Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

961 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej!

    Jag har en lillasyster som är 21 år och det senaste året har gått ner ca 15 kg. Vad vi vet har hon tidigare spytt medvetet en gång men sagt att hon aldrig gjort det flera gånger (vi är rätt nära så jag litar på henne). Tidigare var hon lite överviktig och nu är hon smal, ej anorektisk men ska inte gå ner mer. Ser att hon äter och unnar sig godis på helger osv. Vad jag ser har hon en balans.

    Vi har haft magsjuka i familjen denna vecka och idag var det min lillasyster som åkte på det, och spydde flera gånger. När hon sen mådde bättre så sa hon att hon skulle köpa fredagsgottis- godis och chips, och min pappa säger då ”det är väl inget bra om du är magsjuk”.
    Min lillasyster svarar då ”jo men det är ju jättebra för då spyr jag ju upp det sen och slipper dom kalorierna.

    Efter detta utbröt bråk mellan mig och pappa, då jag blev SÅ förbannad över att han inte reagerade på denna kommentar. Han menar att detta inte på nåt sätt tyder på nåt allvarligt eller att vi ska vara oroliga medan för mig är det en sjuk kommentar.
    ”Jag har massa vänner som är nöjda över att dom har gått ner när dom varit magsjuka” sa han ”är dom svårt anorektiska för det”.

    Är jag knäpp som blir så förbannad på honom? Vad tkr ni och hur skulle ni agera jämte er syster?

      Jag tycker att du är lite väl hispig, jag skulle reagera precis som din pappa och jag tycker att han har en poäng.
      Din syster var överviktig och behövde gå ner kilona. Hon behöver också tänka extra mycket på sina matvanor nu så att hon inte faller i samma gamla spår och blir överviktig igen.

        Absolut men inte är det friskt att spy upp mat och vara glad över det?

        Tål att tilläggas – hon är alltså 175 och vägde förut 74 kg. Så det var frågan om precis över gränsen för normalvikt

          Jag är 178 cm och ligger på 60 kg och känner mig inte alls speciellt underviktig.. känner mig inte supersmal heller så tycker att du överreagerar en aning..

            Varför fokuserar alla på vikt.. man kan vara ätstörd utan att vara underviktig..

            eh.. jag är 160 cm. skulle jag väga 60 kg så skulle jag också va normalviktig. lite mullig men fortfarande inte alls tjock eller ha problem med vikten.

          74 kg på 175 cm är inte överviktigt

            Fast hon vägde förut 74, om hon gått ned 15kg från det är det ju en annan sak

          Nej det är inte friskt!!! Du har rätt!

        Brukar tänka så me, skönt och bli av med lite kg när jag är magsjuk eller får diarre men har inga ätstörningar är baraAllmänt indoktrinerad och påverkad som de flesta unga kvinnorna

          Men det är ju jättehemskt!

            Ja och inte går man väl utanför dörren inom 24-48h efter att man varit magsjuk? Klarar inte av själviska människor

              Att vara hemma 48 timmar efter symptom gäller enbart de som jobbar på intensiven. 24 timmar gäller för förskolepersonal eftersom de jobbar med snuskiga barn som inte tvekar på att gräva varandra i halsen efter att de grävt sig själva i blöjan.
              En normal vuxen som tvättar händerna som en normal människa är ingen smittohärd ens medan man uppvisar symptom.

          Hahahaha va?? Det är ju orimligt. Du förlorar ju inga kilon på att vara magsjuk 3 dagar?

            Jo det gör man men det är inte fett man förlorar.

        Shit, denna kommentar alltså… Vilken skjuk och ätstörd samtid vi lever i! Den korta tid vi har på jorden ska väl fan ägnas åt bättre saker än att konstant och ångestfyllt försöka krympa våra kroppar!

        Det ska va gott å leva, annars kan det kvitta!

          Ätstörningar har väldigt lite med viktnedgång att göra egentligen mvh ”frisk” från anorexia (och det kan man tyvärr bara bli när man själv inser att man är sjuk.

        Hellre några extra kilon och levnadsglad än ätstörd och hata sig själv.

      Tycker du låter mammig och överbeskyddande

        För jag inte tkr det är sunt att vara glad över å vara magsjuk så man kan spy upp chipsen sen?

          Du ville veta om du är för hispig men vägrar lyssna på någon av alla som tycker du är det? Formulera din fråga nästa gång som att du bara accepterar medhåll.

            Nej men utveckla din kommentar.

              Och jo, jag ska vara ärlig, jag förväntade mig nog mest medhåll. Förstår inte hur en människa i denna världen kan tycka att det är en frisk kommentar att säga att det är bra att spy för att bli av med kalorier.

                Alla slänger ur sig ogenomtänkta kommentarer ibland. En kommentar behöver inte betyda något farligt. Så lugna ner dig och avvakta.

                Du behöver väl inte din pappas medhåll för att oroa dig för din syster? Jag förstår inte riktigt vad du vill diskutera. Är det hur du ska hantera din systers eventuella ätstörning eller din pappas kommentar om det?

          Jag tycker inte att du är överbeskyddande! Tycker inte att det låter sunt att ha den inställningen din syster har, särskilt när hon tidigare spytt medvetet. Tror många här inte ”bryr sig” för att de inte kan relatera. Sjukt lätt att sitta och säga att någon är nojig och paranoid tills man själv sitter i skiten. Hoppas det löser sig med din syster! Tycker att det är fint att du är uppmärksam!❤️

      En ätstörning är så mycket farligare än 15 kilo övervikt. Jag tycker inte din pappas kommentar är okej!

        Asså det var ju inte hans kommentar jag reagerade på utan att han inte reagerar när hon säger att det är bra att hon spyr upp maten så hon slipper kalorierna?

          Läste nog lite snabbt, men ja hans icke-reaktion är inte heller okej. Har en pappa som är exakt likadan, blundar för och förnekar allt som är jobbigt

          Hej Sophie!
          Jag är 23år och har haft både anorexia och bullemi (anorexia tonåring, bullemi vuxen). Jag känner igen mig själv lite hur du beskriver din syster i kommentaren. Det är lätt att ena stunden äta chips och nästa svälta sig själv eller spy upp det man ätit. När någon i min familj hade magsjuka så var det en ursäkt för mig att få mig själv att kräkas och skylla på magsjuka. Men det här är mina erfarenheter och det behöver inte alls vara så med din syster! Det du kan göra är enkelt att säga till henne att du är orolig och att om hon vill dela med sig av om något är fel så finns du där. Det är inget mer du kan göra.

        Så sant! Ju mer ätstörda tankar lyckas få fäste, desto svårare kommer det bli att bli kvitt i framtiden. Sen behöver vikten inte spela nån större roll, även om systern inte är underviktig så är det ett skadligt tankemönster.

      Du överreagerar inte. Självklart kämpar hon mot hjärnspöken och det där slank ur. Håll ett öga på henne och förklara för henne att viktnedgång ska vara hälsosam, att hennes värde inte sitter i hennes utseende, att hon är älskad, att pappor ibland fattar noll men att du fick en känsla av att hon är på fel spår. Kan vara sista chansen att vända en nedåtgående spiral.

        fast samtligt. Jag är typ beroende av smågodis. Är inte överviktig och jag tror inte att jag blir det heller. Samtidigt mår jag väldigt dåligt i kroppen efter att ha tryckt en Mose godis. Å det är ju inte konstigt. Finns ju inget nyttigt i det, snarare tvärtom. Så varför ska det va så positiv att äta godis egentligen? Man trycker ju i sig saker som faktiskt är skit för kroppen.

          Så pga att godis är onyttigt ska man spy eller? Huruvida man ska trycka i sig godis är väl en annan diskussion?

      Sophie! Jag fattar inte de knäppa kommentarerna här. Din reaktion är helt rimlig! Jag hade också lackat. Hade nog försökt prata med min syster när det lagt sig lite så man inte tar det i affekt.

        Håller också helt med. Spelar ingen roll vad man väger, man kan ha en ätstörning ändå. Och även om det kan vara bra att gå ner i vikt om man är överviktig så är det inte bra att göra det pga att man har en ätstörning. Prata med din syster i lugn och ro och berätta vad du oroar dig över. Samma med din pappa så kanske han förstår din syn på det.

        Tack!!

        Undrar om folk inte läste ordentligt? Jag reagerar ju inte på hans kommentar, jag höll med om att hon inte borde äta början är sjuk

          Tror kanske ändå detta kan vara svårt att förstå för många män som inte levt med samma kroppsideal som många kvinnor. Kan du prata med henne, för håller med om att det känns lite tveksamt?

            Håller med dig! Tror också många män tyvärr vill ha åsikter om hur kvinnor ska se ut, utan vidare tanke på att kvinnor faktiskt är levande individer och inte bara prydnader som ska väga si och så mycket, ha si och så mycket smink, osv.

      Varför är jg på modd camcam? ?

      Som en som en gång led av anorexi så skulle jag råda dig att hålla lite extra koll på din syster. Ätstörningar utvecklas långsamt och kan börja med små tecken, likt hennes kommentar. Det behöver heller inte vara äs utan kan röra sig om annat såsom att hon är extra noga med kalorierna i.o.m att hon tidigare varit överviktig och vill försöka hålla vikten (vilket vi får hoppas). Det gäller att försöka hålla en sund och normal relation till det, men keep in mind att det kan eskalera ganska fort och det är väldigt enkelt att fastna i ett osunt beteende. Såå.. håll koll på henne. Häng dock inte över henne med det utan försök göra det mer på avstånd.

      Min kompis har bulimi och beter sig precis sådär, hon säger ofta sådana saker som man inte vet vad man ska svara på. Tycker absolut inte du överreagerar, snarare din pappa som underreagerar. När man redan gått ner mycket i vikt är det lätt att inse att ”wow jag är ganska bra på det här, varför inte fortsätta”

      Jag tror att du kanske överreagerar en smula. Förstår att du bryr dig om din syster, håll ögonen öppna bara. Tror att hon kanske inte menade det hon sa på ett sådant sätt du tolkade in det i.
      Jag blev sambofet efter att ha levt med mitt ex. Är 175 och vägde runt 82 kilo när vi gjorde slut. Nu är jag nere på 60 som jag vägde innan vi blev tillsammans, och är inte ens i närheten av att vara underviktig eller se underviktig ut. Mamma tjatar när vi ses trots att jag är 24 om att jag har blivit så smal, men det är ju förmodligen för att hon var van vid att se mig när jag var överviktig i 3 år.

      Så höll ögon och öron öppna, men gör inte en höna av en fjäder ?

        Men hennes kommentar handlar ju inte direkt om hennes vikt utan faktumet att hon ville äta massa onyttigt eftersom hon skulle spy upp det pga magsjukan. Det är ätstört tänkande oavsett vikt

          Fast om man kommer behöva spy så ät det väl trevligare att ha njutit av något gott innan?

        Det är ju helt absurt att man har sett nu mer än 2 kommentarer här där ni som är långa tycker inte ni är så värst smala eller kanske ens normalviktiga? när ni väger runt 60 kg. Fa*n jag är 160 cm och mitt mål är att väga 65 kg och kanske försöka gå ner sen till 60 kg. enligt bmi är jag normalviktig under 60 kg.

      Lita på din magkänsla. Om du känner innerst inne att något inte stämmer så är det nog så. Försök att prata med din syster utan att komma med en massa pekpinnar. Hin vet nog vad hon håller på med. Kram

      Helt rätt att du reagerar. Anorexia är endast någon procent av alla ätstörningar. De flesta är normalviktiga men kan vara mycket svårt sjuka ändå. 15 kg är mycket att gå ned på en normalvikt som utgångsläge. Åt hon väldigt mycket innan? För de flesta människor måste du dra ned enormt mycket för att gå ned 15 kg, om du inte är väldigt överviktig innan då går det lättare i början, för att sedan bli svårare. I princip alla ätstörningar börjar med bantning. Prata med din syster och även din pappa. Vi lever i en ätstörd värld, det gör inte din pappas vänners okunniga kommentarer bättre. Varm hälsning från en som jobbat med ätstörningar i många år

      Är det bara jag som reagerar på att hon ska iväg till affären och handla när hon precis spytt hela dagen?! Sådär lagom respektlöst mot andra som handlar.

      Som fd anorektiker kan jag säga att det finns inga som är så duktiga på att ljuga och manipulera som de ätstörda.
      Din magkänsla är säkert rätt!

      BLIR MEST SÅ JÄVLA FÖRBANNAD ÖVER ATT HON TÄNKER GÅ TILL BUTIKEN SAMMA JÄVLA DAG OCH SMITTA NER ALLA ANDRA SÅ JÄVLA EGOCENTRISKT. skriver med caps så min kommentar ska synas så att ALLA ska fatta hur fel det är.

        Tänk om det hade varit corona som hon hade. ”Äh jag måste ju ha chips”

          Åh vad jag vill ha en Corona just nu…

            haha

      Jag tycker det låter märkligt att hon ens kan tänka sig att äta något för att det är gott? När jag är magsjuk så spyr jag av bara tanken på mat, aptiten är ju som den är då. Tycker det låter som att hon ser en anledning till att hetsäta utan att någon blir orolig över att hon spyr efteråt (förutom du nu då, fullt rimligt att du reagerar)

        Ja man brukar inte vara så sugen på något alls att äta efter att man spytt och varit magsjuk. Men tycker att systern överreagerar, det lät inte som en alltför märklig kommentar, lät lite halvt på skoj tycker jag och som något många sagt och tänker så nja tycker nog inte det behöver vara så allvarligt.

      Många skojar ju så vid magsjuka

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    När ska folk förstå att man inte blir en bättre förare bara för att man kör långsamt?!?

      Nej kanske inte per definition, men hursomhelst så är det väl bättre att köra lite långsammare än för fort? Särskilt om man inte är så bra på att köra, då är det väl jättebra att veta sina begränsningar. Vilket i sig gör en till en bättre förare.

        Det som är bättre med att köra i lämplig hastighet istället för (för) fort är ju att man ger andra bilister en chans att hänga med i vart man tar vägen och fatta beslut utifrån det. På så sätt är man ju mindre farlig, och bättre, att ha runt sig än någon dåre som sicksackar sig fram i 180 och tycker sig vara ”duktig” på att åka slalom mellan ”hinder” som faktiskt är levande människor med liv och familjer.

          Att åka slalom i filerna är ju dock inte det som diskuteras. Det är en helt annan grej och inte synonymt med att köra snabbt.

            Nej men du förstår vad jag menar tror jag. För att köra snabbt behöver man ju antingen brassa på rejält i vänsterfil och hoppas folk flyttar på sig, vilket de inte gör alla gånger, och då visar dessa förare att de vill förbi genom att ligga alldeles för nära, eller så får de köra slalom mellan filerna för att komma fram. Annars får du ju vara ensam på vägen för att kunna köra fort utan att komma i närkontakt med andra bilister, och det är man ju sällan, inte i Stockholm i alla fall.
            Köra 250 på tom autobahn är ju däremot något annat.

      Vem har påstått det? Alla kan köra fort, det är inte svårt att trycka på pedalen med lite mer tryck. Det svåra är att tvärnita och undvika en kollision om man kör för fort och filmar. Dessie får köra 130 på en 110 väg for all I care men mobilen ska fan inte upp då!
      Sen ska man respektera 30 och 50-vägar, det förstår väl alla med lite hjärna.

      Det är lika farligt att köra för långsamt på en motorväg, men inte på en 30-väg.

        Vad innebär för långsamt på en motorväg? Vilka hastigheter pratar vi om då?

          Jag är inte anonym 20.07 men jag tänker typ under 80 nånstans? Om inte väglaget och situationen kräver det såklart. Vågar man inte köra fort kanske man ska välja andra vägar än motorvägen.

          Undrar jag också. Finns ju en del fordon som kör 90 oavsett ?‍♀️

          Hur långt är ett snöre?
          Det beror ju förstås på. Det finns motorvägar som har 70 som hastighetsbegränsning och det finns motorvägar som har sträckor där det är 120. Det är en ganska bred variation på hastigheter där.

          Jag tänker som såhär: Det är lagligt att köra 30 under hastighetsbegränsningen och den lagen finns av en anledning så under det är definitivt farligt. Men när jag körde i 50 på min EU moppe på 70 väg var det väldigt ofta som bilar gjorde sjuuuukt farliga omkörningar, fastän jag hade all rätt att köra där så blev det en väldigt farlig hastighet att ligga i. I vissa fall kan det vara så att det blir farligt att ligga i exakta tillåtna hastigheten på essingeleden eftersom alla kör i minst 90 och blir sjukt stressade och provocerade av någon som ”bara” ligger i 70.

          Så kort svar på din fråga: Det beror helt på omständigheterna.

            Fast att göra dumma omkörningar är inget man ska göra, vare sig man tycker att man har rätt för att personen kör sakta. Om det är så att man sysslar med sånt, kan jag tycka att man ska sluta köra bil. Det är snarare de dumma omkörningarna som gör det farligt än den som kör i det den får.

            Du kommer aldrig kunna krocka och sen skylla på att omgivningen inte kör i den hastigheten som du vill köra i, därför var du tvungen att göra en omkörning som inte var bra. Det funkar inte så.

              Det är ju dock inte så verkligheten fungerar. Folk skiter i att man egentligen inte ska göra en farlig omkörning och det är den som inte håller trafikrytmen som skapar irritationen. Skulle man inte köra långsamt skulle folk inte bli irrationella och skulle således inte göra en farlig omkörning.

                Hur kan det vara personen som är laglig som är den som gör fel? Det är ändå som gör den farliga omkörningen som gör fel, ingen annan. Har man inte lärt sig att inte göra farliga omkörningar, då är man inte mogen nog för att ha ett körkort.

                  Jag vet inte hur jag ska förklara det med ord som du förstår. Jag har en känsla av att du inte heller vill förstå vad jag menar

                  Fast det stämmer ju det som anonym här ovan skriver. Det ingick tom i teorin när jag tog körkort. Att inte följa trafikrytmen ÄR en trafikfara i sig.

                  /annan anonym

                    21:52.

                    Så det ÄR ingen trafikfara att göra farliga omkörningar alltså?

                      Det är det väl ingen som sagt något om?

                      Men att köra för sakta kan fortfarande bedömas som en trafikfara och ge böter.

                    Fast nu har du nog missuppfattat vad trafikrytmen innebär. Det innebär inte att du har laglig rätt att köra i 90 på en 70 väg för att alla andra gör det utan att följa trafikrytmen innebär att du ska förhålla dig till trafiken i den meningen att du tar det lugnt när det behövs och anpassar dig efter andra. Jag håller alltid hastigheten eftersom jag har småbarn i bilen och anser att begränsningarna finns av en anföring. Behöver du komma fram tidigare så åk i tid. Det är inte rally.

                  Det kan t.o.m vara olagligt att köra för sakta. Polisen får dela ut böter enligt trafikförordningen för sådant.

                    Men hur många människor av de som kör sakta, kör överdrivet sakta?

                      Vad har det med saken att göra?

                      Någon här ovan motsatte sig att det skulle vara en trafikfara att göra för sakta. Jag svarade att det faktiskt kan ge böter att köra för sakta då det enligt trafikförordningen kan anses som en trafikfara. Hur många eller hur vanligt det är kan jag inte säga och det var heller inte vad som diskuterades. Kanske kan du få svar på din fråga om du googlar?

                    Det som diskuteras längre upp är att köra i 50 på 70 väg eller 70 istället för 90, det är inte överdrivet sakta.

                      Jo det är det. Speciellt då folk aldrig kör i 70 på 70 väg eller 90 på 90 väg. Trafikrytmen är nästan alltid 90 på 70 och 110 på 90.

                      Nej, det är inte överdrivet sakta. Sluta ljug!

                      Jo det är det. Sluta vara en vägsnigel och mottrafikant!

                      Det är snarare du som kör 20 km för fort som är den som är en trafikfara än den som kör 20 km saktare.

                      Men herregud, det är inte att följa trafikrytmen att köra 90 på en 70 väg! Du ska hålla 70 på en 70 väg. Hur svårt ska det vara?

                      Har du kör i Stockholm någongång? Det går alltid i under 15km/h eller 30km/h över begränsningen. Ingenting däremellan. Om det inte handlar om en turist förstås.

      Kör man långsammare har man större marginaler och kommer således undan med att vara en sämre förare. Tycker det är ett större problem att folk överskattar sin körförmåga och kör alldeles för fort och vårdslöst.

        Så egentligen är det bara dåliga förare som kör långsamt?

          Men fyfan vad jobbiga ni är i detta kommentarsfältet. Du fattar väl själv att det inte är vad personen menar?

      Aldrig! De har alltid funnits folk som kört för sakta… Tror att det handlar mer om att alla har olika rektionsförmågor. Vet man att man e lite segtänkt så kör man saktare för den skull…

      Men det här är ju så konstig inställning ba ”kör bara fort så är du säker” nej nej nej. Vet du vad som händer om du krockar i hög hastighet? Om du jämför att bromsa i en hastighet på en 50-sträcka jämfört med 110, vem tror du kan stanna fortast? Visst det är inte bra att köra föööör långsamt men herregud, hur ofta sker det? Olyckor verkar ju snarare hända När folk är hetsiga och har nån slags övertro på sin förmåga att sicksacka bland bilar, byta filer och inte hålla avstånd.

        De absolut vanligaste olyckorna är upphinnandeolyckor. Och jag har aldrig varit med om att en säker förare har varit orsaken av en sådan. Det har alltid varit en äldre, någon med färskt körkort, tjej utan koll, oerfaren.

          ”tjej utan koll” jovisst, män generellt kör ju jättebra verkligen.

            Män har generellt mer fokus på det de gör när de kör

              Det är fakta du hittat på själv.

              Varför står de för flest olyckor då?

                För de flera män som kör bil.
                Under de senaste tio åren (2009-2018) har 67 % av de omkomna varit av manligt kön.

                För de flera män som kör bil.
                Under de senaste tio åren (2009-2018) har 67 % av de omkomna varit av manligt kön.

                  Eller för att de tar mest onödiga risker, så som farlig omkörning, fortkörning, osv.

                  Nej det är inte för att fler män kör bil. Du verkar inte förstå statistiska analyser som ligger till grund för bland annat dyrare försäkringar för unga män. Men ja, om du tror att statistiker har glömt att ta hänsyn till hur många män och kvinnor totalt som kör i trafiken så får du väl vänligt tala om det för dessa. Det uppskattas säkert?‍♀️

                  Skulle du ta statistik på hur många % av kvinnliga fortare som dödas i trafiken så är den lägre. Det har inget att göra med att fler män kör bil.

          Du har aldrig varit med om det. De flesta trafikolyckor orsakas av unga män.

            Vad vet du om det?
            Alla jag vet om som har blivit påkörda bakifrån så har det varit förvirrade äldre bakom ratten och oerfarna.
            De gånger jag vet någon som själv kört på har det varit tjej utan koll och färskt körkort.
            Jag har varit i båda grupperna

              Statistik min vän

                Statistik kan man alltid modifiera till sin fördel, oavsett vad som gäller.
                Jag föredrar att gå på fakta.

                Fakta som att en bidragande faktor till att det är fler män som är inblandade i trafiken är för att det är fler män som kör.
                Det är liksom ganska självklart att en yrkesförare ser fler galna grejer ute i trafiken än någon som bara sätter sig framför ratten när det är dags att åka till släktens julfirande. Det innebär inte att yrkesföraren är mer observant, det innebär bara att yrkesföraren är ute i trafiken oftare och därför har möjligheten att se fler saker.

                  Så du ser någons observationer som fakta men inte statistik? Sen kan man självklart ta hänsyn till hur många totalt som vistas i trafiken. Då brukar man tala om andelar. Finns även statistik på det.

                  Så du menar att statistiken ljuger när den säger att män är de som orsakar flest och dör i flest olyckor?

                    Jag säger att man kan säga precis vad man vill med statistik.
                    Rent statistiskt har jag rätt när jag säger att läskunnigheten hos barn blir bättre ju större storleken på skorna de får.

                      Ja. Men då pratar vi korrelation och kausalitet. Det ena används ofta för att antyda det andra, även om det inte är rätt.

              Hahahaha ja har du pluggat till körkortet vet du att det är fakta. Det är det dom lär ut i teorin. Män 18-25.

                Finns en anledning till att försäkringar är dyrare för folk under 25. Men nej, statistiken ljuger, för det har hen sett i trafiken.

              ”alla jag vet” är kanske inte representativt för hela Sverige ? Läs statistiken istället, det är mer pålitlig fakta än dina personliga erfarenheter.

          Vad du har varit med om är anekdotisk bevisföring som inte på något sätt är relevant när man pratar statistik och fakta.

      Kan hålla med om att köra sakta inte alltid är säkert. MEN, det som verkligen är farligt är när folk panikbromsar utan direkt anledning (justera farten istället utan att hetsbromsa), eller ni som ligger kvar i höger fil när man försöker svänga ut från en påfart trots att det finns gott om utrymme för er att (för en kort stund) ligga i vänster fil och släppa på bilar.

    Bör man vara rädd för coronaviruset?

      Ja.

        Ja, enligt uppgifter har hela 2 tredjedelar av alla insjuknade inte haft nedsatt immunförsvar eller någon underliggande sjukdom. Det är alltså möjligt att bli dålig trots allt. Nu vet jag inte hur många av de som dött som ingår i den siffran men det är ju tydligt att de anstränger sig för att man INTE ska få panik. Så mitt råd är: få panik! Förbered er på att ni ev behöver isolera er hemma. Behandla detta som en absolut föresteånde kris

        Bunkra mat and say your prayers!

          Enligt vilka uppgifter? En youtubevideo?

            Nepp har faktiskt inte sett en enda youtubevideo om detta. Hänger inte så mycket på det forumet alls.. men jag kanske har missat något?

          Men lägg av. Det va nästan precis likadant när svininfluensan och ebola blev känt, folk fick ju helt panik. Sluta titta på YTvideos.

