Föräldraledighetens härliga prioriteringar

Enligt Michaela Forni är det alltså INTE ett alternativ för de FLESTA människor att INTE åka på en långresa med sin 6-månaders bebis?
Hennes inlägg får det att låta som att det är viktigare för de lediga föräldrarna att kunna resa till alla sina drömställen under föräldraledigheten än att hålla sig innanför Europas gränser så länge det är rekommenderat för barnets bästa?
Är hon seriös? Är detta hur samtidens föräldrar resonerar? Att detta inte är ett alternativ för de flesta människor?
Vilka ÄR dessa människor?
Är det världsfrånvända influencers som resonerar så här eller gör alla nyblivna föräldrar det? Eller förlåt, alla nyblivna föräldrar ur den YNGRE generationen menar jag så klart?

Jag bävar nästan inför era svar men känner mig av någon anledning lite modig…
GO!

Tack för tips!

341 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alltså orkar inte. Moahahahaha

      Skiter i vilket, bara hon vaccinerar.

        Det folk inte fattar är att ett spädbarn ska INTE ens vara på en flygplats.
        Det finns så galet mycket smittor både på flygplatsen och på flyget, spädbarn har inte fullt utvecklade immunförsvar och kan dö av vanliga förkylningar/infektioner.
        Att riskera att tex en liten bebis får lunginflammation eller något annat och tvingas äta antibiotika är bevisat att det förstör deras immunförsvar för resten av sina liv.
        Antibiotikan slår ut den goda tarmfloran som styr immumförsvaret och det har bestående men för en litet bebis som håller på att bygga upp och utveckla sitt immunförsvar.
        Jag blev nersmittad av sjuka släktingar som kom hem till oss när jag var bebis och det bidrog till att jag fick permanent nedsatt immunförsvar lider av det än idag som vuxen.
        Tycker Michaela forni är så ansvarslös och hon passar verkligen inte att vara mamma och det skulle jag ha noll problem att våga säga face to face. Trots allt har hon privat uppvisat så många sidor hos sig som jag personligen tycker inte är de bästa för en mamma att ha. Allt handlat om henne och att hon ska ha kul.

      Alltså inte undra på att världen är som den är när idioterna är de första att avla av sig. Men skönt att dom inte ät så nogräknande med skötsel av sina barn så de lär ju inte bli lila gamla. Synd på alla resurser bara, som kunde lagts på bättre avkommor

        men ew, vad är det där för vidrigt svar?

          Kan lätt avhålla mig från att resa under 6 månader för att skydda mitt barn. Man behöver inte ”passa på” att resa under barnets första månader man behöver snarare passa på att knyta an och skapa trygghet. Men jag är ju inte influencer så jag antar vi tänker olika.

          Natural selection……..googla !

    Orkar inte med dessa bortskämda, ytliga influencers. Barnets hälsa måste väl ändå vara viktigare än att posera vid någon strandkant..

      Herregud vilka dumma människor det finns. Prioriterar man inte sitt barn så ska man inte ha barn.

        Vem har sagt att man inte prioriterar bara för att man reser ??‍♀️

          Fråga barnet vad det vill göra första månaderna i sitt liv? Chilla på en flygplats i Bangkok, eller.
          Bättre att de skaffar ett husdjur istället för barn.

            Varför ska barnet bestämma? Det kan de göra när de är vuxna.

              Som tur är blir FN barnkonventionen lag i Sverige nästa år, 2020!.

              Som vårdnadshavare ska man utgå från barnets bästa. Så om du någon gång skaffar barn ska du tänka utifrån ett barnperspektiv.

              Men visst självklart ska man ha kul och tänka på sig själv också.

                Barnperspektiv och att få bestämma är inte samma sak.

                  Autonomi och självbestämmande i sitt eget liv kommer öka för barnen, i tidigare ålder. Föräldrarna ska stötta och skydda.

                    Fortfarande inte samma sak. Och med det försvinner också förälderns och andra vuxnas auktoritet. Se hur bra det gått hittills #skolan

                      Du är medveten om att utgångspunkten här är en 6-månaders bebis?

                      Men javisst finns det många barn som inte kan uppföra sig.
                      Min erfarenhet är att frånvarande föräldrar är ett problem.
                      Uppfostran o barnperspektiv är två helt olika saker.

                      Auktoritär uppfostran känns lite 1950…

              Det handlar inte om att barnet ska bestämma. Det handlar om att inte utsätta sitt barn för risken att bli allvarligt sjuk. Om man vill prioritera långa utlandsresor och inte kan tänka sig att avstå från dessa under några månader kan man välja att leva barnfritt.

                Frågan var ställd vad barnet vill.

                Och förstås vaccinera barnen, funkar också.

          Nä för riskerar man att utsätta sitt barn för mässling bara för att man själv vill ha lite sol och bad så prioriterar man fan inte sitt barn.

          vi reste till torrevieja under min mammaledighet och min son på då 7 månader sov igenom allt, det var jättesmidigt. Han hade dock fått vaccin, och vi åkte i april för då är det inte så varmt där. Men prioriteringarna e väl olika

        Jag arbetar på förskola och tyvärr upplever jag att majoriteten av föräldrar inte prioriterar sina barn eller utgår från barnets bästa. Inte för att man inte älskar barnet, utan för att man inte är tillräckligt påläst kring utveckling, anknytning etc. Upplever jag.

          Det vore spännande att veta hur du vet det? Vad utgår du ifrån för att dra dessa slutsatser? Är det utifrån barnens beteende, föräldrarnas beteende, den korta stund du träffar dem eller något annat?

            Pedagoger på förskolor träffar ju eg barn mer än deras föräldrar gör idag. Fuck kids har mer än heltid på förskolor från ett års ålder liksom. Och föräldrar ska inbilla sig att de känner sina barn bäst. I call bullshit.

          Jag håller med. Men som förälder eller gravid får man ju ingen utbildning i anknytning heller. Det pratas mycket om annat, sömn mat osv men ingenting om barnets behov.

            Vi gick igenom både anknytning och barnkonventionen under föräldrautbildningen.

            Borde vara något prov som körkort innan folk får lov att skaffa barn. Så många galningar där ute som verkligen inte borde föröka sig.
            Sjukvården borde samtidigt som de gör Gynkollerna gör en psykbedömning samt göra tester om föräldrarnas kunskap.

      Alla egoistiska mammor som prioriterar sig själva framför sina barn brukar säga ”mår mamman bra mår barnet bra!” som att det vore någon universell sanning. Men hur man som mamma kan må bra när man utsätter sitt eget barn för onödiga risker för sina egen njutnings skull är för mig en gåta.
      Har en bebis som är lika gammal som Mikaelas barn och aldrig att jag skulle sätta honom på ett flygplan med massa främmande människor i flera timmar, bara där finns ju risk för allsköna smittor såsom förkylning, influensa och andra sjukdomar. Men det verkar inte Mikaela bry sig om så länge hon får dricka alkohol i solen utomlands… :/

        För ”förkylning, influensa och andra sjukdomar” kan man inte få i Sverige ?

          Självklart ökar risken för smittsamma sjukdomar ju mer du exponeras för dem, det fattar väl vem som helst??
          Jag försöker undvika gallerior och folksamlingar med min bebis även hemma i Sverige nu på hösten och vintern för att min bebis inte ska riskera massa sjukdomar. Det betyder inte att jag bara sitter hemma men jag skulle knappast gå på Åhléns klockan 12 en lördag med alla som går runt och hostar och nyser.
          Men sen är jag ju inte influenser heller utan en vanlig småbarnsmamma som jobbat i vården de senaste åtta åren och sett vad enklare sjukdomar kan leda till för svaga grupper såsom barn och gamla.

          Isse menar knappast att det är BARA på planet man kan smittas. Bara där = Redan där. Eller ”det räcker med att befinna sig på ett flygplan för att öka risken att smitta barnet”. Vad förstod du inte? Korksvar.

          Det är en ENORM skillnad på ett flygplan utan någon som helst lufttillförsel jämfört med att typ gå i barnvagn på öppen gata eller ta med in på ett fik där de finns ventilation. Men om man hör någon hosta eller låta sjuk bredvid sitt lilla barn ska man givetvis lämna platsen så fort som möjligt.
          Jag flög häromdagen och det var GALET mycket sjuka människor överallt, Arlanda, på planet etc. jag upplever att det blivit värre men den nya generationen, de som är mellan 15-35 idag skiter i om de lämnar hemmet när de är sjuka och smittar ner alla runt sig.
          När jag flög mycket för 10 år sedan så var det inte som det är numera.

            Det är ganska hög omsättning på luft i ett flygplan faktiskt.

            https://www.nyteknik.se/popularteknik/sa-fungerar-ventilationen-i-flygplan-6369832

              Du förstod på allvar inte vad jag menade? I ett flygplan försvinner inte bakterierna, det är en ständig luftcirkulation och samma bakterierna och virus pumpas runt och runt i luften. Det är inte som en ventilation med ett insug och ett utsug. Jisses.

        Jag var också tveksam till uttrycket att ”mår mamman bra mår bebisen bra” förut men nu efter en förlossningsdepression förstår jag det bättre. Barnets anknytning kan påverkas av förlossningsdepression och det kan ge konsekvenser långt fram i livet.

        För att barnet ska må bra måste föräldrarna må bra.

        För att föräldrarna ska må bra måste barnet må bra.

        Under den där spädbarnsperioden gäller det att hålla hela denna lilla dynamik av människor välmående.

        Det har ju dock inte så mycket med just att resa utanför Europa med bebisar att göra. Får barnet mässlingen mår garanterat både barnet och föräldrarna kasst. Och att resa på solsemester är är ju heller inte nödvändigt för att må bra, utan jag tänker på grejer som att sova, komma utomhus när det är ljust, röra lite på sig, prata med andra människor, sköta basic hygien, äta mat och sånt som handlar om att sköta sin psykiska (och fysiska) hälsa. Ur det perspektivet tycker jag uttrycket ”om mamman mår bra mår bebisen bra” stämmer. Eller kanske snarare att man borde säga ”för att barnet ska må bra måste mamman må bra, för att mamman ska må bra måste barnet må”. Det är inte egoistiskt att tänka så, utan för att ta hand om en bebis måste man ta hand om hela familjen.

        Också viktigt att komma ihåg att den del klarar mer, andra klarar mindre. Att någon annan duktig mamma minsann klarade av att ha 3 barn under 3 år hjälper liksom inte en själv.

          vad jobbigt att du behövde uppleva en depression och dessutom i det stadiet när man behövs så mycket! Bra kämpat och hoppas du kan njuta nu! Jag håller med dig att det är viktigt att alla mår bra.

        Varför skulle hon dricka alkohol?

