Viktigt att komma ihåg!

What she said!!!
Sluta jämföra er med andra, egentligen alltid men SÄRSKILT nu!!!

Jag tipsar om saker man kan göra hemma, men man kan lika gärna göra typ…ingenting. Känns efter själv

Prio är på att överleva, inte på att stila, jämföra sig med andra, eventuellt försöka bräcka varandra eller bara försöka matcha någon annan.

Ta hand om DIG!

Tack för tips!

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ring din mamma, kompis, kollegan, grannen eller någon du trivs att prata några minuter med. Vila, se en film, pyssla om dina växter och läs en bok.

    Ta det lugnt och stilla om du vill det.

      Sunt tänkt! Jag sitter i ”karantän” idag. Som sjuksköterska med förkylningssymtom och halsont blev jag först irriterad över att inte kunna hjälpa till på jobbet när jag vet att man verkligen behövs, men nu får jag bara gilla läget tills jag kan återgå. Kärlek till alla som behöver stanna hemma flera veckor!

    Men gud, att ett sånt inlägg görs ens…. jag blir helt matt på hur ängsliga folk är.

      Det är nog många som behöver lite lugn, även om du blir matt.

      Eller hur…

      Detta är ett stort problem för många med ångest

        En tröst då kan ju vara att det inte finns nåt mer cringe just nu än att se alla jävla ”Quarantine day 6”- hemmavideor…

    Aj fan! Hade ingen aning du!

    Många jobbar och pluggar fulltid med barn hemma just nu. Då finns det inte tid till att göra annat. En måste sprida ut och planera sitt jobb/plugg och variera det med omsorgs/hushållsuppgifter. Det är en utmaning. Vet inte ens vad det är för dag eller när någon duschade senast.

      Eller hur! I feel ya

      Jaa ? Jag har precis lämnat in en tenta med tre barn hemma. Nu är det dags för examensarbetet. Det är kaos. + alla djur och hushållssysslor. På det så är vi sjuka ? Önska jag kunde slappa framför en serie eller baka.

        hehe tyvärr så får man nog vänja sig vid serier och bakning endast som önsketänkande när man valt att skaffa 3 barn + ”alla djur”

          Nu kommer mammamaffian hoppa på mig men jag har svårt för folk som beklagar sig över att de inte har tid med saker på grund av att andra, självvalda, saker tar upp deras tid (obs, jobb räknas inte in där, jobba är nästan alltid ett måste i dagens samhälle). Men att klaga på att man är stressad när man är ensamstående med barn, heltidsjobbande, fyra katter, precis köpt häst samtidigt som man bygger ut huset själv för att spara pengar känns lite som att man saknar självinsikt och planeringsförmåga. Exemplet ovan är taget från verkligheten.

          Ja jo. Nu säger jag ju inte att jag hellre skulle vilja lägga min tid på serier och bakning. Men när man är ensam hemma med tre sjuka barn plus att man själv är sjuk och fortfarande ska ta hand om hushållsarbete, djuren och studier så blir det tufft. Förut hade jag helgerna till serier och bakning, men nu försöker jag passa på och studera ikapp det som jag inte kunnat göra på vardagarna när jag är ensam med barnen.
          Jag kämpar på, som många andra människor som säkert är i en sämre sits än mig. Varför ska inte jag få ”klaga” lite bara för jag själv valt att skaffa husdjur och tre barn och i dessa tider inte har någon fritid när man varit hemma med sina sjuka barn dygnet runt i snart en månad. Jag kunde ju inte direkt planera för ett corona virus..

      Nej precis som inlägget säger, har man möjlighet att bara slappa så kan man göra det. Annars har man inte det och det är också ok såklart.

    Men finns det ingen som kan tänka självständigt längre??

      Helt obegripligt.

      Amen.

    Sitter i karantän i Spanien, än så länge har jag fått en massa gjort. Rensar garderober etc. Sånt man drar på i vanliga fall. Var försiktiga och ta hand om er.

      Ojoj, sånt ska man akta sig för att säga för då kan nån annan få ångest över att den inte orkar städa sina garderober och då känner sig underlägsen och ledsen.