          Läste 1/3 såatte

            Ja jag menade 1 tredjedel, (1/3) skrev fel.
            Oavsett så betyder det att vi alla kan bli sjuka och kola vippen. Så ingen ide att invaggas i en falsk trygghet bara för att man känner sig frisk för övrigt. Och en läkare som dog hade ju bara haft en mild ögoninfektion. Så då räcker det kanske med att ha en bakteriell infektion till att börja med, en hög sänka kanske, för att bli dödligt sjuk…

            Jag fick svininfluensan trots vaccinering och jag har fan aldrig varit så sjuk någonsin som jag var då. Trodde jag skulle dö där bland droppslangar och monitorer på sjukan. Är kanske därför jag är extra nojjig, eller bara rent krasst, förberedd.

      Om du har ett kraftigt nedsatt immunförsvar och bor i Kina – Ja.
      Annars – NEJ!

        Det med nedsatt immunförsvar, gäller det gamla och sjuka huvudsakligen, eller tex små barn också?

          Gamla och sjuka, och då riktigt sjuka som KOL, hjärtsjuk osv.

            Även små barn. Viruset ger mycket slem precis som RS och barn har trängre luftvägar och har svårt att få upp allt slem.

              Spädbarn då eller typ förskolebarn?

                Barn under 2 år gäller för rs. Har ingen större i sikt i coronavisuset eftersom det är så nytt.

            Varför sprider du skit? Fallet i Sverige va ju inte om en gammal eller sjuk? Hon är 20 och dom har inte sagt att hon har sämre Immunförsvar

              Hon kanske menar att man inte behöver oroa sig om man inte tillhör riskgrupp. Inte för att man inte kan bli smittad utan för att man kanske inte dör om man annars är frisk och ung.

                Spanska sjukan tog ju de friska och unga…

                  Det här är inte på något sätt samma sak

                    Coronaviruset är ju i samma familj som spanska sjukan

                      Nej det är det inte

                      Hur i helvete fick du fyra likes?

                      Vad är det folk som sitter och tittar efter hur många likes andra får på sina inlägg?

                      Haha, snacka om att ha för mycket fritid. Vilket jag också uppenbart har, som ens skriver detta.

              Nä precis! Därav att det sagt att hon inte är allvarligt sjuk. Utan bara smittad! Hon mår bra.

              Hon är ju inte svårt sjuk utan isoleras för att inte sprida viruset.

              De har sagt att hon inte är sjuk och att hon är på sjukhus för att inte komma i kontakt med människor.
              Hon kommer alltså inte att dö och behöver inte vara orolig.

            Så sjuka behöver de inte vara för aty råka illa ut och dö på kuppen av detta

              Jo

        Vet man det? Utbrottet i Mexico drabbade ju även unga.

          Alla kan drabbas men det är de multisjuka som riskerar att dö av viruset.

            Jag hade två vänner i min ålder som dog. Menade inte att alla kan smittad utan att man kan drabbas av allvarliga sjukdomsförlopp.

              Men då hade de säkert bakomliggande sjukdomar redan.

                Nej?

                  Alltså vi pratar inte om en vanlig influensa. Vet ni hur många som dog ens? Jag bodde i Californien under utbrottet. Det drabbade inte alls bara sjuka och gamla.

                    Folk där av ”vanlig influensa” också, flera fall årligen globalt. Alla kan få Corona och bli sjuka, men individer med lågt immunförsvar är de som löper risk att dö.

                      Fast jag känner ju flera som dog som inte hade nedsatt immunförsvar eller var gamla. Är i gen influensa direkt.

              Vad var det för allvarliga sjukdomsförlopp? Vet du ens vad symtomen för Corona är?

                Alltså varför spelar ni läkare när ni inte ens har koll på basic fakta? En tredjedel av de som dött hade inga underliggande sjukdomar.

          Virus verkar olika . Dessa är inte av samma art . En pelargon blommar inte som en ros för att göra en liknelse . Tycker det i dagsläget inte finns någon anledning att oroa sig då vi inte vet tillräckligt och vad man kunnat se så smittar viruset inte jättebra mellan människor. Men vi kan motverka själva om man är orolig. TVÄTTA HÄNDERNA! Bra hållregel är att sjunga valfri födelsedagslåt samtidigt så blir händerna rena

      Nej. Palla att oroa sig för ännu en grej.

        Eller hur. Hur många känner ni som dog i fågelinfluensan? I svininfluensan? Lika stor risk som att ni ska dö i en vanlig influensa, precis som gamla och sjuka gör men som det inte rapporteras om.

          Två i min egen ålder..

            Folk dör i vanlig influensa också, årligen.

            Vad dog de av då?

              Svininfluensa.

      Det är större risk att få mässlingen än Coronaviruset i dagsläget. 20 miljoner människor blir smittade av mässlingen varje år och ca 70 000 dör varje år. Bara en statistisk jämförelse….

        Fast de flesta i Sverige är vaccinerade mot mässlingen så jag ser inte hur fin jämförelse är relevant.

        Fast de flesta i Sverige är väl vaccinerade mot mässlingen

        De flesta i Sverige är vaccinerade mot mässlingen.

      Inte vara rädd kanske, såvida man inte ligger i riskzonen. Men visst ska man ta alla sådana här epidemier på allvar eftersom folk dör och viruset uppkommit av dålig standard i Kina. Det hade kunnat undvikas och Kina bör få varningar.

      Ja klart man är rädd. Var inne på Ica igår och det stod en kines en person innan mig och packade varor vid kundbandet och började hosta rakt ut. Blev livrädd och sprang bakåt några meter. Jag tillhör en riskgrupp och kommer undvika allmänna platser med mycket folk från och med nu. Antingen ta bilen eller gå, absolut ingen kommunaltrafik.

      Bor man i Stockholm eller Göteborg så är de större risk för oro. Bor du i typ Norrland i en mindre Stad skulle jag inte vara så orolig men undvika mat och varor som är nyligen importerade från kina bara…

        Men snälla du vad är du för en idiot?

        Men hur vet du att hen var kines??

    Nu har coronaviruset kommit hit 🙂

      Och det är extremt viktigt att påpeka att hon ligger på sjukhus nu eftersom att hon behöver undvika kontakt med andra, INTE för att hon är sjuk.
      – Vi och Folkhälsomyndigheten bedömer att hon inte varit smittsam under resan, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

        Fast viruset är ju väldigt smittsamt, undrar om de försöker dölja något???

          Det är det jag tänker! Det känns som att det finns saker vi inte får veta här.

            Foliehatten av snälla ?

              Jag tycker om min hatt. Du är inte min mamma?

                ??

          Dölja vad? Hon befinner sig på infektionsklinik för att hon annars kan smitta andra människor.

          Herregud, det här viruset tar verkligen priset i märkliga konspirationsteorier.

          De skrev att viruset var en 2a på smittsamhetsskalan. Mässling var 14. Dessutom krävdes tydligen kontakt för att smittas. Mässling är ju luftburen. Tvivlar starkt på att de redan vet allt detta om viruset redan.

          Varför finns det ingen emoji med foliehatt?

            ?‍?

          Snarare att läkemedelsföretagen vill vara först med ett framhastat vaccin och tjäna multum. Sen om några år är folka sjuka pga vaccinet.

          (Är inte emot väl framtagna vaccin)

          ”Viruset kan spridas mellan människor, men hittills pekar ingenting på att viruset skulle ha förmåga att överföras från människa till människa särskilt effektivt, det verkar med andra ord inte vara särskilt smittsamt.” – 1177

          Ameh. Okej om ni är rädda men sluta sprida okunskap ?

            Vilket skitsnack. Gubben på folkhälsomyndigheten var en jävla viktigpetter och tyckte det var absolut inte kommer komma till Sverige och efter några timmar är det här. Alltså vad är det med folk som ska leka att de vet allt? Klart det skulle komma hit, var bara en tidsfråga vilket varje normal människa fattar

          Vadå foliehatten av? Vad är det ens för fel på er? Det är klart att det verkar konstigt att de säger att hon plötsligt inte varit smittsam under resan. Det är klart att de bara säger det för att folk inte ska få panik och börja ringa ner vården.

            Ej ts

        Då vet vi vem som tog hit smittan… tung börda

          Kommer ju ett flyg till hit med folk som rest i kina nu i helgen och de verkar friska får de frivilligt välja om de vill sitta i karantän eller ej trots att det är upp till 2 veckors inkubationstid på eländet. Som vanligt är Sverige veka även i liknande situationer som dessa.

            Fattar inte hur man tänkte där. Hyr ut ett våningsplan på ett hotell och håll dem där pm nu vården inte har kapacitet att lägga in dem.

              Det är alltså olagligt att hålla folk i karantän, beror inte på vårdkapacitet.

                Det stämmer inte. Det beror helt på smittläget.

                Nej de är verkligen inte olagligt att ha någon i karantän om det krävs.

            Haha, det här kommer ju gå bra?

            Tycker också det är märkligt att de ska få sitta i ”frivillig hemkarantän” och hur ska de kunna kontrolleras att de ej är infekterade, de ska dessutom sitta på ett flygplan med potentiellt andra smittade.. hela logiken är off för mig. Ingen kommer ju kontrollera att de här människorna inte smittar andra, är väl bara en tidsfråga innan någon smittar den andre

              Frivillig hemkarantän = Äsch, jag mår jättebra så jag kan lugnt kila ner till Ica Maxi och köpa lite chips.

          Behöver ju inte vara hon som tog hit det. Däremot är hon den första bekräftade fallet i Sverige. Skillnad.

            Hon som blev ? hade ju varit i Wuhan. Det skulle vara en jäkla otur om hon blev smittad här i Sverige ?

        Hur vet man huruvida hon varit smittsam eller ej? Känns inte som de hunnit observera viruset tillräckligt för att göra en sådan bedömning.

          Du tänker inte att ngn borde insjuknat om det nu hade smittat? Tänker att det ibland faktiskt är rätt enkel logik + att de ju såklart får info från andra fall i andra länder. Varför är alla så konspiratoriska?

            Har hon varit här i mer än 14 dagar då? Det är väl inkubationstiden.

            Det finns nog fler som har insjuknat men som inte söker vård då deras symptom mer liknar klassisk influensa. Alla behöver ju inte bli dödssjuka. Dessutom så har de kanske inte ens börjat få några symptom än.

              Känns som en skräckfilm, inte för att jag känner mig rädd, men hela logiken kring smittan och hur den sprids. Allt känns bara som konstigt spekulerande? Vem ska man tro på?

                Folkhälsomyndigheten får min röst.

                  Ni är så himla indoktrinerade. Varje grej de sagt hittills har visat sig vara fel. Tror inte alls på dem. Är dock inte rädd men alltså torr absolut fler kommer att bli smittade. Bara att hålla allting rent och avstånd från kineser, typ.

                    Vad har de sagt mer konkret som har visat sig vara fel? Och enligt vilka källor har de fel?

                      Folkhälsonyndigheten sa igår att det är väldigt osannolikt att vi ens kommer att få se ett fall i Sverige, och några timmar efter kom det. Förstår inte att de inte.m bara kunde sagt att de inte vet utan trycka på att det är nästintill omöjligt. Varenda person med en hjärna fattar väl att det skulle kommit hit

              Vad jag kunde läsa så smittar det inte förrän personen själv blivit sjuk. Det stod också att hon varit försiktig & hållit sig distanserad från människor & beställt hem matkassar osv.

        Svenska läkare och institutet är naiva jäklar. I kina säger ju smittskyddsläkarna att de smittar INNAN man får symptom. Dvs så kan hon ha smittat alla på samma flyg, samma buss osv….

          Ja precis, det roligaste var när folkhälsomyndigheten sa att hon inte träffat några andra. Nä, hur kom hon hem från kina då? Med cykel? Så mycket skitsnack,

      Jag funderar på hur hon kunde ta sig hit ens? Wuhan har väl stängt ner all trafik osv och satt spärrar? Meningen med det är ju att man stannar kvar, inte åker iväg. Samma med turisten i finnland och Italien. Varför är folk så dumma?

        Hon kom hit den 24e.

        Viruset har härjat sedan slutet av december men tystats ner offentligt till de började bli allvar i mitten av januari.
        Första nyhetsartiklarna internationell började komma runt 18-20 januari. Enligt många källor lämnade 5 miljoner människor wuhan då de varnades ca 1 dygn innan karantänen sattes igång…

        Så alla som har pengar att sticka och inte bryr sig vem de smittat, har således lämnat landet och hyrt en airbnb eller hotell vart som hels utanför kina. Vilket förklarar varför alla smittor som upptäckts utanför landet är i princip turister och inte boende i de länderna.

          Lol, svensk media rapporterade 23/12 om en person som fått eller hade dött i viruset.

          Är i Kina just nu, ska hem på onsdag. Jag tänker absolut äta tre alvedon/dag den kommande tiden så jag inte råkar fastna i någon hälsoscanner.

            Du borde stanna där du är

    Jag vet att det ofta är liknande inlägg här men behöver skriva lite för att stå ut i min situation. Min man har en depression. Nyss mådde han bättre (under lång tid) men har nu en jättedipp med suicidtankar och otroligt mkt självmedicinering (kort period). Detta efter att ha slutat med sin medicin, vilket ledde till dippen. Har fått remiss till öppenpsyk nu och ny medicin.
    Jag känner inte igen hans beteende just nu, förstår att det är för att han mår dåligt och försöker va så förstående jag kan men det är så fruktansvärt tärande. Gärna tips på hur man orkar som anhörig.
    Jag fick ett missfall i våras och kort där efter bytte han medicin vilket gjorde att hans sexlust försvann. Funkade bra trots medicinering tidigare. Vi har inte haft sex sen i somras och vi vill ju båda ha barn. Just nu mår han så dåligt att det ju inte är ngt alternativ men det påverkar oss båda mkt. För bara ett par veckor sen va allt på väg i rätt riktning och det blev en sån jävla käftsmäll när detta hände.
    Vi är mellan 35-37 och har inga barn så målet har varit det.
    Tror att jag varit förstående och ett bra stöd hittills men känner nu bara att jag inte orkar mer. Är orolig och ledsen hela tiden.

      Prata med en kurator! Du kan boka tid via din vårdcentral.

        Tack. Ska kanske göra det faktiskt.

      Min första tanke: är det rätt läge att skaffa barn när han mår dåligt och är suicid? ?
      Kanske behöver han mer hjälp av vården. Jag skulle säga att han ska börja med att prata med dem och se om han behöver byta psykolog, byta medicin eller liknande.
      Hoppas det blir bättre! ?

        Nä jag håller med. Säger just det att det inte är ngt bra läge nu. Det jag säger är att det är jobbigt att det inte blir så.
        Sen har jag kollat pp information om ssri preparatet och förstått att obefintlig sexlust kan va en kvarstående biverkan även när man mår bra.
        Han mådde alltså aå bra för några veckor sedan att vården valde att avsluta hans medicinering. Så nyligen var det fullt realistiskt. Men blev en väldig backlash.

          Är det psykiatrin eller VC som han har kontakt med? Känns galet att avsluta medicinen sådär. Det kan han väl göra när era eventuella barn är 5 år och livet är stabilt igen? ❤️

            Asså jag håller med. Men det va ju läkaren och inte han som gjorde bedömningen. Det var en vårdcentral. Men nu har psykakuten remitterat till öppenpsyk.
            Hade också helst sett att han vänta med att sluta med det. Vet inte exakt varför de gjorde den bedömningen on jag ska va ärlig.

              Det finns en rekommendation att man ska trappa ut efter en viss tid. Uppenbarligen har inte VC haft kompetens att bedöma det. Följ med på alla besök med läkaren på öppen psykiatrin. De har en helt annan kompetens men behöver förstå problematiken för att behandla rätt. Man kan äta antidepressiva hela livet om man behöver. Givetvis ska man inte göra det om det inte behövs men kan vara bra att veta att det går om det behövs ❤️

                Ja han hade trappat ut men hoppet blev ändå ganska stort då Han från början hade väldigt hög dos. Jag har varit med några ggr men vanligtvis går han själv, jag vill att han ska känna sig fri att säga vad han vill. Han är väldigt bra på att uttrycka sig och beskriva. Så förstått problematiken har de gjort bara inte haft kompetensen att hantera det..

                  Vad bra. Är lätt att man får svårt att uttrycka sig när man är nedstämd. Kompetensen finna absolut på psykiatrin. Hoppas det vänder nu ❤️

          All respekt och medkänsla för din situation och jag har varit/är delvis på andra sidan stängslet. Dvs min partner är den anhöriga som sliter ont. Visst gör jag det också men vi sitter liksom i varsin skit…
          Men hursomhelst vill jag berätta att en av alla härliga biverkningar jag fått på medicinen är bibehållen sexlust men oförmåga att komma. Asnajs sex och känsla och sen fram till stupet åsså bara nähäpp. Efter veckor av skavsår överallt och carpetburns på knäna (skulle fan få till det) så fick jag ge upp den medicinen. Inte blev jag mindre självmordsbenägen av att vara o-orgasmad…
          ”Om vi inte skrattar åt eländet finns bara eländet kvar.”
          Och det blir bättre och fan vad underbar den härligt grå vardagen är då. När en vet alternativet.

            Näää vad segt. Vet inte vad som är tråkigast, att ha sexlust och inte kunna komma (om man är van att kunna.det) eller att inte ha sexlust alls..
            Jag har ju vant mig vid att inte ligga nu. Och det har väl han med. Men någonstans misstänker jag att han okeja allt läkaren sa för att han va angelägen att få tillbaka sexlusten. Och jag har verkligen försökt att inte pressa eller ngt. Bara sagt att han får säga till när det inte är ett problem längre. Vill inte att han ska ta min fysiska kontakt som försök att förföra och bli stressad över situationen typ.
            Vill inte att han ska sabba sin medicinering pga detta heller. Även om sex är viktigt för hälsan också.
            Men bytte du medicin eller sluta du?
            Så jävla pissigt att man ska behöva välja bort sex för att må bättre psykiskt. Har också läst att det är ett stort problem att många slutar i förtid just pga detta.

          Vill tacka alla som skrivit och att ni varit så fina. Tvekade lite först pga hur tonen här kan vara. Brukar mest läsa och inte skriva.
          Men tack för stöd och kloka tankar❤
          Hoppas att det löser sig på bästa sätt för er andra som kämpar med liknande problematik och som delat med er.
          Godnatt ?

      Åh stor kram <3 hoppas att du får bra råd från någon mer insatt. Ville bara skänka lite värme.

        Tack snälla ❤ det va fint

      Är också anhörig till en deprimerad och suicid människa. Jag har inga fantastiska knep, men du ska veta att du inte är ensam och det är tufft att försöka ”bära upp” en annan människa. Jag försöker njuta av de stunder personen faktiskt mår okej, men jag håller med dig. Jag vill ibland bara skita i allt och sticka för att det tär så oerhört att ha det på sina axlar och samtidigt försöka hålla sig själv flytande. Man får bara hoppas att det vänder. Du är skitstark iallafall och att man finns där
      gör nog mer än man tror.

        Tack va fint❤ under våran relation har det varit lite lågt ibland när han haft ångest men alltid funnits fina stunder. Nu är det helt svart. Mkt svårt.
        Stark du är som orkar ❤

        Det är otroligt svårt att få samtalsstöd nuförtiden dock…

          Det är inte nödvändigtvis sant. I vår kommun är det ingen väntetid alls till psykosociala enheten.

          Behöver det inte alls vara. Finns även väldigt duktiga terapeuter via kry och andra appar.

      Du behöver ett eget samtalsstöd. Har själv varit i din sits. Tycker du ska be hans läkare att utesluta bipolär typ 2. Jag trodde absolut inte att det var min mans problem men det visade sig att det var så. Han hade också återkommande depressioner efter att vårt barn nästan dog som nyfödd. Han mår jätte bra sen han fick stämningsstabiliserande som gör att han slipper dipparna. Men du är verkligen inte ensam. Prata om det och göm det inte, be om hjälp av din omgivning och sätt gränser. Man får sätta gränser så man själv orkar även om man har en man som är suicidal ❤️

      Ååå… Ja tänkte också skriva en kommentar om samma ämne ikväll, jag är i en väldigt liknande sits!! Alla styrkekramar till dig!

      Min man kom hem från psyket i måndags. Han verkar ha haft en psykos. Eller har det kanske fortfarande… Helt förändrad! Manisk och lättirriterad. Vi har tre barn som vi båda älskar. Men hans sjukdom gör att jag inte vill eller törs lämna barnen ensam med honom. Det är så tufft!! Och jag är livrädd att han snart kommer sjunka som en sten från sitt ”höga” tillstånd och hamna i suicidtankar. ?

      Om din man är suicidbenägen så avvakta snälla med barn. Alltså för din egen och de eventuella barnens skull. Vänta tills han mått bra i minst några år. Vill du hemskt gärna ha barn innan du blir för gammal så var beredd på att det kan bli tufft. Mår man redan dåligt innan man får barn så kan vaknätter och omsorg dygnet runt knäck en.

        Jag har varit i din sits. Min man bor hos mina föräldrar tills han blir mer stabil. Vill inte ha barnen runt det och vågar inte lämna han själv. Han vill absolut inte bo hos sina föräldrar så detta blev en bra lösning.

          De var ju en bra lösning. Min man har inte ännu insett att han är sjuk. Han är helt inne på att börja jobba nästa vecka och tror att han klarar allt. De är så sjukt… För han har alltid varit kolugn, stabil, tålmodig och allt det där. Aldrig en svacka. Sen var det vissa grejer som utlöste den här psykosen men det hade man ju aldrig kunnat tro skulle hända!!

          När han inser att han är sjuk så blir det nog lättare att ha honom hemma. Men det kanske kostar honom en till vända in på tvångsvård först.

          Vi har mycket syskon, släkt och vänner som mer än gärna hjälper till. Men det känns så konstigt att be någon sköta tex en kväll om han ändå är hemma? ?

            Klart det inte är konstigt! Det är ju uppenbart att han inte ska vara själv med barnen.

        Åh fy vad tufft att ha det så och ha småbarn. Stackars er. Hoppas ni får hjälp och stöd.
        Vet er familj? Och vad kan de stötta med? Håller med dig om att inte lämna barnen själva med honom men hoppas innerligt att det finns mor- och farföräldrar eller annan som kan avlasta dig ngn gång med barnen. Måste va väldigt mkt för dig nu.

        Jag förstår att du reagerade när jag skrev om barn. Men jag skrev både i första inlägget och i ett till att det inte är läge nu. Sen har vi ju inte sex heller så ngt oplanerat är ju inte risk för heller om man säger så.
        Några år kommer vi dock knappast att vänta om han är utan symptom. Men ngt år får det väl bli.

          Ja, våra familjer vet och vi har många syskon som bor i närheten och kan hjälpa. Jag fick mycket hjälp när han var inlagd. Nu är han hemma och det är mycket jobbigare än att vara ensam med barnen. Men det känns samtidigt elakt mot honom att be någon annan komma och sköta barnen om jag ska iväg. Men de är nog det jag måste göra!

          Ja vänta och se. Hoppas han blir bättre snart! Och att ni får er en liten baby. ? Man måste hoppas på det bästa och ha en målbild för framtiden!

        Hoppas också innerligt att du får stöd och avlastning av era föräldrar. Annars vänd dig till soc. De kan bistå med en stödfamilj. Är lite som en extra mormor och morfar. Du behöver vara rädd om dig själv och få avlastning om du ska orka. Var rädd om dig ❤️

          Tack! ? Måste nog tänka på att ta hand om mig själv också. Idag var första gången jag var hemifrån utan något utav barnen på 22 dagar. ? De finns hjälp om jag ber om det. Soc är kontaktad redan när han for in.

            Har ni en bra sockontakt så kanske de kan ordna ett nätverksmöte? Så håller en professionell i det och ni kan tillsammans göra en plan på hur stödet ska se ut med erat nätverk, eftersom det finns syskon och så.
            Risken kan ju annars vara att man som syskon tänker att saker är bättre när han är hemma och stödet minskar. När drt som du säger nästan är svårare att ha en partner som mår superdåligt hemma än på sjukhuset.
            Och som anhörig kan man ju bli dålig på att be om hjälp själv, när så mkt av ens tid och ork går åt till att hjälpa.
            Du är fantastiskt som roddar runt barnen på egen hand och ändå finns för din partner.
            Hoppas han får bra hjälp av psykiatrin och det ljusnar längre fram ❤

      Det är inte lätt att sluta med ssri. Det finns en jättebra grupp på facebook. Sök på 10% stödgrupp, Så kommer det upp. Gå med där så får ni kontakt med andra i samma situation.

      När man är ihop med någon som är psykiskt sjuk måste man tyvärr göra ett val… Antingen lever du livet med honom och anpassar livet efter hans behov, eller så måste du gå vidare. Tyvärr kan du inte tänka på barn, sex och framtiden i det sjukdomstillstånd som han befinner sig i nu. Det viktigaste nu är att han får hjälp och kommer på fötter igen, vilket kan ta lång tid. Sjukdomsinsikt kan vara svårt för den sjuke och därför är det viktigt att man har tålamod. Självklart finns det en gräns för allt. Du måste ta hand om dig själv också, och klarar inte du att bära både dig själv och honom måste du vara ärlig mot dig själv. Det är ett svårt jobb att axla. Jag rekommenderar att du vänder dig till hans mottagning så att du kan få rådgivning i hur du som anhörig kan stötta honom på bästa sätt.
      Det är tufft att vara med någon som är sjuk och alla som är det är guld värda❤️

    Hej, jag är redo för köttmarknaden efter att ha avslutat ett tusen år långt förhållande! Pga olika omständigheter (ej otrohet) skulle jag vilja hitta en app där jag endast syns för dom jag swipeat höger på så att säga. Alltså så att jag ”väljer” vilka som får se min profil. Finns det nån sån app? Betalversion går bra haha.