          En svensk på semester… mycket tyder på det!

            Vill gärna tro att de flesta med en 6 månader bebis inte dricker alkohol.

              Vill gärna tro att de flesta med en 6 månaders bebis inte åker iväg på långflygning.

                Vill gärna tro att alla som tycker så är så perfekta själva.

              Varför skulle man inte kunna ta ett glas vin? Man blir inte redlös eller ens berusad bara för man dricker alkohol?
              Och bebisen (Så liten som hennes) har ingen aning om den är hemma eller utomlands, så vad spelar det för roll?

              Varför skulle de flesta som har en 6 månaders bebis inte få dricka ett glas vin ibland om man mår gott av det?
              Man blir okapabel till att ta hand om en bebis för det och promillehalten i bröstmjölken blir lika låg som typ i filmjölk, om ens det..

          Det är Michaela Forni vi pratar om, hon är ju känd för att gå ut mycket och dricka?

        Det värsta i detta tycker jag är att hon kan dra hem mässling till Sverige. Om hennes smittade barn kommer i kontakt med människor/barn som är försvagade, har olika diagnoser, inte kan vaccineras mm som riskerar att dö av ett sånt här beteende

          Finns många som inte vaccinerar barnen i Sverige alls. Tacka även de.

      09,06. Glöm inte heller att det här är narcissistiska människor som skiter i sina barn! Dom kvinnor med bebis jag känner har inte ekonomi att åka någonstans. Det är synd att Camilla ger reklam för dessa infl….

        Skärp dig. Att kalla folk med ett visst yrke/hobby/hudfärg/whatever dåliga föräldrar som inte bryr sig om sina barn är inte ok.

        Så att vara en bra förälder betyder att man inte har ekonomi att åka på semester? Är det där problemet är? Jag har skitbra föräldrapenning, jag hade lätt kunnat åka på semester på den. Jag är varken influencer eller känd.

    Beror väl på när på året man får barn också. November har haft ovanligt få soltimmar hittils. Får man barn i augusti förstår jag att man gärna vill åka någonstans i slask-ruari.. Samtidigt har man ju valt att skaffa barn och får sätta barnets hälsa före sitt eget behov av solsken.

      *innan slask-ruari självklart. Månaderna nov-feb är fruktansvärda.

        Dom var även fruktansvärda för 100 år sedan också.. och då gnällde ingen när dom inte fick åka till Dubai i 2 veckor

          Fast nu har vi möjligheter man inte hade 100 år sen. Hade man resonerat så med allt skulle vi vara där vi var 100 år sedan. Inte behöver vi internet, mobiler, teknik och annat som utvecklats heller.

            Just med tanke på hur mobiler och skärmar förstör barns kognitiva utveckling så borde vi verkligen gå tillbaka 100 år i dom frågorna.

              Instämmer!

              Haha första gången jag kommenterar men måste – blev irriterad över Fornis inlägg. Jag är 27 år och min bebis är snart sex månader. Om vi tänkt åka utomlands? Hahaha. Nej. Finns inte på kartan. 1. Ej råd – föräldrapenning är ju inte direkt känd för att vara en höginkomst. 2. Det förutsätter att den andra föräldern också behöver va ledig, men utifrån punkt 1 brukar hen behöva jobba 🙂 3. Risker. Risker för sjukdomar eller annat utomlands. Nej tack. Vill ha nära hem och nära svensk sjukvård och allt man är van vid när min bebis är liten. Hade såklart varit skönt att ligga och sola i ett varmt land också, men det är ju för min skull isåfall och tror inte min bebis skulle tycka det va lika kul 🙂 Tror detta handlar om influensers faktiskt, inte om generationsfråga.

                Verkligen inte bara influensers. En hel del ”vanligt” folk som gör det också.

                Fast man kan ju ta ut betald semester, eller de flesta me fast anställning kan ju de om man tjänat in semesterdagar!
                Och hos oss va de 50/50 om folk reste, berodde nog mycket på inkomst, prioritering och intresse generellt ☺️

                  Man får ju inte ta ut semester hursomhelst när det inte är semesterperiod. På mitt företag måste vi ansöka tre månader innan, med stor risk att den blir avslagen under nov-jan p.g.a. mycket jobb under den perioden. Jag har ett kontorsjobb inom den privata sektorn.

                    Bara för att du inte kan ta semester när du vill betyder det inte att alla inte kan det 🙂 jag får bestämma rätt fritt, måste bara se till att den andra personen på min avdelning inte tänkt vara borta samtidigt.

                Ja vad bra du resonerar! Tänk dessutom en liten bebis där i värmen. Man ser ju sällan lokalbefolkningen på stranden med sina nyfödda. De håller sig där det inte blir för varmt för dem.

                Plus 1 på denna! Man har inte en massa pengar över att lägga på resor och bebisar gillar rutiner och trygghet och typ chilla hemma och tugga på en sked. Och vår barnmorska är ung och frågar varje gång ifall vi planerat att resa någonstans och lyfter riskerna med mässling. Nu ska vi åka skidor i Österrike då barnet är 1 år, hon kommer då få ta sitt mässlingsvaccin lite tidigare vilket också funkar. Så nej. Ingen generationsfråga, bara clueless influencers som uttalar sig om något hon inte är insatt i.

                  Verkligen inte bara influencers. Du kanske inte har pengar men andra kanske har? Bebisar är trygga där föräldrarna är oavsett destination.

                    Barn i krig: det är chill mamma är också här!

                      Vem åker till krig?

                    Förlåt. Har ätit lite nu, jag hittar ut själv ?

                      Varsågod ?

                  En 1-åring har visserligen mer behov av sina rutiner än ett 0-6 månaders spädbarn..

                Sen kan man ju inte riktigt ligga och glassa på en strand med en liten bebis heller.

              Så kan det vara, menade bara att jämförelsen haltar.

      Vill åka och kan åka är ju en skillnad också. Jag vet ingen morsa som ”kunnat” åka på en långresa med minibäbisar pga låg föräldrapenning.

        Beror väl helt enkelt på bekantskapskrets. De jag känner som fått barn har nästan alla åkt iväg när barnen varit några månader. Men oftast har de testat med en kortare semester till någon annan stad först för att se hur det går att ha med barnet på en resa. Det är nog inte SÅ konstigt eller ovanligt att resa med en bebis i dagens värld ändå. Även om Fornis formulering kanske är lite väl överdriven.

          Vill ännu säga att jag tror att i alla fall vissa sett till att få vaccinet tidigare ifall barnet enligt vaccinationstidtabellen inte skulle vara vaccinerat. Att att börja riskera grejer utan vaccin tycker jag är dumdristigt.

          Sen när styr bekantskapskretsen ens egna ekonomi? ?

            Inte så jag menar men ofta umgås man ju med människor med liknande ekonomi och liknande intressen 🙂 eftersom man ofta fått sin bekantskapskrets genom studier eller jobb.

        Jag är en av dem som inte kunnat/kan åka pga ekonomiska skäl. Meeeeen jag skulle inte åkt ändå. Problemet är att föräldrarna vill fortsätta med sitt liv och sina rutiner som om inget har hänt.

    Inte ett alternativ att sätta barnets hälsa först? Suck…

    Så världsfrånvänt och irriterande när influensers uttalar sig som om det har en universell koll på samtliga människor i sin generation.
    De första småbarnsföräldrar jag känner kämpar för att få ihop allt de första månaderna/åren och skulle inte ens tänka tanken att resa ens inom Europa, för ekonomin finns inte. Samtidigt byggs en stress upp över att ”ha lika roliga liv” som dessa influensers med små barn.

      Flesta* inte första…

    Var hemma med små barn, i synnerhet bebisar.
    Barnen har det bäst och roligast hemma! Föräldraledigheten är inte till för att vidga sina vyer i världen eller förverkliga egna drömmar på det privata planet. Nyttja den fantastiska tiden (privilegium i Sverige) att vara med barnet och gör mysiga dagar tillsammans.
    Det känns som om bebisar är den nya tidens accessoar!
    Tids nog är barnen stora och ska lämnas på förskola. För de allra flesta barn, alldeles för långa dagar – men det är en annan diskussion.

    Är MF verkligen representativ för ”alla” influensers?

    På det stora hela tror jag inte det är ett jätteproblem. Nyfådd baby= lyx att ens hinna duscha, komma utanför dörren, få mat & sov att fungera.

    Långresa inte ens på kartan i min nya glaskupa.

    //Moa

      Beror helt på barnet och vilket stöd man har från den man bor med. Jag exempelvis hade överskottsenergi (vilket jag annars aldrig haft varken före eller efter).
      Sen är det som med allt, alla kan väl få göra det som passar de bäst utifrån sina förutsättningar.

        Men visst pratar hon om vaccinet, inte själva resan i den meningen?

          Det var inte ett svar på detta, utan en kommentar på hela inlägget ?

    Förstår inte att man överhuvud kan överväga att åka med en bebis som inte är vaccinerad! Rekommendationen är att de inte ska ta mässling vaccinet innan de är 9 månader. Jag har en bebis på 8 månader hemma och jag och sambon längtar verkligen efter att åka iväg solen men skulle aldrig prioritera våra behov över att riskera att vår bebis skulle bli sjuk. Tycker det är väldigt märkligt hur lätt flera influenser med barn verkar ta på detta då de har rest med bebisar som är bra mycket yngre än 9 månader….

      Hon är ju löjlig dels pga hennes okunskap kring vaccinet, dels för att hon själv beskrivit sin unge som skrikig o har kolik – varför i helvette bokar man en långresa när man vet att man har en olämplig unge? När min son föddes så bestämde hela min familj (5 syskon +respektive+föräldrar) att åka till Seychellerna. Då valde jag o min sambo att avvakta med att boka resan förrän 2 mån innan avresa för att avgöra om vi hade en lugn unge med oss. När vi åkte var ungen färdigvaccinerad, hade precis fyllt 9 månader o var strålande glad (sov mest) på flyget. Kan man liksom inte ha den respekten för sitt barn o sin omgivning ska man ej åka! Jävla dumheter.

    Förstår att detta 6 månade gamla barn har ”bönatt och bett” om att SNÄÄÄLLLLA kan vi inte åka på en lång härlig flygresa där jag verkligen kan åtnjuta oförmågan att tryckutjämna och sen få befinna mig i ett land med skarp sol som på ett explosionsartat sätt kan få ge sig på min sköra tunna nya fina hud.

    För det är ju såklart nu, i spädbarnsåldern en individ kan uppleva, njuta, påverkas, glädjas åt nya platser och intryck

      Hahahahahaha åh jag älskar din kommentar! ?

        ???

