Alexandra Nilsson beklagar sig över marknadsföringslagen

Det har blivit väldigt konstigt nu när män som inte kan sociala medier ska bestämma lagarna kring hur vi måste reklammarkera..// Alexandra Nilsson

Är problemet verkligen att det är män som bestämmer lagarna?
Män som inte kan sociala medier?
Eller är problemet influencerns som inte förstår, vill ta in eller accepterar existerande lagstiftning?
Alexandra skriver nämligen att hon inte behöver markera ut inlägget som reklam om hon inte skriver ut var möblerna kommer ifrån, men hon glömmer en sak som även den ingår i marknadsföringslagen – produktplacering.
Nu syns det varken några loggor eller namn så det jag skulle kanske inte kalla den för en lyckad produktplacering, men samtidigt hänvisar Alexandra sina läsare till Instagram där hon de facto har ett samarbete för möblerna, så saker och ting är inte riktigt så glasklara som Alexandra vill få det till i sitt blogginlägg.

Nej, hon kanske inte använder den här plattformen till att tjänar pengar på, men samtidigt använder hon den till att hänvisa läsarna vidare till den plattform där hon tjänar pengar genom betalda samarbeten.

Hade jag varit Alexandra så skulle jag nog vara lite försiktig i mina uttalanden i frågan, då det uppenbart finns luckor i kunskapen om marknadsföringslagen.
Att det skulle vara män som tagit fram den är nog det minsta problemet skulle jag tro…

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hoppsan. Har man trampat i klaveret borde man väl rimligen försöka stå still sen…

    Ja, stackars att man måste följa lagen. Inte lätt.

      Som vanligt män som krossar kvinnor. Alltid män…

        Typ så. Är du förvånad?

        Hur då?

        Fan för patriarkatet och deras reklamregler.

          ?

      Ännu ett kvalitetsuttalande från en influenser.

    Nån som vet hur många män vs kvinnor som egentligen sitter i riksdagen? För det lär väl vara samma riksdag som beslutar alla lagar?

      1% kvinnor

        Oj på riktigt?! Men i alla fall tänker jag att influensers målgrupp i huvudsak är kvinnor också, så lagen borde främst ta tillvara kvinnliga konsumenters intressen.

          Så klart inte på riktigt. Tror anonym 15:37 är sarkastisk och du borde vara lite mer kritisk…
          46 % i riksdagen är kvinnor.

          Eh, va??? Lagen borde främst tillvarata kvinnliga konsumenters intressen? Om du tänker efter inser du hur dumt det är.
          Vilka andra grupper ska få specialbehandling?
          Alla ska vara lika inför lagen, annars är det vilda västern. Eller Mellanöstern.

          Lagen tar tillvara alla konsumenters intresse eftersom den finns för att konsumenten, oavsett kön, ska veta när denne utsätts för reklam.

            Precis! Och lagar tas inte ensamt fram av Regeringen. Tror inte folk förstår hur man först har ett lagförslag, sedan en period där olika relevanta branschföreningar mm. får lov att lämna kommentarer till förslaget och – därefter – såvida det fortfarande är intressant, kan man börja diskutera att det görs till en lag.

          Det är väl precis det lagen gör, ser till att vi kvinnor inte utsätts för smygreklam?

          Alltså… Oj…

    Nämen.
    Är det patriarkaaatet som varit i farten igen, Kissie..?

      Patriarkatet strikes back??

      Alltså hennes ”feminism” känns lika fake som halva hon.

    En tant som kallar sig LaLinda hade idag en live med nån annan på Insta där hon pratade om marknadsföring. Jag såg inte allt men kom in när hon sa att ett problem var att det enda skälet för att man måste märka sina inlägg var för att det var kvinnor som dominerade branschen och därför hade det uppmärksammats.
    Hon påpekade även att man inte behövde lägga så mycket tid på att märka ut ett inlägg för påföljden var inte så kraftig. Ville man tjäna pengar på sin blogg var det bättre att lägga tid på att få till ett bra inlägg.
    Känns som hon fått lite inspo från Alexandras tankar?

      Tant?
      Hon är väl typ 30? ?

      Jag scrollade igenom liven (ligger upplagd på hennes IG nu) och det är felaktig info om skatt och även detta med att inte bry sig om lagen utan om sin publik … Camilla något att ta upp kanske i ett inlägg?

      En tant?? hahaha Alexandra och bella o kenza är snart 30. Så de är också tanter snart då.

    Själv vägrar jag följa gravitationslagen.

      Ner med tygndlagen!

        Murphys law suger.

          Och mekanikens gyllene regel!

            Högerregeln i rondeller gäller väl inte vänsterhänta?

              Högerregeln gäller inte heller den som bara ser på vänster öga och dessutom drabbats av nackstelhet.
              Helt omöjligt då att hålla högersidan fri.

              Högerregel i rondell?
              Stannar du i rondellen och släpper in alla andra?

                ?