        Ja, och glöm inte att det är den som känner sig kränkt som har tolkningsföreträde!

          Ridå

            Hoppas du förstår att jag var ironisk ?

    Jag har varit hemma nu i över en vecka. Har varit förkyld och min rygg är helt trasig, kan knappt tömma diskmaskinen. Vill tillbaka till jobbet imorgon men känner mig så osäker och nedstämd. Har ett väldigt fysiskt jobb så att ryggen är trasig går inte ihop, men jag måste få min lön.

    Det sticks i mina lungor vid djupa andetag och känner mig typ andfådd. Har huvudvärk och illamående till och från. Nästäppa på ena sidan men inte snuvig eller hosta. Vet inte vad jag ska göra, hade det varit corona borde någon i familjen blivit smittad vid det här laget? Vet inte vad jag vill egentligen, kanske hur ni hade gjort? Hur ska man ens kunna få tag i en läkare för längre sjukskrivning?

      Ring din vårdcentral så kan de besluta om de kan sjukskriva dig via telefon/videosamtal eller om du bör ta dig dit eller till Infektionskliniken.

        På min vårdcentral tar de inte längre emot patienter. Istället får man ladda ner appen och själv boka tid för ett videosamtal med en läkare. Men det funkar ju det också ?

          Ja precis, de får göra den bedömningen via video. 🙂

      Du får inte gå till jobbet med de symptom du har. Du ska vara symptomfri i två dygn innan du går tillbaka, gör din och din omgivning skull. Du behöver inget sjukintyg för de två första veckorna. Går du in på vecka 3 kan du antingen ringa husläkarmottagningen eller t.ex. Doktor.se (ingen reklam för onlinetjänst, man får tycka precis vad som helst om deras affärsidé) så skriver de ut ett intyg till dig. Krya på dig!

        Tack för era svar ? Det känns såklart som att jag borde vara hemma men är på nåt sätt samtidigt frustrerad att det inte är tydligare (skulle det vara corona är jag ju såklart TACKSAM för att fått så lindriga besvär) symptom. Känns som det finns många gråzoner och det är ju nu om någon gång vi ska ta det säkra före det osäkra. Mentaliteten vi har (haft?) i samhället att man ska jobba oavsett vad nästan är svår att skaka av sig. Att höra er säga det rakt ut hjälpte mig att inse det så tack, ska ringa VC ?

          Gå inte till jobbet med tanke på att risken finns att du smittar….

            Jag är mer rädd att smitta andra än att bli sjuk själv. Har problem med ångest och just den biten tär på mig. Mina symptom känns men ”syns” inte och då undrar jag ibland om jag verkligen är sjuk. Tänker på det non stop, dygnet runt. Jag siktar nu på vara hemma veckan ut (har då varit hemma 2 veckor) och ser hur det artar sig. Tack igen för alla svar jag fått ?

          Man ska vara hemma när man är sjuk och kan smitta andra – oavsett om det är corona, influensa eller vanlig förkylning. Det gäller nu och borde gälla annars också.

            Nej man ska inte vara hemma vid en vanlig förkylning om man inte har feber. Det står jätte tydligt på 1177.

              Jo. Står på FHM bland annat. Förkylningssymptom som snuva tex – stanna hemma.

                Nu alltså. I vanliga fall tycker jag nog man ska vara det också, så man inte smittar andra.

        Haha men vart har vi hamnat när anonyma personer i kommentarsfält ba ”Obs!! Ej reklam!!”

        Nu menar jag inget personligt till dig 09.32. Hur sjukt det än är, så hade jag inte blivit förvånad om någon skulle dyka upp och anklaga dig för att faktiskt jobba på Doktor.se

        Det säger en del om klimatet här.

      Du behöver inte träffa läkare fysiskt längre, räcker med Kry. Dessutom går det numera med 2 veckor utan sjukintyg.

      Finns också närhälsan online. Då behöver du inte använda kry eller doktor som suger resurser från samhället.