    En till fråga. Om man skaffar tinder genom att lägga in sitt telefonnummer, ser alla mina kontakter att jag har Tinder då?

    Mvh en som senast var singel innan dejtappar fanns

      Har inte Tinder just den funktionen du beskriver?

        Jo

          Nja. Din profil kan ju komma upp i flödet för vem som helst men de kan inte kontakta dig om du inte swipeat höger på dem.

      Nej dom kommer inte se om du har tinder. Dock kan ju personer du känner dyka upp på tinder. Min kusin dök upp en gång ?

      Väljer du att ha en hemlig profil så kan du ju hoppas att de du svipar höger på chansar o gör detsamma på dig även om du inte har en bild på dig själv/ditt ansikte. Söker du män så är det ju ärligt talat inte särskilt kräsna. Jag brukar få likes innan jag ens hunnit registrera klart profilen.

      Tänker att det nog tyvärr inte finns en sådan app, för om enbart de som du swipat höger på ska kunna se sin profil måste ju samma gälla för dem, att de personerna måste ha swipat höger på dig för att du ska kunna se deras profil, och då hamnar vi ju i ett dödläge, för om du ska kunna se dem måste de ha swipat på dig men då måste du ha swipat på dem för att de ska se dig men då måste de ha swipat på dig osv osv osv. Dvs ingen kommer kunna se ngns profil först ? Förlåt om jag missuppfattat det hela, är verkligen ingen expert på datingappar ?

        Köper man tinder plus finns funktionen som gör att man kan välja att enbart synas för de man svept höger på. Fram tills du svept höger kan de ej få fram din profil, däremot får du fram alla de som öppen profil. Har själv använt den funktionen med gott resultat. Är många som inte döljer sin profil så ska inte vara svårighet till att finna en match.

          Men om en man också köper tinder plus och också väljer att inte synas för de han inte svept höger på, så syns ni två inte för varandra då?

            Det är korrekt

              Syns det om man köpt plus?

    Sitter någon på en rabattkod hos hm eller nakd?

      Jag brukar googla rabattkod hm till exempel om det är därifrån du ska handla 🙂

      Google har massor!

      Sök på tex NA-KD på sellpy.se. Där hittar du massa fina plagg till ett mycket lägre pris, bra för miljön också!

    Äntligen, Coronaviruset är i Sverige!

      Karma.

      Äntligen? Hur dåligt mår du egentligen?

        Är säker på att hen mår bra. Bara för att folk har annan humor än du betyder inte att de mår dåligt.

          Det där var inte humor. Humor framkallar glädjekänslor och det där framkallar bara avsmak för normala människor

            Äh, världen brinner ändå! Låt folk få ha svart humor 🙂

              Det där var inte heller svart humor. My’s kommentar var ett exemplariskt exempel på svart humor. Ett ”äntligen” är det inte.

              Om man inte gör en imitation av Gert Fylking, med den är omöjlig att framföra i skrift.

                Har du doktorerat i humor?
                Folk skämtar. Det faller inte alla i smaken. De som inte skrattar går vidare i livet.

            Svart humor, galghumor….it’s a thing.
            Används ofta för att lätta upp stämningen kring svåra situationer.
            Och vem är du är säga vilka som är normala och vad som är acceptabelt i syfte att framkalla glädjekänslor.
            Finns de som gillar dansbandsmusik, obegripligt för mig men jag kallar dem inte onormala.

              Skratta rakt ut över din kommentar! Varför ska alltid dansbandsmusiken hamna i kläm?! ? #Kränkt

            Så mycket fördömande. Är du Normalitetsmyndigheten?

            Svart humor är en svensk paradgren. Finns exempel i den isländska sagan t.o.m.

      Finland vann för typ första gången här, Sverige är annars alltid först med allt, men nu så !

    Kan man göra slut men fortsätta vara bästa vän med sin partner trots distans?

      Vet att många tycker att det är eftersträvansvärt och t.o.m tecken på att man är cool att förbli vänner.
      Men jag tycker ärligt talat att det är konstigt. Med undantag för de som har barn ihop, de måste försöka vara ”vänner” efteråt för barnets bästa.
      Jag önskar mitt ex allt väl. Men nu har han gift sig och skaffat barn. Var kommer jag in i bilden här?
      Tror inte hans fru vill se mig på deras kompismiddag. Och vad ska vi prata om? Deras barns inskolning? Deras nya sommarstuga?
      Eh, jag är inte intresserad av detta. Han är inte intresserad av detta.
      Vi hade vår tid, den är över nu. Lev väl Matte!

      Absolut. Mitt ex sedan 25 år är min bästa vän. Likaså mitt senaste ex. Sedan beror det väl på hur stött den som blir dumpad blir och att man gör slut på ett respektfullt sätt.

      Trodde också att jag skulle kunna vara vän med mitt ex. Funkade så länge vi var singlar. Sen träffade jag en kille och exet blev svartsjuk, visade sig att han visst hade lite känslor kvar så då var det bara att bryta. Vi var väldigt lika som personer och han hade verkligen goda kvaliteter som en vän men tänkte också på att min nya kanske inte skulle uppskatta det direkt. Så det blev för det bästa att jag bröt helt med exet.

    Jag har varit nedstämd en tid och märkt att jag till följd av det börjat söka mig tillbaka till saker från min barndom. Sover med mitt gamla gosedjur och börjat rita och måla osv. Bör jag vara orolig? Tror det handlar om trygghetssökande men känner mig så konstig bara.

      Jag kan inte riktigt uttala mig kring det du nämner så men jag skulle säga att om du varit nedstämd en tid är det bra att söka hjälp 🙂 du ska inte behöva må dåligt!

        Det är inte farligt att vara nedstämd ibland.

          Nej men folk tenderar att söka vård för sent vid depressioner. De kan ha en dödlig utgång om de inte behandlas i tid. Desto längre depressionen varit obehandlad desto mer svårbehandlad tenderar de att vara.

          Tack! jag önskar att fler förtog det istället för att preppa en full med ”lyckopiller” som helt tar bort tankeförmågan hos individen.

            Jag fick tillbaka min tankeförmåga genom ”lyckopiller” 🙂 Var väldigt anti innan men det räddade mitt liv, så du ska nog göra lite mer research i ämnet!

              Och jag tappade min tankeförmåga pga ”lyckopiller”

                Hur många sorter provade du? Finns ju en uppsjö just för att olika personer reagerar väldigt olika. Jag är inne på min 5e kombination och äntligen hittat något som fungerar. Sen kan jag tycka att klarar man av att välja bort det kanske man inte behövde det från början?

            ”lyckopiller” jävla skitsnack det där. Det är inte lyckopiller för människor med depression, de gör att man håller huvudet över ytan och har kvar det där så man slipper känna att man simmar mot ytan men någon/livet drar ned en mot botten. SSRI och andra antidepp har räddat så många liv och har oförskämt dåligt ryckte. Självklart är psykolog-hjälp en viktig del i behandlingen men är man jävligt risig så är man i början inte mottaglig utan behöver som sagt komma till ytan först.

      Huruvida du ska söka vård för din nedstämdhet kan jag inte avgöra. Du kan göra madrs-s för att få en fingervisning om du ska söka vård eller ej. Vården använder samma skattningsskala.

      Sättet du söker trygghet på låter väldigt sunt. Mitt sätt att hantera nedstämdhet på var sex och alkohol ?‍♀️

      Som någon annan nämnde så borde du söka hjälp för nedstämdheten om du känner att du vill ha rätt verktyg för att lära dig hur du ska handskas med det. Gällande det andra så tycker jag inte det är några speciella varningstecken, att tycka om att rita och finna det avkopplande är ju ingenting som är konstigt. Vi vill ju gärna ha trygghet och ofta finner vi den tryggheten i aktiviteter/saker från perioder i vårt liv där vi varit trygga. Tycker du att det börjar bli ett problem eller att du gör det tvångsmässigt/inte kan sluta så tycker jag att du kan stämma av med en kurator ? hoppas verkligen att du känner dig bättre snart!

      Jag känner igen det från min situation. Jag började kolla på alla gamla barnfilmer och Disneyfilmer. Det var innan jag ens noterat att mitt mående gått neråt. Sen blev det bara värre och värre.? Då började jag också måla med tuschpennor och färgpennor. Besökte också några platser från barndomen och har haft svårt att komma över att mina föräldrar slängde ALLA barngrejer leksaker böcker och allt innan jag hann ta en titt på dem i vuxen ålder. Ville titta på dem under den här jobbiga perioden men så fort den lusten infann sig fick jag höra att det nyligen kastats.

      Tror vi hittat en strategi att få trygghet i turbulent period. Det hjälper mig dock inte långsiktigt. Men jag har läst nånstans att en människa i kris liksom går tillbaka, åtminstone for kontakt med, sitt ca fyraåriga jag. Om jag inte bara hittade på det där nu.?

      Du kanske skulle gå och prata med en psykolog och få svar på vad det är du söker.

      Jag är 32 och sover med mitt gosedjur jag haft sedan jag var 10. ? Så himla konstigt inser jag. Men kan inte sluta. Tänk att min sambo inte opponerar sig haha…

        Det är väl ett tecken på äkta kärlek 🙂

    Hoppas på regeringsskifte nästa val. Heja M!

      M kommer inte kunna lösa våra problem

        Mer än vad S kan i alla fall

          De säger ju samma saker. Tillsätta resurser till polisen och sjukvården hit och dit. Det är att moppa upp vattnet istället för att vrida åt kranen.

          Svar i modd

          S och M säger ju samma saker. Tillsätt resurser till polis, skola och sjukvård hit och dit. Låter såklart bra, men det är att moppa upp vattnet istället för att stänga av kranen.

          Lol nej

        Ingen kommer lösa alla våra problem. Men S har varit en stor del av problemet.

        Precis, skattesänkningar finansierar inte välfärden. Tvivlar på att något parti faktisk är beredda på att styra upp det och fatta impopulära beslut. Känns som alla prioriterar att sitta vid makten framför att göra vad Sverige behöver.

      Om Sd blir största parti på högersidan borde de få statsministerposten. Eller hur, M?

        Kompromissen blir att Ebba Busch Thor blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Jimmie blir justitieminister, Kristersson finansminister. Dream team!

          ?????

      Varför då? Så SD får mer makt? Är du så insatt borde du ju ha koll på att vi har en högerekonomi just nu, men inte tycker du att de ekonomiska medlem fördelas särskilt bra för det, eller hur?

      M är värdelösa då de har en ryggradslös partiledning! Heja Team Ebba it is!???????

        Har aldrig känt så stort förakt för någon som kristensson. Han är så oehört självgod. Hans karriär innan han blev partiledare av att sälja ut regionens verksamheter för småpengar ger inte direkt mer förtroende. Känns som han har Napoleon komplex för sin längd.

          Men längden kompenserar han för med SJUKT stora vader (googla!)

            Tycker han är sjukt het. Typ 20 år äldre än jag men ändå 😀

          Fredrik Reinfeldt var en grym partiledare, hans efterträdare fick mig att överväga att byta parti, hade noll förtroende för henne. Men nu, med Ulf Kristersson, är det bra igen. Inte på Reinfeldtnivå dock.

      Nej fy attan, kommer inte kunna med att se den människan. Huhh tål verkligen inte den. Och för den delen så kommer inte M att vara speciellt mkt bättre, de fiskar bara röster från SD. Allt är sjukt i politiken nu.

    Jag är konstant trött, är alla det den här tiden på året eller vad är det för fel på mig?

      Är så trött att jag knappt orkar lyfta benen ur sängen på morgonen

      Börja ta D-vitamin!

        Hur ofta bör man ta d-vitamin?

          Dagligen. Minst 2500 IE.

            D vitamin fantasterna dyker som definen upp i varje dylik frågeställning.
            D vitamin är ingen lösning!

              Jo för många är det jut det

          Dagligen. Och en tumregel är att man ska äta d vitamin tills man går ute i t-shirt. När man inte längre kan gå ute i t-shirt så börjar man om. Enligt min läkare är det en bra tumregel. Du ska också köpa d vitamin som innehåller d3. Finns på apoteket.

            Jag går aldrig i t-shirt…

              Okej då får du ändra tumregeln till att äta tills du ser andra ute i t-shirt då.

                Tycker at et enkelt sätt att komma i håg er at äta d vitamin på alla årets måneder som inkluderar R.

                Oktober, november, desember, januar, februar, mars, april ??

                  September

                  September?

                    September!?

                      September?

                      September!

                      Petra Marklund?

      Kolla dina värden? När det var så för mig var det järnbrist 🙂 Annars är ju den här tiden på året inte så uppiggande haha.

      Jag säger: tyngdtäcke!
      Har revolutionerat min nattsömn. Jag kan inte sluta sova. Jag somnar direkt, jag sover ihållande hela natten. Det är löjligt vad bra det fungerar!

      B-vitamin! Testa, gjorde ärligt talat under för mig. Tar B2 och B12.

      Gå till VC och kolla upp sköldkörtel, järn, blodsocker och b12. Är ett enkelt blodprov. Gör en madrs-s för att utesluta depression. Sen har du uteslutit de vanligaste orsakerna som behöver behandlas.

      Är det inget av det skulle jag säga ät d-vitamin, promenera dagligen, lägg dig tidigt och minska mängden intryck. Hoppas solen kommer snart och du piggnar till ?

      Jag var också sjukligt trött fram till förra veckan, då lade jag till järnrika livsmedel i kosten och jag är redan mycket piggare.
      Äter redan kosttillskott med tex d-vitamin men jag tror det var järn jag behövde mer av.

      Lägg till färsk spenat, paprika, tomater, sesamfrön, cashewnötter, grönkål, broccoli, (blodpudding, leverpastej eller lever om du äter kött vilket jag försöker undvik).
      Ät gärna c-vitaminrika produkter samtidigt för att bäst ta upp järnet.
      Visserligen finns det redan mkt c-vitamin i det jag skrev ovan men du kan ta en apelsin efter maten för att vara säker ?

      Pollen är nog orsaken

      Hörde häromdagen att denna vinter är värre då vi knappt haft någon snö på många ställen i landet, och därmed levt mer i mörker än vanligt

    Vart är vi på väg??

      Frambakditåt!

        Däråta

      Du måste ge mer ledtrådar, ö, v, n eller s?

      Framåt?

      Dit.

        Hit och dit men ganska långt bort?

      Som en kollega brukar säga mot döden. Inte så himla peppande dock haha.

        Har en vän som på kvällen säger ”god natt. Då var vi en dag närmare döden!”

          Haha mardrömmar därefter typ 😀

      På semester älskling

        Sol i sinne, brun inne.

    Kan alla lära sig. Höga odds = låg sannolikhet. Låga odds = hög sannolikhet. Tack.

      Eller skillnaden på ”tack vare” och ”på grund av”

      När man ska använda ”före” respektive ”innan”. Före + substantiv, innan + en mening med ett verb. Före lunch, men innan jag äter lunch.

      Åh, älskar sådana här lärdomar! Tack för det! 🙂

      Risk och chans är mitt bidrag

        Jag hatar när folk tror att det är 50% chans att de vinner idol/talang/big brother/annan tävling bara för att de är i final. Hade det varit ett lotteri hade det varit 50% chans men nu ska du prestera något/folk ska rösta och då funkar det inte så.

          Tror hen menar att många säger fel och blandar ihop chans och risk.

          Tex hur stor är risken att jag vinner på lotto? Eller; hur stor chans är det att jag ska springa på mitt ex på Ica när jag är sunkig och osminkad?

            Ja det förstod jag men jag spinner vidare på det där med att inte förstå chans/risk.

        På NEKen lär man sig dock att uttrycka sig i risk

      Det heter sneak pEEk!

      ”Ju” följs av ”desto”. -> Ju varmare desto bättre.

      oj trodde det var tvärtom ???

        Mitt svar var till Maggan*

          Dofta gott, Lukta illa.
          Ofta hör man de som inte kan skilja dom åt.

            men jaaa TACK! ”lukta gott” låter Riktigt nedvärderande

        Se det såhär: Höga odds=hög avkastning på spel, dvs högt antal människor tror att det är omöjligt, alltså låg sannolikhet. Låga odds=låg avkastning på spel, dvs lågt antal människor tror att det är omöjligt, alltså hög sannolikhet

      Sakna och längta blandar jag alltid ihop trots att jag har bott i Sverige och pratat svenska i mååånga år nu.

        Sakna någon
        Längta att åka bort

          Man kan väl längta efter någon också? ?

          Sakna = det man haft men inte längre har. Exempelvis en morfar som har dött, ett hus man har flyttat ifrån.
          Längta = det man ser fram emot. Exempelvis träffa en vän igen, en resa man ska göra.

          ”Längta att åka bort” är ju ändå inte korrekt svenska

      Mindre och färre blandar jag ihop.

      De vs dem är också svårt för en massa människor.

    Idag när jag kom hem från jobbet hittade jag min man sen 13 år tillbaka i säng med min bästa vän. Min värld har gått under. ? Går det ens att förlåta?

      Lider med dig! Jag skulle nog tyvärr aldrig kunna förlåta

      NEJ!

        Pratade med min mamma i telefon direkt efter och hon menade att visa män är på det här sättet och att det bara är att gå tillbaka, bita i det sura äpplet (jag har ju en gång valt honom) och fortsätta framåt.
        Min man har alltid velat ha en trekant.. kanske kan jag ge honom det för då får han ju vara med en annan kvinna men jag slipper ”vara utanför”? Så förvirrad.

          Jag känner bara NEJ. Du ska inte behöva gå med på en trekant. Dessutom ger det inte honom rätten att ligga med din bästa vän för att du inte ”gett” honom det.

          Du ska inte behöva leva med någon du inte vill leva med – om du beslutar dig för det. Man har rätt att ångra sig. Det är inte ett livslångt beslut tycker jag. Så jag tycker att din mamma har fel.

          Vafan är det för morsa som fortfarande lever på 1950-talet? Fuck that.

          Men herregud.

          Tror ni på detta? ???

          Seriöst. Hon / han driver med er.

            Fan va elak du är. Tror du det är lätt för mig? Behöver stöd och kan inte ens få det av min mamma ?? och så påstår du att jag hittar på? Skäms!

              Jo du driver eller är väldigt blåst. Sorry.

            Jag tror också att det är bs. Fram tills mamman kom in hade jag kunnat köpa det.

          Din mamma är sjuk av självhat/kvinnohat. Nej man förlåter inte!!! Inte för barnen, inte för något i världen. Du förtjänar bättre!

          Nä, skit i trekant. Säg till honom att nu ska du få ett ligg själv istället!

          Men fruktansvärd situation. Lider med dig.

          Va? Min mamma är traditionell och konservativ, inte ens hon skulle ha gett ett sådant råd i det läget.

          Trollololo

      Mannen, kanske om vi har barn. Iaf försöka.

      Vännen, aldrig.

        Varför skulle man förlåta mannen mer

          För att man levt ihop i 13 år, har ett liv ihop, känner varandra utan och innan, har varit med om massor tillsammans, vet exakt vad den andre blir upphetsad av osv osv osv.
          Helt enkelt för att man normalt står en make mycket närmre än vad man gör med en vän.

          För att man inte vill vara utan sina barn hälften av deras uppväxt?

        Det är väl för fan mannen som har ett förhållande?

          Och!? Det är inte någon random oskyldig kvinna som inte visste att han hade en rltion det är hennes bästa vän som förmodligen delat bröd med henne, deras barn, blivit inbjuden i hennes hem osv

            Nej, det sa jag inte heller. Jag skiter i vem man vill förlåta men de var två i det här, att förlåta ena men inte den andra. Okej!

      Fyfan. Tusen kramar

      Åh fy! Jag känner att det är helt och hållet upp till dig. Spontant känner jag nej dock, för min del. Kramar till dig <3

      Pratade med min mamma i telefon direkt efter och hon menade att visa män är på det här sättet och att det bara är att gå tillbaka, bita i det sura äpplet (jag har ju en gång valt honom) och fortsätta framåt.
      Min man har alltid velat ha en trekant.. kanske kan jag ge honom det för då får han ju vara med en annan kvinna men jag slipper ”vara utanför”? Så förvirrad.

        Nej. Din man har brutit mot det ni lovat varandra. Du är inte skyldig honom något. Hade han velat ha en trekan hade han kunnat prova innan han gifte sig eller gift sig med någon som delar samma intresse. Det är inget man kan förvänta sig av ett förhållande och sedan använda som ursäkt för att vara otrogen. Dessutom valde han din bästa vän. Han har ingen respekt för vara sig dig eller er relation. Du förtjänar så oehört mycket mer ❤️

        Girl nooo!! Vad i helvete läste jag nyss ??

      Frågan är ju om det var första gången? Jag skulle inte kunna ta i karln något mer och vännen skulle jag be dra åt helvete.
      Aldrig skulle jag förlåta otrohet.

        Det var tydligen inte första gången med henne… Han har innan vart otrogen. Dock inte med denna kvinna. Dom ångrar sig inte heller ?

          Be båda två hoppa och fara. Han kommer fortsätta vara otrogen, om inte med väninnan så med andra. Väninnan skulle jag blocka ur mitt liv.

          En gång otrogen, alltid otrogen

            Tänk att det finns människor i dagens upplysta tid, som fortfarande tror på den där klyschan. Ganska fascinerade faktiskt.

      Absolut inte förlåta! Jag är imponerad över att du ens är här inne och skriver. Jag skulle vara i en skog och gräva gravar. Är 100% seriös.

        Ja jag förstår att det är konstigt men jag har ingenstans att söka stöd ? vet inte ens om jag ska gå hem ikväll. Sitter på tågstationen.

          Hem till din man och bästa vän? Och sova i sängen de precis knullat på?
          Ja vad tror du? Du borde gå dit och dra ut dem därifrån. Låsa. Bränna upp sängen och lakan. Och alla din mama tillhörigheter och aldrig se tillbaka 🙂

            Mans*

            Ja släng ut hans skit. Han kan sova hos din ’kompis’.

              Nej! Hon ska inte göra ”vännen” en tjänst och slänga mannen i armarna på henne. Inte heller göra det lätt för mannen och göra slut åt honom. Vill mannen göra slut och gå vidare får han ”man up about it”. Däremot ska ts låta både mannen och vännen se hur förkrossad hon är så att de får skämmas riktigt ordentligt och känna sig som riktiga skitar.

                Va?? Klart som fan man kan göra slut med honom. Inte för att göra det lättare för honom utan för att man inte vill vara med honom längre.

                Göra vännen en tjänst? SNÄLLA hon gör sig själv en tjänst. Skräp förtjänar SKRÄP So obvs förtjänar vännen + mannen varandra.
                Och att de ska skämmas? De har legat å gjort de innan tror intr de har mkt skam i kroppen

                Göra vännen en tjänst? SNÄLLA hon gör sig själv en tjänst. Skräp förtjänar SKRÄP So obvs förtjänar vännen + mannen varandra.
                Och ska hon gråta och visa sig förkrossad så att de ska skämmas? De har legat å gjort de innan tror inte de har mkt skam i kroppen

          Kram. Vi finns här med dig ikväll.

          Ta in på hotel. Ta en drink (med eller utan alkohol). Ät en god frukost imon. Sen imon åker du hem, ber din man packa sina grejer o dra. Du kan förlåta honom med tid men du ska inte fortsätta leva med honom, verken nu eller senare. Han har ingen respekt för dig. Du ska ha respekt för dig och i detta fall sätta dig själv först. Även om ni barn så sätter du dig själv först o blir av med mannen. O hon som gör så här mot dig är inte din vän. Aldrig varit o kommer aldrig att bli.

      Fråga: Om rollerna hade varit de omvända, skulle han ha förlåtit dig?

        Ja alltså till historien hör kanske att jag själv varit otrogen mot honom, med hans kollega. Men det va ju inte som att jag gjorde det i våran gemensamma säng. Plus att han typ visste om det hela tiden men ”gjorde inget” åt det. Vi höll till på kollegans landstället liksom.

          Låter som att ni förtjänar varandra … och era könssjukdomar.

          Men, kan ni inte bara komma öv om att ha ett öppet förhållande?

          Ring kollegan och hör om du kan slagga där. Det jämnar nog ut sig…

          Men vad fan gnäller du för?
          Om du själv har varit otrogen har jag noll sympatier för dig.
          Spelar ingen roll om det var hemma eller borta.
          Tyckte man först att din karl var ett svin men Nej Sorry. Där sjönk DU som en sten också.

      Ledsen men detta var garanterat inte första gången han bedrog dig. Det var bara första gången du kom på honom.
      Om du förlåter honom kommer han bedra dig igen. Om du lämnar honom slipper du bli bedragen av honom igen.

      Ditt val. Honom kommer du aldrig kunna förändra och din tillit kommer aldrig komma tillbaka.

      Lämna nu och förbered dig på en tuff tid av sorg och ilska, det kommer gå över även det.

        VÄLDIGT få som dissar kvinnan… Märkligt.

          Väldigt få som rättfärdigar hennes del i det också.

      Gud vad hemskt. Du måste genomgå den absolut värsta smärtan man kan. Svek av både man och bästa vän, tillåt dig själv att känna massa ❤️ Ta stöd av de du kan, familj, kollegor, vänner, psykolog!

      Och ett tips från en som gjort det: Klipp sönder ALLA idiotens kläder. Mycket ilska släpps ut av det. Kramar

        Mannen verkar ha sett till att hon får smaka på sin egen medicin.

        Fast hon var ju otrogen först?

    Är det bara jag som funderar kring ett barnfritt liv när jag blir äldre? Slippa all stress, oro och ångest över barn. Kunna komma hem efter jobbet och bara slappna av, göra saker som jag tycker är kul och som jag mår bra av.
    Jag förstår verkligen inte hur folk orkar rodda med jobb, barn, matlagning, aktiviteter, ekonomi, partner osv. Jag skulle gå SÖNDER.
    Det känns som att barnnormen är så stark, att många skaffar barn ”bara för att man ska” och inte tänker efter vad det faktiskt innebär.

