle förlora din sambo eller en kusin?

                  Så därför förstår jag inte alls ditt svar, eller var det ens riktat till mig?

          hoppas du skojar, för er relations skull.

            Varför skulle det vara fel på vår relation bara för att vi inte har behov av att gå ut och dricka utan varandra???

              Varför ska folk alltid klanka ner på dom som väljer att umgås med partner/inte längre vill festa eller liknande? Ett jäkla liv det blir! Då är det fritt fram att säga vad som helst i princip.
              Chilla på er, ni har all frihet i världen att vara ute och supa bort allt och inget med polarna! ?

                För att personen uppenbart vill provocera: ”Aldrig….varför skulle han? Han har ju en familj nu, vänner träffar vi tillsammans. Va ute och dricka med ”egna” kompisar tillhör singellivet.”

                  Men det är samma här. Vi umgås tillsammans. Mina singelkompisar (och min killes singelkompisar) kommer oftast hem till oss och vi umgås tillsammans. Eller så umgås vi med andra par. Förutom med kollegor då, då har man ju varit på julbord och liknande utan varandra.

                    Om du läser ovan så är inte frågan vad man gör utan varför dvs att man pga familj eller att ”det tillhör singellivet” inte kan göra vissa saker.

                    Så himla tråkigt med vänner som helt plötsligt inte kan umgås själv så fort de skaffar pojkvän. Jag träffar gärna mina vänner med deras respektive men ibland vill jag träffa min vän ensam och prata om sådant som jag inte vill prata med hennes pojkvän om. Men för vissa är det omöjligt när de har pojkvän. Så mycket är den ”vänskapen” värt..

                      Håller med! Älskar min fru men skulle bli tokig om vi bara umgicks parvis hela tiden. Hon har inte samma humor som exempelvis jag och min bästis och vi skulle behöva anpassa samtalet efter henne. Dessutom fattar man ju att ens singelkompisar skulle ledsna om man släpade med sin partner på tjejkvällar, fika etc. Bara för att man älskar sin partner så behöver det ju inte betyda att ens vänner får ut nånting av att umgås med dem, och just partnern blir ju ofta en sån grej som man ibland (både som singel och icke-singel) blir lite påtvingad och sociala regler gör det svårt att komma runt det. Ingen vill ju säga ”jag tycker din man är tråkig och föredrar om du inte tar med honom” till sin kompis!

          Jisses….
          Och du trivs med att ha samma grej, aldrig vara själv med dina kompisar?

          Vi har varit gifta i 22 år, ihop i 28, har fem vuxna barn. Vi hänger mycket bara själva tillsammans, men i alla år har det varit fritt fram om någon vill resa med kompisar, gå ut med kompisar etc. Så klart att andra sätt funkar för andra personligheter, men detta har uppenbarligen funkat för oss 🙂

            Nu läser ju folk in en väldans massa som jag inte skriver. Frågan var hur ofta er partner går ut och DRICKER ensam med vänner. Det va det jag svarade på. Jag svarade inte på hur ofta vi gjorde saker utan varandra. Både han och jag reser mkt i jobbet, är ute på middagar mm i jobbsammanhang kvällstid utan varandra. Jag åker mkt på tävlingar och har ofta med mig vänner som hästskötare, han är ofta på auktioner med vänner utan mig. Men då gör vi ”aktiviteter”
            Vi tycker inte någon av oss att det finns något behov alls av att gå ut o dricka utan varandra. Det är inte frågan om o begränsa varandra, det har aldrig ens kommit upp till diskussion då vi inte känner behov av det.
            Vi har varit tillsammans i 18 år och detta livet har vi båda valt o trivs väldigt väl. Fattar inte varför det är provocerande för vissa?

              Nej frågan var ”ute med polarna/dricker” Jag svarade på båda

              Inte riktigt det du skrev tidigare, och på ett sätt ännu mer tragiskt att bara dricka när man umgås med andra familjer och med barn närvarande. Då är det hundra ggr bättre att gå ut att dricka med polarna.

                Nu dricker ju inte jag alls och har inte gjort på massor av år och min man dricker några öl eller ett glas vin på sin höjd. Våra vänner är likasinnade så det går ingen nöd på våra barn. De har hitintills aldrig upplevt berusade föräldrar.

                  Men alltså varför är det så svårt för vissa att förstå att man inte har något behov av att gå ut och dricka? Livet förändras hela tiden och man har inte samma intresse för saker och ting livet ut.

                    Många som hänger här verkar helt oförmögna att förstå att folk är olika och relationer är olika. Bara för att vissa gör hur mycket som helst på olika håll gör(och vill) inte alla par det.

                      Knappt det som är problemet utan snarare retoriken. I många fall antyder man att man inte gillar sin partner, dennes kompisar etc om man vill umgås med sina vänner. Och vill man provocera så får man mothugg.

          Men herregud, man upphör väl inte att vara en egen person bara för att man skaffar en familj? Hade aldrig kunnat begränsa en partner på det sättet, känns inte sunt.

            Men vadå begränsa? Det är troligtvis självvalt. Varför är det så konstigt att ett par med familj faktiskt uppskattar varandras sällskap?

              För att det kanske är sunt och bra att även ha egna vänner.

                Varför är det sundare än att umgås tillsammans? När jag hänger med mina kompisar är våra respektive med, nästan helt utan undantag. Sorgligare är väl om man inte vill umgås med sin partner.

                  Vem har sagt att det ena utesluter det andra ??‍♀️ Är det svart eller vitt kväll på Öppet spår ??‍♀️

                    Men vad är det som är så sunt med att vilja umgås med vänner utan sin partner?

                      Uppenbart att det är trollkväll ikväll ??‍♀️

                Har man inga egna vänner bara för att man inte går ut och dricker med dem?

                  Du skrev: träffar gärna vänner men umgås parvis?

                    Ja för att alla de vi umgås med råkar ha respektive för tillfället, så då blir det parvis eller familjevis om man vill kalla det så.
                    Vet inte om det är för att vi bor långt ute på landet där inte krogen är runt hörnet som för vissa andra.
                    Vi jobbar väldigt mkt och har gård med djur osv. Finns det någon gång en eftermiddag över så åker vi hellre ut med hundarna och barnen i skogen med några kompisar o grillar korv än och gå ut ensamma på krogen och dricka för att ”vara en egen person”
                    Spendera en söndag med att sova bort halva dagen för att man va ute och drack dagen innan är inte något vi prioriterar helt enkelt.

                      Ändra det man skrivit kan man göra många ggr. Uppenbar försök till provokation då du annars hade kunnat ta med det du skriver ovan och efterföljande diskussion hade inte fortsatt.
                      Du skrev bla att dricka med egna vänner tillhör singellivet? Så även om ni inte hade haft endast parvänner så är det ändå fel att dricka med vänner enligt dig? Och vad menas med ”gå ut ensamma på krogen och dricka för att ”vara en egen person”” – man går väl med vänner i så fall?

                      Jag tror du tar ”gå ut och dricka” lite för bokstavligt.

                    Varför är det viktigt att ha egna vänner framför gemensamma?

                      Vem har sagt att man måste ha det ena eller det andra? Är det trångsyntas ÖS idag?

                      För att man är en egen person, egen individ. Skiljer man sig kan det bli klurigt för vännerna eller så står man ensam. Tror alla behöver en vän och en sida av livet som bara är en ens egen.

                      Anonym 21:15

                      Nä jag försöker inte provocera. Jag läser typ aldrig ens öppet spår, men gjorde det idag för jag ligger o försöker natta barn som inte vill somna. Jag svarade på en enkel fråga om hur vi gör i vårt äktenskap. Trodde inte att jag behövde skriva en A4 med tillhörande förklaring om hur vår relation och vårt liv ser ut i övrigt för att folk inte skulle gå igång på det jag skrev.
                      I mitt tycke tillhör det singellivet att vara ute och dricka. Men det är kanske för att det va 20 år sen jag va singel och att jag faktiskt va 20 för 20 år sen. ?
                      Det va någon som skrev att man ju inte slutar att vara en egen person bara för att man har familj, och nej det gör man inte men enligt mig definierar man inte det genom att gå ut ensam med kompisar heller enligt mig.
                      Folk får dricka precis hur lite eller mkt med sina kompisar som dom vill, bara jag och min man får göra som vi vill. Men det verkar vi ju inte få för folk här verkar ju tycka att vår relation inte är sund bara för att vi hellre umgås med varandra och med vänner gemensamt.

                      Om man behöver egna vänner som man umgås med utan sin partner för att markera att man är en egen individ känns det som att något är knas i relationen.

                      ??‍♀️

              Kan vara självvalt eller en ”kompromiss”. När man gör för mycket avkall på sig själv brukar det slå tillbaka, förr eller senare.

                Ja, beror väl på vad man tycker är viktigt i livet och vad man prioriterar. Det som är en uppoffring för en är enkelt att välja bort för någon annan.

                  Självfallet men i många relationer blir för många uppoffringar/kompromisser ett problem till slut.

                    Få har man valt fel partner

                      ??‍♀️

                Om att umgås med sin partner är att göra avkall på sig själv tycker jag nog att man ska byta partner

                  ??‍♀️

                  Jag älskar att umgås med min partner, men utan andrum och egentid känner jag mig kvävd. Att byta partner skulle inte hjälpa då mitt behov är samma oavsett.

                    ?

                    Men kan du förstå att det finns andra som inte har det behovet, och som inte känner sig kvävda av sin partner? Jag känner att jag får egentid från min sambo typ jämt. När jag vaknar har han redan gått till jobbet, när jag kommer hem äter vi middag, sen ska barnen nattas och sen har vi kanske någon enstaka timme vi kan umgås på innan det är läggdags. Jag gillar att umgås med min man, framförallt när vi är bland andra vänner då barnen inte är med eller sover.

                      Jo, visst kan jag förstå det. Mitt svar var mer ett svar på attityden att behöver man egentid/träffa vänner på egen hand så är det något fel på relationen.

                      Frågan handlade också om att umgås med egna kompisar ibland, inte om egentid i sig.

                      Ja exakt, och med tanke på hur lite tid man (Jag) faktiskt spenderar med min man så hade jag verkligen börjat tvivla på vår relation om jag kände att jag hellre är utan honom än att ha honom med. Tycker att det låter väldigt osunt att inte kunna känna sig som en egen individ om man inte är fysiskt utan sin partner.

                      Har inte göra att göra med att vara en egen individ nödvändigtvis utan att kunna/vilja umgås själv med sina vänner ibland. Sjukt att tro att man skulle älska sin partner mindre för det.

                      Det handlar inte om att älska sin partner mer eller mindre, men på vissa låter det som att det är helt sjukt att två personer som väljer att bo ihop, leva sina liv ihop, skaffa barn ihop, också trivs i varandras sällskap och inte känner att det är skönt att slippa den andra för en kväll.

                      Vem har ens nämnt att det är skönt att slippa sin partner? Det är väl ändå inte det diskussionen handlar om?

                      Nja om man känner sig kvävd av att ens partner följer med när man umgås med sina kompisar antar jag att man tycker att det är skönt att vara utan honom/henne.

                      Ärligt talat, det är inte konstigt eller osunt att vilja vara med sina kompisar utan sin partner. Men det är inte heller konstigt eller osunt att inte ha det behovet. Jag skulle absolut inte ha någonting emot att min man ville umgås med sina vänner utan mig, men vi gillar varandra och vi gillar varandras kompisar och har helt enkelt inte det behovet.

                      När man skriver: ”men vi gillar varandra och vi gillar varandras kompisar” så antyder man indirekt att andra som inte gör så gillad inte varandra eller varandras kompisar. Det är i retoriken problemet i dessa diskussioner ligger och inte i innehållet.

                      Jag tänker att som man ropar får man svar. Om man antyder att man är ett dysfunktionellt par bara för att man inte har något behov av ”tjejkvällar” och ”grabbkvällar”, så kan man inte förvänta sig konstruktiva svar.

            20; 32. Jag har massor med vänner som har varit för tajta och idag är ALLA separerade. Du har rätt. Lite space måste man ge varandra annars blir det knas.

              Men vad är för tajt? Vem bestämmer vad som är för tajt och vad har det ens att göra med hur mycket man träffar sina vänner utan sin partner?

            Men vem begränsar någon, tänk längre än näsan räcker

          Ledsamt att låta sig själva tyna bara för att man bildat familj. Det kan bita en i röven senare, just saying.

            Ledsamt att ni inte verkar vilja umgås med er partner och er partner verkar ha roligare utan er.

              Vad säger att man inte vill det bara för att man ibland vill umgås med sina vänner? Vilken vän är man om man dumpar de för en partner ??‍♀️

                Vem har sagt att man ska dumpa sina vänner för sin respektive? När jag eller min sambo umgås med vänner tar de som har respektive oftast med sig denne, fattar inte varför det är konstigt eller ledsamt

                  Så när man blir par upphör behovet att umgås med sina vänner själv som man gjort innan? ??‍♀️

                    Jag har inget sådant behov. Mina kvällar blir inte mysigare eller roligare utan min partner, eller mina vänners partners för den delen

                      Mysigare eller roligare? Handlar det inte om att kunna ibland också kunna prata tjejer eller killar emellan? Allt vill man kanske inte dela med ett kollektiv av människor?

                      Jag pratar med mina vänner på Messenger, sms eller i telefon om det är något speciellt jag vill diskutera med dem som jag inte vill prata om med min man. Vill jag gå ut och ha trevligt med mina vänner tycker jag bara att det är trevligt att våra respektive är med

                      Förutsatt att alla har respektive då.

                      Varför är det förutsatt?

                  Antar att ni inte har barn.

                    Vem? Vi eller Egokatten (ev TRH)

                      Haha, hur kom jag med i bilden?

                    Fast det handlar inte bara om huruvida man har barn eller inte. Jag hade inte något särskilt behov av att umgås med mina vänner utan min partner innan barnen heller. Numera har vi mycket mindre tid för oss själva, så det är klart att vi gärna tar tillfället i akt att umgås allihop när vi träffar vänner. Och jag känner verkligen inte att jag saknar att bara vara tjejkompisarna. Men jag kan tänka mig att det beror mycket på hur bra ens partner smälter in bland ens kompiskrets.

                      Det har inte bara att göra med hur bra ens partner smälter in. Det handlar om att vilja, kunna träffa sina vänner enskilt och vårda de relationerna precis som relationen med partnern. Av många låter det som att det dör så fort en partner kommer in i ens liv.

                      Jag behöver inte vara ensam med mina vänner för att vårda vår relation. Jag förstår verkligen inte varför det skulle vara nödvändigt och viktigt

                      09.33 vore intressant att höra dina vänners version av detta

              Ibland har jag fruktansvärt mycket roligare utan min partner men i grund och botten finns det ingen som får mig att skratta som han.

              Min poäng ALLT är relativt det ena utesluter inte det andra. Låt folk trivas i sina relationer. Vi är alla olika osv osv etc etc❤

                Men exakt herregud folk är så jäkla dömande och sätter ord i munnen på andra

            Precis vad som hände mig. Mitt ex och jag levde i vår ”bubbla”, han ville aldrig att vi skulle umgås med andra, vi hade aldrig vänner hemma hos oss. Jag kom längre och längre ifrån mina vänner. Plötsligt ville han separera efter 20 år och där satt jag.. . Inte lätt börja höra av sig till mina vänner då inte! Ett helt år satt jag totalt ensam med krossat hjärta och utan en kotte att ringa. Som tur var har jag en vuxen son som drog med mig ut, och då blev det fart på både umgänge plus att gamla kompisar tyckte jag verkade ha kul och därför ville börja hänga med mig igen.

              Men att enbart umgås med sin partner Och att träffa vänner tillsammans med sin partner är ju två helt olika saker.

          Vilket dåligt försök till att skapa diskussion, ingen kommer tro dig.

            Vem? Mig?

          Skulle få p.a.n.i.k av att aldrig få umgås själv med mina vänner. Älskar min man men en paus från varandra i form av en fika/öl med vännerna är guld värt för relationen, let me tell you! Det tillhör absolut inte enbart singellivet att vara ute med egna vänner. Ingen av mina vänner är singlar och vi alla brukar umgås utan våra män och alla tycker det är helt ok och normal. Såklart umgås vi tillsammans med våra män också, men tror ingen av oss skulle tycka det var speciellt kul om ens man var med under en tjejkväll, inte mannen heller för den delen.

          Mår ni bra av att aldrig umgås på tu man hand så visst, men sluta säg att det hör singellivet till, för det gör det inte.

            ?

            Men gud, det va ju inte det jag skrev!
            I min värld är det superstor skillnad på att göra en aktivitet med en vän t ex åka på tävling. Eller lägga ett trädäck. Än att gå ut en kväll på krogen för att dricka.
            Det sistnämnda är för mig något som jag gjorde när jag va 20 och singel.
            Att åka på en Clinic med en vän, en auktion eller liknande är att umgås med vänner och det gör vi utan varandra men vi går inte ut o d r i c k e r utan varandra.

              Då är det nästan värre än det du skrev först dvs att begränsa vilka aktiviteter man får göra med kompisar ??‍♀️

                Var läser du att vi begränsar varandra? För det gör vi verkligen inte. Det är självvalt att umgås med varandra när vi får chansen. Låter som folk har hur mkt fritid som helst, vi hinner knappt träffa varandra, känns som vi jobbar jämt och går om varandra hela tiden. Vi är ju en familj för att vi VILL inte för att vi måste

                  Vem är familj för att man måste? ??‍♀️

                  Du skriver ovan att det är superstor skillnad på att göra A med kompisar mot B så ja det är väl att begränsa vilka aktiviteter som är ok, särskilt då dricka med vänner verkar tillhöra singellivet.