      Man får vara hemma 14 dagar utan läkarintyg p.g.a Corona, så du kan pigga på dig en vecka till?

      Är du dum i huvudet? GÅ INTE TILL JOBBET IMORGON FÖR FAN.

        Alltså inget svar är bättre än ett sånt svar. Usch.

        Hört talas om god ton?

        Nej jag är inte dum i huvudet, tackar som frågar

          Tydligen iom att du ens överväger(!) att gå. Folk kan dö. Fatta det nån gång. Ta ditt ansvar.

    Jag är helt blown away över hur oförstående folk är till termen ”jobbar hemifrån”. Det är inte samma begrepp som ”semester/ledighet”. Vänner ringer mig med attityden: ”men du jobbar ju hemifrån, då har du ju tid att prata?” eller ”äh, du kan ju jobba ikväll”. Är majoriteten av karantänmänniskorna verkligen lediga med lön?!

      Det är väl olika för alla?
      De kompisar jag har som jobbar hemma är ganska desperata efter att komma ut en stund mitt på dagen för en bensträckare. Eftersom jag har hund är det hemmajobbarna som ringer mig och frågar om vi inte kan ta en promenad tillsammans. Eller om jag kan komma förbi på en kaffe. De jobbar hemifrån, men det är inte så att de jobbar från 07-23:00, utan de kan lägga upp det lite som det passar dem.

        Man har ju rätt till rast även hemma. Så kanske den tiden folk utnyttjar?!

          Typ så. De jag känner som jobbar hemifrån har inga styrda tider (förutom ev telefonmöten vid förbestämda tider) så de kan avvara ett par timmar mitt på dagen eller ta en halvdag hit och dit om de känner för det. Men jag förstår att det kan se olika ut för alla.

      Eller hur! Min mammas sambo tror min mamma har semester när hon jobbar hemma nu. Hon sa att hon skulle sätta sig i sovrummet och jobba han ba ”ja somliga har ju det bra” och blev arg över att ett par byxor han ville ha inte var tvättade för han ”kunde ju inte fatta hur hon inte hann med det nu när hon bara går hemma”. Hon hinner knappt äta lunch vissa dagar då hon är den enda personen på avdelningen just nu.

      Om han är en mansbebis? Den största.

        Ryser i hela kroppen

          Skulle kunna fylla en bok med vad den mannen kläcker ur sig titt som tätt. Riktig energitjuv minst sagt.

            Skriv boken och ge den till honom i present…

              This!!!!!

        dumpa

          Hon verkar tycka att det är värt trots hans narcissism.
          Jag och mitt syskon har försökt få henne att lämna men hon vill inte. Då får man acceptera det.

            Sorgligt 🙁

            Måste vara jobbigt för er att se hur hon blir behandlad. Hoppas att hon själv ser det någon dag och har ork och möjlighet att lämna honom då.

      Ses om jobbar hemifrån jobbar ju… vissa branscher får det kanske lugnare nu, men det kan oxå vara lite krångligt och ta mer tid att sitta hemma där allt inte kanske funkar helt 100 och man inte lätt kan ta en fråga med en kollega.

      Du kommer det väl dock vara en hel del hemma som har blivit av med jobbet eller som Volvo blivit permiterade

      Ja precis. Jag får ofta lägga fler timmar när jag jobbar hemifrån för att få samma arbete gjort. Och nu har grannen fått för sig att renovera också så lugn och ro och koncentration är det dåligt med här?

    Tycker det är ett riktigt dåligt råd. Ingen mår bra av att deka ner sig och ligga i sängen och äta chips dagarna i ända. Och alla sätt är faktiskt inte lika bra eller lika okej.
    Mycket bättre att uppmuntra folk att ha bra rutiner, det är fullt möjligt. Finns många steg mellan att inte lämna sängen och att storstäda hela huset. Generellt mår man mycket bättre av sunda rutiner. Sluta förespråka en livsstil som inte är bra.

      Men ingen hindrar dig från att hålla kvar rutiner och göra de sysslor du vill om du mår bättre av det.