      När vår son var fyra månader flög vi med henne till vårt hus i Frankrike. Medan det började bli höst i Sverige låg hon nöjt och sov i skuggan på terassen. Hon plaskade i en balja utomhus. Vi gick långa barnvagnspromenader och lät henne någon kväll sova i vagnen bredvid när jag och min man åt på den lokala restaurangen. Samtidigt kunde jag och min man njuta av, hav, pool och mådde sååå bra! Måste säga att vi mådde jäkligt bra. När min dotter föddes var det under 30 minus i två månader där vi bor. Hon fick RS när hon var bara ett par veckor fast vi inte ens hade tagit med henne till affären och hålla brorsan hemma från förskolan. Ingen mådde så bra den gången ska jag säga.

    Tycker det är jättebra att flyga runt i världen med en bebis. Utgångspunkten för barnledighet måste vara, barnens bästa!

    Så himla sorgligt… Vänta tre månader så kan ungen få vaccinet i förtid om det är så viktigt att resa. Vi hade en resa vi var ”tvunga” att ta pga familjeangelägenhet och då hann vi ta den innan. Hade vi inte kunnat det så hade jag aldrig rest och riskerat det oavsett anledning till resa.

    Mindblowing så korkat skrivet. Och vilken lustig mix av småbarnsföräldrar vi ser nu med 80/90-talisterna som ynglar av sig. Hippisarna som enbart ger barnet eko-organisk-egengjord-raw-vegan-mat och demonstrerar mot flyg, och sedan på andra sidan står de glamorösa botox-och-fillers-mammorna som tycker det är viktigt att spädbarn lär sig om den Balinesiska kulturen och syns på minst 78 strandbilder på nätet.

      Ok boomer

        Sluta. Nya cringe.

        Är det bara jag som är sjukt trött på att folk överanvänder det uttrycket just nu ?blir bara löjligt när man ser det flera gånger om dagen

          I det här fallet tycker jag origialkommentaren nästan bad om det faktiskt…

            Som millenial förstår jag att ni Gen Z:ers tycker att det mesta är jobbigt.

              Är också en millenial

              Jag är generation y inte z 🙂 kommentaren dissade dock generation y (millennials). Väldigt få gen z som har barn ännu, de är så unga.

                De första är födda 1995.

                  Ja men medelåldern att få sitt första barn är över 30 nu för tiden, inte så vanligt att få barn före 24 🙂

                Nej, hen ”dissade” inte millennials. Hen reflekterade över kontrasterna mellan olika millennials och deras olika värderingar/prioriteringar.

        Kränkt? Jag är själv född 1987 så kritiserar min egen dumma generation också om det känns bättre för dig.

      ”Inte alla 90 talister”. Håller med dig är själv född på 90-talet. Tror vi är uppvuxna under en väldig fredlig tid i världen. Nästan inga krig i närheten. Vi har aldrig blivit påverkade. Allt går att lösa. Vilket är positivt men lätt att glömma hur lyckligt lottade man är för man har inte utsatts för vissa saker. Allting är relativt brukar man väl ändå säga…

    Jag tror absolut att det är en generationsfråga! Jag upplever att fler och fler ifrågasätter vaccin och väljer att avstå. Tyvärr skall jag säga, jag tycker det är dårskap. Att då ta steget till att resa med bebisen bortom sjukvårdens rekommendationer är nog inte långt. Jag hade personligen inte gjort det, men jag tycker nog att det inte känns alldeles ovanligt idag.

    Överlag så förstår jag hur hon tänker, men jag håller inte med henne.

      Har noll förståelse för mångas (brist på) källgranskning nu för tiden. Många verkar tro att Netflix-dokumentär = vetenskaplig avhandling.

    BTW
    Jag kanske har väldigt svårt att sätta in mig i detta uppdämda behov av att resa till varmare ställen.
    Jag ÄLSKAR nämligen att det äntligen är svalare och man kan klä på sig lite kläder.

    mvh
    Klädd i shorts april-oktober.

      Önskar innerligt jag kunde känna så. Avis på riktigt!
      Börjar själv känna mig mentalt trasig.

        Äter du D-vitamin? Rekommenderar det verkligen ?

          Ätit sen september.

            Prova starkare dos av D-vitamin, minst 30 ug eller vad det heter. Är det mindre så märker man ingen skillnad

      När du börjar med shorts går jag fortfarande i långkalsonger…extremt frusen av mig.

      Bor i Västsverige också och inte i Norrland?

        Det sägs vara kallare hos er på västkusten än uppe hos oss, vi har (normalt) en torrare kyla som inte kryper in under huden på samma sätt.

          Det kan nog stämma, vattnet bidrar väl en del till kylan, den riktigt biter i en liksom.

      Har också noll emot kylan. Föredrar det framför värme alla dagar. MEEEEN MÖRKRET!!! Måste ha solljus för att inte bli deprimerad. En krispig vinterdag där himlen är blå och solen skiner ger mig mer lycka än en lökig sommardag.

        Avis på dig också!

        Tycker mörkret är mysigt. Älskar sol och värme men mörkret fram till jul går bra. Sen räcker det. Januari-april är sämsta månaderna, tiden står still!

        Ta multivitamin och D-vitamin så kanske du kommer känna dig bättre när det är så mörkt.
        Det gör det för mig!. Utan vitaminerna så kan jag knappt gå upp på morgonen. (Har inget jobb) så brukade vakna kl 12-1 på dagen. Och mådde piss dagligen.
        Nu kan jag gå upp innan 10 och har börjat träna mer för att jag har mer ork.

          Kan bara hålla med dig om D-vitaminet. Funkar fantastiskt bra på hösten och jag är lika pigg som på sommaren nu förtiden + slipper vinterdepressionen jelt och hållet.

            Ja och träningen! Man blir mindre trött av den också ? men det är verkligen en kamp under dessa mörka månader.

      Samma här!! Så härligt med tjocka strumpor och koftor. 🙂 Bubbelbad och dricka mycket té på kvällen är inte heller så dumt. Och så slipper man hetsa ”uuuut i solen” hela jäkla tiden. Kan slappa och läsa hemma istället. Så skönt.

      Relaterar noll till behovet av solresa. Så. Jävla. Tråkigt. Inget fan av kyla direkt men ge mig en vacker, krispig vår eller höstdag. Sen lockar det dessutom ännu mindre att släpa iväg ett spädbarn på resa. No thanx.

    Man kan oftast vaccinera barnet innan. Så har vi fått göra iaf.
    Å ja, som förälder så längtar man bort från ekorrhjulet. Väntar min tredje nu och nästa år i december drar vi 5-6 veckor till thailand. Då är vår bebis 10 månader. Alla vacciner har hen fått eller kan få lite innan. Vi var i thailand 1 månad i år. Det är vårt bästa beslut i livet hittills. En månad med full fokus på barnen och inga måsten. Finns möjligheten så gör detta. Tips!

    Det där med att ”för hundra år sedan så reste ingen bla bla bla”. Snälla, lyft på din sten och börja lev nu.
    Tack för mig, hej!

      Lol läste Stollis som namn först ?

      Äsch, gör väl inget om folk jämför med 1800-talet ? bra att ni har vaccinerat barnen innan resan, det var väl egentligen där diskussionen började! Och kul att ni kan vara tillsammans allihopa så länge, det är helt klart värt det, vad man än hittar på. Vi tog också tillvara på alla möjligheter att vara lediga ihop när barnen var små. Ingen av oss jobbade heltid under perioder. Blev dock inte Thailand men många utflykter i närområdet. Också ett tips till alla där ute. Passa på att vara lediga tillsammans hela familjen så mycket ni bara kan innan barnen börjar skolan. För då blir det svårare och vips har barnen andra intressen och tid med föräldrarna är inte alltid prio ett ?

        Håller helt med dig. Den tiden ihop är för det bästa för alla, barn som förälder. Det viktigaste är inte vart man åker eller vad man gör så länge man är tillsammans och ger tid och uppmärksamhet till varandra.

          Kan man ta MPR-vaccinet ( mässling mm) innan 12 månader? Jag kände inte till det men rekommendationerna kan ju absolut ha ändrat sig.

          Absolut ? ?

    Älskar också det faktum att jag just fick upp en newsflash från Aftonbladet;

    ”20 döda i mässlingsutbrott
    Antalet personer som dött i mässlingsutbrottet i Samoa är nu uppe i 20, skriver TT.

    Hundratals nya insjuknande upptäcks varje dag och sjukdomen sprids snabbt.

    Av de 20 som hittills har dött är 19 barn under fyra år.”

      Fruktansvärt är det. Stackars oskyldiga barn ❤️

    Alltså… Lät helt sjukt. ”passa på under föräldraledigheten”… Man är väl dessutom föräldraledig efter 6 månader också? Tycker det känns väldigt egoistiskt. Det är inte som att ett spädbarn mår bättre av att åka flyg tvärs över världen för att hamna i ett varmt land. Att man inte ens med ett barn kan chilla från resande iaf 6-12 månader. Jisses.

      Eller så är det då många har tiden och möjligheten?

        Fast då sätter man inte barnets bästa först. En så liten bebis har ingen glädje av en lång flygresa och en utlandsvistelse, ännu värre är det om det dessutom finns risk för sjukdomar.

          Fan vad alla plötsligt blivit experter på vad spädbarn tycker och tänker. Pratar dom med er? Hellre njuta utomlands med sin bebis än sitta här i mörkret. Låt folk göra som dom vill. Snart kommer folk se på resor som barnmisshandel i detta land.

            Och där har vi det igen, haha. Att det är sååå viktigt att föräldrarna ska få njuta och slippa mörkret/kylan ? nej, man tar barnets hälsa och mående först. Punkt slut.

              Så barnet kan enbart njuta av att vara i Sverige? Ingen annanstans njuter barn? Dom pinas av semester? Vet inte hur det är med andra, men min bebis njuter som mest på semester. Och klart folk vaccinerar innan resan, ingen har snackat om annat. Och guuud förbjud att man ska njuta av spädbarnstiden. Vi måste alla tävla om vem som har det jobbigast för då är man den bästa mamman 🙂

            Kan man inte avstå från en långresa innan barnet fått vaccin är man en egoistisk förälder. Det handlar om några få månader. Väljer man att skaffa barn bör man prioritera barnets liv och hälsa först annars kan man förbli barnfri.

            Haha äntligen en vettig person ?

    Nu har jag inte barn, men om jag hade en bebis skulle jag inte ens åka ut i Europa innan mässlingsvaxinet! Täckningsgraden av mässlingvaccin är mycket lägre utanför Norden och det är en extremt smittsam och potentiellt dödlig sjukdom för att bara nämna en sjukdom. Om jag absolut känner att jag skulle behövt känna sol och värme under den tiden så skulle jag bokat in mig några timmar på ett lyxigt spa för att boosta mitt välmående och få en varm känsla i kroppen.