    Jag älskar verkligen barn och går väldigt bra ihop med de flesta. Har arbetat på förskola i många år. Men jag skulle aldrig orka ett sådant dygnetruntjobb + ett vanligt jobb på det

      Skrev inte du exakt samma fråga i förra ÖS?

        Jo, jag skrev min kommentar en dag efter inläggen publicerades. Vill gärna höra fler personers tankar 🙂

        Vilken tur att samma frågeställning startades ikväll, för det blev väldigt många fler intressantare svar idag jämfört med igår!

      Man måste ingenting. ? Tror verkligen inte alla är menade och ha det heller. Alltför många skaffar barn utan och tänka på allt vad det innebär. Ja barn är fantastiska och underbara, men det är långt ifrån alla som orkar ge ett barn vad den behöver. Det är inte bara mat på bordet och kläder.. Det är på många sätt dränerande och ha barn och fler borde prata om det. Ser så många föräldrar på mitt jobb (fsklärare)
      som är lättade när de lämnar sitt barn. Är det sunt? Nope? och verkligen itne schysst mot barnet

      Nej, det är givetvis inte bara du.

      Mitt ultimata mål med livet är att skaffa barn samt att få träffa mina barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn. Men jag skulle aldrig kunna genomföra det under all stress som kvinnor idag upplever när de måste vara mamma och heltidsarbetande samtidigt. Inte konstigt att just så många kvinnor går in i väggen. Så drömmen är ju att arbeta deltid och få vara lite hemmafru övrig tid, och drömscenariot är ju hemmafru på heltid ?

        Det är väl inte fel att arbeta deltid? Men se till att din partner pensionssparar åt dig! Kanske kan ni turas om att gå ner i arbetstid för att inte vara borta från arbetsmarknaden allt för länge?

          Han bör kompensera både pension och löneutveckling. Dessutom är det viktigt att skriva äktenskapsförord på att det man sparar är enskild egendom vid eventuell skilsmässa.

          Du kan ju rådfråga Lovisa Lo om ”drömlivet” du efterfrågar! ?

          Glöm inte att be om smakråd om Bukowskis diamanter heller ”jaaag skulle aldrig köpa något från glitter eller liknande” /Lovisa Lo

        Borde ha korrläst min kommentar innan ser jag nu, men sömnbrist finns och poängen framgår iaf:)

        Jag lever tillfälligt som hemmafru utomlands (dock inga barn och kommer aldrig skaffa några). Umgås med många andra hemmafruar (pga platsen vi bor på). I princip alla har barn eller är gravida. Herregud vilka tråkiga liv de lever!!! Nä verkligen inget drömscenario enligt mig. Längtar till att få börja jobba igen och slippa de ständiga och konstanta samtalsämnena: barn, skola, graviditeter, barnsjukdomar, blöjor och potträning och inte att förglömma; vilka hushållssysslor de äkta mannen utför eller icke utför. Känns som jag flyttat tillbaka till 50-talet eller ngt…

      Jag kommer skaffa barn under förutsättning att jag kan vara hemma åtminstone tills de börjat högstadiet. Tycker det är sjukt onormalt att lämna bort barn hela dagarna och försöka få ihop barnens och familjens behov med heltidsjobb. Min man och jag har räknat och kommit fram till att det kan gå om vi prioriterar rätt. Obs jag skammar inte föräldrar som väljer att jobba, men för mig personligen skulle det inte funka.

        Se till att din man pensionssparar åt dig!

        Dömer inte utan undrar bara. Varför ska du vara hemma till de börjar högstadiet? Långt innan dess har de ju skolplikt ändå tänker jag. Varför inte jobba de stunder de är i skola?

          Då kan man städa, diska, tvätta, laga bra mat, pilla i trädgården och annat som knappt hinns med när man kommer hem klockan sex varje kväll

          Jag vill vara hemma både på morgonen och på eftermiddagen när barnen kommer hem från skolan. Se till att de får i sig mat, umgås med dem, kolla läxan, kunna skjutsa dem till eventuella aktiviteter. Mellanstadiebarn är inte så gamla och behöver fortfarande mycket omsorg och uppmärksamhet. Det var så jag växte upp och det betydde jättemycket. Så vill jag att mina barn också har det.

          Eller hur??? Ska personen sitta och rulla tummarna mellan kl. 8-15 varje vardag under de 6 år av skolplikt innan högstadiet?

            Tror knappast man rullar tummarna ? Brukar finnas fullt upp att göra i ett hushåll.

              Man är sjukt oproduktiv om man behöver 8 timmar varje dag till hushållssysslor

            Rulla tummarna? Vi har stort hus och gård, bara att sköta det ordentligt skulle kunna vara ett heltidsjobb. Vet inte vad du gör de dagar du inte är på jobbet, hemma hos oss är det full rulle 🙂

              Om man har en gård har man ju sannerligen åtagit sig mycket tidskrävande arbete, så då förstår jag att ni har att göra. De flesta har dock inte en gård, vilket du kanske egentligen innerst inne vet om.

        Jag trodde jag skulle älska vara bulla-doftande hemma-mamma tills yngsta barnet börjar 3an i skolan. Men så kom första barnet, sedan oij andra (1år9mån mellan) och då det yngre närmade sig 1 år hade jag sån angst, stress och hade gått i väggen med hemma-mamma livet att då jag hittade en intressant jobbansökan satte jag in ett för skojs skull, fick jobbet och ångrar inte en dag att jag gjorde det valet att börja jobba! Det bästa som kunde hända mig och mitt huvud! Förr hade jag en dröm om 3-4 barn nu är jag extremt nöjd med mina 2 och skulle vilja gå och klippa ledarna av mig så det inte blir fler ?

          Igenkänning!! Min upplevelse är att många av de som romantiserar föräldraskapet och tror att det kommer vara någon jävla semester att vara föräldraledig är de som blir allra mest chockade av ur jävla tufft det är, och hur ofattbart skönt det är att börja jobba igen.

            Och jag tyckte precis tvärtom! Två barn tätt och enda gången det blev lite jobbigt var när de var sjuka samtidigt (eller ännu värre, de få gånger jag eller pappan var sjuka!). Var hemma med dem i nästan fyra år.

        +1!

        Det ÄR onormalt och lämna bort sina små barn 8 h varje dag på förskola. Och om man läser studier om anknytning och studier som gjorts på 1 åringar som börjar på förskolan märker man väldigt snabbt att barn SKA vara med sina föräldrar. Det är onormalt och lämna bort en 1 åring till främlingar hela dagarna. Förstår inte hur man klarar av det. Förstår såklart att många. Inte har något val (ensamstående t.ex) men är man två går det om man prioriterar rätt och har koll på ekonomin. Jag har en son på 1,5 år som kommer börja på förskolan när han blir 3,5 och då endast korta dagar. Jag arbetar när min sambo är hemma vilket är. Ungefär 2 dagar i v. Vår situation är Lyxig på det sättet att min sambo jobbar hemifrån 2 gr i veckan och så pluggar jag heltid distans. Det jag pluggar kmr jag och kunna arbeta med hemifrån och det var just därför jag valde det. Så Jag kan vara en närvarande förälder. Skulle dock inte vilja vara ”bara mamma” utan måste ha ngt mer på g som är mitt för min mentala hälsas skull ?

          Håller med om att det är onormalt. Men så som samhället ser ut mådde jag så dåligt hemma och kände mig utsatt, ensam och slutkörd. Blev förskola från 2 år för båda för jag skulle klara av att vara en förälder. Känns sorgligt att vi är så isolerade och ensamma.

            Ja absolut, håller helt med dig och förstår dig. Jag säger inte att mitt sätt är det enda sättet. ❤️

            Och det viktiga är att du gjorde det som var rätt för dig.

          Och 8 timmar är ju om föräldern inte arbetar heltid. Jag jobbar på förskola ch alla våra ettåringar har över 50 timmar i veckan, eftersom föräldrarna jobbar heltid och pendlar. 55 timmar är snitt för ”våra” barn. Det är rätt mycket när man inte ens existerat två jular.

            Helt sjukt att det blivit norm!

            Nej sålänge är inget barn hos er. För man vabar 70% av barnets tid mellan ett och fyra årsålder.

              Hahah de är det

              Har du jobbat på förskola? Vet du hur ofta föräldrar kmr och lämnar sina sjuka barn? Stoppar in en Alvedon och drar till jobbet ? minst en i veckan.

              Hade en 1 åring som blev lämnad med ögon inflammation och feber. Grät hela dagen, kunde inte ens öppna ögonen.. Och föräldrarna? På jobbet. Med Telefonerna avstängda:)

                Verkligen svin till föräldrar. Men du skrev alla ettåringar…

                Hoppas du orosanmälde idiotföräldrarna.

                ??? Jävla egoföräldrar! Stackars lilla barnet, bara 1 år.

        Varför vill inte din man vara hemma tills barnen börjat högstadiet? Jag tycker det är sjukt onormalt att bara den ena föräldern ska ta allt ansvar och sno all tid med barnen. Barnen behöver bygga relationer med båda sina föräldrar. Egoistiska är kvinnor som du. Inte alls barnens perspektiv, bara ditt behov att inte behöva jobba. Se till att han iaf pensionsparar åt dig.

          Nu var itne ditt svar till mig, men i vårt fall så delade jag och min sambo dagarna på hälften. Vi var hemma lika mycket med vår son första året. Det var sen när det blev dags och skola in som vi insåg att vi inte ville ha vår lille på förskola. Iallafall inte när han är så liten fortfarande. Då fick vi tänka till, ekonomiskt, och hur vi kunde ordna om i vårt liv för och få det och funka. vem drar in mest? Min sambo. Han har högre utbildning, mer förmåner, jobbat längre på sin arbetsplats.. Jag däremot är yngre, ville plugga, och var inte nöjd med mitt jobb 🙂 så det föll sig naturligt att jag skulle plugga distans och vara hemma med sonen.

          Vi har även delat upp sysslorna så det inte blir för mycket för mig. Vi handlar mat tillsammans, jag lagar när han jobbar och han lagar när han är ledig. När han är ledig går han upp med sonen och jag har sovmorgon, och vi hittar på saker som familj hela tiden. Ja jag är hemma så självklart tillbringar jag mer tid med vår son. Men det är något vi båda är nöjda med så vår son får en trygg anknytning och för ja, det är hans bästa 🙂

          Varför utgår alla från att man har ett skit förhållande om man som kvinna vill ta hand om sitt barn?

          Nu ska jag inte vara hemma tills sonen börjar högstadiet, men jag tror nog den som skrivit det tänkt igenom sitt val och är nöjd med sin tillvaro. 🙂

          Precis!! Är det barnets bästa man är hemma för så borde rimligtvis pappan vara hemma lika mycket.

        Stackars barn….

      Barnfritt liv när du blir äldre?? Hur jävla ung är du nu? Jag har barn, fick mitt första när jag va 26 och mitt andra när jag va 30, och jo, jag längtar lite efter ett ”barnfritt” liv när jag blir äldre, alltså säkert betydligt äldre än vad du räknar som äldre.. när jag är 50, då har jag det där ”barnfria” du verkar vilka ha när du är äldre och typ 30? ( vet att jag inte någonsin blir barnfri men ni fattar…)

        Barnfri = aldrig skaffa barn

        ??‍♀️??‍♀️

        Alltså, man vill ju vara barnfri hela livet.. Inte ha hela det där livet för att sen slippa när man är 50. Eller hur menar du?

        Jag har något problem med att mina bästa år ska behöva gå på barn. Är stressad, är 27 och vill inte alls ha barn, men känner ändå nån press. Känns bara som att varför ska jag slösa mina bästa år på nån jävla unge?

          Försök inte känna nån press! Finns många som dig.
          Skaffa likasinnade vänner, läs i olika forum/grupper på nätet och lyssna på podden Barnfri om du vill lägga märke till en värld utanför normen och känna dig mindre pressad.

      Nej absolut inte bara du, jag vill inte heller ha barn och har flera vänner som också är frivilligt barnlösa? håller med om allt du skriver, jag skulle också gå sönder av stress och allt annat om jag skulle skaffa barn hehe

      Lyssna på podden Barnfrihet

      Skapa din egen norm!!! Det tar styrka och bestämdhet, men är fullt möjligt. Jag själv bor i New York sedan 5 år tillbaka och har verkligen, inom alla aspekter av mitt liv, sett till att konstant designa det liv jag vill ha. Jag önskar så att fler hade den kunskap, och de privilegium som krävs för att kunna leva så. Jag visste tidigt att jag inte vill ha barn, så jag började bygga mitt liv med det målet i åtanke. Jag har några år kvar till 30, men känslan av att aldrig vilja bli mamma är för tillfälligt lika stark som den alltid varit för mig.

      Här i NY, så är det otroligt vanligt med kvinnor som bryter normer och bygger helt unika liv så jag har helt enkelt sett till att omge mig med likasinnade människor. Det krävs självförtroende och en stark självinsikt, exempelvis så har jag valt att inte ha någon kontakt med min mans familj då de lever efter extremt konservativa normer och anser att en kvinnans enda syfte är att bli mamma. ”Jaha, den fördomsfulla energin vill INTE jag ha i mitt liv” tänkte jag så fort jag insåg hur det låg till, och så sa jag upp kontakten.

      Våga bryta urgamla normer och bygg en tillvaro som passar DIG. Du har bara ett enda liv, väg dina val noga och se till att du uppnår allt DU vill. Det är svårt att gå emot normer, men det är också oerhört befriande att våga leva efter sin egen intuition och välmående, istället för att leva ett liv där du konstant strävar efter att passa in. Du måste inte alls skaffa barn, du måste faktiskt ingenting. Omge dig med rätt människor och lyssna alltid inåt istället för på yttre åsikter hela tiden.

      Och så den där biten med att (om du är hetero) vara med en man som är helt med på noterna, är givetvis superviktigt.

        För oss har det hjälpt massor med att inte ha ett stort bröllop. Vi gifte oss helt privat, utan en enda gäst. (Om det ej varit för visum etc så hade vi aldrig ens brytt oss om att gifta oss… äktenskap är inte en social norm som jag överhuvudtaget förstår). Vi berättade inte för någon att vi gifte oss. Mest för att sätta standarden att ”nej, vi har noll intresse av att följa normer och göra våra familjer glada och nöjda – vi lever som VI VILL”

        Vi har aldrig postat om att vi är gifta på sociala medier etc, och tack vare detta så har vi blivit HELT skonade från allt ”är det inte dags snart”-tjat. Sååå skönt!!

        På vilket sätt lyckas du bo i NY? Drömmen ju! Alltså, hur har du fått tillstånd, vad jobbar du med?

          Är gift med en Amerikan så har Green Card. Jag pluggade även i USA genom stipendium. Kan dock säga att det absolut inte är någon rosaskimrande dröm. Absolut, du har tillgång till helt otroliga möjligheter och det finns inga gränser på hur långt du kan nå!!! Men, det går inte med ord att beskriva hur hård konkurrensen är här, och hur mycket som krävs för tjäna mycket pengar. Och pengar behövs för att kunna ha någorlunda livskvalitet här.

          Om du verkligen vill uppfylla din New York dröm, go for it! Allt är möjligt, the sky’s the limit!!!

          Men vill bara ge lite perspektiv på den orealistiska ”New York drömmen” som målas upp i sociala medier av svenska influensers som liksom kommer på tillfälligt besök och har sparat ihop massor av pengar att bara bränna. Om du vill tjäna över $65k per år (vilket är minimum för att kunna signa en någorlunda ok lägenhet i Queens/Brooklyn) så krävs det verkligen hårt arbete, och riktigt bra betyg, helst från ett bra och högt rankat universitet. Men som sagt, allt är möjligt och vill absolut inte avskräcka någon, utan bara erbjuda lite mer realistiska perspektiv på det hela!

          Alla som drömmer om att flytta utomlands, KÖR!!! Alla som drömmer om New York, KÖR!!! Men. Var realistisk och planera ordentligt, sök liksom inte till Santa Barbara City College eller typ Berkley College här i NY. De är ej bra skolor, rankas inte ens nationellt här i USA. De är liksom helt generiska ”community colleges” vilket gör det tufft att få bra jobb i USA efteråt(notera: TUFFT men ej omöjligt).

          Min gissning är att hon gifte sig med en amerikan, det underlättar green card-processen (OBS! inget illa ment!)

          Skrev ett svar som nu verkar vara i modd.. 🙂

          Försöker svara på din fråga igen, så får vi se om min kommentar publiceras 🙂

          Jag är gift med en Amerikan och har därmed green card. Jag pluggade även i USA genom stipendium! (träffade dock inte min man i USA, men det är en annan historia)

          Först och främst så skulle jag vilja säga: ja, det är helt fantastiskt att bo i New York, det finns oändliga möjligheter och jag lever verkligen helt motsatt liv jämfört med vad som är standard i Sverige kanske. Däremot, så skulle jag ändå vilja flagga för att ha realistiska tankar om livet i New York, det är verkligen inte för alla. Jag kan inte nog uttrycka hur otroligt tufft det är, och konkurrensen gällande jobb/karriär är stenhård!!!!!

          Jag vill verkligen INTE avråda någon att flytta hit. Satsa på era drömmar!!! Go go go!! Men, var realistiska och se till att ni inte har råkat falla för den där orealistiska rosaskimrande NY- drömmen som många svenska influensers har satsat på att marknadsföra de senaste åren. Dessa influensers åker hit en begränsad tid, bor på hotell eller hyr ett rum någonstans en kort tid…. de har sparat ihop sjuka summor pengar endast för spendera och leva life.

          Verkligheten här är väldigt annorlunda. Det krävs stenhårt arbete och helst toppbetyg från ett högt rankat universitet/college för att tjäna mycket pengar, och pengar krävs för ett drägligt liv i denna stad. Du bör helst tjäna minst $65-$75k per år för att kunna hyra en ok lägenhet i Queens eller Brooklyn. För att sedan kunna leva typ ”lyxliv” så krävs en väldigt mycket högre lön. Mitt eget mål är väl att inom 10-15 år nå $300k årligen. Har en bra bit kvar, men det är bara att köra!!!

          ”Bästa” vägarna att ta för att komma hit är;
          1) Jobba på ett grymt företag i Sverige som är internationellt och har kontor i NY. Var grym på det du gör och be om förflyttning till deras NY kontor. (Obs, detta är svårt och ovanligt, MEN det händer absolut!!! Och är kanske ändå vanligare än man tror)

          2) ”Lättast” = plugga här! Var dock medveten om att, ifall målet är att jobba här efter examen på OPT visum (vilket du kan få efter avslutad examen i USA) så snälla, gör ordentlig research och bli insatt i systemet här!! Studera inte på typ Santa Barbara City College, eller Berkley College här i NY. Dessa skolor är ”community colleges” och det är definitivt mycket tuffare att hitta riktigt bra jobb med en sådan examen.

          Som sagt, om NY är din dröm – satsa, hitta en väg hit!!! Men, var realistisk och förstå hur mycket hårt arbete som ligger bakom den möjligheten, i alla fall om målet är att verkligen ”lyckas” här.

          (om din familj har mycket pengar så är det såklart lättare också, då kan du leva life under din studietid här. För min del, som var helt beroende av stipendier och CSN, så var mina studieår rena fattigdomen…)

            Borde kanske tillägga;
            3) Allra lättast – bli kär i en Amerikan och gift dig! Haha

        Till NY kvinna- Fan vad jag ser upp till dig! Inspirerande kvinna! Brukar säga att Victoria Silvstedt är min idol som är barnlös och som har satsat på karriären (hon är inte bara blond och snygg) utan hon var häromdagen på Wall Street – vet dock inte om hon ringde i klockan eller enbart poserade med den. Oavsett, lycka till i framtiden ?

      Kom på att jag även vill tillägga hur befriande det är att vara omgiven att kvinnor som vågar säga ”ja, jag vill ha barn. MEN inte nu, först ska jag nå xxx punkt i karriären, resa till x och x, bygga ett rejält sparande” istället för att fokusera på ålder. När jag nätverkar med högt uppsatta kvinnor här i NY, så anses det vara fakta att ”jo, det finns faktiskt BÄTTRE tillfällen att skaffa barn.” Otroligt skön kontrast till det svenska, ”äh, man kan inte planera barn, bara kör!!!” Det är helt enkelt inte sant.

      Man kan i alla fall försöka att tänka efter och strategiskt planera sitt liv för att maximera möjligheten till att uppnå alla sina mål och drömmar, samt för att se till att ens barn växer upp med bästa möjliga förutsättningar sett till ekonomi etc. Det är en otrolig(och beundransvärd!!) uppoffring att skaffa barn, och det bör inte tas alltför lätt.

        OM man nu vill ha barn fast göra karriär och allt rätt innan, läs på om fertiliteten. Det är ingen självklarhet att få barn i sena trettioårsåldern. Efter 35 sjunker den drastiskt. Har du problem du inte vet om har du inte heller så lång tid på dig om du börjar sent. Har flera vänner som tillslut lyckats få ett barn, men inga syskon.

          Absolut! Menade mer att det är en betydligt mer förlåtande norm i New York (gäller verkligen inte hela USA, utan mer specifikt kulturen i New York då majoriteten som är inflyttade, flyttade hit pga karriär/självförverkligande)

          För mig personligen, så är det väldigt uppfriskande att träffa så många kvinnor som verkligen tänker igenom sitt val gällande barn. Att de helt enkelt verkligen vill se till att ”allt är i ordning” så gott det går i deras liv, då det är så mycket annat som verkligen inte går att veta på förhand gällande hela processen kring att bilda familj. Exempelvis, om man ens kan få barn, eller om ens eventuella barn kommer födas friskt och välmående etc.

          Personligen, så har jag alltid känt att det är en konstig attityd att ha när man säger ”äsch, satsa bara! Spela roll om det inte känns rätt i tiden, det kommer aldrig kännas rätt!”. Jag upplever det som en väldigt ”svensk attityd”, för helt ärligt – generellt sett så är det bättre att kunna erbjuda ett ekonomiskt ordnat och stabilt liv för sina barn, så det kan vara bra att planera lite. (I den mån det går, allt behöver inte alltid tas så bokstavligt)

      Jag förstår dig helt. Jag har inga barn och kommer troligen inte skaffa (är 36 och har ingen lust eller planer på det så…) Jobbar också med barn!
      Känner inte att det är ett liv jag vill ha, är så nöjd som det är och jag orkar verkligen inte.
      Tycker det är smart och bra att verkligen tänka och känna efter vad man egentligen vill och upplever det vanligare och vanligare att folk väljer bort barn.

      Jag vill inte ha barn av två skäl.
      1: vilken jävla värld att sätta barn till. Jag kan inte se något positivt med utvecklingen av vårt samhälle och det kommer inte vända. Så fruktansvärt egoistiskt att skaffa barn nu när de bara kommer få det tuffare och tuffare att leva ett tryggt och gott liv.

      2: att skaffa barn är att ge upp sig själv och sin frihet. Meningen med livet bestämmer man själv, men den dagen du skaffat barn har du inget val. Du kan inte ångra dig utan du är förslavad som förälder till den dagen du dör. Dina pengar, din tid, din sömn och en konstant oro är vad som kommer gå åt.
      Jag lever som lycklig singel, mina vänner är min familj. Vill jag ligga hemma och lata mig en ledig dag så är jag fri att göra det. Vill jag sätta mig i bilen å plocka upp en drös polare å dra på äventyr så gör jag det.
      Vill jag byta jobb, flytta, börja plugga, resa jorden runt, börja med en ny hobby osv, så behöver jag bara ta hänsyn till mig själv.

      Det finns ingen anledning än rena egoistiska skäl till att skaffa barn idag. Världen behöver inte fler barn. Ingens gener behöver föras vidare. Dina unga kommer inte rädda världen, bara vara ytterligare en belastning för djur och natur.

      Så, jag lever klart mitt liv och dör med gott samvete och massor av fina minnen.

        Vilket underbart liv du verkar ha! ❤️ Blir inspirerad.

      Jag är 19, skulle säga att 20% av mitt umgänge ser barn som en självklarhet (och de flesta av dom längtar efter barn redan nu.) Sen finns vi övriga 80% som inte kan tänka oss barn alls eller kan tänka sig ett relativt sent. Du är inte ensam! Känns verkligen som ett ”skifte” i barnfrågor nu

        Eller Så är det för att ni är 19

        Jag och min partner träffades när jag var 20 år. Jag berättade ganska tidigt i förhållandet att jag absolut inte ville ha barn i framtiden. Han respekterade det. Men vid 26 ändrade jag mig och idag har vi tre barn ihop. Hade jag fått se in i framtiden hade jag inte trott mina ögon. Idag är jag den mest barnkära personen som går att tänka. Haha. Så konstigt hur det kan ändras.
        /världens lyckligaste mamma 🙂

    Vad tror ni om Coronaviruset?
    En smittad i Jönköping och Sverige vidtar i princip inga åtgärder om man jämför med andra länder. Varför hanteras det så slappt?

      Tror inte det blir så farligt, rädslan är överdriven.

        Ja, enligt uppgifter har hela 2 tredjedelar av alla insjuknade inte haft nedsatt immunförsvar eller någon underliggande sjukdom. Det är alltså möjligt att bli dålig trots allt. Nu vet jag inte hur många av de som dött som ingår i den siffran men det är ju tydligt att de anstränger sig för att man INTE ska få panik. Så mitt råd är: få panik! Förbered er på att ni ev behöver isolera er hemma. Behandla detta som en absolut föresteånde kris

        Bunkra mat and say your prayers!

      Vi kommer alla att dö. OK, kanske inte just nu, men om typ litet drygt 100 år finns ingen av oss kvar.

        Det är det enda rättvisa här i livet….alla kommer vi att dö.