                Lärde mig igår (!!) att det tydligen finns rondeller i Sverige som har högerregeln dvs stanna för dem som kör in. T.ex. en vid karlaplan. Låter helt sjukt i mina öron. Hur kan det vara smidigt? Någon som kört i sådan som kan förklara?

                  https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20170101/undvik-boter-10-fakta-om-korning-i-rondell-du-maste-veta/

                  ”I en del svenska städer finns cirkulationsplatser som inte har skylt för väjningsplikt vid infart – man kan likna dem vid en ”cirkulär korsning”. I dessa undantag gäller högerregeln, precis som i Frankrike måste man alltså stanna och släppa in bilar. Det leder tyvärr ofta till missförstånd med plötsliga inbromsningar när någon håller på sin rätt och kör rakt in i rondellen. En av de mest kända av dessa rondeller är Karlaplan i Stockholm, från början byggd med inte mindre än elva avfarts- och påfartsgator.”

                  I mitt bostadsområde fanns det rondeller med högerregeln tidigare men kan säga att nästan inga verkade ha koll på det utan körde som att det var en vanlig rondell. Jag var alltid väldigt försiktigt även om jag var den som kom från höger då de flesta inte lämnade företräde, annars hade jag krockat ett flertal gånger. Så inte en jättebra lösning, förstår varför de plockades bort i mitt område.

                    Rondell= mitten som ofta har buskar som dekoration.

                    Cirkulationsplats= den delen som du kör på i en ”rondell” Märkt med skylt för cirkulationsplats. I en cirkulationsplats har inkommande trafik väjningsplikt.

                    Cirkulationstrafik= en plats där trafiken cirkulerar. Högerregeln gäller. Ej uppmärkt med skylt för väjningsplikt eller skylt för cirkulationsplats. Uppmärkt med anordning ( cirkulationstrafik)

                    I vägmärkesförordningen (VMF) finns bilder på hur dessa skyltar/anordningar ser ut.

                  Men va? Det stämmer ju inte alls.
                  / Karlaplansbo

      Också en vit man som kom på den lagen!!!

        Men han tyckte om äpplen i alla fall.

    Kissie har alltid sån otur när hon tänker. Måste vara jobbigt.

    När kissie försöker feminista ?

      Det går väl sådär … Ha, ha!

    Varför antar hon att de som lagstiftar inte kan vad de stiftar lagar kring? Är ju inte så att ett gäng gamla gubbar sitter kring ett runt bord och ”aaaeh de här nymodigheterna sociala medier… lagar ska det vara”. Man tar in experter och information etc om allt man lagstiftar om..

      Obildad och ointresserad av allt som inte handlar om henne.

      Finns ju både lagråd och expertutlåtanden – ganska lätt att följa tankar osv. i förarbeten/propositionerna/motionerna. Men det klart, det är ju lättare att tala innan man tänker.

        Jamen precis ? man dokumenterar ju faktiskt hur och varför en lag kommer till. Sedan har vi oberoende domstolar som tolkar lagen. Tycker personligen att det är att föredra framför något mer eller mindre godtyckligt rättssystem som mer eller mindre bygger på personliga åsikter.

          Är också fler tjejer än killar på juristprogrammet numera, så småningom så kommer ju det mesta inom juridiken domineras av kvinnor (förutsatt att majoriteten som pluggar det väljer att jobba vidare inom juridik).

      Dessa influencers vars enda syfte är att tjäna en massa pengar på sina samarbeten vill ogärna följa lagen för att kringgå att slippa betala in skatt. Men de tar gärna emot av välfärden. Vem behöver egentligen de de är på inget sätt unika, eller spännande bara livslevande köpta åsikter, reklampelare.

    Janaheinrici har en hel del smygsamarbeten på sina stories när andra väljer att märka ut tror hon sig stå över lagen. Ett ex Jotex samarbetem ingen som helst reklammärkning, ressidusofficial, bybinet och många fler.

      Har också märkt det. Även hennes vanliga inlägg på Instagram har galet mycket smygreklam.

      Anmäl

    Idamarieisaksson mammaledig plockar ut föräldrapenning och har smygsamarbeten. Kolla hennes insta stories så ser ni bevis.

      Hon är fan kär i sig själv kolla ansikts utrycket syns på långa vägar att hon dyrkar sig själv och sina fake läppar.

      Där var det lite fillers ?

      Så länge hon är med barnet får hon väl ta ut hur mycket föräldrapenning hon vill…

        Inte direkt dårå. Du kan inte ta ut lön och föräldrapenning samtidigt.

          Jo det kan man väl, om man exempelvis jobbar 3 dagar i veckan så får man ju ta föräldrardagar resten?

      Men det står ju på varje story ”i betalt samarbete med babyshop” så då är det ju inte smygreklam.

    Problemet är ju snarare att hittepåyrket influencers inte gått en enda kurs i marknadsföring och därför inte fattar att eller varför det finns lagar att förhålla sig till.

      Och jag anmäler varenda en gladeligen till konsumentverket och skatteverket så de lär faktiskt bli granskade. ?

        Applåd! Jag gör det för sällan.