                    Begränsa blir det väl bara om någon annan bestämmer åt en?
                    Eller begränsar jag mig själv om jag väljer att inte gå ut o dricka fast jag inte vill?
                    Och ja, för MIG tillhör det singellivet att gå ut o dricka med vänner. Men det är okey att tycka olika!

                Asså lägg ägg ??? vad folk bara letar efter något att klaga på. Osäkra era egna förhållanden..?

                  ???

              Intressant. Men vill du aldrig bara sitta på tu man hand och bara prata med dina vänner? Till ett glas vin, lite nötter/oliver? Nu förstår jag det kan vara svårt om man bor på landet, men byt ut vinet mot en alkoholfri drink, eller kaffe, funkar det?

                Nä känner inte det behovet alls! Är inte typen som självmant skulle gå o sätta mig på ett café eller sitta o fika med folk. Och mina vänner är likadana. Börjar krypa i kroppen efter 5 min.
                Har vänner jag pratar i telefon med varje dag och ibland flera gånger om dagen med det är samtidigt som jag gör annat.

                  Byt ut det mot hemma hos en vän? Inte ens då, umgås med dina vänner själv?

                    Folk verkar ju inte läsa vad jag skriver!
                    Mitt/vårt/mina/våra vänners sätt att umgås är antingen när vi gör ”aktiviteter” t ex åka ut i skogen med barnen och hundarna, åka på tävlingar, åka på auktioner, åka till stranden med barnen osv.
                    Jag pratar ofta med vänner i telefon, messar, Messenger och jag vet att min man gör likadant.
                    Vi träffar aldrig vänner ensamma utan varandra på tu man hand bara för att fika, dricka öl eller liknande. Det är kanske udda vad vet jag men det funkar för oss och alla vi umgås med är lika.
                    Vi har ingen brist på vänner och vi har ingen brist på egentid och vi begränsar inte varandra.
                    Har lite svårt o förstå att det kan va så svårt o förstå faktiskt.

                      Det är ingen som ifrågasatt HUR man väljer att göra utan att diskussionen inleds med påstående som är provokativa. Det kan dels tyda på sådan personlighetsdrag eller bitterhet av annan anledning. I annat fall skulle man ej uttrycka på ett sätt som antyder att andra val är fel/konstiga.

                      Egokatten vi lever som er och är lyckliga och lära l h har ett fantastiskt liv! Skit i trollen!

                      Varför är man troll för att man inte tycker lika? Mest missbrukade ordet som finns.

                  Egokatten! Den som svarar dig är ett troll. Bry dig inte om vad personen skriver! Jag tycker att det luktar avundsjuka och elakt från ovan. Det som fungerar för vissa par funkar inte för andra. Stå på dig/er.

                    Avundsjuka för att bönder är inskränkta? Eller sura för att alternativ inte finns på vischan? Not so much ?

                      Hellre bönder än troll.

                      Har visserligen trollhår men är mig veterligen inget troll för det.

                    Brukar aldrig hänga här på öppet spår så är väl lite naivt ovan vid sånt. ?
                    Tror det är bättre att återgå till att göra annat. För detta gav mig absolut ingenting.

            ”Få”? Vem förbjuder någon från att umgås med vänner??

          Jag ger er max tre år till. Låter osunt.

          ??

        Intressant i sammanhanget är ju kontra hur ofta ni själva går ut.

          För oss är det väldigt jämnt. Första året med dottern var han ut mer. Jag var ute två gånger på hela året. År 2 var det himla jämnt och nu när dottern är tre är nog jag ute lite mer. Mannen är i en period med mycket jobb och jag jobbar mycket ensam på dagarna och är sällskapssjuk hahah ?

          Och hur mycket man gick ut innan barnet. Vi har inga barn men går aldrig ut 😛 så ”några gånger i månaden” låter ju extremt mycket för mig. Hur orkar ni ens? Hur hinner ni? Haha, känner mig gammal

            Beror ju på vad man tycker är kul. Men pushar mig att orka gå ut och käka eller ta ett glas, för att inte fastna i soffan hemma (för att jag vill, jag tycker ju det är kul/trevligt). Har ju lediga helger om inte annat.

        Polarna kan bli lite då och då. Spelkväll med kollegor, padel lite sent, bio… Dock inte dricker. Han är extrovert å laddar batterierna på så vis. Jag är mer introvert o läser en bok 🙂

        Varannan vecka kanske? Han dricker inte så mycket dock, ett par öl typ. Jag träffar vänner kvällstid mer sällan, men det är för att jag hellre träffar mammalediga kompisar dagtid och andra vänner dagtid på helgen, är så trött om kvällarna nu med bebis.

        När barnen var bebisar. Ganska sällan. Oxh extremt sällan når barnen bara var några månader. Typ 1gång/halvår kanske.

        Vi har en ettåring och jag tror det hänt ca 3 ggr den hon föddes. Lite fler för mig, kanske 5? Då räknat jag iofs även när vi träffat kompisar kvällstid och tagit typ en fika eller käkat. Men oftast har det varit att vi följt med våra respektive vänner på AW och tagit en öl, eftersom det ofta är så våra (fortfarande barnlösa) vänner umgås.

        Jag tycker det är viktigt med vänner och uppmuntrar det. Det glädjer mig att både han och jag kommit iväg några gånger och det kunde gärna fått vara ett par gånger till. Angående formerna för umgänget tänker jag att man får anpassa sig efter vad ens vänner gillar.

        Vår son är 1 år och min sambo är ute minst en gång i månaden och dricker. Själv har man inte varit ute eller druckit något på två år. ???????

          Låter som en jävla legend till sambo du…

            Hon kanske inte vill? Jag är också ute 1-2 gånger i månaden, ätermiddag och träffat folk. Min man aldrig. Han är introvert och har inget behov av det. Jag har jättestort behov av att träffa mina vänner, var på möhippa första gången när minstingen var 3 veckor. Sådär, let me know vilken dålig mamma jag är ?

        1-2 gång per månad (dock gäller det oss båda) barnet är 11 månader

        Min man går aldrig ut och gjorde inte innan barn heller

      Trängts på ullared med miljoner andra människor ? Aldrig mer åka dit månaden innan jul. Brukar oftast åka i typ september som senast, då är det lugnare.

        Fy fasiken. Vi åkte också dit men vände faktiskt vid dörren ?.

        December är betydligt mindre folk än okt/nov. Det är veckodagen som felar. Lör är kaos men övriga veckodagar är det lugnt.

      Jobbat 6-16 men snart är jobbhelgen över ?

      Tackar som frågar! Haft fullt upp och det har känts kul. Framåt kvällen jag dock mest ”ooooga… ska man orka ta disken också?”

    Alltså jag har sånt sjukt problem och är det OT så är det :P. När jag onanerat så kan jag fortsätta vara våt i flera dagar efteråt. Bara när jag tillfredställt mig själv, aldrig efter samlag. What’s up with that?

      Sluta onanera. Hur kan man se sig själv i spegeln efter att ha, bildligt talat, tafsat sig själv mellan benen? Tycker det är skitäckligt och djuriskt. Men så får man inte tycka för då är man förtryckt och pryd.

        Onanera inte själv då. Problemet löst.

          Ahhhh, tänkte inte på det.

        Haha lägg av! Klart man ska onanera

        Hahaha. Vad tråkigt att känna så. Jag gillar det mer än sex.

        Djuriskt hahahaha. Lika djuriskt att ha sex i så fall.

          Ähh djuriskt kan ju vara bra i vissa avseenden 🙂

        Onanera mera!

        Du menar väl bokstavligt talat? Och ja, du verkar rätt pryd. Fattar inte hur du kan se dig själv i spegeln efter att ha fällt en så tråkig kommentar.

        Nej det får du tycka men folk kommer onanera om de vill, oavsett vad du tycker.

        Såklart man kan få tycka det! Du kan ju dock inte få bestämma att någon ska sluta med det bara för att du tycker att det är äckligt, lika lite som någon kan tvinga dig att göra det 🙂 Win win!

        Nej bara lite dum i huvudet skulle jag nog säga 🙂 Onanera är bra för blodtrycket 😉

        Äckligare än att låta nån annan göra det? Att suga av nån? Att ha samlag? (Obs, tycker inte själv nåt av det är äckligt. Intressant om du är på riktigt hur du tänker.)

        Bättre än knipövningar ju.

        Ja du är förtryckt och pryd. Stå för det

        …i det här jävla landet.

        För övrigt, onanera mera! Det förbättrar din hälsa.
        / Socialstyrelsen

        Jag blir också äcklad av det och ja jag vet att jag är pryd men det är inte självvalt. Blir även äcklad av sexscener på TV och mår fysiskt dåligt bara av att prata om Ehhh Blommor och bin (pallar inte ens skriva orden). Men jag fattar ju att det är jag som är onormal och inte ni andra. Önskar jag var lika fri som Samantha i STC…

          mem herregud… O N A N E R A…. gött som fan..

            Ja gött om man inte har tidigare trauman.

          Va? Nej, vi är normala som har självkontroll och inte faller för minsta begär. Det är fan inte normalt att ta på sig själv i tid och otid.
          Föreställ dig en runkande kille, hur äckligt är inte det? Minst lika äckligt med tjejer som gnuggar alla möjliga redskap och kroppsdelar mellan benen för att sedan få en orgasm och somna. Patetiskt och äckligt.

            Okej du kan sluta trolla nu.

            Du tycker nåt som är naturligt är patetiskt och äckligt? Då tycker jag det är patetiskt och äckligt att du äter, eller känner hunger så ofta som du gör.. Fy! Så får man inte fungera. Hur kan du se dig i spegeln så hungrig som du är???

          21,01 Har du inte sex? Om din man slickar dig! Eller du suger är det också äckligt? Samlag? Är du frireligös?

        Herregud din gamla nucka! ?

        Hur fan kan denna kommentaren få nio likes? Skäms tjejer! Onanera mera!

      Myyys

    Vad hände med tjejen som hette något i stil med en smiley och hade blivit dissad av sina kompisar en fredagkväll. Ni hade planerat att festa men de gick utan dig och vägrade svara på sms. Folk hoppade på dig och tyckte att du var dryg osv. Hur mår du? Hur ser relationen med dina kompisar ut idag? Tänker på dig.

      Oj. Åh. Hade inte förväntat mig att se en kommentar om detta här, speciellt inte så långt senare. Jag mår väl inte direkt på topp. Har dock bestämt mig för att inte skriva om den situationen här igen, eftersom jag blev så otroligt illa till mods av bemötandet jag fick. Så himla fint att du tänker på mig dock, och din omtanke värmer verkligen. Du ger mig hopp.

        Glömde lägga till namnet ”:/”, men det kanske var underförstått att det var jag haha.

        Hoppas verkligen att du dumpat de som inte uppskattade dig! Finns massa människor där ute som gärna hänger med dig <3
        Ta hand om dig och så vill jag passa på att be om ursäkt om jag skrev något som gjorde dig illa till mods förra gången. Det var inte meningen. Ta hand om dig och påminn dig själv om hur fin du är!

        Bemötandet här är tyvärr ofta knasigt. Folk som söker saker att misstolka och förstora upp. De vettiga förstod hur du menade.

    Tips på en bra choklad/kaffe/ostbutik i Göteborg?

      ”Kaffe &Cheese” inne på NK!

      Chokladbutik – flickorna kanolds
      Ost – Linnégatan ostar

      Götheborgs te och kaffehandel. Finns i Nordstan.

        Och där finns också mördare/rånare och våldtäktsmän från exotiska länder. Det är farligt i Göteborg nuförtiden på kvällen. Jag menar väl.

          Tjo Robert

      Berzelii choklad.
      Hugo Ericsson i Saluhallen.

      Hildas ost i Saluhallen är bäst, de är så nördiga och kunniga. Choklad vet jag inte men Da Matteo har gott kaffe ?

      Osthyveln i Kville Saluhall och Alkemisten på samma gata(Gustav Dahlén).

    Ni nyblivna mammor, hur ofta är er partner ute ”med polarna”/dricker?

      Aldrig. Min man jobbar en del kvällar och helger. Men för nöje 2-4 gånger per år.

      Aldrig, jag är 29 och han 34 och vi har inte varit ute på krogen på många år, vi älskar att bara hänga med varann och våra familj och slappa eller hitta på kul grejer med barnen på helgerna. Dock kanske det händer att han bjuder hem polare eller drar hem till nån av dom och dricker och umgås, men ut på krogen? Nä.

    Hur mycket ska man betala 16åring för städa huset 1 gång i veckan? 16
    åringen har själv bett om att få ”jobba”, sparar till en ny telefon. Damma och dammsuga. 200? 300? Hon bad om 100 men det känns lite väl lågt.
    (Är inte min egna 16åring, barn till släkting.)
    Vi tänkte lägga ihop till telefonen i julklapp, men det vet hon ju inte om, så pengarna hon sparar ihop kan hon göra nått annat kul med sen. 🙂

      Beror på hur stort ni bor och om ni har djur som fäller.
      Ett djurfritt hus: 300
      Ett djurrikt hus: 350

      Men då ska badkar, diskho, toalett och ugn skrubbas.

      Så totalt en timme. Dammsuga är det lättaste, det är just toa och kök som är värt att ta in hjälp och betala för.

        Ja, damma = torka av alla ytor. Typ städa allt utan att plocka undan grejer, det gör jag själv. 🙂 Så runt 300-350?

          Det är väldigt mycket pengar men om ungen gör ett bra jobb så är det lätt värt 300 kr att få ett nyskrubbat badrum och kök. Det är fint av er att ställa upp, bra att lära ungdomarna att jobba och spara.

          Gott betalt för en timmes jobb?

        Känner tvärtom, vill betala för dammsugning, haaaatar det!

      Timlön? 100 kr i timmen är väl rätt rimligt.

        Nej, inte i timman. Hon får en bestämd summa.

          Ja det finns ju fördelar med bestämt summa! Då slipper man att hon maskar och är onödigt långsam för att tjäna mer 😉 Men runt 300-350 låter väl rätt rimligt om vi pratar om dammtorkning+dammsugning.

      120kr i timmen om det är svart som CW…

        Haha tänkte skriva det… akta så inte haveristerna får reda på det..

      Funkar tyvärr inte hos oss. Ingår i privilegiet att bo hos oss att städa gratis.

        Fast nu gällde det här inte en person som bor i huset utan en annan ungdom som vill extrajobba.

      Låter som du har en fantastisk dotter! Min dotter tar en femhundra och det är inte förhandlingsbart. Jag tycker man kan vara generös när dom sparar och är duktiga.

        Läste du ens kommentaren?

    En dum fråga. Har fått intrycket av ”coola” profiler på insta att det är lite töntigt att gå på mia skäringer-showen. Nån som vet vad den uppfattningen baseras på, om det nu är så?

      Mia Skäringer är för framgångsrik jämfört med de flesta IG-profiler = man måste dissa henne för att framstå som liiitet coolare.

      Säkert för att den blivit rätt folklig nu när så extremt många människor går och ser den. Jag såg den häromdagen och tyckte ärligt talat det var lite för mycket övertydligheter och billiga skämt, hade större förhoppningar. Många på plats garvade dock läppen av sig. Säkert också därför lite mer kreddiga typer dissar den.

        Oh, kan du ge exempel?

          Ja men när hon pratat om några manliga kulturkändisar och läst upp vidriga grejer de skrivit i sina självbiografier och sen säger de kan ta mig bak och fram samtidigt, det känns nog inget ändå för deras snoppar är nog stora som russin.

          Eller när någon karl frågat om han får ta henne i nr 2 och hon då vill börja med honom och att hon då går till kylen och tar fram en gurka, nej förresten en aubergine!!!

          Såna saker. Skämt som liksom dras ett extra varv.

          Sen är ju hennes poänger suveräna, men för mig försvann de lite i allt höhöhöande.

            Jag håller med. Jag tycker skäringer går långt över gränsen. Det kändes lite äckligt om jag får säga det och jag kan inte förstå varför folk går och tittar på henne. Jag fick biljetten i present. Nej men hon är ju extrem feminist och är pk och då fungerar väl allt i detta land.

              Vad menar du med att hon är PK?

      Jag gillar Mia men jag lyssnar på hennes och Annas podd och hade redan hört de flesta skämten så det förtog lite upplevelsen för mig.

    God lördag på er där ute.

    Vilket årtionde var ditt bästa, eller vilket har format dig mest? Vem var du då, eller vad minns du från det?

      90talet!!!!!!!!

      Saknar det som attan!
      Är dock född 92 så jag hann inte med 70- & 80-talet.

        Du saknar att vara åtta år gammal alltså

          Varför inte. Jag kan tänka mig att Spice Girls och diverse boybands var rätt kul för en åttaåring.

            Exakt!

      Årtiondet som är påväg att ta slut nu. I och för sig det enda jag upplevt som relativt vuxen ?

      Måste nog vara 10-talet. Då jag började arbeta, gifte mig, fick 2 barn och köpte hus. Känns framförallt som att barnen format mig mest av allt. Tycker jag har blivit en bättre person av mina barn.

        Jag tänkte 1910-talet.. ???‍♀️

        Vill säga exakt samma. Eller, var galen partygirl i början av årtiondet och sen karriärkvinna + fick två barn i slutet av det. Bästa av två världar, är så glad över båda perioderna i livet ?