        Nej vi dom hänger här på öppet spår existerar inte om 100år

          Virtuellt finns vi kvar för alltid i www

      Jag bor i Jönköping men är inte speciellt stressad över detta. Tjejen är inte ens härifrån så det är inte så att hon gått runt och smittat folk på stan.

        Hur vet du det? Handlat mat? Åkt buss?

          Men läser du inte? Hon är från Jönköpingstrakten, men rätt långt ifrån. Har handlat mat online och fått maten levererad utanför dörren, har varit hemma och isolerad hela tiden osv osv.
          Det är ingen fara med henne!

            hur fan har hon då fått det?

      Vad tänker du ska göras?

      Villa länder jämför du då med? Vad har exempelvis Norge och Finland vidtagit för åtgärder? Du kan inte jämföra oss med Kina…

    Är det någon här inne som också hatar/hatade praktiken på sin utbildning just för att man är en prestationsprinsessa? Behöver just nu lite pepp (läser till sjuksköterska)

      Nej, mer irriterad att man bara får göra skitjobbet utan betalt. Man är där för att lära sig. Inte göra det jobbiga/tråkiga som dom andra inte vill göra

      Praktik är ju det absolut värsta. Att ha typ krav på sig att prestera samtidigt som man ska bli bedömd, och egentligen inte får göra nånting. Nej usch. Det är bättre när man får jobba på riktigt sedan!

      Prestationsprinsessa? Vad i hela friden har prinsessa med saken att göra?
      Låter jättefånigt.

        Fånigt och vedertaget begrepp. Om man inte bor under en stubbe i skogen. 😉

          Wow…..

      Pluggar också SSK och jag tycker VFU är superkul, känner att jag lär mig så mycket mer på den än jag gör på alla föreläsningar och seminarier tillsammans…

    Hej Amen livet hörrni..
    jag har tänkt på dig och jag hoppas att det gick bra för dig gällande din medicinska abort. Förlåt för min dåligt genomtänkta och opassande kommentar återigen. Jag ska tänka mig för nästa gång hur jag formulerar mig och vad som är rätt i en sådan situation som du befann dig i. Ta hand om dig och unna dig massa gott. Kram <3

      Du verkar vara en riktigt fin människa som bryr dig om medmänniskor. Läraryrket passar verkligen dig!

        Men gud vilken fin kommentar. Tack snälla <3 det gjorde verkligen min fredag! Jag tror på att man ska stå för sina misstag och försöka bidra med gott 🙂

          Känner rent spontant att jag vill vara din vän för att du verkar så snäll, empatisk och förstående ?

            Vi kan gärna vara cyberkompisar 🙂 du verkar väldigt fin och förstående <3

    Jag bor i Jönköping och är så sjukt rädd. Vet inte hur jag ska kunna gå till jobbet på måndag. Min man tänker ta föräldraledig med vår lille. Är dessutom pretto. Håller på att gå sönder av oro. Till och med den lille har blivit jätterädd efter att har hört mig och min man pratar. Hjälp!?!

      *preggo

        ”Preggo”.. Varför börjar folk använda så störiga ord så fort de blir gravida?

          Avskyr det ordet! Även det vidriga ”preggers”. Fy fan alltså!

          Jovisst, det var poängen med den här tråden.

          En kompis till mig kallade alltid sitt ofödda barn för ”bebbo”. Får kväljningar av att tänka på det.

      Coronarädslan är du överdriven, det blir säkert som med svininfluensan

      Hade också stannat hemma.

      Men sluta nu. Hon som blev sjuk har med flit valt att isolera sig innan hon kontaktade sjukhuset.

        Men hon var nog säkert smittsam innan hon fick symptomen ?

          Nej

          Nej, hon var inte det. Titta på Rapport.

            Eller hur. Är ju bara för att den inte ska ses som den onda som tog smittan till Sverige. Shame on her

            Det säger dem bara för att lugna folkmassan. Klart hon var smittsam innan symptomen kom fram, det är ju det som är det farliga med viruset!

              Ja, jag har hört att alla i Jönköping är smittade med dumsjukan, och ska sättas i karantän.

                Oj vad dryg du var

              Hur kunde hon ta sig hit ens när de stängt ner allt där i kina? Och hur kan man vara så dum att riskera dra hit smittan?

            Jag vill veta HUR de vet att det inte smittar innan der ger symptom. Viruset är nytt. Baserar man det enbart på tidigare coronavirus?

            Titta INTE på Rapport.
            Titta på Kalle Anka.
            Inga obehagligheter.

      Det enda rätta nu när vabruari och influensatiderna är på väg är att stanna hemma fram till maj.

        Ja det är ju jätterimligt… ??‍♀️

      Är också härifrån, tjejen som är sjuk är det INTE utan hon är från Vaggeryd tror jag. Hon har alltså inte gått runt och smittat folk på stan. Hon mår bra, hon isoleras endast för att inte smitta vidare.

    Ni som bor själva, hur gör ni för att få motivation till att laga mat? Det är ju så tråkigt att laga till sig själv och äta upp maten på 5 minuter framför tvn/mobilen

      Jag är hungrig och mat är gott. Räcker för mig.

      Jag lagar inte mat

      Mitt tips är att typ ha en matlagar dag på typ söndagar. Preppa för veckan typ 🙂 vi brukar göra 2-3 maträtter som man kan frysa in/klarar sig några dagar i kylen 🙂 hatar också att laga mat haha. Jag bor i och för sig inte själv men tänker att det tipset kanske funkar ändå haha.

        Tycker att det är såååå tråkigt med rester/matlådor, blir att jag bara äter skräp istället, fan!

      Äter mycket skräp, tyvärr.

      Jag kommer hem från jobbet, första jag gör är att laga mat för nästa dag. På kvällen äter jag bara en macka. Motivationen? Ingen annan kommer göra det åt dig 🙂 sen varvar jag lite med färdigköpta rätter från affären bunkrat i frysen.

      Sätt på bra musik och dansa samtidigt som du lagar maten, funkar för mig ?

      Bestäm vad du ska laga innan, ha ingredienser och ev recept redo. Lyssna på musik eller en podd samtidigt. Sen måste du ju inte laga ny mat varje dag; jag brukar laga ett par olika rätter i på en gång som räcker till lunch+middag typ resten av veckan

      Storkok, så har du hela veckan och slipper laga varje dag 🙂

      Laga storkok med dina favoriträtter! Frys in en massa så har du så du klarar dig. Annars wraps är gott, t.ex. med färdiggrillad kyckling eller halloumi eller falafel. Lätt att laga när man kommer.

      Annars, kör breakfast for dinner, typ ägg och bacon och mackor. 🙂

        Kommer hem*

      Lagar all mat på söndagar och värmer sedan matlådorna under veckorna.

      Har ingen motivation, gör det bara. Man dör ju annars och det vore ju synd.

    Naturchips cidervinäger och scharlottenlök ???

      ???

      Alltså livet som småbarnsförälder kan va så jäkla tråkigt. Här sitter man med bubbel och plock och mannen går inte att väcka efter att han somnade med barnen. Får väl dricka hela flaskan själv och va bitter ?‍♀️

        Kunde varit jag som skrev den kommentaren…

          Vill du komma hit ??

        Tycker det låter som en drömafton jag….Sitta själv i ett tyst hus och kolla på TV och dricka bubbel är ju perfekt som småbarnsförälder.

        Omg min filmkväll + välja på Netflix SJÄLV..

          Jag skrev *drömkväll* , ducking autocorrect…?

      Heter smaken så eller häller du på cidervinäger och schalottenlök på dina naturchips?

        Den heter så och är såååå god

    Kollar en dokumentär på svt som heter ”När Domus kom till stan”. Handlar om de omfattande rivningen av gamla hus, som skedde i de allra flesta städerna i Sverige på 60-talet. Får sån åångest av det, nu måste vi istället leva med bruna 60talsbyggnader i innerstan när vi kunde fått vackra 1700-talsbyggnader :((( hoppas att det aldrig händer igen

      Förstår inte hur det kunde hända. Visst att Klarakvarteren var extremt sunkiga och man nästan behövde börja om på nytt, men då kunde man väl tagit fram gamla ritningar och gjort något vackert istället för betongblock. Finns det ens någon som tycker såna hus är fina?

      Jag pluggar till bebyggelseantikvarie. Jag löser det sen när jag är klar. Hehe

    Vad har ni för gemensamma drömmar och mål med era respektive?

      Gå i pension tidigt :’D Dröm då!

        Jag slutade jobba när jag var 38.

          Hur lyckades du? Räknar du med att få garantipension när det är dags?

            Bra utbildning + hög lön = hög sparkvot. Köpte bostad billigt när tiderna var sämre. Jag kommer få garantipension + injobbad tjänstepension, ändå kommer jag att få mer i utdelningar från min aktieportfölj.

            Jag jobbar fortfarande ibland, men tar bara roliga projekt vintertid. På våren och sommaren är jag alltid ledig.

              Kan vi byta liv?

              Bra jobbat! Ja, man vet inte hur pensionssystemet kommer att se ut om 30 år så det är nog bäst att spara mycket själv. Har du en partner som har samma inställning som du?

                Nej, frånskild, ensamstående. I’m the boss in my home!

          Vad gör du på dagarna? (ej taskig, raljerande fråga!)

            Läser mycket, tillbringar tid ute i naturen, sköter om ett par trädgårdar på volontärbas, hjälper mina barn med praktiska saker. Min vardagslyx är att jag sover tills jag vaknar varje morgon, hatar väckarklocka,

              Få ingen att tro att du inte har att göra på dagarna! Det är ett DRÖMliv att få vakna av sig själv.

              Pluggar, så har föreläsning 2h per dag och börjar oftast som tidigast 10. Fått höra att jag skulle vara ”understimulerad” nej nej man får leva sitt liv bara 🙂 utan stress, tidiga mornar, rusningstrafik mm

      Köpa en lägenhet när jag pluggat klart om ca 2,5 år. Försöka få barn. Vistas så mycket ute i naturen som vi kan. Leva så stressfritt vi kan. Njuta av dagen som den är. Spendera mycket tid med familjen.
      Några av våra drömmar 🙂

      Ha en gård, ett barn och lugnt liv där vi kan få ner våra omkostnader så mycket att vi bara behöver förvärvsarbeta så mycket vi själva vill och kan. + ändå få en tillräcklig pension för vårt enkla liv.

      Köpa en gård med höns och katt, vara halvt självförsörjande, dumpstra resten, skaffa någon unge, jobba typ 60 %. 😀

      Köpa hus är väl det största målet just nu. Han tog dock examen nyligen och jag tar examen till sommaren så ska vi bo kvar nåt år och spara sen flytt =)
      Har inte pratat så mycket om drömmar och egna mål inser jag nu, haha det ska jag ta upp en dag när jag är piggare än nu ^^ Tack för tips 😉

      Inget mer än att leva tillsammans och uppfostra våra barn till goda, vuxna människor.

      Flytta närmare stan (Stockholm), resa massa, kanske skaffa sommarstuga, lära oss spanska.

      Ha ett relativt stort hus, typ 5 barn, gård gärna med typ höns och getter. Jag hemmafru och har tid att skriva böcker. Det allra sista är väl mer min dröm ?. Ja självklart är vi gifta då också, om det nu behövde nämnas.

      Hoppas att man bor i ett område som vi drömmer om. och att jag ej blir hemlös. Kan ej jobba pga psykisk ohälsa som jag tror att jag kommer ha resten av mitt liv. Enda jag har som dröm. och att man kan få äldrepension. misstänker att sånt kommer ej finnas för oss som ej har jobbat. så får se vad livet ger en om över 30 år. blir det skit hoppas jag att jag dör och inte lever länge.

    Inredningsinspo sökes!

    Har någon en Ide hur jag skulle kunna inreda följande: bor i en sekelskiftesvåning som har skandinavisk inredning i grått med ekparkett och stuckatur. Mitt i vardagsrummet är en ”gammal utgång” som är omgjort till en hylla från golv till tak (jämt med ena vardagsrumväggen är det en inskjuten del ca 110 cm bred och 40 djup). Hoppas ni förstår..
    nu skulle jag behöva förslag på vad man kan göra av den ytan. Vill INTE använda den som ”influensk platsbyggdhylla”

    Tack för idéer på förhand:-)

      Ta bort hyllplanen och göra den till en nisch, samt sätta ett snyggt träd/växt där i.

      Böcker/vinylskivor

      Massa växter!

      Tavlor eller personliga, fina saker som har betydelse

      En samling av urfina vin- och champagneglas. Och snygga flaskor med alkohol

      Skålar och karaffer

      Bygga om till ett inbyggt skrivbord

      Bygg om till en mysig inbyggd sittbänk

        Sittbänk har jag också funderat på, men en växt eller träd skulle nog passa perfekt där! Tack för tipps!!!

      Jag skulle ta delen längst ner av hyllan (säg 1m från golv och uppåt) och ha en fin linnegardin på lina. Känns tidstypiskt för din lägenhet och du slipper problemet med att fylla heeeela hyllan. Dessutom kan du ”gömma undan” fula saker bakom gardinen.

      Sen som ovanstående kommentar, växter!

        Bra Idé med gömd Förvaring! Inte tänkt på det

    Det här med preppers. OK, ni sitter i skogen, äter konserverad gröt och umgås med granarna några år. Vad kommer ni att sakna?

    Själv skulle jag bunkra upp med flera kilo kondomer, bindor, tamponger, menskoppar, plus rätt många lådor med fin sprit, chips, godis, kaffe, läsk. (Jag har redan flera års förbrukning av nedtankade teveserier och filmer, allt som behövs är litet kräm till iPaden.)

      Jag dör hellre i första vågen än att leva som i Book of Eli, the 100, See och annan skit.

      Kan dock mycket om prepping men har valt att bara köpa sånt som kan återanvändas i vildmarken. Inga förbrukningsvaror.

        Det har alltid varit min filosofi när jag ser katastroffilmer. Har noll dödsångest utan har alltid kännt att i första vågen av zombies, svält etc. tar jag gärna mitt liv lite privat sådär på mima villkor. Fuck that. Jag är ingen överlevare

          Haha jag känner precis likadant, vilket retar gallfeber på min sambo. För honom är det självklart att kämpa på medan jag är (enligt honom) en feg quitter ?

      Dildo och en massa porrfilmer.

        Men herregud

      Är ju vanligt att man peppar sprit. Det är bra för att byta till sig vad man kan tänkas behöva.

        SMART! Jag är nykterist, skulle kunna samla på mig massor av sprit innan och byta bort ?

      Vad är det med dig och din kommentar om kondomer och konserverad gröt varje helg?
      Jag skulle sakna mina vänner, vår gård som är vår BOL är annars utrustad med det mesta, både nödvändigheter och en del guldkant. Vi jagar och fiskar mycket till vardags så det skulle inte förändras.

    Har plötsligt fått typ finnar (i Guess) som kliar och ser lite ut som små myggbett. Främst på ena kinden. Har aldrig haft finnar tidigare (är 30+) VARFÖR??? Och vad ska jag göra åt det? Mvh desperat som precis tryckt upp en aspirinmask i fejset – hjälper det ens???

      Säker på att det är finnar? Det brukar inte klia nämligen. Kan det vara rosacea? Eksem? Tror det är bättre att ta reda på vad det är innan du slänger på massa produkter 🙂

        Mja. TROR inte det är rosacea pga inga ytliga blodkärl eller rodnad hud. Men vet såklart inte..

      När fick du dem? Låter lite som nässelutslag (dvs allergi). Har du haft något nytt på huden? Träffat något djur eller liknande?

      Jag har samma. Trodde det var allergi för det försvann med kortison. Var perioral dermatit. Ring kry så får du hjälp. Obehandlad kan det bli riktigt illa.

      Svinkoppor?

      Har du träffat barn? Svinkoppor?
      Fick också i ansiktet och trodde det var finnar, innan de spred sig.

    Jag är så ledsen. Min vän som jag stöttat stenhårt dygnet runt i åtta månader efter att killen brutalt dumpade henne har nu gått tillbaka till killen och blivit helt förändrad. Vår vänskap kommer inte hålla pga dessa förändringar. Han är en av oskön typ och hon kopierar honom och blir kuvad.
    Är så ensam då detta var den enda vän som jag passade med på många plan, allt från skogspromenader till utekvällar till sleepovers. Jag har inte så många vänner trots att jag är rolig, äventyrlig, aktiv och tar stort ansvar för relationer och andras välmående. Nu har jag ingen att gå ut och ta ett glas med i någon av Stockholms barer och jag är så sugen på vin och mingel! Jag vill till Strandvägen 1 och dricka den där drinken med ingefära, titta på folk och mingla.

      Jag blev så rörd av din kommentar. Du låter helt fantastisk! 🙂 tyvärr är kanske din väninna manipulerad av killen. Jag hoppas att du hittar nån att gå ut med. Du förtjänar den drinken. Hade jag inte varit gravid hade jag följt med dig dit typ. Kör en tinderdejt? Jobbkollega? Se dig omkring. Ibland finns det vänner i ”obekanta” 🙂

        Vad fin du är, blev glad av din kommentar!? Ja hon är manipulerad av honom och han har kommit emellan hennes vänskaper förr. Jag har inte råd att förlora henne, men det håller ändå på att krascha.
        Det ser inte ut att bli någon drink ikväll så får väl planera framåt och hitta någon på någon kompis-app till nästa helg. Behöver någon att gå på ett humor-evenemang med också under februari.
        Jag ska försöka inventera i vilka personer jag har runt mig. Det kanske finns en vän där, som du sa, men min arbetssituation och lite andra omständigheter gör mig onödigt ensam.
        Hoppas du får en fin kväll! Kram?

          Testa GoFrendly! Där kan du också lägga upp evenemang och söka folk till dem.
          Synd angående kompisen.. ?

            Jag ska testa! Tack!

          Det kanske är HON som har
          manipulerat honom så att
          de möts igen?

            Nej inte i detta fall. Hon är typisk medberoende och vänlig person och han är dominant och socialt knepig.

      Du låter som en väldigt fin vän. Kanske går det att höra i kommentarsfältet hos Sandra Beijer? Det brukar vara fina tjejer där som säkert gärna skulle vilja gå ut med en ny kompis ❤️ kram

        Tack, och tack för tipset, jag visste inte om detta. Ska kika in där. Kram!?

      Om du känner att HON är den som passar dig som handen i handsken skulle jag försöka behålla henne som vän. Men vara ärlig med att hennes kille inte är en bra person som du vill vara nära, en sådan kommentar kommer med största sannolikhet göra att hon varken ”parar” ihop er eller pratar om honom ?

        Jag har varit ärlig mot henne och sagt det jag känner om honom men har snarare lärt mig livsläxan om vilken stor risk det är. Och jag blev varnad om det så jag kanske borde tänkt om och gjort annorlunda. För jag känner snarare att ju tightare de blivit igen desto mer tar hon hans parti. Vet att han snackar skit om mig (elaka åsikter om mitt utmattningssyndrom bl.a. så det är verkligen en känslig punkt) och att hon lätt hakar på alla hans åsikter för stunden.

        Hon imiterar hans osköna sätt och kan bli dryg helt plötsligt och det är så olustigt för jag känner inte igen henne alls, men det känns som att HAN är där plötsligt som ett manipulativt spöke i hennes kropp.
        Vill inte ha något med honom att göra pga hans skitsnack och dåliga sätt men hon har förvandlats till honom.

        Tycker också att hon snackat mer om honom efter mitt ställningstagande, och på ett forcerat sätt så att jag upplevt det som att hon hela tiden försöker övertyga mig om hans förträfflighet. Vilket leder till ännu mer obehag då jag antingen får ”mmm”:a stelt upprepade gånger eller ljuga ihop nåt ”han låter ju fantastiskt”, eller ta upp elefanten i rummet. Jag är obekväm med alla alternativ.?

    Ni som äter mycket sallad, hur har ni råd under vinterhalvåret? Frukt-och-grönsaksförsäljarna på torgen stänger ju igen sin verksamhet. Att handla på ICA blir en dyr historia (en sallad kostar då i genomsnitt 50 kr, för dyrt för mig).

    Vill äta sallad men har inte råd med tomater för 49kr/kg, två gurkor för 35 kr, salladshuvud för typ 59kr/kg och så topping.

      Ja, grönsaker är dyra när det inte är säsong men jag blandar ofta färska och frusna (men tinade/kokade såklart!!) grönsaker i mina sallader. T ex frysta haricots verts eller sockerärtor. Frysta gröna ärtor funkar också bra. Gör man en tid vinägrett märks absolut ingen skillnad. Tomat och mangosallad är jättegott till kycklingrätter (färska tomater och fryst men tinad mango). Gärna med lite lime, olja, lök och en hint chili.

      Dessutom tycker jag det är både godare och nyttigare än sallader på bara salladshuvud + gurka + tomat.

        *GOD vinägrett skulle det stå?!

        Fattar inte hur det kunde bli tid?

      Jag har råd genom att tjäna hyfsat bra och prioritera.

        Jag har definitivt råd men prioriterar inte att köpa överprisade och smaklösa grönsaker mitt i vintern.

        Lät ungarna övertala mig att köpa två svindyra plastbyttor jordgubbar förra helgen. Smakade ingenting om dem och ungarna blev så besvikna!

          Ingenstans skrev jag att jag köper jordgubbar i januari. Jag svarade på frågan om hur man har råd att äta sallad på vintern. Vad jag har i min sallad? Annat än gurka i alla fall.

      frysta grönasker! har även hört att Lidl är bra.

      1) Låt bli Ica, veckohandla istället på Willys.
      2) Strunta i eko.
      3) Satsa på frysta grönsaker.

        Ät enligt säsong. Kålsallad med morötter och nötter är ett förlag. Bli lite mer kreativ än svindyr gurka och smaklösa tomater i januari.

          +1 kål är grymt!!

        Hur kan kroppen vara mindre viktig än dyra grönsaker. Skulle aldrig köpa oekologiska grönsaker, hettejävlar vad dom blir besprutade.

      Men herregud, var handlar du egentligen? Visst att typ morötter och frysgrönsaker är billigare i jämförelse, men så dyrt är det ju inte med salladsgrönsaker. Kolla matpriskollen.se, jämför olika butiker som du kan ta dig till. Bunkra sånt som håller länge när det är billigt. Kolla efter grönsaker med kort datum, det behöver absolut inte vara ofräscht. Tänk också på att en sallad kan se ut på många olika sätt; testa att ha i rivna morötter, kål, bladpersilja, bönor osv.

        Mitt problem är att jag bara har en ICA. Bodde o stockholm förr och kunde handla tomater på Lidl, gurka på Hemköp osv.

        Den lokala ICAan har inget bra utbud. Jag har råd att köpa take-awaysallader och även handla på ICA men det är bara inte värt det då jag lätt kan äta 3 sallader/dag utan att bli mätt.
        Mitt snacks är sallad så jag har inte lust att lägga ned 50 kr per sallad.

        Handlar om prioriteringar antar jag, sökte bara lite tips på sätt att göra dem mer matiga och kreativa 🙂

          Skaffa karma och kolla där. Ser mkt sallader och annat i den appen.

      Tack för tipsen, ska satsa mer på matiga sallader med frusna grönsaker.

      En sallad kan bestå av mer än bara vatten.
      Som tex Quinoa, matvete, bönor, morötter, andra rotfrukter, broccoli.
      Nu i januari-mars är det säsong för citrusfrukter, svenska äpplen, Olika sorters kål, Endive, Jordärtskocka, Kålrot, Gul lök, Röd lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Rotselleri, Rättika, Rödbeta, Svartrot

        Hur lär man sig allt detta? Jag är helt lost känner jag.

          Frukt- och grönsakskalender

          1. Google.sw
          2. I sökfältet skriver du tex ”palsternacka” sallad
          3. Klicka in i ngt av resultaten.

          Finns massor 🙂 gör mkt råkost i jobbet och lovar att det finns massor. Och du kommer bli betydligt mättare än av en grönsallad.

      Fyll ut med bönor, morötter etc.

      Jag äter sallad med typ sötpotatis, grönkål, bönor, groddar (som du kan grodda själv), tahinidressing, fryst broccoli (som du kokar då), kanske lite riven morot mm. Tänker att tex grönkål räcker till mycket, bönor och sötpotatis (eller vanlig) är rätt billigt, fryst broccoli är ganska billigt och räcker till många portioner! 🙂

      Vitkål, morötter, äpple, lök och annat som är i säsong. Ärtskott, spenat och sallad är lät att odla under en lampa 🙂

      Köp inte sallad? Isberg/gurka/tomat innehåller ju typ noll näring, som att betala för luft och vatten. Köpt rotfrukter, kål av olika slag, broccolinoch andra grövre grönsaker och gör sallad på det. Billigare, godare och framförallt mer näringsrikt.

      Har helt slutat att handla grönsaker på ICA, köper alltid i ”invandrarbutikerna” numera. Så bra kvalitet och ofta typ halva priserna. KORIANDER som en tulpanbukett för tio spänn och så mycket mer smak än de tråkiga krukorna på ICA. Love it.

        Håller med! Så sjukt mycket bättre priser och kvalitet!

      Fryst broccoli, blomkål och ärtor köper jag! Älskar hcoverts också! Tips att köpa ”påsar” med blandsallad istället för ett helt huvud som aldrig hinner gå åt 🙂

    För någon som har noll koll, gör pepparkvarn stor skillnad i smaken? Och om så är fallet vilken pepparkvarn rekommenderar ni?

      Jaa mycket. Smaken av peppar kommer fram mer och blir inte besk på samma sätt. Jag tycker inte om färdigmalen men de går bra med kvarnen ??

    Sugen på att titta på en dokumentär ikväll. Några tips?

      Inte direkt en dokumentär men 22 juli på svtplay är bra.

      ”Smartest guys in the room”, om Enrons fall.
      ”Paradise lost”, tre sydstatspojkar i USA blir felaktigt fällda som barnmördare.
      Amy Winehouse-dokumentären.