      Mnja…det är uppenbarligen ett riktigt yrke. Folk försörjer sig på det. Och vissa väljer att inte följa lagarna, precis som i alla andra yrken.

        Folk försörjer sig på ett yrke utan utbildning. Och gör inte ens jobbet lagligt eller bra för den delen. Nej.. Anser det absolut inte som ett yrke.

          Så att jobba som personlig assistent är heller inte ett yrke eller att sitta på Ica ???

            Visst, men känns inte som att 90% av personliga assistenter eller folk på ICA gör olagliga saker i samband med jobbet, vilket är fallet med influensers.

          Att vara hora räknas som ett yrke? Världens äldsta yrke för kvinnor dessutom. Det är ju knappast så att man följer lagarna om det….

    Om dem vill att folk ska ta influencers som ett yrke/egen företagare seriöst måste dem också börja bete sig seriöst. Steg 1 är att följa lagen, och inte tro att lagen är till enbart för att j*vlas med dem typ.
    Jag vet ingen egen företagare som vill hålla hemligt hur dem tjänar pengar på sitt företag, influencers däremot vill ogärna vara ärliga hur dem tjänar sina pengar.

      Ja för att det är ett lallarjobb men det kan aldrig erkännas.
      Men så fort de måste anstränga sig lite så gnälls det.

      Korrekt användning av dem idag: 1 av 5.

        Jag tror personen har resonerat så att om hen alltid använder formen ”dem” måste det ju bli rätt någon gång. Och helt korrekt, det blev rätt en gång!

          Eller så är sanningen att, om mina svenska lärare i skolan inte kunde lära mig stava rätt på 12 år, hur så då några bittra språkpoliser i ett kommentarfält kunna lära mig?
          Men jag tror ändå inte deras vilja är att lära/hjälpa, jag tror bara dem vill gnälla för att dem är bittra och suriga människor med ett tråkigt liv.

          Jag tänker inte sluta kommentera bara för att jag ha skrivsvårigheter, så om språkpoliserna mår dåligt av mina kommentarer, rekommenderar jag att dem hoppa över när dem ser mitt nick helt enkelt.

        Hahaha!

        Till Anonym / 2020-04-28 17:11
        Du kan inte må bra?
        Jag skriver en kommentar och det enda du gör är att letar efter ”Dem” i den, du läser och kommenterar aldrig innehållet i mina kommentarer, bara min användning av ”Dem”?

        Hade inte vi pratar om att när du såg mitt nick skulle du hoppa över att läsa mina kommentarer? Eftersom mina stavfel verkar förstöra ditt liv och få dig att må dåligt?

        Eller är det så att du väntar på att jag ska kommentera, så att du kan kolla min stavning enbart för att rätta mig? för det är inte ett sunt beteende i sånt fall…

    Dessa ständiga bortförklaringar Alexandra alltid kör med, så falsk. Vad har det med män att göra, finns korkade okunniga kvinnor också. Ränderna går aldrig ur Kissie… Leka feminist och kroppspositiv och gråta när det behövs för hennes agenda, vända kappan efter vinden så det gynnar henne på bästa sätt, strategier och falskhet för ekonomisk vinning och för att tvätta sin byk och rykte… ränderna går aldrig ur som sagt.

      Jaså så här passar det att kritisera? Och My gillar du inte heller nej

    Gör man ett samarbete på Instagram och sedan hänvisar läsare dit från bloggen så måste man se allt som ett samarbete som ska reklammarkeras. Det är orimligt att avtala bara avseende en kanal och sedan anse att det ska vara fritt fram att använda de andra kanaler till smygreklam för samma sak.
    (Även Kenza har alltid varit väldigt inne på detta alltså att hänvisa till att det saknas både avtal och betalning för andra kanaler än t ex Instagram vilket skulle göra alla andra kanaler helt fria för smygreklam).

    Kan någon som inte är blockad av Märsta-Anna kolla om det är så att det är hon som har dumpat Love by Lola. För det kan ju inte vara något annat än sanningen hon säger.

    Måste hålla med henne delvis. Väldigt få manliga influensers som granskas. Hugo, Bingo, Shaulmans osv… kritiseras aldrig! Tråkigt med tanke på att de är minst lilla ila som flickorna.

      Hur vet du att de inte anmäls?

      En snabb titt på Konsumentverket så har samtliga du nämner anmälningar hos KO. Allra mest har Calle Schulman (men även Alex).

      Jorå, folk hatar Schulmans så att det räcker och blir över!

      Och Pärlan!!!

    Älskar hur hon skyller sin okunskap (inom ett yrke hon har jobbat med i typ 10+ år) på män. Hahaha!

      Som vanligt då…

    Men hur svårt (jobbigt) kan det vara att reklammarkera!? Inte direkt att alla uppgifter på mitt jobb är jättekul och glammigt, men nog fasen gör jag det ändå. ?

    Uppenbarligen inte kvinnor heller eftersom att Alexandra själv blev dömd för smygreklam. Så jag tycker hon kan hålla tyst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.