      90-talet och slutet på 80-talet. MTV-eran. Headbangers ball som gick på torsdagar, och så kunde man köpa Hard and heavy på VHS ??.

        Åååh MTV video music award eller vad den hette som pga tidsskillnad gick på natten och jag fick alltid bråka med mamma om att få vara uppe och se den. Slutade alltid med att jag fick se reprisen.. Men bästa galan någonsin!

          VMA och EMA går ju fortfarande ? Vet inte om de är lika bra som förr dock, har inte kollat på någondera sedan typ Tokio Hotel var stora..

            Jo men musikvideos har inte samma charm idag som då.

    vad har ni för spartips? har inte så mycket pengar över varje månad men vill höra era tips!

      Den här artikeln:

      https://financial-calculators.com/rich-man-poor-man

      Studera särskilt tabellen!

      Så gott som alltid laga egen mat från grunden, så svårt är det inte. Dessutom är vegetarisk mat billigare. Ha en (1) moffadag i veckan med pizza pilsner + chips, godis, läsk, och bara den dagen. Drick vatten till maten, möjligen med citron i. Matlåda till jobbet. Baka bröd själv. Gör en vegetarisk spread istället för smör och ost på mackan.

      Sätt in pengarna som blir över varje månad på ett särskilt sparkonto, ännu hellre att du överför tio procent av inkomsten med automatisk överföring till sparkontot, så ”ser” du aldrig de pengarna.

        Jag har aldrig riktigt förstått det där med att baka eget bröd själv. Jag äter förvisso inte så jättemycket bröd till vardags, men det händer att jag äter 2 skivor ibland till frukost. Jag har i stort sett inga ingredienser hemma och köper oftast det bröd som är på kampanj just då. Har du möjligen ett förslag till mig på bröd som är billigt att baka? Dvs under cirka 15 kr/limpa och lika många skivor som en Pågenlimpa. Eftersom jag tar två skivor oavsett vilket bröd det är (eget bröd kan vara svårt att skiva för tunt) och inte har massor av bakgrejer i övrigt.

          Jag tycker att bröd jag bakar själv blir torrt på en gång, även om jag fryser in det…. Vad gör jag för feeeel?

            Hembakat bröd blir torrt mycket snabbare än köpebröd. För garanterat färskt bröd är det bättre att frysa in deg och baka av när man vill ha. Torrt bröd är också gott att rosta

            För mycket mjöl tycker jag gör brödet torrt.

            För att få saftigt bröd tar jag så lite mjöl det bara går samt sätter i en förpackning kesella.

            Torrt bröd går utmärkt att göra ”färskt” igen genom att fukta det och sedan värma i ugnen.

              Ja! Så gör jag med. Penslar med vatten (eller om jag är lat, spolar snabbt under kranen om det är typ en fralla eller baguette).

            Kanske mindre mjöl. Och kom ihåg att frysa det DIREKT, helst innan det ens kallnat helt.

          Alltså två kilo mjöl kostar typ 15 kronor och räcker till minst 4-5 limpor. Ett paket jäst brukar räcka till 2 limpor och brukar på på typ 3kr. Tror inte jag någonsin bakat ett bröd för mer än 7 kronor/limpa.

          Hembakt bröd blir så sjukt gott att det blir dyrare i längden, för då ska hela familjen äta bröd som godis hela tiden..

        Jag är nyfiken på vad för vegetariskt spread du gör i stället för smör och ost på mackan. Tar gärna emot tips ??

          Jag brukar ha utan ”smör” och istället sätta liiiiite lite olivolja. Sedan sätter jag på en röra av hackad tomat, basilika och lite pressad vitlök och kryddor. Gott både på mjukt och hårt bröd.

          Inte den du frågade, men jag brukar köra bönröra på finn crisp på eftermiddagsfikat de dagar jag ska gymma efter jobbet: gafflar kidneybönor med vitlök, olivolja och lite kryddor som spiskummin, smoked paprika etc
          Funkar säkert kanon på vilken macka som helst!

            Gott!

      Ta med matlåda.
      Köp inte take-away kaffe.
      Handla grönsaker och frukt på Lidl eller fruktstund.
      Köp frysta grönsaker.
      Sluta äta kött, linser och bönor är nyttigare och mycket billigare per gram protein.
      Köp ris i storpack från araben.
      Handla kläder på Tradera, finns hur mycket nytt och fint som helst. Speciellt jackor, kappor, klänningar, skor och väskor.
      Handla rengöring och köksartiklar från ÖB.
      Köp ICA basic och Eldorado.
      Dra ned på onödiga utgifter som alkohol och cigg.
      Köp inte ekologiskt.
      Köp alltid sånt som är på extrapris och frys in.
      Storhandla på Willys.

      Sen det bästa: spara först, slösa sen! Man sparar inte det som blir över utan spenderar det som blir över.

        ”Sen det bästa: spara först, slösa sen! Man sparar inte det som blir över utan spenderar det som blir över.” Detta är lite mitt motto och ett väldigt bra tips som skribenten ovanför kom med!

          Visst funkar det :)?
          Hörde tipset av Warren Buffet, han verkar ha bra koll på pengar.
          Har nu lagt undan 35% av min lön och lärt mig leva på det som blir över när alla fakturor betalats av.

        Låter astråkigt! Skulle må dåligt om jag levde så. Det kostar inte många tior att köpa bra svenska råvaror, istället för eländet från Eldorado. Tänk kvalitet istället för kvantitet!

          Inte om du vill spara pengar. När jag sparade till min första lägenhet så pressade jag varenda krona. Köpte inte ens plastkassar ( 3 kr × 20 gånger i månaden = över 700 kr per år!).

          Nu när jag nått mitt mål så köper jag bättre produkter men handlar fortfarande billigt och fryser in, frysgrönsaler, kläder på Tradera, begagnad inredning etc. Kan spara många, många tusenlappar per år som funkar som skyddsnät i framtiden.

          Dessutom är det mer kortsiktiga tips när man har ett specifikt sparmål. Med.åren kan man lätta på tyglarna i takt med att lönen ökar och bolånet minskar.

            Handlar du mat 20 gånger i månaden?

          Vill man spara får man kanske ta kvantitet över kvalitet dock.

          Vad är det som är så fel med eldorado?

          Jag köper flera grejer från eldorado. Tycker det är helt ok

      Jag har nordea och där kan man ställa in så det dras en summa varje gång du betalar med kort, kopplat till ett vanligt sparkonto. Minsta är 10 kr tror jag men det går att ha mer, typ 50kr. Det är mitt tips!

        Smart!! Hade varit bra att kunna ställa in så att det dras en procentuell summa varje gång. Typ 30%. Så handlar man för 100 så hamnar ytterligare 30 kr på sparkontot. 30% till staten och 30% till mig.

      -Bestäm en summa och för över denna till sparkontot direkt när lönen kommer. Är det något över vid nästa lön förs även detta över.
      -spara i fonder. Avanza är bra. Globalfonder är en bra start. Men lägg inte alla dina sparpengar här. Jag har som regel att alltid ha 20k på mitt sparkonto för oförutsedda utgifter, resen sparar jag i fonder.
      -storhandla! Jag har börjat beställa hem matkassar. Hemleveransen kostar lite extra men jobbar man i skift och är ibland har lediga vardagar så kan man ta den billigaste leveransen som kan komma närsomhelst mellan ~9-21. Det låter kanske konstigt med ett sånt här tips, men att helt sluta fysiskt gå till matbutiker har verkligen hjälpt mig att planera mina middagar/matlådor och jag sparar en massa pengar på mat, utan att egentligen kompromissa med kvalitet på det jag äter.
      -sluta nöjesshoppa. Jag köper kläder kanske 1 gång per år, och det behövs verkligen inte göras oftare. Då kan man dessutom köpa en riktigt najs (och dyrare) vinterjacka eller fantastiskt klänning när det väl gäller. Baskläder är a och o. Detta gäller för övrigt nästan allt annat också. Teknik och dylikt är oerhört dåliga investeringar och behöver verkligen inte uppdateras hela tiden.
      -håll koll på prenumerationer. Behöver du Netflix OCH HBO? Kan du kanske utnyttja en gratismånad om det är något speciellt du verkligen vill se/lyssna på? Kan du skaffa familjeprenumeration på Spotify till dig och din sambo? Har du några onödiga prenumerationer via App Store/Google store som du knappt vet att du har? Sätt dig ner och kolla igenom dina kontoutdrag och hitta småbovarna som bara kostar utan att ge dig något.
      -tink är en supersmidig app för att hålla koll på var pengarna går åt till. Pröva vetja.
      -gör det till en sport att spara. Jag går in och kollar på mina sparkonton och fonder nästan dagligen och myser av att se hur det växer. Snart är jag ekonomiskt oberoende!!! (Inte direkt, men jag fantiserar om det iaf :D)

      Lycka till!

    Någon som fått problem av p-piller? Tänker främst på typ trötthet, nedstämdhet, inte pepp på något osv?

      Jag ✋? Nedstämdhet och noll alltså NOLL sexlust. Var tvungen att sluta efter 3 månader för var rädd att bli deprimerad. Tog inte länge innan jag var mig själv igen ??

      Ja. Noll sexlust. Hormonell migrän (2 dagar i månaden samma tid varje månad) samt svårt att hålla vikten (både upp och ner).

      Nej

      Inte sen jag bytte till Abelonelle – de har låga hormonhalter ?

      P-piller är ju oerhört individuellt, alla kvinnor upplever ju diverse sorter helt olika.. Jag tex har ätit certazette och nevoletta (stavning?) och det funkade inte alls! Humörsvängningar, minskad sexlust, sötsug.. Sen 5-6 år tillbaka äter jag yasmin och de har fungerat klockrent för mig! Inga biverkningar mer än ömma bröst första månaden.

        Samma här, yasmin funkar jättebra på mig. Upplever att jag får mycket jämnare humör av dem också, har ganska mycket pms utan

      Jag fick vestibulit av Cerazette. Har nu hormonspiral och det funkar prima.

      Ja jag blev suicidal, riktigt hemskt flera gånger i veckan hade jag panikångestattacker i timmar och funderade på hur jag på bästa sätt kunde avsluta mitt lidande. Hela min syn blev så mörk, jag såg bara mörker i mina tankar. Riktigt läskigt. Sen riktigt torr mellan benen, även fast jag va upphetsad. Hemsk tid. Hade så i flera år innan jag kopplade det till pstaven. Tog ut den och sakta blev jag bättre. Aldrig blivit bra igen pga andra trauman men väldigt mycket bättre!

    Igår var det många som skrev om hur de avskydde tävlingar på sociala medier som gick ut på att tagga två vänner. Jag ska själv ha en julkalender i december som tack till mina följare för att de följt med mig under ett par tunga år sedan jag lämnade droger och kriminalitet så har lyckats få ihop 24 sponsorer.

    Tycker motivering är så tråkigt för det blir typ tävling i vem som har det sämst.

    Har ni tips på andra villkor?

      Varför inte be följarna tagga sin vän som de vill ska få vinna? Så får de känna sig givmilda i juletider:)

        För att alla kanske inte har en vän

        I gårdagens ÖS hand ade diskussionen om många som ville delta i tävlingar men inte hade vänner att tagga och det är just det jag inte vill bidra till.

          Fint av dig ?❤️

            Tack men jag vet rätt bra hur det är, vill inte göra något som kan få andra att påminnas om såna jobbiga grejor. Det är väl mest det 🙂

              Motivering givmildaste minne (med bättre formulering än denna då men typ)

      Att de lägger upp en (kul) bild med ett tema som du väljer.

        Smart!

      Julklappsrim? Det skulle vara passande och kul

        Också bra idé!

      Åh, varför har jag inte tänkt på att hitta dig p Instagram? Jag som alltid gillar dina kloka inlägg här. Får jag följa dig nu, utan att verka sniken och bara vilja åt tävlingarna? ? (gissar att du heter samma där?)

      Kring din fråga. Jag håller med, motivering blir lätt en tävling i vem som har det värst. Kan du kanske ha någon fråga som inte blir så personlig? Exempelvis om du lottar ut en ljuslykta kan frågan vara var i hemmet den skulle stå och lysa, vilken färg man tycker är finast på lyktan eller så? Och sen kan du köra lotteri bland de som svarat om du vill. Jag vet inte om det är ett tråkigt alternativ men ett förslag i alla fall.

        Såklart du får, vad glad jag blir att du säger! Jag bloggade tidigare men när jag började arbetsträna insåg jag att bloggen blev för mycket så nu mini-bloggar jag på Instagram istället ❤️

        Ja, det känns faktiskt mycket bättre än fokus på antal vänner (ogillar själv de som skriver typ: tagga tre vänner och gör det i hur många kommentarer du vill för störst chans att vinna. Då blir det ju tävling i flest vänner istället. Jag vet själv hur det är med få vänner, det är något många nyktra missbrukar har issues med – ensamheten)

        Har i två år haft livestream på julafton av samma anledning, jag vet hur jobbig ensamheten kan vara liksom och vill ge tillbaka på så många sätt jag kan, efter ett decennium av att mest belastat samhället (om man nu ska vara ärlig)

        ❤️❤️❤️

          Började följa dig på instagram för att jag gillade dina välformulerade och kloka inlägg här.
          Du är så befriande och ärlig i dina inlägg på instagram.
          Jag är mycket äldre än du men har stor behållning av dina funderingar och tankar om litet och stort.
          Önskar dig så mycket ett gott liv framöver.

            Fan nu blir jag genererad hehe. Tack det värmer otroligt ska ni veta! Jag levde sådant extremt dubbelliv i så många år (utått sett inte mycket bättre än valfri influencer med enbart perfekta bilder som visar hur fruktansvärt jävla lycklig man (inte egentligen hehe) är, så iom drogfriheten har det blivit så viktigt att bara få vara jag och känna att jag duger ändå, att jag inte behöver vara på det sättet för att duga.

            Det finns därför lite ironin i IL:s luftslott för när jag var 20 var bloggare stora och jag trodde i min naivitetet (+ skev världsbild från min uppväxt) att det var som Blondinbella jag behövde leva/vara för att duga, ha ett värde, anses lyckad osv. Då blev även drogförsäljning legitimt för att ha råd att leva upp till det, för med det fick jag en identitet och det blev irrelevant hur omoralisk denna någon var för den var åtminstone bättre än ingen. Kunde t.o.m relatera till Joakim Lundells sommarprat när han skapade Jockiboi för att få vara någon annan som oavsett var bättre än en själv. Har en del kontakt med prostitutions-konton på Instagram där flera började sälja sex av samma anledning – att leva upp till bloggarnas livsstil man så gärna ville ha.

            Och då var ju ändå inte bloggar så perfekta som influencers är idag och det skrämmer mig, för om bloggare påverkade mig och andra så då – Vad kan unga, trasiga människor vara beredda att göra nu för att få den ännu mer extravaganta livsstilen influencers har idag?

            Men på något sätt känns det som att min historia blivit min mening i livet, för jag har aldrig tidigare känt att något är så självklart som att nu försöka göra något bra av all skit. Läste någonstans att 80% av oss som är drogfria/nyktra volontörjobbar med missbruk och det är väl något om att ge tillbaka för alla år av att ha tagit.

            Nu blev det världens novell när jag egentligen bara vill säga tack ❤️

          Då rusar jag in där och letar upp dig!

          Kollade din blogg någon gång men jag är ingen bloggläsare direkt. Instagram passar mig bättre ??

      Gör en lite schyst skattkarta bland dina blogginlägg eller något. Typ där dina följare ska följa ledtrådar för att kunna bilda ett lösenord. Exempelvis fjärde bokstaven i det tredje ordet från inlägget den 17 mars, tredje bokstaven från slutet på inlägget för exakt ett år sedan etc.

      Alternativt en frågesport som baserar sig på inlägg du skrivit under året, så dina trognaste följare får en fördel.

        Men guuud vilken rolig idé! Gillar din kreativa själ, Viktor!

        Nu tänker jag att det roligaste kan bli att ha olika tävlingsvillkor och inte samma på alla?

          Def roligast med olika typer av tävlingar om du orkar variera dig 🙂

      Istället för en motivering skulle ju följarna kunna skriva sitt bästa tips för xxx? 🙂

        Också jättebra! Blev, som jag skrev till Viktor, pepp på att ha olika tävlingsmoment under olika luckor ?

      Någon form av rebus kanske? Problemet med det är ju dock att det är lätt att tjuvkika i kommentarsfältet, haha.

        True.. Men det kanske går att lösa med DM? För är ju ändå rolig grej!

      @Prisonbeauty,
      Du är fantastisk (tycker jag)!
      Jag följer dig men är en lurkare; gillar ibland men kommenterar aldrig.
      Du verkar så omtänksam, ärlig och genuin.
      Ville bara säga det såhär i all anonymitet… ❤️

        Har så svårt att ta emot komplimanger märker jag för vill skriva noveller som säger emot hehe (antar att det är min självbild som inte hunnit med och fortfarande är kvar i missbruk så jag vill skrika NEJ! LITA INTE PÅ MIG, JAG ÄR JU EN LJUGANDE PUNDAREE SOM BARA PÅ LÅTSAS! hehe).

        Det värmer, så otroligt mycket mer än jag kan förklara. Att få vara öppen, transperant och bara få vara jag har varit så sjukt viktigt i min drogfrihet. Jag tror det på riktigt spelat roll i att jag kunnat hålla de här 2,5 åren, att få skriva av mig till er utan att bli dömd. Och jag känner ju en gemenskap med er, även du/ni som inte kommenterar hehe. Den här värdefull när mitt sociala liv irl inte är oändligt ❤️❤️❤️

    Haha. Jag onanerar varje dag om jag inte har sex då. Love it. Kommer fortsätta tafsa därnere. ??