      SvtPlay, “Ettbarnslandet”, är en helt fantastisk och annorlunda dokumentär om ett ämne som inte har uppmärksammats nog. Den handlar i detalj om Kinas enbarnspolitik, helt enkelt hur den faktiskt en var möjlig och hur staten arbetade med att upprätthålla den. Den är relativt nyinspelad då den även pratar om avskaffandet av enbarnspolitiken och hur framtiden ser ut.

      Rekommenderar dock ej denna dokumentär till er som just blivit mammor för första gången, eller som har en bebis hemma. Ni som har genomgått jobbiga aborter bör också undvika den.

      Heroin: Cape Cod på HBO
      13th, Hot girls wanted, Fyre eller Heroin(e) på Netflix

        Åh guud fyre festival, +1 på den. Så spännande och sjuk.

          ja så bra! han va ju helt galen..måste nästan titta på den igen

      Svt- Push, Frida-en trojännarinna(öppet arkiv)
      Netflix- akta dig för katterna(tror den heter så?), Dolly Parton-dokumentären <3
      Viafree/tv3- i huvudet på en mördare, i huvudet på en gärningsman(ett avsnitt än så länge, kom igår)
      Annars uppdrag granskning och Framtidsrapport från 2050, båda på svt.

      (Slår ett slag för dokumentären om Frida, den var fin)

      Vice har en bra dokumentär om drogen Krokodil i Ryssland. Helt sjuk.

      Eller nej nej nej, prostitution in Bangladesh. Deras liv är riktigt vidrigt men själva dokumentären är så bra! Där krävs sann feminism!!!!

        Vad är osann feminism?

      Don’t f**k with cats på Netflix

        Är den inte otäck? Jag vill inte se om någon skadar katter ….

      Blackfish!

      Rekommdernade DE ÖVERBLIVNA på svt play. Handlar om kvinnor i Kina som kommer upp i åldern och får press på sig att gifta sig från i princip hela samhället. Jättefin dokumentär, jag blev väldigt rörd av kvinnornas historia.

        Såg den också! Blev berörd och ledsen för kvinnornas utsatta situation. Den enorma pressen hela samhället lägger på dessa kvinnor som efter 28 år fyllda och ogifta räknas som överblivna. ?

      Don’t f*** with cats eller säsong två av I am a killer, bägge finns på Netflix 🙂

    Någon som har koll på hur lång tid det tar att få sjukpenning godkänd och utbetald av försäkringskassan? Har varit sjukskriven på heltid sen den 7e och beslut om SGI har tagits men ändå händer det inget? Innan nån hoppar på mig så ja, jag har sett aktuell handläggningstid men jag förstår inte varför det dröjer så.

      Försäkringskassan försöker nog hitta ett sätt att kunna friskförklara dig på bara 🙂

        Ja jo, det är exakt det jag är orolig för..

      Jag är sjukskriven på 100% och ansökte om sjukpenning den 21/1, fick det godkänt den 30/1. Kommer få min första utbetalning på mån 3/2 enligt beskedet.

      Ring och fråga 🙂 har fått beslut över telefon när det körde ihop sig. Fick utbetalningen 2 dagar senare.

    Konstog fråga men analblekning, någon som gjort det och vad får man för resultat? Vill nämligen bleka ommrådet ”runt”, altså huden på innelår och i själva skåran. Går det? Blivit så mörkt av string och för hårt torkande med vatten och papper dagligen.

      Nu är det här kanske ännu konstigare men jag har alltid trott att det är håret man bleker? Inte huden? Men jag har absolut noll koll :’D

        Jaha! Håret vaxas så det var synd. Haha man lär sig något nytt varje dag.

        Nej det är själva huden…

      Känns överlag inte bra att bleka huden?!

      Vem är det som tittar så noga på ditt rumphål? Ska du fotograferas med brunögat rakt in i kameralinsen? :-/

        ?

        Och jag undrar varför man tittar så noga på sitt eget rövhål!? Står man böjd med spegel i badrummet och inspekterar och får ångest? Jag själv har aldrig ens kommit på idén att kolla mitt anus ?

    Hur får man tag på en folkdräkt? Letar leksands- eller rättviksdräkt till i midsommar.

      Kolla sidan Folkdraktsmarknad.se

      Går att hyra på Skansen

    Hur ska man tänka när man köper madrass till spjälsäng? Vill ju inte snåla när det gäller min förstföddas sömnkvalle men liksom, måste man köpa en jättedyr, jättetjock madrass? Eller räcker det med en lite billigare från ikea?

      Barn har sovit på olika underlag i flera hundra år. Lovar att det inte är madrassens kvalitet som kommer påverka hur barnet utvecklas i livet.

      det enda jag skulle rekommendera dig att bry dig om angående bebisens madrass (och allt annat) är hur mycket kemikalier det är i, dvs köpa ekologisk utan farliga kemikalier

        Tack för svar! <3

        tror inte man ska köpa madrasser med farliga kemikalier till någon oavsett ålder

      Jag köpte den dyraste på ikea till Solgulsängen, kostade typ 350 kr. De är inte så dyra, eller är det riktigt knapert med ekonomin?

        Spjälsängen vi har köpt har standardmåttet 60×120 och den dyraste madrassen på ikea kostar 1295. Tyckte bara det var sådan stor skillnad från de billigare för typ 200-300 hundra.

          Jaha, missade de för flera tusen. Min för 350, som jag antog var den dyraste, funkar väldigt bra. I mitt hemland ligger barn på en filt på golvet haha och de klarar sig väldigt bra så ditt barn lär sova så sött på sin lilla madrass <3

          Du kan köpa den billigaste. Små barn har så mjuka leder att de inte behöver avlastning. De kan i princip sova på en handduk. Jag har en säng på. 100k och har jobbat i söngburik. Köpte Ikeas billigaste. Fungerar utmärkt. Köpte en dyrare säng när barnet var 2 år. Tips, skippa juniorsäng och köp en ordentlig direkt.

            Tack för bra svar <3

            Vilken säng skulle du rekommendera för en 2. Åring som håller länge. Och from vilken ålder hade du köpt en ny? 12 -13 år?

              En 2-åring håller väl dock bara i ett år, sen blir den 3?

                Men nu fick du till det…. ?

                ?

      Köpte den näst billigaste från Ikea, barnet sov sina första 12mån i vår säng. Efter det som en gud i spjälsängen. En billigare madrass funkar kanon

        Tack för svar! Misstänker också att det kommer bli så att bebben sover i vår säng så vill inte lägga ut allt för mycket på en madrass. :/

      Vi köpte nån dyrare madrass från ikea. Den sovs aldrig i. Barnet sov med oss tills hen fick en egen juniorsäng.

    Jaha, några hundralappar fick jag i löneökning det här året. Jobbar inom landstinget som sjuksköterska. Har två specialistutbildningar, extraprojekt på kliniken osv. Känner mig så uppskattad 🙁 Rekommenderar ingen att bli sjuksköterska idag. Jag kommer nog söka annat jobb.

      Tråkigt att höra. Du låter både engagerad och kompetent.
      Jag fruktar att vården kommer vara en katastrof när jag blir vårdkonsument.

      Inflationen äter ju upp det mesta dessutom ?

        Inflationen är under 2 %.

        Framförallt äter skatten upp en stor del.

          Och för skatten får du bland annat gratis sjukvård, gratis bibliotek, gratis utbildning, subventionerad tandvård, över ett års föräldraledighet, sjukpenning om du blir sjuk, a-kassa om du blir arbetslös, bistånd om du hamnar riktigt i knipa, pension, bra vägar och subventionerad kommunaltrafik som tar dig till jobbet, ett säkert rättsväsende, subventionerad medicin, idrottsanläggningar, möjlighet för dina barn att gå på dagis och fritids, en av den bästa brandkår i världen.

            Så då ska hen inte få en välförtjänt löneökning menar du? Som ligger över inflationsnivå? Det var längesen sjuksköterskeyrket bara var ett kall. Det är idag en akademisk utbildning med stort ansvar. Tyvärr betalar inte landstingen sina duktiga och lojala medarbetare en marknadsmässig lön om man stannar förlänge. Man måste byta jobb. Galet med tanke på att det ofta är personalbrist också.

      Så himla tråkigt, ni gör ett fantastiskt jobb. Jag är ofta på sjukhuset och får alltid så fin vård, och känner mig alltid så omhändertagen. Jag brukar säga det så ofta jag kan till sköterskor, men det är ju bara ord. ❤️

      Medicinsk sekreterare här. Mina kollegor är negativa, lata, sjukar sig 3 dagar för lite huvudvärk, många har sagt upp sig/gett upp. Jag är sen enda som håller humöret uppe, är duktig, aldrig borta, glad och smart. Men får samma jäkla hundralappar som de andra… Det är så jäkla trist. 🙁

      Min vän jobbar på vc och tjänar 40k. En annan jobbar på en privat klinik och tjänar samma. Vad tjänar duon man får fråga?

      Du blev inte bara sjuksköterska för lönen hoppas jag? Så mycket diskussioner kring pengar här. Du spenderar så stora delar av ditt liv på jobbet, det måste väl betyda minst lika mycket att ha ett betydelsefullt arbete? Jag jobbar med HR-frågor och tjänar inte direkt stora pengar, men brinner för att människor ska både ha det nice, och fungera, på jobbet. För mig är lönen även att lösa en konflikt mellan chefer, medarbetare, stötta en kollega som går igenom något tufft, klura ut hur vi kan bli en bättre arbetsgivare etc etc.

        Det här säger jag utifrån att min egen mamma är lärare och inte tjänar fett, men älskar sitt jobb. Har samtidigt bekanta med högre utbildningar som vantrivs på jobbet trots hög lön. Värt att tänka på..

    Vilken hjälp kan jag söka då jag precis upptäckt att min sambo är alkoholist?

      Sök hjälp/stöd via vårdcentral, beroendemottagning, socialtjänst osv.

      Gå själv på ett AA-möte som är öppet för anhöriga/vänner. Lyssna på folks historier och prata med dem efter mötet.
      Mycket bra info för ”nybörjaren”.

      Jag har varit i liknande sits. Min mans alkoholism uppdagades när han var på företagshälsan och tog prover…jag hade inte märkt något. Han slutade dricka tvärt på eget bevåg men fick ett återfall efter några månader. Då bokade han tid på vårdcentral, jag var med på besöket. Och först där och då fick jag höra hur mycket han drack och att han drack i smyg, jag kände mig så arg, dum och lurad som inte märkt något. I alla fall, han fick Antabus som han tog dagligen inför mig så jag skulle se att han tog det. Nu har han varit helt nykter i 2 år, men tilliten fick sig en ordentlig törn och är inte helt tillbaka. Men om han får nytt återfall så lämnar jag och det vet han om. Hoppas du och din sambo får bra hjälp och stöd ?

        Vet du vad för slags prov din man tog på företagshälsan som visade alkoholism?

          Det visade sannolikt inte alkolism utan att han var påverkad på jobbet.

            Nej han har aldrig varit påverkad på jobbet. Blodprovet heter PEth och blir förhöjd vid hög alkoholkonsumtion.

          Sannolit dåliga levervärden eller peth-prov.

            Fasen vad trött jag blir på spekulationer! Man kan vara alkoholist fast en ”bara” dricker folköl, levervärdena behöver inte vara kass, jobbet kan skötas exemplariskt! Jag märkte INGET trots att jag är en normalbegåvad kvinna som arbetar som sjuksköterska.

              Det finns ju olika prover man ha ta, det din man tog var ett av de prover jag hade i åtanke. En del är tydligen inte tillförlitliga.

              Ja eller så kan man dricka starksprit och ha påverkan på lever? Du säger själv att det är olika. Dessa prover kan i vissa fall tyda på alkoholism.

    Ät enligt säsong ist. Kålsallad med morötter och nötter. Bli lite mer kreativ än svindyr gurka och smaklösa tomater i januari. Eller odla sallat i hydroponisk odling hemma.

      Ameh, den här kommentaren hamnade Ju helt bananas

        Såg den ändå, tack för ditt svar <3

    Hej
    Ni som har olika yrken och träffar människor i sitt arbete. Vad får ni oftast höra?
    menar ex att en brevbärare får ofta höra ” har du några kärlekabrev till mig?’ Eller ” är det räkningar så vill jag inte ha det

      Kommer det göra ont?

      Ni behövde inte förstärka nätet, varför ska jag betala fullt pris gör att öka mitt abonemang från 25A till 35A.
      Jobbar som ingenjör på e-on.

        Jobbet också med el och lägger till ”ja vindkraft är bra, men inte på min mark”

      Varenda gång jag står i kiosken/kundtjänst på Ica och nån före i kön ska ha en Trisslott säger de ”Helst en med vinst på” eller nåt liknande. Och samma sak i kassakön, om kassörskan inte lyckas blippa en vara säger kunden ”Så den är gratis då höhö”

      Alltid undrat hur de orkar le vänligt och låtsas att de inte hört den 10 000 gr redan…

        Jobbar i en butik där vi har nummerlappar. Undrar hur många gånger jag lett trevligt mot kunder som ropar ”Bingo” när deras nummer ropas. Lika kul varje gång

      ”-Va? Näeh, inte har jag beställt något!!! Nääämeeeeeeen jasså, ojdå ja jo det har jag ju visst! Tihihihihi!!!!!!!!!!!!!”
      Kör styckegods.

      ”Kollar du på vägens hjältar?” Eller ” vart har du filmteamet då?” Gissa yrket ?

      Folk som öppnar dörren och säger ”vi ska inget ha” och stänger dörren igen. ??‍♀️??‍♀️

      ”Nä den kan du kasta i stora arkivet höhöhö”

      ”Jag vill boka en resa till Bangkok. Inkl garanterat ligg”. Noll kul…

        Nämen fy fan vad vidrigt. Säger folk verkligen så?

      Är det normalt att reagera såhär?

      ”Låser ni bussen?” när man stannar till på ett rastställe längs vägen. Jobbar som bussreseledare.
      Nej, vi lämnar den förstås vidöppen …

    Någon som har haft problem med candida eller parasiter och har några tips om hur man blir av med det?

      Parasiter??
      Som i flatlöss då??

      Det är humbug. Mår du inte bra går till en riktig läkare.

      Candida är ju väldigt individuellt, vad för symptom har du? För mig har det verkligen hjälpt att utesluta koffein helt och dra ner på socker rejält. Maghälsan är prio ett att ta hand om! Är man dessutom väldigt stressad eller har emotionella problem som man inte har tagit hand som så kan det också påverka. När man blir av med det är svårt att säga, beror ju helt hur länge du har känt av att du har mått dåligt.

      Candida var? Man kan ha det både här och där. Olika behandlingar för olika kroppsdelar. Gå till läkare.

      När man ska ta blodprov och patienterna säger ”Ja vi får se om jag har något kvar åt dig eeheheheheh” så vill jag bara kräkas pga 98% säger så!!!!

        Men Haha vad konstig sak att säga, vad menar de ena? Vem skulle tömt deras blod liksom?

          Jobbar på avdelning på sjukhus och patienterna tycker de blir blodtappade om någon tagit två rör innan typ ?

    Jag har gått på minipiller i tre-fyra år, och har under den här tiden inte haft mens en enda gång (inte fått mellanblödningar eller någonting heller). Nu skulle jag vilja testa att sluta med pillren för att se om mitt psykiska mående blir bättre (mår verkligen skit, svänger som fan i humöret och är deprimerad och till och med suicidal till och från), men känns lite läskigt att få mens igen efter så lång tid. Jag hade också väldiga problem med både PMS och mensvärk när jag hade mens, och är rädd att dessa problem ska komma tillbaka och till och med vara värre. Har ju liksom förträngt hur jag faktiskt mådde innan/under/efter mens, så tänker att jag kanske blir lika eller kanske ännu mer deprimerad än jag är redan nu.

    Ni som slutat på p-piller/andra preventivmedel, hur har ni påverkats av det? Har besvären ni haft innan blivit värre när allting kommer igång igen osv? Hur har det gått att börja med p-piller igen, om någon gjort det?

      Slutade med p-piller i somras och har mått så jävla bra sen dess. Stabilare humör, gladare osv. Min kille påpekade skillnaden efter typ 2 veckor. Tips är att läsa på om p-piller, menscykeln och mensbesvär hos exempelvis Jenny Koos instagram (Vulverinekoos), Facebook (Vulverine) eller hemsida Vulverine.se

      Åt p piller under 7 månader sen hade jag inget behov. Så slutade. Och blev så in i skogen kåt efter en vecka…. Fy farao vilken lust som kom tillbaka!
      Började sen att äta igen senare det året.
      Tappade lusten…. Tålamodet och blev xtrmt tjaffisg. Mådde inte bra. Hade bara knappt två kartor kvar och när det tog slut har jag inte börjat om. Tog två veckor efter jag slutade innan jag en dag kände.. Fan nu är jag mig själv. Har hellre kondom i dag än piller.

      Jag slutade med Cerazette efter ett par mensfria år. Ville också se hur mående och kroppen förändrades. Efter över ett år konstaterade jag följande: Mådde exakt likadant. Inga förändringar i humör eller känslor. Ingen förändrad vikt. Men jag hade mens 10 dagar per månad… 😮 Efter 1,5 år började jag med Cerazette igen och är så lättad och nöjd. 🙂 Men prova! Kanske blir det bättre?

        Det är Cerazette jag käkar! Hur upplevde du det att börja äta igen? Har hört att sluta och sedan börja med pillren igen också kan ställa till det för kroppen. Jag har ingen partner och har inte sex atm, så hade väl varit ganska passande att kolla om det gör någon skillnad nu. Är bara rädd för PMSen… minns verkligen hur jäävla deppig jag kunde bli (men å andra sidan så är jag ju pissdeppig nu också, så). Hade ganska kort mens, men överjävligt med mensvärk de få dagarna. Skulle eventuellt dö av att behöva ha det i tio dagar…

          Jag tyckte det var riktigt jobbigt att sluta med Cerazette, mådde riktigt dåligt psykiskt i några dagar. Men att börja igen var ingen fara 🙂
          Ja 10 dagars mens är inte kul! Innan pikler hade jsg typ 6 dagars.

      Minns inte hur det var före, ätit Cerazette i 9 år. Hade ingen mens eller nåt och mådde bra. Men sedan jag slutade har jag fått PMS ca. 1-2 dagar före mens där jag gråter för minsta lilla och beter mig helt orationellt. Mina bröst är svullna och gör ont (till och med när jag springer) från ägglossning till mens.

    Om ni fick gå tillbaka i till ett historiskt ögonblick och ändrat någonting, vilket hade ni då valt?

      Skulle nog inte våga göra något sådant.
      Hindra Titanic från att åka iväg….ja, kanske.
      Men större saker är farligt att ändra på. Konsekvenserna är oöverskådliga och potentiellt mycket värre.

      Bett Eva och Adam att låta bli äppelfan!

        Vad hade det påverkat menar du?

          Vi hade levt i paradiset

      Inte tillåtit en omröstning om brexit ?

        Brexit är ju bäst! Ska fan gifta mig med Brexit!!???????

          Haha kan tyvärr inte hålla med, bor här och det ställer till så mycket för mig både privat och med jobbet. Men nu är det vad det är, ser dock fram emot att de ska landa i förhandlingarna och ge lite besked vad som kommer hända.

          Varför? Är ju inte bra att England blir ”längre bort” från resten av Europa.

          Justja måste ju skicka en hälsning:
          Glad brexit på dig!

          ?

            Ni är ju knäppa. En sorglig dag idag.

              Nej duuu är knäpp ?

              Jag hoppas att det här är början på att fler vågar lämna EU ☺️ dags för Svejdå ?

                Du är naiv.

                  Naiv för att jag hoppas att fler bestämmer sig för att lämna eller naiv för att jag har insett hur fruktansvärt EU är? ??

                  Alternativ 1 ja kanske. Men annars är det nog inte jag som är den naiva här.

                    Naiv för att du tror att det blir bättre utan Ey. Att ett litet land som vi klarar oss bättre utanför.

                    Och för att jag läst massa annat du skrivit här…

                      Ah men då vet du att jag är riktigt klok ??

                      (ja jag skämtar, ta inte illa upp ? vi tycker helt enkelt olika i en hel del antar jag. Och jag vet att jag är rätt extrem i jämförelse med andra idag ☺️)

                      Ha en fortsatt bra dag så ses vi kanske i ÖS ikväll ?

        Du skulle alltså förbjuda ett demokratiskt val?
        Vad heter det när man inte vill ha demokrati?

          Nu får du nog läsa på lite om varför omröstningen hölls. Jag respekterar resultatet men fick jag gå tillbaka i tiden skulle jag önskat att valet aldrig tagit plats. Det var inte ett omröstning som var för eller mot en demokratiskt process, utan ett politiskt spel ATT hålla en omröstning. Det hade inte varit odemokratiskt att inte hålla valet.

            Men folk ville uppenbarligen ha en omröstning, även om den bara var rådgivande.
            Jaja, eftersom du inte har tillgång till en tidsmaskin kan vi väl lämna det därhän.

      Drämt en yxa i huvet på Adolf efter VK1.

        Är VK1 en vedertagen förkortning på första världskriget (antar att det är det du menar)? Vill inte vara dryg utan det är en geniun fundering, haha. Men håller helt klart med. Besökte Auschwitz för några veckor sen och det var fruktansvärt.

      Då har jag låtit araberna behålla Palestina och gett en del av Europa till judarna istället. Skåne tex.

      Att Olof Palme gått på andra sidan Sveavägen.

      Hade sett till att Hitler aldrig blivit född.

    Veganrecept önskas?

      Jävligtgott. Han är bäst!

      veganskmatlada.com! ❤️

      Under tian blogg.

    Jag har ingen kontakt med en av mina föräldrar. Har nu fått reda på att jag ev kan ha ett syskon. Inte bestämt mig än för att undersöka om det är sant. Men hade gärna velat veta hur ni resonerat?
    Just nu är jag i en fas i livet då det inte känns som rätt ’läge’ att hantera det mentalt om det skulle vara sant samtidigt som jag är nyfiken. Men med förälders historia är det stor chans att det inte är sant alls, men om det är det så vet jag inte om jag vill söka och personen heller.
    Vad hade ni gjort?

      Det låter som att du inte har bra relation till föräldern till ditt halvsyskon.
      Då kanske syskonets existens känns som ett slag i ansiktet.
      Samtidigt är det ju inte syskonets fel att föräldern betedde sig dåligt mot dig.
      Kanske har även syskonet kommit i kläm i livet.
      Personligen skulle jag vilja lära känna personen. Kanske visar sig vara helt ointressant. Men kanske finner ni varandra.
      Ett syskon kan vara den bästa bundsförvanten man kan ha i livet. Ju äldre man blir förstår man hur betydelsefull en stöttande familj är.
      Ring hen…vad har du att förlora?

        Tack för svar 🙂

      Jag har yngre halvsyskon som jag alltid har känt till men varit osäker på om de känner till mig. Jag hade blivit jätteglad om de visade intresse för mig och kontaktade mig. Jag kontaktade en av dem för några år sedan när de var tillräckligt vuxna för ev kunna hantera en sådan chock. Hen var tyvärr inte intresserad och samtalet blev aningen krystat. ? Men jag ångrar mig inte. Jag gav det en chans.

        Ja först behöver jag ta reda på om syskonet ens finns (föräldern har en vana av att ljuga och detta är uttryckt under påverkan dock ej till mig då vi inte har kontakt). Men tror det är ett vuxet barn i så fall, något äldre eller yngre än mig.
        Tycker det är så svårt men det lutar nog åt att när jag är lite mentalt starkare så kommer jag kolla upp det, googlat och förstått att man kan kolla med Skatteverket. Och därefter, om det är sant, så får jag fundera på vad jag vill göra med den informationen. Ett steg i taget 🙂

      Jag har ett halvsyskon i ett annat land. Min pappa har ingen kontakt med hen (ej pappas fel, utan hans ex valde att stöta bort honom helt då han ville skilja sig) och ingen annan i familjen heller. Nu kanske jag låter hård men personligen bryr jag mig inte om detta halvsyskon. Tycker inte blodsband spelar så stor roll faktiskt. Min bästa vän är lika mycket familj för mig som föräldrar och mitt helsyskon. Varför spelar DNA roll? Säger ju inget om man skulle ha något gemensamt när man aldrig träffats eller umgåtts förr.

        Så sant. Jag tycker verkligen inte att blod är tjockare än vatten så håller mycket med om det du skriver. Samtidigt är det en nyfikenhet där på om det ens är sant.

        Jag tror din pappa snackar skit.

          Detta är ett annat land och vi snackar 70-talet. Bryr mig inte ett smack vad en främling tror om min pappa. 🙂

        Förlåt, men så tröttsamt med män som skyller på mamman som en anledning till att inte träffa sitt barn. Vill man som förälder träffa sitt barn så ser man till att göra det. Om det så krävs en rättslig process.

          Min bror har genomgått en rättsprocess.
          Fick gemensam vårdnad. Fick ingen hjälp
          att genomföra beslutet. Mamman vägrar
          följa domen. Han har verkligen försökt allt.
          Så du generaliserar felaktigt! Han har inte
          träffat sonen på flera år. Skickar kort/brev
          men får aldrig svar. Mamman kastar dom.

            Om mamman vägrar följa domen så kan man givetvis anmäla henne för det. Precis som att man inte kan skita i andra domar. Har en vän som hämtar barnet i sällskap av en civilpolis för att mamman vägrar annars. Jag tror inte en sekund på män som säger att de gjort allt men ändå inte ”får” träffa sina barn. Då har de inte gjort allt. Simple as that.

              Du generaliserar felaktigt.
              Men i detta fall som ex så
              är möjligheterna begränsade.
              Och ju äldre barnet blir är ditt
              eget ex svårare att genomföra.