    Vänta nu va??

    Alltså jag har försökt skriva en kommentar, men jag vet inte ens hur jag ska formulera den. ??‍♀️??‍♀️

    Vi lever olika världar helt enkelt.

      Det verkar vara en trend att åka iväg någonstans när man är föräldraledig. Som vanlig dödlig behöver det inte nödvändigtvis vara till andra sidan jorden men åtminstone Kanarieöarna. Men helt ärligt, hur kul är det att resa med spädbarn? Det ska ammas i tid o otid alternativt släpa med sig nappflaskor, ersättningspulver m.m. Nä, jag väntar tills barnen är lite större. Blir roligare också för alla inblandade.

        Var inte ett svar till Anonym 09.22. Råkade hamna fel….

        Hahah känner likadant , vi har sagt att ska vi resa med barnen ska de vara när de är så pass att de liksom ”klarar” sig själva lite . och även att barnen kan ha glädje av att åka iväg , .. En bebis /litet barn är minst lika glad för att åka till simhallen eller sjön.

        Men såklart som influenser måste man ju ta dom där snygga bilderna på stranden, videos med vacker musik när man strosar med sin nya accessoar under armen och se lyckliga ut , ger ju mer likes än soffhäng och kladdigt kök en grå novemberdag ???

    Det är bara fullkomliga idioter som gör detta! Orkar inte vara pk eller linda in orden kring detta. Jag har en liten, två år, hade såååå gärna åkt med honom.ä, man är ju ändå ledig! Men, självklart avstod vi. Inget att fundera på! Jag fattar inte hur alls som gör detta tänker!!!!!

      Varför är det så fel enligt dig? Varför är folk idioter enligt dig? Det bor väl barn i länderna man åker till?

        Det är idiotiskt att utsätta sitt barn för risken att smittas av allvarliga sjukdomar. Dessutom brukar inte bebisar uppskatta långa flygresor.

          Alla barn är inte likadana. Känner barn som sovit sig igenom långa flygresor. Och det finns barn och sjukvård i de länder man åker till?
          Aldrig slagit er att man kanske vill hälsa på släkt?

            Alla barn är inte likadana. Finns barn som gallskriker dygnet runt. Hur många fler barn dör det varje dag i vad vi i Sverige kallar petitesser i valfritt land 10 timmar österut eller söder ut? Ger din sjukförsäkring rätt till all typ av vård? Ta hit släktingarna. Har man råd att flyga dit har man råd att flyga dem hit.

            Varför i hela friden kan inte vuxna människor bara lyssna på rekommendationer?! Hur svårt är det att förstå en normal instruktion?

              För att man som vuxen får fatta beslut själv, rekommendationer varierar och det finns människor som inte reser utanför Sveriges gränser som riskerar livet på sina barn, varje dag ex vaccinerar inte alls mot något.

                Och hur ser PSD ut? Hur många fler dör i petitesser än här? Om du ska svara på en kommentar kan du väl ta med allt?

            Man kan hälsa på släkt när barnet fått sin vaccination eller så kan släkten resa och hälsa på i Sverige, om man inte vill utsätta barnet för risker. Men visst det är säkert jättekul att vårda sin mässlingssjuka bebis på sjukhus utomlands…

          Och ingen uppskattar bebisar eller deras föräldrar på flyg!

    Vänta lite nu…har inte läst hennes inlägg, men det går ju att ge bebisar mässlingvaccin innan man åker på resa. Har gjort det med båda barnen. Man får inte göra det gratis på BVC, utan gå till en vaccinationsmottagning och betala för det. Och skyddet är inte lika långvarigt som det man gör efter 1 års ålder eller vad det nu är. Därför följer man ordinarie vaccinationsprogram ändå när det nu är dags. Men skyddet är absolut tillräckligt om man gör det i god tid innan en resa enligt samtlig vårdpersonal jag har pratat med. Och nu är mina barn lite äldre, men detsamma borde fortfarande gälla. Då rekommenderades det just med tanke på att när man reser vet man aldrig var folk har varit och det är en ren trygghetsåtgärd för att barnen inte ska smittas av andra.

      Ja det går att vaccinera innan men inte tidigare än 6 månader. Det ska de inte görs på vaccinationsbyrå heller. På BVC ger de vaccinet tidigast vid 9 månaders ålder.

        Ok, på de BVC jag har gått till har de inte gett vaccin utanför ordinarie vaccinationsprogram, utan hänvisat till vaccinationsmottagningar. Vilket har fungerat toppen. Jag skulle aldrig vågat resa utan att ha ett fullgott skydd för bebisarna. Men både BVC och de som vaccinerat har försäkrat mig om att det räcker för resan så länge de återgår till det ordinarie programmet efter.

        Vi vaccinerade på bvc tidigare, utan problem, gratis vid 7 månader. Jag frågade och fick en tid.

    Jag hade aldrig rest i Europa utan mässlingsvaccin, mässling ökar otroligt mkt i Europa. Man kan tidigarelägga vaccineringen också, vet dock inte hur tidigt men iallafall vid 12mån istället för 18mån. Oerhört egoistiskt och dumt att resa ovaccinerat.

      Vi har familj i Grekland och vi fick vackert vänta tills vår son blev 9 månader så han kunde få sin vaccination. Mässling kan leda till döden och den härjar fortfarande i Europa. Tänk er för föräldrar!

    90talist-mamma här, har inte rest ett piss med vår bebis som snart blir ett. Skulle aldrig prioritera solresa framför vaccination.

    Med det sagt vill man ju klämma in en resa innan lillen fyller 2 så man slipper köpa en extra flygstol ?

      Den där extra flygstolen är dock guldvärd! Sonen fyllde 2 år typ 2 dagar efter vi kom hem och vi hade mer än gärna haft en extra stol till honom. ? Hade bokat det om det var vi som betalat och bokat.

    Det kan ju finnas andra situationen än just nöjesresor under föräldraledigheten. Till exempel vår dotter är svensk/amerikan och vi ska resa till USA under julen. Hon kommer vara 8 månader och ska få mässlingsvaccin tidigare. Majoriteten av hennes amerikanska familj har aldrig träffat henne och detta blir troligtvis ändå tillfället de kan ses innan sommaren nästa år.

      Det är väl ändå inte samma sak? ☺️

    Jag vet inte. Jag var inte rädd. Var med min bebis i Asien när han var 6 månader. Han är nu 7 år och inte heller rädd. Handlar inte om att vara dumdristig. Men ibland värdera riskerna och göra en egen vettig bedömning.

      Behövs ingen riskutvärdering. Risken att bli sjuk är större i Asien. Punkt.

        Risken att bli trångsynt är större i Sverige.

        Ja men hur många svenska bebisar dör i Asien på sin semster procentuellt ?

          Det är väl i så fall bättre att vaccinera barnen innan. Man blir ju faktiskt en fara för alla (ovaccinerade unga som gamla) man möter om man blir smittad under resan. Det finns en mycket god anledning till att man har börjat vaccinera mot exempelvis mässling.

          Även om det skulle vara typ 0,03 % av alla svenska bebisar som åker dit, är det verkligen värt att riskera att det kan vara ditt barn!?!?!?!?

            För det finns inga risker i Sverige ??‍♀️

            Jag går ju över gatan med mitt barn ? Åker bil ? Chilla lite.

            Korven, bäst att du håller dig inne med dina barn. Tänk om det kommer en bil och kör på er på promenaden. Eller en hund och attackerar? Eller en mördare på vift? Ja, procentuellt låg risk men är det verkligen värt att ta den????!!!!

          Få eftersom det inte är jättevanligt att ta med sin bebis dit 🙂 hade fler gjort det hade det sett annorlunda ut.

            Vi hade en underbar tid. Härligt för min bebis att bara vara naken på en ö helt utan bilar. Han och vi var jättenöjda. Skulle rekommendera alla att resa med barn under 1 år (innan de börjar gå) för att få härlig tid tillsammans med mycket kvalitetstid och härligt klimat. Perfekt när man ammar och har ”maten med sig” Sen kan man ta en liten brejk och hålla sig flygfri fram tills de är typ 4 år och börjar gilla resa igen (och inte bara är vilda och jobbiga).
            Min son sov flygresorna och skrek inte.

              Man har kvalitetstid som är härlig i Sverige också som nybliven förälder..

                Och ännu härligare utomlands 🙂

    Det är inte ett alternativ att stanna hemma i typ nio månader (6 månader plus de sista månaderna innan födseln) för influencers, speciellt inte om de har oturen att föda barn på sensommaren så att Europa är för kallt, grått och oglamoröst några månader senare.

    De måste ju konstant spotta ur sig drömmigt content och byta miljö för foton hela tiden, annars förlorar de följare osv. Folk vill inte följa människor som göra samma sak varje dag, hur många ”jag lunchar på stureplan med mig bebis”-inlägg orkar man läsa innan man slutar gilla inläggen och personen försvinner från ens algoritm? Det är ju = döden för en influenser, så de måste faktiskt resa hela tiden, så att det blir lite variation på bilderna.

    Det har inget att göra med barnet över huvudtaget, dessa resor är bara för att skapa content så de inte blir irrelevanta.

    Men är vi inte aströtta på barn nu? Tänker att alla influencers har blivit gravida och skaffat barn, vem orkar bry sig längre? De Klart att första gravid-bilden och ”nu är bebisen här”-bilden får ganska mycket likes men vi är väl rätt blasé över graviditetsinlägg och bebisbilder just nu? Stackarna som får barn nu, det är inte lika penga-genererande som för 2 år sen. Finns väl fler gravida/småbarns influencer än det finns barn-företag som vill annonsera hos dem just nu?

    så nu kommer att få barn inte heller generera speciellt mycket mer följare eller engagemang längre, nu behöver de ta till andra tag för att behålla läsare. Vad är nästa steg tror ni?

    Gud vilka sorgliga liv de lever, att bara jaga content hela tiden. Får ångest bara av att tänka på det.

      Mm samma sak när en graviditet ska outas. Nu för tiden måste det göras på något exotiskt ställe typ Maldiverna eller liknande. Måste vara riktigt jobbigt att hela tiden liksom göra allt för alltid ligga steget före som influencers. Allt för att inte bli bortglömd.

      Börjar faktiskt förstå varför vissa av dessa influencers påstår att de är stressade. Inte för att ”jobbet” i sig är krävande om man jämför med riktiga yrken. Riktigt tragiskt att detta är typ ”drömyrket” för småtjejer.

      Man kanske får skaffa typ trillingar eller nåt. Tänk vad twistshake skulle kasta rabattkoder efter en.