      Älskar att denna hamnade fel. Typ ”Världen! Jag onanerar. Yes ??”

        Haha exakt så är det ???

      ALLA borde onanera. Finns fanimej inget bättre ?

        Eh… jo. Ben & Jerry’s.

          Varför inte bägge? En skön stund med onani och sen en bytta b&j?

        Gillar ej att onanera. Tycker inte alls det är speciellt.

      Grattis! Men varje dag, hur hinner du? ?

        Hur hinner man inte…? För mig tar det 2-5minuter om jag har bråttom. Haha.

          Så du måste trycka in en onanisesscion? Inte enklara att bara låta bli att kladda på sig själv när man har bråttom?

            Men dra ??

            Ja det måste jag. Fan vad skönt och avslappnande det är. Innan jobbet, efter jobbet, innan man somnar.. Tycker synd om dig som inte gillar din kropp.

      Någon som testat Satisfyer?

      Ngn ny teknik som tydligen ger enorma orgasmer?!? ?

        Ja, den var inte alls något för mig. Väldigt överskattad i mitt tycke.

        Besvikelse.

        För dom flesta är den nice så skippa inte bara för att två pers skriver motsatsen här

    Är det normalt att få molande/mensvärk sex dagar efter ägglossning? (Försöker bli gravid och hade sex runt äl).

      Händer mig ca varannan månad och mer ju äldre jag blir. Lycka till med bäbisgörandet!

      Jag brukar ha så ibland.

      Rekommenderar dig en mensapp där du kan skriva ned symptom så behöver du inte överanalysera alla symtom utan kan se att ”så var det tidigare/eller så var det inte” och slappna av i det.

      Jag har ofta värk runt ägglossning.

    200 tycker jag. Om det bara är dammsuga och damma, och beror väl på hur stort huset är också!

    Sålde mig själv alldeles för billigt som städhjälp när jag va tonåring. Ville va en duktig flicka och inte kräva för mycket och det utnyttjades vill jag lova? ge ungdomar skäligt betalt, dom har så mycket annat svårt i livet och utan erfarenhet❤️

    Hur vet man vart man vill bo i Sverige? Jag har rest runt i världen, säsongat, pluggat, bott i fyra olika städer och har idag mitt drömjobb. Men jag är livrädd för att stadga mig där jag bor idag, för att då blir man liksom ”fast” där resten av livet. Trots att jag trivs hur bra som helst! Men hur ska man veta vart man vill bo? Är ni 100 procent säker på vart ni vill bo?

      Nej jag funderar exakt samma som dig… Vet inte heller hur man ska veta var man vill bo. Bor nu i Stockolm och ba känner spontant NEJ. Allt är så ytligt här och bara dyrt. Som att man mäter sig i hur mycket inkomst man har. Någon som känner samma som kommer från en mindre stad och bor i huvudstaden?

        Jag kände dom du gör och valde att lämna Stockholm. Känns som att alla bara pratar om bostadsmarknaden och jämför vem som bor i vilken stadsdel osv.

          Jag förstår er! Jag är Stockholmare men jag står inte heller ut där. Det är för stort, för snabbt och skrytigt. Trivs bättre i mindre städer men vet inte om jag skulle välkomnas om jag flyttade. Har ju förstått att Stockholmare inte är så omtyckta på en del ställen, samtidigt som jag bara vill skrika ”jag gillar inte heller Stockholm!”. Jag saknar verkligen en stad som känns ”hemma”.

            Jag kan ta någons boende när ni tröttnat på Stockholm, vi kan byta ? Bara bott i Sthlm i ett år för några år sedan, men älskade det.

            Anonym /:

            Hoppas du hittar en stad som känns hemma <3

          Ja men precis så är det! Ska fan flytta år 2020.

        Kommer från en mindre stad dock inte pytteliten och känner inte igen mig i din bild. Tycker det är fritt och öppet här.

        Håller med till fullo, ska flytta från stock nästa år och hoppas det blir bättre. Här har jag tröttnat på att precis allt går ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt för att sen göra av med pengarna på ett så skrytigt sett som möjligt… mest och dyrast prylar och lägenhet vinner, ingen njuter av nått. Jag längtar efter lugn och harmoni, där tror jag lyckan finns

        Tvärtom här, jag kommer från Stockholm, även mina föräldrar och mor och farföräldrar och så långt bak jag vet.. Men jag lämnade Stockholm för ett liv på landet i en småby, åh livet är underbart 🙂

      Japp. 100% säker. Älskar min ort. Uppvuxen här, drog sen runt i 10år ungefär, bodde längst i Stockholm, men kom tillbaka hem. Känner mig lugn i hela kroppen, trygg och liksom hemma här.

        Låter underbart!

      Man behöver ju inte bo någonstans hela livet?

      Inte alls hundra på att det är här jag vill bo men jag bor här tills jag vill bo någon annanstans. Den dagen får jag sälja lägenheten och flytta.

      Jag har exakt samma problem! Min ”lösning” är att jag har skaffat ett jobb som jag kan göra hemifrån, från varsomhelst i världen där det finns internet. Så nu kan jag testa olika städer tills jag finner min plats.

        Åh, vad? Drömmen ju.

        Vad jobbar du med?? ?

      Man kan inte veta nåt förutom hur man känner just nu. Trivs du NU så gör du.

      Jag vill bo i den stad som känns som hemma, Göteborg. Det har alltid känts som att komma hem när jag kommer dit, så det är också staden jag vill bo i, som jag alltid velat bo i.

      Bor tyvärr i en mindre stad idag, trivs inte alls men flyttade hit pga jobb för nästan tre år sen. Är jätterädd för att bli fast här eftersom det är svårt med boende i Gbg.

    Hur ställer ni er kring droger på fest? Om eran sambo tog ex kokain ibland när han är ute på fest, skulle ni kunna ”acceptera” det? Eller skulle ni ta ett seriöst snack och han helt enkelt får välja droger på fest eller inte? Jag själv är helt emot det, och har så svårt för att bara se förbi det och låtsas som ingenting….

      Nej. Jag lämnade en kille jag dejtade när jag fick reda på att hans bild av att ”gå ut och ta en öl” var att beställa in en öl och sen ta några linor kokain på krogbordet.

      Alltså nej… som ung, typ innan 25, fattar jag att endel vill experimentera och testa men det är ju så sjukt onödigt! Med alla risker i åtanke finns det ingen ursäkt enligt mig. Men… jag anser att den man är tillsammans med måste få göra sina val själv. Så jag hade sagt min åsikt och sedan hoppats att han skulle hålla med. Skulle han inte det så hade jag fått fundera på om det är en kille för mig eller inte. Att ställa ultimatum är inte min grej och jag tror att risken är att personen bara smusslar och döljer det om det inte är ett val hen gjort själv.

      Absolut inte, tänk vilka kriminella gäng och mord han stöttar genom att köpa. Såna som han som får knarket att flödas i Sverige!

        Ja så hemskt, tur att vi har dig som ett moraliskt facit om vilka val som är rätt och fel.

      Jag är själv liberal så därför har jag såklart en partisk syn. Men enligt mina erfarenheter så är det problematiskt om man har olika värderingar gällande en sådan sak. Det som du får tänka på är att när du är uttalat anti så lär den andra parten börja mörka sina förehavanden och då blir det hela självklart trassligt.

      Nej.
      Blir arg om min sambo ens dricker nåt starkare än typ vin och öl på fest så skulle han ta droger skulle jag antagligen flippa totalt.
      (Hatar när han dricker sprit pga att han blir så otrevlig då och som en helt annan människa)

      Aldrig i helvete är vad jag säger om saken!

      Kokain skulle jag inte acceptera. Röker han på fest så bryr jag mig inte.

      Jag är varken för eller emot droger i sig, men jag skulle inte acceptera att min partner utsatte sig själv och mig för en så onödig risk. Vi har åtaganden och ansvar gentemot varandra, och att syssla med droger kan innebära plötsliga problem med hälsa, ekonomi eller till och med fängelsedom som gör att man inte kan fullgöra sina åtaganden. Det skulle inte kännas som ett okej risktagande, bara för att hen ville bli lite snurrig i bollen då och då.

    Säger ni örsnibb eller öronsnibb?

      Örsnibb, som det heter väl?

      Örsnibb heter det.

        Vi diskuterade det på jobbet igår, mina kollegor var helt övertygade om öronsnibb, och jag om örsnibb. Kollade upp det, och enligt NE är båda godkänt.

      Örsnibb men öronhängen ?

        nejnejnej örhängen hahah 😀 gulligt dock! 😉

        Öronhängen säger jag med! Säger även öronsnibb. Vet att det är fel med båda, men jag hatar öron, både kroppsdelen och ordet och att förkorta det till ”ör-”, alltså nej, det blir ännu värre.

        Öronhängen! ? Det var det sötaste jag hört!

      Öronsnibb och örhängen.

    Ni som varit gravida. Hur hittade ni tillbaka till er kropp? Höggravid här och känner inte igen mig. Hur ytligt det än låter vill jag hitta tillbaka till mitt vanliga sunda jag som åt bra och rörde på mig. Just nu äter jag så fel. Det är mellanmål med smörgåsar och yoghurt och godis och kaffebröd. Allt förbjudet är tillåtet nu liksom. Precis som jag lovade mig själv att inte bli som gravid. Hur kan man bryta detta efter förlossning?

      Det kommer gå över, jag var 50 kg och 165kg när jag blev gravid och helt plötsligt så blev aptiten helt enorm, gick upp 24 kg ? men efter förlossningen så rasade jag i vikt utan att typ lyfta ett finger, ammade och åt vad jag ville men inte lika mycket dock som när jag var gravid, för den där aptiten jag hade som gravid försvann. Tog ca 6 månader så var kroppen tillbaka som vanligt.

        165cm*

      Kanske inte svaret du vill ha men jag tyckte det blev värre efter att barnet fötts. Man hade dåligt med tid att äta nyttigt och dra på gymmet så det blev ofta sambon fick komma hem med hämtmat och att man slöade ihop i soffan.

      Mitt råd är att inte ha för höga krav och för bråttom med att få till nyttiga och bra rutiner.

      Nu när min yngsta hunnit bli två så är jag hälsosammare än innan jag blev gravid med första. Fått till rätt rutiner med mat och träning vilket gett resultat på in- och utsida. Men som sagt, mitt råd är att ta det lite som det kommer och inte känna så mycket hälsohems. Graviditeten och bebistiden är bara en period i ditt liv, du hittar tillbaka till ditt hälsosamma liv senare!

      Jag moffade i mig allt som gravid. Var hungrig jämt. Vägde väl å andra sidan lite för lite när jag blev gravid så kroppen slog väl på stora trumman att jag helt enkelt behövde äta mer. Gick upp 25 kg. Idag 8 månader efter har jag 5kg kvar till min ursprungsvikt utan att egentligen gjort något drastiskt. Helammade fram till 6 månader, gått promenader och kört mammaträning. Kroppen löser det. Nu hoppas jag på att de sista kilona rinner av när jag slutar amma. Låt det bara ta tid.

      Amma. Jag vet att det inte funkar lika för alla, men jag blir smal som en sticka när jag ammar.

    Hej!
    Nån som varit i Marocko?
    Några bra tips på restauranger, aktiviteter/sevärdheter, hur man ska klä sig men framförallt: hur undviker man att bli magsjuk/få diarré, är det vanligt, har ni fått det?
    Bara rest i Europa och USA och är jätterädd för såna bakterier och att kräkas/ha diarré, inte varit i Egypten, Indien mm (inte pga detta dock ?)

      Hett tips på aktivitet är att undvika Marocko. Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland approve of this message.

        Då borde man inte besöka Stockholm heller då.. Av respekt för de döda tar jag inte upp deras namn men Drottninggatan…

        Korrekt! Marocko är livsfarligt.
        Var där på 90-talet i några timmar. Vi tog vändande båt till Spanien.
        Det var de otäckaste timmarna i mitt liv. Kändes som en nära-döden-upplevelse. Jo, jag blev bokstavligt talat mordhotad.
        Vita människor och kvinnor utan burka är villebråd.
        När vi kom ombord höll vi om varandra och grät.
        Är det sol och bad du vill ha så finns det fräschare, tryggare och bättre ställen.

          Haha okej. Alltså jobbigt för dig men du låter rätt ignorant tyvärr. Håll dig till Ving och Bamseklubben om du inte är redo att resa.

          För övrigt är Marocko en vanlig turistort nu. I storstäderna råder knappt någon klädkod pga alla resenärer.

            Ignorant…..oj, nu gjorde du bort mig totalt.
            Marocko är ingen ”turistort”, det är ett stort land med alla möjliga områden och grader av säkerhet.
            Alla som tror på coola dig får gärna klampa ner dit i hotpants.
            Alla som tror att läget är lite mer nyanserat än så kan säkert tänka själva.

            Gud vad töntigt att säga Håll dig till Bamseklubben. Fattiga länder och muslimska länder är erkänt mindre säkra för västerlänningar. Att påstå något annat är konstigt.

              Fast jag har ju såklart läst på Marocko. Det är ett ganska vanligt turistresemål nu för tiden. Enligt UD är det säkert. Har mer info än så men orkar inte diskutera faktiskt. Ni behöver inte åka.
              Nu var det inte heller min fråga… så håll er inskränkthet för er själva.

                Säg de till danska tjejerna som blev halshuggna och filmade

                Jag har tjänstgjort i Marocko och det är farligt om du är vit kvinna och inte bär sjal. Nordiska kvinnor är villebråd och tro inte vad UD säger. SVT rapporterar inte om hur farligt det är.

                Och enligt Migrationsverket är t.ex Irak tydligen tillräckligt säkert för att skicka hem invandrare till, inte fan skulle jag åka på semester dit för det.

          Va det låter helt sjukt!

          Är du dum i huvudet?
          Marocko är fantastiskt. Undvik Marrakesh, överskattat. Åk Istället till taghazout och njut av stränder, mat och hundar som lever fritt i staden. Men min personliga favorit är ”Blå staden” Chefchaouen. Underbart ställe med fantastiska människor och kultur.

            Vilken vältalighet, jag vill inte vara dum i huvudet, du har övertygat mig

        Men sluta. De vandrade i bergen, de befann sig inte i städerna och inte nära någon egentlig civilisation. Man kan inte undvika hela världen för att det kan hända och har hänt hemska saker.

          Har du varit i muslimska länder? Turistorter med pool och all-inclusive räknas inte.

            Varför räknas inte turistorter med pool och all inklusive?

              Kanske för att det inte är verkligheten av ett land ??‍♀️?

      Jag gillar bergen utanför Marrakech och öknen förstås. Om du åker till Marrakech (och antagligen alla andra städer, typ Casablanca) kan du ta dagsturer ut.

    Tänk om det är Laila Bagge som köpt I.L s hus! Minns ni att L.B var sugen på det när I.L hade köpt det? Kanske hon slog till nu….

      Det lär visa sig…

    Men att ”bli fast” är ju ett val du gör själv. Alltså visst, det blir lite krångligare om man skaffar barn osv, men inte omöjligt. Jag tror inte man kan veta var man vill bo förrän man testat. ?

    Hej på er i november! Vilken serie på Netflix eller HBO får man inte missa enligt er?

      Santa Clarita Diet på Netflix.

        Jaa den är bäst! ? Synd att det inte kommer mera av den bara.

        Öh nej fy

      The Crown! Säsong 3 kommer imorgon och ska bingas tillsammans med bästis och afternoon tea 😀

        Åhhhh, så pepp på den!
        Och ännu mer nu efter recensionen i DN idag! ?

        Också sååå pepp på den!

      La casa de papel!!!!!

        Skriver under på detta! La casa de papel är så JÄVLA bra.

          Så JÄVLA JÄVLA bra!!! Såg klart den i ett nafs <3

        Den är bra men jag blir så stressad av den.

      HBO:
      – Succession, blev helt besatt! Så bra skådisar, mörkt och roligt och sorgligt.
      – Big little lies, också bra skådisar, gripande och spännande.
      – The Affair, underbar serie som känns väldigt verklig och man bli fast direkt.
      – Unbelivable, baserad på sann historia, superbra och spännande.

      Netflix:
      – La casa de papel, typ spansk Oceans 11. Tight och spännande om en stöt, med massa olika karaktärer.

      Final space
      Black mirror
      Brooklyn 99
      Please like me

      Mars! Netflix.

      The Fall (på Netflix)

      Succession
      Big little lies
      Unbelivable
      The Affair
      La casa de papel

      Succession på HBO

      Succession
      The Affair
      Unbelivable
      Big little lies
      La casa de papel
      Älska mig
      Vår tid är nu

      Unbelievable på Netflix. 8 avsnitt om två kvinnliga kriminalare och……….Absolut sevärd

        Big little lies är så jävla seg dock

      Mad men på HBO. The Keepers och Making a murderer på Netflix.

      Sherlock på Netflix med gurkan och friman ??

    Såg att någon skrev på ÖS igår om att hen var 22 och aldrig haft sex, och att hen upplevde att det är en stor grej för samhället. Jag är 26, visserligen inte oskuld men hade lika gärna kunnat vara det. Jag strugglar jättemycket med hela sexgrejen och kände igen mig i en del av det som skrevs igår.