        Vad skönt att du klargjorde det! Alla mår bättre av rutiner så det är mycket bättre att lyfta fram vikten att gå upp i tid på morgonen, göra sig i ordning, äta bra mat och gå en promenad eller två. Allt detta är naturliga antidepressiva, otroligt viktigt eftersom karantän är tärande på psyket. Ta hand om dig ?

          Puss på dig också ????

        Det var det ingen som påsod heller. Blev du provocerad av det faktum att en promenad är bra för hälsan?

          Nej, krävs lite mer än så för att provocera mig.

          Blev du provocerad av att någon ligger en dag eller två i sängen och ser på Netflix?

            Inte det minsta, jag påpekar bara att alla livsstilar inte är likvärdiga och det är dumt att låtsas som att de är det.

              Äsch, slappna av lite.

              Haha du, lovisalo och helena kan samlas och tävla i vem som har picklat mest grönsaker, städat mest och är den bästa husmodern. Det mår ni säkert bra av? have fun!

                Varför så hånfull? Jag har inte varit elak eller nedlåtande.

                  Det har jag inte sagt att du har varit heller ?‍♂️

                    Så varför är du så elak?

                      Lighten up sunshine ?

                  Hehe jo.

      Man dör knappast av att käka chips i soffan en dag eller två, eller tio till och med.

        En dag eller två går an. Tio – not so much. Och eftersom denna karantän kan hålla på i flera månader är det vettigt att skapa goda rutiner från början ☺️

          Du verkar ju vara en jättehärlig person…?

            Varför går du till personangrepp?

            Vad hände med att det skulle bli bättre stämning härinne?

          Vad du tycker ”går an” är irrelevant. Tror du skulle må bra av att lägga dig och se en go serie och äta lite chips.

          Vilken karantän? Ytterst få i Sverige är en karantän. Jag avskyr redan ordet karantän.

          Testa sitta två veckor i en lägenhet där du inte ens får gå ut på balkongen.

            Varför skulle man inte få gå ut på balkongen?

              Ja det får man väl i Italien t.o.m.? Tycker det är konstigt när folk säger ”håll er inne!” eller ”så jobbigt att va inomhus hela dagen”. Ut får man gå/vara även om man är sjuk/väntar på att få gå tillbaka till jobbet efter sjukdom. Håller man sig bara på avstånd från andra så.

              Personer som återvänder till Kina får i vissa städer inte gå ut på icke inglasad balkong. De tar alltså med sig smitta från Europa.

            Tack!
            En del lär väl va det, som varit sjuka och antingen väntad på att bli friskförklarade eller väntar sina 48 timmar efter symptom. Men ensamma promenader är ju ok då med.
            För alla andra är det ju full frihet (även om man själv väljer att inte gå på fullknökad restaurang eller galleria, men karamrän är det INTE).

          Ingen sitter i karantän i månader. De som jobbar hemma jobbar och ligger inte och äter chips (plus får gå var de vill). De som är sjuka eller inte får gå till jobbet för de varit sjuka kommer ju inte va hemma i månader.

          Man dör nog inte av tio heller… ? Möjligen blir man lite trött på chips? Men det finns ju massa smaker att variera sig med.

            Tips: sour cream and onion chips med tortilla dipp!

            Ja! Tårta, tex?

              Ah du tänker så.. Utanför boxen, bra där! ?

    Så trött på att Internet fylls med förnuftiga förhållningsregler och förmaningar från random personer. Vi har alla olika situationer att anpassa oss efter och gör det som passar oss bäst.

    Att någon ”vill påpeka en viktig sak” som inte ens är någon viktig sak för att försöka ta lite plats i flödet som redan svämmar över av andras förnumstiga tankar har fått mig att avfölja fler personer än någonsin.

      Jag med. Avföljer alla som irriterar mig något – antingen med dassiga utmaningar om att tagga tio snygga tjejer för att sprida positivitet, eller de som skriver långa utläggningar med deras åsikter och avslutar med att de inte vill ha debatt eller såna som kommer med förnumstiga råd. Hoppas alla jag irriterar avföljer mig också.