      Vet i alla fall en influencer som funderar på sterilisering, DET hade varit nåt! Kanske följt av en No baby-shower och lite samarbeten med alkohol och porrtidningar och annat barnförbjudet.

      Hade i alla fall livat upp i min feed!

    Även om samtiden och (vissa) människors livsstilar och prioriteringar förändras så behöver ju inte det påverka spridningen och allvaret kring att drabbas av en virussjukdom. Hon får det ju att låta som att den ”äldre generationens läkare” avråder resa för att de är omoderna och oförstående ? Vi kommer resa för att hälsa på släkt när vår unge är ett år och har fått sitt mässlingsvaccin i förväg. För mig var det självklart att lyssna på vårdpersonal och deras kunskap kring sjukdomsspridning och vaccin innan vi bestämde tid för att resa. Det ges säkert olika råd från olika vårdgivare men spontant känns barnens hälsa viktigare än mitt själviska behov av att resa.

    Mässling är mycket smittsamt.
    Det är större sannolikhet att bli smittad av mässling än av ebola eller pest.
    Självklart stannar man hemma under barnets första år. Barnet har ingen glädje av att resa som spädbarn utan det är bara egoistiska föräldrar som far iväg med spädbarn på resor som inte är nödvändiga.

      Självklart för dig.

        Borde vara självklart för alla.

          Varför?

            Barnets säkerhet och hälsa är viktigare än att få resa och sola.

              Det är en självklarhet att prioritera sitt barn före sig själv. Och så borde alla föräldrar känna.

                Vem säger att man inte gör det bara för att man reser?

                  Man utsätter barnet för onödiga risker. Vad är det du har så svårt att förstå? ?

                    Har inte svårt att förstå, däremot svårt med att naivt tro att inga risker finns i Sverige. Många som ex inte vaccinerar sina barn alls här.

                      Ja och de är ju dårar?

                      Klart risker finns även i Sverige. För det behöver man ju inte utsätta barnet för ännu mer risker. Att vissa inte vaccinerar sina barn kan man tyvärr inte göra något åt, däremot kan man skippa att åka utomlands när barnet är bebis och utsätta hen för ännu mer risker.

                      Vem har påstått att det inte finns risker i Sverige?

              På vilket sätt menar du att den äventyras?

                Snälla. Läs en bok.

                  Har läst många, rekommenderar du någon särskild?

                    Vilka har du läst? 🙂 kan ju vara bra och veta innan man tipsar

                Spelar du eller är du verkligen såhär okunnig/oförstående?

      När min dotter var 3 v var vi tvungna att åka utomlands (familjekris) men inom Europa. Gick bra men hade aldrig gjort det om de hade kunnat undvikas.

      Fast, va? Kanske vill man stanna hemma, speciellt med första barnet. Sen då, ska de större syskonen sitta hemma tills de blir tonåringar? Har man haft ett aktivt liv och rest mycket innan man fick barn så är det väl inte det minsta konstigt att man gör det med barnen också? Är man mer van vid en kort semesterresa per år är det troligtvis en mindre grej att hoppa över den. Vår äldsta minns inte sina första resor till Europeiska städer men gillar att höra historier på allt ”bus” han gjorde där, och kolla på bilderna. Att uppleva sin omvärld kan vara mer än sponsresor, poolhäng och charter (älskar charter sen jag fick barn så skäll inte nu). ☺️

        *om

          Var inte ett svar till Mgirl, utan Pluto 09.40 ?

        Är det jättejobbigt att inte resa utomlands det första året?

    Vi andra som sitter i flygplanet är så jätteglada över skrikande babyar timme efter timme. Härligt!

      Jag är för barnfria plan!

        Jag med och då är jag ändå småbarnsförälder själv. Måste man bestämt flyga med små barn så vore i alla fall jag mindre stressad om det var andra familjer på planet som inte blir lika störda om mitt barn börjar gråta eller är högljudd. Ser inte problemet med att dela upp på flygresorna på samma sätt som vissa hotell är barnfria.

      Exakt. Ville gråta när jag upptäckte att jag skulle sitta bredvid en mamma och hennes 4 månaders bebis i 12h ner till thailand ??? innan planet ens rullat ut från gaten hade bebisen skrikit hål i mitt huvud. Överdriver inte ens. Blev så JÄVLA förbannad. Lovar mig själv så många saker jag inte tänker göra när jag själv får barn, ett exempel är. INTE FLYGA NÄR BARNET ÄR FÖR LITET.

        Men lol. Boka business class till dig själv då eller stanna hemma.

          Varför ska den som utsätts alltid ”stanna hemma” och inte den som beter sig illa??

            Beter sig illa???? En bebis?

              Nej föräldrarna beter sig illa och fel som utsätter barnet och andra för detta såklart. Det är ju de som gjort valet, inte bebisen.

            Om du inte kan vistas bland folk och vågar riskera störningsmoment som folk för med sig så får du stanna hemma.

              Men hur svårt ska det va att fatta, NI kan stanna hemma med era störande bebisar!!!

          Bebisar kan flyga I business också, så det är ingen garanti att det blir skrikfritt.

      Men köp öronproppar eller brusreducerande hörlurar då? Kan tänka mig en massa störigare grejer som inte går att göra något åt (folk som konstant har stolen inställt på värsta lutläget, som luktar svett, som försöker prata med dig, som är fulla, som ska ha ALL sin packning nära till hands – eller ännu värre ska upp och hämta något var 5:e minut!), men visst, gnäll på en sån sak som ljudstörningar…

        Skillnaden med allt det du sa är att man kan säga till. Fulla människor kan t.o.m. bli nekade ombordstigning. Bebisar får man inte bli arg på.

          Får och får, det känns ju ganska onödigt i vart fall eftersom bebisen inte lär bry sig. Och hur menar du att det hjälper att säga till någon som luktar illa?

          Det kanske är pga att jag är stadsmänniska, men det låter ju överallt hela tiden? Behöver en total tystnad är ju inte flyg optimalt oavsett.

            Men fattar ni inte på riktigt eller spelar ni bara? Klart det inte kan vara total tystnad men det är ju en jävla skillnad på det och gallskrik!

              Åh gud. Kränkta morsor som är privvade med resor dagen efter förlossning som tycker omvärlden ska ge väg åt henne och tycka hennes barn är det sötaste i världen även om den skriker hål i öronen på alla!

        Haft öronproppar och det har inte hjälpt. Det andra stör mig inte.

          Nej men då så, förbjud ljud på flyg för det måste ju vara enklare än att du inte snålar när du köper öronproppar?‍♀️

          Hahaha, skrikande bebisar stör inte mig, däremot högljudda ungdomar samt gubbar som konstant ska upp och gå längs gången.

        För mig är ljudet av en skrikande bebis 10 gånger värre än allt det du räknade upp tillsammans.

          Stanna hemma så slipper du garanterat bebisskrik ?

            Bebisarna kan också stanna hemma 🙂

        Vilka öronproppar tar bort barnskrik?

          Mina

            Vad är det för sort?

            Knappast. Kanske du inte har så bra hörsel? ?

        FINNS ju inget mer störande?? Öronproppar hjälper inte och såna hörlurar du pratar om är jättedyra. Varför ska den som utsätts vara ansvarig och inte den som utsätter? Otroligt själviskt att flyga med bevisar, borde vara förbjudet.

        Kan inte förstå folk som reser utan silikonöronproppar. Jag har det ALLTID med mig och sover supergott överallt.

        Men snälla. Det är väl inte barnet i fråga man blir förbannad på? Antagligen är det föräldrarna man börjar fundera på hur fan dom tänker, och för att förtydliga min kommentar. Nej det är inte bara ljudet som stör mig när jag har ett spädbarn bredvid mig i 12h. Vi alla vet vad som kommer med spädbarn och det är inte bara skrik? Och ja det är lika obekvämt att hamna bredvid ett fyllo också, men dom kan man iaf be snällt att hålla käften eller be dom bete sig. Vad ska man säga till en förälder med ett barn? Och mamma märkte man ju blev tokstressad när hennes barn skrek och störde cirka hela flygplanet så varför utsätta sig själv ens? Till Anonym, jag brukar åka business för att slippa allt ovan, men tänkte att jag ger det en chans men aldrig mer. Plus att business kostade 10 tusen extra. Och som någon skrev, är det alltid den som blir utsatt som ska stanna hemma ?? asså vafan?! Vi som inte har barn ska bara stå ut. Nej det är fan inte okej alltså att flyga med så små punkt slut.

          ??????

    Herregud. Va. Puckad.

    Jag tycker det är mest konstigt att personen som ställer frågan verkar tycka att Fornis svar är relevant för hennes (antagande) eget agerande i frågan. Typ som att ”om du gör det så gör jag det”. Om BVC avråder är väl det är väldigt mycket bättre grej att gå efter än om Forni skulle utsätta sitt barn för en massa onödiga risker? Känns som att BVC har lite bättre koll än en person som sätter sina egna behov framför andras.

    Eller så är det bara maskerat för att starta en konversation. Dunno.

    Det blir nog lätt lite tråkig stämning av att vara på resa med ett barn som blivit sjukt i mässling. Speciellt om barnet blev sjukt för att man valde att resa innan det var tillräckligt många månader för vaccination. Om sedan barnet skulle dö av sin sjukdom, ja då sjunker kanske stämningen mot botten. Men kanske kanske kan man få till lite fina, ni vet sådär stämningsfulla, gråtbilder. De som genererar massor av trafik och likes. Kan ju leda till massor av nya spännande samarbeten i helt nya affärsområden, tänk blommor, ambulansflyg, Fonus..
    Jag säger, kör på – res res res med riktigt små barn till områden med utbredd mässling och andra sjukdomar. Det kan verkligen leda till ett uppsving i verksamheten för en influenser.

    Åh vad jag NÄSTAN tycker att ”personer som släpar med sina spädbarn över halvja jordklotet” inte förtjänar vård om de får mässling eller värre saker när de absolut måste ut och resa. Tyvärr skulle oskyldiga barn drabbas, och de har ju inte ens bett om resan. Så… Nä, det går inte.

      Fy vad inskränkt och elak kommentar!

        Du tycker att den kommentaren var elak, men det är helt okej att åka utomlands med en nyfödd och riskera att barnet får t.ex mässling, och sen drar de eventuellt smittan med sig hem också?

          För att många vaccinerar sig inte i Sverige heller, alls och utsätter andra för risker. Finns en hel del annat som kan uppstå i Sverige som riskerar barnets hälsa.
          Man behöver oavsett inte vara elak för det men är det ens personlighet så är det ??‍♀️

            Påstod personen att den tycker det är bra att folk inte vaccinerar sina barn eller hur är det relevant? 🙂 Och vad var såå elakt?