    Jag har ”bara” legat med sju stycken i mitt liv, aldrig haft ett förhållande, kk eller något sådant. Nu är det nästan fyra år sedan jag hade sex senast, innan det låg jag inte på tre år. Jag lider inte alls av det, eftersom jag tror att jag är demisexuell och inte vill ligga med någon jag inte har någon slags connection med, vilket jag inte upplevt att jag haft senaste fyra åren och därför inte legat. Jag saknar inte sex, jag saknar inte närheten, jag känner inget behov av sex. Och jag hatar hela den här sexnormen i samhället, att allting ska handla om sex. Att man ska leka ”jag har aldrig” på fester med juicy sexfrågor, att det alltid ska komma på tal, att jag som singel alltid förväntas leta efter någon att ligga med så fort jag går ut osvosv. Jag börjar tycka det är skitjobbigt att hela tiden tvingas prata om mitt icke-existerande sexliv, för att jag skäms för det. Jag skäms för att jag inte är som alla andra och jag skäms för att jag är så otroligt ointresserad av sex utan känslor. Och jag vill inte behöva skylta med det i tid och otid.

    Hur tar jag kontroll över ”mitt eget sexliv” och hur och när jag vill prata om det? Jag kan inte bara ge fan i att svara när någon frågar hur många jag legat med eller när jag hade sex senast, för det förväntas att jag – som alla andra – ska fläka ut allt till vem som helst. Jag vill inte det, jag är inte bekväm med det, men jag förväntas göra det. Vad ska jag göra, när den här normen bara blir starkare och starkare?

      PS: Drick varenda gång jag skriver ”sex”

      Stå emot? Säg nej tack, jag tycker inte det är roligt att svara på sådana frågor.

        Det är svårt när man alltid varit med och svarat på sådana frågor. Jag faller nog tyvärr rätt lätt för grupptryck för att jag bryr mig mycket om vad andra tycker och tänker om mig, så när alla andra vill prata om det så är det svårt att vara den som säger ifrån. Vissa av mina kompisar hade nog tyckt att jag var en partypooper osv om jag helt plötsligt skulle säga emot. Har sagt ifrån till ”Jag har aldrig”-leken ett par gånger, och det blir alltid kass stämning och fått höra att jag är tråkig osv. Brukar ofta bli rätt tyst och inte direkt med i samtalen, men då har jag också fått pikar om det. Så det är svårt.

          Väldigt tråkiga vänner du har, diskutera grupptryck och vänskapsnormer med dem utanför just detta sammanhang? Tycker de låter sjukt osympatiska.

      Känner igen mig. Skönt att man inte är ensam.
      Jag älskar att vara singel, men jag hatar att få frågor om det. Hatar förväntningarna på att man ska vara som alla andra kvinnor och allt ska handla om sex och relationer. Tycker också att det är jobbigt och jag känner mig onormal.

        Exakt så. Förstår precis hur du menar.
        Jag är egentligen rätt för hela den här prata-mer-öppet-om-sex-normen, för jag tror det behövs, men jag tycker samtidigt att vi också borde sluta kräva att alla ska vara lika öppna som Bianca Ingrosso liksom. Att känna av rummet, eller kanske till och med fråga om alla är okej med sexfrågor innan leken/diskussionen drar igång, borde vara en självklarhet.

      Säg att du har sex med dig själv bara, att det blir bäst så! ??

      Strugglar?

    Nån som följer Bonde Söker Fru? ?

      Jadå. ?

      Ja följt typ alla säsonger ?

      Ja jag gör. Men känns mest som det är reklamen man följer och sen kommer små stunder av bonde däremellan.

        Sant! Men jag måste erkänna att klippen precis före och efter reklamen (där de visar flygbilder över landskapen) är något av det bästa med serien ☺️

      Kollar, men lite dåligt med original numera. En del människor var ju verkligen speciella i gamla säsonger. I år står Oskars getter på min pluslista 🙂

        Ja ingen bonde eller sökande står ut. Alla verkar lagom trevliga och hyggliga. Känns som det mest dramatiska med den här säsongen är att alla fått så bra sökande, så att det blir svårt att välja?

          Av typ två avsnitt jag sett på en söndagkväll i repris så känns det som att alla bara åker hem ?

          Skulle vara kul om nån tidigare bonde fick vara gästande programledare. Stefan som var med för 3-4 år sen. Rödhåriga Klas, Fredrik eller den sjungande värmlänningen.

    Brun utan sol! Vilken ska man köpa? Och vad är era bästa tips för att få en jämn och fin färg? Blir lakanen förstörda? Något jag ska tänka på?

      Nu på vintern kör jag bara Dove dermaspa summer Revived i färgen medium till mörk. En gång i veckan överkropp och ansikte och två gånger i veckan på benen. Färgar inte av sig. Ger en naturlig och jämn nyans. Tycker att brun utan sol är för hårt vintertid.

        Tack, värt att tänka på om bus blir för hårt nu i vinter! Men vad kör du på vår och sommar?

          Är samma anonym. Ida Wargs produkter körde jag på i somras. De var okej, men tror jag kommer gå tillbaka till st tropez. På sommaren smörjer jag in bus en gång i veckan och kör en gång i veckan med doves om jag vill få det mörkare/jämnare.

          Tänk på att raka dig dagen innan om du rakar dig. Och att inte smörja in dig innan du smörjer in bus. (Du kan smörja armbåge och knäskål om du vill.) Tycker det blir jämnare om du bara kliver ur duschen, låter huden torka och sen smörjer in dig direkt med bus.

            Åh tack för att du är så hjälpsam! Använder du handske när du applicerar eller smörjer du in med händerna?

              Händerna när jag kör doves lotion, då smörjer jag in händerna först (Typ som om det vore handkräm) och smörjer sen in hela kroppen, sen tvättar jag händerna med tvål och vatten. Ger en bra övergång mellan kroppen och händerna, hinner sätta sig lite men ger inga fläckiga händer.

              Med vanlig bus kör jag handske.

                Tack för bra tips, ska testa genast! ???

                  Glömde säga att jag brukar kör doves på händerna när jag kör bus på kroppen, tycker nästan det är omöjligt att få snygga händer med bus. Låter doves sitta en kvart kanske innan jag sköljer av det. Händerna får färg men blir lite ljusare än kroppen, men hellre det än orangea fläckar på händerna som skriker fejktan.

                    Toppentips!

    Vill lämna min 9-månaders på Mini Sats i 1 timme men vågar inte.
    Vad har ni för erfarenhet av Mini Sats?

      Att de kommer tillbaka som vampyrer. Sjukt störande, min unge flyger ut genom fönstret på nätter och biter folk.

        fan vad jobbigt, just det jag inte ville skulle hända. får tänka om helt nu.

      Hade aldrig lämnat en så liten hos en person som är okänd för oss båda …. så viktigt kan väl inget vara?

        Sant! Har funderat på det mycket, om hon faktiskt är för liten.

      Vad ska hända?
      Gå dit och lär känna barnflickan och skapa dig en egen känsla-

      Har inte egna barn, men har flera kompisar som använder mini-sats och är väldigt nöjda! ? barnen har varit där sen de var ganska små, och trivs bra.

      Jag lämnade min 6 månaders son där. 5 min senare ropar de i högtalaren att jag ska komma, han gallskriker, vilket var ovanligt för honom. Jag försökte amma då för att lugna ner han, han vägra vilket verkligen va ovanligt. Var tvungen att gå ut i bilen och amma och då tog han. Om jag försökte igen? Svar: nej. hahah Om du har möjlighet att lämna med partner/mormor/farmor gör det istället eller köp hem lite basic träningsredskap hem och kör. =)

        Har ingen att lämna till tyvärr. Ska köpa en crosstrainer så fort vi flyttat så kanske kan vänta tills dess i alla fall ..

      Testa! Kanske går jättebra och skulle det gå åt skogen klar sig barnet utan allvarliga skador! ???

      Det har funkat bra för oss att lämna barnen där tills de var typ 8-9 mån. Nån separationsfas som infaller då och de har inte velat bli lämnade. Gick över sen, vid 2-års ålder (haha ja det är sant)
      Testa. Bebisen kommer att tala om om det inte funkar. Högt.

        Jo separationsfasen är ju nu så kanske väntar lite iaf ..

      Jag arbetade på minisats i ca 2 år :)! På mitt center hade vi som standard att föräldrarna var med barnen nån halvtimme eller timme inne på mini i 2-3 dagar. För att barnet skulle ta in miljön, alla intryck och se oss (samma personal må-fre!) innan de skulle vara där ensamma när föräldern tränade. Det blir ju också ett sätt för dig att se hur de arbetar :). En del föräldrar lämnade bara när barnet sov, och bad att då bli nerkallade när barnet vaknade. Det kanske kan vara ett sätt för dig att börja? Och sen att personalen kanske väntar 10 min med att ropa när barnet vaknat. Mitt tips är att prata med personalen att det känns jobbigt för dig.
      Men prova i alla fall att vara med några stunder, säger din magkänsla att det inte är rätt, så vänta ❤️ Saknar minisats såå mycket, vilka fantastiska barn man haft ?❤️❤️

        Hon sover bara vid tutten så kan vara svårt att lämna hennes sovandes där. Ska nog vänta litet tag i alla fall, bara för min magkänsla inte är helt hundra.

          Om det är det som känns bäst så ska du följa din känsla 🙂

            Tack för ett jättebra och utförligt svar! ❤️

    Någon annan här som älskar Desperate Housewives? Har precis kollat färdigt på alla 8 säsonger för tredje gången ?

      JAAAA!!! Har sett den MINST 5 gånger! Min sambo är dock spyless på DH-trudilutten

        Ååh! Vem är din favoritkaraktär? Min dröm är fan att få bo på den gatan och vara kompis med alla!!

          Vilken svår fråga! Gillar ändå Gabrielle, tycker hon är svinrolig haha. Bree är också en säregen karaktär =)
          Och TOM, å vad jag tycker om honom. Vill bara ge honom en stor varm kram <3
          Vem är din favoritkaraktär? =)

            Gillar också Gabrielle. Mike påminner om min egen kille på något sätt så honom gillar jag. Tom är ju som du säger så härlig!!

            Jag minns när serien sändes på TV första gången, jag tyckte att Gabrielles kläder var såååå snygga! Och blev lite småkär i John Rowland

          JA! Var går det att streama?!

      Hört låten overdosing with you med Billie the vision and the dancers? ?

      I’ve been thinking about Gabrielle Solis and all the desperate housewives
      And I’ve been thinking about Mike Delfino and his gun
      And I’ve been drawing patterns in my mind, but I can’t fall asleep
      ….

        ’Cause I wanna OD on DH
        I wanna OD on DH
        Let me overdose on DH with you 🙂

      Ja! Kollar på den nu☺️

      Åh vilken nostalgi! Ska nog börja nörda igenom den igen från säsong 1 ?

    Har inte umgåtts med någon kompis sedan nyår 2018 och nu ikväll frågade han om han och en till kompis fick komma förbi!!
    ÅÅåh, de ska bli så roligt!!

      Underbar känsla! Vet precis hur den känslan känns? ha så kul!

    Maja och Sanna??

      Vad händer

        De vill uppenbarligen inte prata om det?

    Nu har jag inte barn och planerar inte heller att skaffa på minst 10 år men alltså… ”vänner träffar vi tillsammans”? Om jag skulle få barn med partner nån gång hade jag aldrig accepterat en sån syn på mitt sociala liv! Det är väl klart som fan att man vill hänga med sina vänner utan sin partner? Är detta en vanlig åsikt? Nyfiken.

      Herregud ja. Jag vill ju inte prata om min partner när han sitter där? Hehe.

      Haha, ja men det beror väl helt på, det är väl igen som lever så trots att dom inte vill det (hoppas jag) själv så älskar jag och min att bara hänga med varann och våra barn, vi träffar självklart kompisar men det är slitsamt, men vi gör det. Trots att vi helst hade legat i soffan tsm varenda helg o bara slappa, eller spela spel o dricka bara han och jag när barnen sover.

      Tror inte det är en vanlig åsikt. De flesta jag känner har ett liv utanför familjen (och vill ha det så).

      Men varför är det klart som fan? De trivs med det båda och hon pratar med sina vänner själv på andra sätt? Sorry för att komma här med en liten annan världsbild men de flesta som bor på landet umgås på det här sättet? Var fan skulle man gå med sina vänner? På den lokala pizzerian och hänga?

    Nån som har några bra tips på att bli av med möss inne? Vi har fällor men trots att vi kan fånga nästan en per dag så kommer det likt förbannat nya hela tiden! Vill undvika råttgift pga hundar.

      Skaffa katt?

        Vi kan inte ha katt då en av oss är allergisk och sen gillar vi inte katter och inte våra hundar heller tyvärr.

          Skaffa en schnauzer, de jagar också möss och råttor.

      Skaffa katt om ni kan. Vi hade katt hemma från att jag var liten, till att hon försvann spårlöst när jag var 18, och hade aldrig möss inne. Var utan katt i två år, hörde möss i väggar och golv hela tiden. Sedan vi skaffade den nuvarande katten har vi sett/hört en eller två möss, vars inälvor vi hittat ett par dagar senare. Hon är en primadonna, men hon gör sitt jobb!

        Åh låter ju onekligen effektivt! Se mitt svar ovan ang att katt tyvärr inte är ett alternativ.

      Anticimex. Fällor och katter är dock bäst.

        Anticimex kommer inte kunna göra mer än vad vi kan tror jag, alternativt erbjuda råttgift.

      Vi har någon slags mojäng som man stoppar in i kontakten (helst ett par stycken jämnt spritt runt i huset), fungerar jättebra! Min hund reagerar inte på den alls, till trots för att den släpper ut något slags ljud. Vet tyvärr inte vad den heter men borde finnas lite varstans.

        Vi köpte 3 sånna idag, vad roligt att höra att du säger att de fungerar. Vill verkligen få bukt på vårt musproblem nu en gång för alla.

          Så bra! Då kan jag nästan garantera att problemet bör försvinna inom bara någon dag eller två 🙂

        Min mamma har det på sin gård. Jag blir galen på det där ljudet! Hon hör ingenting..

      Hitta där dom kommer in och täpp till, dom behöver bara en liten springa på ca 0,5 cm för att komma in.

      Hagelbrakare fixar det mesta.

        ?

      Bor ni i hus? I så fall – ställ fällorna ute där de tar sig in. Det är nu på hösten som de letar sig in från naturen.

        Typ överallt då eftersom möss kan komma in på en springa på mindre än 1 cm..

      Synd du inte kan ha katt, vi har haft samma problem.. Men sen vi skaffa katt så låg det döda möss här o var tills det var musfritt i huset. Galet effektivt dom där katterna.. Kanske skaffa en nakenkatt och klä på den en hund outfit? ?

        Finns sätt som inte oolågar ihjäl djuren, så vidrigt med fällor

        Finns hundar som tar möss 🙂 se kanske om det går att låna hem ngn? Ngn nämnde schnausser (stavning okänd) och familjens jack russel tog en mus en gång men även fått vittring andra
        Gånger.

    Någon som kan rekommendera några bra aktiefonder?

      Spiltans investmentbolag, både den svenska och den internationella fonden.

        Vad heter dom mer specifikt? Ser att det finns 7 olika spiltan fonder hos Avanza.

          Spiltan Aktiefond Investmentbolag (den svenska)
          Spiltan Globalfond Investmentbolag (den internationella)

          De här två fonderna investerar i investmentbolag som i sin tur investerar i företag. På så sätt får man mycket bra riskspridning. Ta lite mer i den internationella, kanske 65/35.

          Lycka till!

            Tack snälla!

      Jag tror att man ska investera i Isabella Löwengrips Up In The Air-stiftelse. Garanterad vinst varje gång.

      Fråga blondinbella

        Jaja.. tråkigt svar när min fråga var seriös.

    Någon som minns Linda Skugge från förr?
    Fick syn på hennes bylinebild och kände först inte igen henne.

      Tant Linda.

        Hon har ju blivit så cool! Är litet nykär i henne … (Ja, ja, jag har bara sett henne på bild, men hon verkar reko.)

      Gå in och läs hennes min helg på svd. se/perfectguide så jävla bra jämfört med alla andra skitnödigas helger!

        Ja!
        Tänkte på att hon verkade ha gjort allt själv hela helgen.

    Hej på er som inte gillar barn! Är det någon här som inte _gillar_ (andra förstås) barn men har egna? Jag gillar verkligen inte barn men tror ändå att jag kommer vilja skaffa ett barn om möjlighet finns om si sådär 8-10 år. Hur vet man om man vill ha barn?!

      Jag tycker om barn, men vill inte ha själv. När jag tänker på all tid, allt krångel, morgnar med griniga barn som ska till dagis och skola, mata, torka, alltid vara närvarande, offra all sin egentid och det som hör ett liv med barn till känner jag motvilja. Känner du inte den motviljan så lär du ju vilja ha barn.

      Jag har barn, alltid vetat att jag har velat ha och längtat mycket. Jag är galen i mina, de är hela min värld och jag kan prata om dem hur länge som helst men bara med deras pappa. Däremot är jag NOLL intresserad av andras barn eller barn generellt och har aldrig varit. Vill sällan prata om barn med andra trots att jag har mina egna som är det bästa jag vet. Vet flera som är likadana.

        Jag med! Värsta som finns är att man måste låtsas vara intresserad. Pratar därför inte heller mkt om mina egna (som är HELA min värld och världens sötaste och bästa) för jag tror att de flesta funkar så. Bara pappan till barnen och närmsta familjen som får ”stå ut” med allt prat om barnen.