      Precis det här. Folk använder det här som en chans att synas

    Jag har varit hemma i en vecka nu pga förkylning och hosta samt lite halsont. Har fått sisådär gjort, det bästa jag fått gjort under veckan var att jag fått upp saker på vinden som bara stått.

    Camilla! Du borde uppmärksamma videon Lina Dawood släppt på youtube om caia. Riktigt bra video

      NEEEEEJ LINA INGEN BRYR SIG

        Trött på att Lina jämt ska mjölka ur situationen med caia och Bianca, ingen bryr sig

      Är inte Lina hahaha kollade på videon nyss och tycker bara den ska uppmärksammas för tydligen blundar alla för skiten caia gör

      Tyckte inte den var jättebra faktiskt. Lite spretig, konstigt klippt och de kom ju inte direkt någonstans. Att det tog lång tid att svara på om deras produkter verkligen var vegansk (8 dagar)… tjaaa… lät ändå rimligt eftersom de gjorde en dubbelcheck med fabriken. Sen det här med den sexistiska reklamen… ja, de höll med/höll inte med etc. Eventuellt det som var bra var att sminket var märkt med made in PRC

      Kollade precis och tyckte också att den var bra 🙂

    HELT rätt! Såsom alla börjar leva nu har jag levt i två år pga utmattning och haft råååååångest över allt jag ”borde” göra för hur schysst är det att killen jobbarh ela dagarna och kommer hem OCH lagar mat OCH tvättar när jag bara legat hemma hela dagen? men alla som har varit utmattade vet ju att det inte handlar om att ”bara ligga hemma”. Sen när jag mådde bättre så kom man just till den här punkten, att röja i ALLT! För det finns ju så mycket man KAN göra! Så då måste man lära sig hantera det, haha.

    Snälla sluta posta inlägg relaterade till corona det är verkligen tröttsamt att vart man än går in är det corona hit och corona dit

      Håller med! Det är för mycket tjat om corona överallt. Här i Stockholm har många återgått i arbete (proppfullt på bussar och tåg i rusningstid) och försöker få allt att fungera igen. Känner ingen som håller sig hemma längre.

        Jag är själv sjuk i va läkaren misstänker är corona OCH är i riskgrupp men jag orkar inte höra mer om corona eller vad folk gör/inte gör pga corona längre!!! Det är så uttjatat och bloggbevakning rider på corona-vågen Och får massvis med kommentarer men man pallar ju inte längre

        Det är ju proppfullt pga av att SL klantat till sig och dragit in en massa turer. Kommer bli en fet Coronasmäll i Stockholm snart!

        Ett litet USA i miniatyr?

      Jag var i Kina när det här bröt ut. Jag har varit trött på skiten sen januari. Jag orkar inte höra alla dumma kommentarer hela tiden.

      jag har satt mig och sambon i coronakarantän varje kväll efter jobbet. alltså INGEN info om corona ska nå oss. vi jobbar på ett företag på en liten ort som är helt beroende av turism och som hela dagarna diskuterar möjligheter/risker med att fortsätta driva verksamheten och menar inte att vi stoppar huvudet i sanden och inte tar in information, men mellan 17-22 är det coronafritt hemma hos oss.
      fantastiskt skönt.

    Jisses jag passar verkligen på att röja och städa medans man ändå sitter hemma hela dagarna. Att vara hemma får mig att klättra på väggarna! Att lata mig ger mig ångest

      Okej.

      Det låter jobbigt. Kanske du kan pröva med yoga/meditation mot det? Alla behöver ju ta det lugnt ibland. Jobbigt med ångest.

    Är man sjuk och INTE orkar göra något produktivt- gör INGET produktivt.

    Är du sjuk och ORKAR göra något produktivt- GÖR något produktivt.

    Det var dagens konsultation, blir 1000:- tack.

    Jag sitter i obligatorisk karantän i Frankrike sen en vecka tillbaka och måste säga att alla har väl olika förutsättningar?