            Tycker det ska vara lag på att vaccinera barn i Sverige. Annars ska man få böter och inte få gå på förskola, som i vissa andra länder.

          Alltså vill inte försvara Forni för tycker hon verkar ganska puckad och dryg. Men hennes barn är ju inte nyfödd minispädis, och de ska ju vaccinera säger hon klart och tydligt?

        Varför ska sjukvården hela tiden ta hand om personer som frivilligt skadar sig själva och andra? 🙂

        Tänker även på idrottare, rädda skönhetsoperationer som gått fel i Turkiet.

          Skada kan man sig dumdristigt i Sverige också eller låta bli att vaccinera barnen alla som många gör. Var drar man gränsen?

          Finns ju otaliga exempel på folk som gör det i Sverige ex ej vaccinerar alls.

          Om det är någon som inte kan anklagas för att frivilligt skada sig själva är det väl ändå spädbarn? Barnet är en egen människa, inget spädbarn någonsin har förtjänat att inte få vård vid sjukdom.

          Fast att idrotta är ju bra för hälsan. Går väl inte direkt att jämföra med en skönhetsoperation?

            Elitidrott är skadligt.

        Vad var elakt med kommentaren?

    Jag som barnmorska finner detta oerhört oroande.

    Det är absolut ett val! Vi åkte med våran lilla bebis inom Europa. Nu när han är 2 år åker vi till Thailand. Bebisen har inget behov av att resa. Den föredrar alltid att ligga och kramas med sina föräldrar. Jag skulle rekommendera föräldrar att vänta med att resa långt så barnet kan vara vaccinerat så kan man hålla sig nära när bebisen är liten.

      Nu är du ju själva flygplatserna som innebär störst risk för smitta, inte det skandinaviska hotellet som de flesta bor på (inom eller utanför Europa).

    Dokumentär om Bellas bolagskrasch av P3 Nyheter. Inte hunnit lyssna än, men snart så!

    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1412833?programid=1646

      Har lyssnat. Inte jättespännande ☹

    Känner ändå igen lite det hon beskriver, jag har fått frågan flera gånger om vi ska ”passa på att resa” eller ”göra något kul innan föräldraledigheten tar slut”. Vi passade på att resa innan vi fick barn och tror att vår bebis inte får ut så mycket av att resa just nu (är 7 mån). Tror inte att vi föräldrar skulle njuta helt av att resa med en så liten bebis, skulle nog oroa mig mycket. Men alla är olika. Tror ändå att det är vanligt i Stockholms innerstad och områden med bra inkomst att resa under föräldraledighet.

      Det tror jag med. Tyckte alla i min föräldragrupp på BVC på Östermalm åkte utomlands inom första halvåret. Inte som att se var 90-talister heller (utom jag, men jag har inte rest), medelåldern om man räknar in papporna var nog typ 40.

    Har en bebis på och just att han inte får ta vaccin mot mässlingen innan sex
    mänader har gjort att vi skjutit upp en (nödvändig) resa. Känns helt självklart att tänka på mässlingen som breder ut sig och jag är glad att någon frågade Forni om detta. Har inte fattat hur andra med små bebisar drar utomlands innan dess att bebisarna får skydd.

    Vänta läste fornis hela svar. De ska ju vaccinera sin bebis. What’s the big deal.

      Enligt mig är ”the big deal”: ”förstår att det inte är något alternativ för de flesta människor”

      Fast den snorkiga formuleringen kvarstår ju med ”att det inte är något alternativ för de flesta människor” att inte resa runt.

    Skulle inte ens komma på tanken att ta med mig bebisen utomlands. För det första skulle jag aldrig riskera mitt barns hälsa och välmående! För det andrq får inte bebisen vara i solen och för det andra blir det inte mycket vila med en liten bebis som härjar. Och de få pengar vi får in nu sparar jag hellre till en resa när han är stor nog att uppskatta och minnas!

    När jag fick mina barn under 80-talets början var det första vi prioriterade: knyta an till barnen. Vi seglade iofs på somrarna, liiite tufft med 2 små, men vi var/är vana seglare och familjen var tillsammans och ”knöts” samman om än inte i bostaden. Underbar tid. Resa utomlands började vi med när barnen var i 3-4 års åldern. Oavsett vad och hur man gör är det viktiga att tänka barnet först och att lära sig knyta an. Att vara utomlands kan vara stressigt för föräldrar och då kan barnet ”glömmas” och man missar en del av den viktiga anknytningen.

      Åkte till Turkiet när min dotter var 5 månader. Spenderade inte många timmar i solen utan mest på hotellrummet med AC.
      Gick jättebra att flyga, hon sa inte ett pip varken dit eller hem.

      Tycker mig vara påläst men just det med mässlingvaccinet har gått förbi mig, trots att jag uttryckligen frågade BVC om allt sådant innan avresa. Deras svar var bara ”åk och NJUT”.

      Ska åka till Thailand nu i vinter och då kommer hon vara 1 år. Ska läsa på om alla vacciner som behövs innan.

        Varför åka till Turkiet för att vara inne på ett hotellrum? Då kan man väl lika gärna va hemma??

          Varför lämna sitt hem öht?

          För att min man höll på att gå in i väggen och behövde miljöombyte. Vi spenderade inte alla dagens timmar på hotellrummet såklart.

    Min bebis kom 11 april, och detta år är det första på länge som jag (mannen reste i jobb) bara varit i Sverige. Det var lite jobbigt i somras (jag som älskar att bara i vackert turkost vatten), men varje gång vi var ute på äventyr i Stockholm med lillen så kom jag på att nej, jag orkar faktiskt inte åka utomlands med en bebis. Så NEJ, jag skulle iaf INTE åka långt med min bebis…

      Klokt, dessutom upptäcker man massor med saker i sitt närområde när man får barn och börjar göra utflykter med dem ?

      * bada ?

    Hahaha formuleringen är ju bara för kul. Att stanna hemma finns inte på världskartan ?

    Enligt BVC’s rekommendationer ska man vänta tills bebis är minst 6 månader innan en utlandsresa för efter 6 månader kan man ta mässlingsvaccinet. Och mässlingsvaccinet rekommenderas innan alla utlandssemestrar enligt nya rekommendationer. Jag tog med mig minsta när hon var 8 månader till Grekland en vecka och då fick hon mässlingsvaccinet i förtid. Det innebär att hon behöver få mässlingsvaccinet igen sen på bvc för att få fullgott skydd sen. Innan 6 månader kan man inte ge vaccinet eftersom barnet kan ha kvar antikroppar från tiden i magen som stör vaccinets verkan. Summa av fakta: Ingen semester innan 6 månader. Sen finns det tydligen idioter till allt..

      Borde höjas till 3-4 år.. För allas skull.

    Man blir ju dock avrådd från sjukvården att i alla fall resa innan de fått mässlingsvaccinet, har barn som är strax över året och räknas till ”den yngre generationen”. Går ju att ta tidigare men inte hur tidigt som helst. Det här handlar ju mer om att hon tycker att det är enormt tråkigt att sitta hemma och vara föräldraledig och måste övertala sig själv om att det är en bra idé att resa med en bebis så att hon står ut med tillvaron. Är ju dessutom rätt få föräldralediga med medelinkomst som har råd att dra iväg och resa hur som helst.

    Undrar mest över ”förstår att det inte är ett alternativ för de flesta människor”. Menar hon att de flesta människor är tvingade att resa innan barnet hunnit få vaccinet. Vilken tur jag hade när mina barn var små tänker jag då. Som en av få människor så kunde jag välja att inte resa.

    Jag är ju föräldraledig för att ta hand om mitt barn och ge honom/ henne de bästa förutsättningarna. Jag är inte hemma för att kunna resa runt.
    Bebisen behöver stabilitet och lugn och inte utsättas för onödiga risker.
    / mamma till fyra inkl nyfödd

      ??????
      Väldigt bra skrivet!

      Tänk att man kan kombinera dessa ??‍♀️

      Svenska föräldrar är löjligt bortskämda med föräldraledighet. Förstår inte varför det ska daltas så med svenskar? I många andra länder har man gränser för hur mycket man får VAB:a eller vara föräldraledig men här är det så otroligt frikostigt. Om ni också haft småbarnsföräldrar inser ni nog hur ”härligt” det är när de förlänger semestern med 4 veckor med föräldraledigt, eller VAB:ar så fort ungen hickar till. Världens klenaste folk detta…

        Själv tycker jag att fler länder borde ha det barnperspektiv som Sverige har. Dessutom är det ett bra incitament för att skaffa fler barn och tidigare i livet, vilket är en akut fråga för många länder i västvärlden. Jag har inga som helst problem med de som förlänger semester, härligt för dem! Sen är det ju knappast någon guldgruva att vara hemma på vab (eller fl) och du borde kanske utgå ifrån att människor gör sitt bästa?

          Precis så, tänk om man inte kunde vabba med barnen när det behövs ? det är nog mycket pusslande med semester och föräldrapenning och lovdagar.

        Tänk vad skönt att alla inte tycker som du

    Dock så hörde jag nyligen om ett föräldrapar som lämnade bort sin 2 månaders bebis till en släkting i 3 dagar (!!) För att gå på fest och vila lite. Så vet inte om det är samtiden att hela tiden sätta sig själv först eller dom som är helt jäkla… snacka om att slänga all anknytningsteori överbord. Är väll också av den ”gamla skolan” att man ska vilja vara med sin nyfödde. 🙁

      Absolut inte, de pratar ju inte om något annat än anknytning när man får barn, och ”nära föräldraskap” verkar verkligen ha boomat. Det är definitivt inte gamla skolan. De par du tänker på måste vara någon sorts undantag. Testa och föreslå i random mammagrupp att du skulle lämna ditt spädbarn hemma i tre dygn för att festa och du skulle bli sågad vid fotknölarna och soc-anmäld. Ida Warg blev ju grillad när hon lämnade pappan till bebisen ett par timmar.

      Snarare tillhör det väl den gamla skolan att tro att barn bara har fysiska behov och kan skötas av vem som helst (även om det som tur var börjar bli ett par generationer sen).

    Stör mig på hur hon skriver ”den gamla skolan” som att det var gammal info som inte gäller längre. Visst, reser föräldrarna oavsett så är det såklart bättre att kompromissa och ge vaccin i förtid än att helt avråda när föräldrarna ändå inte lyssnar på rådet.

    En liten bebis lär inte lida av en resa, sålänge den inte blir sjuk. Förstår också att folk ”passar på”, inte bara pga föräldraledigheten men också för att det generellt är smidigare med en liten bebis som kan typ ligga i en babysitter och bara dricker mjölk, jämfört med en mer högljudd 1,5-åring som springer runt och kräver konstant uppmärksamhet, vid en pool t.ex.