          Vad skönt, hoppas mina vänner blir som er när dom får barn! ? folk som pratar om sina barn i mer än 5 minuter om man inte frågar är en sån jävla huvudvärk. Och så får jag väl se om det blir nåt eget nån gång. Blir nog dock bara ett dock om det blir något. Är själv ensambarn.

          Haha ja exakt, det är riktigt energikrävande att låtsas vara intresserad (för det är ju förväntat av en när man har egna barn). Men för mig finns det inget tråkigare snack. Jag tänker dessutom att eftersom jag är sådan så vill jag inte heller prata om mina egna för vad är det som säger att någon skulle bry sig? Jag fattar verkligen om ingen gör det.

      Men gud ja. Har egna barn men inte så förtjust i andras. Är väl inget konstigt med det, bara för att jag gillar min pappa så betyder väl inte det att jag gillar alla farsor som finns. Ja så tänker jag.

      Gud ja, vem tycker om andras barn? ? Är inte jätte förtjust i andras barn, men mina egna barn.. Dom är ju helt fantastiska och så intressanta och helt jäkla underbara. Men andras barn? Not so much. Men förstår ju att andra tycker mina barn är helt ointressanta och tycker likadant om deras barn som jag tycker om mina barn . Det är nog rätt vanligt.

      Väntar mitt första barn för tillfället och älskar redan ungen mer än nånting annat, men ogillar verkligen barn i allmänhet. ? Har alltid varit så och tror inte det kommer ändras så mycket..

      Var övertygad om att jag aldrig skulle skaffa barn tills jag var 28, sen började den biologiska klockan ticka…

      Men visst har jag träffat andras barn som jag inte alls gillat. Att ha egna har inget att göra med om man gillar andras barn eller inte. Låt tiden utvisa hur du vill ha det. Finns ingen anledning att bestämma sig här och nu när du inte vet säkert.

        Det är typ den mest populära åsikten någonsin att tycka att andras barn är bajs medan man älskar sina egna. Så jävla konstig och skev åsikt, för inte går man i samma utsträckning runt och påstår att man hatar typ äldre människor. Barn kan för fan oftast inte ens hjälpa hur de beter sig. Det är inte coolt att ogilla barn.

          Jag ogillar alla, inkl barn, är det okej?

            Ja då är det okej!

      Är inte överförtjust i barn. Och inte överförtjust i vuxna heller. Barn är egna individer och formas av vuxna. Däremot älskar jag mitt barn mest i hela världen och han är den mest fantastiska människa på jorden.

      Har verkligen aldrig gillat barn, aldrig liksom förstått mig på dem eller känt mig bekväm i barns sällskap. Kan skämmas när jag tänker på hur jag betett mig med vänners och t o m nära släktingars barn, hade verkligen noll koll! Ja, hade, för jag fick en dotter och det har gjort att jag liksom fattar barn på ett annat sätt nu och kan umgås med dem lite mer otvunget. Gillar dock fortfarande inte barn överlag och vill inte ha fler barn själv. Ville egentligen inte ha några barn alls, men blev oplanerat gravid och har älskat hene sen jag kom över chocken! ?

      Alltså WOW så olika människor är! Jag själv tycker att barn är de bästa människorna överlag och mina är förstås de finaste och bästa som finns för mig! Jag blir väldigt sällan irriterad på barn och gillar genuint att lyssna på och umgås med dem. Tycker det är sinnessjukt att vuxna människor säger de ej gillar barn, liksom bitch what? Du var själv ett barn, alla har varit barn, barn är de enda riktigt genuina människorna där ute? Hur kan man inte tycka om dem överhuvudtaget? Vilka andra människokategorier uppskattar ni inte? Det är typ åldersdiskriminering in reverse.

      Men det är bara min åsikt och uppenbarligen är det många som inte tycker som jag ??‍♀️

    Jobbar nån av er som (en vikarierande) barnskötare på förskola utan relevant utbildning? Hur mycket får ni i lön?

      Tror att mina kollegor som passar in på beskrivningen har typ 18000/19500 innan skatt. Heltid då så klart.

        Måste väl va mer?! Är iof förskollärare men det låter ändå lite.. ??‍♀️

          Beror på kommun och arbetsplats, samt ålder, kompetens och utbildning på den anställde. Men ja, det är lite, med tanke på vilket hästjobb de gör.

            Ja, men det är typ det folk tjänar när man inte bor i storstäder, typ Sthlm ?
            Man lär sig att leva med en sådan lön.

          Låter lagom för outbildad ung person tycker jag.

            Oavsett lågt kontra vilket arbete som görs

              Nja, ganska normal lön för ett första jobb.

      24 500

      Jobbar som vikarie på förskola helt utan utbildning (gått samhäll på gymnasiet) och jag får 120 kronor i timmen 🙂 vet inte månadslönen eftersom den varierar beroende på hur mycket jag får jobba

    Tror ni att det stämmer det att vi kvinnor har en naiv läggning och att det är därför som tex CW och LH har lyckats utnyttja våran godtrohet och därmed blivit orimligt stora och hyllade.
    Att det är en direkt insikt i hur lättillgängligt det kvinnliga psyket är. Linnea är bara en i mängden som insett hur lätta kvinnor är att manipulera.

      Nej, däremot med hur vi som människor tar till oss information och fakta, skapar vår världsbild etc. Hur vi vill ha snabba kickar, enkla svar.

      Hahaha eh nej! Killar är sååå naiva däremot om man ska jämföra med oss kvinnor! Vi kan ju lura i en karl vad som helst…

      Nej det tror jag verkligen inte. Gillar inte generaliseringar sådär.

      Nej, tycker de flesta kvinnor är smarta och starka.

      Absolut!
      Vi var några som kritiserade Linnea C. för ett tag sedan och ansåg att hon garanterat överdriver, ljuger och utnyttjar kvinnors naivitet.
      Vi fick svar som ”ni måste vara fula”, ”hon skulle aldrig ljuga om något sånt” och klassiska ”Hej patriarket”.

      Nu när MÄN granskat henne så sitter alla och gapar i chock.

      Samma med Greta. Vi är några som inte fattar vad hon åstadkommit med sitt skrik och gråt. Men nej nej, varenda kvinna har hennes rygg trots att ingen kan svara på vad som ändrats ur ett klimatperspektiv sen Greta uppstod som fenomen.

      Kolla bara hur folk hyllar Kenza för att hon visar upp sin amning och påstår att hon försöker normalisera offentlig ammning. Saken är den att ibgen någonsin kritiserat henne ute på gatan. Hon utnyttjar kvinnors naivitet för lajks och aktivitet. Samma med Cissi som hoppade på mer om och fick allt att handla om henne. Kolla hur hyllad hon blir trots att det kommer ut massa ny skit varje dag.
      Sen har vi hela Kylieincidenten. Hon var potentiellt världens snart yngsta miljardär, vad gör kvinnor? De donerar pengar för att hon ska få miljardärstatus. Vilken man hade donerat pengar till Bill Gates för att han ska bli miljardär? Bara kvinnor som får för sig sån skit.

      Kvinnor är generellt väldigt lättlurade och labila. Detta har utnyttjats av män i alla tider. Det är nu på senare tid som några kvinnor kommit på att de också kan hoppa på utnyttja-kvinnotåget. Jag har riktigt svårt för kvinnor som grupp, kanske för att jag ser igenom vår skit.

        Håller med dig om allt förutom Greta. Anser att hon gjort väldigt väldigt mycket för att uppmärksamma klimatfrågan.

          Uppmärksammat: absolut.
          Rent praktiskt: inte ett skit.

            Greta lever som hon lär, är vegan, flyger inte och shoppar inte onödiga saker. Utöver det ägnar hon sin tid åt att uppmärksamma och engagera i klimatfrågan. Så trött på sådana som dig som sitter på sin röv hemma och kritiserar en ung person som försöker göra gott.

      Ja alltså jag tror verkligen det stämmer att kvinnor generellt är mer känslostyrda och mer naiva och godtrogna än män är. Det är ju både en svaghet och stryka i olika situationer. Men japp, tror det är så, vi kvinnor är biologiskt byggda för att vara mer in touch med våra känslor, vara mer mjuka och ha nära till känslor osv. Det är ingen fakta men det är vad jag tror.

    Hur skall jag välja mellan två män , som båda vill ha mig? Haft ett långt förhållande med en av dem, men han svek mig, nu är han min bästa vän och han vill att vi skall fortsätta, samtidigt har jag träffat ny man, och vet inte vad det leder till? Jag är50 +

      Lätt nya. Den gamla har för lätt att gå tillbaka i gamla vanor.

      Såklart egentligen omöjligt för oss som utomstående att ta ställning till. Min spontana känsla är den som du känner starkast connection med. Samtidigt så är ett sådant svek egentligen oförsvarbart- så därför så röstar jag på den nya.

      “if you love two people at the same time, choose the second. Because if you really loved the first one, you wouldn’t have fallen for the second.”

        Exakt! ☝???

        Så tänkvärda ord!

        Sant!

        Njae.. Om man inte älskade den första så hade man väl inte blivit tillsammans med den heller?
        Jag tror att de som söker sig till en andra person mest letar efter det som saknas i sin ”huvudpartner”. Det är inte ofta en nyförälskelse är långvarig eller att man är villig att gambla genom att dumpa den första för att prova på den andra.

        Johnny Depp är rolig men det tipset baseras mer på kortvariga relationer. Folk som hoppar mellan partners typ.

    Hej!
    Någon som lyssnar på relationspodden?
    Vad tycker ni om att Katrin i samtliga relationsfrågor säger att de borde göra slut med sin partner? Känns som hon anser man ska kapa band direkt oavsett historia m.m. hur ser ni pp det? Är det de nya?

    Är det bara jag som märker hur mycket Bingo ser upp till Katrin? Hennes ord väger högt för honom.

      Löjligt. Därför folk inte håller ihop längre.

        Haha ja. Precis som man alltid ser här inne på öppet spår av alla oerfarna som alltid kläcker ur sig ”dumpa!!” när någon berättar något. Snacka om att inte ha koll på verkligheten då, känslor och allt vad det innebär. Bara för att misstag begås eller någon är på ett visst sätt ibland eller andra saker händer så försvinner ju inte känslor. Man kan inte bara ”DUMPA” någon, det funkar inte så om man känner starkt för en annan människa och till råga på det kanske många ggr även har en lång historia tillsammans. Visst är det uppenbart många ggr att någon kanske är ihop med ett svin, men att göra slut utan att jobba på problem är bara svagt.

          Fast väldigt många kvinnor borde dumpa sina killar. Det är väl inget självändamål att vara ihop med någon länge? Ffa om den de är ihop med är en douche. Jag tycker folk borde göra slut mer. Stanna för fan inte hos nån som inte gör dig lycklig och aldrig förändras!

      Hon har valt att leva sitt liv så. Dvs inte kämpa, inte lösa problemen osv.
      Helt oberoende av Katrin tycker jag mig se en tendens i samhället är folk ger upp så fort det inte är lätt och roligt.
      När ungarna är mellan 1-2 år så tappar man stinget. ”Vi har växt ifrån varandra”. (Översättning: vi ligger inte längre, ungen skriker dag och natt, jag känner mig inte nykär.)
      Folk har överlag en förväntning på att livet ska vara så roligt hela tiden. Därför byter man jobb, bil och partner varannat år.

        Jag orkar inte kämpa. Jag kämpar tillräckligt. Om jag måste kämpa i en kärleksrelation så skiter jag hellre i den.

    Vet någon om Mekonomen generellt är dyrare än tex en mindre bilfirma när det gäller reparationer? Förstår att det beror på beroende på vad som ska göras, men de kanske generellt ligger högre än en mindre enskild firma, eller är de ”normala” i sin prissättning?

      De ligger nog i normalpris jämfört med en motsvarande verkstad som inte är kopplade till Mekonomen. Men du kan ju hitta väldigt billiga verkstäder där kompetensen kanske inte är så hög och det inte ställs samma krav på kvalitet och säkerhet.

      Beror på felet! Vid något tillfälle kostade auktoriserade firman 11k och Mekonomen 16k! Snacka om att jag blev chockad.

    Hjälp mig göra den ultimata julspellistan!! Jag började förra året och lyckades skrapa ihop 10 låtar men behöver utöka den lite i år så den inte tar slut så snabbt. Det ska vara lugna låtar som gör sig bäst som bakgrundsmusik när man typ äter, lagar mat, jobbar eller bara vill ha skön musik i högtalaren. För att ni ska veta vilka slags låtar jag vill ha kommer mina 10 låtar här:
    Sophie Zelmani – o Holy night
    She & him – Christmas waltz, let it snow, have yourself a merry little christmas
    Diana Krall – winter wonderland, jinglebells
    Albin lee Meldau – blue christmas
    Mary Gauthier – christmas in paradise
    Joni Mitchell – river

    Så. Hit me med jullåtar ni tror skulle passa in i denna lista! Tack och god jul! ?

      Så underbart – Uno och Irma

      Min bästa jullåt är Coldplay – Christmas lights

      The Pogues – Fairytale of New York

      Kate Rusby – See Amid the Winter Snow

      Jul i folkton – hela skivan

      Måste det vara på engelska?

      EMD – Välkommen hem
      Tommy Körberg, Sissel Kyrkjebø – Julen är här
      Michael Bublé – It’s besinning to look a lot like christmas
      Bing Crosby – White christmas
      Louis Armstrong – When you wish upon a star
      Justin Bieber – Mistletoe
      Michael Bublé – Holly Jolly christmas
      Kelly Clarkson – Underneath the Free

      Det kanske inte alls var den typen av låtar du sökte. Men aja?

      https://www.youtube.com/watch?v=5kHH6LJpEbQ

      Är den absolut viktigaste jullåten som finns. Utan den blir det ingen jul.

        Han som gjort musiken till HP också!

          Och Star Wars, och Jurassic Park, och Indiana Jones, och Hajen, och… massor! 😀

      Josh Groban – little drummer boy

      Christmas nights med Kevin Walker är mysig ?

      Pentatonix har ett gäng bra låtar med lite annorlunda tappning.

        ?

      Sarah dawn finers album winterland! Underbar stämningsfull julmusik

    Hur ska man kunna lita på människor när man gång på gång blir emotionellt (ursäkta ordvalet, om det ens går igenom modd) rövknullad av just människor? Jag orkar faktiskt inte bli (be)sviken mer.

      Lita inte på dem. Simple as that. Jag litar inte på någon.

        Litar du på dig själv?

      Man litar inte på människor. Menar inte att du ska gå runt och anta att alla vill skada dig men lita inte på någon.
      Förvänta dig inget av någon, inte ens familj. Om du ber någon om något, planera scenariot som uppstår skulle de neka. Sen om de går med på att hjälpa dig så är det bara positivt.
      Sluta ställa upp för människor som aödrig skulle finnas där för dig. Sluta lita på att folk respekterar din tid och dina pengar. Utgå från att alla är själviska. Var självisk.

      Så fort någon visar sig vara pålitlig, släpp ned dina murar lite i taget. Får de för sig att visa sin sanna sida så har du inte hunnit lita på de för mycket. Visar de sig vara lojala Så har du nu någon du kan lita på igen.

      Du verkar vara godtrogen och godhjärtad. Förvänta dig inte att alla bemöter och behandlar dig som du behandlar dem. Finns allt för många som bara utnyttjar lojala människor. Ni är ett lätt byte.

        Det är ju exakt så jag lever nu, jag förväntar mig ingenting från någon och blir positivt överraskad om jag får någonting tillbaka. Men jag är helt ärlig trött på att leva såhär. Jag är trött på att vara negativ och negativt inställd till människor, och jag VILL kunna lita på folk. Det tar så mycket energi att inte göra det.

          Nä, det är inte lätt att känna sig så ensam och självständig konstant. Dock tror jag att det i längden är mer gynnsamt att ha varit för försiktig än för godtrogen. Den som vill vara en del av vårt liv får bevisa att denne inte är en i mängden. Tillit är något som byggs upp över tid, det är inget man ger bort och håller tummarna att man får tillbaka.

          Vad känner du att du vill kunna prata om/ dela med dig av som du idag har insett att ingen får veta då det är för hög risk att det kommer ut?

            Det handlar egentligen inte att saker inte ska få komma ut, utan mer om det bemötande jag ska få när jag berättar om det. Var till exempel i en destruktiv relation i ett par år, där killen misshandlade mig psykiskt. Har inga problem att slänga ut det i förbifarten, men skulle aldrig våga berätta hur mycket han faktiskt förstörde mig. Han är en stor bidragande orsak till att jag inte vågar lita på folk, men skulle aldrig erkänna det just för att jag inte litar på någon.

            De få gånger jag faktiskt gått in lite djupare på vad han gjort med mig har jag blivit så märkligt och okänsligt bemött. Jag skulle så gärna vilja få det off my chest, men litar som sagt inte på någon tillräckligt mycket för att öppna mig på det sättet.

              Då förstår jah hur du menar nu medbatt du vill kunna lita på folk. Du vill lita på att den ser dig som en tillräckligt viktig vän/familjemedlem att de bryr sig och lyssnar.
              Det är tyvärr väldigt få där ute som förstår att ibland vill man bara få prata ut, lätta på hjärtat och få en nickning tillbaka. Istället får de flesta man pratar med allt att handla om dem själva eööer ännu värre, kritiserar den som just vågar öppna upp sig för första gången. Man behöver ju inte gråta och slå knytnäven i luften för att visa sympati/empati, det räcker med att lyssna.