              Är du dum i huvet eller? Min man har gjort allt för att få träffa sitt barn. Gått igenom rätten och mamman vägrade följa domen genom att ljuga åt en 5 åring om sin pappa så hen blev rädd och nu fortfarande 3 år senare vägrar träffa honom. Börjat en till rättsprocess nu men det ser inte bra ut. Håll käften och var glad om du aldrig vart med om sjuka människor som psykiskt misshandlar sitt barn till att inte våga träffa sin egna pappa. Herregud blir förbannat på sån extrem idioti.

              Finns ju också föräldrar som vill ge sin barn ro och inte hämta dem med polis.

          Detta är ett annat land och vi snackar 70-talet, så det går inte att jämföra med Sverige och familjerätt liksom. Bryr mig inte ett smack vad en främling tror om min pappa. 🙂

    Det är så många i min bekantskap som gått bort sen början på månaden. Och idag fick jag veta att en av mina närmsta vänners son hade hängt sig.. Bara 26år. Alltså i min ålder. Det är ofattbart! Är i shock, och utan ord. Hur fan ska jag ta emot min vän! Mitt hjärta brister. Hon är en magisk kvinna som kämpar för så många, och med det största hjärtat! Det är så så overkligt..

      Har inga ord, vill bara säga att jag hör dig ❤️❤️❤️

      ❤️❤️

      Fy vad hemskt ❤️ Jag tror att förutom att såklart finnas där att prata med, att det är bra att finnas på fler sätt. Åk hem till henne och umgås kravlöst om hon är ensam, baka bullar och bröd, laga lasagne i långpanna och ta med så hon inte behöver tänka på mat osv

    Någon mer som är avundsjuk på UK ikväll? Vill också lämna EU! Känns som allt är så omöjligt i Sverige!☹️
    Men vilket land tror ni kommer lämna härnäst och vad kommer hända med EU, ni får gärna sia in i framtiden, typ om 10, 20, 30 år också!
    Happy Brexitday!??????

      Samma här. I Sverige är separationsskräcken dock total. Folk har blivit så indoktrinerade med att allt kommer gå åt pipan utan farbror EU att jag tyvärr inte tror det kommer ske i min livstid.

        Nej, ända chansen är om EU kollapsar men då krävs det att så många länder som möjligt lämnar. Polen och även Spanska vox har typ hotat med att lämna. Italien kommer nog inte gå med på att betala ännu en euro kris så de kan också lämna. Sedan har Frankrike val nästa år och det gick ju bra för Le Pen i EU valet så vinner hon kommer de hålla en folkomröstning, blir det ja till att lämna så är EU garanterat finito med tanke på Frankrikes betydelse i EU, så är ändå lite hoppfull. Men det krävs att det verkligen blir success of brexit för att fler ska våga lämna, så själv hejar jag gladeligen på BoJo och brexit!???? Själv är jag 17 så känner endå att det inte är helt kört, i värsta fall går flyttlasset till UK, älskar ju ändå UK så det är en plan, haha!????

          Det är ju en av sakerna som blir betydligt svårare nu… Att flytta dit.

            Nejdå, ska ju gifta mig med brexit?

          Märks att du är 17.

      Ja samma här. Har noll förståelse varför folk ser brexit som så dåligt? EU styr och bestämmer detaljer som ej passar i alla länder.

        De vägrar se hur illa det är tror jag. Min far tror att allt dåligt är falsk propaganda. Sen är folk så fruktansvärt köpta av de saker som kan ses som positiva. Typ att det är enkelt att flytta runt inom EU.

      EU är absolut inte perfekt men föredrar 100% att ha en union av likasinnade och en motpart till de nya mäktiga länderna (typ Kina) i världen. Hoppas inga andra länder är naiva nog att tro att allt blir bättre utan EU.

        EU länderna är inte likasinnade längre vilket lett till en stor splittring i EU vilket i sin tur gjort unionen handlingsförlamad. Jämför bara Polen och Ungern med tex Sverige och Tyskland.. hehe likasinnade hette det ja…

      Man ska inte underskatta vilka rättigheter som EU uppställer för sina medborgare. Dataskydd (viktigt för integritet), skydd mot diskriminering, och europakonventionen för mänskliga rättigheter är sådana exempel. Tror ni att amerikanska och kinesiska företag hade följt GDPR om bara Sverige ensamt uppställt kraven på att skydd för personuppgifter? Troligen inte. Därför är det bra att det är en union som kan sammansluta kring dessa frågor.

    Hur beter man sig för att inte bete sig som en idiot när man har sambo sen 7 år tillbaka och blivit störtförälskad i en kollega. Vi har inte gjort något men det är nåt magiskt och han har förklarat att han känner samma. Ska jag lämna eller ska jag skita i kollegan? Hur agerar man

      Varje ös alltså ? Jag tror… att om du tänker efter själv så kan du komma på svaret.

      Men om du vill ha det uppenbara svaret: prata med din sambo, berätta om känslorna för kollegan, ha ett ärligt samtal, se vad det leder till för ert förhållande. Blir det att ni gör slut- varsågod att påbörja något med den nya.

      Och att ingenting har hänt har jag svårt att tro. Liksom vadå, en dag på jobbet han på out of the blue ”jag är kär i dig” och du ba ”jag med, va random”. Ofta. Nånting har sen, kanske inget fysiskt, men definitivt emotionellt.

      The seven year itch kallas det.
      Det är inte så spännande och himlastormande längre.
      Han på jobbet tillskrivs alla möjliga härliga egenskaper i din fantasi.
      Sen när ni legat, när din partner kommit på det, när ni måste sälja bostadsrätten, dela på porslinet DÅ kommer eftertankens kranka blekhet.
      Men visst, go for it.

      Har precis varit igenom den där jävla 7års krisen. Alltså det är inte värt att ge upp hela sitt liv för en fling. Den där magiska känslan kommer försvinna och du kommer hitta dig själv i precis samma sits igen ?‍♀️

        Är den på riktigt alltså? Har hört ordet men upplevde inte själv. Varför just sju år kan man undra?

          Livet går i sjuårscykler sägs det.

          Finns tydligen en biologisk gräns för kvinnor vid sju år efter de fött barn med. Då de kan visa intresse för andra män än pappan.

      Känslor går över – jag lovar. Gör inget dumt!! Jag har varit PRECIS där!!! Men tar man sig igenom så kan det bli mycket bättre på andra sidan. Det kan faktiskt bli bättre än det var innan, även om man kanske inte tror det innan.

    På vilket sätt skulle något bli mer möjligt om vi lämnade EU?

      EU institutionen är odemokratisk då vi tvingas till att bli styrda utav andra länders politiker som vi inte röstat på och då främst Tysklands regering. Sedan har vi även gått back 400 miljarder (vi har betalat en halv biljon) sedan vi gick med om vi ser till ut och inkomster. Sedan bryr sig ju EU sig inte om demokrati och fred sålänge det inte passar dem, annars hade de aldrig förhandlat med Turkiet. Sedan får vi bara hit en massa tiggare och stöldligor från Rumänien genom den fria rörligheten, nackdelarna är enorma! Lämnar vi hade vi kunnat få till bra handelsavtal med UK och USA mm som EU bara hade kunnat drömma om. EU är en skitunion som bör skrotas helt enkelt. Hade varit med på medlemskap om det enbart var en handelsunion och inget mer, det här politiska blir bara problem! Finns mycket som är dåligt med EU men ska följa brexit nu!

        Håller så med! Dags för swexit eller ska man säga svejdå istället kanske!??????

          Svejdå ska det vara! Det klubbade vi (kanske jag ?) igenom för någon vecka sen. Dags att ta det ordet till hjärtat nu ?

      Det finns det inget enkelt svar på. Min bevekelsegrund för att lämna EU är att jag inte vill ha en centralmakt som sätter upp ramarna för vad vi ska göra lokalt.
      Tror inte alls på att de i Bryssel har vårt bästa för ögonen. De är professionella makthavare med helt andra lojaliteter.

        Avdankade politiker som enbart bryr sig om sina egna löner!! Lägg ner unionen vore det bästa! Vi behöver bara en regering och det är vår egna och inte någon federal maktmissbrukar regering!!

    Hej!
    Jobbar i hemvård och vi har en man som har en katt. Katten sköter vi om med mat osv. Katten har fått ett stort sår i nacken och har även problem med ögonen, ena ögat kan han inte ens öppna. Jag får så ont i hjärtat av att katten mår dåligt då det är världens snällaste och gosigaste katt. Problemet är att hans anhöriga bara vill ta bort katten, och han kan inget göra. Jag känner att jag skulle vilja ta hand om katten och ta han till veterinär, men hur fan ska man gå tillväga? Vill inte att katten ska lida.

      Jag tycker att du ska ta med katten till veterinären. Fråga honom om han behöver hjälp med räkningen?
      Jag (och säkert många andra) kan hjälpa till och swisha pengar.
      Folk som bryr sig om katter är BÄST! ❤️

        Jag håller med!! Jag kan också swisha!! ?

      Kan du inte fråga ägarna om du får katten? Säg att du gärna vill ta hand om den? Kanske att du till och med kan köpa den för en symbolisk summa? Det vore så fint om den fick komma till dig ❤️❤️❤️ du låter som en så snäll människa. Katten kan få vård hos veterinären och bli frisk. Snälla hör med mannen om du inte får hans katt. Kram ???

        Fast mannen kanske älskar och behöver sin katt. Nej, jag swishar hellre för att katten får vård och att mannen får behålla sin katt.

      Fråga om du får katten istället för att avliva? Gubben blir ledsen oavsett men det är ju bäst för katten att få ett hem var den får den vård och kärlek den behöver

      men alltså vad är detta? ett skämt? uppenbart plågeri för katten, ANMÄL.

      Hur gammal är katten? Vad får du göra enligt din arbetsgivare? Är katten viktig för brukaren? Är känsligt då de anhöriga säkert menar väl. I vilket fall som helst kan man inte låta detta pågå egentligen en dag längre.

        Och ni som säger att hon ska köpa katten. Man kan inte bara klampa in och mena på att de anhöriga är hemska människor som vill avliva katten. Det är därför hon frågar hur hon ska gå tillväga.

          Katten var hemlös och dök upp hos honom en dag. Vi har matat och tagit hand om den då han är dement. Jag undrar mest hur man ska gå tillväga. Funderar på att prata med chefen och hans anhöriga isåfall. Mitt mål är inte att ta katten ifrån honom, men den behöver hjälp. Katten är inte gammal, Max 3-4 år. Troligtvis en sommarkatt någon har lämnat kvar! Jag och en arbetskamrat ska köpa rengöring till ögonen och droppar som vi tänker ge när vi är hos honom. Men något måste ju göras, känns dock som att de flesta på jobbet skiter i katten.

    Har någon tips på bra träningsbloggar/influensers? Alltså seriösa och inspirerande? Inte halvnaken, supersminkad, putmuns-fitnessbrud som filmar squats bakifrån på gymmet. Just nu följer jag Elin Kjos, henne gillar jag! Hälsosam, stark och inspirerar till träning och lyfta tungt! Kön spelar ingen roll, jag vill få inspiration till min egen träning.

      Vredestig och fitnessfeministen. Tränar för att bli starka, inte för att bli snygga.

      Fitnessfeministen!

      Pischa!

      Alexandra Pizzoni, Joanna Swica, Isabel Bolternstern, Andrea Hegna.

      Kettlebellmamman.

    Är det någon mer här som blir väldigt stressad av spa-musik? Sånt där de har på tex Yasuragi eller i avslappningsmusik. Jag blir väldigt stressad inombords och tycker det känns märkligt. Ibland tycker jag de olika ljuden blir fruktansvärt intensiva och nästan skär hål i huvudet på mig.
    Vet inte om det är att jag känner mig pressad att bli så jävla lugn av musiken eller om det helt enkelt slår fel när jag är uppvarvad och musiken är så zen.
    Känner mig i alla fall ensam i hela världen med att ha denna upplevelse.

    En fråga till Camilla: Jag skrev en kommentar om att jag är orolig över hur det ser ut i Sverige med rån, sprängningar, överfall mot kvinnor bland annat. Kommentaren handlade om min rädsla och jag ville höra hur andra tänker och känner och prata om hur vi kan vända den negativa utvecklingen. Varför raderade du den? Kommentaren var varken elak eller utpekande mot någon. Jag använde heller inga fula ord.

    I den kommentaren skev jag också om att det känns läskigt att skaffa barn när det är så mkt otrygghet i samhället. Och en annan sak som skrämmer mig är att flickors barndom är så kort idag. Tidigt lär dom sig att det är otroligt viktigt att vara snygg och sexig. Och sociala medier bidrar ju verkligen till det här. Och vad får killar för flickbild/kvinnobild av det här?

    Någon som känner igen sig? Både vad gäller att skaffa barn när flickor knappt får vara barn och också känslan om den allmänna otryggheten med all brottslighet som sker. Vet inte om kommentaren blev raderad för att jag räknade upp diverse brott som skrämmer mig, barn/ungdomar som rånar andra barn/ungdomar, sprängningar, attacker mot blåljus- och sjukhuspersonal, våldtäkter mm.

    Man måste ju få prata om sin rädsla. Där jag bor har det med några månaders mellanrum skett två våldtäkter. Kvinnor har blivit neddragna i buskage vid vägen. Detta gör mig självklart rädd och jag vet att många kvinnor också känner sig rädda för att gå ut själva, särskilt när det är mörkt.

    Och jag tog också upp att samhället känns allmänt hårt, många (särskilt unga personer) saknar helt respekt för andra och artigheten och den vanliga hyfsen har minskat, tycker jag. Ungdomar har ju alltid varit trotsiga men den hårdheten som finns nu är nåt annat. Var är respekten för vuxna, lärare, polis osv? Känns väldigt konstigt att du tog bort kommentaren.

      Jag håller med dig i ALLT du skriver.
      Hade gärna skrivit långt om detta men orkar inte.
      Vi har blivit skrämda till tystnad. Att prata om fakta har blivit politiskt sprängstoff.
      Jag tror tyvärr att vår mjäkighet som folk kommer låta situationen gå mycket långt innan vi sätter ner foten.
      OBS! Jag är andra generationens invandrare. Min mamma kom hit på 60-talet. Hon tog inte en spänn i bidrag. Hon lärde sig språket själv. Hon skaffade ett jobb dag 1. Hon sprängde inget, mördade ingen, våldtog ingen och brände inga bilar. Hon vill inte heller ha den här samhällsutvecklingen.

        Du verkar ha intressanta saker att säga. Kan du inte sätta en påminnelse i mobilen och skriva mer här imorgon när du kanske är piggare? Om du orkar då, såklart.

          Det finns något som kallas De låga förväntningarnas rasism. Med det menas att vi undermedvetet tror så lite om vissa grupper i samhället att vi inte har några förväntning på dem. Vi ursäktar våld med ”socioekonomiska faktorer”.
          Hade vi ryckt på axlarna om 25.000 svenska grabbar som nyss tagit studenten vägrade arbeta eller studera och istället drev runt och livnärde sig på bidrag och/eller brott? Hade vi sagt: ”de har haft det jobbigt i några år, vi måste vara öppensinniga.”
          Varför vågar vi inte kräva av unga, friska, arbetsföra killar att göra rätt för sig?

      Jag känner som du. Jag bor i en finare del av Göteborg och min gamla högstadieskola med överklassbrats var ändå en trygg miljö men sedan de – trots stora protester – byggde flyktingboende bara någon meter bort sker det både rån och våldtäkter och det har aldrig någonsin hänt tidigare.

      Jag skulle aldrig kunna ha på mitt samvete att föda fram barn till det här samhället som är ett samhälle jag knappt vågar leva i.

        Det är så hemskt. Fattar inte hur det ska kunna bli bättre. Och män som har fått komma till ett nytt land och som ”tackar” för det genom att våldta kvinnor, det är så vidrigt så att jag inte hittar ord för det. Inget gör mig så arg som våldtäkt, förutom pedofiler förstås. Ökningen av överfallsvåldtäkter är enormt oroväckande.

          Det här med att skaffa barn när det är så mkt otrygghet i vårt land är så svårt tycker jag. Visst, är man rik så kan man bosätta sig i ett lugnt och tryggt område (så tryggt som det går). Men har man inte den möjligheten, vad ska man då göra? Skulle kännas som att leva i total förnekelse om jag skaffade ett barn till det här kalla och hårda samhället. Självklart finns det godhet också, men hårdheten och kriminaliteten i dagens samhälle är väldigt oroväckande, säger polisen.

          Problemet är att min kille vill ha barn. Han verkar inte tänka så mkt på hur samhället ser ut utan mest känna att han personligen vill ha barn. Men det känns väldigt egoistiskt att skaffa barn för att det skulle vara mysigt. Där jag bor nu har flera barn rånats av andra barn och ungdomar, gäng säljer knark i centrum, kvinnor har blivit våldtagna, det har skett minst en skjutning och man ser på ungdomar som står och hänger hur ouppfostrat och respektlöst dom beter sig. Stackars, stackars dagens lärare.

          Hur föräldrar kan uppfostra sina barn så EXTREMT dåligt är helt oförståeligt.

        Ni bor fortfarande i ett av världens säkraste länder. Om du inte vågar föda barn här, var vågar du föda barn? Ändå protesterar du mot människor som flyr där deras barn verkligen är i fara.

          Ekonomiska flyktingar annars men okej.

            Vi ger inte asyl till ekonomiska flyktingar. Eller vad menar du?

              hahaha

                Förklara vad du menar istället för att skratta. Räknas fattigdom som asylskäl i Sverige?

                Förklara vad du menar istället för att skratta. Räknas fattigdom som skäl att få as*l i Sverige?

          Förra året hade vi fler sprängningar än alla våra nordiska grannländer sammanlagt.
          Vi kom tvåa i våldtäkter per capita efter Uganda eller Soveto eller vad det var (ett land i Afrika).
          Känns tryggt.

            Ja, det känns tryggt att anmälningsbenägenheten är hög och definitionen för våldtäkt vid i detta land. Det är så jag tolkar den statistiken. Eller du tror att jag som kvinna är mer säker i länder som Egyptien eller Indien bara för de ligger långt ner på denna lista?

            Soveto är inte ett land, det är en township i Sydafrika.

          Alla dessa ensamkommande män har inte flytt hit med barn. Dom har just kommit ensamma. Det kom fram att många av dom så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” senare vid tandröntgen hade ljugit om sin ålder. Dom flesta var runt 25 år och uppåt. Tror att det var över 80% som hade ljugit. Många sa också att dom kom från Afghanistan när dom egentligen kom från ett annat land, för att få asyl.

          SJÄLVKLART vill många bo i Sverige. Det är ett MYCKET bättre land än många andra länder. Men vissa har faktiskt tagit sig hit just för att det är mycket bättre här, inte för att deras liv är i akut fara. Sverige kommer kanske alltid att vara ett bättre land än många andra länder. Det är inte tillräckliga skäl för att få stanna här. Då är man ekonomisk migrant. Sen har det spritt sig hur rädda vi svenskar är för att bli kallade rasister och att det är lätt att få asyl här och lätt att få bidrag.

          Flera studier visar att vid ett mansöverskott (som man ju får när man mestadels låter män komma hit och stanna) ökar ett lands otrygghet, våldet ökar och våldtäkter ökar. Att ta hit kvotflyktingar och hjälpa dom som verkligen är fara, som sitter i flyktingläger nånstans, hade varit mycket bättre. Och att man då skulle fokusera på att ta hit kvinnor och barn, dom som VERKLIGEN är utsatta i dessa länder.

          Sverige har varit kasst på integration och fruktansvärt naivt. Att tro att västerländska värderingar om jämställdhet och kvinnans frihet mm kommer direkt när man har landat i Sverige är korkat. Värderingar är sega och grunden läggs i barndomen/unga vuxentiden. Att få män som har växt upp i ultrapatriarkala länder där män förtrycker kvinnor att ändra sin kvinnosyn är oerhört svårt. Dom vill kanske inte ändra sig heller.

          För många från dessa ultrapatriarkala länder ska kvinnan underkasta sig och täcka sig. Det har dom blivit lärda. Det är rätt för dom och våra kvinnor lever och klär sig ”fel”.

          Och nej, menar självklart inte ALLA män som kommer hit.

          Det är också enormt oroväckande med ”skuggsamhället” i Sverige idag. Läste i DN att polisen trodde att det kunde vara ca 400 000 människor som vistas illegalt i vårt land. Får man avslag på sin asyl ska man lämna landet. Där har vi också varit mesiga. Ett nej har inte alltid varit ett nej. Se bara på dessa ensamkommande ”barn” som fått avslag men sen fick stanna för att dom hade börjat gymnasiet.

            Du säger inte ALLA män men samtidigt svänger du dig med hittepåuppgifter ”de flesta” och ”80 procent”. Den stora invandringen av män från oliktänkande kulturer har naturligtvis inneburit problem i vårt samhälle men det får vi för 17 lösa. Tycker du att de ska sitta lugnt och stilla i Syrien, Afghanistan etc. och låta sig skjutas ner? Blir så beklämd av allt empatilöst snack om att här ska de inte vara utan en tanke på vad som händer i resten av världen.

      Hon har valt sida, inte din.

      För att sådana här diskussioner alltid urartar till rasism. För nej, man ”måste inte få prata om sin rädsla”. Finns 100 andra forum att göra det på om du nu nödvändigtvis måste leva ut din överdrivna rädsla. Ta del av statistik, kolla videos från random krigsland, läs på om samhällsutveckling. Låter mest som att Aftonbladet är din primära nyhetskälla och de lever på sensationsnyheter. Våldtäkter har ökat primärt för att begreppet ”våldtäkt” har utökats i lagen, inte för att vi plötsligt fått en ökning på några 100%. Bombningar har absolut ökat, men vad är oddsen att det ska hända dig? Attacker mot blåljus har förekommit always. Alltså den här överdrivna rädslan när man lever i ett av världens mest privilegierade länder känns ärligt talat rätt konstig. Testa byt perspektiv som omväxling, vi har det jävligt bra.

        Varför ska man inte få prata om detta just här?
        Man får prata om förlossningsrädsla (även denna möjligen överdriven i ett land med Sveriges sjukvård).
        Man för prata om depression och dödsångest.
        Man får prata om otrohet.
        Idag har rädslan för Coronaviruset avhandlats (starkt överdriven rädsla rent statistiskt).
        Sluta tysta ner diskussioner som inte fogar sig efter dina åsikter.

          Men om Camilla nu raderat kommentaren så vill hon väl inte ha diskussionen här? Vad har det med min åsikt att göra, jag har inte raderat hennes kommentar. Haha alltså ?‍♀️

            Jag tror inte Camilla har cencurerat detta ämne. Folk får ofta för sig att de blivit cencurerade när de hamnat i modd av olika anledningar. Haha alltså

              OM…… ingen av oss vet väl så vad vill du tillföra?

                Du vill tysta ett samtal som går emot din världsbild. Vad vill du tillföra?

            Insåg att jag nog inte blev censurerad. Mitt andra inlägg gick ju igenom, där det stod samma saker. Så hamnade i modd av nån annan anledning. Så där hade jag fel.

          För ts pratade inte om sin rädsla. Hen gjorde antydningar och hoppades få medhåll om den ”allmänna otryggheten”.

            TS pratade om sin rädsla och exemplifierade vad som gjorde hen rädd. Sluta förlöjliga det. Hoppades få medhåll? Ja, det känns väl ofta rätt skönt att veta att det finns flera som anser och känner samma sak som en själv. Det är mänskligt. Och jag ser att det var viktigt för dig att skriva allmänna otryggheten inom parentes. Du verkar syssla mycket med härskartekniker.

              Inom citationstecken skulle det givetvis stå.

          Ja, enligt uppgifter har hela 2 tredjedelar av alla insjuknade inte haft nedsatt immunförsvar eller någon underliggande sjukdom. Det är alltså möjligt att bli dålig trots allt. Nu vet jag inte hur många av de som dött som ingår i den siffran men det är ju tydligt att de anstränger sig för att man INTE ska få panik. Så mitt råd är: få panik! Förbered er på att ni ev behöver isolera er hemma. Behandla detta som en absolut föresteånde kris

          Bunkra mat and say your prayers!

        Trist att du är så världsfrånvänd. Gå tillbaka innan flyktingkrisen så kan du se att våldtäkterna var mycket lägre och både rån och sprängningar likaså. Ingenting sådant skedde när föräldrarna var unga på 60 och 70-talet. Du kan inte lista ut varför?

          Varför väljer du att kommentera på en kommentar som du uppenbarligen inte haft något intresse av att läsa? Sen vet jag inte hur världsfrånvänd du själv är när du tror att ”ingenting sådant här skedde” på 60- och 70-talet. Nej då var det bara livets glada dagar och vi hade inte ens poliser pga 0 brottslighet. Sverige var unikt i världen. Kunskap är fan gratis, skaffa den.

            Jag levde på 70-talet och minns mycket väl vad som var farorna i samhället, vilka brott som var mest vanliga, vad föräldrar oroade sig för gällande sina barn. Samhället har förändrats radikalt sedan dess.
            Varför är det så svårt att erkänna att vi har andra problem idag?

          På 60-talet fick man fortfarande begå våldtäkt inom äktenskapet i Sverige, de våldtäkterna syns inte i statistiken. Övriga våldtäkter anmäldes inte lika ofta.

            Begreppet våldtäkt utökades … glömt vilket år men för några år sedan. Det gör att brott som tidigare inte klassades som våldtäkt gör det nu.

        Ja, just det, jag glömde att man inte får säga att man är rädd för då kan man bli utmålad som rasist. Goddag yxskaft.
        Jaså du, man ”måste inte prata om sin rädsla?”Tack, vad bra att du upplyste om det. Känns skönt att prata med någon som har sån djup visdom som du verkar besitta. Du kanske förespråkar kommunism och censur. Vilka trevliga grejer det är.
        Nej, Aftonbladet är inte min primära nyhetskälla. Jag läser Svd, DN och flera andra tidningar.