    Men med kunskapen om riskerna så anser jag det vara så otroligt dumt gjort. Visst det gick säkert prima för influencern, grannen och Bettan på jobbet och det var SÅ härligt att resa med baby men det är ju så det är, det går bra tills det går dåligt och går det dåligt så kan det gå riktigt, riktigt dåligt. Nej vi kan inte undvika alla risker och vi kan själva inte hålla oss uppdaterade om allt. Därför finns det riktlinjer och rekommendationer. Går något snett trots att man följt dessa, då får man göra det bästa av den situationen. Tänk bara tanken att ens barn blir sjuk för att man gått emot rekommendationerna? Själv skulle jag vilja ha jäkligt mycket på fötterna innan jag gick emot rekomendationer, och ”mer mamma bra mår BÄÄBIS bra” är inte en anledning att gå emot råd enligt kunskapsläget idag.

      Ja jag förstår inte resonemanget ”mår mamma bra, mår bebise bra” för den absolut viktigaste faktorn för mammas hälsa är väl att barnen mår bra ?

    Jag förstår att man vill till ett varmare klimat med bebis när man faktiskt är föräldraledig och har den möjligheten, åtminstone tidsmässigt.

    För influencers verkar ju inte tiden vara ett problem eftersom de ändå får innehåll tack vare resan. ?

    Men nej, hade inte åkt utan vaccin. Sonen är 1,5 år nu men bvc har frågat sen tidigt i våras om vi planerat resa och vill ta vaccin tidigare. Dock ägg i ”18-månaders vaccinet” så måste testa ifall han tål ägg nu pga åtminstone tidigare allergi. ?

    Nåväl, att sitta på plan är inte så jävla kul med en skrikande unge trots att han bara skriker 15 sista minuterna av resan som varade 60 min…. ? Och då är det ens egen jäkla unge! ??‍♀️ Men när planet har landat och ungen (snart ute på Blocket) fortfarande skriker och slänger sig utan konsekvenstänk så vill man bara säga tack och förlåt till de passagerarna som ändå erbjuder sig hjälp med ”vadsomhelst” . ❤️

    VARNING!!!! Vi ska resa 19 december TILL Stockholm (inrikes) och sen från Sthlm den 22 december. Alla som inte står ut med en ev skrikande 1,5 åring kan undvika flyga då! Tips från coachen! (MEEEEN han har en trevlig sida ibland också! Bara han inte måste sitta still… ?)

    Tack för ordet!

    ”Förstår att det inte är ett alternativ för det flesta människor”. Så de flesta är mer eller mindre tvingade till att åka utomlands med barnen innan de vaccinerats? Som en av få har jag då alltså kunnat valt att inte resa när mina barn var små, lyx för mig. (?)

    Som den yngre generationens mamma, var 25 när jag fick barn för 1,5 år sedan har jag inte känt det minsta behov av att åka utomlands ens innanför Europas gränser med mitt barn.
    Däremot kommer jag göra det när mina barn är äldre och kan uppskatta att upptäcka världen, om det ens är ett alternativ då.

    Förstår man vill passa på och vill få omväxling av miljön. Visst är de en risk. De är de att dra på Ica, butiker, caféer, bio, teater, lekplatser inomhus(dra hem nån smitta är ett faktum) mm. Framförallt öppna förskolan.alka platser med mycke folk och elker mindre yta. Så låt hon gö de hon känner är bäst gör sin familj.

      Mässing har i princip varit utrotad i Sverige men nu ökar den, och även i övriga Europa. Varför tror du att det har blivit så. Förut var det därmed mindre risk att drabbas av allvarlig sjukdom på Ica eller öppna förskolan, än nu. Jag tror även att många som avstår att resa med ovaccinerade barn också är medvetna om smittorisker inom Sverige. Undviker kanske platser där det är stor risk för att drabbas av rs-virus när bebisen är nyfödd och smittorisken som störst. Kan bli några veckor/månader som man inte gör så mycket utåtriktade aktiviteter eller tar emot så många gäster, men å andra sidan tar det ganska lång tid att amma/mata och byta på en nyfödd. Ofta är det ungefär vad man hinner med på en dag, innan den andra föräldern kommer hem. Sitta och mysa med bebisen på bröstet, läsa för äldre syskon. Fixa mat och kanske äta själv.

    Jag tycker egentligen man gör som man vill och jag tror inte det behöver vara en katastrof att resa när barnet är litet men i just det lägger jag ingen värdering. Jag vet för lite. Men det jag reagerar på är ordvalet. ”Inget alternativ” Att det för dagens föräldrar inte är ett alternativ att inte resa? Det känns lite verklighetsfrånvänt att skriva så. Men det kanske är sanningen? Att för en viss klick föräldrar med den livsstilen är det inte ett alternativ? Men hon drar ju alla föräldrar över en kam vilket jag förstår är provocerande om man själv gör andra val.

      Helt sjukt ju.

      Uppfattar det också som extremt priviligierat á la ”de får väl äta bakelser då?”… Men många har en liknande livsstil i Sverige. På mitt jobb hör jag ofta om hur man ”kommer dö om jag inte kommer iväg till Thailand i januari” och då arbetar jag inom vården… Vi har det FÖR bra i Sverige idag. Kanske är provocerande att säga, men mitt i denna klimatkris är det rätt galet att vi överäter massor, reser utomlands 2 ggr/år, har 2 bilar, bor på 250 kvm trots små familjer m.m… Obehagligt.

        Är det obehagligt att vi bor på 250 kvm trots små familjer? Och reser eller har två bilar?
        Hahahahaha. Obehagligt? Knappast va.

        Här ska du få lite kunskap helt gratis:
        Svenskar är de mest trångbodda i hela Norden.
        Sverige ligger inte ens på topp 10 när det kommer till länder med flest bilar per capita (länder som Tyskland och Italien ligger långt före oss)
        Samma sak med länder som reser mest, vi ligger långt ner på listan. Östasien står för en femtedel av globala resekostnader; Kina, Sydkorea, Japan och Taiwan. Sedan kommer USA, Tyskland, UK, Frankrike, Kanada och Ryssland.

          Men när det kommer till resekostnader kan du inte mena att man i Asien reser för mer pro capita än i Sverige. Det måste vara mängden resenärer som drar upp kostnaderna. Dessutom undrar jag om det betyder att vi verkligen är trångbodda i Sverige eller om det kanske är så att de är ännu mindre trångbodda i övriga norden.

    Vadå ”utanför Europa”? Fattar att risken kan vara högre men är ju rätt många som mellanlandar inom Europa så flygplatserna där behöver inte vara helt säkra…
    en annan aspekt utöver ekonomi är att det inte direkt är en dans på rosor att resa med en liten. Man behöver ha med sig tusen saker och sen ska man försöka hålla hen nöjd hela resan. Känns som en romantisk bild man har att resa till värmen med bebis men vad får man egentligen ut av det? Aldrig lockat mig men jag är kanske fel generation ?

      Min tanke också ? när man kånkat med sig alla prylar som behövs på resan, kanske man dessutom inser att inne i skuggan är bästa platsen ?

    Man får väl göra som man vill tänker jag.
    Men vår 14 månaders kille blev väldigt dålig i en infektion han drog på sig i Italien.
    Så jag skulle absolut tänka ett par varv extra om jag drog iväg utanför EU med en ännu yngre plutt. Sen är det klart, helammar man så är ju bebisen mer skyddad än en 14 månaders som käkar allt som kommer i dess väg. Fågelbajs där till….

      Vad finns det för infektioner i Italien som man inte lika gärna kan få här?

        Jag insåg min otydlighet.
        Jag menar att man inte behöver utan för EU för att skaffa sig sjukdomar till barnen.
        Vad min plutt hade låter jag vara osagt.

        Antivaxkulturen är väldigt stark i just Italien.

          Jag läste detta och det förklarar en del. Jag ber om ursäkt för min kassa stavning. Jag har jonglerat mobil och matlagning samtidig.

    Är så trött på denna världen. Kan någon förstöra internet så de måste skaffa riktiga jobb istället? Vad ska dessa människor tillföra när det är Zombieoutbreak? Bete?

      Vad ska ”de riktiga” jobben tillföra vid en zombieapokalyps (förutom typ läkare och snickare)? Marknadsförare? Säljare? Kassapersonal? Administratörer? IT-tekniker? Revisorer?

        Säljare: säljer saker som kan hjälpa
        Marknadsförare: marknadsför zombiehjälp och lockar blåsta att bli offer
        Kassapersonal: säljer saker som kan hjälpa
        Administratör: tar hand om det framtida kollektiv vi behöver
        IT-tekniker: löser problemen i kollektivet
        Revisorer: ser till att det går rätt till

    Är själv gravid och ska ha barn i februari. Sitter och räknar på min föräldrapeng och inser att om man inte tar full ersättning 7 dagar i veckan blir det inte så fett med pengar- får bli lite som studenttiden med eget kaffe i termos och mkt linsgrytor. Är helt med på det då jag hellre vill kunna vara hemma så länge som möjligt med mitt lilla barn. Att få barn är ju en uppoffring men den är ju självvald?! Förstår inte detta tänk riktigt med att ”det inte finns alternativ” för dagens föräldrar, de ska till varje pris behålla sitt liv som det var innan barn? Visst, res om du vill men kom inte och klaga sen om barnet blir sjukt under resan.

      Fast med den logiken: ”Åk inte bil, om du gör det så kom inte och gnäll när du blir förlamad efter en bilolycka”

    Ena sekunden läser man att det är en i det närmaste SJÄLVKLARHET att man ska stanna hemma och inte ens gå på affären de första månaderna för att bebisen kan få rs-virus, nästa sekund så är det hur självklart som helst att man drar på långsemester utomlands?? Vilken jävla tur att jag inte läste kommentarer på internet under min graviditet, jag var förvirrad nog ändå.

    Vi hade en Thailandsresa bokad när sonen var drygt 6 månader. Han fick vattkoppor så vi fick inte vaccinera honom mot mässlingen. Då bokade vi av resan. Vi skulle åkt den 21 december 2004… Ibland tror jag på änglar.

    Vi har större delen av släkten utomlands och första gången jag flög med bebis var bebisen en månad gammal. Och även de andra barnen har vi tagit med till släkten sedan de var små. Jag tycker inte det är jättekonstigt.

    Semesterresor är väl en lite annan sak, men jag förstår inte varför det skulle vara så fel?

    Så intressant hur olika man kan tänka. Jag är föräldraledig med mitt första barn nu. Jag har låtit bli att åka och hälsa på min syster som är ett halvår i England (för det är ändå inte så jättelänge, hon kommer ju snart hem) och vi har tackat nej till sambons brors bröllop som kommer ske i Asien, mest för att jag inte vill utsätta sonen för flygresa och ev sjukdomar. Även om jag är ledig så att jag hade kunnat åka utan problem och vi hade haft råd att göra båda.