              Mitt tips är att du får bli din egen vän när det gäller detta. Det tar många år men sen känns det som att allt inte bara staplas på hög i huvudet utan allt bara rinner av en. Jag har själv insett att ingen riktigt bryr sig (förutom min man men jag kan inte berätta allt om mitt förflutna, lite hemlisar måste man få hålla för sig själv) men jag ger folk massa uppmärksamhet. Har slutat med det. Om någon ojar sig så hittar jag ett sätt att dra mig tillbaka. Jag är nu en av dem…trist att inse. Dock får jag inte allt att handla om mig. Du kanske ska prova att inte lyssna på människors problem? Ge inte bort den lilla energi du har, slösa den på sig själv.

      Jag undrar samma sak!

    Tips på julklappar till 31-årig sambo som har typ allt? Mottages tacksamt. Dock inga upplevelser som involverar mycket folk.

      Hotellnatt eller spa?

      Ja, hotellnatt eller spa funkar väl alltid. Eller typ en matlagningskurs för er två eller något liknande? Finns säkert något han/ni alltid velat testa men aldrig tagit sig för. 🙂

      Restaurangbesök med dig, vin eller whiskey, en morgonrock, prenumeration på en tidning, en fotobok över t ex någon resa ni har gjort, ett roligt spel (brädspel eller TV-spel), halsduk mössa och handskar, brunch & bio, klättring, en eltandborste, rakgrejor, fotvård, biljetter till någon sport, lite finare sängkläder.

      Middag på Gastrologik.

    Hej alla ni ❤️
    Måste få avreagera mig lite! Börjar ta emot mer och mer denna situation jag är i.. Har en kompis som är väldigt jordnära, använder knappt smink och är som person med båda fötterna på jorden. Men så för nåt år sen så börja jag inse att hon tog mera och mera efter mig i allt jag gjorde, både utseende mässigt, i hemmet och på sociala medier. Blev glad först att jag kunde inspirera nån! Och tänkte inte mer på det. Men nu känns det som att hela hon har förändrats.. Hon har blivit otroligt mån om sitt utseende, köper en massa grejer till huset på lånade pengar för att ha det nyaste och bästa, och ju mer följare på Instagram hon fått desto mer fisförnäm har hon blivit. Det värsta av allt är att hon jämför min och hennes ekonomi, när hon har en bra lön och hon får direkt pengar av hennes mamma när hon än behöver. Jag är lever på min pension. Och hon tycker hon har det lika jobbigt som mig ekonomiskt. Det som stör mig så mycket är att jag som sjuk sitter timtal hemma och studerar olika designers, märken i inredning, ja ni fattar. Och så får jag i nån julklapp en märkes grej av en släkting, och så går det några dagar så har hon en likadan hemma.. Och med hennes följare som ser allt gillar ju det hon lägger upp såklart, och tror att alla hennes idéer kommer från henne, när en stor del direkt är skaffat efter att jag har skaffat det. Och därmed får hon också samarbeten såklart. Ni kanske tycker detta är löjligt, men tänk också på att jag har inget annat än detta intresse, och alla mina katter. Och när det blivit så stor förändring på rätt kort tid. Hon har barn och familj, ja.. Allt man kan drömma om. Jag har inget av det, och kommer heller inte få hälften av det. Det börjar ta emot alltihopa bara.. Vet inte vad jag vill med texten annat än att få avreagera mig.. Ja, kanske nån varit i liknande sits?

    Är i Spanien med familjen som bäst, så borde njuta och inte tänka så mycket. Men ni vet när nåt stör en där i bakhuvudet?
    Kram ❤️

      Skit i henne. Dina grejer får ju inte mindre sentimentalt värde för att hon har likadana?
      Stör det dig jättemycket går det ju att sluta umgås med henne och sluta följa hennes sociala medier.

      Vi gör alla så gott vi kan för att försöka hitta lycka och må bra i en förvirrande värld.

      Du låter avundsjuk och vill ha credd för typ en vas du fått i present, som din kompis i sin tur tyckt var fin och inhandlat en likadan.

      Jag förstår att du stör dig på henne men det låter mest som att du är avundsjuk. Roten till problemet är inte att hon spar efter dig och jämför sitt liv med ditt utan att hon lyckas bättre och hyllas för sånt som du anser dig ha mer rätt till.

      Om hennes närvaro bara drar med dig mentalt så kanske du ska försöka att umgås mindre med henne. Sluta kolla hennes profil och bjud inte in henne till ditt hem. Gå ut och fika/ät och prata om annat än pengar och inredning.
      Hitta en ny hobby som du håller hemlig.

      Hade en likadan vän, eller hon var min roomate. Hon härmade mig på ett oskyldigt sätt. Jag insåg att hon såg mig som någon jäkla idol och satte mig på piedestal. Det störde som satan när hon kom och hade köpt samma telefon, jacka, skor, kläder och inredning som jag själv. Skillnaden är väl att jag tyckte om henne som person så jag gjorde inget åt saken. Idag har hon sin egna stil… Det är mest synd om dem tycker jag. Tänk att de måste tävla med oss för struntsaker. Vi får helt enkelt vara den större i relationen och bara låta de göra som de vill tills de tröttnat.

      Vet precis hur du känner. Strunta i henne , hon verkar inte ha en egen personlighet om hon kopierar allt rakt av. Omge dig med människor som du får energi och inspiration av istället ❤️.

      Fattar verkligen att det är irriterande att lägga ner tid på och sen kommer någon kopierar en och får cred för det. I-landsproblem javisst, men jag fattar.
      Själv målar jag, och det händer att vänner eller andra inspireras av ens konst och kopierar det. Jag har funderat på vad jag tycker om det, men som Anonym ovan skrev – uppenbarligen ser de ju upp till en! Jag väljer att se det så. Jag inspirerar dem, och det ger mig en boost att kunna inspirera andra!

        Tack för alla era svar! ❤️ Detta har malats på i mitt huvud i så många många år nu, och har inte pratat ut om detta faktiskt till nån! för har kännt att det känns mest patetiskt alltihopa. Och som sagt, jag är glad om jag kan inspirera folk. Men när allt jag gör, eller hur jag ändrar stil så är hon likadan om en vecka. Det skulle kännas bättre om hon då istället skulle säga att ”fan vad jag gillar denna mattan! Vart köpte du den ifrån?” men hon gör allt i smyg. Och hon är den som får cred för det. Jag får bara tänka som ni skriver att jag kör mitt race och hon får göra som hon vill! Kommer ta avstånd och kanske avfölja för att inte retas på att se dagliga bilder på vad hon handlat som jag redan har hemma. Grejen är den att jag (som pensionär) sparar och köper förmånliga design grejer, och fan så är det samma hemma hos henne. Och att hon ens tegs jemföra våra pengar när hon har lön, och jag lever på minimum. Jag hatar att prata pengar överlag! Så tråkigt. Får bara ångest av det. Men ja, det blir nog bäst såhär nu. Jag är inte den som vill vara avundsjuk, det är det sista jag vill. Men när det görs på ett oschysst sätt så blir man bara irriterad till slut.

        Tack för alla era inputs! Ibland är i-landsproblem riktigt jävligt störande. Haha! ❤️

    Passande låtar till en förlossningsspellista? Några tips?

      Eh…..

        Nåt som var oklart som du vill att jag förklarar? Eller tyckte du bara att min fråga var korkad men ändå värd att kommentera?

        ?

          Var min fråga oklar?

            Det var kommentaren ”Eh…..” jag syftade på.

            Har tyvärr inget svar men hoppas andra kan komma med bra tips! Lycka till ?

              Det gjorde jag också. Svaren hamnar lite tokigt ibland. ☺️

      Sånt där fokuserade vi inte på.. va liksom annat art tänka på än att lyssna på musik.. ? typ överleva.. men The Final Countdown
      av Europe kanske.. ?

        Haha! Bra tips. Jag lyssnar innan förlossningen för att liksom visualisera och tänker att finns det tid under förlossningen så gör det. Kanske behöver dansa lite? ?

      Highway to hell

        Såklart!! ??

      Salt n pepa: Push it

      Diana Ross: I’m coming out

      Nä men seriöst, vid min första förlossning lyssnade vi på radio vid latensfasen, tror jag det heter. Då var ”I feel it coming” av The Weeknd ofta spelad och spelades den kvällen. När förlossningen väl satte igång ekade den låtens refräng i mitt huvud. Måste ha berott på all lustgas. Lycka till!

      Im coming out – Diana Ross, push it – salt n pepper, i want to Break Free – Queen

      Danzig- mother
      Soundgarden- black hole sun
      Jonny cash- ring of fire
      Valfri låt med Hole

      Låtar som mina kompisar tipsade om när jag gjorde en sån lista ?
      Tyvärr kom ungen ut så fort så vi inte hann genom hela listan. Men vi skrattade mycket när vi gjorde den.

      Jag yogar en del så min plan att ha typ yoga/meditationsmusik lite blandat.

    Tips mot illamående? Har redan druckit ingefära men det har ändå inte släppt helt än. Avskyr att må illa!?

      Kanske kräkis på g, då försvinner det väl inte förens du kräkts klart tyvärr..

      Kolsyrad dryck!

      Jag lider av panikångest och blir ofta illamående. Det enda som funkar för mig är att spy. Jag tvingar mig själv till det och det funkar.

        Samma här.

    Vem har köpt Bellans hus?

      Laila bagge ryktas det om… eller?

    Satte in hormonspiral i början på sep och har börjat få mycket finnar på skinkorna, känns inte så roligt, hur blir jag av med dem?

    Någon sommar beställt från en soffa från Soffadirekt? Är det en seriös sida?

    Någon med erfarenhet av soffa i sammet? Och är ljusa soffor big no no? Tänker spill och sitta i nya mörka byxor som färgar av sig

    Finns det någon läkare här?

      Finns många på vårdcentralen om ingen svarar här. 1177 är också hyfsat tätt med vårdpersonal har jag hört.

        Frågor ang läkarutbildningen. Men tack ändå.

          Jag är, relativt nyexad om det är något du undrar ?

            Kanske dum fråga, men hur svårt är det egentligen att komma in på utbildningen? Har inte jättebra betyg (många MVG men även flera VG), är det ens värt att försöka söka in med de betygen eller är det högskoleprov som gäller?

            Vad tycker du var svårast med utbildningen? Var studierna tuffare än du trodde?

            Grattis till examen! ?

              Skulle satsa på HP. Du kommer in på aningen 1.65 eller 1.7 så max krävs inte.
              Studierna är omfattande. Läste civilingenjörsutbildning tidigare och upplevde det svårare men mer djupgående. Läkarstudierna är enklare att förstå, samtidigt som materialet är enormt. Vad som är svårast att säga. Jag gör just nu min sista prekliniska kurs (teoretiska kurser utan patientkontakt) och resten av kurserna är kliniska (dvs praktiska och hålls på sjukhusen).
              Det är en fantastiskt rolig utbildning, och jag rekommenderar verkligen att läsa i Göteborg. Lycka till 🙂

                Tack för ditt svar! ?

              Tack!!

              Jag hade betyg som du ungefär och hade fått ganska bra på HP första gången jag skrev det (provade under gymnasiet), så kändes lättare att höja mig ett par snäpp på HP än att plugga upp massa betyg.

              Tyckte likt . att studierna inte var så svåra att förstå men däremot väldigt stort material, var jobbigt första terminen men sen kommer man in i det och hittar den studieteknik som funkar för en själv (hade i princip obefintlig studieteknik sen innan). Mitt tips är att kolla på de olika lärosätena och vilken typ av utbildning de har och fundera på vad som passar dig bäst. Jag gick en med mycket PBL vilket innebar färre föreläsningar och mer tid för självstudier men med obligatoriska fallbaserade basgrupper varje vecka där man diskuterade materialet. För mig passade det jättebra då det gav mycket frihet men även krav på att vara påläst ett par gånger i veckan (hehe kan vara lite lat annars och skjuta på saker), plus att man fick diskutera materialet. Andra universitet har mer föreläsningar och tydligare anvisningar för inläsning vilket jag vet en del saknade med PBL.

              Lycka till, det är en väldigt rolig utbildning (och jobb!) ?

                Tack snälla för att du tog dig tid att svara!

          Jag läser termin 4 på läkarutbildningen om det hjälper.

    Är så kluven, ska jag säga upp vänskapen med en av mina bästa kompisar (killkompis) som jag vet har känslor för mig? Känt varandra i snart 3 år. Han har inte sagt något till mig rakt ut om hans känslor men det är uppenbart då han hintat om det osv om att det finns en tjej som han är kär i och satsar helhjärtat på. Utan att nämna namn. Anledningen till att jag vill säga upp kontakten är att han försvinner från mitt liv ibland i månader och sen alltid kommer tillbaka och spelar svår. T.ex. så gratta han inte mig på min födelsedag sist jag fyllde år och ibland skiter i att svara på medellanden trots att han läser på en gång. Vi är nära vänner och jag tycker om honom så mycket men det tär på mig att han alltid ska komma och gå från mitt liv och halvt behandla mig drygt. Plus att jag inte vill förvärra hans känslor…någon som varit i liknande sits?

      Varför en du en dörrmatta som han bara kan trampa på när han saknar dig?

      Försvinner han så ska han inte tro att han bara kan dyka upp igen. Du får också börja försvinna lite då och då. Det är nog bäst att du bryter med honom. Din närvaro är för jobbig för honom om det stämmer att han är kär i dig. Gör honom en tjänst och försvinn så slipper du må skit när han äntligen vågar erkänna sina känslor inför dig. Det är aldrig kul att behöva dissa någon och förlora en vän på köpet. Du besparar dig själv en massa problem och skuldkänslor.

    Har förstått att man inte längre bör använda begreppet indian, men vad är det korrekta ordet istället? Gissar att folkgruppen blir svensk översättning av det engelska begreppet Native Americans: ”(nord)amerikanska ursprungsbefolkningen”?

      Ursprungsamerikan.

      Jag brukar säga just native americans eller bara ursprungsbefolkningen.

        Får man säga infödingar?

          ?

      Tack! 🙂

      Rödskinn?

    efter hela härvan med cissi wallin här inne vill jag ändå påminna om att metoo var på riktigt!
    själv har jag råkat ut både i jobb och fritid.

      Ja det är viktigt att komma ihåg tycker jag.

    Hur vet man om någon man inte är vän med på Facebook har blockat en eller om de raderat kontot helt?

      Fråga hen

        Svårt att göra om man är blockad och inte har andra kontaktuppgifter? Ngt mer smart o bjuda på?

        Jag känner henne inte men vet att hon ogillar mig. Nu är jag bara nyfiken på om hon har blockat mig eller raderat kontot. Kan inte fråga henne eftersom vi inte har någon form av kontakt med varandra.

      Om du skaffar ett fejkkonto kan du kolla om
      personen har raderat profilen. Om inte – blockad.

        Ja det verkar få bli så…

      Skapa ett nytt konto och kolla ifall du kan hitta det därifrån, alternativt be att få kolla från en kompis fb.

      Googla namnet + facebook. Skapa ett fejkkonto och se om personen finns.

    Gaaah stör mig på IL, hon var så vacker med bränna, smala ben och armar samt löshår. Nu är hon som vemsomhelst. Maraboumysare. Fy fan

      Alltså va ? Maraboumysare?

      Öh?

    Koncentrationsläger i Kina som Svenskarna bara missförstår. Dumma Svenskar
    https://www.expressen.se/nyheter/nya-detaljerna-fran-kinas-koncentrationslager/
    Smarta Kineser och dumma uigurer. Utbildningsanstalternas studierum låses från utsida liksom sovskyffe osv.

    Saker som vi kunde göra som barn på 80-talet:

    1) åka i bagageutrymmet längst bak i bilen (herrgårdsvagn)
    2) äta chokladcigaretter
    3) göra askoppar i slöjden
    4) smaka på vuxnas alkohol utan att någon fick en PK-attack
    5) äta chokladdoppade sockerpuffar till frukost
    6) hoppa i föräldrarnas vattensäng
    7) cykla vart som helst utan att mamma eller pappa visste var man var någonstans

      Skjuta med luftgevär på sommarloven.

      Ja….askoppar i slöjden (gjorde en till mamma) och cykla överallt hela dagen. Jag var ute från morgon till kväll, kom hem till middag och var det varmt ute så fortsatte jag att leka ute på gården med alla andra.
      Vilken frihet.
      Kan tillägga att när jag var runt fem år så lurade två tjejer i tonåren mig till att komma med dom med löfte om godis…..jag var godtrogen och följde med. Dom tog mig till ett skogsområde där dom gav mig örfilar och sa åt mig att gräva efter godiset i marken. Sen försökte dom ta med mig på en buss, vid det laget var jag rädd och jätteledsen och plötsligt kom mamma springande. Granntjejen jag hade lekt med (dom försökte lura med henne också men hon gick inte med på det) berättade för mamma att två tjejer hade tagit mig. Tur för dom att mamma inte fick tag i dom för då hade hon säkert levererat stryk. Vilket dom förtjänade. Det här minns jag fortfarande…..fy fan.

        Fy, vilka stygga tjejer! Stackars lilla dig! ?

        Men herregud, vad traumatiskt. ? vad bra att din mamma kom!

      Hade du många as att lägga i kopparna?

      Dricka Festis ur en tetraeder.