    Jag har en snart tvååring hemma som är full av energi och jag tackar min lyckliga stjärna att vi har en trädgård där hon kan ut och leka och springa. Eftersom hon inte rubbar sina rutiner värst mycket så kan inte vi det heller. Jag jobbar inte hemifrån då jag inte kan göra det (är mäklare), så jag har passat på att göra saker som jag aldrig har tid att göra annars, t.ex städa. Igår tvättade jag fönstrena som jag inte gjort på typ ett år.

    Hade jag inte haft barn så hade ju karantänen varit mycket lättare och jag hade med glädje spenderat ett par dagar i soffan. Men jag skulle aldrig kunna göra det en vecka i rad, då blir man ju deprimerad efter ett tag… Lite rutiner ska man nog ha även om det inte behöver betyda att man grovstädar hela hemmet.

      Hur funkar det med ekonomin funderar jag? Får ni ersättning från staten eller jobbar eller ingenting?

        Ja säg det! Jag har anmält att jag är hemma med mitt barn, och då kan man få ersättning men jag har inte hört någonting från myndigheterna, inget brev, mail eller nånting.
        De som kan jobba hemifrån ska göra det och får då lön som vanligt. Företag kan få hjälp med ekonomin har jag hört, t.ex genom att inte behöva betala skatter och avgifter nu under den här perioden.

        Många blir tillfälligt arbetslösa (tillfälligt genom att de får tillbaka sitt jobb efter ett tag) och får då ersättning från staten. Fôr det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket att göra!

        Nu sist hörde jag att de som är hemma och inte kan jobba ska försöka, om de kan, hjälpa bönderna som nu inte kan ta in hjälp från säsongsarbetare för att skörda m.m. Då blir man anställd av bönderna som i sin tur får hjälp med att betala lönerna.

        Men det är lite kaos 🙂

        Förlåt att jag inte svarade tidigare! 🙂

    ”Lätt att få ångest när Instagram är fullt av allt folk gör” alltså om man får ångest av sådana skitsaker så har man ju i alla fall inte så mycket andra problem. Blir så trött på denna ängslighet, jag kan ha förståelse för när ungdomar är ängsliga över sådana saker pga hjärnan inte är fullt utvecklad och man är allmänt känslig som tonåring. Men om man är vuxen borde man ha bättre prioriteringar i livet än att få ångest över att någon bakat en kaka och lagt upp en bild på Instagram.

      Precis, och ångesten lär inte bli bättre av att man ligger kvar i sängen och äter chips.

        Sluta nu, din säng- och chipshatare! ?

      Herregud gick in på detta konto nu, det är ju typ värre än Jidheds diabetes? Jag hoppas inte personen i fråga är dödssjuk, men det låter ju inte så med tanke på uppdateringarna. Hur navelskådande får folk bli?

        Menar Jihdes diabetes ofc

    Recept mot ångest: klockan! Gör ett schema.

    Ät riktig mat regelbundet. Två till fyra gånger om dagen som du trivs bäst med. Samma tid varje dag. Bestäm när du ska ”arbeta”, till exempel 9-11, 13-16 eller vad som nu verkar vettigt för dig. Bestäm ett schema för motion. Kan du inte gå ut så kan du göra sit-ups och armhävningar eller liknande. Själv gör jag övningar som stärker ryggen. Lägg dig samma tid varje kväll. Drick lagom eller ingen alkohol.

    Om du sedan ”försover” dig eller sitter för länge framför datorn Så ”straffa” inte dig själv med dubbla övningar. Återgå bara till schemat. Så om du bestämt dig för att träna kl 12 varje dag, så låt bli om du missar tiden. Tråkiga saker som läggs på hög ger definitivt ångest.

    Det här kan låta lite fånigt, men för mig är det välgörande. Jag har en mat-och-sovklocka precis som Skalman. Det funkar bättre än man tror.

    Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case, I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write once more very soon!

    Vi lägger mer pengar på våra hem än någonsin. Ändå får folk ångest av att de, ve och fasa, måste tillbringa en hel helg hemma. Vad gör folk annars undrar jag? Kanske bra att folk lugnar ner sig lite och funderar på vad som är viktigt i livet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.