      Mkt vettig förälder! ?????? (Obs, absolut inte ironisk, synd att man ska behöva skriva det men..) ?

        Tänk att man kan bedöma en förälder som vettig på några ynka rader ??‍♀️

          Jag anser mig vara en vettig förälder, så tackar för det. Men håller ändå med den andre anonyma att det nog är svårt att utläsa på det lilla jag skrev. Jag kanske också förespråkar alkohol som metod för att söva barnet lätt… vem vet..

          (Obs, gör det alltså inte! om någon inte fattar att jag skämtar.)

          Det hon skrev och det tänker var vettigt. Förlåt att man är positiv och ger en komplimang, glömde att man bara får göra taskiga personangrepp här.

            Tänket.

            Jag håller med dig ? du gjorde bedömningen att det hon skrev var vettigt. Det betyder inte att någon av oss har bett henne vara barnvakt åt våra barn eller anförtror henne några andra viktiga uppdrag. Man kan helt enkelt bara vara trevlig och positiv ibland!

            Nästan 300 kommentarer här, 4 stycken under Fåniga frågor med Forni-inlägget. Lite märkligt eller? ?
            Men just det, man får ju överhuvudtaget inte komma i närheten av att ifrågasätta denna lilla världsfrånvända ”författarinna”, det uppfattas ju som HAT. De som eventuellt gjort sig besväret att kommentera hennes lilla felaktiga utsaga har väl hamnat i modd. Men det står ju å andra sidan klart och tydligt i instruktionerna till kommentarsfältet att man inte får någon som helst negativ feedback ; ”Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.”
            Come on ?

    Har vid två tillfällen varit mammaledig och vid de två tillfällena var resa bland de sista jag tänkte på. Finns såklart väldigt mycket mysigt med föräldraledigheten men också mycket jobbigt. Den allra första tiden är ju en enda stor bubbla. Runt sex månader har man väl ändå kommit in i någon slags fungerande och tydlig vardag.

    Varför passa på att resa under föräldraledigheten, det borde man väl ändå göra innan man skaffat barn i så fall? Föräldraledighet är inte på något sätt en semester även om den på många sätt är en mysig tid som gör det möjligt för föräldrar att vara med sina barn.

    Man får väl göra som man vill men att se föräldraledigheten som ett tillfälle för att resa och vidga sina vyer kan jag väl tycka är lite väl skevt.

      Måste man välja mellan att vara förälder och att göra härliga resor? Jag har valt båda. Var på långresa i Asien när sonen var 6 månader och det var underbart och enkelt. Vi både ”vidgade vyer” och hade en fantastiskt tid med varandra och MYCKET tid eftersom ”någon annan” städade på rummet och vi åt på restaurang varje dag.
      Var på världens vackraste ö som saknar biltrafik så det var väldigt avkopplande.

    Angående vaccinmotståndare.
    1. Det finns vetenskap och så finns det hitte på. Följ vetenskapen om du vill att ditt barn ska överleva småbarnsåldern.
    2. Ett enkelt sätt att få alla dumma och skadliga föräldrar som inte vaccinerar sina barn att göra det, vore att villkora förskolan mot vaccin. Ska du ta del av förskolan, ska du också vaccinera dina barn. Bara för att du inte är tillräckligt rädd om ditt barn för att vaccinera det, så ska du inte få utsätta andra barn för fara. I Frankrike ligger detta som förslag nu, vi borde göra samma här.
    Blir tokig när jag tänker på att tex mässling i princip var utrotad i Europa, men nu är påväg tillbaka igen. Kan folk fatta hur jävla bra vi har det och ta del av vaccinationsprogrammet bara. Så slipper barn dö i mässling.
    Och det här med att åka på resa med ovaccinerat barn är bara så jävla dumt att ingen kommentar krävs. Och det handlar heller inte om ålder på läkare/sjuksköterskor. Alla inom vården har samma rekommendationer att följa och svenska slita högaktningsfullt i om du vill ut och resa med din bebis. Kan du inte själv ta ansvar för ditt barn, så måste vården påpeka det olämpliga i ditt agerande.
    Tänk att det är dessa människor som influerar andra. Vilken sjuk värld.

    Fast att stanna inom Europa är ju inte bättre. Uk förlorade sin status som mässlingsfritt i år.
    Själv bor jag i UK och vi har rest till Sverige när vårt barn var 4 mån. Men inte till något annat land.

    Vilken värld lever hon i?

    RS-virus tar ju tyvärr också bebisliv här i Sverige så att vara borta från svenska vintern behöver inte bara vara dåligt…

      Exakt…

        Skulle påstå att jag är en yngre mamma och min dotter är närmare 3 år och har bara varit i Danmark. Hade såklart kunna åka lite längre men har varken behovet eller lusten. Men oj vad kul vi har ändå!

        Hoppas innerligt att alla föräldrar vaccinerar sina barn, men vet att långt ifrån alla håller med mig eller gör det som är bäst för sina barn 🙂 i know, jag provocerar många nu 😉

          Men jag tror att de flesta av oss håller med dig!

    Det här är så dumt! Okunskap. Små barn under två år har ett mycket svagare immunförsvar är vuxna har. Dem är inte motståndskraftiga mot sjukdomar och har en helt annan bakterieflora än vad man har utomlands. Dem är inte vaccinerade mot det som behövs. Jag förstår att det är trevligt att åka på semester men folk förstår verkligen inte vilka risker dem utsätter sina barn för. Sen blir jag uppriktigt sagt förbannad när hon påstår att unga läkare och barnmorskor anser det som okej? Jag är en yngre person och är nyexaminerad sjuksköterska. Läste mikrobiologi för inte så länge sen. Det går emot det vi lär oss om mikrobiologi. Skriver detta för att jag hoppas innerligt ingen tar sina medicinska råd från Michaela Forni. Åker ni utomlands med era bebisar utsätter ni dem för en risk, så är det bara. Barn blir mycket mer sjuka än vad vi vuxna blir

    Är hemma med min 3-månadersbebis nu och kan säga att åka utomlands är det sista jag tänker på/har lust och ork för nu. Kan tänka mig att bebisen har ännu mindre lust med det då han blir överstimulerad av att jag bjuder hem folk på fika några timmar. Haha.
    Att resa med en bebis är nog dessutom inte direkt ’avkoppling’ som en del verkar få det att verka..

    Men seriöst, det är inte farligt att åka med ett ovaccinerat barn.
    Eftersom våra barn är överkänsliga mot det som är i sprutan får de inte vaccineras alls, och det kommet detas barn troligen inte heller får göra. Pekpinne på den?

    Dock sa barnmorskan att i många länder vaccinerar man inte innan 6 månader, i vissa fall inte innan 1 år.
    Detta på grund utav att många små barn kan bli fruktansvärt sjuka (skjut mig nu då ni som vill, men det finns faktiska rapporter som bevisar samband mellan plötldigt småbarnsdöd vid 3- månaders ålder och 3-månaders vaccinet) och i vissa länder väntar de därför tills barnets egna immunförsvar blivit starkare innan man vaccinerar.

    Mammas bröstmjölk har högt immunskydd mot många sjukdomar, kanske inte just mässlingen, men åker man inte till ett dtälle där det är mässlingsutbrott är risken inte så stor att drabbas.

    Visste ni förresten att vaccinet inte täcker hela livet så de flesta vuxna är helt ovaccinersde. Sug på den ni.

    Och ja, jag är vaccinerad.;)

      Ja, men fet eventuella sambandet mellan plötslig späbarnsdöd och vaccin man pratar om gäller för USA där man ger flera och flera olika vaccin samtidigt vid 3 månaders ålder. I Sverige finns det ingen sådan risk.

      Vaccin mot mässling ges inte före 6 månader i Sverige heller, och helst inte före 9 månader. Ges vaccinet rätt håller det livet ut, vi som är födda före mitten av 80 talet har i vissa regioner bara fått en spruta och då är inte skyddet fullgott.

      Mässling är extremt smittsamt och förekommer i ökad utsträckning runt om i världen. Åker du utanför norden så åker du till ett land där mässling finns. Du kommer vistas på en flygplats tillsammans med människor från hela världen. Att säga att det är riskfritt att resa med ett ovaccinerat barn är därför oerhört naivt. Har man barn som av olika anledningar inte kan vaccineras så måste man ta ställning till hur man ska se på resande, och jag kan förstå att man, när barnet är äldre väljer att resa. Men då ska man veta att det är ett aktivt val, en viktning man gör för att resan ger barnet så pass mkt att det är värt det, inte en slentrianhandling för att föräldrarna vill ha sol. Ett äldre barn klarar dessutom mässlingen bättre än ett litet barn.

      Ta en koll med försäkringsbolaget bara, det kan bli en dyr historia om de anser att försäkringen inte gäller när du valt att resa ovaccinerat…

    Jag har arbetat som psykolog inom barnhälsovården (BVC) och träffat flera föräldrar som rest utanför Europa med små barn, och barnen blivit smittade med allvarliga sjukdomar, eller fått allvarlig vätskebrist, varit med om olyckor i områden där sjukvården är dålig osv. Den ÅNGEST som dessa föräldrar har uppvisat när de är tillbaka i Sverige har varit förfärlig, och den har tagit lång tid att arbeta med.
    Varför inte bara följa de råd som BVC ger: åk inte utanför Europa när barnet är litet? Om ni vill ”passa på att åka utomlands under föräldraledigheten” så är mitt förslag att spara så många dagar ni kan av föräldrapenningen och åk på en längre resa när barnen är så stora att de också kan njuta av den, och minnas den!

      Vilket trams

    Kenza tog sin unge till Dubai. Alla ba, Nej! Dubai suger (it does!) men inte ett pip om att ungen är under halvåret, ovaccinerad etc. Nu, när annan mamma gör (korkat) inlägg om att man faktiskt ska FÅÅÅÅ lov att åka utomlands med sin bebis, men väljer Thailand är plötsligt ungens ålder o välmående viktigare än destinationen….?

    Nästan 300 kommentarer här, 4 stycken under Fåniga frågor med Forni-inlägget. Lite märkligt eller? ?
    Men just det, man får ju överhuvudtaget inte komma i närheten av att ifrågasätta denna lilla världsfrånvända ”författarinna”, det uppfattas ju som HAT. De som eventuellt gjort sig besväret att kommentera hennes lilla felaktiga utsaga har väl hamnat i modd. Men det står ju å andra sidan klart och tydligt i instruktionerna till kommentarsfältet att man inte får någon som helst negativ feedback ; ”Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.”
    Come on ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.