    Besvikelsen när man lagat värsta pangmiddagen, öppnat en flaska rött och förhoppningar om att ha en mysig närvarande kväll mer sambon. Som väljer att sätta på curling på datorn och fokusera på det istället för att kolla film/umgås tillsammans.
    Nu ligger man raklång på soffan med chips skålen på magen och läser era kommentarer. Dom gör en aldrig besvikna.
    Ha en fin kväll ❤️

      Stavningen är på topp också!❤️

      Haha! Asså vem kollar på curling xD
      Sätt dig intill honom och ställ massa frågor tills han ger upp :p

        Curling är det många som tittar på, bättre än fotboll t ex. Men jag förstår absolut inte de som tycker att man ska titta på film tillsammans, titta på film eller umgås, men att tvingas sätta sig i och titta på ett program tillsammans med andra och går man ut från rummet så är man tråkig … Vill alla se filmen/programmet så är det ju helt ok, men tvinga inte någon att se något bara för att du vill se det!

          Men en lördagkväll kan man väl ändå försöka sitta med sin partner? Speciellt efter att M lagat mat och öppnat en flaska vin. Han kan se reprisen imorgon bitti, känner jag. Att ta en parkväll på en sen söndag skriker inte riktigt samma mysfaktor.

          Alltså helt orelaterat till personen vars partner kollade på curling (håller med att man förväntat sig att umgås en lördagskväll) så håller jag med principen att det SUGER när man är ett gäng och någon bara ”kan vi inte kolla på en film!” Och alla säger ja utom en själv. Så måste man sitta där i typ 2 timmar när man inte ville för om man går är man otrevlig.. hatar att kolla på film haha

        Curling är ju spännande !!!!

      Sportfånar är bland det värsta som finns. Vet inte hur många förhållanden jag har sett krascha p.g.a. att mannen alltid skulle titta på sport.

        Vi sportfånar är det bästa som finns.

        Eller hur!
        Sporttöntar till män som inte sportar själva utan bara tittar besatt på andra som gör det!

          De skulle behöva röra på sig själva istället

    Okej så netflix har köpt in en serie, textar 75% och skiter i de sista 4 avsnitten… I’m legit mad right now…

      Vem kollar ens med text (om det är på engelska)? ?

        Ja någon som inte känner sig helt bekväm med engelskan kanske? Din lilla dryghöna

          Nu talar de inte engelska i serien som jag vill se på. Alla serier är inte på engelska 🙂

          Eller om man tuggar chips samtidigt så att man inte hör allt de säger…

            Ja asså jag bor till och med i UK men har alltid engelsk text på. Tror jag hör dåligt ? Plus allt för ofta är bakgrundsmusiken så hög jämfört med prat-volymen.

    Hur kommer man över sin bästis?
    Jag och min bästa vän har varit bästa vänner sen vi var 15 år. Vi är 30 nu, efter hon fått barn har hon dock helt slutat höra av sig till mig. Hon svarar knappt på mina sms… Jag har pratat med henne om det här men jag tror faktiskt att hon inte vill va min vän längre… Hon umgås hellre med andra personer som också har barn helt enkelt. Känner mig såklart jätte ledsen och stundtals arg. Hur kommer jag över henne?

      Så sorgligt! Och dålig stil av din vän! Fråga henne rätt ut om er vänskap betyder nåt för er? Har inga bra råd annars om det är så att hon inte vill, bara tid kan hjälpa tror jag. Och nya vänner.

        Betyder nåt för henne menade jag såklart.

      Har inget svar men ville bara säga att jag är i exakt samma situation. Min bästis har inte tid med mig men hon hinner skaffa nya vänner som också är mammor… ?

      Sånt är livet, släppt det och skapa nya vänskapsrelationer med personer som passar dig bättre idag. Verkligen inget konstigt att växa ifrån sina barndomsvänner, är nog snarare standard.

      Meh, prata med henne om du inte gjort det eller gör det igen.
      Jag ska bli mamma, inga av mina vänner har barn och jag ser så fram emot att träffa nya vänner med barn då det är en process som inte går att förklara och inte går att förstå (så känns det för mig) att bära på ett barn.
      Jag vill och kommer försöka ha kvar alla mina gamla vänner men jag kanske inte kommer ha samma tid för dem och söka mig till människor som upplever samma saker just nu och därmed få mindre tid till att kunna göra av mig, särskilt med ett barn.

      Om era vänner känner som jag så är jag säker på att det uppskattas att ni hör av er och dem inte blir bortglömda eller att ni vågar ta upp det som bekymrar er för det är inte lätt att tänka på allt och alla när man fått eller ska få barn.
      Då det trots allt är en livsomställning.

      Är så trött men jag hoppas att ni förstår vad jag menar. Prat, lyssna och kommunicera. Om era vänner trots allt inte vill ha en fortsatt relation så låt dem säga det om så skulle vara fallet.

      Hej Vans,
      jag var i samma situationen men omvänt. Jag var den som fick barn och kände hur jag och några nära vänner sakta gleds ifrån varandra, jätte tråkigt självklart.
      I mitt fall var det så att de hade svårt att förstå att en nybliven mamma inte bara kunde lämna sin bebis hur som helst för att ses över en sen middag ute på stan, eller en kvällsbio. Dessutom var jag oftast helt slut redan vid 20-tiden. När jag istället föreslog att ses över en fika mitt på dagen eller hemma hos mig så togs det inte emot positivt. Vi hade svårt att mötas halvvägs helt enkelt.
      Det är svårt som icke förälder att sätta sig in i föräldrarrollen och allt vad det innebär, och då blev det så att jag många gånger kände mig utanför kompisgänget. Det var väldigt sällan jag kunde hänga på och de vägrade ändra på planerna för att inkludera mig.
      Jag hittade nya mammavänner som jag kunde umgås med samtidigt vägrade jag bli en sån som förlorar sina vänner så fort man får barn. Så jag fortsatte skriva och höra av mig och gav mig inte vilket jag idag är glad över, för vi hittade tillbaka till varandra. Långa vänskap är sällsynta och viktiga att vårda tycker jag.
      Prata med din vän. Hoppas det löser sig för er med!

        Långa vänskaper är inte värda att vårda om vännerna bajsar på en, som dina gjort.
        Alla tar sina egna val, men att stå ut med skit bara för att man varit vänner länge är inte hälsosamt någonstans. Separationer i relationer är naturliga när livet och man själv förändras.

    Nån som lyssnar på daddy issues? Tkr ni också att de inte är lika magiska längre, inte lika mkt att prata om och mest en tävling i vem som ska få berätta sin historia? Plus senaste avsnittet – kasst att de i princip promotar fillers och bidrar till normaliseringen

      Jag vet bara att Frändfors har den fulaste rösten jag någonsin hört, låter som en man, alternativt som om hon har något som ligger och växer i halsen. Ewww går inte att lyssna på

      Jag är villig att hålla med dig… Snacket om fillers och lösögonfransar gör mig vansinnig! Men samtidigt hoppas jag att hon skojar liiiite, överdriver i alla fall för effekt.

    Hej! Jag har minst sagt haft en komplicerad relation till en nära släkting. I mina ögon har jag gjort rätt och försökt att se det ur bådas perspektiv. Jag har alltid försökt att begrava stridsyxan trots att jag kännt mig riktig sårad av hen genom att gå på hens familjekalas osv. men hen har ignorerat mig. Det har gått flera år och nyligen fick jag barn men aldrig fått ett grattis eller att hen vill träffa barnen. Nu har en släkting gått bort som står hen nära (och även mig men inte lika nära). Två stora händelsen i livet är födsel och döden. Tycker ni att jag ska skicka iväg ett meddelande beklaga sorgen? Det tar emot, men jag vill heller inte vara envis. Känns som om jag alltid blir trampad på och slutar lyssna på mig själv…

      blod betyder ingenting. familj är dom som visar det på riktigt. du behöver inte skicka nånting

      Du beklagar förlusten, inte sorgen!!
      Detta har blivit ett missförstånd eftersom man ofta har förkortat det till ”Jag beklagar” och utelämnar ordet förlust och eftersom personen har sorg så har yngre (barn?) som hört det trott att det är sorgen man beklagar när det faktiskt är förlusten.

      Du ska göra det du själv känner att du vill göra. När min mamma gick bort så var det ingen i släkten som hörde av sig med beklagande eller blommor, däremot framförde de (som kom) det vid begravningen.

        Det är ju precis samma sak egentligen att beklaga sorgen som förlusten. De hänger ju ihop mer än väldigt många andra ord. Klart att man beklagar sorgen, när man kan föreställa sig hur oerhört tung den är. När man säger det visar man ju dessutom snäppet mer på att man verkligen bryr sig om den tillhörande sorgen eftersom den i sig är mer än en förlust.

          Nej man beklagar inte sorgen, sorgen är viktig när man har förlorat någon. Man beklagar anledningen till sorgen, dvs förlusten.

          Om någon exempelvis förlorat sitt barn så beklagar jag inte att den sörjer det (vore smått befängt att beklaga att någon sörjer sitt förlorade barn). Jag beklagar förlusten. Det är en ganska stor skillnad.

      Ja, var den större människan denna sista gång. Så kan du va stolt och ”at peace” med dig själv. Sen behöver du ju inte ha mer kontakt eller ta mer skit.

      Ja, var den större människan denna sista gång. Så kan du va stolt och ”at peace” med dig själv. Sen behöver du ju inte ha mer kontakt eller ta mer skit efter det.

    Viktor den store! Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig, har du nån mailadress som jag får skriva till dig på?

      viktorjansson@hotmail.com – Var snäll bara. Jag är en halv människa nu för tiden.

        ❤️

    Herregud vilken tråkig tråd. Testade för första gången att läsa lite här. Men fick självdestruktiva tankar. Fan, mitt liv är så mycket bättre än ert!

      Tror inte du behövt skriva så om det faktiskt var så, finns <3

    Jobb/Utbildning!

    Vad jobbar ni med?
    Utbildning?
    Trivs ni?

    Är så kluven, vill ev plugga igen till något med fler karriärsmöjligheter än det jag jobbar med idag (tandvård).

      Tandsköterska. Älskar yrket. Vad jobbar du med inom tandvård som du inte trivs med?

      Utbildad hudterapeut men jobbar i affär för tillfället pga att det inte finns ett enda jobb som har med mitt yrke att göra där jag bor just nu. ? Enda alternativen är egentligen att öppna eget(dyrt som satan pga får inte startpeng) eller flytta till en annan stad. Och ingetdera passar mitt liv just nu så jag jobbar vidare i affären.
      Trivs på det jobb jag har nu dock.

      Produktionstekniker. Gillar industrin så jag trivs. Skulle väl helst vilja vara någon slags ingenjör, typ maskiningenjör, får se om det blir så i framtiden.

      Fly vart? Få ställen toppar Sverige. Nästan hela världsbefolkningen lever i misär, fattigdom, krig, diskriminering, förtryck och elände. Ryck upp dig och var tacksam. Vi har det rintigt jäkla bra här. Kan bli bättre men ändå oförskämt bra.

      Fegisar flyr. Varför inte ta tillbaka ditt land istället?

    Finns det någon inställning på en iPad som gör att man kan släcka skärmen men ändå fortsätta höra ljudet på ett youtubeklipp?

      Nej tyvärr. Man måste köpa Youtube premium eller vad det nu hette för att kunna göra det.

    hur kommer man över någon? På riktigt? Jag har de senaste 6 åren haft känslor för en kille som finns i min bekantskapskrets. Jag har varit i förhållande med en annan man under alla dessa år. Jag vill stanna i förhållandet men jävlar vad det ibland känns i hela kroppen att den andra killen är the one.

      Finns nog inga tips i världen som kan hjälpa dig komma över någon du suktat över i 6 år…Det måste komma inifrån.

    Nu har My riktigt sporat ut lagt upp bilder från Banla road i Thailand
    Har haft lite kommentarer sista tiden men lägga upp en bild på unga flickor som står uppradade att beskåda och andra ting. Mår illa!

      Kan vara ett av det värsta en influencer lagt upp. Sexhandel, m barn, på en portal riktat till föräldrar, dessutom. Jag mår oxå illa eller äcklas åt henne. Vet inte vilket.

        Är hon verklingen så naiv, måste skriva spåning eller bara synisk. Vet nog med sig att hon kommer att få igång kommentarerna igen.
        Kommer väl att försöka förklara bort sitt ”misstag” med att hon trodde de var Gogo flickor. Inte hennes mest inbitna fans kan väl komma till hennes försvar denna gång ?!
        Får se om Camilla tycker att det är lika osmakligt.

        Instämmer, är My naiv eller bara synisk? Kommentarena kommer säkert att öka men inte de mest inbitna fansen kan väl komma till hennes försvar nu.

          *cynisk

          Om jag ska vara återhållsam så är hon genuint sinneslö.
          Vem kan vara beredd att försvara en sådan människa. Jag tänker aldrig klicka mig in på hennes sida igen. Hur tänker deltagarna som syns i detta sammanhang, bland dessa ”härliga” turistinlägg m sevärdheter? Hur tänker sponsorer, samarbetspartners?
          Barnprostitution som clickbait eller?

    Jag måste sluta dricka alkohol. Känner att det har börjat gå fel väg.
    Hur gör man? Jag har bestämt mig, men vågar jag lita på min karaktär att säga nej?!

      Sök hjälp om du kan, googla runt och se vilken typ av hjälp som erbjuds där du bor och som du tror kan passa dig 🙂 Det här klarar du!

    Bara jag som tycker att innehållet i ÖS börjar bli allt mer… BORING?

      Tycker det beror på dag! Onsdagar är roligast ämnen och trevligast folk. Lördagar tråkigast och tråkigast folk…har tänkt på det de gånger jag läst i alla tre ÖS som kommer på en vecka och det brukar stämma. Fredagar är mittemellan.

    Behöver tips!
    Drar mig mer och mer mot det vegetariska köket men har kört fast lite. Jag tål inte soja, baljväxter eller spannmål inkl majs. Fisk och skaldjur tål jag inte heller, så kan inte komplettera från det hållet.

    Vad sjutton ska jag äta för att få i mig både bra och nyttig mat? Kan inte bara leva på ost (även om det är livets mat).

      Rotfrukter, quinoa, hirs, bovete – massa näring och smak!

        Tack för tips! 🙂 Rotfrukter och ost är ungefär vad min kost består av idag. Hirs fungerar tyvärr inte, quinoa på en bra dag men bovete brukar gå bra. Får leta recept 🙂

      Ägg. Är ovo-vegetarian själv, ägg gör mycket.

      Nötter och frön, om du tål det. Man kan göra nöt- eller fröbollar (som köttbullar) eller t ex strö rostade frön/nötter över en gryta eller sallad. Kan även göra pålägg av blötlagda mixade nötter/frön och goa kryddor.
      Gröna bladgrönsaker är också guld, t ex spenat, mangold, svartkål. Går att använda till mycket!

    Hur får man tag på en old school skrivmaskin?

      second hand skulle jag tro

      Dahlboms Kontorsmaskiner i Fruängen. De har allt!

    Bella har tappat 1000 följare ?

      Hon har väl inte råd att köpa nya längre.

    Hej!
    Finanser någon Power hour ledare från friskis här??? Ska snart licensieras och sitter fast med låtlistan… du eller ni som vet/kan bra fartfyllda låtar, skriv!!

      Rosens (imanbek remix)
      Dance monkey – skylike, ekko
      Post malone – Sam feldt, rani, vize
      Tribe – moti
      Trampoline – shaed (joel corry remix)
      Bury a friend – mat prime

    Puh! Har precis ögnat igenom kommentarsfältet, är alla ÖS nya familjeliv numera?

      Mkt sånt iaf.. känns som barn/graviditet/uppfostring, relationer och hormonproblem är topp 3 varje ÖS.

        Det heter öppet spår av en anledning…?‍♂️

          Jahaa, och då får man inte kommentera vilka ämnen som ofta återkommer? För att det heter öppet spår? Du är då begåvad samling logik söndagen till ära. Gå och slå dig i pannan någon annanstans.

      Vad vill du snacka om då?

    Någon som sålt bilder på sina fötter?? Genuint nyfiken. Hur gick ni tillväga? Hur fick ni kunder? Hört att man ofta ger bilder som en typ av preview men tänker att då får dom ju gratis bilder? Eller??

    Alltså, är Cissi Wallin ens på riktigt? Hon verkar ju som en parodi hela hon, jag har skrattat så jag gråtit åt hennes utspel.

    Men efter sista veckan så blev jag på allvar rädd, jag hoppas att hennes man tar barnen och springer fort fort därifrån, nu är det läskigt på riktigt. Man får verkligen hoppas att de där barnen har någon vuxen i närheten som kan rädda dom. Om det inte är mannen, så någon annan släkting kanske. Jag har såna obehagliga känningar över vad som kan hända här.

    Hennes senaste story, jag lyssnade inte men herregud, hon ser inte frisk ut alls, helt urgröpt i ansiktet och helt manisk blick,hon borde verkligen verkligen få hjälp! Jag hoppas verkligen att någon närstående, typ hennes man, agerar snarast, innan det händer något otäckt på riktigt….

      Hennes man verkar ju vara likadan.

        Oj, är det så? Ja, kaka söker maka heter det ju, då förstår man ju lite mer hur han ens kan stå ut. Men herregud, barnen, då blir man ju ännu mer rädd för deras skull, stackars dem 🙁

      Vad fan snackar du Om? Är du full?

        Var det för svårt att förstå för dig, ska jag rita och berätta istället?

        Ett tips i all välmening: var nykter själv nästa gång du gör ett inlägg, så kanske du inte gör stor bokstav mitt i en mening.

      Nä man brukar inte se frisk ut när man har bihåleinflammation.

      Hur hon är som mamma vet ni egentligen noll om. Tyck vad ni vill om allt med gardet eller hur hon besvarar hot hon får skickat till sig. Men lägg ner allt snack om hennes man och barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.