        Överfallsvåldtäkter har visst ökat och det är inte enbart för att begreppet våldtäkt har utökats i lagen. Detta har flera undersökningar visat och poliser har berättat om det också.

        Aha, så för att bombningar sannolikt inte kommer att hända mig så ska jag hålla käften och inte bry mig om mina medmänniskor och samhället och min larviga ”rädsla”? Sympatiskt.

        Poliser har också berättat att dom attacker blåljuspersonal utsätts för inte alls har förekommit i samma utsträckning tidigare. Men dom ljuger nog bara och har läst det på Aftonbladet. Och dom borde hålla käften om sin ”rädsla”.

        Bara för att Sverige är ett tryggare land en t ex Somalia betyder inte det att man inte kan vara orolig för utvecklingen.

        Varmt välkommen till Rosengård. Och skulle nåt hända dig nån gång får du självklart vara noga med att repetera ditt mantra att det du känner enbart är en överdriven rädsla.

          Men herregud, du börjar med att fråga varför Camilla raderat din kommentar för att sedan säga att man måste få diskutera sin rädsla. Om Camilla nu inte vill ha den diskussionen i sitt forum så har hon väl all rätt att radera din kommentar? Ergo, du har inte rätt att bestämma vad som diskuteras i ett forum som någon annan ”äger”. Precis som du själv kan välja att antingen acceptera kommentarer eller inte acceptera kommentarer om du har en blogg. Svårare än så är det inte….. testa andas, eller nått. Hjärncellerna behöver syre.

          Berätta istället, vad är Du rädd för och hur tror Du att man kan ändra ”den negativa utvecklingen?”.

        Att kalla folk rasister när de uttrycker befogad rädsla, saklig kritik eller rena fakta har fungerat bra under en längre tid.
        Det har skrämt de flesta till tystnad om samhällsutvecklingen. När sådana frågor tas upp i personalrummen skruvar folk på sig och hummar nåt osammanhängande tills samtalsämnet är bytt.
        Men ju fler som drabbas personligen av bomber, granater, nedskärningar i skolan, vårdkaoset och våldet så vägrar folk finna sig i detta.
        Sluta urvattna ordet rasism, det kan komma är behövas någon gång.

          Ingen har kallat någon rasist? Det står att det brukar urarta i rasism. Ändå en skillnad, tycker jag.

          Även befogad rädsla, saklig kritik och rena fakta kan vara rasistisk och ha rasistiska konsekvenser. Det är viktigt att vara vaksam på det, tycker du inte? Vore det i ett bra om vi kunde anta och lösa de utmaningar som finns utan rasism?

            Om man inte får/bör uttrycka sin befogade rädsla, sakliga kritik eller rena fakta utan att nån börjar snacka om rasism är nåt galet. Det är ju bara just en befogad rädsla, saklig kritik och fakta. Om man inte får/bör uttrycka sådana saker hamnar vi i censur. Att undvika att säga t ex fakta för att någon kan tolka det rasistiskt är en farlig väg att gå.

              Ni har bara så jävla många rädslor.. hur orkar ni?

              Fast när något är rasism måste man ju få påpeka det. På samma sätt som du vill kunna uttrycka din fakta och kritik. Om vi inte får påpeka att något är rasistiskt eller kan få rasistiska konsekvenser är det censur. Att blunda för rasism är en farlig väg att gå.

              Som exempel kunde vita i Sydafrika säkert ha befogad rädsla, saklig kritik och rena fakta mot att avskaffa apartheid. Eller vita i Usa mot civil rights. Eller Tyskar mot romer i 30-talets Tyskland. Det gör det inte mindre rasistiskt eller mindre farligt. Du kanske är ok med det?

                Du kan inte jämföra Sverige med sådana extrema fall.

    Ska du inte besvara Amir Akroutis video om dig och din besatthet av Isabella Löwengrip?

      Nej, det har jag inga planer på, jag har inte ens sett videon.

      Det var en riktigt dålig video. Sorry, Amir, men shit vad du svamlar.

    Ni är många här som verkar väldigt duktiga på skönhet och produkter. Är det ett OK val att handla på body shop om jag vill värna om djur, natur och miljö? För mig är det viktigt med djuren.

      BS marknadsför sig med denna profil, ja.
      Men jag vill ge dig ett annat tips: sätt dig in i de olika kemiska beteckningarna. De är ofta återkommande man behöver inte vara kemist för att lära sig de grundläggande ingredienserna. Vissa är starkare förknippade med allergiska reaktioner än andra. Vissa orsakar lättare finnar.
      Jag vill ha så få ingredienser som möjligt. Vissa listor är som romaner, då vet man att det innehåller en massa onödigt skräp som parfym, färg, konsistensgivare osv. Min hud mår bättre av en enkel ACO-kräm än en snordyr Chanelkräm med 1000 ingredienser.

      De säljer väl i kina? Då är det = nej

        De säljer inte i Kina pga djurförsökskravet, de är leaping Bunny certifierade som de bara kan få om de är 100% icke djurtestade

      Kolla in L’Occitane. Dyrt som fan, men värt. Till och min man använder deras produkter.

    Familjeliv-varning! hehe

    Det här med syskon och åldersskillnad. Vill bara vet lite vad ni har för erfarenheter så jag efterlyser antingen svar från syskon eller föräldrar som har barn med denna åldersskillnad.
    Min son kommer vara mellan 7-8 år när nästa barn är planerat till, hur är det? Berätta fritt, uppskattar alla svar =)

      Min äldre syster är knappt två år äldre än mig och min yngre syster är 10 år yngre än mig. När vi var små så var jag mycket närmre min äldre syster, vi växte ju upp ihop. Idag är jag 30 och nu är vi alla tre systrar jättenära varandra och åldersskillnaden märks inte. Vet inte om det var ett så givande svar i och för sig..

        Jo då =) Lite så jag tänker att det kan bli, att de inte kommer leka och ha sig så mycket men att när de blir äldre så kanske de blir närmare. Tack att du svara!

          Kan tillägga att jag bara delar pappa med yngre systern och jag var varannan helg hos pappa. Men min mamma var väldigt mån om att vi skulle ha en bra relation med lillasystern trots att vi inte hade så bra relation med pappa. Min mamma och hennes mamma kom väldigt bra överens. Pappa bodde en bra bit utanför stan och min lillasyster var alltid välkommen hem till mamma om det var lång väntan på skolbussen eller om vi syskon ville sova över med varandra osv. Det är jag tacksam för idag.

            Gud va fint av din mamma! ❤️

              Min mamma är bäst❤

              Pappas fru är också en klippa och har alltid sett alla tre systrar som sina barn (utan att för den sakens skull sett sig som vår mamma). Hon kan aldrig ta mammas plats men jag är så tacksam att jag har henne också i mitt liv.

              Hon och mamma är verkligen förebilder för mig kring hur en familj kan skötas även efter uppbrott och nya partners och barn.

              Sorry, nu gled jag ifrån ämnet.

      Har ett syskon som är 8 år äldre, vi har ingen kontakt och aldrig riktigt haft då vi inte har något gemensamt mer än samma familj. De syskonen som är 1 och 3 år yngre har jag bra kontakt med.

        Förstår att det är en risk, hur gamla är ni nu?

          Jag är 30!

      Min mans syster är 8 år yngre än honom. De har en väldigt bra relation idag och mer gemensamt nu än när han var i tonåren och hon var 10 år 🙂 idag lever de mer samma vardagsliv med jobb, familj etc.

        Det förstår jag =) Kan tänka mig när min son är 15 så kanske inte jättetaggad på att leka med sin 7-8 åriga syster/bror ^^

        Tack att du svara!

      Jag är 11 år äldre än min yngsta syster (Jag är 22 år). Vi pratar på FaceTime varje dag(jag har flyttat från min hemstad), jag hjälper henne med läxor och diskuterar saker som händer i skolan och livet. Hon vet att hon alltid kan ringa mig när hon är ledsen. Jag älskar henne och mina andra syskon mest av allt på jorden, skulle göra allt för dem!
      Våra föräldrar är tyvärr ganska frånvarande, vilket gjort att mitt band till mina syskon blivit oerhört starkt, vi har varandra liksom.

        Va fint! Min syster är 4 år äldre och vi pratar också nästan dagligen på facetime. <3 Tack att du svara!

      Har en 6 år äldre bror. Vi tycker om varandra men har inte supermycket kontakt och var aldrig särskilt nära under barndomen heller. Kan gå veckor emellan att vi hörs (bor långt ifrån).
      Men med det sagt.. Min sambo har flera bröder, mycket nära i ålder och ingen av dem var eller är särskilt tighta. Så det där är nog olika.

        Jo såklart jätteolika. Jag är jättenära min syster och hon är 4 år äldre. Är inte alls nära min bror som är 5 år äldre. Och min syster och bror trots att det är 1 år mellan så har dom aldrig varit nära.
        Jag ville mest bara höra lite olika erfarenheter av detta =)

      Jag är mellanbarn av tre. När vi var små var det jag som lekte mer med mina syskon eftersom att jag var närmast i ålder för båda, men nu när vi är vuxna är det de två som står varandra närmast. Mest pga gemensamma intressen, ska tilläggas, det är inte så att jag har en dålig relation med nån av dem. Jag tror att det är viktigt för en förälder att aktivt främja syskonrelationer (utan att lägga sig i för mycket, så klart), och med en åldersskillnad på 7-8 blir det ju kanske lite mer att det äldre syskonet blir en mentor och förebild för det yngre syskonet snarare än att de ska leka tillsammans så som syskon i nära ålder gör. När de sen är vuxna kommer den där åldersskillnaden inte vara så stor längre, får man också tänka på.

    Tips på budget alternativ för återfuktad hud i både ansikte, ögon och kropp för att undvika rynkor? Även rengöringsprodukter osv. Så billigt som möjligt. Jag är snart 30 och har fortfarande problem med finnar vid haka/näsa och torr hy på kinder/panna osv. Börjat märka av lite sträck under ögonen och på pannan. =(

      CeraVe!

      The ordinary.

      Allt från the ordinary. Priser runt 100-150 kr

      The Ordinary är den absolut bästa hudvården jag testat, billig också! Jag har rengöring, toner, serum och dagkräm. Använder en exfolierande ansiktsmask ibland också. Var svintorr på kinderna/i pannan, och finnig på hakan/näsan innan, nu är min hy så jäävla bra. Är inte torr längre och får sällan finnar, och när jag väl får det så försvinner de snabbare än innan. Kör rengöringen med Foreo, men vet inte om det gjort någon skillnad, gillar mest känslan.

      Tack för svar! Jag ska kolla in the ordinary och testa någon produkt 🙂

      The ordinary ??

      Testa hudosil, 30 spänn. Funkar bätte och är skonsammare än det mesta jag testat.

    Är det rimligt att handla begagnat när man har råd att köpa nytt? Tänker på risken att beröva någon med sämre ekonomi att köpa något den verkligen behöver, och annars inte har råd med, bara för att följa hållbarhetstrenden.. ?

      Ja det är rimligt enligt mig

      Tills det blir olagligt att köpa nytt tänker jag köpa vad jag vill!

      Ja, du kan aldrig veta ekonomisk status på den som köper det du ville köpa. Men endel samlar på sig otroligt mycket saker begagnat, mer än de behöver och okejar den shoppingen med att det var begagnat. Men en fin tanke=)

      Beror ju lite på utbudet. Generellt sett finns det väl ganska mycket begagnade kläder tillgängliga i Sverige? Mer än vad butikerna kan bli av med, vad jag har hört. Sen brukar ju överskottet från t ex Myrorna och Stadsmissionen gå till välgörande ändamål, så det blir ju positivt ändå.

      Fråga C.Wallin!!

      Tänker samma när varor jag tänkt handla i mataffären är nedsatta med 30% pga kort utgångsdatum. Visst jag gör något bra för miljön men tänk om någon annan behöver de där 30% mer än jag (som inte behöver det alls)

    Någon som har bra tips på hemsidor där man kan köpa begagnade kläder som är i bra skick? Har sett att några har skrivit om Sellpy, det ska jag kolla in. Köpte mycket kläder när jag jobbade, men som student drar jag mig från att köpa kläder vilket jag är tråkigt eftersom kläder är ett av mina intressen. Dessutom är det ju bara bra om jag kan köpa begagnade plagg istället för nya för miljöns skull 🙂

      Köper alla mina kläder second hand, Sellpy är grymt!

      Jag har hittat bra grejer på Tradera (har även köpt ett par gånger på Sellpy, men mest på Tradera). Sist köpte jag (på Tradera, från privatpersoner) oanvända vinterskor för 400 kr (då ingick frakten, nypriset på skorna var 1700-1800 kr), köpte även en vinterjacka i nyskick för 180 kr (inkl. frakten, nypriset på jackan var runt 1500 kr).

      Jag har även köpt ganska mycket på en engelsk nätbutik, http://www.mandmdirect.com, där de säljer ”överblivna” kläder billigt. Det är alltså äkta märkeskläder (+skor, väskor, sportgrejer, barngrejer m.m.) från förra säsonger och restpartier från tillverkare och butiker. Nya kläder alltså, men jag tycker det är också en miljögärning att köpa dom för vet inte annars var de skulle hamna… Soptippen eller liknande (?), för de är ju ”gamla” grejer ur tillverkarens/butikens synvinkel. Om man beställer för över 75 pund får man gratis frakt (annars kostar frakten 6.99 pund/liknande). Jag har gjort en massa fynd på den sidan, t ex Adidas löparskor för 250 kr (ord. pris i Sverige 1200 kr), Hunter gummistövlar för 200 kr (kostar ju minst 1000 kr i Sverige), jeans för 150 kr (ord. pris runt 700-800 kr), t-shirts för 15-30 kr/st osv.

      När jag ska köpa kläder så brukar jag kolla först på dessa ställen (bortsett underkläder och strumpor, de brukar jag köpa på KappAhl), och hittar jag inte det jag behöver så väntar jag ett tag och kollar på nytt. Dock om det är nåt jätteakut så måste jag köpa det på nån vanlig affär (vilket sker mycket sällan). Jag är restriktiv i min konsumtion och köper bara det jag behöver.

    Ni som lever i ett förhållande, är kärleken mellan er ömsesidig. Upplever ni (vet inte hur jag ska formulera mig) att den ena älskar den andra mer? Jag tänker på mitt förhållande..jag är den som ringer, smsar, pratar mest, medan min partner är väldigt tystlåten och tar aldrig initiativ till närkontakt. Vi älskar ju varandra men jag kan störa mig så mycket på att jag är den som ger mest i förhållandet.

      Förstår att du stör dig men tror att vi människor bara är olika, det behöver inte spegla hur mycket han älskar dig. Han kanske anstränger sig mer om han får veta hur viktigt det är för dig? Min man är så dålig på presenter och komma ihåg födelsedagar vilket jag blev sårad för som yngre. Idag fokuserar jag på det som han är bra på i vårt förhållande. En vän sa till mig att en terapeut sagt till henne att i en relation är det alltid en som älskar mer och att detta skiftar.

      Hmm det låter som att ni kanske har olika sätt att uttrycka/visa sin kärlek på? Läs om kärlekens 5 språk (googla) så får du se 🙂 Tror att många missar varandra för att man har olika sätt att visa sin kärlek på.

      Jag känner att jag och min pojkvän älskar varandra lika mycket, och visar det på ganska liknande sätt. Båda är väldigt fysiska och har svårt att inte vara nära eller ta på varandra.

      Däremot är jag bättre på att ge komplimanger än vad han är, men om han ger komplimanger är dom riktigt innerliga. Medan han hela tiden på små sätt uppmärksammar mig genom att plocka upp vad jag gillar/ogillar trots att jag bara sagt det i förbifarten. Han kan duka upp frukost på lördagsmorgonen och vet exakt hur mycket mjölk jag vill ha i kaffet, vilka toppings jag vill ha på gröten, att jag alltid måste ha en flaska vatten i bilen osv. Skulle jag be honom köpa schampo av någon anledning vet han exakt vilket jag vill ha. Det försöker jag bättra mig med, att inte vara så disträ utan försöka snappa upp så mycket som han gör.

    Ni som har gått ner mycket i vikt, typ +15 kg när ni var över 30. Hur tänkte/gjorde ni med mat/vätska/hudvård under tiden för att skapa bästa förutsättning för hudens återhämtning? Blir så deprimerad av tanken att jag kommer bli en vandrande skinpåse OM jag lyckas gå ner mkt i vikt o då känna mig ännu fulare ? Jag vet såklart att huden får svårare att strama åt sig ju äldre man är och ju fortare man går ned i vikt men tänker att det kanske finns något som kan hjälpa lite..

      Gick ner 30 kg nu vid 40, under cirka 18 månader. Min hud har hållit sig fast och jag gjorde inget särskilt. Har ingen hudvårdsrutin, smörjer kroppen med lotion någon gång i veckan och använder Garniers billigaste ansiktskräm morgon och kväll.

    Nån mer än jag som börjat känna av pollen än? Bor i södra delen av Sverige. Inbillar jag mig, eller börjar det redan nu?!?

      Pollenkoll.se ?

        Tack jag har kollat där, men det är inte så tydligt, därför frågar jag här också ?

      Flytta norrut. Efter de två senaste dagarna så kan jag inte ens öppna balkongdörren pga snö. Här är det snö till början på maj. Klen sommar i juni, sen bra sommar i juli. Direkt det blir augusti börjar mörkret och i september kommer snön igen. Dessutom kan det snöa/hagla nästan hela tiden förutom i juli. Minimal plåga för er med pollen skulle jag tro!! (Utrym era bostäder så att vi som hatar mörker och kyla får plats söderut)

    Har en manlig arbetskamrat som är 60.
    Hans sambo är 28.
    Många tycker det är ”gubbsjukt”.
    Men dom ser bägge lyckliga ut.
    Om det var kvinnan som är 60 och mannen
    är 28 så skulle många säga ”Go girl!” och att
    det var något +. Dubbelmoral?

      Tycker inte Camilla Läckberg fick särskilt många ”go girl” trots att det bara är 13 (?) år mellan henne och Simon. Så nej, det föraktet går nog åt båda håll trots vuxna individer.

      Om din manlige arbetskamrat råkar vara typ Johnny Depp är det helt ok.

      Så du kallar ett hypotetiskt exempel för dubbelmoral? Jag tror att det finns massa fördomar åt andra hållet också, särskilt när en kvinna efter klimaktieret skaffar en ung kille och ””berövar honom chansen att skaffa barn bla bla ””

    Nu är det väl rätt sent. Men jag testar idag och försöker igen imorgon om det inte går bra.

    Jag tänkte köpa lite mat att ha på lager. Både ifall coronaviruset bryter ut ordentligt (jag har nedsatt immunförsvar, andra problem med hälsan samt möjlighet att slippa gå ut om någon undrar) och man behöver stanna hemma ett tag men också för att preppa i allmänhet. Men frågan är: vad för mat?

    Jag har några burkar Bullens och lite annat men inte känns det som att man klarar sig extremt länge ?. Sen mjöl, socker, pasta, ris och sånt. Men mer? Gärna saker som inte smakar apa (typ ärtor på burk).

    Någon medicin man behöver tänka på? Har typ 200 piller Alvedon.

      Frysta saker är ju alltid bra att bunkra. Man kan ju faktiskt frysa färskvaror som mejeriprodukter tex. Olja i skafferiet också, och så finns det en del pulversoppor som man blandar med vatten som är helt ok.

    Hej! Är det någon annan än jag som känner ett obehag inför att köra bil? Jag undrar därför att jag känner mig lite ensam i det. Om det är någon som varit det tidigare och arbetat bort det, hur gör man? Det jag är mest rädd för är att jag ska skada någon annan, typ backa på ett barn på en parkering eller så. Undviker det i dagsläget men bor i norra sverige där det är långt mellan städerna och ganska risigt före fram för allt vintertid. Skulle vilja lösa det.

      Jag var jätterädd innan, alltså verkligen ångest varje gång. Grejen är helt enkelt att öva bort det. Tycker fortfarande inte om att köra andras bilar (jobbilen, huvva) men i min bil är jag trygg. Du måste helt enkelt utmana dig själv 🙂

        Ja, jag tänker också att det borde gå att öva bort. Jag känner mig så patetiskt som inte vill köra till de städer som ligger i närheten för jag vill inte hamna i sån trafik, speciellt inte pendlingstrafiken..ta sig ut på e4an ger mig kalla kårar. Jag har aldrig varit med om någon olycks eller så, den här känslan kom bara en dag och sen har den blivit värre.

          Fast öva inte ensam om du känner dig rädd! Kände också som du och jag tog ett par körlektioner, vilket hjälpte massor!

      Kör inte om du är rädd för det. En osäker förare är inte en bra förare.

      Går att ta körlektioner även om man har körkort. Det gjorde jag när jag inte kört regelbundet på flera år och skulle börja på ett jobb där jag skulle köra dagligen i stadstrafik. Kände mig osäker och signade upp mig på två-tre körtillfällen med skola för att fräscha upp.

        Ja, jag har tänkt så också. Det värsta jag vet är tillfällen där det inte finns t.ex trafikljus utan jag måste själv avgöra om jag hinner ut på en större väg. Att det är min egen förmåga som måste avgöra. Och om jag då får sladd eller missbedömer. Ska höra med skolan här!

      Hatar att köra bil!

    Grattis UK till Brexit! Rule Britannia, Rule.

    Hej,

    Jag misstänker att jag är för sent ute och att inte många läser det här men jag provar.

    För många år sedan avslutade jag mitt Facebook-konto (av olika anledningar). Nu har jag dock öppnat ett ”i smyg” – trodde jag – för att kunna följa min bostadsrättsförening. Jag vill alltså inte bli vän med folk på Facebook. Jag trodde att jag ställt in alla inställningar på ”visa inte för kontakter” osv men trots detta fick jag idag en vänförfrågan från en person jag bara mailat med tidigare, med andra ord en person som inte på något sätt ligger som kontakt i mobilen, i mailen etc.

    Till frågan; finns det inget sätt att göra sig helt anonym så att ingen kan hitta en? 🙂

      Använd en särskild mail för det kontot, använd ett annat namn än ditt riktiga.

      Har du inga vänner, så ställ in att bara dina vänners vänner kan skicka vänförfrågan. Alltså kan ingen skicka vänförfrågan och därmed får du vara i fred 🙂 så har jag gjort.

      Jag har ett fejkkonto på Facebook och får ständigt upp förslag på mina ”riktiga” vänner samt alla deras vänner. Antar att de får samma på mig.
      Ska du ha ett fejkkonto så måste du använda ett annat namn annars syns du direkt.

    Hur gör man för att få sin pojkvän att bry sig mer om förhållandet? Tänk er in i detta. Du lagar den mat som du vet att han tycker om, du låter honom hålla på med sitt intresse och uppmuntrar honom. Du peppar honom och skäller till och med på honom när han gör eller tänker någonting som inte gynnar honom. Du lägger ut ditt hjärta och din själ för honom men får ingenting tillbaka. Han föreslår aldrig att ni ska hitta på någonting. Han köper aldrig den choklad han vet att du gillar när han är påväg hem. Han avger aldrig tid för dig och han anstränger sig inte alls för att du ska bli glad. Inte ens dagen innan vi ska gå ut och äta med hans föräldrar kan han låta bli att stanna ute med sina kompisar med sina kompisar. Och ändå älskar du honom till döds. Vad gör man?

      Du skulle typ kunna läsa upp det du skrev här för honom. I bästa fall leder det till att han får en ögonöppnare. I sämsta fall inser ni att ni fungerar helt olika och det blir ett episkt bråk som gör att ni isolerar er från varandra och omvärlden ett tag, vilket ju minskar risken för att fö ölviruset. Win-win.

      Din pojkvän verkar inte mogen ännu för det du vill ha. Han älskar dig säkert men är inte redo för den nivå du önskar.

      Man pratar med honom. Blir det ingen förbättring så gör man slut, tycker jag i alla fall. 
      En kompis hade det precis sådär, hon var snäll och gjorde allt för honom, han slutade bry sig om relationen och tog henne till slut för givet. Då lämnade hon honom.
      Så börja med att prata med honom.

      Du måste berätta för honom hur du känner.
      Jag är min pojkväns första rikta förhållande och han visste inte riktigt vad han skulle säga och göra för att visa för mig att han älskar mig. Jag lovade honom när vi blev ett par att jag skulle berätta för honom vad jag har på hjärtat, oavsett om det handlar om oss som par eller något annat. Att vara öppen och ärlig är så viktigt. Han insåg vilken tur han har som har mig när jag berättade för honom hur jag kände.
      Om din pojkvän älskar dig så kommer han även kämpa för att ha dig kvar i sitt liv efter att du berättar för honom hur du känner. Om inte så hade han tur som fick vara med dig.

      Fil, det skulle lika gärna kunna vara jag som skrev ditt inlägg. Jag går igenom samma sak med min partner.
      Molly Sandens låt ”utan dig” träffar mig rakt i hjärtat.
      Känns som att våra partner tar oss för givet. Vi kanske är för snälla mot dem helt enkelt. Jag har iaf börjat behandla honom så som han behandlar mig och det känns så skönt ärligt talat. Jag engagerar mig inte lika mycket i honom längre. Jag har också slutat förvänta mig saker ifrån honom. Jag har blivit mer som honom i förhållandet helt enkelt..och det faller så naturligt. Hela jag mår bättre just nu.
      Jag vet inte vart detta kommer leda till…
      Just nu vet bara att jag älskar honom och han säger att han älskar mig.

    Man pratar med honom. Blir det ingen förbättring så gör man slut, tycker jag i alla fall.
    En kompis hade det precis sådär, hon var snäll och gjorde allt för honom, han slutade bry sig om relationen och tog henne till slut för givet. Då lämnade hon honom.
    Så börja med att prata med honom.

    So close to 1000 kommentarer. Kom igen nu! ?

      Om inte det blir 1000 nu så får vi satsa på ikväll???

        *Förbereder mig för en all-nighter* ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.